Ministrul italian de interne: O interventie militara in Libia poate declansa al treilea razboi mondial / UPDATE: Ultimele comunicate NATO, SUA, Rusia, Libia

9-03-2011 1 minut Sublinieri

Razboi civil in Libia
sursa foto: RIA Novosti

“Nu sunt atat de preocupat de presedintele Obama cat de sutele de partizani ai razboiului care prefera sa taie capete, ignorand ca o interventie militara ar putea conduce la al treilea razboi mondial”, a estimat acesta.

O actiune militara la scara mare, in special daca este initiata de Statele Unite, nu va conduce decat la crearea unei coalitii a statelor arabe. Consecintele acestui eveniment ar fi devastatoare. Voi incerca prin toatea mijloacele sa evit realizarea unui astfel de scenariu, mizand pe alte posibilitati”, a continuat Maroni.

Ministrul a subliniat in schimb importanta actiunii economice internationale pentru stabilizarea Africii de Nord si a Orientului Apropiat, reafirmandu-si sprijinul pentru un “nou plan Marshall” in regiune.

Ambasadoarea americana pe langa ONU, Susan Rice, a declarat marti ca Statele Unite si partenerii din NATO discuta o eventuala interventie militara. Premierul britanic David Cameron a precizat ca Londra nu exclude recurgerea la forta impotriva regimului colonelului Gaddafi, in timp ce reprezentanti ai Pentagonului au anuntat o regrupare a fortelor navale si aeriene din jurul Libiei.

NATO nu va interveni in Libia fara un mandat al ONU dar lumea nu poate ramane cu arma la picior in fata unor actiuni care sunt asimilate crimelor impotriva umanitatii, a declarat luni secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

Obama: SUA si aliatii occidentali iau in considerare posibilitatea unui raspuns militar la criza din Libia

Rusia se opune unei interventii armate in Libia, a declarat luni jurnalistilor ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit RIA Novosti.

Miercuri incepe vizita in Rusia a vicepresedintelui SUA, Joe Biden. Potrivit Kremlinului, discutiile vor viza aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului, proces in care cel mai inversunat oponent este Georgia – un aliat al SUA in zona. Kommersant anunta ca SUA ar fi dispuse sa-si foloseasca influenta in Georgia, cu conditia ca Rusia sa accepte – la rindul ei – o posibila interventie militara in Libia.

Colonelul Muammar Gaddafi a afirmat ca daca reteaua extremista al-Qaeda pune mana pe Libia, “regiunea intreaga, pana in Israel, va fi prada haosului”, intr-un interviu acordat televiziunii publice din Turcia, TRT, difuzat miercuri, relateaza AFP.

In cadrul acestui interviu, realizat marti seara, in limba araba, la Tripoli, si subtitrat in turca, Gaddafi a acuzat din nou al-Qaeda de organizarea insurectiei din Libia.

“Daca al-Qaeda reuseste sa puna mana pe Libia, atunci regiunea intreaga, pana in Israël, va fi prada haosului”, a spus el.

“Comunitatea internationala a inceput sa inteleaga acum ca noi il impiedicam pe Osama bin Laden sa preia controlul asupra Libiei si al Africii”, a mai spus acesta.

Intr-un alt interviu, difuzat miercuri dimineata de canalul de stiri francez LCI, liderul libian a acuzat occidentalii, in special Franta, ca au realizat un “complot colonialist” impotriva tarii sale.

Intrebat despre pozitiile occidentalilor, inclusiv cea a Parisului, care si-au oferit sprijinul lor insurgentilor, colonelul a raspuns: “Ei doresc sa colonizeze Libia din nou. Este un complot colonialist.

De asemenea, intrebat daca are in vedere “represalii” impotriva Frantei, liderul libian a avut un raspuns laconic: “vom vedea”, exprimandu-si increderea in viitoarele “vizite” in Europa o data ce “totul se va incheia”.

Fortele lui Muammar Gaddafi au intensificat marti presiunea asupra rebelilor, prin bombardarea din aer si de la sol a celor aflati in estul Libiei si lupte impotriva insurgentilor din vest.

Liderul libian Muammar Gaddafi sugereaza, in cadrul unui interviu pentru postul de stiri francez LCI, ca ar putea intra in legatura cu liderul retelei al-Qaeda, Osama Bin Laden, pentru a lansa represalii asupra tarilor occidentale pe care le acuza de “complot colonialist”.

Infografic Rusia - Libia


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Ministrul italian de interne: O interventie militara in Libia poate declansa al treilea razboi mondial / UPDATE: Ultimele comunicate NATO, SUA, Rusia, Libia

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » REVOLUTIA DIN LIBIA PRIMESTE AJUTORUL MILITAR AL NATO IN ULTIMUL MOMENT. Franta ameninta cu interventie militara aviatica in cateva ore, Gaddafi promite iadul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare