ITALIA – SPRE UN IMINENT DEZASTRU ECONOMIC? Falimentul Greciei – optiune admisa tot mai mult de oficialii europeni

11-07-2011 2 minute Sublinieri

Pe masura ce criza din Grecia se mai calmeaza, toata lumea isi indreapta privirea catre situatia din Italia. Pietele italiene pica pe capete, iar clientii parasesc bancile italiene. A patra cea mai mare economie din UE, Italia are o datorie pe masura – 171 de miliarde de dolari – care nu pare sa scada, in ciuda masurilor de austeritate.

Problemele Italiei sunt de ordin structural iar lucrurile nu pot decat sa se inrautateasca. Italienii au pus accent pe micile afaceri, de familie. In consecinta, sunt foarte putine companii mari listate la bursa. Borsa Italiana este formata din doar 331 de astfel de companii. Cele mai mari dintre acestea sunt foste companii si banci de stat, care au fost privatizate. Italienii au o prezenta redusa in industria chimia, pharma, IT si alimentara.

Muncitorii italieni au format o cultura a asociatiilor. Pana si baby-sitter-ele au o astfel de asociatiei, foarte vocala, de altfel. Pentru ca anuntul concedierilor naste de obicei proteste din partea acestor asociatii, companiile prefera sa nu mai angajeze deloc, scrie New York Times. Intreaga piata a muncii este blocata. Imigrantii isi gasesc cu greu job si nu pot avansa, unii dintre ei nu lucreaza cu forme legale.

Nici Guvernul nu se abtine de la cheltuieli. In 2009, cheltuielile publice s-au ridicat la 51,7% din PIB. Potrivit Doingbusiness.org, este mai greu sa faci afaceri in Italia decat in Namibia. Energia este foarte scumpa, in statul latin. Ca producator industrial, este mai scump sa cumperi electricitate in Itlaia, decat in orice alt stat european. Nici turismul nu mai este ce a fost. In 1980, Italia era destinatia de top a Europei, cu 9% cota de piata. Acum a ajuns la paritate cu China, in spatele Spaniei si Frantei, cu o cota de doar 5%. Ca si in Grecia, toata lumea incearca sa ocoleasca plata taxelor. Din cauza evaziunii, guvernul italian pierde 100 de miliarde de euro pe an. Problema esentiala a Italiei este ca, in principiu, nu mai creste.

Datoria publica a Italiei se ridica la 120% din PIB. Pentru mai mult de jumatate, creditorii sunt institutii si persoane fizice italiene. Ar putea sa mai scape din povara, daca ar vinde cateva din companiile de stat. 30 de miliarde de euro ar putea veni din privatizarea a trei companii de stat. Una dintre ele este compania nationala de transport feroviar. Rata somajului, in randul tinerilor, a fost de 28,8% in primul trimestru.

Actiunile celor mai importante cinci banci italiene sunt in cadere libera, inregistrand scaderi de peste 25% de la inceputul anului. Nici politicul nu inspira liniste. Berlusconi, care a spus ca se va retrage in 2013, este implicat intr-un scandal sexual si unul de evaziune fiscala. Sentimentele sunt tensionate si fata de partenerii sai de coalitie si, mai ales, fata de ministrul sau de finante.

Grecia a anuntat luni numirea presedintelui  Eurobank Equities, Costas Mitropoulos, la conducerea agentiei care va supraveghea procesul de privatizare in urma caruia bugetul de stat ar urma sa incaseze miliarde de euro.

In ultimele ore, optiunea unei solutii radicale privind Grecia, inclusiv declararea incapacitatii partiale de plata, castiga tot mai mult teren, au declarat pentru AFP surse diplomatice care participa la discutiile la nivel inalt din Eurogrup. “Aceasta ar insemna o schimbare importanta a pozitiei zonei euro”, mai noteaza AFP.

La reuniunea de luni participa presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, seful Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si comisarul european pe probleme economice, Olli Rehn. Discutiile nu se vor axa doar pe dosarul elen, ci vor aborda si problemele Italiei, pe fondul temerilor privind o contagiune regionala.

Liderii europeni sunt gata, pentru prima oara, sa accepte ca Atena ar trebui sa dea faliment in cateva din obligatiunile sale, ca parte a unui noi plan de bail-out pentru Grecia care ar pune datoria totala a tarii intr-o pozitie sustenabila. (…) Oficialii au atentionat ca noua strategie se afla inca in etapele de inceput, detaliile de final fiind asteptate la sfarsitul verii. Dar daca se cade de acord asupra ei, acest lucru ar marca o schimbare semnificativa in cele 18 luni de lupta pentru a sustine criza zonei euro. (…)

Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene a cerut luni ţărilor din zona euro să ajungă “cât mai repede posibil” la o înţelegere cu privire la cel de-al doilea pachet de ajutor pentru Grecia.

“Trebuie în mod clar să progresăm cât mai repede pentru a face astfel încât acest program să fie pus pe picioare cât mai curând posibil”, a declarat presei ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski, înaintea unei reuniuni la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Acest al doilea plan de sprijin financiar pentru Grecia, după un an de la cel de 110 miliarde de euro, întâmpină dificultăţi legate de participarea creditorilor privaţi ai ţării (bănci, companii de asigurări şi fonduri de pensii).

Opţiunea unei soluţii destul de radicale privind Grecia, declararea incapacităţii parţiale de plată, câştigă teren, potrivit unor diplomaţi. Aceasta ar marca o schimbare notabilă a poziţiei zonei euro, potrivit AFP. (…)

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ITALIA – SPRE UN IMINENT DEZASTRU ECONOMIC? Falimentul Greciei – optiune admisa tot mai mult de oficialii europeni

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (update) CARE-I SENSUL CRIZEI ITALIENE? Soros iese iarasi la rampa pentru a sustine ca unica solutie la criza datoriilor eurozonei este “uniunea fiscala europeana”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare