Sinodul BOR retrage dreptul de semnatura IPS Nicolae Corneanu pe motiv de boala. CE DECLARA MITROPOLITUL CORNEANU: Starea de sanatate a mea este multumitoare

21-05-2011 2 minute Sublinieri

“Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit astăzi la Patriarhie, a decis ca Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, să-şi piardă dreptul de semnătură. Oficialii BOR au invocat mai multe probleme de sănătate ale înaltei feţe bisericeşti. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

“Ţinând cont de starea de sănătate a ÎPS Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, atribuţiile administrative au fost încredinţate PS Paisie Lugojanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoara, sub îndrumarea şi supravegherea ÎPS Mitropolitul Irineu al Olteniei“, a declarat Stoica.

Acesta a mai precizat că decizia a fost luată “vizând buna desfăşurare a vieţii bisericeşti în Mitropolia Banatului“. Este de menţionat că Sfântul Sinod nu este la prima decizie de acest fel, luând una similară în cazul episcopului din Roman.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, astăzi, să-i retragă mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu dreptul de semnătură şi de decizie în problemele administrative ale mitropoliei. Informaţia a fost confirmată pentru Radio Timişoara de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica. Lupta pentru averea Bisericii Ortodoxe nu mai cunoaşte limite. Un scandal de amploare macină Arhiepiscopia Timişoara, după ce un preot a declarat public că Paisie Lugojanu şi grupul de interese din jurul său încearcă să îl mazilească pentru că se opune înstrăinării unei clădiri care aparţine parohiei. Scandalul a fost aplanat numai după intervenţia mitropolitului Nicolae Corneanu, care a decis că e mai bine să fie pace şi lucrurile să rămână aşa cum sunt. Numai că, la scurt timp de la acest incident, Sfântul Sinod introduce pe ordinea de zi un proiect prin care mitropolitul Nicolae Corneanu este mazilit, i se ia dreptul de semnătură, iar aceste atribuţii îi revin Prea Sfinţitului Paisie Lugojanu (foto jos). Mitropolitul Nicolae Corneanu nici măcar nu a fost informat despre deciziile luate. „Nu am primt nicio înştiinţare. Starea de sănătate a mea este mulţumitoare”, a declarat pentru Adevărul de Seară Timişoara, mitropolitul Nicolae Corneanu.

Motivul invocat pentru trecerea pe tuşă a lui Nicolae Corneanu este însă tocmai starea de sănătate a mitropolitului, stare de sănătate despre care purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului a spus de fiecare dată că este suficient de bună încât Înalt Prea Sfinţitul să se ocupe de problemele administrative ale mitropoliei. „Este vorba de preluarea atribuţiilor administrative de către Preasfinţitul părinte Paisie Lugojanu, având în vedere starea de sănătate a Înalt Prea Sfinţitului părinte mitropolit Nicolae, cu scopul bunei desfăşurări a vieţii bisericeşti în Arhiepiscopia Timişoarei. Starea de sănătate este precară. Înalt Prea Sfinţitul rămâne mitropolitul Banatului, dar sunt probleme punctuale, relaţiile cu autorităţile. Scandalurile care apar pe anumite bloguri nu au nicio legătură cu această decizie”, a spus preotul Constantin Stoica.

Irineu al Olteniei, supervizor în Banat

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române Paisie Lugojanu va prelua atribuţiile mitropolitului în câteva zile, iar acesta va fi supervizat de Înalt Prea Sfinţitul Irimeu al Olteniei (foto sus). „Are mandat din partea Sfântului Sinod să supravegheze activitatea în această mitropolie a Banatului. Supravegherea trebuie să vină din partea unui alt mitropolit, iar cel mai apropiat de Timişoara este cel de la Craiova”, a spus Constantin Stoica.


Categorii

Mitropolitul Nicolae Corneanu, PS Paisie Lugojanul

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Sinodul BOR retrage dreptul de semnatura IPS Nicolae Corneanu pe motiv de boala. CE DECLARA MITROPOLITUL CORNEANU: Starea de sanatate a mea este multumitoare

 1. Hristois a inviat!

  Oameni buni, vedem cu totii cum se-ntoarce roata… (…)

  Asa ca orice cleric ce se crede mai presus de cele hotarate de Sfintii Parinti la cele 7 Sfinte Sinoade Ecumenice sa ia aminte! Că asa o sa-i trazneasca Dumnezeu, cat sunt ei de clerici!

  Nota admin: comentariu editat.

 2. @Sorin:

  Cum pot sta laolalta invocarea canoanelor cu limbajul suburban si mistocar?

 3. “CATRE TOTI CREDINCIOSII DIN BANAT!!!
  …ortodocsi, catolici, greco-catolici, protestanti, musulmani, mozaici …”

  Lipseste sarea si piperul din acest ghiveci al “credinciosilor”. Cum de i-or fi uitat pe satanisti, ca si aceia tot credinciosi sunt 🙁

 4. Frate Admin!

  Eu am auzit ca lui IPS Nicolae i se pregateste o “iesire” fortata din conducerea Mitropoliei Timisoarei si ca din vara asta se va retrage (sau va fi fortat sa se retraga…) la una din Manastirile Ortodoxe din Jud. Timis.
  Se pare ca cineva ii “ravneste” locul si functia bisericeasca de mai mult timp si nu mai are rabdare sa vada cum Mitropolitul Nicolae se incapataneaza ca si Preafericitul Teoctist sa traiasca zile indelungate…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

 5. @ Vela Gheorghe:

  Poate ca asa este, dar asta nu insemna ca trebuie sa-l plangem pe cel care a dat tonul impartasirii cu catolicii printr-un gest pe care l-a vrut “profetic” si despre care a si declarat apoi explicit ca nu se caieste…

 6. @admin
  Nici nu-l plangem,nici nu-l fericim.
  Ne vedem mai departe de treaba noastra(mantuirea).
  Si nu uitam nici sa ne rugam “pt toti arhiereii ortodocsi”.
  Ca de restul,are Domnul grija…

 7. admini mei dragi,

  Hristos a inviat!

  ”Limbajul suburban si mistocar”- cum ziceti, il merită pe deplin acest…cleric pe nume corneanu. Eu sunt dureros de sincer, spun verde-n fata, nu sunt obsedat de diplomatie, de lugu-lugu, de trilu-rilu-crocodilu, de vorbitul lingusitor, de cel cu 2 intelesuri. Am spus intr-n mod categoric ceea ce am gandit.
  Poate ca exista, totusi, o anumita sensibilitate sau idiosincrasie…
  Dar sa nu uitam ca la boli grele, leacuri tari .

  Va intrebati cum pot sta 2 lucruri antitetice impreuna… Sa ne aducem aminte ca nu toti sfintii au avut un limbaj academic, nu toti erau plini de mansuetudine fata de semeni, nu toti respectau codul bunelor maniere. Ei, care erau sfinti. (Pot sa va dau o gramada de exemple in acest sens). Si ei, ca si mine de altfel, nu au avut alt scop decat trezirea celorlalti.

  Si, in alta ordine de idei, doua lucruri antitetice pot fi un oximoron…

  O seara placuta va doresc!

 8. Adevarat a inviat!

  Da, Sorin, dar trebuie sa incepem prin a ne da seama ca nici noi nu suntem la masurile sfintilor, ca sa putem avea din har si din chemare de sus indrazneala cea buna. Comparatia cu sfintii nu prea merge… Din motive de tipul acesta:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/19/cine-are-urechi-de-auzit/
  De multe ori se amesteca si la noi parerea de sine si alte patimi. Nu e vorba de codul bunelor maniere absolut deloc, ci de legea dragostei si de simtul mai adecvat al unei masuri proprii. Dar cu totii mai gresim, pe toti ne mai tradeaza uneori firea.
  De vazut si:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/11/23/parintele-calciu-cuvinte-puternice-actuale-si-esentiale-despre-vorbirea-de-rau-in-biserica-limbaj-vulgar-si-manie-sa-revenim-la-demnitatea-limbajului/

  Iarta-ne si tu pe noi!

 9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SCANDALUL SEMNATURII RETRASE A MITROPOLITULUI NICOLAE CORNEANU: 70 de intelectuali au semnat un protest fata de decizia Sinodului BOR si sustinatorii lui organizeaza mitinguri in fata Catedralei
 10. As putea spune ca Sf. Sinod acum cativa ani in urma a facut o greseala, Dar nu este asa. A fost o scapare ce s-a vrut o linistire a spiritelor. Si nu a fost bine Atat IPS Nicolae cat si Ps Sofronie trebuiau daca nu caterisiti cel putin indepartati din functii.Ceea ce au facut ei nu esteecumenism ci apostazie prin fapta.De asemenea ar trebui sa se ia o decizie si in cazul preotilor ce “deschid cartea” gen Pomohaci (cantaretul),Vrajitorul de la Liteni sau altii.

 11. Pingback: Mitropolitul Nicolae Corneanu se retrage din scaunul arhieresc - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: IPS NICOLAE CORNEANU a murit - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare