SFANTUL MUCENIC POLICARP, episcopul Smirnei, marele barbat apostolic botezat de Sfantul Apostol Ioan. TROPARUL (video)

23-02-2012 Sublinieri

Sfantul Policarp, acest mare barbat apostolic, s-a nascut pagan. Sfantul Ioan Evanghelistul si Teologul l-a adus la sfanta credinta a lui Hristos si l-a botezat. In copilaria sa, Policarp a ramas orfan si o femeie nobila vaduva, Calista, in urma unei vedenii, l-a luat la sine si l-a crescut ca pe fiul ei. Inca din copilarie Policarp era pios si milostiv. El voia cu ravna sa imite viata Sfantului Vucol, care era pe atunci Episcopul Smirnei, precum si vietile Sfintilor Apostoli Ioan si Pavel, pe care ii cunoscuse si carora le ascultase cuvintele.

Sfantul Vucol l-a hirotonit prebiter, iar inainte de a muri l-a desemnat ca pe succesorul sau la scaunul episcopal din Smirna. Episcopii cei apostolici, care se stransesera la inmormantarea Sfantului Vucol, l-au sfintit si  pe Policarp intru episcop. Inca de la inceput, Sfantul Policarp a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. El a scos diavolul dintr-un rob al unui print si cu rugaciunile a oprit un incendiu groaznic care se pornise in cetatea Smirnei. Vazand acestea, paganii il socoteau pe Episcopul Policarp ca pe unul dintre zei; caci el a facut sa vina ploaie in vreme de seceta cumplita, el vindeca bolile, avea darul stravederii si al prorociei, pe linga multe alte daruri si harisme duhovnicesti.

El a suferit mucenicia in timpul imparatiei lui Marcus Aurelius. Cu trei zile inaintea mortii, Sfintul Policarp a prorocit: «In trei zile, voi fi aruncat si ars in foc pentru Numele Domnului si Dumnezeului meu Iisus Hristos». Si cu adevarat, cand in a treia zi a fost apucat de soldati si tarat in fata judecatii, el a strigat: «Sa fie aceasta voia Domnului si Dumnezeului meu!». Cind judecatorul l-a sfatuit sa se lepede de Hristos si sa recunoasca zeii Romei, Policarp a zis: «Eu nu pot da ceea ce este mai bun, pe ceea ce este mai rau!».

Cu deosebire evreii il urau pe Sfintul Policarp si voiau cu tot chipul sa obtina sa fie ars de viu. Cind l-au legat de rug, el s-a rugat lui Dumnezeu multa vreme. El era foarte batrin, cu pletele albe ca argintul si fata stralucitoare ca a unui inger. Cei de fata au vazut cum limbile de foc il inconjoara fara sa il atinga, inspaimintati de aceasta, judecatorii cei pagini au poruncit gadelui sa-l strapunga cu sageti, prin limbile cele de foc. Cind a fost impuns, atit de mult singe a curs din ranile lui, incit a stins cu desavirsire vapaia focului, iar trupul lui a ramas intreg si nears. La rugamintile nelegiuite ale evreilor, judecatorul a poruncit ca trupul cel mort sa fie ars dupa obiceiul paginilor greci. Astfel cei plini de toata rautatea au ars trupul mort al aceluia pe care nu au putut sa-l arda pe cind era viu. Sfintul Sfintit Episcop Policarp a luat mucenicia in ziua de sambata a anului 167 dupa Hristos.

***

Cantare de lauda la Sfantul Policarp

Pe cei sfinti ai Lui Dumnezeu ii pazeste,

Ca sa nu piara inainte de timpul harazit lor,

Ca sa nu piara inainte ca ei

Chemarea pe acest pamint

Sa-si implineasca.

Sfintul Policarp,

Batrinul si Sfintul Lui Dumnezeu,

Cu diaconul sau a calatorit

Iar noaptea au innoptat la un han

Ce l-au gasit pe cale.

Acolo Batrinul se roaga

In timp ce diaconul sau doarme.

Iata ca un inger al Domnului inaintea batrinului

Se infatiseaza.

El ii porunceste ca grabnic sa se ridice

Si hanul cu grabire sa-l paraseasca,

Caci curind hanul va fi distrus.

Batrinul pe diacon il trezeste,

Dar diaconul, obosit, mai departe doarme.

Ingerul se infatiseaza din nou,

Aceeasi porunca strigind;

Din nou batrinul pe diacon il trezeste,

Dar ingreunat de somn,

Acesta – acum se ridica, acum cade iar.

Ingerul si a treia oara vine

Si a treia oara primejdia strigind.

Aceasta inselare nu este,

Vede Batrinul, ci cu adevarat

Vestire de la Dumnezeu.

Sfantul sare si pe diacon il apuca,

Din han iesind cu grabire mare.

Si cum au iesit, hanul din temelii s-a distrus,

Iar toti cei aflati inauntru au pierit,

Din pricini de multe faradelegi ascunse.

Tinarul diacon de spaima s-a cuprins

Pe cind batrinul a stat

In rugaciune tacuta.

Celui Preainalt ei multumita au adus

Si calea si-au dus mai departe,

Sub a stelelor lumina.

 ***

Cugetare

Sfantul Policarp astfel le scrie Filipenilor despre preotul Valentin care cazuse in pacatul iubirii de arginti si care ascundea pentru sine banii cuveniti Bisericii:

“Intristat este sufletul meu foarte din pricina lui Valentin care, fiind odata presbiter impreuna cu noi, si-a uitat rangul [preotesc] cel daruit lui de Domnul. De aceea va rog, feriti-va de necurata zgircenie si ramineti curati si drepti. Feriti-va de orice rau. Caci cel care nu se poate stapini pe sine, cum va putea invata pe altii sa se stapineasca? Cel care cade in patima iubirii de arginti isi intineaza sufletul cu faradelegea inchinarii la idoli si se numara cu paginii. Cine este cel care nu vede judecata lui Dumnezeu? Asa cum Sfintul Apostol Pavel ne invata: „Au nu stiti ca sfintii vor judeca lumea?” (I Cor. 6: 2). Cu alte cuvinte, noi asa ceva nu am mai vazut niciodata printre voi, filipenii, nici am mai auzit; caci printre voi a dus Binecuvintatul si Marele Pavel o viata de nevointe, si despre voi graieste el cu lauda la inceputul epistolei celei de el scrise catre voi; catre voi, care il cunosteati pe Dumnezeu pe cind inca noi, Policarp, inca nu-L cunosteam, nici noi si nici locuitorii Smirnei. Fratilor, de aceea sint intristat foarte din pricina lui Valentin si a sotiei lui. Ma rog lui Dumnezeu sa le daruiasca pocainta. Dar voi, sa nu-l socotiti ca pe un vrajmas, ci povatuiti-l ca pe un frate (2 Tes. 3: 15), invatindu-l sa se indrepte, ca pe un fiu risipitor ce se afla in suferinta, asa incit intreg trupul Bisericii sa fie sanatos”.

(din: Sfantul Nicolae Velimirovici, PROLOAGELE DE LA OHRIDA, Vol. I, Editura Cartea ortodoxa, Editura Egumenita, Bucuresti, 2005)

Cititi mai multe la:

***

***

În ziua de 23 februarie facem pomenirea Sfântului Mucenic Policarp, episcopul Smirnei (sec. al II-lea d.Hr). Odată cu binecuvântatul eveniment al vizitei moaştelor acestuia la Iaşi, în octombrie trecut, editura Doxologia a publicat un mic volum care creionează „portretul aghiografic şi patristic” al sfântului ierarh, într-un dosar conţinând referinţele textuale esenţiale, în traducerea adnotată a domnului Dragoş Dâscă. […]

Cartea poate fi procurata online de aici.

***

ALTARUL – Troparul Sfantului Sfintit Mucenic Policarp al Smirnei:


Categorii

Ce este pacatul?, Sfantul Nicolae Velimirovici, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SFANTUL MUCENIC POLICARP, episcopul Smirnei, marele barbat apostolic botezat de Sfantul Apostol Ioan. TROPARUL (video)

  1. Pingback: MUCENICIA SFANTULUI POLICARP, cel ars de iubirea curata pentru Hristos -
  2. “Cu deosebire evreii il urau pe Sfintul Policarp si voiau cu tot chipul sa obtina sa fie ars de viu.”
    “Cei de fata au vazut cum limbile de foc il inconjoara fara sa il atinga, inspaimintati de aceasta, judecatorii cei pagini au poruncit gadelui sa-l strapunga cu sageti, prin limbile cele de foc. Cind a fost impuns, atit de mult singe a curs din ranile lui, incit a stins cu desavirsire vapaia focului, iar trupul lui a ramas intreg si nears. La rugamintile nelegiuite ale evreilor, judecatorul a poruncit ca trupul cel mort sa fie ars dupa obiceiul paginilor greci.”

    Polycarp: “You threaten me with a fire that burns for a season, and after a little while is quenched; but you are ignorant of the fire of everlasting punishment that is prepared for the wicked.”
    ‘Polycarp’ means ‘much fruit’ in Greek.
    With Clement of Rome and Ignatius of Antioch, Polycarp is regarded as one of three chief Apostolic Fathers.
    Irenaeus: “It is yet present to my mind with what gravity he everywhere came in and went out; what was the sanctity of his deportment, the majesty of his countenance; and what were his holy exhortations to the people. I seem to hear him now relate how he conversed with John and many others who had seen Jesus Christ, the words he had heard from their mouths.”
    Polycarp followed the eastern practice of celebrating the feast on the 14th of Nisan, the day of the Jewish Passover, regardless of what day of the week it fell on.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Polycarp

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate