MASACRU IN LIBIA

22-02-2011 1 minut Sublinieri

  • Gandul:

Regimul Gaddafi luptă „PÂNĂ LA ULTIMUL GLONŢ” şi urcă numărul victimelor la 230. Manifestanţii au preluat controlul mai multor oraşe, dar se trage asupra lor din elicoptere şi avioane

Oponenţii regimului au preluat controlul mai multor oraşe, în ciuda represiunii violente şi a avertismentului lansat de unul dintre fiii dictatorului, că răsturnarea de la putere a tatălui său va arunca ţara în sărăcie şi război civil

Cel puţin 233 de morţi, clădiri guvernamentale incendiate în capitala Tripoli, mii de oameni ieşiţi pe străzi, oraşe trecute sub controlul manifestanţilor, dar niciun semn că regimul lui Moammar Gaddafi, instalat în 1969, are de când să cedeze presiunilor. Astfel arăta Libia, luni, după ce Saif al-Islam Gaddafi, unul dintre fiii dictatorului avertizase că oamenii săi vor lupta “până la ultimul glonţ”.

În loc ca mesajul televizat al lui Saif – că ţara va fi aruncată în sărăcie şi război civil, dacă se prăbuşeşte regimul tatălul său – să descurajeze protestele, acestea au luat amploare. În provincia estică Cyrenaica, manifestanţii au preluat controlul asupra unor oraşe, iar la Tripoli ei au incendiat clădirea Guvernului şi pe cea a Congresului General al Poporului, “parlamentul” lui Gaddafi. În cursul dimineţii, protestatarii au înconjurat reşedinţa din Tripoli a dictatorului, dar au fost respinşi cu tiruri de arme automate. Asediul reşedinţei s-a încheiat repede, după ce în jur de 80 de protestatari au fost seceraţi de gloanţe. În restul capitalei libiene, trupele fidele regimului au continuat să tragă în protestatari, fie din elicoptere de luptă, fie din posturi de tragere amenajate pe acoperişuri. La Benghazi, capitala provinciei estice Cyrenaica şi epicentrul “revoluţiei” intrate în a doua săptămână, s-a tras asupra mulţimilor din elicoptere şi din avioane de luptă, au relatat martori citaţi în The Guardian. O unitate militară din Benghazi ar fi trecut de partea manifestanţilor, iar cei care desfăşoară acţiunile represive ar fi “mercenari”. Clădirea Guvernului de la Tripoli şi a Congresului General al Poporului (“parlamentul” lui Gaddafi) ar fi fost incendiate, luni la prânz, de mulţimi care scandau sloganuri împotriva regimului. În cursul dimineţii, protestatarii au înconjurat reşedinţa din Tripoli a liderului suprem, dar au fost respinşi cu tiruri de arme automate.

Dictatorul poate fi privat de 90% din petrol

Cele mai multe oraşe controlate de revoluţionari (Benghazi, Syrta, Tobruk) sunt în provincia estică Cyrenaica, acolo de unde se extrage 90% din petrolul care a asigurat stabilitatea regimului Gaddafi patru decenii. Protestatarii sunt gata să “rupă” provincia de Libia. Între timp, dictatorul a început să fie părăsit de oameni aflaţi în poziţii-cheie.
Ambasadorul Libiei în India, cel pe lângă Liga Arabă şi ministrul Justiţiei de la Tripoli şi-au dat demisia, după acţiunile represive pe care le-a ordonat, relatează BBC News. De asemenea, majoritatea clericilor islamici şi a şefilor de trib nu-l mai susţin pe liderul libian.
După zvonuri că s-ar fi retras în oraşul său natal sau la o bază militară, alte surse îl anunţau drept plecat din ţară pe Gaddafi. La reuniunea miniştrilor de Externe ai UE de la Bruxelles, ministrul britanic, William Hague, a anunţat că dictatorul ar putea să fie într-un avion, în drum spre Venezuela.
Indiferent unde s-ar afla Gaddafi, tru­pele care i-au rămas loiale continuau să tragă în protestatari, consideraţi “terorişti” sau “sabotori”. Haosul se insta­lează în întreaga ţară, iar state UE precum Bulgaria şi Spania au anunţat evacuarea cetăţenilor lor, după ce un şantier de lângă Tripoli al unei companii sud-coreene a fost atacat de protestatari.
Circa 500 de libieni au jefuit şantierul şi au rănit trei sud-coreeni şi 25 bărbaţi din Bangladesh, care sunt majoritatea muncitorilor (1.600). În rândul libienilor, şomajul trece de 30%.

Prietenii europeni ai „Regelui regilor” nu îl lasă din braţe nici acum

[Lelia Munteanu]: Libia: Începe masacrul


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “MASACRU IN LIBIA

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare