Ministerul Sanatatii elaboreaza LISTA NEAGRA A MEDICAMENTELOR SI ANALIZELOR MEDICALE. Exodul medicilor continua…

28-10-2011 2 minute Sublinieri

Pachetul minim de servicii va fi întocmit la anul. Până atunci vom avea o listă negativă care va cuprinde anumite medicamente şi investigaţii ce nu se vor mai regăsi în plăţile făcute de stat, a precizat ministrul Sănătăţii, prezent la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

El a spus că sunt foarte multe medicamente scumpe care sunt recomandate şi pentru alte boli decât pentru cea care nu are alte terapii.

Avem medicamente foarte scumpe care sunt recomandate şi pentru alte boli decât pentru cele pentru care ar trebui prescrise“, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că investigaţiile se vor face cu recomandări foarte precise. “Trebuie mai multă rigurozitate atunci când se fac investigaţii pentru medicamente şi analize. Chiar şi atunci când este vorba despre oncologie“, a declarat ministrul.

Ritli Ladislau a solicitat, totodată, în cadrul şedinţei Colegiului Medicilor din România, mai multă implicare din partea comisiilor de specialitate în proiectele demarate de minister, în special pentru cele legate de definirea pachetului bazal de servicii, politica medicamentului, achiziţii de dispozitive medicale, parteneriat public-privat.

Ministrul a ţinut să precizeze că instituţia pe care o conduce are deja stabilite trei obiective importante pentru anul viitor. Acestea sunt managementul financiar, atragerea sistemului privat şi cheltuirea banului public cu mai multă responsabilitate, dezvoltarea sistemului de îngrijiri medicale cu accent pe medicina de familie din mediul rural cât şi profilaxia bolilor netransmisibile cu accent pe screeningul de cancer.

El a ţinut să precizeze că medicii de familie trebuie să fie mai bine pregătiţi, iar în acest sens ar trebui ca rezidenţiatul să fie organizat pe mai multe module, printre care şi pediatria. “La rezidenţiat medicul de familie face mai multe ore de neurochirurgie şi neurologie decât de pediatrie, or, la cabinet se întâlneşte mai mult cu situaţii în care trebuie să îngrijească copii“, a susţinut ministrul Sănătăţii.

 

Plecarea medicilor din România este un fenomen negativ întrucât multe specialităţi rămân neacoperite, numai în primele luni ale anului peste 1.900 de doctori au părăsit ţara pentru a lucra în unităţi sanitare din UE, a declarat, joi, preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

“Numai în primele nouă luni au plecat 1.900 de medici din România. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iaşi a spus că peste 2.000 de doctori români sunt înscrişi în această organizaţie şi practică medicina. Totodată, în Franţa lucrează ca doctori peste 6.000 de medici români”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor din România, la Adunarea Generală a CMR organizată cu ocazia alegerilor pentru Comisia superioară de disciplină. Astărăstoae a precizat că exodul medicilor face ca în prezent, în România să existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 dacă sunt adunaţi şi stomatologii, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori.

“Din păcate sistemul de sănătate este subfinanţat cronic, este o incoerenţă, inegalitate şi neechitate în sistemul sanitar, România alocând în continuare cea mai mică sumă din PIB pentru sănătate, sub 3%, în timp ce în UE este alocat între 5-6% din PIB“, a adăugat preşedintele CMR. Potrivit acestuia, în România autorităţile vorbesc că a crescut de şase ori consumul de medicamente deşi statisticile europene arată că România este pe ultimul loc (cu 7-10 ori mai mic decât în UE) la consumul de medicamente şi are în acelaşi timp cea mai mare rată de îmbolnăvire din zonă.

În acest context şi salariul personalului medico-sanitar este printre cele mai mici din Europa, el fiind mai mic chiar decât cel al unui secretar comunal. În plus după aderarea la UE medicii au primit o singură recomandare: să plece din ţară”, a precizat Astărăstoae.

În opinia preşedintelui CMR, medicii români îşi doresc realizare profesională care să depindă strict de muncă şi meseria lui, venituri corespunzătoare şi respect din partea societăţii. La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, prezent la Adunarea Generală a CMR, a spus că plecarea medicilor este o problemă reală. “Plecarea medicilor este o problemă reală un fenomen îngrijorător şi soluţiile trebuie căutate împreună cu Colegiul Medicilor din România şi cu alte structuri”, a precizat ministrul.


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Ministerul Sanatatii elaboreaza LISTA NEAGRA A MEDICAMENTELOR SI ANALIZELOR MEDICALE. Exodul medicilor continua…

  1. Dupa mine, ar trebui ca banii hotilor sa fie introdusi in conturile necesare romanilor pe care acestia i-au nenorocit !!!! ce folos ca-i baga la inchisoasre prin usa din fata si le da drumul pe usa din dos si raman bine mersi cu banii furati !!!! Pana cand vom mai suferi??? Daca vad ca acdest comentariu nu este publicat, e clar ca sunteti de aceeasi teapa cu ei si va convine situatia !!!! nApoi, ce se intampla cu abuzurile autoritatilor platiti de pe spatele nostru. Eu sunt acum in aceasta situatie fiind agresata in urma caruia am facut un INFARCT acut grav, de catre o vecina datorita faptului ca tine in casa 30 de pisici bolnave in urma carui parazit da boaqla toxoplasmozasinoi in bloc suntem in majoritate pensionari cu imunitate mai mult decat scazuta. Va place ?????

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare