Philip Gordon, emisarul SUA trimis in Bucuresti dupa ce a facut ORDINE SI DISCIPLINA IN KOSOVO, intervenind pentru PRESEDINTELE ”ALES” DE AMERICANI
RECUNOASTEREA INDEPENDENTEI KOSOVO, PARTE A NEGOCIERILOR LUI GORDON DIN ROMANIA?
- Cotidianul/ Călin Marchievici: Ce mi-e Kosovo, ce mi-e România? Cine este emisarul SUA la Bucureşti
Philip Gordon, asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, vine in România îngrijorat de “slăbirea instituţiilor democratice”, la o lună după ce a sprijinit decizia Curţii Constituţionale din Kosovo de a preungi mandatul preşedintelui de la 9 luni la 5 ani.
“Philip Gordon asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, “va sosi în România unde se va întâlni cu membri importanţi ai administraţiei pentru a discuta despre preocupările pe care Statele Unite le împărtăşesc cu privire la recentele acţiuni ale guvernului care ameninţă sistemul democratic şi slăbesc instituţiile independente. Gordon se va întâlni de asemenea cu membri ai societăţii civile şi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta despre cum activitatea lor joacă rolul de a întări valorile democratice şi principiile care unesc comunitatea transatlantică”, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA.
Într-un anunţ de presă al Administraţiei prezidenţiale de la Bucureşti se arată că pe 13 august, preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, îl va primi pe domnul Philip Gordon, Asistent pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton.
Afacerile balcanice ale SUA
Cu o lună în urmă, pe 10 iulie, acelaşi emisar al Washingtonului se afla în Kosovo pentru a le declara noilor lideri de la Belgrad că “SUA sprijină independenţa şi suveranitatea Kosovo”, dar şi pentru a transmite clasei politice kosovare că trebuie să respecte o decizie a Curţii Constituţionale care prelungeste mandatul preşedintei Kosovo de la 9 luni la 5 ani.
“Vreau să spun că am urmarit deliberările Curţii Constituţionale din ultimele săptămâni. Sunt lucruri de mare interes şi singurul meu comentariu este cel pe care preşedintele l-a facut şi îl face, şi anume că deciziile Curţii trebuie respectate. Ştiu că preşedintele Kosovo împărtăşeşte angajamentul de a aplica principiile statului de drept şi constituţia şi că doreşte să vadă că sunt respectate şi acest preşedinte, cred că vorbesc aici în numele preşedintelui SUA şi al secretarului de Stat, acest preşedinte a oferit o imagine pozitivă a acestei ţări în ultimele 15 luni, la nivel internaţional, în regiune şi în termeni de politică internă şi vom continua să lucrăm cu ea în restul mandatului său”, a spus Philip Gordon la Priştina, capitala statului independent unilateral proclamat Kosovo.
Practic, Phipilp Gordon s-a deplasat la Priştina la doar trei zile după ce Curtea Constituţională din Kosovo, aceeaşi care în 2010 decidea încheierea mandatului preşedintelui Fatmir Sejdiu, hotăra că cea care i-a luat locul, Atifete Jahjaga, poate rămâne în funcţie timp de 5 ani şi nu pentru nouă luni, asa cum se decisese printr-o înţelegere politică, în aprilie 2011. Fără această înţelegere, cvorumul parlamentar necesar alegerii preşedintelui nu s-ar fi întrunit. Curtea a decis suspendarea lui Sejdiu pentru că ar fi rămas lider al partidului său în timpul exercitării mandatului prezidenţial. Această încălcare a constituţiei a fost observată abia la patru ani de la începutul mandatului prezidenţial al lui Sejdiu.
Potrivit celor de mai sus, Philip Gordon poate transmite la Bucureşti sprijinul SUA pentru continuarea unui mandat suspendat. Pe de altă parte însă, Gordon, membru al International Institute for Strategic Studies şi al Brookings Institution, este un personaj care a promovat volume şi articole publicate de generalul american în retragere Wesley K. Clark, comandant suprem al trupelor NATO din Europa în timpul războiului din Kosovo, fost candidat la primarele democrate pentru Casa Albă în 2004 şi actual consilier pe probleme energetice al premierului Victor Ponta.
Clark este un mare susţinător al independeţei Kosovo, un stat în care are deja afaceri. Potrivit declaraţiilor lui Clark, afacerea priveşte obţinerea de carburanţi sintetici din cărbune şi ar putea aduce guvernului kosovar un profit de 300 de milioane de dolari anual. Clark are şi o stradă care îi poartă numele în oraşul kosovar Dakovica (localiatea de baştină a preşedintei Atifete Jahjaga), la fel cum preşedinţii George W. Bush şi Bill Clinton au străzi care le poartă numele în capitala Priştina.
Cum preşedintele suspendat Traian Băsescu a refuzat recunoaşterea independeţei Kosovo, nu pot fi excluse discuţii în aceasta privinta între asistentul pentru Afaceri Europene al lui Hilary Clinton şi noua administraţie de la Bucureşti şi o reorientare a politicii româneşti faţă de Kosovo.
Ţara lui Zeus
Philip Gordon nu a făcut decât să consolideze ceea ce ambasadorul SUA a edificat în Kosovo. Der Spiegel scria anul acesta că ambasadorul american Chrsitopher Dell este supranumit “Zeus” la Priştina. El l-a sprijinit la preşedinţia Kosovo pe miliardarul Bhgjet Pacolli, deţinător al cetăţeniei elveţiene (care şi-a obţinut averea făcând afaceri cu clanul fostului preşedinte Boris Elţîn). Presa a publicat fotografii în care Zeus stă pe treptele parlamentului, în timpul alegerilor prezidenţiale din februarie, şi îi trimite indicaţii favoritului Washingtonului. Opozitia a boicotat votul si cvorumul nu a fost atine.
Zeus i-a luat apoi pe liderii politici kosovari şi, în cadrul unei întâlniri, le-a întins un plic în care se afla numele candidatului de compromis-necunoscuta de 36 de ani Atifete Jahjaga, în vârstă de 36 de ani, un personaj lipsit de experienţă şi uşor de manipulat.
Atifete Jahjaga a fost aleasă în virtutea aminitei gentelmen’s agreement, cu condiţia unui mandat de nouă luni.
O Curte Constituţională “model”
Curtea Constituţională din Kosovo este formată din nouă judecători: şase numiţi de preşedinte la recomandarea parlamentului şi trei judecători străini (un american, un bulgar şi un portughez). Aşa prevede Constituţia statului independent Kosovo, redactată dupa principiile aşa-numitului Comprehensive Proposal for the Kosovo Status Settlement, propus în 2007 (anterior declaraţiei de independenţă) de Marti Ahtisaari (omul de stat finlandez care alături de un ONG- Crisis Management Initiative-a devenit mai puternic decat orice stat în a negocia o criză internaţională şi a devenit laureat al Nobelului pentru Pace).
Printre judecătorii Curtii Constituţionale din Kosovo se numără Robert Carolan (judecător din Minnesota), Almiro Rodrigues (judecator din Portugalia preşedintelui CE Jose Manuel Barroso) şi Snejana Botuşarova-Doiceva (magistrat bulgar care, ca membru al Comisiei de la Veneţia, a emis opinii privind constituţiile Ucrainei, Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova).
Dincolo de problema ridicată de suspendarea preşedintelui Basescu, scopul vizita lui Philip Gordon reiese dintr-un articol semnat de el însuşi în Le Monde, la scurt timp după respingerea prin referendum a Constituţiei Europene de către Franţa şi Olanda, în 2005. “Nu trebuie să uităm de impactul acestui “Nu” asupra obiectivelor cheie ale americanilor în Europa: extinderea UE şi includerea unor prieteni şi aliaţi ai SUA din Estul Europei, eventual a Turciei. Victoria lui “Nu” este un mare pas înapoi al perspectivelor Uniunii de a extinde prosperitatea si democraţia spre Est.” Philip Gordon va face o deplasare în Turcia după vizita sa de pe 13 august din România.
Legaturi:
„Express“ (Kosovo) 12 aprilie 2011
Manevrele care s-au făcut pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Kosovo a unui general de poliţie, şi pe deasupra femeie, dovedesc că ţara este încă sub influenţa Statelor Unite ale Americii. Preşedinţia lui Behgjet Pacolli, invalidată la 28 martie de către Curtea Constituţională, a durat doar treizeci şi cinci de zile. Acest gen de afacere îi poate determina pe cetăţeni să spună că „albanezii nu sunt în stare să se guverneze”.
Acordul semnat între cele două mari partide kosovare a permis alegerea, la 7 aprilie, a unui nou preşedinte, în persoana fostului ofiţer de poliţie, Atifete Jahjaga. Acum este clar pentru toată lumea cine a stat în spatele acestei alegeri: reprezentantul SUA în Kosovo, ambasadorul Christopher Dell. Dar până la urmă, nu este nimic rău în asta. Ambasadorul Dell are sarcina să facă totul pentru ca statul Kosovo să nu eşueze lamentabil, după ce a fost susţinut de Washington.
Ştim că el a fost eminenţa cenuşie din spatele alegerii lui Behgjet Pacolli. Jenat de apariţia în presă a SMS-urilor schimbate de el cu înalţi oficiali kosovari, în încercarea de a influenţa votul Parlamentului, şi de eşecul ulterior al lui Pacolli, Dell a decis ca de data aceasta să nu se mai ascundă şi să acţioneze la vedere. Ambasadorul SUA i-a forţat pe liderii de la Priştina să ajungă la o înţelegere pentru a evita o altă criză instituţională.
Diplomatul Dell a pus pe masă plicul care conţinea numele noului preşedinte. El a scos din anonimat o femeie a cărei biografie ne era complet necunoscută. Şi a fost o decizie înţeleaptă pentru că le-a arătat conducătorilor noştri că sunt incapabili să propună candidaturi viabile. Recent, cineva a spus că Kosovo funcţionează ca un stat poliţienesc: ce este mai logic decât alegerea cuiva care poartă uniforma albastră în funcţia de preşedinte?
De altfel, nu este prima dată când un individ este propulsat peste noapte în vârful puterii. Acest tip de surpriză este un loc comun la noi. Şi cred că cei care văd în Atifete Jahjaga doar un intermediar, până la alegerile prezidenţiale de anul viitor, greşesc. Este, probabil, un pic prea devreme pentru a specula, dar dacă ambasadorul Dell decide altfel, cu siguranţă ea va câştiga alegerile în 2012.
*
- RUSIA face exercitii navale cu munitie reala in Mediterana, in timp ce CLINTON viziteaza STRATEGIC Turcia, punand la cale SIRIA post-Assad si trimitand un EMISAR la Bucuresti…
- BASESCU A FOST SUSPENDAT, DAR NU SE PREDA. EUROPA SI AMERICA FAC ZID IN JURUL SAU. Agentii minciunii si… cine conduce cu adevarat Romania? FARA ILUZII SI ALTERNATIVE
- Vanzarea Romaniei catre americani continua, garantat si fatis, sub guvernul PONTA: WESLEY CLARK – seful NATO si al operatiunilor de bombardare a Serbiei – CONSILIER AL PREMIERULUI (video)
- SIRIA, KOSOVO SI REGULILE RAZBOIULUI MEDIATIC
- Va recunoaste Romania, la presiunea SUA si UE, INDEPENDENTA Kosovo?
- Angela Merkel la Belgrad: INTRAREA SERBIEI IN UE, CONDITIONATA DE “NORMALIZAREA” RELATIILOR CU KOSOVO
- Batalia pentru resurse: KOSOVO ii vinde lui SOROS uriasele sale zacaminte de carbune. LA ROSIA MONTANA SE DA ASALTUL FINAL
- MONSTRUOZITATI KOSOVARE: liderul albanez al rebelilor kosovari, Hashim Thaci, invinuit de crime in masa si trafic de droguri si organe
53 Commentarii la “Philip Gordon, emisarul SUA trimis in Bucuresti dupa ce a facut ORDINE SI DISCIPLINA IN KOSOVO, intervenind pentru PRESEDINTELE ”ALES” DE AMERICANI”
VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>