LEGEA BIG BROTHER, de stocare a telefoanelor si a datelor de trafic, PERMITE INSCENARI

4-04-2012 2 minute Sublinieri


Liderului grupului minorităților, Varujan Pambuccian, a declarat miercuri, în Comisia Juridică, faptul că actuala lege de stocare a datelor telefonice permite ca “oricine să scrie orice” în fișierele trimise autorităților.

“Nu se pot obține date în format electronic fără ca două condiții să fie îndeplinite obligatoriu. Unu, să se bazeze pe un mandat emis de un judecător și doi, din momentul în care ele sunt create până când ajung în final la un judecător într-un proces, tot lanțul acesta să fie semnat electronic pentru a se asigura originea și integritatea datelor, altfel este ca într-un fișier Word, în care oricine poate să scrie orice și nu mă refer aici doar la datele de trafic, mă refer inclusiv la date care conțin voce sau imagine. Există suficiente programe care pot lua din zece fraze pe care le-am spus câte un cuvânt din fiecare și să formeze o frază pe care nu am spus-o niciodată. Pot fi inserate sau eliminate date de trafic fără niciun control, așa cum este legea acum”, a declarat Pambuccian la dezbaterile din comisie.

El a adăugat că cetățeanul are două motive să fie speriat de această lege, în forma actuală. “Datele lui de trafic pot fi luate fără niciun fel de motiv întemeiat și acele date de trafic pot fi modificate oricum, în orice fel, adică se poate trezi că a stat de vorbă cu dumneavoastră la telefon fără să fi stat de vorbă cu dumneavoastră în viața sa. E foarte simplu, un log (fișier de date, n.red.) este un fișier text obișnuit, ce mare lucru este să adaugi ceva sau să scoți ceva dintr-un fișier text? Dacă logul ăla nu se semnează electronic nu există absolut niciun fel de sigurnață că datele care sunt acolo sunt și adevărate”, a explicat Pambuccian.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a aprobat miercuri, de principiu, un amendament la Legea stocării datelor de trafic de telefonie și internet în sensul prelungirii de la 6 luni la un an a perioadei stocării acestor date. Deputații juriști au respins un amendament care prevede și reținerea CNP-ului utilizatorului. Totodată, ei au decis că datele trebuie oferite organelor de cercetare de către operatorii de telefonie și internet în maximum 48 de ore de la data solicitării.

Legea inițiată de fostul ministru PDL al Comunicațiilor, Valerian Vreme, și de către deputatul PDL Adrian Bădulescu a fost respinsă de Senat la 21 decembrie 2011 și obligă furnizorii de telefonie fixă și mobilă și de internet să rețină anumite date care să fie trimisă, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale pentru acțiunile de prevenire, cercetare, descoperire și urmărire a infracțiunilor grave.

Potrivit legii, furnizorii de telefonie fixă, mobilă și Internet sunt obligați să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice și schimbul de email-uri, cu excepția conținutului corespondenței electronice sau al convorbirii telefonice. Proiectul prevede, printre altele, ca în cazul rețelelor de telefonie fixă și mobilă să se rețină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecționat apelul, precum și numele acestora. In cazul serviciilor de Internet, se vor reține utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului și al destinatarului, numele și adresa abonaților, identitatea echipamentului folosit. După un an, datele trebuie să fie distruse.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “LEGEA BIG BROTHER, de stocare a telefoanelor si a datelor de trafic, PERMITE INSCENARI

  1. “E foarte simplu, un log (fișier de date, n.red.) este un fișier text obișnuit, ce mare lucru este să adaugi ceva sau să scoți ceva dintr-un fișier text? Dacă logul ăla nu se semnează electronic nu există absolut niciun fel de sigurnață că datele care sunt acolo sunt și adevărate”

    Si daca logul se semneaza electronic, cine poate garanta ca nu se sterge sau adauga ceva la respectivul fisier? cand datele pot fi sterse si rescrise chiar si in baze de date si alte softuri mai complicate decat un simplu fisier de loguri, fie el si semnat electronic…

  2. Pingback: LEGEA BIG BROTHER, aprobata in COMISIE. Urmeaza dezbaterea in PLEN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Legea Big Brother a fost ADOPTATA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: CCR a declarat LEGEA BIG BROTHER NECONSTITUTIONALA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare