TEODORA STAMATE – marturia coplesitoare a sfintirii prin suferinta a unei adolescente bolnave de cancer osos, fiica parintelui FLORIN STAMATE, mutata la Domnul (si AUDIO): “E-atat de minunat cum a lucrat Dumnezeu… Boala a fost bucurie, dar O ALTFEL DE BUCURIE!”

11-10-2019 3 minute Sublinieri

Preot Florin Stamate (30 septembrie):

Hristos a înviat!

Iubitii nostri prieteni…

Duminica 29 Sept. ora 12, Teodora, fiica noastra iubita a plecat la Domnul. Dupa un sir lung de suferinte s-a dus acolo unde nu este durere nici intristare nici suspin, ci viata fara de sfarsit.

A plecat in ziua in care surioara ei Ilinca implinea exact doua luni.

A plecat dupa ce ne-a pregatit pe fiecare dintre noi pentru acest moment.

Cu doar cateva zile in urma a impartit toate lucrurile ei fiecarui fratior in parte, apoi ne-a spus ca dorinta ei este sa fie inmormantata in cimitirul manastirii de maici Paltin – Petru Voda – Neamț, acolo unde de cativa ani mergea in vacanta si petrecea clipe inaltatoare alaturi de maici.

Ne-a rugat sa o imbracam in costum popular romanesc.

A dat fiecarui frațior cate un sfat; ne-a intarit pe noi parintii multumindu-ne pentru tot ce am facut pentru ea si cerandu-si iertare de la toti.

M-a intrebat cum va putea sa multumeasca vreodata tuturor celor care au ajutat-o si s-au rugat pentru ea… I-am zis ca, facand si ea acelasi lucru pentru toti…

Si asa… impacata cu toti, cu sine si cu Dumnezeu in timpul slujbei sfantului Maslu dupa prima Evangehlie s-a stins in tacere daruindu-ne o ultima lacrima ce-i curgea din ochisor.

Trupul ei a fost asezat in biserica parohiei Sesuri -Magiresti unde in fiecare zi Luni, Marti si Miercuri vom savarsi slujba Sfintei Liturghii la ora 9 si slujba stalpilor la ora 18. Inmormantarea va avea loc JOI 3 Octombrie la manastirea Paltin -Petru Voda -Neamt.

Dumnezeu s-o aseze in locasurile ceresti…

Pr. Florin Stamate – tatal Teodorei

Va multumim voua tuturor celor care ne-ati fost alaturi in aceste grele incercari ale vietii, caci fiecare in parte ati alinat intr-un fel sau altul suferintele grele ale Teodorei. Cu siguranta nu va uita pe nimeni si veti fi pomeniti de ea in Cer…

***

Cuvantul Parintelui Florin Stamate la slujba Stalpilor pentru fiica sa, Teodora:

***

Episcopia Romanului si Bacaului:

✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

Cuvânt de compasiune la naşterea în Cer a tinerei Teodora Stamate

Am aflat cu nespusă durere despre plecarea timpurie din lumea aceasta, după o lungă şi grea suferinţa, a tinerei Teodora Stamate, primul din cei cinci copii ai preotului Florin Stamate, de la Parohia Şesuri, din Protopopiatul Moineşti.

După o luptă grea cu o necruţătoare boală, duminică, 29 septembrie 2019, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, inima Teodorei a încetata să mai bată, la vârsta de 16 ani, sufletul său curat mutându-se în Casa Părintelui Ceresc.

În suferinţa ei martirică, L-a avut mereu lângă ea pe Domnul Hristos, cel care a ajutat-o să transforme suferinţa în biruinţă, luminându-i chipul ca o zi de Înviere, arătându-ne încă o dată că Dumnezeu n-a venit în lume ca să explice suferinţa, nici ca să-i pună capăt, ci să umple suferinţa umană de prezenţa Lui.

Prin Teodora L-am văzut, oare a câta oară, pe Hristos nevinovat pătimind! Pentru că El este un Dumnezeu sensibil la durerea noastră. E un Dumnezeu sensibil la nevoile noastre, participând la suferinţele noastre. Dumnezeu nu priveşte la cineva cum privim noi la un spectacol, El se implică în durerile noastre.

De ce s-au întâmplat acestea, numai singur Dumnezeu ştie! A dorit să mai adauge un suflet curat în ceata celor ce, prin curăţie, au câştigat Împărăţia Sa. A dorit să o ferească de răutăţile acestei lumi nedrepte, pentru a se bucura de frumuseţea lumii celor drepţi, aşa cum însăşi mărturisea tatălui ei, părintelui Florin, cu puţin timp înainte de a trece la cele veşnice. A dorit Domnul să o rupă de pe pământ pentru a o răsădi în Rai. A vrut să o scoată din starea lui Adam şi să o facă soră a celui de-al doilea Adam, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu.

În aceste momente de întristare rugăm pe milostivul Dumnezeu să dea putere familiei îndoliate, părintelui Florin şi doamnei preotese Ecaterina, iar sufletul roabei Sale Teodora, să-l odihnească în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

***

(5 octombrie):

Departe de gandul de a ma cocoța pe nedrept pe crucea suferintelor copilei mele Teodora, am fost rugat de mai multe persoane sa postez doua inregistrari care sa foloseasca si sa intareasca pe multi aflati in boala si necazuri.

Astfel am hotarat sa postez o inregistrare cu cateva din gandurile Teodorei pe care le-am inregistrat intr-una din convorbirile noastre pe care le aveam in ultima vreme, cu doar 9 zile inainte de a trece la Domnul.

Inregistrarea a fost facuta fara stirea ei – nu ma lasa sa o filmez, fotografiez sau sa o inregistrez….dar atunci a inceput sa spuna lucruri foarte frumoase pe care m-am gandit sa le pastrez pentru mine ca un testament, ca o carte deschisa a sufletului ei…

Am adaugat si cuvantul de la slujba stalpilor – care deja circula pe internet – si am dorit sa fie ca o explicatie mai detaliata la dialogul pe care l-am avut cu Teodora.

Imi cer iertare si va spun din suflet ca nu sunt vrednic de niciuna din mangaierile lui Dumnezeu asa cum nu am fost vrednic nici de acest copil minunat, ba mai mult plang si ma gandesc ca aceasta fetita a urcat pe Cruce datorita MULTELOR SI GRELELOR MELE PACATE.
Iertati si rugati-va pentru noi.

Pr. Florin Stamate – Sesuri – Bacau
5 nov. 2019

TEODORA STAMATE:

“E-atat de minunat cum a lucrat Dumnezeu… M-a ferit – prin boala – de atatea lucruri rele, exact in perioada asta de adolescenta. Si-am vazut atatea lucruri… Ce minunat! Am inteles si eu, in sfarsit, ce-i cu lumea asta si ma bucur tare mult! Daca nu era boala, eram muuult mai saraca! Sigur eram altfel! Imi pasa mult mai mult de ceilalti si vreau sa ma gandesc mereu la cei in suferinta. [Tatal: – Niciodata nu i-am inteles pe cei care spuneau ca in suferinta au castigat foarte mult.]. Nici eu! Dar chiar e minunat! […] Imi doresc tare mult sa ajut si eu, sa fac copiii fericiti.

[Tatal: – Deci boala este o binecuvantare…]. E greu. Dar daca Il ai pe Dumnezeu… Dar fara Dumnezeu, e foarte greu, e imposibil! Ajungi asa sa disperi… Dar cand stii ca ai vesnicia si ca mai ai ceva de facut dupa…, [atunci] merita sa [suferi]. Sigur, eram altfel fara boala si-o sa fiu altfel acuma! O sa incerc. […]

Am simtit puterea lui Dumnezeu foarte, foarte mult! Si-mi pare atat de rau de tot ce-am facut in viata… Atat de rau imi pare, El atat de mult m-a ajutat! (plangand) Imi pare rau!  Dar vreau sa fiu mai buna.

[Deci ce-a fost boala asta, intr-un cuvant, pentru tine?] – Bucurie. Bucurie! Dar o altfel de bucurie, nu bucurie de-asta lumeasca… Bucurie amestecata cu mai multe sentimente [cu credinta, nadejde si dragoste]…”


Categorii

Eroism, omenie, Minuni, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “TEODORA STAMATE – marturia coplesitoare a sfintirii prin suferinta a unei adolescente bolnave de cancer osos, fiica parintelui FLORIN STAMATE, mutata la Domnul (si AUDIO): “E-atat de minunat cum a lucrat Dumnezeu… Boala a fost bucurie, dar O ALTFEL DE BUCURIE!”

 1. Fara cuvinte…

 2. Uluitor .
  Nu am cuvinte .
  Amintește de gheron Iosif care a zâmbit după moartea lui …

  ( Admin – pare-se ca 05 nov 2019 e o greșeală … cred ca 05. Oct .. dar nu are importantă )

 3. Într-adevăr, “minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi” !!! Cât de minunat a lucrat, lucrează și (desigur) va lucra El și de acum încolo !!! Doar că noi nu prea vedem, nu ne străduim să înțelegem, să apreciem și să-l dăm slavă Domnului pentru toate “cele pe care le știm și pe care nu le știm”… Această minunată lucrare a Domnului a transformat o durere (cauzată de cancer) imposibil de purtat de către Teodora, într-o BUCURIE, dar nu într-o bucurie omenească, ci într-una dumnezeiască. Am cunoscut cândva o doamnă preoteasă, Bunul Dumnezeu să o ierte, bolnavă de cancer osos, asemenea fericitei Teodora, care avea niște dureri cumplite, asupra cărora morfina nu avea pur și simplu nici un efect !!! Nici nu pot să mă gândesc măcar prin ce-a trecut Teodora, fără să mă cutremur, mai ales că era doar un copil… Ce-i drept, un copil mai mare, dar doar un copil. Am fost operat, după tranchilizare, la doisprezece ani, diagnosticat fiind cu stare septicemică, la brațul drept. La câteva zile după operație mi s-a făcut o puncție intervertebrală pentru extragerea lichidului acumulat în urma unui edem pulmonar, apoi la alte câteva zile am fost operat pe viu cum se spune în popor (fără anestezie), la călcâiul drept, din cauza unei infecții provenită dintr-o rosătură de pantof. Mă văicăream și țipam ca din gură de șarpe. Nu mi s-a mai făcut o nouă anestezie, fie ea și numai locală, din teama de a nu-mi fi afectată inima. A trecut asta, dar mi-a fost administrată apoi eritromicină intramuscular. Durerea provocată de eritromicină mi s-a părut mai insuportabilă (pentru că mi se părea interminabilă)… Relativ recent (acum mai bine de șapte ani), am fost internat cu pietre la rinichi. A durat cinci zile la rinichiul drept, apoi alte cinci zile la rinichiul stâng. Aveam niște dureri cumplite și nu găseam o poziție în care să mi se aline durerea atunci când începeau crizele și abia așteptam să mi se administreze calmantele… Dar astea cred SINCER că au fost “mizilic” pe lângă cele suportate martiric de Teodora !!! Durerea intracavitară nu are unde radia, așa cum este cazul durerilor musculare, abdominale, care sunt mai ușor de suportat, ci este localizată strict intracavitar, la organul afectat, os, dinte, cap și este practic imposibil de purtat o perioadă mai lungă de timp fără ajutorul unui calmant. Calmant care, dacă este vorba de o infecție a organului respectiv, nu are nici un efect. Aici este prima parte a minunii Bunului Dumnezeu cu Teodora, anume că a ajutat-o să poată duce această grea cruce a durerii permanente fără cârtire. A doua parte a minunii este faptul că a iconomisit totul astfel încât Teodora să poată primi darul bolii în deplin acord cu VOIA BUNULUI DUMNEZEU !!! Adică a înțeles rostul bolii, ba mai mult decât atât, a ajuns să se BUCURE și să MULȚUMEASCĂ Domnului pentru că a învrednicit-o să fie aleasă pentru a putea purta această grea cruce !!! Bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, ale tuturor Sfinților Săi, dar și cele ale fericitei Teodora, să aibă milă de noi toți. Amin și Doamne ajută tuturor !!!

 4. Domnul să o odihnească în pace pe Teodora!
  Măcar ea a scăpat de pe acest pământ… de pe pământ, pur și simplu.

 5. @Robert
  Mulțumesc din toată inima, atât frăției tale cât și fraților admini, prin intermediul cărora ajung la noi aceste minuni contemporane ale Bunului Dumnezeu, prin care putem primi putere în lupta duhovnicească cu ispitele cotidiene în această lume trecătoare. Doamne ajută tuturor !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare