LUMEA ARABA PARJOLITA DE “REVOLUTII”: din Egipt pana in Iordania si Yemen/ Solutia israeliana pentru terorism – paranoia biometrica totala/ UDMR PROMITE AUTONOMIE UNGURILOR. VOM RENUNTA LA 1 DECEMBRIE CA ZI NATIONALA?/ “Operatia reusita, pacientul mort”: FMI FACE GLUME MACABRE CU NOI/ Pe primul loc la risc de infometare in Europa/ TAVALUGUL DIGITAL AJUNGE SI LA PENSIONARI (Stiri generale 26-29 ianuarie 2011)

29-01-2011 13 minute Sublinieri

 • Gandul:

„REVOLUŢIA” a început şi în Egipt. LUPTE DE STRADĂ. MOHAMED ELBARADEI, ARESTAT.

[Bogdan Munteanu]: Supravieţuitori ai Războiului Rece, învinşi ai „războiului valutar”

(…) Desigur, americanii n-au niciun interes ca Hosni Mubarak să aibă soarta lui Ceauşescu, nici ca preţul democratizării ţării să fie atât de sângeros şi cu rezultate atât de incerte, precum procesul similar început în Irak, după prăbuşirea lui Saddam Hussein. Ceea ce nu înseamnă că nu au un “plan B” şi că Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) nu a alocat peste 140 milioane USD pentru “democratizarea” Egiptului. Banii au ajuns în Egipt în 2008 şi 2009, pentru stimularea sectorului neguvernamental şi a “bunei guvernanţe”, arată o nouă serie de dezvăluiri WikiLeaks. Regimul lui Mubarak a protestat, invocând faptul că respectivele ONG-uri nu erau “legal constituite”, dar este foarte probabil ca USAID să nu se fi descurajat de aceste proteste.

În timp ce puţini dolari au curs spre democratizarea Egiptului, diminuarea altor sume avea să ducă la la accelerarea nemulţumirii egiptenilor a căror sărăcie era ţinută la un nivel suportabil prin subvenţii. În 2007, ajutorul SUA pentru dezvoltarea economică a Egiptului era de 455 milioane USD (6 $ per cetăţean egiptean), pentru ca suma să scadă la 200 milioane USD în 2009 (2,6 $ per capita). Chiar şi să fi dorit, clauzele asistenţei financiare nu i-ar fi permis regimului Mubarak “deturnarea” vreunui cent din ajutorul militar al SUA, de 1,3 miliarde USD pe an, către potolirea foamei oamenilor şi crearea de locuri de muncă. Mai grav, regimul de la Cairo nu are nicio armă la dispoziţie pentru a contracara devalorizarea dolarilor în “războiul valutar” în care sunt angajate marile puteri economice ale lumii.

Având monede naţionale legate de dolarul SUA, multe state arabe suferă de fiecare dată când banca centrală americană (Fed) dă drumul tiparniţei de bani. Or, această “uşurare cantitativă” este soluţia anticriză preferată de Washington. În ce măsură un dolar slab va reporni creditarea economiei şi va stimula exporturile din SUA este o speranţă încă neconfirmată. În schimb, este deja o certitudine că valuta americană devalorizată trage în jos nivelul de trai din ţările arabe (care importă multe alimente de bază), le îngroapă creşterea economică şi le sporeşte şomajul.

Or, dincolo de circulaţia ideilor subversive cu viteza megabiţilor pe secundă, prin Twitter şi Facebook, sărăcia lucie şi disperarea sunt ingredientul principal al “revoluţiilor”, fie că vorbim de Revoluţia franceză (1789), Revoluţia rusă, ulterior deturnată de bolşevici (1917) sau de “ce-o-fi-fost” în România (1989).

„Anul 1989” a ajuns şi în lumea arabă

Egiptul, tot mai aproape de o „revoluţie” stimulată de Twitter şi Facebook

Scumpirile necontrolate ale alimentelor, cauzate de majorările de preţuri la materiile prime pe bursele mondiale, vor duce la revolte, demonstraţii şi schimbări de regimuri în statele aflate în curs de dezvoltare, a avertizat economistul Nouriel Roubini, profesor la Universitatea New York, care a prezis criza în 2006.

El a spus azi că aceste creşteri ale preţurilor sunt “o mare problemă” în statele aflate în curs de dezvoltare, ceea ce ar putea duce la instabilitate politică. Un index calculat de ONU luna trecută a ajuns la niveluri mai mari faţă de cele din 2008, când din cauza scumpirilor au existat revolte pentru mâncare în Haiti, Camerun Coasta de Fildeş, Mauritania, Etiopia şi alte state sărace. Creşterea preţurilor la mâncare şi materii prime duce la “revolte, demonstraţii şi instabilitate politică”, a declarat Roubini.

În multe dintre aceste pieţe emergente două treimi din inflaţie este dată de mâncare, energie şi transport, potrivit economistului. “Când acestea cresc, devin un cost social semnificativ”, a continuat Dr. Doom.

ULTIMA ORA Presedintele Hosni Mubarak a demis guvernul, armata a preluat controlul asupra centrului capitalei Cairo

VIDEO UPDATE Proteste in Egipt. “Vinerea maniei”: Ciocniri violente intre fortele de ordine si protestatari. Un protestatar a fost ucis la Suez. Mubarak cere armatei sa asigure securitatea

Yemen: Mii de oameni au iesit in strada protestand impotriva presedintelui Saleh, aflat la putere de 32 de ani

A se vedea si analizele de aici:

*

Subliniind că “un miliard de persoane, în întreaga lume, sunt legate de aceste reţele invizibile de comunicare”, el a insistat asupra faptului că “niciun secret serios nu poate fi imunizat contra posibilităţi de a fi dezvăluit, astăzi”.

 • Hotnews:

Rusia: Parlamentul a adoptat un nou sistem de avertizare impotriva atacurilor teroriste

Expertul Rafi Sela, despre solutia israeliana de protejare a aeroporturilor: “Cautati teroristul, nu bomba”

(…) “In acest moment, oferim guvernelor din SUA si din intreaga lume un sistem nou”, care “va oferi securitate totala, atat in aeroport cat si in timpul zborului”, a afirmat Sela, care conduce AR Challenges. Expertul precizeaza ca sistemul Trust Based Security (TBS) va utiliza doar taxa de aeroport, reducand costurile actuale de securitate (n.red. autoritatile din SUA cheltuie circa 10 dolari/pe pasager cu noile scanere corporale). In ce consta acest sistem? Este acelasi pe care, spre exemplu, Aeroportul International Ben Gurion din Tel Aviv il foloseste de ani de zile. Descoperiti teroristul, nu bomba” a functionat impecabil pana in prezent, niciun avion care a decolat de pe Ben Gurion nefiind deturnat sau aruncat in aer. In acest moment, verificarea pasagerilor de pe Ben Gurion este realizata de agenti extrem de bine antrenati (asa-numitii “selectori” sau “sortatori”), majoritatea femei tinere. Acestea vorbesc cateva limbi straine si au sarcina sa discute cu FIECARE pasager care asteapta sa decoleze. Metoda folosita de israelieni se bazeaza pe principiul ca “e mult mai eficient sa descoperi potentialul terorist decat sa incerci sa gasesti bomba pe care o are asupra sa”, agentii urmarind in principal persoane nervoase, agitate sau indivizi care sustin ca au venit sa viziteze locurile istorice din Israel insa nu-si amintesc ce au vazut. Selectorii ii vor pune suspectului intrebari suplimentare, in timp ce bagajele sale sunt controlate. Daca nu ofera raspunsuri satisfacatoare, pasagerul este condus intr-o camera separata, unde va fi interogat de catre alti ofiteri.  Acest sistem, numit de israelieni “model de analiza a comportamentului”, nu este limitat insa doar la incinta aeroportului. Pasagerii care isi cumpara doar bilet dus sau care platesc cu bani lichizi sunt verificati cu mult inainte de a ajunge la aeroport. In plus, exista un singur drum de acces spre Ben Gurion, aflat la mare distanta de terminal, unde fiecare vehicul trece printr-un punct de control. Aeroportul israelian este in prezent in plin proces de implementare a unor tehnologii sofisticate, dar extrem de eficiente, care vor prelua cea mai mare parte din munca pe care o depun in prezent agentii. Tehnologia automata este dezvoltata de companii israeliene, dupa consultari indelungate cu Mossad, Shin Bet si Ministerul Apararii.

Iata cateva dintre aceste tehnologii ce compun Trust Based Security (TBS), asa cum au fost ele prezentate de MailOnline:

 • un sistem de identificare personala, realizat de ID-U Biometrics, bazat pe studii potrivit carora ochii fiecarei persoane prezinta un model unic de zig-zag atunci cand urmaresc un punct ce marcheaza conturul unei forme simple pe un ecran; sistemul e considerat de departe mult mai sigur decat amprentele degetelor si scanarea irisului
 • camere 3D, stereoscopice, create de Magna BSP, care asigura protectia unui perimetru al  aeroportului impotriva intrusilor sau a unui atac cu rachete; functioneaza la fel de bine noaptea, dar si in conditii de ceata densa.
 • un aparat dezvoltat de WeCU considerat echivalentul “selectorilor” umani, creat pe ideea ca oricine vine in contact cu un stimul familiar – de exemplu, banca pe care o foloseste sau restaurantul favorit – va reactiona fizic, aproape involuntar. Aparatul masoara 14 variabile (temperatura pielii, pulsul, tensiunea arteriala, schimbarile respiratiei), iar persoana scanata va fi expusa unui stimul care va determina un raspuns doar din partea unui terorist, nu si a unui pasager de buna credinta. Inventatorii masinii dau asigurari ca doar persoana care are legaturi cu terorismul va reactiona si nu pasagerul care se teme sa zboare sau cel ingrijorat ca are acasa niste facturi de platit.
 • poligrafe automate, produse de Suspect Detection Systems: pasagerul intra intr-o cabina, isi aseaza mana stanga intr-o fanta speciala, raspunzand in acelasi timp la cateva intrebari care ii apar pe ecranul din fata, inclusiv unele simple precum: “Sunteti implicat in activitati teroriste? “sau “Aveti bombe la dumneavoastra?”. Senzorii conectati la ochi si mana stanga inregistreaza raspunsurile fizice, acestea fiind analizate printr-un algoritm computerizat. Aparatul va decide daca persoana respectiva va trebui interogata de ofiteri specializati.
 • Videocells a dezvoltat un mijloc de conectare a sute de camere video, prin Internet.
  Sela sustine ca cele mai multe din aceste tehnologii pot fi introduse rapid, cu minime batai de cap, in principal prin upgradarea aparatelor si proceselor existente la ora actuala in aeroporturi, iar costurile vor fi mai scazute decat in prezent.

***

Marko Bela: Sprijinim orice forma de autonomie, inclusiv cea pe criterii etnice

În nebunia de huiduieli şi aplauze de la Focşani, un oficial al judeţului şi-a exprimat speranţa că poate anul viitor ne vom vedea pe 24 ianuarie de Ziua Naţională. Întâmplător sau bine plănuit? Mi-e greu să cred că unul din conducătorii judeţului, în imediata vecinătate a preşedintelui României, avansează ideea unei noi Zile Naţionale fără ca acesta să ştie. De altfel, preşedintele n-a zis nici mâc. Băsescu are păreri şi reacţionează în legătură cu toate prostiile. În legătură cu aceasta, absolut nimic. Ar trebui să mai adăugăm faptul că diverşi oameni politici din Moldova văd în schimbarea Zilei Naţionale o mare ispravă. Un grup de câţiva oameni care n-au iniţiat nici baraje, nici podeţe, nici măcar cărări pe un câmp vorbesc şi ei şi dau din coate pentru un proiect de lege de schimbarea Zilei Naţionale din vremea urâtă a lui decembrie în frigul cumplit al lui 24 ianuarie. S-ar putea ca unii popândăi politici din partea moldavă a României să-şi imagineze că mutarea Zilei Naţionale în ianuarie o să aibă şi anumite efecte economice. Creşte turismul, creşte mândria locală, măreşte importanţa culturală şi istorică a Iaşilor şi Focşanilor, legate astfel şi mai strâns de o Unire care s-a desăvârşit totuşi la… Bucureşti.

Mai este cineva în spatele acestor patrioţi cu ochelari de cal? Ceva mă face să cred că nu sunt singuri. În spatele lor mai este un plan. Unul mai puţin preocupat de muzici, mitinguri şi hore populare. Traian Băsescu a lipsit anul trecut de la Ziua Naţională de la Alba Iulia. S-a dus undeva la un forum asiatic, timp în care Laszlo Tokes a spus enormitatea cu 1 decembrie, o “zi de doliu”, pentru care ar fi trbuit să primească un răspuns, dacă nu chiar un mandat de arestare. Să nu uităm legăturile speciale ale pastorului cu PDL şi cu Traian Băsescu. Tokes este în Parlamentul European şi vicepreşedinte al acestuia şi cu un substanţial sprijin românesc.

Ne mai rămâne de pus o singură întrebare. Legea educaţiei, un soi de lege a maghiarizării, a fost singura mare concesie făcută de guvernul Boc UDMR pentru ca aceasta să rămână în majoritatea pe care se sprijină şi Traian Băsescu? Şi dacă din înţelegerea politică făcută pentru rămânerea UDMR la guvernare face parte şi mutarea Zilei Naţionale la 24 ianuarie? S-ar deschide astfel calea spre un soi de largă autonomie a Ţinutului Secuiesc.

Schimbarea Zilei Naţionale de la 1 decembrie la 24 ianuarie are semnificaţia unei renunţări la simbolul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Şi implicit la şubrezirea deciziei istorice a patrioţilor ardeleni.

În baza unui plan care ne scapă sau a unei ignoranţe, Traian Băsescu poate duce lucrurile într-o zonă extrem de periculoasă pentru România.

***

 • Realitatea.net:

Jeffrey Franks: Economia României, un pacient în stare critică

“Cred că am reuşit să stabilizăm economia. Dar, mă veţi întreba, cum rămâne cu creşterea economică? Îmi amintesc gluma cu chirurgul care face o operaţie foarte complicată şi spune familiei pacientului – am o veste bună şi una rea. Operaţia a reuşit, din păcate pacientul a murit. Nu vrem să ajungem în punctul în care am stabilizat situaţia, dar pacientul, economia românească, a murit. Vrem să generăm creştere economică”, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI.

Nota noastra: Nu inceteaza sa uimeasca tupeul FMI… Dupa ce au dictat masurile de austeritate la noi in tara, se mira ca in Romania nu exista crestere economica.

 • Realitatea.net:

România pe locul 1 în Europa după riscul de înfometare, potrivit unui raport al Băncii Europene

Un raport al Băncii Central Europene plasează România pe locul 1 în Europa şi pe locul 12 în lume într-un top al ţărilor cu cel mai mare grad de risc de înfometare. Românii ar muri de foame nu pentru că nu ar mai exista grâu, porumb sau zahăr, ci pentru că acestea ar ajunge la nişte preţuri foarte mari, pe care nu ni le am putea permite. Lumea ar putea fi lovită în acest an de o criză alimentară puternică, avertizează experţii străini. Din contră, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, e optimist. “România e imposibil să nu aibă grâu şi porumb. Şi dacă nu l-am semăna ar răsări”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. “Cum să crească grâul singur? Nu creşte singur. Trebuie pus în pământ, trebuie ierbicidat, trebuie pământ băgat pe el, sunt o grămadă de cheltuieli. Sacul e 80 de lei şi ne trebuie 5 saci la un hectar”, a spus un agricultor. “Aparent toată lumea crede că grâul e o cultura simplă, nici pe departe. Suntem o ţară în care dacă grâul îţi cade din caruţă, rasare. Dar dacă răsare nu înseamnă că face şi producţie.  O cultură reuşită, e o cultură libera de buruieni, care nu are agenţi patogeni şi care e liberă de dăunători şi insecte. Teoretic România are capacitatea de a hrăni 80 milioane de oameni, practic nu ştiu cum vom putea realiza”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Concluzia aparţine tot ministrului Tabără. România ar putea intra într-o criză alimentară doar din cauza lenei. “Dacă moare de foame înseamnă că suntem nelalocul lui cu comportamentul şi nu vreau să vorbesc de lene, de lipsa de iniţiativă, de a nu crede că poţi să faci, ca în Romania trebuie să nu uiţi sa semeni uneori”, a declarat Valeriu Tabără.

(…) Noi ne plimbăm mândri cu porcul. Culmea e însă că porcul FMI ne poartă el pe noi în lesă, şi nu invers. Nouă ne place în această poziţie perversă, legaţi şi încălecaţi de porc. Porcul nostru îşi dă şi cu părerea. Se arată dezamăgit de măsurile de austeritate pe care el ni le-a impus, ne arată lumii cât suntem de proşti, neajutoraţi şi masochişti. În ultimele zile a devenit metaforic. Compară economia României cu un vas mare şi răsturnat care ar trebui să devină o ambarcaţiune mică şi ultrarapidă. Idioţenia asta face carieră pe ecranele televizoarelor. Şi totuşi, noi ne milogim că vrem în continuare. Motivul e simplu. În minţile politice de la Bucureşti s-a înstăpânit ideea că acordul „preventiv” cu FMI e punguţa cu doi bani pentru mita electorală dată la momentul potrivit. Aşa se câştigă alegerile. Poporul e mult şi prost. Îl păcălim şi mai furăm o tură! Porcul ştie că niciodată nu el va fi de vină. Animalele lui de companie sunt proştii satului. Aceştia, la rândul lor, ştiu că în democraţie nu se ia capul pentru vina politică. Poate fi invocată oricând conjunctura internaţională, lăcomia capitaliştilor, economia de piaţă sau Opoziţia. Chiar dacă vina politică se învecinează cu cea penală, aruncatul batistei pe ţambal, arătatul cu degetul către alţii sau bătaia cu pumnii în piept te salvează întotdeauna. Din păcate pentru noi, gluma s-a terminat! Nu mai e vorba de vină politică sau penală. Ele au de-a face cu destinele individuale ale unora sau altora. Este deja vorba despre o vină istorică, despre a distruge ţara şi a o depopula. Într-o astfel de situaţie de vină sunt şi cei care nu fac nimic. Păcătuiesc prin laşitatea de a nu lua decizii nici măcar atunci când pot să o facă. Un bătrânel simpatic şi sfătos, într-un interviu de zilele trecute, ne spunea cum Banca Naţională veghează atent leul pentru care nu trebuie să ne facem griji până la transformarea lui miraculoasă şi salvatoare în euro. Între timp, creşterea vine din exporturi şi din investiţii. Consumul intern nu contează, nu ni-l putem permite. Mai cinic de atât nu era nici celebrul „Arbeit Macht Frei” (munca eliberează) aşezat deasupra intrării din lagărele de exterminare.(…)

Economiile dezvoltate si puternic indatorate trebuie sa stabileasca urgent planuri de reducere a datoriilor lor, inainte ca pietele sa se intoarca impotriva lor, a avertizat, joi, Fondul Monetar International, mentionand inclusiv Japonia si SUA ca state codase la acest capitol, scrie Reuters.  Intr-un raport actualizat privind datoria globala si deficitele la nivel mondial, FMI indica faptul ca ritmul general de reducere a deficitului in economiile avansate puternic indatorate va incetini in acest an, in principal din cauza intarzierii ajustarilor fiscale in SUA si in Japonia. Acest avertisment vine dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor’s a scazut, pentru prima data din 2002, ratingul Japoniei pentru ca nu are niciun plan de a reduce datoriile.  “In economiile dezvoltate, unde sustenabilitatea fiscala nu a influentat in mod deosebit pietele, trebuie puse in aplicare de urgenta planuri credibile ale caror orizont se extinde dincolo de 2011 pentru a pastra increderea pietelor”, se arata in raportul FMI numit “Fiscal Monitor”. Cea mai grava recesiune la nivel mondial din 1929 a fortat tarile bogate sa aiba cheltuieli uriase pentru a-si sprijini economiile, datoriile unor tari urcand la niveluri record.

 • Hotnews:

Angela Merkel: Indatorarea statelor reprezinta “cea mai mare amenintare” pentru Europa

Indatorarea statelor reprezinta “cea mai mare amenintare” pentru prosperitatea Europei, a afirmat vineri la Davos (Elvetia) cancelarul german Angela Merkel, citata de AFP. “Datoria este cea mai mare amenintare pentru prosperitatea acestui continent. Pentru aceasta trebuie sa luptam hotarati impotriva ei”, a spus Merkel. Cancelarul german a reafirmat angajamentul sau pentru euro – “moneda noastra”, care va fi aparata pentru a proteja constructia europana. “Daca euro va esua, atunci Europa va esua”, a subliniat ea. “Euro este moneda noastra si este mai mult decat o moneda. Este incarnarea Europei de astazi”, a adaugat cancelarul german. Angela Merkel a reamintit necesitatea intaririi reglementarilor financiare. “Ce se va intampla daca o mare banca sistemica falimenteaza? Ce putem face noi pentru a evita sa recurgem la banii contribuabililor?”, s-a intrebat Merkel, facand referire la bancile al caror faliment ar avea consecinte grave asupra intregului sistem economic. Ea s-a pronuntat asupra incheierii rapide a negocierilor supranumite “Doha” asupra liberalizarii comertului mondial, “o extrema importanta”, potrivit acesteia.Suntem la cativa metri de linia de sosire“, a mai spus ea.

George Soros la Davos: Restructurarea datoriei suverane europene trebuie facuta inainte de 2013

Premierul portughez: Portugalia nu are nevoie de FMI sau de sfaturile acestuia

Pacienţii cu HIV au rămas fără medicamente

Reprezentanţii organizaţiei spun că spitalele nu mai au medicamente pentru persoanele seropozitive. Fără tratament, acestea nu au cum să lupte cu virusul HIV, iar pacienţii sunt nevoiţi să bată zilnic la poarta spitalului în speranţa că medicamentele a sosit şi îşi pot relua tratamentul care îi ţine în viaţă, potrivit agerpress.ro. Probleme au pacienţii din judeţele din Moldova, plus Galaţi, Prahova,Giurgiu, Olt, Vâlcea, Dolj, Mureş, Timiş, Hunedoara, Bucureşti. Ei au întrerupt total sau parţial tratamentul pentru persoanele seropozitive.

 • Gandul:

Români, sacrificaţi-vă şi modernizaţi-vă!

NOUL COD AL MUNCII – ce se negociază. O ANALIZĂ despre DURATA TIMPULUI DE LUCRU, CONCEDIU, SANCŢIUNI DISCIPLINARE, PERIOADA DE PROBĂ

***


 • Gandul:

Guvernul a decis: Pensionarii şi veteranii de război trebuie să utilizeze card de călătorie rutieră

Pensionarii şi veteranii de război vor primi legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri, a decis, miercuri seara, Guvernul. Totodată, firmele de transport vor dota vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri trebuie să aibă posibilitatea de a transmite datele online. Cardurile vor fi nominale şi vor avea înscris codul numeric personal al fiecărui beneficiar. Cardul are valabilitatea de un an şi va stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate şi contravaloarea acestora. Cardul se reînnoieşte anual cu condiţia predării către emitent a celui deţinut. Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război care au dreptul la şase călătorii simple pe an cu o reducere de 50%. Cardurile vor fi folosite atât la urcarea, cât şi la coborârea din vehicul, iar şoferii vor avea dreptul şi obligaţia de a verifica dacă utilizatorul cardului este şi beneficiarul acestuia. Utilizarea cardurilor de catre alte persoane decât beneficiarii va fi sancţionată cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

De ce este România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte viteza conexiunii la internet

Ghiseul.ro, singura aplicatie prin care romanii vor putea sa-si plateasca online taxele catre mai multe primarii din tara are la baza un soft creat de firma Indeco Soft din Baia Mare. Aceeasi firma a implementat un soft similar la primaria locala, iar in aceasta aplicatie se poate intra pentru plata taxelor in baza CNP-ului. Patronul firmei Indeco Soft este Dorin Traian Barbul si printr-o simpla cautare pe internet, HotNews.ro a aflat CNP-ul acestuia. Ce poti face cu aceasta informatie? Intri in contul online al omului, din respectiva aplicatie, si afli ca are de platit la stat pentru 2011 datorii de 5.290 lei. Este normal? Oficialii Indeco Soft spun ca in baza CNP-ului nu poti afla decat cat are de platit cineva si eventual sa platesti, ceea ce este un lucru benefic. Vezi ce spune si Autoritatea pentru Protectia Datelor.
Aparitia Ghiseul.ro, aplicatia online prin care romanii vor putea sa-si plateasca dintr-un singur loc prin internet darile catre stat in cazul mai multor primarii, este intarziata de ceva timp. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat mai intai ca va fi lansata oficial la 1 ianuarie 2011, ulterior ca va fi lansata in luna ianuarie 2011 si recent in maxim doua saptamani.
Ministerul a mai spus ca aplicatia pentru Ghiseul.ro a fost pusa la dispozitie gratuit de catre Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), fara a da mai multe detalii. Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara. Acest lucru il recunosc atat cei de la APERO cat si oficialii Indeco Soft.

Cat de usor poti afla CNP-ul patronului Indeco Soft, Dorin Traian Barbul si ce poti face cu el?

A cui este afacerea Indeco Soft? Conform datelor de la Registrul Comertului, Indeco Soft este detinuta de Dorin Traian Barbul (60% din actiuni) si de Mariana Barbul (40%).

O simpla cautare pe Google dupa informatii privind patronul Indeco Soft te conduce foarte usor la date personale precum Codul Numeric Personal (CNP). Lucrul ar ramane poate neinsemnat daca nu am sti ca la primaria din Baia Mare oamenii isi pot plati taxele catre stat printr-o aplicatie creata de Indeco Soft care permite accesarea conturilor in baza CNP-ului unei persoane.

Stii CNP-ul unui baimarean? Poti intra in contul lui si vedea ce dari are catre stat. Evident se poate si plati. Asa am putut intra in contul lui Dorin Traian Barbul si vedea ca pe 2011 acesta are de platit catre stat 5.290 lei. (…)

Autoritatea de Protectie a Datelor cere sa nu se foloseasca CNP-ul ca o cheie de accesare intr-un sistem

Este legal sa poti vedea atat de simplu ce taxe are de platit un om in baza CNP-ului acestuia? Oficialii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Protectiei Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) spun ca pozitia autoritatii este ca CNP-ul sa nu fie folosit la accesarea unor sisteme.

 • “Conform reglementarilor privind protectia datelor personale, CNP-ul poate fi folosit numai cu consimtamantul persoanei sau in baza unei prevederi legale exprese. Punctul de vedere al autoritatii este sa nu se utilizeze CNP-ul ca o cheie de acces intr-un sistem”, a precizat pentru HotNews.ro Alina Savoiu, purtatorul de cuvant al autoritatii nationale pentru protectia datelor personale (ANSPDCP).

UPDATE 3: Juristul Bogdan Manolea: Este ilegala folosirea CNP-ului drept cheie de acces intr-un sistem fara temei legal sau fara acordul expres al titularului

Juristul Bogdan Manolea a explicat pentru HotNews.ro ca in cazul de fata, folosirea CNP-ului pentru accesarea acestui sistem este ilegala.

 • “Nu numai CNP-ul ca si cheie de acces este ilegala, ci si colectarea si procesarea lui fara temei legal sau fara acordul expres al titularului”, declara Bogdan Manolea.

Concret acesta aminteste de prevederile legii 677/2001 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal:

“Art. 8. –
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
(2) Autoritatea de supraveghere poate stabili si alte cazuri in care se poate efectua prelucrarea datelor prevazute la alin. (1), numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate”
Ori in situatia de fata si nu numai, CNP-ul poate fi folosit fara permisiunea persoanei in cauza si fara a avea la baza o anumita dispozitie legala.

Ziua protectiei datelor personale: Cind obtin autoritatile americane accesul la datele private din retelele sociale ?

28 Ianuarie este Ziua Protectiei Datelor Personale – anul asta se celebreaza 30 de ani de la Conventia 108 a Consiliului Europei

Cu ocazia asta va recomand un excelent compendiu facut de cei de la EFF care au obtinut printr-o cerere de informatii publice la Department of Justice, date referitoare la situatiile cind autoritatile americane pot sa aiba acces la informatiile voastre (vorbim de datele private, nu de cele facuta publice care oricum sunt pe Internet). de pe retelele sociale americane (Facebook, MySpace, Yahoo, AOL, eBay, Ning, etc. + Twitter – care afiseaza informatia pe site)
Vezi PDF sau XLS.

Probabil unul dintre cele mai ingrijoratoare lucruri este ca nu veti afla niciodata daca vi s-au comunicat altora datele private. (…)

Pentru cei ce o sa replice, deja clasicul – “nu am nimic de ascuns, care este problema ?” doua recomandari:

“Despre orice om viu se poate consemna întotdeauna ceva negativ sau dubios, dacă te apuci să cercetezi în amănunt, fiecare om s-a făcut vinovat sau ascunde ceva.” Aleksandr Soljenițîn, Pavilionul Canceroșilor, pag 116

I’ve Got Nothing to Hide’ and Other Misunderstandings of Privacy – Daniel J. Solove, George Washington University Law School – San Diego Law Review, Vol. 44, p. 745, 2007

***


Categorii

Al treilea razboi mondial, Era Big Brother, Facebook, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “LUMEA ARABA PARJOLITA DE “REVOLUTII”: din Egipt pana in Iordania si Yemen/ Solutia israeliana pentru terorism – paranoia biometrica totala/ UDMR PROMITE AUTONOMIE UNGURILOR. VOM RENUNTA LA 1 DECEMBRIE CA ZI NATIONALA?/ “Operatia reusita, pacientul mort”: FMI FACE GLUME MACABRE CU NOI/ Pe primul loc la risc de infometare in Europa/ TAVALUGUL DIGITAL AJUNGE SI LA PENSIONARI (Stiri generale 26-29 ianuarie 2011)

 1. 1. Planul de dezintegrare a Romaniei exista. S-a vorbit despre el in repetate randuri, inclusiv pe vremea lui E Constantinescu, cand seful MSM a demisionat dupa un avertisment public pe tema asta. Doar ca astazi tradarea este deplina.
  (si apoi dinamica `europenizarii` catre asta se indreapta, catre non-state, si atunci nu pare nici o tragedie).

  Romania este, ca de atatea ori, balon de incercare.

  2. USA NU permite nici o schimbare de regim fara sa aiba `pionul` de schimb. Cand s-a pus problema schimbarii (prin atentat) a lui Saddam, Bil Clinton a intrebatm responsabilul CIA : cine este inlocuitorul, care este relatia cu armata si daca este predictibil pe termen lung ?. Asta e cel putin varianta Dicovery, dar pare in logica marilor puteri. In aceeasi logica NU e schimbat (inca) Basescu…..dar asta nu inseamna ca nu e in plan

 2. In Romania va o revolutie mai violenta ca in tarile arabe.Nimeni nu o doreste cred dar asta e. Exista o apasare o anumita stare populatia este la linita rabdari a saraciiei si suportabilitati.Pina si ciini au devenir mai agresivi si ei simt ceva rau.Relatia stat ceratean sa rupt.Statul este perceput ca dusman la fel presedintele guvernul clasa politica.Toti au inselat furat minrit nici unul nu a avut mila de propiul popor.Au facut tot ce au cerut cei ce stapinesc lumea. Ce partide toti sunt slugi la acelasi stapin Satana!

 3. @gerard

  Dar noi, “poporul”?

  Eu, tu, ne-om fi gandit vreodata la foloase necuvenite? Ne-am insusit vreodata ceva ce nu ne apartine, de la locul de munca, sau din alte parti? Am incercat sa evitam smecheria, inselaciunea, miniuna, am fost cinstiti cu ceilalti, am dat oare “Cezarului ce e al Cezarului”? Ne-am facut datoria dupa cuviinta si dupa putinta, ori dupa propriul interes si autosuficienta?
  Oare noi ce-am face daca am ajunge acolo, “sus”? Cumva am fura, dar mai “cu bun simt”?

  Sa nu uitam ca ei au ajuns acolo, sus, PRIN VOT democratic, POPORUL i-a vrut. Sa nu uitam ca acest vot, “democratic”, a fost dat in foarte multe cazuri (ca sa nu spun “majoritatea”) contra unei galeti de plastic, a unui kilogram de zahar, de ulei, a unei gaini, a unor chibrituri etc. Ce decadere, unde am fost adusi, ce reeducare ni s-a facut in toti acesti ani! Ne vindem viitorul pe nimic, ingrijindu-ne doar de pantece, pe moment!
  Ni l-am vandut cu totii, pentru ca la aceasta decadere morala suntem partasi toti, in diferite moduri! Vrem sa facem binele, avem chiar impresia ca-l facem, dar rugaciunea ni se pare pierdere de timp, banalitate, concept invechit si nu ne indeletnicim mai deloc cu ea, fiind usor de plictisit… Ori fara rugaciune nu se poate face binele, dupa spusele Sfintilor Parinti!

  Apoi, in Enciclica Sf. Sinod al Bisericii Greciei, data la sf. anului trecut, se spune:
  “Criza economică care chinuie şi domină ţara noastră nu este însă decât vârful iceberg-ului. Este urmarea şi rodul unei alte crize, a celei duhovniceşti. Disproporţia dintre producţie şi consum prezintă însă nu doar o dimensiune economică, ci în primul rând este un fapt duhovnicesc. Este indiciul crizei duhovniceşti, care priveşte atât conducerea ţării, cât şi poporul. O conducere care nu a putut să aibă o atitudine responsabilă faţă de popor, care nu a putut sau nu a vrut să vorbească pe limba adevărului, care a promovat modele eronate, care a cultivat relaţiile clientelare, numai şi numai pentru că a avut ca scop deţinerea puterii. O conducere care în practică se vădeşte că a subminat interesele reale ale ţării şi ale poporului.
  Şi pe de altă parte, un popor, adică noi, care ne-am purtat iresponsabil. Ne-am lăsat pradă bunăstării […] ne-am dedat câştigului uşor şi înşelăciunii. Nu ne-am pus problema adevărului lucrurilor. Revendicarea arbitrară a drepturilor de către bresle şi grupuri sociale, cu o desăvârşită nepăsare faţă de coeziunea socială, au contribuit în mare măsură la situaţia de astăzi.
  Esenţa crizei duhovniceşti este absenţa sensului vieţii şi încarcerarea omului în prezentul rectiliniu, adică în instinctul lui egoist.

  Asadar, criza este in primul rand duhovniceasca, dar e mult mai simplu sa observam ce n-au facut cei de la putere (si realitatea e ca poarta o mare parte din vina!), in timp ce noua insine ne acordam mereu “circumstante atenuante”.

 4. Ai dreptate in cea ce spui.Dar nu toti suntem la fel.A fi crestin nu numai cu numele te costa.Adica daca nu minti nu furi nu faci fel si fel de compromisuri cu constinta, simti ca nu faci parte din lumea asta.Apoi incepi sa suferi la ce vezi in jurul tau la frati tai care iubesc mai mult cele materiale si uita de ce au venit pe pamint.Te intristezi cind vezi ca au uitat de cine sunt creati si alearga dupa placeri,bogatii putere si glorie.Daca caderea spirituala a fost mare si dumnezeu a dat cea ce meritam.Poporul a ales din 2 rele pe cel mai putin rau ce putea sa faca.Tineretul se spune ca cauta sa se apropie de Dumnezeu eu ma indoiesc de asta.Tineretul este distrus deja au preluat si duc mai departe aceasi orbire duhovniceasca.Numai prin suferinta ne vom schimba asta modeleaza sufletul.Un iubit om al lui Dumnezeu a spus ;TAINA IMPARATIEI LUI DUMNEZEU ESTE SUFERINTA!

 5. Or fi fost alegerile “democrate”, desi stim cu totii ca s-au furat si s-au castigat cu galeata si punga cu zahar sau sticla de ulei, dar am gasit pe internet un interviu lui Marian Munteanu(liderul rebel al studentilor din anii ’90), care acum e profesor universitar in Bucuresti, spunand un lucru interesant: nu e important cine pe cine alege in alegeri, ci ce ni se propune pe listele de candidati. Stim ca politica e corupta pana-n maduva oaselor si va dati seama ca toti sunt slugi la puteri straine si inainte de alegeri aleg candidatul “potrivit” astfel incat sa corespunda cerintelor puterilor straine. Asa ca oricat de patrioti, necoruptibili si bine intentionati vom fi noi la alegeri, va castiga tot cine e desemnat de mai marii lumii. Numai Dumnezeu ar putea rasturna situatia.

 6. @ nicu:

  Si Marian Munteanu, tot un fals “rebel”…

  Nu-s chiar toti-toti slugi la puteri straine, sa nu exageram demonizand pe toti la un loc. Exista si cativa oameni cinstiti si chiar credinciosi sinceri printre parlamentari, dar, in general, nu au putere. In orice caz, in zilele noastre, insa, s-a dovedit ca macar cine castiga presedintia este clar ca trebuie sa semneze “pactul”…

 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Semnificatiile exploziilor “revolutionare” din tarile arabe. Cum “ajuta” foametea si Google la forjarea unei conflagratii mondiale? ROLUL-CHEIE AL EGIPTULUI IN DESTABILIZAREA DECISIVA A ORIENTULUI MIJL
 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VINE FOAMEA?/ Agenda FMI: privatizari, cresterea pretului la energie, disponibilizari/ EXODUL MEDICILOR SI DESFIINTAREA SPITALELOR/ Comisia Europeana vrea sa supravegheze “orice miscare a oamenilor”/ Agitatiile di
 9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ilie Serbanescu: JEFFREY FRANKS, STAPANUL DE SCLAVI SATISFACUT DE MISIUNEA INDEPLINITA: INMORMANTAREA ROMANIEI. Cum slugarim bancilor straine si lasam in paragina agricultura. Verdictul probabil: SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONAL
 10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII (2): “Acordul cu FMI: bilant dramatic” – de Ilie Serbanescu
 11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IMINENTA FEDERALIZARE SI DESTRAMARE A ROMANIEI PRIN REGIONALIZARE. Avertismentele Acad. Dinu Giurescu. Tradarea nationala in forma continuata a partidului lui Basescu
 12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CARD ELECTRONIC DE IDENTITATE CU VALABILITATE GLOBALA PENTRU IMIGRANTI. O propunere a sefului Interpol
 13. Pingback: SFARSITUL TARANULUI ROMAN PRIN DISTRUGEREA MICII PROPRIETATI AGRICOLE. Cum se pune la cale, in forme mascate, EXPROPRIEREA TARANILOR in favoarea MARILOR LATIFUNDIARI (I)
 14. Pingback: NEOIOBAGIE IN SECOLUL XXI (II). In plus: in Vest, PAMANTUL ARABIL este chestiune de SECURITATE NATIONALA. LA NOI, 1 MILION HECTARE SUNT DEJA INSTRAINATE (video)
 15. Pingback: IMINENTA FEDERALIZARE SI DESTRAMARE A ROMANIEI PRIN REGIONALIZARE. Avertismentele Acad. Dinu Giurescu. Tradarea nationala in forma continuata a partidului lui Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: Articolele saptamanii: DESPRE OMUL “TRANSPARENT”, PERMANENT OBSERVAT, CONTROLAT SI DEPERSONALIZAT AL BIG BROTHERULUI DIGITAL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare