LEGEA BIG BROTHER, aprobata in COMISIE. Urmeaza dezbaterea in PLEN

11-04-2012 1 minut Sublinieri


Comisia Juridică a Camerei Deputaților a aprobat miercuri, cu 10 voturi “pentru”, Legea stocării datelor de trafic de telefonie și internet. 

Deputații juriști au aprobat două amendamente ale deputatului Varujan Pambuccian, potrivit cărora este nevoie de un mandat emis de procurorul de caz pentru obținerea datelor în format electronic și de o semnătură electronică din partea celor care furnizează datele care să ateste veridicitarea documentelor.

Raportul comisiei urmează să fie completat săptămâna viitoare cu unele “aspecte tehnice”, după care va intra în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională.

Legea inițiată de fostul ministru PDL al Comunicațiilor, Valerian Vreme și de către deputatul PDL Adrian Bădulescu a fost respinsă de Senat la 21 decembrie 2011. Ea obligă furnizorii de telefonie fixă și mobilă și de internet să rețină anumite date care să fie trimisă, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale pentru acțiunile de prevenire, cercetare, descoperire și urmărire a infracțiunilor grave.

Potrivit legii, furnizorii de telefonie fixă, mobilă și Internet sunt obligați să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice și schimbul de email-uri, cu excepția conținutului corespondenței electronice sau al convorbirii telefonice. Proiectul prevede, printre altele, ca în cazul rețelelor de telefonie fixă și mobilă să se rețină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecționat apelul, precum și numele acestora. In cazul serviciilor de Internet, se vor reține utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului și al destinatarului, numele și adresa abonaților, identitatea echipamentului folosit. După un an, datele trebuie să fie distruse.

Iniţiativa legislativă are la bază Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii şi de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptată în martie 2006. Directiva prevede obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii de a asigura crearea unor baze de date în vederea păstrării, pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 şi 24 de luni, sub rezerva condiţiilor prevăzute de directivă şi a avut ca termen limită de transpunere în legislaţia naţională data de 15 septembrie 2007.

În 2009, o inițiativă similară a fost declarată neconstituțională, pe motiv că reprezintă o ingerință în viața intimă a persoanei.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “LEGEA BIG BROTHER, aprobata in COMISIE. Urmeaza dezbaterea in PLEN

  1. Pingback: Legea Big Brother a fost ADOPTATA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare