AGITATII PE PIATA NOII ORDINI FINANCIARE MONDIALE: Lagarde, Trichet si Von Rompuy la lupta cea mare impotriva crizei datoriilor suverane. Cu dobanda aferenta la scadenta…

11-07-2011 3 minute Sublinieri

Noua directoare generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, declara intr-un interviu acordat in emisiunea “This Week” de la postul de televiziune ABC ca o intrare a SUA in incapacitate de plata va avea “consecinte deplorabile” atat pentru Statele Unite, cat si pentru lumea intreaga, relateaza AFP.

“Daca derulam scenariul complet al intrarii in incapacitate de plata, evident, veti obtine o crestere a ratei dobanzilor, repercusiuni imense asupra burselor de valori si consecinte cu adevarat deplorabile nu doar pentru SUA, ci si pentru economia mondiala in ansamblu”, a afirmat dna Lagarde in interviul acordat jurnalistei Christiane Amanpour.

“Acest lucru ar fi in mod evident contrar obiectivelor si misiunii FMI,” a spus ea, adaugand ca “nu-si poate imagina nicuo secunda ca SUA ar putea intra in incapacitate de plata.
Statele Unite se afla in impas politic dupa ce democratii si republicanii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta majorarii plafonului de indatorare. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile.

Intrebata despre DSK, care a trebuit sa-si paraseasca functia dupa scandalul privind un presupus viol, noua sefa a FMI a estimat ca al sau compatriot a facut o “treaba excelenta” la conducerea Fondului Mondial International.

De altfel, ea indicase miercuri ca va continua calea trasata de Strauss-Kahn, care a contribuit ca FMI sa devina mai receptiv la realitatile sociale si nu doar la aspectele economice in cazul tarilor pe care le ajuta, dar ca nu a fost apreciat pentru aceasta.

“Cu toate acestea, atunci cand o institutie isi pierde directorul general in astfel de circumstante, aceasta lasa in mod clar rani”, a adaugat Lagarde. “Unii oameni sunt foarte afectati, altii se simt tradati. Este o alchimie stranie de frustrare, iritare, uneori furie, iar uneori chiar o tristete puternica”, a spus ea. (…)

  • Money.ro:

Buffet spune că ar rezolva problema deficitului bugetar al SUA în cinci minute, prin limitarea la 3%

Soluţia pentru rezolvarea deficitului bugetar al Statelor Unite constă în limitarea acestuia la 3% din PIB, consideră miliardarul american Warren Buffet, afirmând că o soluţie la problema cheltuielilor prea mari ale SUA nu i-ar lua mai mult de cinci minute.

Propunerea miliardarului, mai în glumă, mai în serios, presupune ca membrii Congresului să nu mai poată fi realeşi dacă se depăşeşte o limită de deficit bugetar, potrivit postului de televiziune CNBC. “Aş putea încheia problema deficitului în cinci minute. Trebuie doar o lege care să prevadă că atunci când deficitul este mai mare de 3% din PIB, toţi membrii Congresului nu au dreptul să fie realeşi. Ar fi stimulaţi oamenii care trebuie, nu-i aşa?”, a spus Buffet râzând.

Singura problemă, notează CNBC, ar fi că legea ar trebui votată exact de politicienii care şi-ar pierde astfel slujbele. Ar exista o posibilitate de a ocoli Congresul, afirmă, însă, procurorul Jarrad Holst. Forurile legislative din două treimi din statele americane pot cere organizarea unei convenţii pentru a propune amendamente. Un astfel de amendament ar trebui ulterior ratificat de două treimi din adunările legsialtive ale statelor. Astfel, planul propus de Buffet ar putea deveni lege în Statele Unite. Procesul ar dura, însă, mai mult de cinci minute, notează CNBC.

Deficitul bugetar al SUA este estimat pentru acest an fiscal la 1.400 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 10% din PIB. Reprezentanţii celor două mari partide americane, Republican şi Democrat, nu se pot pune de acord asupra reducerii deficitului bugetar, cerută de republicani pentru accepta o majorare a limitei de îndatorare a statului.

SUA au atins, în luna mai, pragul maxim al îndatorării, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să poată angaja împrumuturi până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Van Rompuy convoacă o reuniune de urgenţă a liderilor UE pentru a discuta despre criza datoriilor

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a oficialilor la vârf din UE pentru a discuta despre pregătirea celui de-al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia şi îngrijorările privind presiunile pieţelor financiare asupra Italiei.

La reuniune au fost invitaţi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn, au declarat surse apropiate situiaţiei pentru Reuters.

Discuţiile vor viza blocajul intervenit în proiectul privind implicarea sectorului privat într-un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar şi îngrijorarea în creştere referitoare la Italia, după ce vineri a fost înregistrată o vânzare masivă de active italiene.

Întâlnirea oficialilor europeni va încerca să asigure un consens printre politicieni înainte de o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro, programată tot pentru luni, la care urmează să se discute situaţia Greciei şi rezultatele testelor de stres din sectorul bancar european.

Trichet cere o reglementare mai strictă a instituţiilor financiare nebancare

Economia globală este încă fragilă, iar zona instituţiilor financiare nebancare trebuie reglementată mai bine, a declarat, duminică, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de cotidianul Wall Street Journal.

“Marea revelaţie a ultimilor patru ani a fost fragilitatea economiei mondiale. Consolidarea este absolut esenţială”, a spus Trichet în timpul unei conferinţe susţinute la Aix-en-Provence, în Franţa.

Trichet, al cărui mandat la conducerea BCE expiră în octombrie, a cerut o “îmbunătăţire serioasă a modului în care sunt reglementate instituţiile sistemice, inclusiv cele nebancare”.

Comentariile lui Trichet sunt apropiate de poziţia directorului general al Băncii Reglementelor Internaţionale, Jaime Caruana, care spune că este necesară o rglementare mai strictă a sectorului bancar “din umbră”, care include asigurătorii, fondurile de hedging şi cele de pe pieţele monetare.

Totodată, şeful BCE a îndemnat la o coordonare mai bună a cheltuielilor publice în zona euro şi Uniunea Europeană pe ansamblu.

UE şi FMI vor obţine 9 mld. de euro profit din împrumuturile de 67,5 mld. euro acordate Irlandei

Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor obţine un profit de 9 miliarde de euro din împrumuturile totale de 67,5 miliarde de eruo acordate Irlandei, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Suma a fost calculată pentru situaţia în care Irlanda accesează întreaga sumă disponibilă de la UE şi FMI.

Costurile finale cu dobânzile au fost dezvăluite de ministrul de Finanţe, Michael Noonan, aflat într-un turneu european pentru a obţine o reducere a costurilor. Primim o facilitate prin care putem împrumuta bani, dar plătim o dobândă foarte mare”, a spus Noonan.

Rata excesivă a dobânzii este unul dintre deficienţele sistemului şi face foarte dificilă finalizarea unor astfel de programe a statelor care apelează la împrumuturi externe, a adăugat ministrul.

Pachetul financiar pentru sprijinirea Irlandei constă din 22,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, 17,7 miliarde de euro de la statele din zona euro, 22,5 miliarde de euro de la FMI, 4,8 miliarde de euro prin împrumuturi bilaterale de la Suedia şi Marea Britanie, respectiv 17,5 miliarde de euro de la fondul de pensii irlandez.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “AGITATII PE PIATA NOII ORDINI FINANCIARE MONDIALE: Lagarde, Trichet si Von Rompuy la lupta cea mare impotriva crizei datoriilor suverane. Cu dobanda aferenta la scadenta…

  1. Care sunt măsurile “extraordinare” pe care a fost nevoită Trezoreria americană să le adopte, cu care mă tot agasează fiecare articol ce face vorbire de datoria publică a SUA? Mi se pare că au fost nişte măsuri ordinare, doar că ne prefacem că sunt extraordinare. Nimeni nu vrea să-i spună unei matahale cu un ditamai ciomag în mână că are ceva urât mirositor pe faţă.

  2. Dacă tot m-am trezit vorbind:
    “When the “extraordinary measures” begin Friday, the first casualty will be a category of non-marketable bonds known as State and Local Government Series securities, or SLGS (pronounced “slugs”). These securities are tailor-made for state and local governments, designed to help them pay for their debt.

    Local governments regularly issue bonds and then invest this borrowed money into U.S. Treasury securities. The process allows them to collect interest from the federal government, and use that yield to pay their own bondholders. By law, local governments can’t earn arbitrage profits — meaning, they can’t make a profit by collecting more in Treasury yields than they pay to their own investors.

    So, the federal government issues SLGS, which are customized to match the specifics of a local government’s need. Ideally, the process is a wash.”

    !!!???!!!

    http://www.huffingtonpost.com/2011/05/04/debt-ceiling-treasury-slgs_n_857238.html

    Măsurile erau de fapt doar una, pe care vă spun sincer că nu prea am înţeles-o. Dincolo de discuţia tehnică, care mă depăşeşte, mi se pare o lipsă de bun-simţ să argumentezi că ditamai mastodontul financiar amână defaultul printr-o manevră contabilă de mutare a unui procent din dobânzi în spatele autorităţilor locale. Nu am găsit nici o menţiune despre sumele economisite astfel, deci mi se pare că avem de-a face cu puţin praf în ochii proştilor (poftim barbologie: “To stabilize the financial system, the Fed implemented several extraordinary measures. These included creating a number of temporary emergency lending programs to provide funding to nonbank financial institutions, such as primary securities dealers, money market mutual funds, commercial paper issuers, and purchasers of securitized loans. In addition, to prevent the failure of institutions whose collapse would have threatened the entire financial system, the Fed worked with the U.S. Treasury to provide financial support. These extraordinary measures were undertaken under section 13(3) of the Federal Reserve Act, a special provision that permits the Fed to lend to individuals, partnerships, and corporations in “unusual and exigent circumstances.” http://www.frbsf.org/what-is-the-fed/financial_stability.html ).

    Off-topic:
    S-ar putea să fie consecinţa campaniei electorale de curând încheiate în Turcia, însă cât de mult mi-ar plăcea să avem şi în România astfel de rapoarte care să se refere detaliat la modul de gestionare a datoriei publice : http://www.hazine.gov.tr/irj/go/km/docs/documents/Treasury%20Web/Research%26Data/Public%20Debt%20Management%20Report/pdmr_2010_eng_06.07_v4.pdf . Scrise ca pentru proşti ca mine, dar care să fie asumate politic şi să constituie punctul de plecare pentru o discuţie cât de cât aplicată. Să nu ne mai împiedicăm în definiţiile ordoliberalismului..

    Poate este vreun economist amabil să facă lumină în mintea mea de virtuoz al diletantismului..

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Italia, spre un iminent dezastru, falimentul Greciei, optiune admisa de oficialii europeni
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Revolutia mondiala declansata prin internet, marea criza, noua ordine mondiala si elogiul catastrofelor: INGREDIENTELE NOII CONSTIINTE PLANETARE
  5. Pingback: BATAIE DE JOC: in timp ce criza datoriei publice din SUA prefigureaza un dezastru global, TROICA FMI-BM-UE SI PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NE ANUNTA CA SUNTEM SALVATI SI CA TRAIM MAI BINE DECAT ALTII
  6. Pingback: Ratingul SUA RETROGRADAT, pentru prima data in istorie/ Urmarile: EFECTUL DE DOMINO/ Reactia CHINEI/ Care sunt DEOSEBIRILE fata de CRIZA din 2008
  7. Pingback: Seful FMI Christine Lagarde: ECONOMIA MONDIALA SE CONFRUNTA CU RISCURI, RESPONSABILII POLITICI TREBUIE SA AIBA CURAJUL DECIZIILOR NECESARE. Obama si Merkel raspund, pledand pentru ACTIUNI CONCERTATE LA NIVEL GLOBAL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare