MAMA SUROGAT – PRECEDENT JURIDIC: un tribunal recunoaste mama naturala o alta persoana decat cea care a dat nastere copiiilor. CAZUL E MEDIATIZAT PENTRU LEGALIZAREA PRACTICII

11-02-2014 3 minute Sublinieri

Mame surogat

O femeie care nu a mai putut naşte din cauza unor probleme de sănătate, a fost recunoscută ca mamă naturală a doi gemeni concepuţi de femeie şi soţul ei, dar aduşi pe lume de o altă femeie. În acest caz, mama purtătoare a fost sora femeii, iar decizia finala a fost data de judecătorii Curtii de Apel Timisoara, scrie ziarul Redesteptarea.

Fragment din motivarea Curtii de Apel:

Lipsa probelor care să dovedească că înţelegerea părţilor adulte a fost justificată de beneficii de ordin material sau de altă natură pentru mama purtătoare (care este sora mamei biologice şi care s-a supus astfel unui sacrificiu altruist) şi soţul acesteia, permite îndreptăţita concluzie că, şi sub acest aspect, ea a fost conformă ordinii de drept şi bunelor moravuri

Fenomenul familiilor care nu pot avea copii ia amploare. Mai mult decât oricând auzim în jurul nostru despre familii care nu pot avea copii din diferite motive. Pe acest fond a apărut metoda fertilizările in vitro şi chiar mamele-surogat. Internetul este plin de anunţuri prin care femeile fertile îşi vând pântecele pentru sume care ating şi 30.000 de euro.

Practic, mamele surogat acceptă să fie inseminate cu material genetic de la părinţii care nu pot avea copii, urmând ca mama surogat să poarte copilul până la naştere, iar după aceea, bebeluşul să devină al părinţilor care şi l-au dorit. Problema cea mai mare, este, însă, că în România nu este reglementat deloc acest domeniu. Un proiect de lege a existat la un moment dat, dar nu a fost niciodată aprobat şi pus în practică. Singurele prevederi pe această temă sunt în Codul Civil, articolele 441 până la 447. În această lege este, însă, reglementată reproducerea umană asistată cu terţ donator, fiind vorba de cazurile în care se face fertilizare in vitro cu spermatozoizi donaţi de către un alt bărbat decât soţul femeii.

Istoria unui caz complicat

În ciuda acestei situaţii, judecătorii din Timişoara au reuşit să emită o sentinţă care poate fi folosită ca precedent în alte ocazii. Mai concret, judecătorii au validat o mamă-surogat, recunoscându-o ca mamă naturală a doi gemeni, pe o altă femeie decât cea care a adus pe lume copiii.

Totul a început în momentul în care o familie, care nu putea avea copii din cauza unor afecţiuni medicale ale soţiei, şi-a dat acordul ca sora femeii să fie inseminată cu embrionul fecundat în urma prelevării ovulelor de la soţie şi a spermei de la soţ. Practic, femeia rămasă însărcinată cu gemeni a acceptat să poarte şi să nască copiii surorii sale şi ai cumnatului său. Pe tot parcursul ei, sarcina a fost supravegheată de cele două familii şi de medicul care a realizat fertilizarea in vitro.

Problemele au apărut după naştere pentru că, potrivit legii din România, mama copiilor este considerată cea care le dă naştere.Tocmai din acest motiv, în documentele de identitate ale copiilor era trecută ca mamă, mătușa lor, cea care i-a adus pe lume. Printr-o acţiune în instanţă, părinţii din gena cărora au rezultat copiii născuţi de altă femeie, au cerut să li se constate calitatea de părinţi naturali ai gemenilor.

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Timişoara, iar magistraţii de aici au fost puşi în mare dificultate, constatând că „deşi în România procrearea medical asistată, prin folosirea mamei surogat, se efectuează, dovadă fiind şi cazul în speţă, ea nu este reglementată legal”.

„Din punct de vedere juridic, indiferent de provenienţa materialului genetic din care copilul este conceput, este considerată ca mamă femeia care dă naştere copilului, iar în cazul procedurii de fertilizare in vitro cu mamă surogat, această femeie este mama purtătoare. Filiaţia faţă de mamă rezultă din faptul material şi evident al naşterii, ceea ce face ca dovada maternităţii să fie directă şi neîndoielnică”, au arătat magistrații Judecătoriei Timișoara, care au respins cererea petenților.

„Procedura fertilizării in vitro cu mamă purtătoare ridică mai multe probleme, cum ar fi cele de ordin moral, medical şi apoi juridic, astfel încât, fiind o chestiune complicată şi controversată, este absolut necesară, pentru recunoaşterea ei cu efecte asupra stabilirii filiaţiei materne în altă modalitate decât potrivit regulii de drept comun, prevăzute de art.408 C.civ., reglementarea ei juridică.

Nu întâmplător, în multe state procedura menţionată mai sus este interzisă în mod expres, în timp ce în altele nu este reglementată deloc, iar în altele este permisă în condiţii foarte stricte. Până la reglementarea ei în legislaţia internă, soluţia găsită, în practică, de părinţii donatori de materie genetică, a fost aceea a adoptării copiilor născuţi prin tehnica respectivă.Toate părţile implicate în acest proces ar fi trebuit să îşi pună problema situaţiei juridice a minorilor privitoare la părinţii lor, anterior recurgerii la o astfel de procedură de reproducere umană asistată medical”, se mai arată în sentința Judecătoriei Timișoara, prin care cererea părinților care revendicau dreptul de a fi declarați părinți naturali a fost respinsă.

Mamă recunoscută în ultimă instanță

Procesul a ajuns în fază de apel la Tribunalul Timiș, unde familiei cu copiii născuți de o mamă surogat i s-a dat dreptate parțial. Mai concret, judecătorii Tribunalului Timiș l-au recunoscut ca părinte natural doar pe tatăl copiilor, reținând că „doar față de acesta s-a stabilit filiaţia“. A urmat recursul de la Curtea de Apel, iar aici s-a emis o sentință-surpriză prin care a fost recunoscută ca mamă naturală a copiilor, mama de la care s-au prelevat ovulele, fără ca ea să aducă pe lume copiii.

„Recurgerea la o altă procedură – ca cea de gestaţie pentru altul -, asumată de părţile în proces deşi nereglementată de lege, în mod expres, nu poate fi însă considerată o procedură nelegală câtă vreme, în materie civilă, ceea ce nu este interzis, este permis”, au arătat judecătorii Curții de Apel Timișoara în sentința emisă. Potrivit aceluiași document „imposibilitatea juridică pentru reclamanţii minori de a le fi recunoscută maternitatea faţă de mama biologică – adică adevărata lor identitate genetică – aduce atingere, în primul rând, dreptului lor la viaţă privată, garantat de art. 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

„Lipsa probelor care să dovedească că înţelegerea părţilor adulte a fost justificată de beneficii de ordin material sau de altă natură pentru mama purtătoare (care este sora mamei biologice şi care s-a supus astfel unui sacrificiu altruist) şi soţul acesteia, permite îndreptăţita concluzie că, şi sub acest aspect, ea a fost conformă ordinii de drept şi bunelor moravuri”, au mai arătat judecătorii Curții de Apel Timișoara, care au explicat și motivele pentru care adopția nu ar fi fost o soluție în această situație.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “MAMA SUROGAT – PRECEDENT JURIDIC: un tribunal recunoaste mama naturala o alta persoana decat cea care a dat nastere copiiilor. CAZUL E MEDIATIZAT PENTRU LEGALIZAREA PRACTICII

 1. Rău, rău, rău… Nu doar că se diluează un principiu de drept vechi de când lumea („mater semper certa est” – mama e mereu certă, fiind femeia care naște), dar se deschide calea, prin ușurarea procedurii recunoașterii și încredințării copiilor născuți prin surogație, către transformarea României într-o țară destinație pentru turismul reproductiv. Cam ca India, unde industria gestației pentru altul aduce femei bogate din Vest, care n-au chef de grețuri dimineața și nici să-și strice silueta, în căutare de indience sărace care acceptă să le poarte copiii pe bani.

  Tot un fel de colonizare este și aceasta, tot o batjocorire a „demnității femeii” – expresie hiper-utilizată, dar nu mai puțin o vorbă goală.

  Aici ne-a adus indolența, incompetența și ne-iubirea de țară și neam a conducătorilor noștri…

 2. In ziua de azi nimic nu mai e sigur, nici macar mama…

 3. Pingback: “Copiii lasati sa faca tot ce vor” – NOUA GENERATIE… DE MONSTRI?/ Efectele DEPENDENTEI DE PORNOGRAFIE/ “Raportul Lunacek incalca drepturile omului” (interviu)/ ROMANIA – COLONIE REPRODUCTIVA, NU DOAR ECONOMICA SI POLI
 4. Inseminarea constienta! – cu “material” de la un barbat cu care nu este unita prin cununie/spirit dar mai mult, cu acela care este “al” surorii… eu atat vad: ADULTER!
  Chiar fara desfranare, fara satisfacerea poftelor trupesti?
  Asta este un pacat greu, o calcare a legii, sa nu ravnesti la femeia/barbatul altcuiva.
  “Ravna” inseamna stradanie, lucrare, actiune – ceea ce medicii au “asistat” adica au contribuit, complici auto-situati deasupra celor lasate de Dumnezeu pentru noi.
  Impregnarea cu material genetic de la acel barbat face ca tot organismal “surogat”-ei sa fie marcat biologic-genetic si “surogat”-a sa aduca pe lume o faptura care nu a fost DATA ci LASATA, din prea multa mila fata de slabiciunea mintala a oamenilor.
  Suferinta surorii nu intra la categoria “ghinion” – care oricum nu exista – si nici in randul “nenorocirilor” facute de un Dumnezeu razbunator, din imaginatia fricoasa a multora.
  ……..
  Instanta de judecata proceseaza informatiile cu “soft”-ul scris de om, asa maltratat si lipsit de suflet si de Dumnezeu cum sunt regulile Talmudic-materialiste fatate de creierii masonilor, luand model paganismul dreptului din Roma antica, asa cum a fost perverit de antihristicul Napoleon Buonaparte.
  Nici urma de Lex valachorum, legea pamantului (britancii au pastrat asta sub forma saracita “common law”), nici urma de Dumnezeu in textile regulilor lor, pretense a fi LEGE.
  Cum zice motivatia?
  “… îndreptăţita concluzie că, şi sub acest aspect, ea a fost conformă ordinii de drept şi bunelor moravuri”
  Sigur, adulterul este “indreptatit” (frate cu dracul pana treci puntea) si nici nu este contrar bunelor moravuri!!!
  Ca doar homosexualitate este “legal” normalitate, normalitate devine si pedofilia, normalitate a devenit instigarea (prin minciuna colportata) a copiilor sa-si ceara uciderea (eutanasierea, in Belgia…), normalitatea este sa ai “parintele 1” si “parintele 2”, normalitate este sa omori un suferind ca sa-i “prelungesti” viata altcuiva prin traficul de organe…
  Toat acestea, si nu numai – doar sa-l aseze pe om deasupra (daca nu, macar egalul) lui Dumnezeu.
  Asa ceva, ca provocare “acceptata” (de fapt indusa de anti-crestini) si aparent materializata este cu putinta, prin supunerea catre Diavol si indeplinirea sfaturilor sale.
  ….
  De fapt, instantele de judecata sunt o replica a preotilor babilonieni care serveau lui Ba’al (Belzebuth la evrei) iar ritualul este materializat de avocat (cel care ii toarna Marelui preot “mesajul” celui supus “judecatii”, ritualic, adica in limbaj codificat, “juridic”!?!), de procuror (cel care incheie “contractul” cu instant/judecatorul/preotul sa ii ia banii (sau libertatea, daca nu chiar viata) celui care se duce la judecata.
  Sa nu uitam ca organizarea insntei si limbajul incifrat din “campul” juridic pun la baza principiile decise de Papa (inlocuitorul lui Hristos, vicar al defunctului Iisus…) care se considera autoritate suprema asupra finite si nefiintei, vazutelor si nevazutelor….
  Si sa intelegem ca a te prezenta in fata “instantei” de judecata asa-zis moderna, civilizata inseamna sa te declari (nespus, ne-constientizat!) incompetent mintal sa judeci; caci de aceea te afli in fata … judecatorului.
  CE SA AIBA LA BAZA ASTFEL DE “JUDECATORI” CAND CANTARESC FAPTELE?
  Cand le pun in balanta… Justitiei?
  Pai, Justitia era zeita antica, o bruta care “dovede” oamenilor ca moartea este mai puternica decat viata.
  Simplu, inima omului omorat (ritualic) era asezata pe un taler iar celalalt era apasat mai “greu” de zeita …. care “lasa” de la ea sa fie echilibrate talerele dupa “muschiul” ei!
  Ca sa impinga pedeapsa cu moartea, urmasii ei, judecatorii (care aveau si atributii religioase explicite, la vedere, … mai mult decat purtarea togii negre) au “ascultat” de cititorii “inspirati” ai Talmudului si au trecut la echilibrarea balantei Justitie cu… bani – asa sa se vada cine-I mai tare!
  ………………
  Sunt vremuri in care nu doar raul obtine certificat de buna-purtare ci si cand omul renunta viciat de logica materialist-evolutionista la locul sau inalt in Creatie, la “asemanarea” cu Dumnezeu.
  Nu poti fi “de-o seama” cu cineva care nu-ti seamana prin fapte si ganduri…

 5. Pingback: CEDO legalizeaza implicit practica MAMEI SUROGAT. Decizia poate avea impact si in Romania - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare