JOCURILE OLIMPICE LONDRA 2012: intarirea spiritului… ORWELLIAN al STATULUI POLITIENESC

20-07-2012 2 minute Sublinieri

Nota noastra: Se zice ca Jocurile Olimpice ar promova spiritul sportiv si pacea. Pana una alta, dincolo de originile paganesti ale acestora, Jocurile Olimpice sunt un prilej de intarire a statului politienesc si al supravegherii orwelliene:

În timp ce atleţii lumii se pregătesc pentru startul Jocurilor Olimpice 2012, pe 27 iulie, londonezii sunt nemulţumiţi de traficul sporit şi de întârzierile transporturilor publice, precum şi de omniprezenţa obositoare a forţelor de securitate.

Sarah Lyall

Acum câteva zile, la întrebarea “Ce părere aveţi despre Jocurile Olimpice?“, un eşantion aleatoriu de londonezi a dat diverse răspunsuri incluzând râsete ironice şi cuvinte precum fiasco“, “dezastru” şi “stat poliţienesc“. Majoritatea au explicat cum ajungeau de obicei la serviciu, de ce nu mai era de acum înainte posibil, şi cât de supăraţi erau din cauza aceasta.

La sfârşitul zilei, suntem cam sătui”, se plânge Steve Rogers, responsabil de şantier, trăgând din ţigară aproape de gura de metrou Victoria Station. Cel mai rău este haosul din liniile de metrou, închiderea drumurilor (un “coşmar absolut“), precum şi faptul că, în loc de a crea locuri de muncă pe şantiere pentru britanici, Jocurile Olimpice au dat de muncă unor “lituanieni, români şi cehi“.

Chiar şi în momentele cele mai bune, a se plânge este o trăsătură britanică – o reacţie la micile amărăciuni ale vieţii cotidiene – ca şi pesimismul lor faţă de vreme (“Pregătiţi-vă pentru inundaţii!“, sfătuia recent The Daily Mail).

Profundă contrarietate

Dar de data aceasta, chiar şi ţinând cont de tendinţa spre exagerare a londonezilor, supărarea lor este diferită. “Suntem confruntaţi cu ceva care depăşeşte gemetele cu care britanicii îşi varsă de obicei nervii“, spune Dan Hancox, scriitor. “Jocurile Olimpice îi contrariază profund pe oameni“. Pe Twitter, dl Hancox scrie că pentru londonezi, “e ca şi cum cineva ar face un chef la noi acasă, cu un preţ de intrare exorbitant, în timp ce noi suntem închişi în pivniţă“.

“Infrastructura de transport a fost închisă de parcă ne-am pregăti pentru un conflict militar, denunţă acesta într-un interviu. “Ei spun întreprinderilor să-şi facă stocuri, locuitorilor să stea acasă – nu mergeţi nicăieri, nu luaţi metroul, staţi pe canapeaua dumneavoastră – de parcă ar fi pentru propria noastră siguranţă. Avem o armată pe străzi. Suntem pe picior de război, şi nu este o situaţie, după 60 de ani de pace, pe care  britanicii o apreciază“.

Londonezii nu se simt bine, şi mass-media toarnă gaz pe foc. The Daily Mail aminteşte că sute de mii de bilete sunt încă nevândute, că nimeni nu vrea să vadă femei jucând fotbal şi că unele dintre pistele prevăzute pentru cursele de biciclete de teren nu vor fi gata la timp. “Derivele securitare ar putea provoca haos pentru spectatori, se îngrijorează ziarul, care publică alături un articol intitulat “Noi probleme în sistemul de transport londonez”.

Mulţi londonezi au impresia de a trăi doar părţile cele mai proaste ale Jocurilor Olimpice – costurile, problemele, interdicţiile de a face cutare sau cutare lucru – fără a trăi părţile bune. Întreprinderea de securitate angajată la preţ pipărat de către guvern se dovedeşte a fi foarte incompetentă. Gestionarii mărcii olimpice au dat clar de înţeles că nimeni, în afară de sponsorii oficiali, nu va fi autorizat să tragă profituri în urma Jocurilor.

Cuvântul “olimpic“, marcă înregistrată

“Este ca şi cum am trăi într-un stat poliţienesc”, bombăne o patroană de întreprindere, explicând că dorise să iniţieze în presă o campanie asociată cu Jocurile Olimpice, dar că a fost avertizată de avocaţi că ar fi dată în judecată şi amendată dacă foloseşte cuvântul “olimpic“. “Iată de ce nu se poate vedea nicio referinţă la Jocuri în vitrine sau pe străzi – oameni sunt speriaţi“, conchide aceasta.

Altă îngrijorare: şi dacă plouă tot timpul? Chiar şi în mijlocul acestei veri, cea mai ploioasă de când  au început statisticile, o vară de ploi torenţiale şi de inundaţii, autorităţile continuă să spere că ploaia va înceta înainte de începutul Jocurilor. Ele nu au niciun plan de urgenţă. Iar stadionul olimpic, pe care trebuie să se desfăşoare ceremonia de deschidere, nu are acoperiş.

Cu zece zile înainte de începutul evenimentului, Sebastian Coe, preşedintele Jocurilor Olimpice, a spus că unele dintre locurile din afara Londrei unde trebuie să se desfăşoare jocurile sunt “îmbibate de apă“, şi a invitat spectatorii să poarte haine de ploaie şi cizme de cauciuc. “Permiteţi-mi să amintesc o evidenţă:  suntem o ţară din nordul Europei“, a explicat el reporterilor.

Plimbându-se pe lângă Victoria Station, Linda Vaughn, 68 de ani, se declară uluită de  bombardamentul de mesaje aparent contradictorii: “Bine aţi venit la Jocurile Olimpice, vă rugăm să plecaţi“. “Ni se spune tot timpul să încercăm să stăm departe de jocuri“, continuă ea, referindu-se la campania  oraşului, menită să convingă locuitorii să prevadă itinerarii alternative. “Dar tot nu ştim pe unde să mergem, chiar şi în zilele bune este foarte greu de circulat în Londra”.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Panopticon, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “JOCURILE OLIMPICE LONDRA 2012: intarirea spiritului… ORWELLIAN al STATULUI POLITIENESC

  1. Pingback: Ce mai invatam de la OLIMPIADA de la Londra (2012). Despre teroarea proprietatii intelectuale, corporatii, statul politienesc si viitor: INTRE DICTATURA SI STAT ULTRALIBERAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: CUPA MONDIALA DIN BRAZILIA. Experimentul socio-politic din spatele carnavalului fotbalistic: MILITARIZAREA ORASELOR, REPRESIUNI BRUTALE, SUSPENDAREA DEMOCRATIEI PENTRU PROFITURI URIASE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare