MINCIUNA LUI STREINU CERCEL VADITA OFICIAL /Acum Basescu vrea sa si importam vaccin!/ PENSIILE si SANATATEA – DOUA NOI FRONTURI DE ATAC LA ADRESA POPULATIEI/ Ridicare de ton in “dosarul iranian” / CUM SE “JOACA” BRUXELLES SI FMI CU PRADA/ Milionar care si-a donat intreaga avere (Si multe alte stiri – 9 februarie)

9-02-2010 19 minute Sublinieri

Carevasazica a fost totusi o bacterie si nu celebrul virus. Va amintiti cum era plimbat pe la televiziuni precum ursul doctorul Streinu-Cercel, acest doctor Mengele pentru linistea noastra cum l-am numit intr-un articol trecut? Cine raspunde pentru isteria fabricata artificial? Cine raspunde pentru bataia de joc la care au fost supusi sute de mii de romani, inghesuiti de frica la statiile de metrou ca vitele, in asteptarea dozei “salvatoare” de vaccin? Nu ar fi cazul ca marele specialist in viata, renumit pentru balbele de la precedenta “pandemie”, cand a comandat doze fara numar de Tamiflu pentru a starpi un virus inexistent in Romania (gripa aviara), sa fie tras in sfarsit la raspundere? La un moment dat facuse un gest elementar de bun simt dandu-si demisia cu ceva luni in urma. A fost repus in functie de ministrul Videanu, cu doua ministere pe cap atunci, si intelegem acum de ce. A fost nevoie de o vedeta rapusa pentru convingerea maselor. Nu au gasit cu adevarat o victima asa ca au fabricat una in persoana lui Toni Tecuceanu.

Dosarul medical al regretatului actor Toni Tecuceanu a fost inmanat familiei acestuia. La 31 de zile de la decesul umoristului, diagnosticat cu AH1N1, fratele sau, Paul, a intrat in posesia fisei medicale de la “Matei Bals”. In aceasta se mentioneaza ca Toni a contractat, in spital, bacteria acinetobacter, un germen intalnit in aparatele de ventilatie de la Terapie Intensiva. “Urmeaza sa ma vad cu un avocat si abia apoi voi sti daca merg sau nu mai departe”, a declarat Paul Tecuceanu.

 • Gandul:

Ministerul Sănătăţii a sistat imunizarea bebeluşilor cu vaccinul anti-tuberculoză

Virusul AH1N1 a îngheţat. De ce întârzie vaccinarea copiilor

Al doilea val de pandemie AH1N1 pare sfârşit, România nu-şi poate vaccina copiii nici pentru valul al treilea

“În ultimele 24 de ore nu au fost confirmate noi cazuri de gripă cu virus A/H1N1 pandemic şi nu s-a înregistrat niciun deces”, anunţă ultimul comunicat de presă, de ieri, al Ministerului Sănătăţii (MS). Virgil Păunescu, consilier prezidenţial pe probleme de sănătate, consideră că, “atât timp cât vremea se menţine rece, nu va mai fi niciun caz nou. Virusul se va reactiva la primăvară, când vremea se va încălzi”. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, declarase, încă de la începutul lunii, că al doilea val de pandemie “a trecut”, iar acum “este o perioadă de acalmie”, care se va sfârşi la vară, când “ne aşteptăm la un nou val de îmbolnăviri”. De atunci, s-au mai consemnat un deces şi 27 de noi cazuri de gripă nouă, astfel că numărul total al victimelor a ajuns la 120, iar cel al îmbolnăvirilor la 6.980.

Doar 36 de copii “cobai”

E important ca oamenii să continue să se vaccineze”, a îndemnat Adrian Streinu Cercel. Problema e însă că, în continuare, vaccinul Cantgrip, produs de Institutul Cantacuzino, nu poate fi folosit pentru imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 16 ani, care fac parte din categoria cu cel mai înalt grad de risc pandemic, conform clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pentru autorizarea vaccinării copiilor, Institutul Cantacuzino trebuie să găsească 400 de minori ai căror părinţi să fie de acord ca vaccinul să fie testat asupra copiilor lor. După două luni de străduinţe, firma acreditată de Institutul Cantacuzino pentru acest proces de găsire a “copiilor-cobai”, a reuşit să-i convingă pe părinţii a numai 36 de copii – mai puţin de 10 procente din necesar. Aşadar, probabilitatea ca vaccinul românesc să nu poată fi deloc utilizat la copii este foarte ridicată. Cu toate acestea, autorităţile se feresc să vorbească despre necesitatea importului de vaccin, în vederea pregătirilor corespunzătoare pentru valul trei de pandemie. “Ministerul Sănătăţii dă asigurări populaţiei că lucrurile sunt sub control şi problema vaccinării copiilor va fi soluţionată”, spune Oana Grigore, purtător de cuvânt al MS.

Preşedinţia: importul de vaccin ar putea fi oportun

Virgil Păunescu, consilierul pe probleme de sănătate al preşedintelui Traian Băsescu, declară, pentru Gândul, că pandemia nu s-a dovedit “foarte gravă”, dar că datele problemei s-au schimbat faţă de momentul în care critica decizia Ministerului Sănătăţii de a importa vaccin produs de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (decizie care, după cum se cunoaşte, nu a fost concretizată).

Încetineala autorizării vaccinării copiilor e, într-adevăr, o problemă. Am opinat, în trecut, cu importul de vaccin nu era oportun. Nu era oportun la vremea aceea, acum altele sunt datele problemei, dar nu pot şi nu doresc să mă exprim, ca să nu se interpreteze”.

***

Şeful Statului Major rus, Nikolai Makarov, a declarat, marţi, că scutul antirachetă american vizează Rusia şi că riscă să slăbească potenţialul de descurajare nucleară al acesteia, informează AFP.Dezvoltarea şi amplasarea sistemului de apărare antirachetă vizează Rusia. În pofida declaraţiilor unor responsabili guvernamentali care spun că va asigura securitatea noastră, acest lucru nu este adevărat”, a spus Makarov. “Este, deci, clar că atitudinea noastră asupra acestui subiect este negativă”, a adăugat acesta.

 • Hotnews:

Scutul american antiracheta, primele explicatii oficiale: Romania nu va gazdui radare sau sisteme navale, ci doar interceptori terestri. Costul instalarii si amenajarii locatiei va fi suportat de SUA

Nu este nevoie de referendum national, in conditiile in care legislatia romana in materie prevede ca e suficienta o decizie a Parlamentului.

Comentariul nostru: Noile informatii nu schimba cu nimic natura deciziei luate de Bucuresti – faptul ca in CSAT s-a aprobat o “invitatie” ale carei detalii erau necunoscute pentru participanti – si consecintele sale, anume ca Rusia e vizata, conform doctrinei sale militare si a declaratiilor oficialilor sai.

SUA au decis sa amplaseze scutul in Romania anticipand victoria lui Ianukovici – analist moldovean

Revista militara “Strategy Page” dezvaluie detalii despre scutul american antiracheta la care Romania s-a angajat sa participe. Printre altele, faptul ca modelul dupa care este gandit a fost utilizat pe nave, dar exista si o varianta “terestra”. Ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, a spus ca asteapta lamuriri de la Washington si in nici un caz de la Bucuresti, cu privire la noua amplasare a scutului antiracheta. Presedintele Traian Basescu a spus, atunci cand a anuntat ca Romania va participa la scutul antiracheta, ca pe teritoriul tarii vor fi gazduite inteceptoarele terestre. Cel mai probabil, scrie revista online de analiza militara “Strategy Page”, sistemele amplasate in Romania vor fi de tip Aegis. In analiza intitulata “Romania sfideaza Rusia“, specialistii de la “Strategy Page” spun ca, desi acest sistem a fost conceput sa opereze la bordul navelor, exista si o versiune terestra, deocamdata in lucru, pe care si Israelul ar fi dornic sa o achizitioneze. Pentru transformare sistemului Aegis de pe nave intr-un sistem de rachete antibalistice este nevoie de circa 12 milioane de dolari, vazuti insa ca o investitie sigura. […]

 • Antena3:

Iran, în faţa unor noi sancţiuni pentru programul nuclear

Iran s-ar putea confrunta cu noi sancţiuni ONU, în câteva săptămâni, după ce a anunţat că intenţionează să accelereze programul de îmbogăţire a uraniului. Liderii mondiali au început să îşi piardă răbdarea cu preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, după ce acesta a ordonat o masivă extindere a procesului. SUA şi Franţa au condus apelurile pentru acţiuni noi ale comunităţii internaţionale şi au calificat ultima iniţiativă a Teheranului ca fiind şantaj. Bernard Kouchner, ministrul francez de Externe, a denunţatcu furie regimul iranian pentru că a refuzat să trimită uraniul peste hotare pentru a fi îmbogăţit în cadrul unui pas ce ar fi îndeplinit nevoile ţării, dar ar fi înlăturat pericolul ca materialul să fie folosite pentru bombe nucleare. “Acesta este un adevărat şantaj. Singurul lucru pe care îl putem face este aplicarea sancţiunilor, având în vedere că negocierile nu sunt posibile.” În acelaşi timp, Robert Gates, secretarul american al Apărării, declara că Iranul a înlăturat numeroase oportunităţi pentru a dispersa temerile legate de ambiţiile sale nucleare. El a precizat că s-a ajuns la un acord că următorul pas constă în a acţiona. Franţa deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în această lună, poziţie ce îi permite să organizeze sprijinul pentru noi sancţiuni. Cu toate acestea, doi dintre membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate- China şi Rusia – s-au arătat reticenţi la a sancţiona prematur Teheranul. Totuşi, oficiali ruşi au declarat, luni, că acţiunile Iranului sunt un pas înapoi şi arătau că ar trebui discutate noi sancţiuni. Pe de altă parte, organismul de control nuclear al ONU se teme că planurile Iranului de a începe îmbogăţirea uraniului pe cont propriu va afecta şansele de salvare a acordului nuclear între Teheran şi puterile mondiale. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat de altfel că a fost înştiinţată oficial de planurile iraniene.

Khamenei: Aniversarea Iranului va fi un “pumn” dat Occidentului

Liderul suprem al Iranului, ayatollah Ali Khamenei a declarat că a 31-a aniversare a revoluţiei islamice va fi un pumn” dat puterilor mondiale “arogante“, ce le va uimi. “Naţiunea iraniană, ca unitatea sa şi voinţa lui Allah, va lovi aroganţa puterilor occidentale pe data de 22 februarie de o manieră ce le va înţepeni,” arăta Khamenei, care este şi comandant suprem al Iranului, în faţa personalului din aviaţia militară.

Al Qaeda cere lovirea intereselor americane de pretutindeni

*


 • Hotnews:

LIVE TEXT Marius Lazurca, ambasadorul candidat pentru postul de la Chisinau, propune infiintarea unei banci romano-moldovenesti de investitii – a primit avizul favorabil cu 20 de voturi pentru si unul impotriva

Iulian Iancu: Rusia va reduce livrarile de gaze naturale catre Romania. Furnizorii mai au stocuri pentru 4-5 zile

***

 • Gandul:

Vlădescu speră să schimbe acordul cu FMI. Economiştii se tem că e vorba de un nou acord

După modelul Ungariei, care nu a luat de la Fond toţi banii la care avea dreptul prin acord, România ar putea la rândul ei să ceară schimbarea acordului din stand-by în precautionary, respectiv dintr-unul care implică primirea de ajutor financiar în unul care implică doar respectarea condiţiilor. […]

Unii economişti susţin însă că din moment ce ultima tranşă de la FMI, de circa un miliard de euro, va ajunge la Bucureşti în martie anul viitor, România nu are timp să renunţe la acordul stand-by de acum şi că acordul despre care vorbeşte Vlădescu ar putea fi, cel mai probabil, unul nou, separat de cel care expiră în 2011.

Şerbănescu: se anunţă de fapt un nou acord

“Acordul se termină, din punctul meu de vedere, în momentul în care FMI ne dă şi ultima tranşă de bani. Iar aceasta vine la începutul anului viitor. Declaraţia domnului Vlădescu este o veste proastă. El încearcă să pregătească terenul pentru un nou acord. Că el va veni peste cel de acum sau la finele lui contează mai puţin. Acest acord de tip «precautionary» înseamnă că respecţi regulile FMI fără a primi însă bani de la Fond, bani care sunt luaţi la o dobândă mică”, a declarat pentru Gândul Ilie Şerbănescu, analist economic. El a precizat că în ceea ce priveşte problema orgoliului, a faptului că România ar putea arăta investitorilor străini că economia îşi revine şi nu mai este nevoie de ajutor FMI, aceasta nu mai poate fi abordată, sub nicio formă, din momentul în care s-a semnat acordul anul trecut. “Ce orgoliu? Nu se mai pune problema de orgoliu după ce ai semnat ce ai semnat anul trecut”, spune Şerbănescu. Analistul economic susţine, în plus, că se teme ca nu cumva să fie vorba despre un nou acord necesar pentru a-l plăti pe cel vechi. “În spirala sărăcirii prin îndatorare, adică a acoperirii împrumuturilor vechi cu altele mai noi am intrat de anul trecut. Mă tem că s-ar putea pune problema unui nou acord necesar pentru a-l plăti pe cel vechi”, spune el.

ANALIZĂ Aproape 300.000 de români au fost disponibilizaţi în ultimul an Şomajul a atins recordul ultimilor şapte ani. Unde se mai angajează

Executivul a susţinut că UE ne-a impus creşterea vârstei de pensionare. Directivele europene îl contrazic. Deşi reprezentanţii executivului au justificat stabilirea unei vârste egale de pensionare, de 65 de ani, pentru femei şi bărbaţi prin nevoia de aliniere a României la legislaţia europeană, directivele Uniunii nu prevăd niciun fel de obligaţie în acest sens. O recunoaşte chiar Consiliul Legislativ al Parlamentului României, care a avizat, la finele săptămânii trecute, o iniţiativă cetăţenească în privinţa pensionării.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, aflat în curs de finalizare, este aspru criticat de specialişti, care consideră că prevederile sale sunt nerealiste, nefondate şi neprincipiale. […] Guvernul prelungeşte vârsta de pensionare pe motiv că a crescut speranţa de viaţă a celor care împlinesc 65 de ani. Numai că 50% din tineri nu apucă această vârstă. […]

Am solicitat preşedintelui Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, o întrevedere pentru a discuta despre studiile de impact pe care se fundamentează noua lege a pensiilor pentru a vedea care sunt efectele asupra economiei, dar mai ales asupra stării sănătăţii populaţiei, în condiţiile creşterii vârstei de pensionare. Cererea noastră a rămas fără răspuns. De acelaşi zid al tăcerii ne-am lovit şi la Banca Mondială, spre care toţi arată cu degetul că ne-ar fi obligat să revizuim şi sistemele de pensionare. Deşi Cătălin Păuna, economist-senior al Misiunii Băncii Mondiale în România, coordonează activităţile de analiză şi monitorizare macroeconomică ale instituţiei, Domnia sa ne-a îndrumat direct la sursă: „Cei de acolo ar trebui să aibă astfel de analize“. Dar „sursa“ este surdă şi mută. Ne-a explicat, în schimb, Constantin Ciutacu care e secretul tăcerii celor implicaţi în analiza efectelor generate de aceste schimbări: „Dreptul muncii este o frână în calea expansiunii multinaţionalelor, fiindcă ele domină, nu guvernele. Se doreşte o schimbare a principiilor de drept şi de asigurări sociale, iar experimentele se fac în ţările în curs de dezvoltare. Guvernul nostru este prins în acest cleşte. De ce nu fac astfel de experimente în ţările dezvoltate? Doar şi ele se confruntă cu deficite uriaşe la bugetele de pensii!“. […]

Nerealistă

Nu se poate da o nouă lege a pensiilor cu perspective de timp atât de mari, de 20 de ani. Avem deja experienţa Legii nr. 19/2000, care s-a dovedit că nu a fost bună, pentru că tot nu ne ajung banii de pensii. Pentru a rezolva problema, Guvernul trebuie să se ocupe de economia reală, de creşterea economică şi de asigurarea locurilor de muncă pentru cei care trebuie să contribuie la susţinerea fondului de pensii. În ultimii 7-8 ani, creşterea economică s-a făcut numai pe seama consumului. Îngheţarea salariilor şi a pensiilor este o măsură care loveşte în consum. Cu două milioane de contracte de muncă încheiate pe salariul minim pe economie nu putem să facem coeziune economică şi socială, deşi suntem membri ai UE. Şocul cel mare va fi în momentul trecerii la moneda unică. Cine mai trăieşte, în ţările dezvoltate ale Europei, cu 5 euro pe zi, cât reprezintă acum pensia medie în România?

Constantin Ciutacu, director general adj., INCE

Nefondată

Orice fel de prognoză legată de forţa de mun­că, de speranţa de viaţă, de nivelul salarii­lor luată în formula de calcul a pensiilor es­te nefondată. Potrivit prognozelor făcute pentru studiul de impact în cazul Legii nr. 19/2000, speranţa de viaţă din acest an trebuia să fie cu trei ani mai mare, şi la bărbaţi, şi la femei. Mai are rost, atunci, să folosim astfel de formule de calcul pentru fundamentarea unei legi? Noi avem spe­ranţa de viaţă egală cu a ungurilor. Nu-i nor­mal să avem şi vârsta lor de pensionare, de 63 de ani? Nu 65 de ani, ca în Germania, unde speranţa de viaţă este mai mare cu ze­ce ani faţă de a românilor. Dacă indexăm punctul de pensie în funcţie de inflaţie, pe termen mediu şi lung se va produce o prăpastie faţă de salarii, aşa cum am mai avut în 2000. Guvernul ar trebui să se preocupe de faptul că doar 4,7 milioane de persoane contribuie la sistemul de pensii, din cele zece milioane care alcătuiesc populaţia activă a României.

Petru Dandea, vicepreşedinte, Cartel ALFA

***


Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, este privit de analişti ca fiind singura persoană capabilă să ţină statele din zona euro deasupra liniei de plutire. În lipsa unui consens politic la nivel european, Trichet devine autoritatea centrală pe plan economic. Fie că îi place sau nu, Jean-Claude Trichet nu este doar şeful Băncii Centrale Europene (BCE), ci şi preşedintele de facto al Europei, cel puţin datorită faptului că 16 ţări depind de euro ca monedă naţională, scriu ziariştii de la „New York Times”. […]Dar, cum gradul de îndatorare a Greciei, Spaniei şi Portugaliei a crescut la cote alarmante, criza a evidenţiat slăbiciunea fundamentală a spaţiului comunitar: fără un braţ politic puternic care să se asigure că statele membre rămân în limitele de îndatorare, responsabilitatea ajunge în braţele lui Trichet.

Impunerea unui acord de “pace” pe tema Ciprului si renuntarea la bugetul solid destinat armatei, parte a santajului exercitat asupra Greciei?

Criza greceasca si Armata

In opinia economistului Jacques Delpla, membru al Consiliului de analiza economica (CAE), rezolvarea crizei grecesti impune – dincolo de masurile clasice de austeritate – ajungerea la un acord de pace in Cipru. “Grecii trebuie sa termine odata cu acest Razboi al Troiei” impotriva turcilor. Citand date ale CIA, Delpla spune ca Grecia aloca Armatei circa 4,3% din PIB, mult peste media europeana de 1,5%. “Daca guvernul grec aduce cheltuielile pentru armata in media europeana, ar putea recupera trei puncte procentuale din PIB, respectiv o treime din ajustarea economica”, explica el. Pentru moment, executivul de la Atena are in vedere o reducere a cheltuielilor militare cu 0,2% din PIB. Europenii nu trebuie insa sa uite ca un esec al Greciei ar putea contamina intreaga regiune. “Germania era, initial, incantata de ideea de a pedepsi elevul nesilitor. Dar trebuie sa fie atenta si sa ia in calcul riscul de contagiune. Pe masura ce criza greceasca se prelungeste si se accentueaza, alte tari se vor trezi luate in vizor: Portugalia astazi, maine Spania si Irlanda. Poimaine, ar putea veni randul Italiei”, spune economistul Antoine Brunet, presedintele AB Marches. In opinia sa, Spania este urmatoarea piesa a dominoului, in conditiile in care o ‘configuratie astrala foarte favorabila’ se contureaza: deficit bugetar de 11,4 % din PIB, datorie publica si privata de 300% – mult mai mare decat Grecia -, somaj care se apropie de 20% si, mai ales, un sistem bancar excesiv de fragil!”

Scriam ieri că este foarte posibil un atac speculativ împotriva monedei unice. Astăzi, pe prima pagină în Financial Times avem: “Traders make $8bn bet against euro”(după datele de la Chicago Mercantile Exchange). […] Aşa cum am spus şi ieri, PIGS se află în centrul atenţiei, cu Grecia ca vedetă absolută. Probabil că în ultimele săptămâni s-au scris tone de articole despre Grecia, iar toţi ochii sunt îndreptaţi acum către ei. Îmi menţin opinia că Grecia este o falsă ţintă deoarece avem de-a face cu o economie mică a cărei intrare în default n-ar reprezenta mare lucru pentru euro. Poate doar ca imagine. Adevăratul punct slab al euro se află însă diametral opus. Este vorba de Spania.

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a evocat înfiinţarea unui “guvern economic” al celor 27 de state membre pentru a coordona mai bine politicile în faţa crizei, alături de acordarea de stimulente financiare pentru elevii silitori, potrivit unui document, citat luni de AFP. În prezent, şefii de state şi guverne din Uniunea Europeană sunt fiecare în ţara sa “responsabili pentru strategia economică a Guvernului lor” naţional. În viitor “va trebui să fie responsabili la nivelul UE”, scrie Van Rompuy în documentul citat.

“Fie că numim acest lucru coordonare a politicilor sau guvern economic”, liderii europeni sunt singurii în măsură să creeze “o strategie comună care să genereze un plus de creştere şi mai multe locuri de muncă”, adaugă fostul premier belgian.

Ideea de “guvern economic” va surâde Franţei

Propunerile sale vor fi transmise tuturor celor 27 de lideri în vederea unui summit programat să aibă loc joi la Bruxelles pe această temă, pe fondul situaţiei bugetare catastrofale a Greciei. “Ultimele evoluţii din zona euro subliniază urgenţa consolidării guvernanţei noastre”, continuă Van Rompuy. Evocarea unui “guvern economic” va surâde Franţei, care militează în acest sens, fără rezultat, de mai mulţi ani. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, intenţionează să facă şi el, joi, propuneri pe această temă. În schimb, alte state rămân neîncrezătoare, cum este cazul în special al Germaniei şi Marii Britanii.

Reuniunea de joi va pune bazele unei noi strategii economice pentru UE, bazată pe investiţii în cercetare, economie “ecologică” şi inovare, care să o înlocuiască pe cea numită “Strategia de la Lisabona”. Lansată în 2000, aceasta din urmă îşi propunea să transforme Europa, în decurs de zece ani, în cea mai competitivă şi mai dinamică economie din întreaga lume. În mare parte, strategia a eşuat.

Pentru a remedia situaţia, Van Rompuy – care cu ocazia summitului intenţionează să intre cu adevărat pe scena UE după ce a fost foarte discret de la preluarea funcţiei, în decembrie – propune mai întâi limitarea obiectivelor comune.

Supravegherea va fi “întărită”

El propune păstrarea a numai cinci dintre ele, care ar urma să fie stabilite în funcţie de situaţia “individuală” a fiecărei ţări, în locul fixării aceloraşi obiective pentru toate cele 27 de state membre. Pentru a se asigura că ţările europene îşi vor respecta angajamentele, Van Rompuy nu reţine ideea aplicării de sancţiuni financiare, după cum evocase la un moment dat preşedinţia spaniolă. Totuşi, supravegherea va fi “întărită”. Fiecare ţară va fi supusă unui audit realizat de o misiune de experţi ai Comisiei Europene şi ai altor ţări. Bruxelles-ul ar putea chema la ordine elevii indisciplinaţi.

În schimb, preşedintele UE propune în mod explicit extragerea din bugetul european a unor sume de bani pentru degajarea “stimulentelor” financiare în favoarea ţărilor care vor respecta regulile. Ideea ar fi folosirea în acest scop a bugetului pentru cercetare al UE şi a celui prevăzut pentru ajutarea regiunilor defavorizate (fonduri structurale şi de coeziune) şi nu acordarea unui acces privilegiat la împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii.

În opinia lui Van Rompuy, acest lucru este urgent. “Rata noastră de creştere structurală nu este suficient de ridicată pentru a ne menţine modelul social. Trebuie să acţionăm împreună pentru a contribui la păstrarea modelului de viaţă european”, subliniază fostul premier belgian într-o scrisoare separată adresată liderilor Uniunii Europene.

Comentariul nostru: Iata ca analiza facuta de Anthony Coughlan modificarilor aduse de noul Tratat de functionare al UE se confirma deplin. Consiliul European, care a ales presedintele UE, pe Von Rompuy, si care este alcatuit din sefii statelor membre, s-a transformat dintr-o institutie interguvernamentala intr-o institutie a UE. Care e diferenta? In varianta sa interguvernamentala, Consiliul European era locul in care, in contextul UE, erau reprezentate interesele individuale ale statelor membre. Agenda propusa de Von Rompuy arata insa ca de acum inainte Consiliul European trebuie sa fie locul unde sunt reprezentate interesele Uniunii Europene. Acesta este “shiftul” institutional prin care trece Consiliul, odata cu noul sau presedinte. Sigur, pe langa parghiile institutionale, factorul principal al acestei schimbari este criza profunda prin care trece Grecia si care ameninta si celelalte tari “sensibile” (Portugalia, Irlanda, Spania). O criza care, dupa cum vedem in stirile de mai sus, ar putea fi contrata printr-o reactie adecvata a Bancii Centrale Europene. Care, insa, nu se grabeste deloc, ci, precum o adevarata “fat cat”, se joaca cu noii sai soricei, avand, de acum, prada in mainile sale. Tarile europene au ajuns, asadar, la mana si la mila BCE, de fapt, a puternicilor care decid in UE, dar mai ales la mana euromasonilor komisari. De retinut si sistemul de “supraveghere”, de penalizari vs. recompensari, pe care Von Rompuy vrea sa il impuna la nivel european. Intr-adevar, abia de acum incolo vom vedea ce inseamna Uniunea Europeana.

***

De retinut din agenda Ministerului Sanatii:

Nu voi sutine ca resursele financiare care ar intra din aceste taxe sa fie incluse in bugetul de stat sau in bugetul ministerului santatii, ci vom creea doua, maxim trei, destinatii speciale pentru aceste resurse. Una dintre destinatii va fi un program de sanatate si educare pentru copii si tineri“, a declarat ministrul sanatatii, Cseke Attila. (educatie sexuala? – n.n.) […]

Suntem pe al doilea val in scadere in ceea ce priveste pandemia de gripa noua, avem un numar de cetateni vaccinati care se apropie de 2 milioane (oare? – n.n.). Avem la zi in jur de 7000 de cazuri si peste 100 de decese. Vaccinarea impotriva gripei porcine va fi obligatorie cu acordul scris al parintilor, in cazul copiilor. Fac un apel catre romani de a se vaccina, e singurul mijloc de preventie. Ar trebui sa fim si mindri ca sintem printre cele 11 tari din lume care produc vaccin anti-gripal.[…]

Coplata este asumata de guvernul Romaniei, este o obligatie asumata in fata partenerilor financiari internationali. In cursul lunii februarie vom prezenta Parlamentului un proiect de act legislativ pentru co-plata serviciilor medicale. […]

Cardul national de sanatate

Cardul national de sanatate trebuia introdus acum doi ani, exista legislatie. Este esential pentru sistemul sanitar

– Sintem cam singura tara UE unde nu exista un asemenea card

– In primul rind, va elimina birocratia – cetatenii nu vor mai trebui sa mearga la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru o adeverinta (cand a fost nevoie sa mearga cetatenii la CAS? – n.n.)

– In al doilea rind, va oferi imediat medicului informatii despre bolile si tratamentele detinatorului cardului

Finantarea necesara introducerii cardului este la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, nu la Ministerul Sanatatii. Este prevazuta o suma si pentru acest an. Proiectul e legat si de alte proiecte: fisa electronica, prescriptia electronica

– Ne propunem sa incepem 2012 cu acest sistem electronic implementat.

 • Saccsiv:

FBI vrea sa fie pastrate evidentele tuturor site-urilor vizitate de catre populatie

WASHINGTON – FBI-ul preseaza furnizorii de servicii Internet pentru a înregistra ce site-uri de web sunt vizitate şi să păstreze aceste jurnalele timp de doi ani, o cerinţă prin care legiuitorii cred că ar putea ajuta în cazul anchetelor de pornografie infantilă şi a altor infracţiuni grave. Directorul FBI Robert Mueller sprijină stocarea informatiei despre origine si destinatie a utilizatorilor de Internet, a declarat joi, un birou de avocatura la o întâlnire federala a Grupului de Lucru.

VIDEO: Guvernul SUA are stocate pe termen nelimitat ADN-urilor tuturor copiilor americani. DE CE?

Cand fiica lui Annie Brown, Isabel, avea o luna, pediatrul le-a spus sotilor Brown ca are o veste rea pentru ei: Isabel avea gena cauzatoare de fibroza chistica. Desi erau recunoscatori pentru aceasta informatie – Isabela fusese testata in continuare si nu avea aceasta boala – cuplul din Minnesota se intreba de unde avea doctorul aceasta informatie. Ei nu fusesera de acord cu testarea genetica. Este simplu, raspunse doctorul: copiii nou nascuti din Statele Unite sunt verificati in mod curent pentru eventuale boli genetice.

În sesiunea parlamentară din această săptămână, deputaţii europeni vor pune pe tapet mai multe probleme de actualitate, precum acordul interimar SWIFT sau utilizarea scanerelor corporale în aeroporturile din UE.

Parlamentul se pronunţă cu privire la acordul interimar (valabil nouă luni) referitor la transferul de informaţii bancare către SUA, în contextul luptei împotriva terorismului. O respingere ar priva acordul de efectul juridic, comisia pentru libertăţi civile adoptând pe 4 februarie o recomandare în acest sens.

Deputaţii vor dezbate împreună cu Consiliul şi Comisia despre posibila utilizare a scanerelor corporale în aeroporturi. CE trebuie să publice în săptămânile următoare un raport de evaluare a impactului privind utilizarea scanerelor corporale.

Parlamentul va dezbate şi va vota raportul anual pentru 2009 privind egalitatea între bărbaţi şi femei în UE. Europa trebuie să lupte împotriva violenţei domestice şi să asigure dreptul la concediul de paternitate, susţin deputaţii.

“Avortul este un produs abil comercializat, vândut unei femei într-un moment de criză din viaţa sa”

 • Din Buletinul informativ al Aliantei Familiilor din Romania:

Interzis la plante halucinogene. Dupa ce, anul trecut, un raport al unei comisii prezidentiale discuta eventuala legalizare a “drogurilor usoare” (AFR a initiat si depus o petitie impotriva ideii), iata ca guvernul Boc a decis inchiderea dughenelor vanzatoare de plante halucinogene. Este o initiative buna, venita insa dupa mai multe cazuri de spitalizari de minori care au incercat sa prinda posturi straine (articol).

Argentina – Catolici si protestanti impotriva casatoriilor homosexuale. In regiunea Tara de Foc din sudul Argentinei, o coalitie interconfesionala au emis o declaratie de opozitie fata de ideea legalizarii casatoriilor homosexuale in aceasta tara. In declaratie se arata ca o asemenea abominatie este contrara legilor lui Dumnezeu si ale firii (articol).

Promiscuitate in “casatoriile” homosexuale. Desi activistii homosexuali cer dreptul la casatorie, in tarile care au legalizat aceste parodii se vadeste faptul ca aceasta pretentie nu este decat un capriciu si o miscare juridica prin care se incearca fortarea societatii sa accepte ca normale aceste comportamente deviante. Un studiu realizat in California confirma ca schimbul de parteneri este foarte frecvent printre homosexuali, inclusiv printre cei ce se considera “casatoriti”. Fidelitatea este un concept care nu exista printre homosexuali. Acest lucru nu trebuie sa mire, dat fiind faptul ca factorul determinant intr-o relatie homosexuala nu este romantismul sau dragostea, ci obsesia sexuala dupa trupul celuilalt. Iar cand trupul celuilalt devine “deja vu”, se cauta ceva nou (articol).

Lituania. 81% dintre lituanieni considera homosexualitatea o boala. Din aceste motive, un editorial “progresist” ii eticheteaza ca homofobi care nu respecta “drepturile minoritatilor sexuale.” Sa fie oare asa? Daca homosexualitatea nu e o boala sau ceva anormal, cum altfel ar trebui sa fie privit comportamentul unei persoane care, asa cum denota multiple studii, pe parcursul vietii intretine relatii sexuale cu 500-1.000 de parteneri diferiti, dar de acelasi sex? (articol)

Italia in ofensiva la CEDO. Italia pare a fi intr-o ofensiva provalori la Consiliul Europei. In ianuarie, a facut recurs la Camera Mare a CEDO impotriva deciziei privind crucifixele. Tot in ianuarie, Luca Volonte a devenit liderul conservatorilor provalori din Consiliul Europei, iar saptamana trecuta Italia a desemnat un nou judecator italian in CEDO – un jurist cunoscut atat pentru capacitatea lui intelectuala, cat si pentru valorile crestine pe care le impartaseste, in special viata, familia si moralitatea. Oare cand va avea Romania curajul sa actioneze la Consiliul Europei in conformitate cu valorile crestine ale poporului roman? (articol)

Restructurarea familiei. Recomandam un articol din publicatia americana National Review Online titrat, foarte sugestiv, “Reengineering the Family” (Restructurarea Familiei). Articolul porneste de la o reclama propagandista a homosexualilor americani care urmeaza sa fie difuzata sub titlul “Valorile familiei.” Reclama arara doi barbati cu doi bebelusi in brate intr-o biserica unde copilasii urmeaza sa fie botezati. Dar mamele lipsesc. Prin aceasta reclama homosexualii vor sa atraga simpatia publicul, prezentandu-le tot felul de “familii” care rasar mai peste tot ca ciupercile dupa ploaie. Ce e rau cu asta? Totul, spune autorul. Homosexualii urmaresc cu agresivitate redefinirea si restructurarea familiei in forme pana acuma inimaginabile. Dar asta, spune autorul, e doar inceputul. Decuplarea functiilor biologice de functiile parentale reprezinta un trend radical si ingrijorator. In plus, copiii nu pot creste normal cand sunt privati de partintii lor biologici, mai ales intr-un camin unde partenerii homosexuali se schimba de la o zi la alta si sunt expusi imoralitatii (articol).

Reprezentantii asociatiei vor ca in acest fel sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini care sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar adesea alimentatia acestora contine coloranti si furaje modificate genetic. Multe dintre aceste gaini sunt crescute in baterii cu suprafete mai mici decat ale unei coli de hartie A4 sau tinute in intuneric. “Aceste conditi se rasfrang asupra calitatii oualor. Producatorii trebuie sa inceteze sa foloseasca ouale provenind de la aceste gaini, iar supermarketurile sa ofere consumatorilor alternative, adica oua de la gaini crescute in aer liber”, a spus Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten, citat de Mediafax. Paun a mai atras atentia asupra faptului ca ouale marcate cu numere care incep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum, cele mai bune fiind cele care au pe stampila cifra 0 sau 1, dar acestea se gasesc foarte rar. Potrivit statisticilor primite de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, doua treimi din ouale din Romania sunt produse in baterii, a mai spus Gabriel Paun. Directorul stiintific al Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent si el la conferinta de presa, a recomandat consumarea de oua care au pe stampila cifrele 0 si 1. “Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sanatatea in timp, ducand la supra-ponderabilitate, obezitate si alte afectiuni aferente acestora. Este bine ca oamenii sa invetele sa citeasca stampila de pe oua si sa cumpere numai oua stampilate cu 0 sau 1″, a mai spus profesorul Mencinicopschi, conform Mediafax.

Când vine vorba despre sănătatea mintală, pornografia este cel mai îngrijorător lucru din câte ştiu eu că există.” Cuvintele acestea îi aparţin directorului Programului prinvind traumele sexuale şi psihopatologia al Centrului pentru Terapie Cognitivă de la University of Pennsylvania din Statele Unite. […] Peste 90% din totalul producţiei din industria pornografiei se consumă pe internet. Iar cum copiii se pricep mai bine decât părinţii la folosirea computerelor, internetul a devenit un sistem perfect de distribuţie a “drogului”. Un sistem care produce o întreagă generaţie de dependenţi. Aceasta în timp ce studiile arată că dependenţa de pornografie se depăşeşte mult mai greu decât dependenţa de cocaină, imaginile pornografice persistând în memoria indivizilor toată viaţa. Un argument surprinzător folosit de militanţii pro-pornografie este acela al efectului benefic asupra vieţii de cuplu. Ipoteză venită în condiţiile în care un sondaj realizat în rândul avocaţilor care se ocupă de procese de divorţ a arătat faptul că pornografia este una dintre chestiunile frecvent folosite ca motivaţie a divorţului. […]

Acum un an, Kiril devenea Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii. Cu Hieronimos al II-lea la Atena, Daniel in Romania, Irinei in Serbia, se poate vorbi de o noua generatie de conducatori ai bisericii mai deschisi dialogului ecumenic si care vor trebui sa ajute ortodoxia sa treaca de aceasta etapa a modernitatii, scrie cotidianul La Croix, citat de Agerpres. Slabita de era sovietica, Biserica rusa a renascut datorita Patriarhului Alexis al II-lea, apoi sub conducerea lui Kiril , ales in 2009. Intr-un interval de douazeci de ani, numarul parohiilor a crescut de patru ori, cel al manastirilor de 45 de ori. Situatia este inca fragila: cei 30.000 de preoti reprezinta un numar insuficient pentru a raspunde nevoilor spirituale ale populatiei. Biserica rusa incepe sa se deschida putin cate putin spre Occident, continuand sa fie critica fata de secularizarea acestuia. Deschiderea, in noiembrie, a unui seminar ortodox rus in Franta exprima vointa de formare a unei parti a clericilor intr-un context european secularizat. […]

Dupa aderarea la Uniunea Europeana a tarilor lor, in 2007, Patriarhii roman si bulgar, in contextul grelelor incercari si a inevitabilelor compromisuri la care bisericile lor au fost supuse in perioada comunista, au trebuit sa intoarca pagina si fiecare a ales un drum diferit. In Romania, alegerea Patriarhului Daniel, in 2007, a fost dovada vointei Bisericii de a depasi aceasta perioada printr-o deschidere catre modernitate si dialogul ecumenic, dar fara a respinge in niciun fel traditia ortodoxa (SIC! – n.n.). Dimpotriva, in Bulgaria, Biserica ramane divizata din momentul in care, in 1992, un grup de episcopi a parasit Sinodul condus de Patriarhul Maxim (95 de ani) acuzandu-l pe acesta ca a colaborat cu regimul comunist al lui Todor Jivkov.

Luarile de pozitie ale Bisericii sarbe in ceea ce priveste Europa sau chestiunea Kosovo sunt decisive intr-o tara in care natiunea se confunda cu ortodoxia. Societatea sarba, majoritar ortodoxa (80%), cunoaste totusi un inceput de secularizare, unii sperand ca Biserica se va concentra din nou pe vocatia sa spirituala. Alegerea Patriarhului Irinei, la 22 ianuarie, a fost perceputa ca un semnal pozitiv: partizan al integrarii europene, el se arata, de asemenea, favorabil unei mari intalniri ecumenice la Nis, la sud-est de Belgrad, in 2013. Dar unii asteapta, de asemenea, sa se intoarca definitiv pagina sangeroasa a conflictelor iugoslave, ca Biserica sa faca un gest concret de reconciliere cu musulmanii si catolicii din Balcani.

Ales in 2008, noul arhiepiscop Hieronimos al II-lea al Atenei intervine mult mai putin in viata politica decat predecesorul sau Christodulos. El doreste sa se concentreze pe actiunea sociala si in acest sens a luat masuri energice: finalizarea proiectului noii catedrale de la Atena sau destituirea a 52 de preoti care nu se prea implicau in problemele parohiilor lor. In ceea ce priveste relatia cu noul guvern socialist care incearca sa profite de scandalurile de coruptie care planeaza asupra Bisericii ca sa impuna o separare a Bisericii de stat, Hieronimos a acceptat majorarea de trei ori a taxelor asupra Bisericii ca sa ajute un stat cvasi-falimentar sa-si echilibreze bugetul. El a demarat si negocieri in vederea unei colaborari Biserica-stat “corecta si transparenta” in domeniul chestiunilor sociale. […]

Emigratia, imbatranirea populatiei si secularizarea – greutatile Bisericii Catolice in Romania

Nunţiul apostolic la Belgrad, arhiepiscopul Orlando Antonini a făcut o vizită oficială patriarhului Serbiei Irineu. Întâlnirea patriarhului Serbiei cu arhiepiscopul catolic Orlando Antonini s-a realizat într-un climat cordial şi filial. De semnalat şi faptul că pe durata întâlnirii s-a discutat despre relaţiile bilaterale ale celor două Biserici precum şi problemele actuale ale epocii. În sfârşit, de remarcat că la întâlnire au participat mitropoliţii Amfilohie de Muntenegru şi Irineu de Başca.

Lumina ne invata “parinteste” cat de bun este codul de bare, facandu-ne si o scurta istorie a acestuia. Dar, oare, demersul jurnalistic onest nu ar fi trebuit sa includa si dezbaterile controversate iscate de folosirea codului de bare si a “urmasului” evoluat al acestuia, RFID-ul? Pana la urma, poate ca “iesirea” purtatorului de vorbe al Patriarhiei nu a fost asa accidentala?

Falsurile şi produsele contrafăcute sunt întâlnite peste tot, iar una dintre soluţiile aflate la îndemâna cumpărătorului de a le ocoli este citirea codului de bare. Acest element de siguranţă oferă informaţii utile referitoare la originea producătorului şi a ţării unde este fabricat produsul. Codurile de bare au apărut în 1948, însă de-a lungul timpului au suferit mai multe modificări. Prefixul alocat României de Asociaţia Internaţională de Numerotare a Articolelor (EAN International) este 594, regăsit în primele trei cifre a codului.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Ecumenism, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “MINCIUNA LUI STREINU CERCEL VADITA OFICIAL /Acum Basescu vrea sa si importam vaccin!/ PENSIILE si SANATATEA – DOUA NOI FRONTURI DE ATAC LA ADRESA POPULATIEI/ Ridicare de ton in “dosarul iranian” / CUM SE “JOACA” BRUXELLES SI FMI CU PRADA/ Milionar care si-a donat intreaga avere (Si multe alte stiri – 9 februarie)

 1. Altermedia nu face reclama nici lui Corneanu, nici fenomenului de la Medjugorie. Adrian Popovici, autorul anuntului, o face.

  La Altermedia publica mai multe persoane.

 2. A.M accepta reclama facuta “fenomenului”Medjugore,pentru ca ei accepta grecocatolicismul…

 3. Persoana juridica “Altermedia” este o organizatie laica si este neutra fata de disputele religioase. Cei care publica in spatiul “Altermedia.info” pot avea diferite opinii, asa cum este firesc sa fie, si pot impartasi diferite convingeri religioase. Este in perfecta concordanta cu statutul si intentiile noastre.

 4. @ Altermedia:

  Foarte, foarte interesant. Si noi care credeam ca sunteti ortodocsi. De ce nu afisati ceea ce ne spuneti acum la loc vizibil, pe site, ca oamenii sa cunoasca platforma voastra si sa stie la ce sa se astepte?

 5. @ admin:
  Chiar credeai ca-s ortodocsi? Mie mi s-au parut de la bun inceput genul de baieti isteti care iau atitudine impotriva unor “chestii” de interes doar pentru a zapaci si mai tare. Stii, genul “Zeitgeist”, dar mai subtil.

 6. Dovada ca fiinta de la Fatima nu e Maica Domnului: “Dumnezeu vrea să stabilească în lume devoţiunea la Inima mea neprihănită”, “voi veni să vă cer consacrarea Rusiei la Inima mea neprihănită”.
  Maica Domnului e un adanc de smerenie, ea nu se lauda niciodata, nu se arata niciodata pe sine ca si model de neprihanire, intotdeauna Maica Domnului arata inspre Mantuitorul Iisus Hristos.
  Asta e modul de raportare al tuturor sfintilor, discret, fara sa atraga atentia asupra lor si intotdeauna indemnand oamenii inspre Mantuitorul.

  Dincolo de restul ideilor din ‘mesaj’, care e facut special pentru a indreptatii punctul de vedere catolic (‘Sfantul Parinte’, ideea ca Rusia, nefiind o tara catolica, ar trebui sa fie consacrata etc.), acest aspect este ‘calcaiul lui Ahile’ al aratarii de la Fatima.

 7. Bravo , ALTERMEDIA ! Ti-ai dat arama pe fata !

 8. Lumea va fi atat de corupta si de pacatoasa incat papalitatea va deveni un reper de morala, iar toate invataturile gresite si eretice ale papistasilor vor fi luate de bune, fara nici un fel de indoiala. Patriarhii insisi (cei alesi) se vor inchina papei cu totii sperand salvarea de la el, cel care ocupa locul lui Hristos aici pe pamant: papa, sau antihristul. Iar fiara este in duhurile care se tot arata ca la Medjugore sau Fatima.

 9. Nimic si nimeni, niciodata, nu este ce pare a fi!

 10. Miron Stelian Daniel:

  Frate, ai depasit si Twin Peaks-ul! 🙂 Chiar nimic, nimeni si niciodata?! Uneori si oamenii seriosi pot spune lucruri FOARTE traznite 🙂

 11. Interviu cu Părintele Ioanichie Bălan
  http://www.youtube.com/watch?v=faPA1FbINYU&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=m8ThOnvFaao&feature=related
  Le-am scris aici că pe pagina unde este postat articolul despre el, nu pot posta comentarii…:( Nu ştiu de ce 🙁

 12. @ Un creştin_ortodox:

  Se pot posta comentarii si acolo, dar probabil din cauza likurilor incluse a intrat la spam; pe de alta parte, in postarea noastra se regasesc si cele 3 parti ale interviului dat pt. TVR Iasi.

 13. @ admin

  De 8 ani de cand existam ati trait cu impresia ca Altermedia este o initiativa crestin-ortodoxa?

  Ati crezut prost. Majoritatea suntem ortodocsi, dar nu toti. In tot cazul, non-apartenenta la ortodoxie nu este un criteriu de eliminare sau blocare a accesului pentru cei care vor sa scrie.

  Declaratia de misiune a Altermedia este afisata din 2002 pe saitul nostru – si este aproape nemodificata de atunci.
  O gasiti la loc vizibil, sub titlul “CINE ESTE ALTERMEDIA”.
  Numai cine nu vrea nu o vede.

  Daca nu va convine linia noastra, puteti ramane cu surse ‘serioase’ ca Vasile ‘Saccsiv’, haiducul ortodoxiei, multumita caruia multi cred acum ca ortodocsii sunt niste tembeli care-si petrec viata pe internet cautand motive sa se convinga ca ei sunt buricul pamantului si toti ceilalti conspira pentru distrugerea lor.

 14. Domnule Cercel intr-o emisiune spuneati ca desi proveniti dintr-o familie de preoti, din cauza unora care nu fac cinste acestei sa-i zicem meserii v-ati hotarit sa faceti medicina. Ma intreb daca totusi nu va este frica de Dumnezeu atunci cind sustineti vaccinurile producatorilor externi, sau daca nu sinteti preot puteti face ce doriti fara a va intreba constiinta?
  Culmea este ca sigur nu puteti spune ca nu stiti ce faceti ca profanii. Dumnezeu sa va dea mintea a de pe urma.
  Maria

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare