CUPA MONDIALA DIN BRAZILIA. Experimentul socio-politic din spatele carnavalului fotbalistic: MILITARIZAREA ORASELOR, REPRESIUNI BRUTALE, SUSPENDAREA DEMOCRATIEI PENTRU PROFITURI URIASE

13-06-2014 5 minute Sublinieri

  • Digi24:

Campionatul Mondial din Brazilia a debutat cu violenţe. Sute de manifestanţi s-au bătut cu forţele de ordine

Când FIFA este deasupra legilor din Brazilia: sponsorul Budweiser poate să vândă bere în stadioane

Dintre zecile de controverse care au atâta forţă încât pot acoperi şi un vuiet de stadion la cel mai neaşteptat gol una una iese în evidenţă. Vă mai amintiţi de „Tribunalele FIFA” de la mondialul de acum patru ani din Africa de Sud? Atunci, FIFA a inventat şi a impus aşa-numita „justiţie la minut”: tribunale speciale unde oricine era suspectat de furt sau atac asupra turiştilor era judecat şi condamnat până să apuce să se dezmeticească. Acum, FIFA face iar legea. John Oliver, realizatorul faimosului Tonight Show, explică fabulos ce înseamnă asta în Brazilia.

„FIFA susţine că lasă ceva în urma sa în Brazilia, ceea ce e adevărat. Lasă legi noi. Pentru că, la un moment dat, Brazilia a făcut asta: În 2003, guvernul brazilian a interzis alcoolul de pe stadioane din cauza numărului uriaş de morţi în rândul suporterilor’. Pare o idee bună, ba chiar una care poate salva vieţi. Singura problemă e că Budweiser este unul dintre sponsorii principali ai FIFA şi vinde un produs căruia insistă să îi spună bere. Iar FIFA pare nerăbdătoare să protejeze Budweiser de o lege menită să protejeze oameni. Iată motivul pentru care secretarul general al FIFA s-a dus în Brazilia cu un mesaj simplu: ‘Îmi pare rău să o spun şi poate par puţintel arogant, dar ăsta e un lucru pe care nu îl negociem. Adică trebuie să fie şi va fi o prevedere legală care să ne permită să vindem bere’. Poate că par un pic arongant, dar… cum să vă spun… la naiba cu legile voastre şi cu siguranţa publică!”, a fost comentariul lui John Oliver, în emisiunea The Tonight Show.

CM 2014. Ziua de joi, în care se dă startul celei de-a 20-a ediţii a Campionatului Mondial de Fotbal, a fost dedicată de mii de locuitori ai oraşului Sao Paulo luptei împotriva turneului final, ei ducând un adevărat război civil cu poliţia, pe străzile oraşului.

Manifestanţii au ridicat baricade, au dat foc la pubele de plastic, cauciucuri şi la diferite pancarte şi au aruncat cu sticle şi pietre înspre forţele de ordine. În prezenţa a zeci de jurnalişti, poliţia a lansat asupra protestatarilor grenade paralizante şi gaze lacrimogene, iar unul dintre manifestanţi a fost rănit.

Tensiunile au escaladat când grupul de turbulenţi a încercat să se apropie de strada Radial Leste, principala rută de acces spre stadionul Corinthians, care găzduieşte ceremonia de deschidere şi meciul inaugural, Brazilia – Croaţia.

Potrivit site-ului de informații G1, cinci jurnaliști au fost ușor răniţi, dintre care doi de la CNN, unul de la Associated Press, un membru al unei echipe de televiziune francez și un jurnalist de la canalul brazilian SBT.

Cupa Mondială nu va avea loc!“, a fost sloganul cel mai folosit de protestatari, iar Gregory Leao, un student de 27 de ani, a declarat pentru AFP că intenția inițială a protestatarilor a fost de a invada stadionul Corinthians. Scopul nostru este de a împiedica desfăşurarea Cupei Mondiale. Brazilienilor le place fotbalul, dar nu au nevoie de el acum“, a spus acesta.

[…] Este cel mai politic campionat mondial de fotbal de la cel din Argentina 1978. Dimensiunea socială și politică care dublează Cupa Mondială din Brazilia 2014 este atât de pregnantă, încât pare că aceasta a reușit să eclipseze deja fotbalul ca atare. În ziua deschiderii sunt mai multe articole despre grevele muncitorilor, despre traficul paralizat, despre numărul și dispunerea trupelor de securitate și despre planurile de protest din zilele următoare, decât despre formula de start a Braziliei. Și pe bună dreptate: problemele sociale ce au prefigurat și însoțit organizarea acestui mondial au fost deja amplu documentate, chiar dacă acestea rămân totuși abstracte pentru cei care nu sunt direct implicați. Cheltuielile exorbitante, cazurile de corupție, suspendarea temporară a suzeranității statului în favoarea legilor corporate impuse de FIFA au fost însoțite de represiunea brutală a protestelor și de declanșarea terorii împotriva locuitorilor săraci din favele. Familii întregi au fost aruncate în stradă pentru a face loc la stadione, hoteluri și locuri de distracție pentru turiști. Opozanții au fost bătuți și arestați. Zeci de muncitori în construcții au murit din cauza condițiilor proaste de lucru.

Toate acestea nici măcar nu sunt ceva nou. Acum patru ani, la Cupa Mondială din Africa de Sud, scenariul a fost similar. Aceleași scandaluri de corupție, același intersecție dintre clasă și rasă ce a separat între beneficiarii și victimele evenimentului, aceeași dispunere brutală a poliției și armatei pentru reprimarea rezistenței, aceeași aroganță birocratică a FIFA care a impus un statut special statului pe durata evenimentului. Poate doar corupția FIFA să fie mai mare față de acum patru ani, în condițiile în care s-a dovedit clar că votul ce a decis organizarea Cupei Mondială din 2022 în Qatar a fost măsluit.

Interesul pentru astfel de evenimente a încetat să mai fie pur sportiv tocmai și datorită faptului că acestea, departe de a fi doar niște excepții, niște evenimente speciale, par mai degrabă că exprimă, în formă condensată, modul în care este organizată în mod fundamental societatea astăzi la nivel global. Alianța dintre capitalul global, birocrația și tehnocrația transnațională (precum FIFA) și statele naționale (reduse în principal la rolul de polițist pentru populație și slugă pentru capital) spulberă orice barieră în calea realizării propriilor interese, în dauna și cu munca celor mai sărace segmente ale populației. Ceea ce mai rămâne din așa zisa clasă de mijloc este împărțită în două segmente: unul inferior care își vede situația în mod general periclitată (susținând, în cazul Braziliei, protestele împotriva cupei mondiale în baza unor argumente privind risipirea banilor publici ce ar fi putut lua o direcție socială), și unul superior care își simte interesele mai apropiate de cele ale capitalului global și pentru care cupa mondială e o oportunitate (în Brazilia, aceste segmente au susținut curățarea favelelor și susțin partidele de dreapta împotriva actualului partid de guvernământ, măcar nominal mai apropiat de clasele muncitoare).

Măcar și pentru acest conflict universal de clasă merită ținut un ochi pe Mondial, dincolo de fotbal. Mai jos, am mai adăugat cinci aspecte ce merită de asemenea urmărite în luna care urmează.

1. Militarizarea spațiului urban

Pentru acest Mondial, guvernul brazilian a mobilizat 24 de avioane de vânătoare, 3 avioane de tip radar, 11 elicoptere, 25 de nave de război și 13.000 de militari. Rachete au fost instalate pe blocurile din jurul stadionului Maracana. Costul total se ridică la aproape 1 miliard de euro. Armata, cu muniție de război, a fost deja implicată în pacificarea favelelor. Stephen Graham, în cartea sa excelentă Cities under siege, a observat deja cum tendința este ca poliția să fie înlocuită de armată în orașele globale. Armata și-a dezvoltat tehnicile de operare în războaie contra-insurgente purtate în contexte urbane, precum în Afganistan și Irak (și nu e vorba doar de armata americană, ci de o logică militară ca atare). Acest model este apoi reluat în orașele din afara teatrelor de operațiuni, dar în aceași logică în care populația civilă este întotdeauna potențial periculoasă și de partea insurgenților și a teroriștilor. Militarizarea spațiului urban este o constantă de ani de zile în toate orașele globale, însă cu ocazia evenimentelor mari se poate detecta efectiv logica sa de funcționare. Va fi, așadar, interesant de urmărit cum va reacționa armata la protestele populare care se anunță, dar și la viața de zi cu zi a locuitorilor orașelor pe durata Cupei Mondiale. Combinația de orașe ce par simultan sub asediu și în carnaval nu poate fi ratată.

2. FIFA

Jerome Valcke, secretarul general al FIFA, a declarat recent într-un interviu că mai puțină democrație este necesară pentru organizarea unei Cupe Mondiale. La fel cum Mario Draghi recunoștea acum câtva timp că măsurile de austeritate pot fi implementate mai bine dacă ar fi mai puțină democrație. Valcke și Draghi fac parte din elita birocratică și tehnocratică globală pentru care controlul popular, democrația, legile statelor naționale sunt niște aberații în calea profitului de care trebuie scăpat cât mai rapid. Disprețul acestora pentru populație în general este întrecut doar de dorința de îmbogățire personală. FIFA va realiza un profit de aproape 5 miliarde de euro în urma acestui mondial. Nu e rău pentru o organizație non-profit. FIFA este însă prinsă acum într-un mare scandal intern. Mare parte din șefii de federații naționale care alcătuiesc UEFA i-au cerut lui Sepp Blatter să nu mai candideze pentru un nou mandat, indicând în acest sens acuzațiile de corupție care i se aduc. Deja se conturează o poziție din ce în ce mai puternică a UEFA în cadrul FIFA, marginalizată până acum de practica președintelul Blatter de a obține suportul țărilor africane, asiatice și latino-americane printr-un mix de promisiuni și mită. Astăzi, președintele UEFA Michel Platini a anunțat că e posibil să candideze împotriva lui Blatter la alegerile pentru șefia FIFA. În spatele meciurilor, și mai ales al arbitrajelor de la mondiale, se va duce acest război al FIFA. Federațiile naționale din Anglia, Olanda și Germania au fost cele mai vocale la adresa lui Blatter. Meciul dintre Italia și Koreea de Sud de la Mondialul din 2002 s-ar putea să nu rămână singular. Mixul exploziv dintre politică și bani din structura FIFA va avea reverberații la acest Mondial dar și în perioada următoare.

Un alt aspect interesant legat de FIFA este măsura în care va forța mâna organizatorilor brazilieni de a interveni atunci când situația o va cere. În 2010, în Africa de Sud, FIFA a cerut stoparea imediată a grevei stewards-ilor care amenințau că nu vor munci fără să fie plătiți. Intervenția brutală a poliției a readus lucrurile la normal spre mulțumirea FIFA.

3. Infrastructura

Pentru organizatori și participanți –dincolo de aspectele sociale și politice – principala problemă care se pune acum este dacă infrastructura va face față evenimentului. Întârzierile cauzate de deturnarea de fonduri, corupție și proastă planificare au făcut ca multe stadioane, drumuri, hoteluri și aeroporturi să nu fie încă gata cu 24 de ore înainte de începerea competiției. Traficul proverbial din Sao Paolo a atins cote amețitoare luni: 200 de kilometri de nemișcare. Sosirea echipelor naționale a fost un haos, iar Jonathan Wilson scria ieri că și să îți iei acreditarea de jurnalist e o aventură. Mai ales dacă plouă, un alt dușman al organizării și infrastructurii (mai ales pentru terenuri). Va fi interesant de urmărit cum se va derula evenimentul sportiv pe baza acestei infrastructuri și cum aceasta la rându-i va deveni un actor important în zilele următoare. Rămâne de văzut dacă organizatorii vor reuși să treacă în plan secund aceste aspecte (precum în Africa de Sud) sau infrastructura va deveni un actor central al cupei mondiale. […]

politie-brazilia


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Revolte populare, revolutii, Stat politienesc, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CUPA MONDIALA DIN BRAZILIA. Experimentul socio-politic din spatele carnavalului fotbalistic: MILITARIZAREA ORASELOR, REPRESIUNI BRUTALE, SUSPENDAREA DEMOCRATIEI PENTRU PROFITURI URIASE

  1. Stadioane platite in vieti si blocaje rutiere de 344 km. Mondialul 2014, descris ca “cel mai mare jaf” din istoria Braziliei

    http://stirileprotv.ro/stiri/sport/stadioane-platite-in-vieti-si-blocaje-rutiere-de-344-km-mondialul-2014-descris-ca-cel-mai-mare-jaf-din-istoria-braziliei.html

    Nbcnews.com a scris un matrial amplu despre cum Brazilia ii va intampina pe jucatori, dar si pe fanii acestora cu aeroporturi neterminate, ii va conduce pe drumuri la care inca se lucreaza, pe strazi infundate de protestatari si ii va chema pe stadioane platite in vieti oamenesti, care sunt departe de finalizare.

    Sondajele de opinie reflecta cel mai bine starea de spirit a brazilienilor in momentul de start al Campionatului Mondial. 50% din populatie isi doreste ca Brazilia sa nu fi fost gazda Cupei Mondiale, in timp ce 6 din 10 intervievati cred ca evenimentul va avea efecte negative asupra natiunii.

    si sursa originala a articolului de mai sus (incomplet tradus si cam cu picioarele, ca de obicei in goana dupa trafic):

    Analysis: Brazil Scrambles to Get Ready as World Cup Looms

    http://www.nbcnews.com/storyline/world-cup/analysis-brazil-scrambles-get-ready-world-cup-looms-n127571

    People are furious at the cost of it all, and at the waste.

    Brazil has suffered the largest wave of social protest in its history, plagued by riots, demonstrations and strikes over the price of the tournament. Teachers, bus drivers, even police officers have marched in anger recently. About $3.6 billion of taxpayer money has gone into the stadiums, but people are angry at the appalling public services most Brazilians still endure; poor hospitals, schools and public transport.

    […]

    Soccer legend Romario, now a congressman, has called the World Cup “the biggest heist in the history of Brazil.”

    […]

    Brazil has committed around 170,000 troops and police across the 12 host cities to keep the peace.

    P.S. observ ca nu ati publicat programul competitional, va rog sa reparati aceasta scapare. Hai Romania!

  2. Vine razboiul civil in Brazilia

    7.09.2018
    Principalul candidat in alegerile prezidentiale din Brazilia, Jair Bolsonaro, a fost ranit in urma unui atac cu cutit, in timpul unei manifestatii din timpul campaniei electorale.
    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/video-momentul-in-care-un-candidat-la-alegerile-prezidentiale-din-brazilia-este-injunghiat–199085.html

    22 Octombrie 2018
    Jair Bolsonaro a promis, în cadrul discursului de duminică, “o curăţenie” fără precedent.
    Citește mai mult: https://www.publika.md/alegeri-prezidentiale-in-brazilia-bolsonarovrea-vrea-sa-faca-o-curatenie-in-tara_3022579.html#ixzz5Uqml2MPm
    With just a week to go before the second round of the election, the presidential frontrunner promised “a cleansing” of leftists “never before seen in the history of Brazil”.
    https://www.thecanary.co/global/world-analysis/2018/10/23/leftists-are-facing-a-cleansing-never-before-seen-in-brazil-while-the-west-looks-on-in-silence/?utm_source=samizdat&utm_medium=partner&utm_campaign=free

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare