MARSUL PENTRU FAMILIE DE LA IASI

8-06-2015 10 minute Sublinieri

Iasi1

Duminică, 7 iunie 2015, Iaşul a fost, preţ de câteva ore, capitala valorilor tradiţionale ale familiei. Aproximativ 3500 de persoane (conform estimărilor Jandarmeriei) – copii, tineri, părinţi şi bunici – au participat la Marşul pentru Familie, organizat cu scopul de a sublinia faptul că familia este cel mai important grup social, că părinții sunt datori să se implice activ în educarea copiilor, dar şi că familia influențează în mod esențial formarea omului și, implicit, procesul de dezvoltare al societății.

Peste 3500 de persoane au mărşăluit duminică după-amiază pe străzile Iaşului, în semn de susţinere faţă de valorile tradiţionale ale familiei. Participanţii au pornit din Parcul Copou spre Universitatea „Al. I. Cuza“, Fundaţie, Piaţa Unirii, Primărie şi s-au oprit în Capătul Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ei au purtat bannere cu mesaje de genul: Mami, tati, am nevoie de voi, nu de lucruri!”, „Visele copilului sunt realitățile lui”, „Copilul tău vrea să vorbească cu tine, tu vrei?”, „Mami, tati, am nevoie de iubirea voastră!”, „Copilul iubit pentru ceea ce este va fi un copil fericit.”, „Fiecare copil poate face lumea mai bună”, „Mami, tati, îmi dați o îmbrățișare?”.

Participanți de toate vârstele și-au manifestat dorința de a trăi într-o familie tradițională, o familie care are la bază valori morale:

Noi susținem viitorul copiilor noștri. (…) Pentru mine familia înseamnă totul; căminul, liniștea, trecutul, viitorul. Totul e legat de familie. Nimic nu se poate fără familie” – Silviu Hrițcu, 41 de ani.

Am venit la acest marș pentru că dorim să ne exprimăm profundele sentimente de atașament față de familia pe care noi o considerăm normală, ortodoxă, familia dintotdeauna, familia care reprezintă de fapt nucleul societății și pentru faptul că dorim ca și tinerii, mai ales copiii, să trăiască normalitatea. Nu înseamnă că suntem împotriva altcuiva” – Rodica Dorobanțu Ichim.

Am venit aici pentru că familia este o valoare, este un simbol pentru care merită să luptăm cu tot ce avem, în special cu sufletul și cu iubirea. Pentru că o țară fără valori nu este o țară; este pur și simplu o masă de oameni care se dizolvă în necunoscut. Civilizațiile care au persistat au fost cele care au avut o cultură a vieții, care au avut valori de transmis, tradiții” – Teodor, 24 ani.

Am venit cu mare plăcere pentru susținerea familiei creștine, familiei morale, cu principii sănătoase, pentru copiii noștri, pentru a le oferi o educație în acest sens” – Mihaela Ilie, 42 de ani

Familia pentru mine înseamnă o mamă și un tată care să-mi fie alături, să mă susțină, să fie un exemplu pentru mine” – Alexandra H., 14 ani.

Marşul pentru Familie a fost organizat de Asociaţia Familia Tradiţională, cu sprijinul altor instituții locale.

  • Doxologia/

Anda Elena Pintilie: Marș pentru susținerea familiei tradiționale

Într-o perioadă în care se dorește zdruncinarea ideii de familie și a echilibrului în care copiii ar trebui să crească – marsul_pt_familie_foto_oana_nechifor_21_0alături de o mamă și de un tată –, peste 3.500 de participanți s-au întâlnit astăzi, 7 iunie 2015, într-un Marș al Familiei. Moderni, toleranți, fericiți, fără a dori să discrimineze pe cineva pentru viața sa personală, aceștia s-au alăturat marșului, pentru a susține familia și societatea tradițională, în ansamblul lor.

„Copilul este un dar pentru lume!”, „Mami, tati, am nevoie și de voi, nu doar de lucruri!”, „Sentimentele copilului sunt cărămizi pentru a-și construi viața”,„Dragostea adevărată a părinților va face copilul un om mare”, „Mami, tati, îmi dați o îmbrățișare?” – acestea au fost doar o parte dintre mesajele scrise pe pancartele participanților la eveniment. „Ediția din acest an a avut ca temă Nevoile fundamentale ale copilului, dorind să sublinieze importanța implicării active atât a mamei, cât și a tatălui, în procesul de educare a copiilor. În același timp, am dorit să atragem atenția asupra efectelor negative pe care copilul și societatea le resimt în cazul abandonului definitiv, în cazul abandonului temporar – prin plecarea părinților în străinătate –, sau în cazul abandonului în familie, când părinții uită de copil, nici nu mai știu cum să comunice el”, a spus Dragoș Bălinișteanu, referent în cadrul Departamentului Pro Vita.

Marșul pentru Familie a reprezentat cununa Săptămânii pentru Familie, săptămână plină de activități, printre care șapte ateliere și o dezbatere publică, dar și concursuri de fotografie și momente artistice. Organizatorii, Asociația Familia Tradițională, în colaborare cu Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor au dorit și au reușit să ofere, astfel, o săptămână de conștientizare, de informare și de consiliere. Punctul culminant, ziua de duminică, 7 iunie 2015 a fost așteptat cu emoție și nerăbdare.

Tineri, părinți, copii, bunici, preoți și mireni, oameni cu stare financiară bună și oameni simpli, cu familii deja întemeiate sau visând la o familie, cu toții au demonstrat că familia există și că este vie. Ei s-au întâlnit în Parcul Copou, în jurul orei 17.00, iar la ora 17.30 au pornit pe traseul Universitate – Fundație – Piața Unirii – Primărie – capătul pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt. „Ne-am dorit ca acest marș să fie o încununare a activității noastre din întreaga săptămână și să atragem atenția părinților de faptul că, într-adevăr, copiii reprezintă pentru noi inima familiei și e nevoie să le acordăm atenția și importanța necesară, să-i stimulăm, să-i iubim, să-i prețuim, să-i ascultăm, să ne implicăm mai mult în educația lor”, a declarat Eugen Gazzi, director executiv al Asociației Familia Tradițională.

Și-au dorit și au reușit, având în vedere mulțumirea care se citea pe chipurile participanților la marș. „În sfârșit, ne manifestăm ca societate civilă. Ca o familie mare în care, în ciuda problemelor și a discuțiilor cu care ne mai confruntăm, am reușit să găsim un numitor comun. Fără familie, formată din mamă, tată și copii, societatea românească nu poate avea sorți de izbândă. Dacă renunțăm la familie, vom pierde toate valorile morale ale societății, fără să mai aducem, marsul_pt_familie_foto_oana_nechifor_15_0măcar, în discuție, valorile morale ale creștinismului”, a spus George Fodor, unul dintre susținătorii evenimentului. La fel de încântați au fost și copiii, care au format, în timpul marșului, mini-grădinițe și un nou prilej de a se juca și de a lega prietenii. „Am venit să-mi sărbătoresc familia!”, ne-a mărturisit cu bucurie Ioana, o fetiță de aproape patru anișori.

Ajunși în zona Catedralei Mitropolitane și, apoi, la capătul pietonalului Ștefan cel Mare, manifestanții au rostit împreună rugăciunea Tatăl nostru, apoi au ascultat cuvântările finale și au asistat la un moment artistic susținut de Juniorii Operei Iași și de tineri de la Palatul Copiilor din Iași. Marșul pentru Familie a marcat, astfel, cea de-a doua ediție și a reamintit că mariajul dintre un bărbat şi o femeie şi filiaţia tată-mamă-copil constituie baza şi viitorul societăţii moderne.

Pr. Radu Branza: Fă-ți lucrarea!

Eram în anul 1990, tânăr preot în prima parohie. Trăiam din plin entuziasmul marilor schimbări politice, dar și dificultatea noilor provocări: o avalanșă misionaristă, care considera societatea noastră drept un teren misionar virgin, unde era permis orice. Zilnic apăreau pe stâlpi oferte spirituale, care mai de care mai tentante, sau opreau mașini care împărțeau la marginea șoselei dulciuri, rechizite, dar și „cărți de învățătură”. Într-o astfel de situație, frica preotului de a nu-și pierde turma era de înțeles.

Vine într-o zi la mine mătușa Maria, Dumnezeu să o odihnească, pensionară ce abia mergea din cauza unui reumatism cumplit. Aducea, biata de ea, o plasă plină de cărți care mi le-a dat spunându-mi: „Părințele, vă dau aceste cărți pe care noi, cei de la șosea, le-am primit. Noi nu avem nevoie de ele pentru că nici nu știm să citim prea bine. Și apoi, ce nevoie am avea noi de ele, dacă noi avem pe părintele nostru care ne botează, ne spovedește, ne îngroapă?….”

Într-o secundă, am înțeles esențialul. Cea mai bună misiune a mea, ca preot, nu era să mă lupt cu cei ce răspândeau cărți sau lipeau afișe, ci să am grijă de cei ca mătușa Maria, adică de credincioșii mei, și să nu fac nimic extraordinar, ci doar să le slujesc, să fiu cu ei, să-i ascult, să-i văd, să-i iubesc…

marsul_pt_familie_foto_oana_nechifor_10_0Provocările activităților din Departamentul Pro Vita al Centrului eparhial Iași sunt multe și diverse. Curente de gândire așa-zise noi (de fapt vechi) reconsideră valorile noastre tradiționale și, de multe ori, ne pun în dificultate. Cum să reacționăm în fața teoriei „armoniei de cuplu” care promovează sexualitate într-o formulă de cel puțin trei persoane? Ce facem în fața embrionului cu trei părinți?

Reflexul imediat este să incriminăm ferm derapajele.  E bună și lupta, atâta timp cât rămâne principială, cât nu se transformă în atac la persoană. Pentru oponenții noștri în ale credinței și principiilor, trebuie să avem mereu gândul cel bun. Dar, cea mai bună soluție nu este doar să ne luptăm. Știți cum scurtăm o linie fără să o tăiem, fără nici măcar să o atingem? Trăgând sub ea o linie și mai mare. Evităm astfel ispitadoar de a contesta și de a nu ne mai face lucrarea la care suntem chemați. Trebuie să oferim semenilor noștri, în special tinerilor, programa și programul adecvat pentru o viață normală. Oameniii se duc spre astfel de curente, pentru că noi permitem așa ceva prin ne-lucrarea noastră. Le lipsește modelul și idealul pentru că noi, uneori, nu prea mai suntem modele și nu mai avem idealuri.

Nu sunt, însă, pesimist. Dimpotrivă. Observ mult entuziasm la tineri, la fel cum văd preocupări ale celor mai maturi în a păstra valorile autentice. Chiar în aceste zile, mai precis în perioada 1-7 iunie, s-au desfășurat evenimente extraordinare: conferințe, workshopuri, manifestări artistice stradale, dezbateri, concerte, marșuri, toate dedicate nevoilor copiilor. Activitățile sunt rodul unui parteneriat între Departamentul Pro Vita și Asociația Familia Tradițională, parteneriat ce lansează în societate conceptul Săptămâna pentru Familie, concept aflat la a doua ediție. Dacă anul trecut s-a promovat frumusețea unei Familii tradiționale, ediția prezentă se desfășoară sub titlul Nevoile fundamentale ale copilului.

Rostul enumerărilor de mai sus nu este de a ne lăuda, ci de a arăta că se poate. Și dacă noi, o mână de oameni, ne putem organiza, de ce nu și alții? Nu se poate să nu se poată!,spunea un bun prieten. Pentru că, provocarea timpului este următoarea: dacă nu acum, atunci când, dacă nu aici, atunci unde, dacă nu noi, atunci cine? Cu alte cuvinte, trebuie înțeles că Dumnezeu nu ne cheamă să schimbăm, într-o clipă magică, lumea și pământul sau să facem minuni. Noi avem limite și neputințe. Ne cheamă în schimb ca, pentru marsul_pt_familie_foto_oana_nechifor_7_0schimbarea lumii, pentru împlinirea minunii, să dăm tot ceea ce noi putem da și tot ceea ce noi suntem, cu limitele și neputințele noastre, dar și cu toate darurile pe care El le-a sădit în noi. O mână de oameni aici, o alta în altă parte, una astăzi, alta mânie, vom reuși în final să aducem mai multă bucurie.

PS: Aceste rânduri sunt pentru mine o ocazie de a mulțumi echipei de lucru Pro Vita, dar și echipei partenerilor noștri de la Asociația Familia Tradițională; celor angajați, dar și voluntarilor; celor tineri, dar și celor ce deja sunt pensionari; fraților preoți, dar și colaboratorilor din toate colțurile țării. Dacă sunt aceste rezultate, se datorează binecuvântării de la Dumnezeu și muncii lor.

Nicolae Pintilie: 10 motive pentru care trebuie să participăm la Marșul pentru Familie

Familia – ultimul bastion”, „Familia tradiţională aduce continuitate în istorie”, „Vrem formare civică, culturală şi spirituală autentică”, „Tată şi mamă pentru orice copil”, „Mami, te iubesc! Lasă-mă să-ţi dovedesc!”, „Familia – bărbat şi femeie – este normalitate”. Acestea sunt mesaje pe care le auzim și le vedem zilnic. Însă, cu toată mișcarea pro viață și pro familie, parcă toate forțele se concentrează pe un singur fapt – lupta împotriva familiei tradiționale. Nu o luptă fățișă, ci una bine machiată…

Când cetatea Iașilor fierbe în mod pozitiv pentru evenimentul anului pro familie, veștile care vin de la factorii legislativi ai țării noastre aduc un nor întunecat asupra viitorului.

Marea știre prezentată de sursele mediatice cu atâta dezinvoltură și nevinovăție drept „știrea anului care va zdruncina BOR” se referă la declarația ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc:

Ne punem problema să dezbatem o lege care să permită căsătoria persoanelor de acelaşi sex”.

Într-un cadru oficial, aflat într-o vizită de lucru la Ruse, în Bulgaria, ministrul a afirmat că România și forurile ei legislative iau serios în calcul o lege care să permită căsătoria persoanelor de acelaşi sex. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, participant la dialog a sugerat faptul că în privința comunității LGBT „fiecare stat membru trebuie să hotărască pentru sine”. În acest context, Robert Cazanciuc a menționat că în România vorbim despre „o evoluţie spectaculoasă” a mentalităţii privind relaţiile dintre persoane de acelaşi sex.

marsul_pt_familie_foto_bogdan_zamfirescu_17_0Ce înțelegem din știrea anului? Depinde de unde privim: nu este mare lucru, se va pune în discuție în Parlament o lege, o lege ca oricare alta, care va trece sau nu. Însă, știrea era anunțată că va „zdruncina BOR”. Așa să fie? Nu cumva va zdruncina întreaga societate românească, familia, copiii și pe nepoții noștri? Pentru că despre acesta este vorba – despre familia creștină, chiar dacă termenul nu apare nicăieri în „marea știre”. Așa este, nu pare a fi mare lucru, dar noi știm din experiența istoriei că lucrurile mari se fac în pași mici, mici, dar siguri. Traducând, se pregătește un context, chiar și într-o „știre nevinovată”!

Tocmai din acest considerent, acțiunea Marșului pentru Familie care se va organiza duminică, 7 iunie 2015, la Iași – cu pornire de la ora 17.00, din Parcul Copou – trebuie să fie un eveniment, o sărbătoare a celor care încă mai credem că familia este un dar al lui Dumnezeu!

Pai, care ar fi motivele pentru care eu, tânăr în sesiune, familist cu un job solicitant sau bunic cu responsabilitatea nepoților să-mi sacrific bunătate de după-amiază de duminică?

Pentru 10 motive eu m-aș alătura Marșului pentru Familie:

1. Însuşi Dumnezeu face parte dintr-o familie. O Familie a Sfintei Treimi, dar şi una omenească, Hristos născându-se în sânul unei familii.

2. Familia s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi și mai stabile forme de comunitate umană, singura care asigură perpetuarea speciei umane, evoluția și continuitatea vieții.

3. Familia este o instituţie fundamentată prin voinţa lui Dumnezeu. Membrii ei, tată, mamă și copii confirmă că relaţia care îi uneşte este una de iubire jertfelnică.

4. Cred în viitorul familiei ca instituţie, ca formă de comunitate umană.

5. Familia este o structură de bază, elementară a societăţii în care trăim, reflectând la scară mică ceea ce se întâmplă în marea societate.

6. Finalitatea căsătoriei este desăvârşirea soţilor prin iubire.

7. Familia tradiţională este fundamentată pe puritatea celor doi soți.

8. A vorbi despre familie, înseamnă a vorbi despre viaţă!

9. A vorbi despre familie, înseamnă a vorbi despre copii care să se bucure de mamă și de tată.

10. În România scade numărul tinerilor care caută întemeierea unei familii. Vreau să-i încurajez!

În realitate, părinți „ne-ocupați” nu există – dar, nici nu conștientizează cineva cât de mult timp îi ocupă alte activități, până nu devine părinte. Prima care a luat cuvântul la dezbatere a fost Andreea Ignat – event planner, blogger ieșean și mamă a unei fetițe. „Novice”, așa cum s-a autointitulat, fiind singura dintre invitați care are, deocamdată, doar un copil, Andreea a dovedit că a învățat deja lecția pe care mulți dintre părinți nu o cunosc încă. Încerc să fiu tot timpul acolo, pentru copilul meu. De fiecare dată când am de ales între o ședință și Rebeca, o aleg pe Rebeca. Pentru că știu că acel zâmbet pe care acum, la un an, mi-l oferă, nu se compară cu nimic din lumea asta. Pentru că știu că aș putea face o sumă de bani mai încolo, dar nicio sumă de bani dsc_4161nu ar putea să fie egală cu zâmbetul ei și cu acea fericire pe care mi-o dă când vine în brațele mele și-mi spune mami”, a povestit Andreea Ignat.

Vorbele i-au fost întărite de Iulian Capsali – om politic independent, regizor, publicist și tată a nouă copii. Nici o sută de mame surogat nu pot face cât o mamă adevărată”, a spus acesta, recunoscând că, într-o familie, un copil sau nouă de-ar fi, greul – dar și bucuria – sunt, cu precădere, pe umerii mamei. Cu toate acestea, nu a neglijat nici rolul tatălui. „Să facem ca în familiile noastre să existe o mică oază de normalitate. Ultima redută de cucerit la ora asta în lume este familia. De aceea, loviturile sunt atât de mari și încercările de a mutila ideea de familie sunt atât de puternice. Odată pierdut acest reper care este familia, nu va mai exista niciun fel de opreliște, lumea se va sfârși”, a atenționat Iulian Capsali.

Familia este, într-adevăr, oaza de normalitate, iar acest aspect l-a dovedit și următorul invitat. Catrinel Zaharia – om de afaceri, trainer, autoare a cărții „Totul despre femei” și mamă a doi copii a rămas însărcinată a doua oară, atunci când se afla în plină ascensiune bancară. Vestea cea mare a făcut-o să refuze oferta primită și să pună familia pe primul plan. „Nu prea e loc de negociere și nu prea este loc de delegare. Aici nu funcționează sintagma conform căreia calitatea compensează cantitatea. Este nevoie și de cantitate, iar mărimea timpului petrecut alături de copilul tău contează enorm. A fi mamă este vocația cea mai frumoasă a unei femei și e mare păcat că, de multe ori, ne ascundem în spatele unei cariere de succes pentru a evita să ne formăm continuu, ca părinți”, a subliniat Catrinel Zaharia. Aceasta a recunoscut că face o echipă extraordinară cu soțul său, că împart astăzi aceeași afacere în care se completează și că o echipă mai bună decât a lor nu este decât atunci când nu sunt doi, ci patru – alături de copii.

În familie și despre familie au vorbit și soții Alina Stoica – terapeut nutriționist și Cosmin Stoica – doctor în economie, colaborator al Doxologia Media, părinții a trei copii. Cosmin Stoica a venit cu o carte – „Micul Prinț” și cu citate reprezentative ale personajului despre oamenii mari și ocupați, despre oamenii mari care uită că au fost și ei, cândva, copii, despre oamenii mari care au nevoie, mereu, de explicații. „Am crescut la țară și am avut, de mic, responsabilități, dar acum, alături de copiii mei, mă bucur și eu de copilărie. Copii mei mi-au recuperat copilăria nejucată! Joaca celor mici este foarte serioasă și importantă, iar noi, în loc să intrăm în statistici și prognoze cu ei, mai bine ne-am deschide sufletul și ne-am bucura alături de sufletele lor!”, a îndemnat Cosmin Stoica. Suflet sănătos și trup sănătos – de ambele este nevoie pentru o minte sănătoasă. Iar despre acest lucru vorbește cel mai bine nutriționistul Alina Stoica. „Din păcate, părinții ocupați nu văd sănătatea prin prisma alimentației și consideră că a oferi unui copil un covrig sau un croissant este o soluție la îndemână. Este, practic, comoditatea părintelui, transpusă în alimentul copilului”. Doar cu ajutorul părinților, un copil va ști să discearnă, pe viitor, din tot ceea ce anturajul și societatea îl va tenta. Altfel, copiii își vor compensa frustrările prin intermediul alimentelor nesănătoase, dar și a altor obiceiuri la fel de nocive. „Pe toate planurile, trebuie să învățăm să fim părinți, și nu oameni superiori copiilor noștri”, a mai spus Alina Stoica.

La final, toți invitații, dar și cei adunați în Aula „Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” au convenit faptul că un copil e bine să crească, din familie, cu anumite repere – iar Hristos să fie Unul dintre ele. Este foarte important să știm că nu creștem copiii pentru noi, ci noi le punem doar nutrientul la bază, pentru ca, apoi, ei să-și urmeze drumul lor. Important e să fim alături de copii atunci când aceștia au nevoie de noi și de formare – chiar dacă acest lucru înseamnă renunțarea la o treaptă mai înaltă în societate sau la un serviciu mai solicitant. Dacă vrem să fim părinți ocupați, în primul rând ar trebui să fim ocupați pentru copiii noștri, nu împotriva lor.

Următorul eveniment important din lista „Săptămânii pentru Familie” îl reprezintă „Marșul pentru Familie”, marș la care sunt așteptați toți susținătorii familiei tradiționale. Acesta se va desfășura duminică, 7 iunie, cu începere de la ora 17.00, pe traseul Parc Copou – Universitate – Fundație – Piața Unirii – Primărie – Capătul Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și este organizat de Asociația Familia Tradițională și Departamentul Pro Vita al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Iasi3

Iasi2

marsul_pt_familie_foto_silviu_cluci_16 marsul_pt_familie_foto_bogdan_zamfirescu_14_0 marsul_pt_familie_foto_bogdan_zamfirescu_9_0 marsul_pentru_viata_mirceapopa-10


Categorii

Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “MARSUL PENTRU FAMILIE DE LA IASI

  1. Bravo IESENILOR!
    Cinste MOLDOVEI si fiilor ei pentru ATITUDINEA si PREOCUPAREA pe care o manifesta de sustinere a valorilor traditionale ale neamului romanesc si pentru CONSTIINTA si RESPONSABILITATEA civica, etnica si ortodoxa pe care inca o au de a lupta pentru PASTRAREA frumusetii DATULUI neamului romanesc!
    Dupa ce a oferit tarii CEI MAI MULTI SOLDATI in Fortele Armate ale Romaniei, iata ca TOT MOLDOVA ofera Romaniei si un exemplu frumos, nobil si demn de urmat de PERSISTARE si de ANCORARE puternica a romanilor in valorile etnice si spirirituale crestine ale neamului nostru!
    Nu a gresit cine a spus ca MOLDOVA intre toate celelalte provincii ale Tarii este “CREDINTA”…!
    Si faca Bunul Dumnezeu ca “CREDINTA IN EL” s-o pastreze Moldova si prin ea toata Romania pana la a Doua Lui Venire!
    Amin!

  2. Este de laudat actiunea de la Iasi pentru sustinerea familiei.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare