MARTURII DIN GULAGUL SOVIETIC. Desene ale unui angajat NKVD despre teroarea si torturile din lagarele comuniste [GALERIE de ILUSTRATII]

9-07-2014 4 minute Sublinieri

gulag-2

Despre universul concentraționar sovietic s-a scris cam cât pentru o bibliotecă: studii, memorii, beletristică. Probabil, însă, că niciuna dintre titlurile acestei literaturi nu redau cu atâta putere ororile lagărelor sovietice ca Drawings from the Gulag (Desene din Gulag), cartea lui Danzig S. Baldaev, fost paznic de închisori și lagăre pe întreg întinsul defunctei URSS.

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Sau chiar mai mult. Cartea lui Baldaev, apărută la Londra, în 2010, are 130. 130 de desene ale unui pictorial devastator despre istoria, particularitățile și teroarea Gulagului încă de la începuturile lui, din 1918. Revista de istorie a BBC scria la apariția cărții lui Baldaev că are cele mai tulburătoare imagini grafice realizate vreodată despre Gulag.

Realizate în epoca despre care vorbesc, ilustrațiile lui Baldaev par ecouri ale scrierilor lui Aleksandr Soljenițîn, Varlam Shalamov sau Osip Mandelștam. Cu fiecare vinietă a sa, fostul temnicer redă istoriei câte un personaj (de la deținutul de duzină, la cel mai violent tatuat mardeiaș) și câte o metodă de umilire a nefericiților ajunși în lagărele comuniste.

Detaliile sunt incredibile și șocante. Baldaev surprinde disprețul și aroganța, dar și metodele de tortură și crimele în masă comise de executanții Moscovei, fără a scăpa  însă din vedere atrocitățile comise de deținuți. Una peste alta, descrierea sa grafică oferă întregul tabloul orwelian al transformării acestor cetățeni ai URSS în supraviețuitori sau victime.

La apariția cărții, autorul nu era un debutant. Născut în 1925 la Ulan-Ude, în Buriația, o republică din sudul Siberiei, Baldaev este trimis de NKVD, în 1948, după ce fusese înrolat și a participt la cel de Al Doilea Război Mondial, într-unul dintre cele mai rău-famate locuri ale URSS: penitenciarul Kresty din Sankt Petersburg. Devine gardian.

La Kresty, sfatuit de tatăl său, un apreciat etnograf, se apucă să studieze ți să desenze tatuajele infractorilor, preocupare despre care află și ofițerii serviciilor secrete. În mod surprinzător, aceștia se arată interesați de munca suplimentară a lui Baldaev și îi propun un târg: să călătorească prin pușcăriile Uniunii Sovietice pentru a-și completa colecția. Baldaev acceptă și pleacă în ciudatul pelerinaj. Devine, astfel, martor direct la cele mai brutale realități ale Gulagului și are ocazia să cunoască, de pe ambele părți ale gardului de sârmă ghimpată, o lume inaccesibilă, total închisă.

Periplu său a durat mai bine de 50 de ani, perioadă în care Baldaev strânge o colecție impresionantă de imagini și desene. Publică, în trei volume, Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia, operă care s-a bucurat de un real succes. Documentarea, însă, l-a ajutat să consemneze grafic și realități interzise. De aceea, scriu cei de la BBC History Magazine, Baldaev este un caz aparte și relativ puțin studiat: un disident „sub acoperire” care lucrează direct cu serviciile secrete.

Fără îndoială, Desene din Gulag nu este o carte ușoară, realismul brutal al ilustrațiilor lui Baldaev indispun, fac lectura inconfortabilă. Dincolo de această impresie, cartea transmite, totuși, și o generozitate față de istorici. Pentru că, la urma urmei, întrebarea pe care și-o poate pune orice cititor este dacă descrierile grafice ale lui Baldaev servesc sau nu interesele istoriei.

[…]/ integral pe romanialibera.ro

gulag-1Pregătirile pentru moartea prin înghețare a unui borfaș care și-a pierdut propria viață la cărți.

gulag-2„Sunt spion englez, francez, american, japonez, italian, german sau de care vreți voi…”

gulag-3Șefii de gașcă erau la fel de privilegiați ca birocrații moderni. Recidiviștii erau cu trei trepte deasupra „dușmanilor poporului” în ierarhia penală. De regulă, nu munceau și se țineau de mici mangleli. Ei erau infractorii care ajutau la eliminarea „dușmanilor poporului”…

gulag-4Un deținut care a intrat în greva foamei este hrănit forțat prin nări. Conform legilor umanismului sovietic, doar cei cu temperature normal a corpului (36.6 -37 grade Celsius) puteau și executați.

gulag-5În lagărele lui Stalin, borfașii omorau deținuții, cu complicitatea administrației, prin electrocutare, spânzurare sau decapitare.

gulag-6„Spargerea creierului” unui „dușman al națiunii” care n-a vrut să-i dea unui borfaș ce a produs în acea zi.

gulag-7La ordinul procurorului general Vișinsky, orice metodă era „bună” pentru a-l face pe cel anchetat să vorbească. NKVD-ul folosea metode de tortură brutale, folosind pompe, ciocane de lipit, sticle (băgate în vagin sau în anus) și șobolani (puși într-o găletă fierbinte sub fesele victimei).

gulag-8Uciderea unui „fraier” de către un tâlhar, în timpul evadării din lagăr.

gulag-9„Execuții igienice”. Pe vremea lui Stalin, execuțiile în masă erau frecvente, mai ales în republicile de graniță ale URSS, pentru „a sufoca” sentimentul de mândrie națională.

gulag-10La începutul perioadei de construire a Gulagului, prizonierii politici erau obligați să construiască ei lagărele. Până terminau, dormeau sub cerul liber sau pe unde puteau. Afară, temperatura era uneori de -40,,,-50 de grade Celsius. De multe ori nu mai apucau primăvara nici măcar un sfert dintre ei

gulag-11„Dușmanele poporului” erau examinate dezbrăcate, înainte de a fi trimise într-un anumit lagăr. Cele care acceptau să devină sclave sexuale ale administrației primeau munci mai ușoare. Celelalte erau trimise la munci grele sau închise în celulă și torturate prin înfometare.

gulag-12„Dați-le aburi”, era un banc clasic în Gulag pentru noii-veniți. În timp ce așteptau să între în lagăr, erau stropiți cu furtunul din turnurile de veghe. Temperatura de afară era de -30…-40 de grade Celsius. După câteva ore de așteptare, înghețați, puteau intra în lagăr.

gulag-13Execuții în masă ale NKVD în perioada anilor 1920-1930.

gulag-14La interogatoriu.

gulag-15„Doctore, aceste deținute nu și-au îndeplinit planul. Dietă zero pentru ele!” (Sloganul de pe zid: „Femeile reprezintă adevărata putere! – I. Stalin”).

gulag-16

gulag-17După anchetă gulag-18Comuniștii au ucis milioane de femei „dușmane”, prin înfometare, boli sau muncă silnică.

gulag-19La un al treilea nivel al interogărilor, femeile erau duse în celulele cu deținuți de drept comun, unde erau umilite și violate. După aceea, cele mai multe dintre victime se sinucideau.

gulag-20Gropile comune erau dinamitate în mai multe locuri din URSS. O groapă comună avea câteva sute de cadavre.

gulag-21NKVD-ul a împânzit țara cu informatori.

gulag-22300 de grame, porția zilnică de pâine pentru o zi întreagă lucrată în frig.

gulag-23Anchetarea „copiilor dușmani” despre activitățile contra-revoluționare din cadrul familiei.

gulag-24Tenebre.gulag-25Rețeaua de delatori teroriza întreaga țară

gulag-26Pentru umilirea sa, acest reprezentant al „intelligentsiei” a fost legat în lanțuri, a primit un număr din „Pravda” și l-au forțat să își facă nevoile în propriul bol. Pe afiș: „Sub înțeleapta conducere a partidului, poporul sovietic va atinge culmile fericirii umane – comunismul!”

gulag-27Cadavrele înghețate ale deținuților, aruncate în copca râului.

gulag-28Anchetând un „dușman”: oamenii NKVD-ului folosind metode de tortură tradiționale rusești.

gulag-29

gulag-30„Dușmance” plătind pentru „păcatele” lor. gulag-31În lagărul special de la Solovetsk, deținuții erau pedepsiți pentru „comportament necorespunzător”: erau obligați să stea ore în șir pe o cracă de lemn montată într-o biserică părăsită. Cei care cădeau erau luați la așa-zisa ”distracție”: o bătaie brutală cu un laț în jurul gâtului.

gulag-32Un război în lagăr între „băieții adevărați” și „curve”.

gulag-33La apel, toți trebuiau să fie prezenți, nu conta că erau bolnavi sau morți.

gulag-34„Hei, șacalilor, putorilor și muribunzilor, a venit mâncarea!”

gulag-35Gardienii lagărelor vindeau „bunăciuni” infractorilor în timpul transporturilor. Femeile din Germania, Polonia și Țările Baltice erau special „evaluate” și violate în grup. Unii dintre bandiți aveau 2-3 astfel de femei „în proprietate”.

gulag-36”- Culcat! Drepți! Culcat! Drepți! Culcat! Vă învăț eu pe toți cum să iubiți ordinele noastre și regimul sovietic.”

gulag-37Executarea deținuților bolnavi, extenuați sau prea rezistenți…

gulag-38Deținuții de drept comun adeseori se automutilau ca să scape de muncile grele.

gulag-39„Ia, spune-mi, ștoarfă educată, cum ai predat tu pseudoștiința aia a geneticii capitaliste în departamentul tău?”

gulag-40

gulag-41Din cauza suprapopulării orfelinatelor speciale, în care se aflau odraslele „trădătorilor patriei”, copiii „dușmani” erau executați. Motivul: la majorat ar fi putut deveni o amenințare pentru regim.


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “MARTURII DIN GULAGUL SOVIETIC. Desene ale unui angajat NKVD despre teroarea si torturile din lagarele comuniste [GALERIE de ILUSTRATII]

 1. Pingback: CONSTANTIN ISTRATE SAU “AL CINCILEA TORTIONAR”. Marturii despre IADUL de la GHERLA de la Paul Goma, Octav Bjoza si alti supravietuitori ai temnitelor comuniste - Recomandari
 2. Vazind aceste orori petrecute in secolul trecut,dar vazind si ororile de astazi,petrecute prin Siria,Irak si in temnitele americane ( Guantanamo,Abu Ghraib,Bagram si multe altele ) ,gindul ne poate duce la ce a spus Duhul Sfint Dumnezeu prin sfintul sau,Serafim Rose:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/05/cuviosul-serafim-rose-astazi-in-rusia-maine-in-america/

  sau mai pe intelesul unora,Ieri in gulagul URSS,miine in gulagul “America “,crestinii din Orientul Mijlociu traiesc ( sau nu mai traiesc ) deja aceste orori ,incet incet va veni si rindul nostru.

 3. ,,…Pentru că, la urma urmei, întrebarea pe care și-o poate pune orice cititor este dacă descrierile grafice ale lui Baldaev servesc sau nu interesele istoriei”. Cum adica ,,interesele istoriei”? Cui poate servi adevarul decat Lui Dumnezeu?

 4. Oribil….terifiant.
  Ar trebui sa publicati cumva reportaje ca acesta :
  http://www.youtube.com/watch?v=3bolSwljLlc
  Ca sa se vada clar ‘dragostea , educatia si binefacerile’ ruso-bolsevismului care si-a schimbat look-ul postand acum in ruso-ortodoxism-fanatico-mistic.
  Si asta se intimpla in rep.Moldova acum ceva vreme. Nu vreau sa ma gandesc ce-i asteapta pe moldoveni in cazul in care vor in UE. Daca vor inapoi la Romania, atunci e si mai grav.
  Nu stiu, tot posteaza unii pe aici cu :
  -Rusia a pierdut , Rusia a fost infranta….oare va accepta Rusia infringerea ??
  Deci ma frate, de unde o tot scot astia cu ‘Rusia a pierdut’……ce a pierdut Rusia pina la urma ca nu inteleg pe cine tot bocesc astia ????
  Deci la inceperea conflictului din Ucraina (Crimeea) astia jubilau si o ridicau in slavi pe maicuta Putin cu inteligenta ei mistica, ce le-a tras-o americanilor si europenilor.Iar eu ii intrebam atunci cu ce le-au tras-o occidentalilor ca nu am vazut o lacrima la aia. Acum tot astia-aceeasi varsa lacrimi de crocobauli ca Rusia a pierdut iar eu ii intreb iarasi ce Dumnezeu a pierdut Rusia ca nu-i vad nici o lacrima ??? Astia pina la urma de ce se agita si de ce se tavalesc ??? Vreau sa-i inteleg profund si daca ma vor convinge, voi plinge si ma voi tavali si eu de tristete. Dar pina una alta, vreau sa inteleg si eu, ce a pierdut occidentul la anexarea Crimeei si ce a pierdut Rusia ca Ucraina isi recastiga teritoriile ???

 5. @ Marian exNorvegia

  ” Dar pina una alta, vreau sa inteleg si eu, ce a pierdut occidentul la anexarea Crimeei si ce a pierdut Rusia ca Ucraina isi recastiga teritoriile ???”

  La prima intrebare,SUA urmau sa-i scoata pe rusi din bazele militare navale din Crimeea,sa-si puna in loc propriile baze,camuflate sub cooperare militara ucrainiana-americana.Au pierdut si un teritoriu destul de strategic,cu resurse turistice si economice,precum si o populatie de 2 milioane de oameni,care acum se integreaza in spatiul inamic ( principiul dominoului )

  La cealalta intrebare,rusii pierd teritoriile populate majoritar de rusi,care vor integrare in spatiul euro-asiatic si nu in UE,teritorii pe care SUA vor putea instala baze militare indreptate impotriva lor,discremina si a-i aduce in obedienta pe rusii care locuiesc acolo,formarea omului european,care vine de nicaieri si se duce niciunde.

  Lacrimile se ascund sub forma sanctiunilor economice si politice de o parte,si a anumitor cedari de cealalta parte.

 6. vina trebuie cautata la cine iau finantat pe acestia, adica atit pe nazisti cat si pe bolsevici, tot acei care in ziua de astazi finanteaza ororile care se produc in momentul de fata in tarile arabe si ucraina si cat de curand urmeaza a se extinde

 7. Sherlock holmes
  Este foarte corect ce ai zis…………..d.p.d.v al propagandei dughiniste, bineinteles. Adica ipocrizie . Ca de fapt in realitate Rusia face afaceri grase cu occidentul dincolo de blestemele ei impotriva occidentului decazut. Iar occidentul cam tace suspect in ultima vreme stiind ce face Rusia in Ucraina. Cine varsa lacrimi in final ? Cred ca doar Ucraina…..dar nici macar nu varsa lacrimi si nici nu se plinge ci tace si lupta aparandu-se neluind in seama scornelile nesimtite ale Rusiei la adresa ei. Deci in concluzie, ma tavalesc nu de plans ci de……ras. Sunteti comici

 8. Pingback: GULAG – film documentar BBC [video]. MARTURII ZGUDUITOARE ALE VICTIMELOR SI TORTIONARILOR DIN LUMEA DE COSMAR A LAGARELOR SOVIETICE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare