Mii de români urmeaza sa fie mobilizati in Armata Ucrainei

5-02-2015 2 minute Sublinieri

romani-cernauti-ucraina-avertizati

  • ActiveNews:

2.500 de români din Bucovina au primit sau urmează să primească ordin de încorporare pentru războiul din Ucraina

La data de 20 ianuarie în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară, printre cei chemaţi pentru încorporare fiind şi aproximativ 2.500 de români din Bucovina, scrie Publicaţia Zorile Bucovine citată de Ziarul Financiar.

Comisarul militar regional Vitali Ciurai a declarat că procesul de recrutare în Bucovina este derulat cu dificultate.

„Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situaţie e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a precizat Vitali Ciurai, după ce doi primari şi directorul unei întreprinderi din Cernăuţi au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancţionaţi.

Din 20 ianuarie în raioanele din nordul Bucovinei în care trăiesc etnici români au avut loc mai multe proteste faţă de mobilizarea parţială.

Potrivit tocpress.info, care citează portalul de ştiri Cerniveţki Promin, oamenii au ieşie în stradă deoarece nu vor să ia parte la războiul din estul Ucrainei, mai ales că doi dintre conaţionalii lor au murit recent în Donbas, unde au loc lupte între forţele militare şi separatişti.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorul ucrainean Teofil Bauer, căruia i-a transmis aşteptarea părţii române ca „aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parţială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparţial, transparent şi predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic”, se arată într-un comunicat MAE.

Poziția Bucureștiului față de mobilizarea militară a românilor din Bucovina. Ambasadorul Ucrainei, chemat la MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, pe 3 februarie 2015, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, la inițiativa părții române, se arata într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din Ucraina, precum şi rezultatele reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE, cu accent pe perspectivele negocierilor pentru avansarea unei soluții a conflictului armat din sud-estul Ucrainei, prcizează comunicatul MAE.

În ce privește cea de-a patra etapă a procesului de mobilizare parțială, Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că România urmăreşte îndeaproape modul în care se desfăşoară acest proces și este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, respectiv Odesa, și Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare. Ministrul de externe a transmis aşteptarea părţii române ca aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parțială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv și să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparțial, transparent și predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic,” se precizează în comunicat.

Ambasadorul Ucrainei asigurat, în ce priveşte realizarea mobilizării parţiale, că autorităţile ucrainene vor aplica prevederile legale cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic, şi a exprimat aprecierea pentru contribuţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina la efortul societăţii şi statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul ţării.

La data de 20 ianuarie, în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară, printre cei chemaţi pentru încorporare fiind şi aproximativ 2.500 de români din Bucovina, a relatat Publicaţia Zorile Bucovine.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare