MEDIAFAX (DUPA DEZBATEREA DE LA MAI): “Legislatia privind cartea de identitate electronica incalca drepturile omului”

20-08-2010 5 minute Sublinieri

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să retragă proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, având în vedere nefundamentarea acestuia, precum şi costurile excesive şi inoportune în acest moment pentru implementarea unei asemenea măsuri, se arată într-un comunicat de presă al IPP. IPP a participat la dezbaterea publică organizată de MAI pe marginea proiectului de act normativ, prilej cu care reprezentanţii Institutului au adresat o serie de întrebări reprezentanţilor Ministerului.  “Considerăm că răspunsurile furnizate nu sunt de natură să justifice prioritatea proiectului, extrem de costisitor pentru administraţia românească în actualul context marcat de criză, şi cerem pe acest fond retragerea iniţiativei. Reiterăm, totodată, întrebările formulate şi solicităm public Ministerului să formuleze un răspuns. Există o creştere semnificativă a furturilor de identitate prin falsificarea actualelor carduri de identitate care să justifice apariţia unora noi cu elemente de securitate sporite? Având în vedere că în motivarea acestui act se face referire la Directiva privind libera circulaţie şi şedere a persoanelor pe teritoriul UE, solicităm MAI să ne precizeze unde în cadrul acesteia există o prevedere care obligă România să adopte un alt model de carte de identitate. Având în vedere că MAI iterează condiţionarea accesului la spaţiul Schengen de adoptarea acestor noi carduri, solicităm reprezentanţilor Ministerului să ne prezinte măcar un document oficial care ne impune adoptarea noilor carduri drept condiţie de acces. Solicităm MAI să precizeze de ce a renunţat la procedura de a permite persoanelor care, din convingeri personale, refuză eliberarea unui act biometric să poată solicita eliberarea unui act nebiometric, la fel ca la reglementările privind paşapoartele.
Solicităm MAI să precizeze care este raportul de cost între un card de identitate fără date biometrice şi unul cu date biometrice. În final, atragem atenţia asupra faptului că jurisprudenţa CEDO interzice expres colectarea sistematică a datelor biometrice ale cetăţenilor statelor semnatare”,
se arată în comunicat.

Reprezentanţii ONG-urilor pentru drepturile omului, precum şi lideri de opinie, au criticat, într-o dezbatere de vineri, legislaţia privind introducerea cărţii de identitate electronice, susţinând că aceasta contravine prevederilor Constituţiei şi încalcă dreptul la viaţă privată.

Membrii APADOR-CH, prezenţi la dezbaterea pe tema introducerii cărţii electronice de identitate organizată la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), au arătat că, în primul rând, actul normativ propus de minister nu respectă prevederile Legii 52 pentru că nu a fost publicat cu 30 de zile înainte de a fi supus aprobării.

Totodată, OUG care reglementează implementarea sistemului de cărţi electronice de identitate contravine prevederilor Constituţiei, spun reprezentanţii APADOR-CH, pentru că încalcă dreptul la viaţă privată.

Aceştia au arătat că nu se justifică prelevarea obligatorie de amprente cetăţenilor, motivând că oamenii ar fi trataţi ca nişte infractori. În plus, membrii ONG-ului au precizat că nu există dreptul de opţiune al cetăţenilor privind cartea de identitate pe care o vor primi, subliniind că oamenii au toate garanţiile să se îndoiască privind respectarea drepturilor sale.

“Este dreptul omului să nu fie supus unui experiment. Trebuie să existe dreptul de a alege între cele două cărţi de identitate. Lăsaţi oamenii să aleagă şi dacă sunt suficiente garanţii pentru aceste cărţi de identitate, atunci le vom adopta cu toţii, dar nu de la început, cum vreţi dumneavoastră“, a spus un reprezentant al ONG-ului.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii societăţii civile au criticat faptul că prea multe instituţii ale statului au acces la o multitudine de date personale.

Drept răspuns, comisarul-şef Sorin Bălaşa, de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a spus că procesul de amprentare pentru cartea de identitate electronică nu este asemănător celui aplicat infractorilor.

“Sunt dispozitive electronice, care reţin imaginea digitală a amprentelor de la două degete. Nu este o amprentare propriu-zisă, iar datele acestea nu sunt stocate într-un sistem extern, ele sunt folosite doar în realizarea cărţii de identitate şi rămân în cip-ul din acest document. Ulterior, ele pot fi folosite pentru a efectua comparaţii, în caz de necesitate, între datele stocate de cip şi amprentele persoanelor care deţin cadrul”, a spus Sorin Bălaşa.

El a mai spus că documentele de identitate aflate, în prezent, în circulaţie au fost realizate în anii ’90 şi pot fi uşor falsificate. Totodată, o serie de falsuri constatate de poliţişti în ultima vreme au fost realizate prin însuşirea unei cărţi de identitate reale de către infractori, actele aparţinând, de fapt, unor persoane care seamănă cu aceştia.

Bălaşa a menţionat că, în 2009, falsurile de identitate au crescut cu aproximativ şapte la sută faţă de anul 2008 şi că tehnicile de falsificare au avansat, iar preţurile echipamentelor folosite de infractori au scăzut.

Comisarul-şef a mai explicat că cip-ul din interiorul cardului electronic funcţionează ca un procesor, care are mai multe partiţii cu diferite niveluri de securizare. Astfel, amprenta cetăţeanului şi imaginea facială reprezintă cea mai securizată partiţie şi nu poate fi modificată.

Sistemul electronic de identificare a fost criticat şi de reprezentanţii altor ONG-uri prezenţi la dezbatere, unii din ei invocând posibilitatea spargerii codurilor de acces ale cip-ului, alţii referindu-se la informaţiile insuficiente furnizate, până în prezent, de MAI privind modul de funcţionare a acestor carduri electronice, iar alţii criticând costurile ridicate ale investiţiei, într-o perioadă în care priorităţile statului ar trebui să fie altele.

Astfel, costurile pentru implementarea unui asemenea sistem depăşesc 30 de milioane de euro, iar licitaţia începe în 25 august.

Reprezentanţii MAI vor ca, de la 1 ianuarie 2011, românii să aibă numai cărţi de identitate electronice.

Totodată, prin noua legislaţie se introduce posibilitatea ca unei persoane să-i fie eliberat acest act de identitate chiar de la vârsta de şase ani.

“S-a plecat de la ideea unei alternative la paşaport pentru minorii de între şase şi 14 ani. Vârsta de şase ani a fost propusă pentru că de atunci se pot identifica datele biometrice ale unei persoane, dar nu e bătută în cuie pentru a fi introdusă în lege. Pot apărea modificări”, a precizat Sorin Bălaşa.

MAI a supus dezbaterii publice, până în 20 august, proiectul de OUG ce reglementează folosirea cărţii de identitate electronice şi care prevede inclusiv definiţia acestuia.

“Cartea electronică de identitate este de tip smartcard şi conţine date cu caracter personal, inclusiv date biometrice ale titularului, în format tipărit şi/sau în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă”, potrivit proiectului legislativ.

Proiectul de lege stabileşte că actele electronice de identitate pot fi eliberate numai persoanelor având capacitate deplină de exerciţiu.

În ceea ce priveşte eliberarea cărţii de identitate electronice, persoanele interesate vor completa un formular-tip emis de angajatul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi care va conţine datele cu caracter personal, actualizate, ale solicitantului.

Persoana care solicită eliberarea unei noi cărţi electronice de identitate va prezenta, în susţinerea cererii, documentele cu care face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă, iar documentele cu care se face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile şi a cetăţeniei române vor fi prezentate numai dacă au intervenit modificări cu privire la ele, se arată în articolul 13, alineatul 6 al legii.

Preluarea datelor biometrice pentru cardul electronic se va face numai în prezenţa titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor, respectiv al misiunii diplomatice care înregistrează cererea pentru eliberarea acestuia.

MAI intenţionează ca, pe măsura dotării misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României din străinătate cu echipamentele tehnice necesare eliberării cărţii electronice de identitate, cetăţenii români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate să poată depune cererea pentru eliberarea cardului electronic la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale din statul respectiv, dacă, din motive temeinice, nu se pot deplasa în ţară.

Totodată, articolul 16 indice 1 stipulează că prima carte electronică de identitate se eliberează la vârsta de 14 ani sau, opţional, la şase ani.

În cazul în care o persoană solicită eliberarea unei cărţi de identitate electronice, însă nu prezintă toate documentele necesare, acesteia i se va elibera o carte de identitate provizorie. Acelaşi lucru se aplică şi persoanelor netransportabile, cărora nu li se poate realiza procedura de preluare a datelor biometrice.

Cartea de identitate provizorie poate avea un termen de valabilitate de 45 de zile (dacă actul de identitate precedent a expirat, dacă titularul şi-a modificat numele/prenumele, prenumele părinţilor, data sau locul naşterii, dacă actul pe care îl deţinea s-a deteriorat sau dacă acesta a fost pierdut/furat) sau de la o lună la un an (dacă solicitantul nu are toate documentele necesare sau dacă este vorba despre o persoană netransportabilă).

Proiectul de OUG mai stabileşte, la articolul 43 indice 1, că angajaţii serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor care nu îşi îndeplinesc atribuţiile privind emiterea cărţilor de identitate electronice vor fi amendaţi de la 200 la 500 de lei”.

***

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a dat aviz negativ pentru propunerea de acordare de carti electronice de identitate minorilor sub 14 ani. Propunerea “aduce atingere dreptului la viata privata al minorilor lipsiti de capacitate de exercitiu raportat la colectarea si stocarea datelor biometrice ale acestora, respectiv imaginea si amprenta a doua degete“, se precizeaza intr-un comunicat al Autoritatii.

“Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si-a exprimat avizul negativ fata de proiectul Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European”, sustine Autoritatea.

Proiectul OUG prevede eliberarea optionala a cartii de identitate electronice pentru copii de la varsta de 6 ani si a cartii electronice de rezidenta pentru copii de la varsta de 12 ani.

Autoritatea nationala de supraveghere a cerut ca varsta minima sa fie de 14 ani, deoarece “de la aceasta varsta minorul are capacitate de exercitiu restransa si in acelasi sens sunt si reglementarile sistemului Eurodac (ce contine datele solicitantilor de azil si ale strainilor retinuti la trecerea ilegala a unei frontiere externe)”.

In plus, varsta minima de 14 ani este recomandata si de Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor, pentru ca utilizarea datelor biometrice prezinta riscuri speciale, constituind date sensibile.

“Autoritatea nationala de supraveghere a cerut stabilirea varstei minime de 14 ani si pentru emiterea cartii electronice de rezidenta, in cazul strainilor“, se scrie in comunicat.

 1. Le-am zis-o si eu 🙂 2 chestii: Unu – nu exista niciun argument pentru a nu pastra cartile de identitate electronice si cele clasice
 2. Doi: detaliile de securitate si protectie trebuie incluse in actul normativ – si facuta o analiza interna si externa a actului normativ

MAI: Nu folosim tehnologia RFID, ci contactless smartcard


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “MEDIAFAX (DUPA DEZBATEREA DE LA MAI): “Legislatia privind cartea de identitate electronica incalca drepturile omului”

 1. http://refuzimplant.blogspot.com/2010/08/dezbateri-la-ministerul-de-interne-pe.html

  (din pacate nu exista si alta sursa pentru inregistrarea video a unor fragmente din dezbatere decat cea a siteului yoghinului Rapcea).

  Din discutii a reiesit, pe cat se poate auzi, ca ar exista posibilitatea unor carti de identitate provizorii pe o perioada de 1 an de zile (nu doar pe 45 de zile). Din proiect insa, conditiile in care se poate acorda acesta sunt numai acestea:

  a) când persoana fizică nu prezintă toate documentele necesare pentru
  eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii electronice de identitate;

  b) persoanelor netransportabile şi celor în cazul cărora nu se poate realiza
  procedura preluării datelor biometrice necesare emiterii cărţii electronice de
  identitate;
  c) în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar
  în România

 2. Pana la urma daca a fost dezbatere publica de ce nu a fost filmata, ce e cu secretomania asta?Si de ce cheltuim 30 de mil pe niste mofturi cand noi nu avem ce manca?Si de ce se grabesc asa?Eu nu am auzit pana acum pe cineva sa se planga ca i s-a furat identitatea si din cate stiu daca ti se fura buletinul te duceai imediat si reclamai lipsa lui si respectivul era anulat.De unde pana unde toata minciuna asta cu “va furam sufletele dar in schimb va lasam identitatea nealterata”.Ba pot sa zic ca asa se va fura mai degraba identitatile avand in vedere ca datele stacate pot fi usor modificate de orice hecar fara ca macar tu sa stii, neavand acces de altfel la ce e scris acolo.Poti sa te trezesti ca pe cip sunt datele unui criminal fara ca tu sa stii.
  Ramane aceeasi intrebare: ce v-au dat, “fratilor”, ca sa va vindeti neamul.Bani, putere…sa va aduc aminte ca astea trec ca fumul si o sa va treziti parliti prin iad.Rusine sa va fie!Nici macar fanariotii nu au facut asa ceva.Puteati macar sa va ganditi la copiii astia nevinovati pe care vreti sa-i indosariati…de la 6 ani sau poate mai putin!Sau ganditi-va la proprii copii pe care ii trimiteti in iad.Rusine!

 3. @ Ana:

  Ramane aceeasi intrebare: ce v-au dat, “fratilor”, ca sa va vindeti neamul.Bani, putere…sa va aduc aminte ca astea trec ca fumul si o sa va treziti parliti prin iad.Rusine sa va fie!Nici macar fanariotii nu au facut asa ceva.Puteati macar sa va ganditi la copiii astia nevinovati pe care vreti sa-i indosariati…de la 6 ani sau poate mai putin!Sau ganditi-va la proprii copii pe care ii trimiteti in iad.Rusine!

  Cui va adresati aici, va rugam?

  Totusi sa nu aruncam cu vorbe grele si sa osandim noi la iad pe nimeni. Daca noi nu ramanem crestini in gand, cuvant si fapta, intram si noi in acelasi duh si cadem.

  Da, multi sunt vanduti, dar si mai multi nu stiu ce fac. Si cei care se vand oare stiu ce fac? Sa le dorim tuturor pocainta. Dumnezeu mai face minuni si cu cate unul ca acestia.

  Totusi, pe acest subiect, la dezbaterea asta (pe care o puteti asculta – audio este integral – mai sus), in afara de reprezentantii MAI – macar politicosi si mai pregatiti ca cei de anul trecut de la AZEC – TOTI cei care au vorbit erau IMPOTRIVA, dintr-un motiv sau altul. Dar, oare, spune asta ceva despre vreo trezire in masa, duhovniceasca, a poporului? Si daca se vor da portite de scapare si sa poata oricine sa refuze fara niciun fel de consecinte, credeti ca atunci ne putem culca linistiti, ca, iata, oamenii s-au trezit si vom fi fericiti si in pace? Oare nu altele vor fi fronturile unde vom fi loviti mai abitir, cand noi am masat toate trupele la aceasta granita asta, lasandu-ne descoperite restul zonelor vulnerabile? Iata, in Anglia s-a si renuntat la actele astea. Total! Ei si? Au rezolvat problema, credeti? Oamenii au devenit, brusc, mai aproape de Dumnezeu, s-a intamplat minunea pocaintei de la Ninive? Nu. Si atunci… cu sau fara adoptarea acestui proiect, tot trebuie sa ne pregatim duhovniceste pentru tot ce e mai greu.

  PS: Se pare ca se va renunta la actele biometrice (optionale) pentru copiii de 6 ani. Dar insasi propunerea in sine era, intr-adevar, socanta, si ea ramane, psihologic, ca un fel de amenintare voalata, de sperietura.

 4. Vreti sau nu, lupta acum e pe frontul acesta al cipurilor. Si cu asta avem de-a face. Sa luam aminte la ce spunea Parintele Arsenie Papacioc: Trebuie mai intai sa invingi cainele care te ataca acum si mai apoi vezi si cine l-a asmutit (era vorba de lupta cu patimile, dar se poate foarte bine extinde ). Asa ca sa rezolvam cu ajutorul lui Dumnezeu mai intai asta, si dupa aceea mai vedem…Doamne ajuta! Nu cu bravada sa fim ci cu smerenie si vom invinge. V-ati impacat cu ceilalti frati?

 5. “MAI: Nu folosim tehnologia RFID, ci contactless smartcard”
  wikipedia e de parere ca ar fi cam aceeasi tehnologie ca si RFID

  http://en.wikipedia.org/wiki/Contactless_smart_card

  A contactless smart card, is a card in which the chip communicates with the card reader through an induction technology similar to that of an RFID (at data rates of 106 to 848 kbit/s). These cards require only close proximity to an antenna to complete transaction. They are often used when transactions must be processed quickly or hands-free, such as on mass transit systems, where a smart card can be used without even removing it from a wallet.

  o traducere aproximativa pe google.com/translate

  “Un card de contact inteligent, este o carte în care comunică cip cu cititorul de card, printr-o tehnologie de inducţie similară cu cea a unui RFID (la rate de date de 106 – 848 kbit / s). Aceste carduri necesită o doar apropierea de o antenă pentru a finaliza tranzacţia. Ele sunt adesea folosite atunci când tranzacţiile trebuie să fie prelucrate rapid sau hands-free, cum ar fi sistemele de tranzit în masă, în cazul în care smart card poate fi folosit fără chiar a scoate dintr-un portofel.”

 6. @ cosmin mihai

  Vrem sau nu? Nu cred ca cineva trebuie sa ne fixeze tuturor fronturile, in ordinea de prioritati pe care o vede acela si in modul in care concepe razboiul. Lupta cu ce, cu cine si cum? Luptam cu statul, sau luptam tot cu noi?! Si cum o facem? Facand mult tam-tam si bum-bum, si scuipand din rarunchi in cine nu ne impartaseste calea asta?

  Ce bine e sa zicem ca am terminat cu lupta cu patimile, desi asta e adevarata lupta pe care trebuie sa o ducem si care o va rezolva si pe cealalta, si pe toate…

  Nu cu bravada sa fim ci cu smerenie si vom invinge.

  Asa da, dar smerenia nu se gaseste la supermarket, si nici macar, aici, pe bloguri. Se dobandeste greu, cere nevointa launtrica, rugaciune si ascultare. Nu e nimic usor si subinteles, nu e nimic peste care sa zicem ca putem sari ca sa trecem la altele… Deci tot la lupta cu noi ne intoarcem, daca vrem sa reusim ceva.

  V-ati impacat cu ceilalti frati?

  Pe ei i-ati intrebat sau ati vazut ce spun si ce fac? Nu stim daca mai este cale, sincer, nu am vazut niciun semnal bun, din pacate. Atata macar de ar face, sa inceteze sa ne mai provoace, sa ne mai rastalmaceasca si sa ne mai atace, ZILNIC, in articole, si sa nu mai trebuiasca sa ne tot delimitam si sa ne precizam pozitia. Nu ajungem la nimic bun asa… Macar sa ne putem linisti si sa putem uita, fiindca vrem sa ne vedem de drumul nostru. Impreuna nu, nu vom mai face nimic, nu mai avem incredere. Veti vedea daca am avut sau nu dreptate cand toate se vor implini. Dar pace ar putea sa fie si ne-o dorim. Insa altii nu stim daca iubesc pacea…

 7. @Vasile: sunt asemanari dar sunt si diferente substantiale intre RFID si contactless smart card.

  Una dintre ele (diferente, adicatelea) ar fi ca aceste carduri “destepte” si “fara contact” sunt, in principiu, proiectate pentru o gama de aplicatii (si de clienti) ce necesita un nivel de securitate sporit. In speta, una din aplicatii fiind cea pentru actele de identitate (pentru clienti de tip guvernamental).

  Din informatiile pe care le am, piata aceasta de carduri “smart” este in crestere si se astepata o crestere inca si mai substantiala in viitorul apropiat (baza fiind desigur si contractele cu varii guverne din lume). Ceea ce inseamna ca sunt deja in derulare, mai mult su mai putin formal, negocieri.

  Se intreba unii cum de Romania trece la o tehnologie foarte noua, printre primii? Nu e prima data cand se intampla asta.
  Raspunsul, cred eu, n-are a face cu tehnologia ci cu cei care negociaza contractele. Sa spunem ca ai o firma ce ofera tot felul de tehnologii pentru agricultura si pe cuprinsul tarii, 100 de asociatii de tarani – sa le spunem TARI (tarile aste fiind un fel de ferme, unde taranii “pune” pamantul la comun si presteaza, iara de conducerea asociatiei se ocupa o serie de persoane, managerii, alese de membrii asociatiei – adica de tarani. Alegeri libere si democratice, desigur. Cine a mai dat pe la tara din cand in cand in ultimii 20 de ani stie cam la ce perioada ma refer…).
  Ei bine, daca tu, producatorul, stii ca intre cele 100 de asociatii sunt 3-4 unde conducatorii au cateva “calitati” pe care le pretuiesti foarte mult, oare unde te vei duce sa vinzi tehnologia in primul si in primul rand?

  Calitatile la care ma refeream in conexie cu managementul? Usor coruptibili daca nu chiar corupti pana in maduva oaselor, prin urmare la fel de usor santajabili si controlabili. Asta scade serios costurile tale cu achizitia de clienti si urca pana la cer pretul la care le vei vinde tu tehnologia. Incompetenti si lacomi. Nu-i asa ca va fi usor sa ii faci sa semneze contracte extrem de defavorabile lor? S.a.m.d. Cred ca va suna cunoscut.

  Ca sa intelegi unde bat in clipa asta (desi aiasta e numai o directie a discutiei), gandeste-te la acel modus operandi din actiunea “vaccinul pentru gripa porcina”.

 8. Daca vom dormi in papuci,vor face orice cu noi.Eu ii admir pe greci.Combat in permanenta.Dar nu va fi nici la ei usor,caci probabil ca au ac de cojocul lor,au ,,ac pentru orice cojoc…La noi cred ca se va putea orice.Ca daca ,,mamaliga ”explodeaza tarziu,se pot face de toate.Dumnezeu ne ajuta,dar mai intai,El ne-a dat liber arbitru.Ce vom face noi cu libertatea de a alege,poate va fi piatra de incercare in a demonstra cat de crestini suntem de fapt.Atunci sa vezi…ma rog la Dumnezeu sa ne dea cat putem duce.

 9. Si eu ii admir pe greci, dar au si ei punctele lor slabe. Se inflameaza din orice, protesteaza in strada pentru te miri ce. Acest “avant” protestatar poate fi exploatat si in zone sensibile in care mai mult ar dauna decat sa ajute.
  Ceea ce este de admirat, este unitatea lor, si spiritul lor national, chiar daca uneori si acesta este mult exagerat. Dar e bine ca exista. La noi a cam disparut cu desavarsire …

 10. Doamne ajuta!
  de la cip la implant nu e decat un pas. deocamdata toate demersurile se fac pt familiarizarea cu cip-urile, apoi se va trece la implant.
  iata un articol in care poti vedea ca problema ii preocupa pe multi.
  http://www.techyou.fr/2010/07/identite-une-puce-dans-la-peau/

 11. Dar pana la urma tot nu am inteles, vor fi valabile si cele vechi in paralel pana la expirare?

 12. Teoretic da, dar trebuie sa vedem forma finala in care se va adopta proiectul.

 13. Contactless smartcard se refera la cipul din buletin sau din orice altceva (mobil, camera digitala, laptop) care functioneaza fara atingere (cum sint cardurile cu banda magnetica).

  Tehnologie RFID se refera la un cip cu numar de identificare + dispozitiv de comunicare pe frecventa radio.

  Cele doua denumiri se pot referi la acelasi lucru sau nu, adica-s cam paralele. Spun totul si nimic specific, niste termeni complicati sa arunce praf in ochi.

  Mai important ar fi de aflat ce protocol de comunicatie se foloseste de la cip la cititor sau server. Bluetooth?

 14. Comunicatia se face tot prin frecventa radio (RF).
  Diferentele sunt la nivel de micro-cip si stocare de date (memoria rezidenta on chip). Aceasta memorie este de tip read-write (adica poate fi citita dar si scrisa) pe cand la RFID este de tip read-only (permite numai citirea).

  Implicatiile acestor diferente sunt MAJORE.

 15. @ Alin-7:

  Adica…?

 16. Adica e ca si cum ai cara in spinarea mataluta un spion invizibil care isi noteaza constiincios tot ceea ce faci si cand poate, da raportul. Atata vreme cat nu poate, e in adormire. Dar continua sa noteze.

  Nu e necesar ca toate cititoarele (dispozitivele de contact/urmarire/identificare) sa fie conectate la server, asta o data.
  Nu e necesar, d.p.d.v. al sistemului informatic, ca toate serverele sa fie interconectate de la inceput.

  Incepe sa se “face” lumina?

 17. Discutia despre lucruri generale poate continua la nesfarsit fara rezultate. Exista si RFID chips cu memorie read-write, si nu de ieri:
  http://www.directindustry.com/prod/escort-memory-systems/read-write-rfid-tag-16859-300500.html

  Cum n-am ajuns in Bucuresti la intalnirea respectiva, voiam sa stiu la obiect ce protocol se foloseste la buletin pentru citire.

  Bluetooth este un protocol de RF. Bineinteles ca si asta se poate schimba la o adica, dar avem cu totii acces la el prin ultimele mobile. Si am vazut cu ochii mei cum se poate lua toata informatia de pe mobil dupa un acord de genul: esti al meu – sunt al tau care apare in procesul de pairing in care se schimba un passkey.

  Sa ne acopere Dumnezeu cu mila Sa pe toti.

 18. @silvia: tehnologia RFID are zeci de ani vechime, daca nu ma inseala memoria.

  Eu ma refeream la RFID-urile din acceptiunea clasica, si anume la tag-uri read only (ce contin un identificator), de tip pasiv (fara baterie). Acestea sunt cele mai folosite (si au costurile cele mai scazute).

  Contactless smart cards sau tagurile read/write sunt cele care sunt preconizate a se utiliza. Remarca mea de mai sus se axa pe partea de memorie strict (nu am mai facut referire la partea de cip, criptare s.a.m.d. pentru ca si aci sunt destule de comentat) dintr-un motiv foarte simplu:

  – translatand la nivel de functionalitate, aceasta capacitate de scriere/rescriere a unor zone de memorie permite DESCENTRALIZAREA sistemului si elimina NECESITATEA operationala de comunicare CONTINUUA cu un server central.

  Cu alte cuvinte, datele sunt stocate local, pe cipul din cartea de identitate. Ele pot fi comunicate fie unui server CENTRAL cand acesta este disponibil, fie unor cititoare locale (sau servere locale).

  Implicatiile, dupa cum spuneam, sunt MAJORE.

  P.S. apropo de ce spuneai referitor la extragerea informatiei dintr-un mobil, citeam pe undeva ca e plin ebay-ul de kituri pentru realizarea de cititoare pentru taguri RFID, in vederea extractiei datelor stocate. dara nu vreau sa ating acum aspectele legate de securitatea acestor dispozitive.

 19. @ Alin-7

  Mi se pare totusi prea mult pentru infrastructura digitala a Romaniei ce spui tu! Poate ca viitorul implant va monitoriza “subiectul” si va raporta coordonatele lui, pulsul, starea nervoasa, hemoleucograma etc.
  Chipul din buletin nu se poate departa mai mult de 10 cm de reader.
  Standardul care sta la baza comunicatiei este ISO/IEC 14443, diferit decit cel in cazul RFID. Aici nici macar la nivel coincidal nu mai putem vorbi de 666!!!
  Dar unii, pe alte bloguri o tot dau cu 666 din buletine….

  Inca nu am ajuns la nivelul de globalizare(integrare) care sa permita monitorizarea detaliata a fiecaruia, dar se pare ca nici mult nu va mai fi…

  Vin vremuri tulburi …

  Doamne Ajuta !

 20. @ Alin:

  Incearca totusi, cat poti, sa traduci si pentru “profani”. Ce implicatii ar fi, dupa tine, si ce zici de obiectia lui Narcis? Multumim!

 21. @Narcis: pentru mine, 666 ca numar alaturat datelor personale, e numai o ipoteza de lucru.
  poate fi necesara alaturarea, poate nu. Nu imi e clar, daca si cand o sa fie nevoie de clarificare in aceasta directie apai m-o lumina Dumnezeu.

  Insa, tocmai ce spuneam ca la nivel de infrastructura, poti porni cu cea care este, tocmai pentru ca sistemul poate lucra descentralizat atata vreme cat tu cari cipul dupa tine tot timpul iara cipul isi noteaza constiincios fiece trecere prin dreptul unui senzor. Si, la un moment dat se va face si centralizarea. Atunci sa te tii dansul ploii.

  @admin: am explicat mai sus, povestea cu spionul pe care il cari in schinare. in masura timpului disponibil, voi reveni cu amanunte suplimentare.

 22. @ Alin-7:

  Deci ma spioneaza nonstop? Si daca nu port actul cu mine? Si la mai mult de 10m. sau cum? Dar cu celularele de acum e prea putin?! Si dincolo de urmarirea minutioasa – pe care eu cred ca o si avem deja, macar unii, aia din “vizor” – ce implicatii mai sunt?

 23. Non-stop, traim intr-o lume plina de senzori. Treci pe langa un cititor, pac, spionul din cip da mana, apoi noteaza, apoi spune la revedere….

  Si daca nu porti actul cu tine? 🙂
  Hehehe, ia gandeste-te: cum s-ar putea rezolva aceasta problema astfel incat sa se asigure ca il porti tot timpul cu tine…

  Am zis “cu tine”?

 24. Am inteles ce inseamna asta, dar “rezolvarea” aia vine cu pasul urmator. Si cu ceva mai mult… Deci cam nicio noutate 🙂

 25. Stai un pic….deocamdata vorbim de Romania…tara tuturor experimentelor alpha testing ca sa zic asa…
  Tara aflata in mari dificultati in a plati trusoul noilor nascuti…
  Inca nu o vad intesata de senzori. Ei vor fabrica aceste nenorocite de carti de identitate, dar aplicatiile vor cam lipsi in prima faza (si o recunosc chiar ei…) Chiar si faimosul e-Romania e deja in urma fata de time-line…
  Ok, tehnologia exista, este testata , asa se va ajunge…aici sunt perfect de acord cu tine!
  Dar cind nu vom mai vorbi de Romania, de Bulgaria, de Maroc ci vom vorbi (sau cei care vor apuca) de Natiunea Unica in frunte cu supremul conducator atunci cam asa se vor distra cetatenii ei..
  E nevoie de si mai multa nivelare, chiar economica pentru a nu mai fi invocate lipsuri bugetare pentru un proiect vital imparatiei lui antihrist.
  Dupa parerea mea doar un razboi planetar asa cum il propovaduieste Amadinejad , ar putea “nivela” tot…iar acesta este si el tehnologic posibil …
  Aici as cere si opinia adminilor in legatura cu durata viitorul razboi.
  Va fi scurt dar de o intensitate pustiitoare sau va fi lung si prin lungimea lui va fi nimicitor?

 26. @ Narcis:

  Aici as cere si opinia adminilor in legatura cu durata viitorul razboi.
  Va fi scurt dar de o intensitate pustiitoare sau va fi lung si prin lungimea lui va fi nimicitor?

  Frate, noi nu suntem nici profeti, nici guru, nici “n-am visat nica”, vorba parintelui Proclu, si nici macar nu suntem niste “enciclopedii” ale Sistemului… Deci ce putem sa stim noi? 🙂 La mila Domnului suntem.

 27. Ce au zis unii Sfinti contemporani, din insuflarea Duhului Sfant, despre razboi:

  * Parintele Dionisie Ignat de la Colciu:

  O să fie un război înfricoşat, poate nu acum, dar în câţiva ani. Aşa va fi că nu vor mai cunoaşte că au fost oameni cei omorâţi. Suntem în vremurile de pe urmă. Sunt semne vădite”.

  * Părintele Iosif Vatopedinul:

  – “Lucrurile sunt acum intr-o stare de deteriorare – conditie care in momentul de fata este comuna pentru lumea intreaga. Si ca urmare a acestei conditii va incepe mania lui Dumnezeu. Am atins limita. Si acum se va intampla ceea ce Dumnezeu, in mila Sa, a indurat. El acum va pedepsi aspru, datorita dreptatii sale, pentru ca a venit timpul pentru aceasta. Va fi un razboi, si mai multe razboaie, si vom trece prin mari dificultati“.


  Cuviosul Selafiil siberianul:

  Poate te vei mira, Piotr, dragul Bunelului, că pe mine, un moşneag, mă preocupă lucrurile acestea; dar voiesc să vi le zic pentru că acum sunt vremurile de sfârşit, copile, sunt vremurile de sfârşit! Pacea în lume va fi, curând, un lucru rar.

  Oh, dragul Bunelului, eu mă voi duce din această lume deşartă în curând, dar voi, voi veţi prinde mari grozavii şi mari răutăţi. Când vor fi anume toate acestea?, îl veţi întreba pe Bunelul. Ei, Domnul Dumnezeu poate grăbi sau mai poate amâna sfârşitul, după a Lui socotinţă; răutatea şi desfrânarea, eresul şi delăsarea s-au înmulţit atât de mult în lume, că nu ştiu cât va mai îngădui Domnul lumea aceasta…

  Copile drag, Piotr, să ştii că grozăvia cea mare va fi un război între toate marile puteri ale lumii, şi va fi atâta foc şi prăpăd peste toată omenirea, că mulţi vor vrea să se fi aflat în pământ, în morminte. Mulţi vor pieri…

  Piotr, inima mea dulce, rostul duhovnicilor nu este să-i înfricoşeze şi să-i înspăimânte pe fiii lor duhovniceşti. Dar a ascunde adevărul, şi anume că mult nu mai e, ar fi o trădare a Adevărului Hristos.

  Pregătiţi-vă, dragii Bunelului, pregătiţi-vă

  Iar la finalul postarii cu acest cuvant se gasesc si alte referinte la subiect, de la alti parinti si maici duhovnicesti daruiti/daruite cu harisma inainte-vederii:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/07/27/epistola-unui-sfant-contemporan-pregatiti-va-dragii-bunelului-pregatiti-va/

  Si cat de clar si de frumos ne spune acolo Bunelul Selafiil CUM sa ne pregatim… Da` io mi-s de parere ca o uitat sa ne zica si de iesirea din sistem. Tiiii! Sau, poti sa mai stii, Doamne fere,… bai mare… dac-o fi voit sa ne tina adormiti? Mmmmm….

 28. Asa e, sunt constient de toate acestea insa eu indrazneam doar spre o opinie.
  Oricum e off topic…

  Pina atunci spor in Duh!

  Doamne Ajuta!

 29. http://www.realitatea.net/ipp-cere-guvernului-renuntarea-la-buletinele-biometrice-sunt-precum-loganul-de-70-000-de-euro_734489.html

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7719548-ipp-solicita-stoparea-unei-afaceri-30-milioane-euro-cardul-identitate-electronic-care-romania-nu-are-nevoie-introducerea-noului-document-este-amanata-inca-din-2006-din-cauza-efotului-financiar-consist.htm

  Hm… te pomenesti ca le va fi luat, pana la urma, diversionistilor nostri painea de la gura si ca ar putea sa nu mai fie acesta pericolul pericolelor, crucial, iminent, urgent si absolut? Sa nu mai cada deocamdata drobul de sare? Nuuuu se poate!

  Insa va dam o alta veste: abia acum vor veni adevaratele si gravele incercari. Cum foarte bine spunea un alt frate destul de cunoscut in lumea ortodoxa:

  Personal sunt mult mai ingrijorat de situatia economica care este fara scapare – sunt 99% sigur – decat de problema cipurilor si a controlului. Inainte de control, eu cred ca vom trece prin haosul razboaielor, al foametei, al anarhiei si al altor plagi. Controlul va fi doar un pilon al “brave new world” care se va naste din cenusa acestor cerneri.

  Asa ca nu va culcati pe-o ureche si nu va duceti cu valul…
  Sa ne pregatim cu adevarat, serios pentru CE si CUM trebuie…
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/07/27/epistola-unui-sfant-contemporan-pregatiti-va-dragii-bunelului-pregatiti-va/

 30. @ Alin
  Si daca invelesc actul cu cip intr-o folie de aluminiu sa zicem- deci il am la mine dar ecranat?

 31. Da, este ecranat.

  Dar nu asta este problema.
  S-ar putea ca in viitor sa fii obligat sa porti acest act la tine (neecranat!) in cele mai banale conditii: cand intri intr-un supermarket, etc.

  Sa nu uitam ca in Metro ti se cere card de membru, de ce n-ai fi obligat in loc de cardul de membru sa porti la tine actul de identitate in Mall?

  Motive se pot gasi destule. Antiterorism, prevenirea furturilor, etc.

  Acum citirea este posibila pana la o distanta de cativa metri (max. 10) si doar de cititoare autorizate prin functii criptografice destul de sigure.

  Dar intr-o varianta viitoare s-ar putea ca tehnologia sa fie modificata SAU sa i se adauge o varianta de RFID care permite citirea de catre oricine a unui ID de la o distanta de 1km sau peste cum s-a incercat (se incearca?) cu permisele de conducere din SUA.

  Iar de aici la un control global e un pas f. mic.

  Sistemul de semnaturi electronice si chiar biometria e ok pana la un punct, dar tehnologia RFID n-ar trebui sa se gaseasca in acte deoarece e cvasi-inutila (poate fi folosit foarte bine un cip cu contacte) si un pas spre un sistem global de supraveghere.

 32. Cateva mentiuni:

  “MAI: Nu folosim tehnologia RFID, ci contactless smartcard”

  Ori cei din MAI de la relatii cu publicul sunt prosti, ori ii cred pe toti ceilalti prosti.

  contactless smartcard = RFID

  30 milioane de EURO?
  Este o gluma, nu-i asa?
  Daca pornim de la un cost de 10E a unei CI electronice (un pasaport electronic costa cca. 40E) pt circa 5 milioane de romani -> 50 milioane de euro.

  Fara costuri legate de masinile de tiparire, cititoarele de amprente + dispozitivele care urmeaza a verifica aceste acte electronice ce urmeaza a fi cu miile (pentru unitatile de politie din toata tara + brigazi mobile) la un cost posibil de peste 1000E/bucatam pret optimist, daca stim ca un logan a putut ajunge 70.000E, firmele favorite trebuie sa faca si ele profit, nu?.

  De ce trebuie sa ne ingrijoram (cu adevarat) de tehnologia RFID, chiar daca in prezent pare sigura si inofensiva, am scris in postarea de mai sus.

  “In plus, varsta minima de 14 ani este recomandata si de Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor, pentru ca utilizarea datelor biometrice prezinta riscuri speciale, constituind date sensibile.”

  Nu inteleg cum pana la varsta de 14 ani, “utilizarea datelor biometrice prezinta riscuri speciale” si peste 14 ani aceste riscuri dispar??

  Deci ceea ce se aplica persoanelor in varsta de pana la 14 ani de ce n-ar fi valabil si la persoanelor de peste 14 ani, ca sa nu mai vorbim de persoane care chiar daca sunt in varsta au o prea putina intelegere vizavi de ce inseamna riscurile asociate acestei tehnologii?

  “detaliile de securitate si protectie trebuie incluse in actul normativ – si facuta o analiza interna si externa a actului normativ”

  Perfect adevarat.
  Stie cineva la ora actuala cine si sub ce forma detine cheile “MASTER” pentru criptarea datelor scrise in cipul de pe pasaportul electronic? Cine poate si daca detine copii?
  Mentioneaza legea acest aspecte?
  NU.

  Detinerea acestor chei inseamna:
  1. Posibilitatea de a crea un pasaport fals dar perfect autentic sub toate detaliile fizice cat si “electronice”.
  2. Posibilitatea de a autoriza cititoare straine de a citi ORICE pasaport electronic a unui cetatean roman.
  3. Singura masura de securitate care se poate lua in acest caz presupune schimbarea in cat mai scurt timp a TUTUROR pasaporatelor/CI aflate in circulatie.

  Sa mai mentioneam ca exista deja trista experienta a “scaparii” pe Internet a bazelor de date cu evidenta populatiei din cateva orase?

 33. @AnaR: daca pe mine ma intrebai, apai nu stiu daca e ecranat sau nu. n-am avut posibilitatea de a testa 🙂

  insa ai fi cu siguranta in afara legii daca legea ar fi validata. dar asemenea lege nu o sa treaca prea curand, ar urma un val de procese. in tara inca mai sunt si romani care isi cunosc drepturile si Constitutia. poate dupa ce or sa plece toti… 😀 ceea ce nu cred ca se va intampla vreodata.

 34. Dragii mei, am postat opinia proprie legata de cipuire, de ce nici macar la intrebarea de ce nu ati postat opinia nu raspundeti. Ma doare duhul acesta separatist aparut in blogosfera sau cum i-o zice si nu pot intelege… adicatelea daca am o opinie ce aduce mai aproape de anticip voi nu o publicati si nici nu spuneti nimic dar cu mine nu aveti ce sa aveti, acu daca v-ati suparat cu saccsiv problema voastra, asta nu inseamna ca ii banati/blamati pe toti care au opinii similare si sunt ale LOR personale. Daca considerati ca aveti o dreptate infailibila pubilacati post-ul si veniti cu argumente contra, astfel sa ma luminez si sa fiti si voi utili ca ati mai adus pe unul pe cale… Personal va multumesc, citesc site-ul vostru foarte mult (de nenumarate ori am plans la spusele sfintilor parinti), m-a ajutat si ma ajuta sufleteste mult dar, repet, ma doare atitudinea asta care chiar nu are a face cu un schimb liber de informatie si nici nu ma lamureste. Nadajduiesc ca imi veti intelege tulburarea si veti da curs unui raspuns.

 35. @Draga frate,

  Am dat la spam comentariile tale trimise sub un alt nume, dar acelasi IP, pentru ca sunt pur si simplu aberatii, chiar daca personale. Cand sustii o opinie, ca sa nu fie aberanta, trebuie sa fie ceva mai mult decat “opinia mea”. Argumente fondate, date precise, logica, chestii din astea. Nu are nicio legatura faptul ca am trimis comentariul tau la spam cu pozitia ta anti-cip. Anti-cip suntem si noi doar ca, spre deosebire de altii, nu suferim de obsesii compulsive pe acest subiect si nici nu avem ordin de la gradati sa manipulam lumea pe tema asta. Ei o tin pe a lor, noi o tinem pe a Bisericii.

  Acum, sigur, daca altii lasa la comentarii tot felul de gunoaie, apocrife, nazbatii si aberatii, este treaba lor – fara ele, ar muri din lipsa de laudatori. C-asa-i in tenis. In plus, cine face separatisme? Cine este exclusivistul care taie si spanzura pe oricine nu este de acord cu manipularea lui? Se stie el bine… si au inceput sa stie tot mai multi.

  Pe de alta parte, ne bucuram mult ca gasesti folos in citirile din Sfintii Parinti. Pacat ca nu te-au ajutat mai mult, astfel incat sa dobandesti darul discernamantului, sa nu te lasi tarat in diversiuni si sa nu speculezi pe subiecte atat de complicate. Gasesti deja in toate postarile si comentariile noastre toate explicatiile necesare legate de tema in cauza.

  Opozitia fata de totalitarismul electronico-biometric care pregateste si netezeste calea lui Antihrist nu este ajutata de hoax-uri, de “informatii” si idei false sau de-a dreptul ridicole, de erezii sau absurditati teologice, si de amenintari cu iadul vesnic. Nici de instigari la “iesirea din sistem”, etc. Nu mai reluam totul, iarta-ne, dar am ajuns demult la suprasaturatie. Ce nu este in Duhul Adevarului si in cugetul Bisericii nu este de folos si spre mantuire. Nu e de ajuns sa fim anti-cip ca sa spunem ca suntem de aceeasi parte. Noi vrem sa fim mai intai anti-duhul minciunii, anti-duhul pacatului si al vicleniei. Ca anti-cip sunt multi, dar manati de alte duhuri si de alte scopuri. Si se vor vedea si roadele lor tragice in curand, din pacate.

  Iarta-ne, te rugam, pentru suparare!

  Domnul si Maica Domnului sa te lumineze!

 36. Ai nostri se prefac sau poate chiar nu stiu sa descifreze coordonatele unei locatii,cum a fost in cazul prabusirii avionului din Apuseni,daramite datele de pe buletinele biometrice.Dar s-ar putea ca ei sa stie pe termen lung de niste actiuni la nivel mondial si ne amprenteaza,ni se intimpla ce li s-a intimplat evreilor in cel de-al doilea razboi mondial,dar pe ei ii selectau dupa dintii de aur din gura,acum ne-am modernizat….selectia se poate face cu ajutorul tehnologiei…..oricum orice civilizatie cind ajunge la apogeu,SE AUTODISTRUGE.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare