INUNDATII CATASTROFALE in Franta, SUA si Guatemala (Video)

5-10-2015 2 minute Sublinieri

Inundații catastrofale au lovit statele americane Carolina de Sud și Carolina de Nord, din sud-estul țări, informează presa americană, citată de Reuters.

Din păcate, aceste fenomene au făcut cel puțin opt morți, Guvernatorul Carolinei de Sud, Nikki Haley afirmând că statul său a fost afectat de ploi care vin o dată la 1.000 de ani. În unele părți, s-au înregistrat 500 litri de precipitații/m2.

Dacă sunteţi în casă, rămâneţi în casă. Nu este cazul să ieşiţi să faceţi poze“,

a spus Haley.

Orașul Georgetown este acoperit de ape, iar autostrada care leagă această localitate de Charleston, este și ea inundată.

Toate ambulanţele sunt pe teren, răspunzând apelurilor. Oamenii sunt evacuaţi din case cu bărcile”,

a declarat purtătoarea de cuvânt a comitatului Georgetown, Jackie Broach.

Curse de tren au fost anulate din cauza vremii nefavorabile. Într-un oraș, coșgiucele au ieșit din gropile în care erau îngropate și plutesc pe ape.

Inundaţii pe coasta de est a Statelor Unite. Guvernatorii din cinci state, din Carolina de Sud până în New Jersey, au declarat stare de urgenţă.

Situaţia cea mai gravă este în Carolina de Sud, unde aproape 30 de mii de locuinţe au rămas fără curent electric, iar echipele de intervenţie au salvat de la înec 140 de oameni.

Inundaţiile şi ploile abundente nu au provocat până acum victime, dar autorităţile americane se tem că nava cargo dispărută zilele trecute cu 33 de oameni la bord, în timp ce traversa o furtună, s-a scufundat. Mai multe rămăşiţe ale unui vapor au fost depistate în apropierea insulelor Bahamas, acolo unde prezenţa cargoului a fost înregistrată ultima oară.

Locuitorii din sudul Franţei trebuie să rămână pregătiţi pentru că vremea rea va continua. Anunţul a fost făcut de preşedintele Francois Hollande în timpul vizitei pe care a făcut-o în oraşul Biot, grav afectat de inundaţii.

Cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa în urma celor mai severe furtuni din Franţa, din ultimii 25 de ani. Preşedintele a decretat stare de catastrofă naturală pentru zona sinistrată, care include riviera franceză, oraşele Cannes şi Nisa.

Mii de locuinţe au rămas fără curent electric şi zeci de maşini au fost luate pe sus de torente.

Mâlul a pătruns în casele oamenilor, iar şoselele au devenit impracticabile. Turiştii aflaţi într-un parc de rulote din sud au avut la dispoziţie o jumătate de ora să-şi strângă lucrurile şi să fugă din calea apelor.

Parcul acvatic Marineland de pe Coasta de Azur a fost complet devastat. Îngrijitorii au evacuat în ultimul moment câteva broaste testoase, lei de mare şi foci din bazinul care se umplea de noroi.

Sud-estul Franţei a fost devastat în acest weekend de furtuni puternice, urmate de inundaţii masive, care au provocat moartea a cel puţin 16 oameni. În zona cunoscută sub numele “Coasta de Azur”, numeroase locuinţe au fost avariate, iar sute de maşini au fost luate de viituri.

Cele mai afectate zone au fost Cannes, Cannet, Antibes, Juan les Pins şi Theule sur Mer, unde precipitaţiile abundente de sâmbătă seară au provocat pagube însemnate.

Imaginile surprinse la faţa locului arată cum sute de vehicule au fost luate de ape şi de noroi, unele ajungând în Marea Mediterană.

Bilanţul provizoriu al dezastrului din Franţa se ridică la 16 morţi şi trei dispăruţi. Totodată, circa 70.000 de locuinţe au fost afectate de întreruperi ale electricităţii.

Preşedintele François Hollande s-a deplasat duminică dimineaţă în zonele sinistrate, împreună cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

“Bilanţul nu este încă definitiv. În aceste momente, trebuie să fim rapizi, eficienţi şi coordonaţi”,

a declarat Francois Hollande, potrivit Le Figaro, în cadrul vizitei efectuate în zonele afectate de intemperii.

Exprim solidaritatea naţiunii cu familiile şi apropiaţii victimelor inundaţiilor din zona Alpes-Maritimes“,

a mai transmis Hollande.

Conform datelor furnizate de Institutul Météo-France, sâmbătă, în intervalul orar 19.00-22.00, în oraşul Cannes s-au înregistrat precipitaţii de 180 de litri pe metrul pătrat, în Mandelieu-la-Napoule 159 de litri pe metrul pătrat, iar în Valbonne (Biot) 100 de litri pe metrul pătrat.

În 48 de ore, în zona litoralului a plouat cât media specifică lunii octombrie, respectiv 10% din cantitatea anuală de precipitaţii.

***

Bilanţul alunecărilor de teren care s-au produs săptămâna trecută în Guatemala a crescut la peste 130 de morţi. Alţi 300 de oameni sunt daţi dispăruţi, la patru zile de când un râu de pământ şi bolovani a înghiţit un orăşel din sudul ţării.

În căutarea acestor oameni sunt mobilizați 1.800 de salvatori, printre care şi o echipă de specialişti trimisă de ţara vecină, Mexic. În pofida eforturilor susţinute ale acestora, nu au găsit niciun supravieţuitor în ultimele două zile.

Între timp, au început înmormântările pentru victimele deja identificate.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare