MARELE HRAM AL SFINTEI PARASCHEVA DE LA IASI. Procesiune cu sfintele moaste ale Cuvioasei si cu mana Sfantului Mucenic Policarp, adusa din Grecia de IPS Hierotheos (VIDEO). MARTURII DESPRE MINUNI CONTEMPORANE

13-10-2011 5 minute Sublinieri

Doxologia: A început Sărbătoarea Cuvioasei

Constantin Ciofu

De la începutul acestei săptămâni, oameni din toate colţurile ţării au venit la Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru a se ruga Sfintei Cuvioase Parascheva să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi. Încă de marţi dimineaţa programul liturgic s-a intensificat.

Racla cu moaştele Sintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în procesiune marţi dimineaţa din Catedrala mitropolitană din Iaşi. Procesiunea în jurul sfântului lăcaş, la care a participat şi Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost precedată de oficierea Acatistului. Aproape 5.000 de credincioşi din oraşele Voluntari şi Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, care au ajuns la Iaşi în dimineaţa zilei de 11 octombrie au aşteptat la rând pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva. În Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc Sfânta Liturghie, săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În derularea hramului din acest an se implică, pe lângă instituţiile statului, Biroul de asistenţă socială (BAS) „Diaconia“ al Centrului Eparhial Iaşi, care a început aseară proiectul „Hrană pentru pelerini“. În acelaşi timp, parohiile din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2 vor împărţi alimente pelerinilor care se vor aşeza la rând. Marţi seara, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Sfinţit Policarp, Episcopul Smirnei, a fost oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Ieri-dimineaţă a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pelerinii au continuat să treacă prin dreptul baldachinului Sfintei Parascheva pentru a cinsti sfintele moaşte.

„Am ajuns în această dimineaţă (n.r., ieri) la Iaşi pentru a mă ruga Sfintei pentru sănătate. Când am ajuns la racla Cuvioasei am simţit o linişte în suflet. Pentru mine, Sfânta Parascheva reprezintă un prilej de bucurie, de linişte şi împăcare sufletească“, a declarat Alexandru Cucoară din Bacău.

„Am venit să mă rog pentru sănătatea familiei. A rânduit Dumnezeu ca anul acesta să stau mai puţin timp la rând. Plec de aici cu o mare bucurie în suflet“, a mărturisit Elena Sitea din Vaslui. (…)

Doxologia: Rugăciune şi mărturisire pe „Calea Sfinţilor“

13 Octombrie 2011
Constantin Ciofu

Moaştele Sfântului Policarp, episcopul Smirnei, au ajuns aseară pe Aeroportul Internaţional din Iaşi, de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia. Sfintele moaşte au fost întâmpinate de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Mitrofan, Episcopul sârbilor din America de Est, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, de membri ai Permanenţei Consiliului eparhial Iaşi şi de credincioşi. Delegaţia care a adus moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios. Aşa cum este tradiţia, delegaţia străină a fost aşteptată cu pâine şi sare de tinerii din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), filiala Iaşi. Delegaţia oficială s-a îndreptat către Catedrala mitropolitană din Iaşi. În poarta dinspre bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt au aşteptat zeci de preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor şi sute de credincioşi. În continuare, s-a mers în procesiune până la baldachinul amenajat lângă Catedrala mitropolitană. Moaştele Sfântului Policarp au fost aşezate lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

Rugăciuni şi cântări în cinstea Sfintei Parascheva şi a Sfântului Policarp

În jurul orei 19:00, în glasul clopotelor, a început Pelerinajul „Calea Sfinţilor“, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, pe traseul Str. Sf. Andrei – Str. Palat – Biserica „Sf. Nicolae“ – Domnesc – Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi racla în care se află mâna dreaptă a Sfântului Policarp au fost purtate pe braţele preoţilor. La procesiune au participat IPS Hierotheos, IPS Teofan, PS Mitrofan, PS Corneliu, PS Calinic Botoşăneanul şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Înaintea procesiunii au mers tineri îmbrăcaţi în straie luminoase, purtând prapuri, cruci, felinare şi icoanele Sfinţilor Policarp şi Parascheva, maici de la mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor şi aproape 100 de preoţi din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2 şi de la mănăstirile Eparhiei Iaşilor. Pe tot parcursul pelerinajului au fost intonate tropare şi cântări religioase de către Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache. În faţa Bisericii „Sfântul Apostol Andrei“ a fost rostită o ectenie. Un alt popas a fost în dreptul Bisericii „Sfântul Nicolae“ – Domnesc şi în dreptul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“. Procesiunea a ajuns din nou la Catedrala mitropolitană, unde moaştele celor doi sfinţi au fost aşezate în baldachinul din curtea sfântului lăcaş.

La final, Înalt Preasfinţitul Teofan a transmis un mesaj pentru pelerinii Sfintei Parascheva şi Sfântului Policarp:

„Să le dăruiască Dumnezeu putere pelerinilor să urmărească chipurile sfinţilor, să înţeleagă anvergura vieţii lor, să le urmeze exemplul, să întruchipeze în viaţa lor evlavia şi rugăciunea Sfintei Parascheva şi curajul mărturisitor al Sfântului Mucenic Policarp. Să fie binecuvântaţi toţi pelerinii, să aibă răbdarea cuvenită pentru a le veni rândul să atingă sfintele moaşte, căci din răbdare vine puterea“,

a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Am cerut ajutorul Sfintei Parascheva“

Oameni de toate vârstele, sosiţi din toate colţurile ţării, alături de familie, de rude, prieteni, vecini sau însoţiţi de preoţii din parohiile de care aparţin, au aşteptat, aseară, în curtea şi împrejurimile Catedralei mitropolitane, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Policarp. Familia Toader, din judeţul Vrancea, a venit prima oară să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva acum 30 de ani.

„A fost un moment greu al vieţii noastre. Soţul avea o pareză pe toată partea stângă şi era internat la Spitalul de Neurochirurgie. Eu eram speriată, nu ştiam ce să fac, să-l pot ajuta să treacă cu bine peste acea cumpănă, şi Dumnezeu m-a purtat atunci la Sfânta Cuvioasă Parascheva, de care nu ne-am mai despărţit niciodată. Două luni şi jumătate, cât a stat atunci soţul meu în spital, am mers zilnic şi m-am închinat la Sfântă. Iar ea mi-a ascultat rugăciunile şi soţul meu s-a făcut bine, fără să mai fie nevoie de operaţia pe care doctorii o cereau insistent, dar noi am refuzat să semnăm. Acum câţiva ani, şi eu m-am îmbolnăvit de cancer şi, la fel, am trecut prin clipe foarte grele. Dar am simţit tot timpul că Sfânta mă veghează şi, prin mijlocirea ei şi cu o luptă grea pe care am dus-o cu mine şi cu boala, m-am vindecat în totalitate. Nu vă spun toate aceste lucruri ca pe nişte minuni, pentru că eu nu le consider neapărat aşa. Nu pentru minuni venim noi să ne închinăm, ci să-i mulţumim Sfintei Parascheva pentru că este alături de casa şi familia noastră şi ne-a dat tăria şi înţelepciunea să trecem peste momentele grele, să rămânem o familie şi să ne bucurăm de toate câte ni s-au dat“,

povesteşte doamna Safta Toader.

„Ne-am dorit foarte mult un copil“

O altă familie venită să se închine la moştele celor doi sfinţi este cea a tinerilor Costin şi Cristina Şerbănoiu din Focşani.

Este pentru al patrulea an când venim la Sfântă. Noi ne-am dorit foarte mult un copil şi Dumnezeu ne-a dăruit-o, acum aproape doi ani, pe Teodora. Suntem aici să-i mulţumim Sfintei Parascheva, la care ne-am rugat şi a cărei protecţie am simţit-o în toţi aceşti ani“,

spune Costin Şerbănoiu.

„Ne bucură să vedem atât de mulţi oameni frumoşi şi smeriţi“

Varvara Cozmei şi Maria Grâu sunt două bătrâne din comuna ieşeană Drăguşeni, care au venit să se închine la moaştele Sfintei însoţite de preotul paroh din sat.

„De fiecare dată când venim, ne bucură să vedem atât de mulţi oameni frumoşi şi smeriţi, cum sunt cei alături de care stăm în timpul pelerinajului. E o altă lume, parcă“, spune doamna Varvara. „Am venit să ne rugăm pentru sănătate şi putere de muncă, dar mai ales pentru copii şi pentru nepoţi. Noi suntem bătrâni, dar pe ei nu-i aşteaptă vremuri prea bune şi vreau să mă rog la Sfântă pentru ei“, spune şi doamna Maria.

Romania Libera: Procesiunea Calea Sfintilor a adunat ieri mii de credinciosi

IPS Hierotheos Vlachos a adus ieri la Iasi moastele Sfintului Policarp, Episcopul Smirnei la Iasi. Delegatia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in frunte cu IPS Teofan, l-a intimpinat ieri, 12 octombrie, pe IPS Hierotheos Vlachos, cel care a adus moastele Sfintului Policarp, Episcopul Smirnei, la Iasi. Tineri imbracati in costum popular si un sobor al preotilor Bisericii Crestin-Ortodoxe, insotiti de primarul Gheorghe Nichita, au fost primii care s-au inchinat la moastele Sfintului de la Manastirea Ambelakiotissa din Grecia.

Odata cu sosirea delegatiei din tara elena pe aeroportul din Iasi a venit si ploaia, care nu a impiedicat citeva zeci de credinciosi sa fie prezenti pe aeroport, inca de la primele momente ale sfintelor moaste pe pamint romanesc.

“Un sfint din prima perioada a crestinismului a ales intre viata si moarte, cu Hristos sau fara de Hristos, si a decis sa moara cu Hristos pentru a trai in vesnicie. Am cerut ierarhului locului din Grecia, IPS Hierotheos sa le aduca pentru citeva zile pentru ca pelerinii veniti sa se inchine moastelor Sfintei Parascheva sa aiba o dubla bucurie, o intilnire cu Sfinta Parascheva si cu bine placutul lui Dumnezeu, Sfintul Mucenic Policarp”, a declarat IPS Teofan.

Racla cu mina binecuvintatoare a Sfintului Policarp a fost depusa pe baldachinul din fata Catedralei, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase. De aici, soborul de preoti, urmati indeaproape de mii de credinciosi au plecat in pelerinajul numit Calea Sfintilor. Intreaga procesiune s-a desfasurat pe str. Sf. Andrei, str. Palat, b-dul Stefan cel Mare si Sfint, cu trei opriri, in fata Bisericilor “Sfintul Andrei” si “Sfintul Nicolae”, si in fata Manastirii “Sfintii Trei Ierarhi”. Pe tot parcursul acestui traseu, credinciosii fredonau cintecele bisericesti si nu scapau din ochi racla cu moastele Sfintei Parascheva, purtate de preoti pe umeri de-a lungul strazilor. “Ce mai conteaza frigul, imbulzeala, ca unul te calca sau altul te impinge, cind urmezi sfintele moaste”, exclama un pelerin. Pe strada Stefan cel Mare, batrinii si copii se zareau de dincolo de garduri. Doamna Emilia statea linga poarta, cu o luminare in mina si cu ochii in lacrimi. “Uite cum vine Cuvioasa la mine, in loc s-o urmez eu”, exclama acesta si se fereste de tinerii care se grabeau sa ajunga mai aproape de sfinti.

Lumini, sperante si rugaciuni treceau pe strada Palat, sub privirile celor de pe margine, in care se dadea o lupta intre a alege calea spre biserica sau a se infrupta din Sarbatorile Iasului intinse pe tarabe. Incepind de aseara, pelerinii asteapta sa se inchine la moastele celor doi sfinti ai crestinatatii. “Sa fie binecuvintati cu totii si sa aiba rabdarea cuvenita, caci prin rabdare vom izbavi”, a spus IPS, dupa depunerea mostelor pe baldachin. Cum zilele acestea sint asteptati citeva zeci de mii de pelerini, Arhiepiscopia Iasilor a deschis de aseara proiectul “Hrana pentru pelerini”, prin care a pregatit pachete cu mincare pentru 30.000 de pelerini.


Categorii

IPS Hierotheos Vlachos, IPS Teofan, Pagini Ortodoxe, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “MARELE HRAM AL SFINTEI PARASCHEVA DE LA IASI. Procesiune cu sfintele moaste ale Cuvioasei si cu mana Sfantului Mucenic Policarp, adusa din Grecia de IPS Hierotheos (VIDEO). MARTURII DESPRE MINUNI CONTEMPORANE

  1. Se poate vorbi si aici despre fratietate duhovniceasca.Pentru a sta la rand asteptand sa te inchini unui sfant este fara indoiala o proba de credinta, dincolo de neputintele sufletesti ale fiecarui pelerin.
    Cultul Cuvioasei este atat de puternic in Moldova incat daca ti se naste o fetita cu greu poti sa-i alegi un alt nume.Sunt printre fericitii care au un copil sub acoperamantul Sfintei Paraschiva.Un nume frumos,”de babe”,pe care avem datoria sfanta de a-l duce mai departe.

  2. Multumiri pentru filmuletele de pe you toube!
    Sunt o mare mangaiere pentru cei care din motive binecuvantate nu pot fi acum la Iasi.

  3. Pingback: SFANTA PARASCHEVA, OCROTITOAREA MOLDOVEI. Viata Cuvioasei, cantari la hram si cuvantul IPS Teofan la marele praznic al Iasilor
  4. Pingback: Predica Parintelui Sofian la SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA
  5. va rog cine are numarul de telefon la Catedrala (de la oricare preot),unde se afla sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva sa-l scrie aici…multumesc.Sfanta Parascheva sa ne ocroteasca! Doamne ajuta!

  6. Pingback: BRAUL MAICII DOMNULUI in RUSIA: CULTUL MOASTELOR SFINTE la rusi si REFLECTAREA SA DE AGENTIA DE PRESA RIA NOVOSTI
  7. Pingback: SFANTUL MUCENIC POLICARP, episcopul Smirnei, marele barbat apostolic botezat de Sfantul Apostol Ioan. TROPARUL (video) -
  8. Pingback: SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA. Predici audio ale parintilor Hrisostom (Putna) si Damaschin (Sihastria Putnei), cantari, meditatii, reportaje. PENTRU CE NE RUGAM SFINTEI SI CE MINUNI SAVARSESTE SI ASTAZI PENTRU CREDINCIOSI? -
  9. Pingback: CUVIOASA PARASCHEVA, sfanta care ne invata CAND SI CUM TREBUIE SA SLUJIM SI SA NE DARUIM LUI DUMNEZEU. Predici audio ale Ierom. Irineu si Pr. Ciprian Negreanu (Cluj): pilda celor 10 fecioare si INSELAREA AMANARII -
  10. Pingback: SFANTA PREACUVIOASA MAICA NOASTRA PARASCHEVA CEA MILOSTIVA – FECIOARA CU INIMA DE MAMA. “Sfanta Parascheva este prietena ta cea mai buna, care n-o sa te dezamageasca niciodata!” | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: LA RAND LA CUVIOASA PARASCHEVA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare