MITROPOLITUL ONUFRIE, primatul canonic al Bisericii Ortodoxe din Ucraina: „Se intră într-o nouă eră istorică, numită în limbajul ecleziastic ERA APOCALIPTICĂ”/ ÎPS ILARION, șeful Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei: “Lumea în care trăim este un butoi cu pulbere. EXISTĂ PERICOLUL UNUI RĂZBOI MONDIAL”
Mitropolitul Onufrie: Biserica intră într-o eră apocaliptică
Primatul BOU este încrezător că oricine încearcă să trăiască cu Dumnezeu se va afla sub o protecție specială care îl va întări.
Întâistătătorul BOU, Mitropolitul Onufrie al Kievului și a toată Ucraina, este de părere că Biserica a intrat într-o eră apocaliptică. Înaltpreafințitul Părinte Mitropolit a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru revista Shepherd & Flock.
Comentând introducerea pașapoartelor electronice, înlocuirea treptată a banilor lichizi, apariția de identificatoare digitale, precum și posibilul control total al statului asupra unei persoane, mitropolitul Onufrie a remarcat că
„Schimbările din viața omenirii din ultima perioadă indică faptul că se intră într-o nouă eră istorică, numită în limbajul ecleziastic era apocaliptică. “
„Acest lucru este afirmat în Noul Testament, mai ales în cartea Apocalipsa a Sfântului Ioan Teologul. Această epocă inaugurează noi provocări și încercări pentru oameni, dar oricine va încerca să trăiască în Dumnezeu va fi sub o ocrotire specială care îl va întări pentru a suporta toate dificultățile cu demnitate ”, a subliniat primatul BOU.
În același timp, răspunzând la întrebarea referitoare la modul în care toate acestea vor afecta viața spirituală a credincioșilor, mitropolitul Onufrie a spus că
„Acolo unde este Dumnezeu, există binecuvântare și oricine va încerca să se lipească de Dumnezeu va fi binecuvântat chiar și în cele mai grele necazuri. Cele mai puternice arme duhovnicești pentru o persoană în încercările iminente sunt rugăciunea și smerenia. Oricine va chema numele Domnului va fi mântuit“.
În același timp, spune Înaltpreasfințitul Părinte, în viitor
„Biserica va deveni mai slabă în ceea ce privește numărul credincioșilor, dar Biserica va deveni mai puternică în ce privește calitatea vieții spirituale a credincioșilor”.
***
Mitropolitul Ilarion vorbește despre riscurile declanșării celui de-al treilea război mondial
Moscova, 16 noiembrie, Interfax – Situația de pe planetă ne face să ne gândim la amenințarea unui război mondial, a declarat mitropolitul Ilarion, șeful Departamentului Sinodal pentru Relații Externe ale Bisericii (Ruse).
“Pericolul unui nou război mondial există, am simțit-o chiar și înainte de începerea pandemiei de coronavirus și mi se pare că pandemia nu a adus nicio modificare semnificativă a situației politicii externe“, a declarat mitropolitul în cadrul programului Biserica și Lumea la televiziunea Rossiya-24, comentând opinia șefului statului major al apărării britanic Nick Carter, care a spus că pandemia și criza economică care o însoțește, la fel ca multe alte crize din trecut, pot duce la un război mondial.
Mitropolitul a spus că în politicile externe se observă polarizarea între mai multe centre de putere și influență.
„Și această polarizare este potențial periculoasă, deoarece lumea în care trăim este un butoi cu pulbere și un singur fitil este suficient pentru a arunca în aer acest butoi de pulbere, și s-a acumulat un asemenea arsenal de arme, inclusiv arme nucleare, încât chiar și o mică parte din acesta este suficientă pentru a distruge viața de pe pământ “, a spus ierarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.
În această situație, liderilor superputerilor care dețin arme nucleare le revine o responsabilitate imensă, a spus el. Mitropolitul a spus că este convins că, în ciuda diferențelor actuale dintre acestea, este necesar să se ajungă la acorduri și să se dialogheze
„nu folosind limbajul sancțiunilor, nu folosind limbajul amenințărilor și al șantajului”. “Este necesar să învățăm să respectăm diferite abordări, însă, amintiți-vă că trăim într-o singură lume, că avem un singur pământ și suntem responsabili cu toții de păstrarea păcii pe pământ“, a spus el.
Comentarii