Apel la rugaciune pentru ALEGEREA NOULUI MITROPOLIT AL BANATULUI

7-10-2014 32 secunde Sublinieri

catedralamitropolitana2_b

Am primit pe mail de la o credincioasa din Timisoara: 

“Am primit binecuvantarea sa citim zilnic pana la alegerea noului Mitropolit al Banatului Acatistul Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului si sa facem metanii pentru ca sa fie voia lui Dumnezeu in alegerea noului mitropolit. Cine are dragoste si timp poate sa ni se alature.”

D.V.

 

Nota noastra:

Am primit acest mesaj de la o crestina din Timisoara al carei duhovnic a considerat ca e nevoie de multa rugaciune, facuta de cat mai multi, pentru a se face voia lui Dumnezeu in alegerea noului mitropolit. 

In opinia noastra, este cu atat mai mult nevoie de rugaciune, cu cat exista interese si presiuni lumesti mari in jurul mitropoliei Banatului, unele exercitate prin “scrisori deschise” prin care se doreste perpetuarea unor conduite straine de cele potrivite unui episcop ortodox. 

Sa ne rugam, asadar, pentru alegerea unui episcop dupa gandul lui Dumnezeu, nu dupa gandurile oamenilor.


Categorii

1. DIVERSE, Apeluri, Cuvantul cititorului, Mitropolitul Nicolae Corneanu

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Apel la rugaciune pentru ALEGEREA NOULUI MITROPOLIT AL BANATULUI

 1. Sa dea Domnul sa fie ales un Mitropolit care sa fie un bun pastor al crestinilor ortodocși din Banat. Maica Domnului sa mijloceasca pentru noi si pentru ierarhii noștri in fata tronului ceresc !

 2. sunt multe voci are sustin ca pentru mitropolia Banatului cartile ar fi deja facute pt PS Sofronie al Oradiei, asadar pt o “vrednica” mostenire a liniei securisto-comunisto-atee promovada de predecesorul… . Unii m-ar blama si ar zice ca scriind aceasta este o descurajare invitatie la nerugaciune pentru alegerea noului mitropolit. Eu spun ca, dimpotriva…, sa dam bataie la rugaciune.

  Ca veni vorba, multi se bat cu pumnul in piept ca mereu, la alegerea unui episcop sau la orice alta decizie, in Sinod cand se ia o anumita decizie este dupa placul lui Dumnezeu, ca Duhul Sfant a voit asa. Haideti sa ne gandim umpic. Daca este cu ingaduinta lui Dumnezeu, asta nu inseamna obligatoriu ca era si pe placul Lui Dumnezeu. Duhul Sfant cred ca se pogoara peste Sf Sinod si insufla voia Sa peste membrii Sinodului numai in conditiile de libertate de alegere! , daca ea adica este lasata libera in functie de constiinta fiecaruia (asa se intampla de fapt si in multe alte aspecte ale vietii noastre). In momentul cand luarea unei decizii nu se mai ia sub auspiciile libertatii de alegere dupa constiinta fiecruia si dupa cererea de rugaciune, adica atunci cand interesele, manevrele anterioare sunt subordonate unui anumit om sau alt interes “suprem” lor, atunci se face voia omului (cred NU se mai pogoara Duhul Sfant asupra lor, in conditiile de “dictatura”) dar toate bineinteles cu “ingaduinta” lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu mai intai de orice doreste sa respecte libertatea pe care a dat-o omului, care este sacra! si il aseamana cu El. Insa e o diferenta pana la a spune ca alegerea s-a facut dupa cum I-a placut lui Dumnezeu. O perioada se merge pe voia omului dupa care Bunul Dumnezeu daca vede ca e vreo pricina de vrednicie din partea unor oameni, si de dragul lor, face sa se faca voia Sa – dupa ceea ce Ii place lui.

  Altfel, daca Dumnezeu voieste, cu toate uneltirile oamenilor mizeri care nu respecta libertatea de decizie a celorlalti din Sinod, poate randui de la bun inceput Voia Sa. Deci rugaciunea nu e de prisos, chiar necesara.

  eu asa cred ca se intampla.

  .

 3. Intrebari:
  Semnatarii scrisorii au duhovnic? Daca da, l-au consultat inainte de a semna?
  Semnatarii scrisorii merg la Sfinta Liturghie asa cum ne indeamna BOR?
  Dupa raspunsul dat la aceste intrebari (si altele…) este si masura in care sunt indreptatiti semnatarii scrisorii sa influenteze alegerea noului mitropolit.
  Fiind din Timisoara am vazut printre semnatari fosti colegi de serviciu care stiu ca nu sunt indreptatiti in vreo masura sa aiba un cuvint de spus cu privire la alegerea noului mitropolit din Banat.

  Doamne iarta-ma ca am judecat pe semeni de linga mine.
  Amin.

 4. Fratilor,nu vreau sa fac tulburare,dar am avut o polemica legata de viata Mitropolitului Banatului.Am adus in discutie marturia vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania,care a cerut caterisirea celor doi ierarhi care incalcau flagrant la acea vreme Canoanele Bisericii.Mi s-a adus ca contraargument aceasta inregistrare dubioasa.Ar trebui lamurite cred lucrurile avand in vedere ca si Parintele Arsenie Boca a avut parte de un asemenea tratament pentru a i se umbri sfintenia vietii.
  http://www.youtube.com/watch?v=zQY_5ti5e_I&feature=youtu.be

 5. Am vazut si eu fosti colegi de serviciu pe lista si mai ales pe cea care o banui ca a scris scrisoarea asa cum nici un alt roman n-ar indrazni sa supuna la astfel de suplicii limba romana. A dat creierul uneia in bobi si inclusiv o turma de italieni care n-au nicio tangenta cu vendeta asta au semnat in alb. Cred ca absolut toti sunt ecumenisti si asta-i leaga. Ce sa faci cu cavalerii astia. Plang dupa catedrala. Barem de-ar fi resfintit-o cineva dupa ce au spurcat-o cu ritualurile lor.
  Multe lucruri iau nastere in mintile noastre. A mea nu accepta scenariul cu PS Sofronie in scaunul de mitropolit al Banatului. In rest nu ma incumet la alte ghicitorii, dar n-as crede ca Sfantul Sinod e chiar lipsit de discernamant. Din toate punctele de vedere, incluzand suport politic (asta-i buna), la orizont vad zori aurii pentru banatenii ortodocsi.

 6. @ Cristi G.:

  Discutia pe tema asta s-a purtat la vremea ei, adica acum… 6 ani, parca, si am raspuns atunci. Si Inaltul Bartolomeu a avut greselile si amagirile sale, urmand initial o linie generala ecumenista (pe care o urma si PF Teoctist, ba chiar si Pr. Calciu in primii ani dupa 90), din necunostinta, abandonata insa ulterior si schimbata chiar radical, in ultimii ani, probabil sub indreptarea duhovnicului sau, parintele Arsenie Papacioc, atunci cand a inteles ce e de fapt cu ecumenismul si cu catolicii. Marturie stau alte predici ale sale foarte clare in care arata ca Ortodoxia este UNICA Biserica adevarata. Asta insa nu vedem cum l-ar scuza in vreun fel pe IPS Nicolae si de ce s-ar folosi de acest argument, fiindca nu e deloc acelasi lucru, nici ca gravitate a actului, nici ca atitudine ulterioara, dupa ce a fost cercetat si mustrat in Sinod, continuand sa spuna si apoi ca nu a gresit si nu se pocaieste (literalmente). Plus muuuulte alte pozitii si atitudini total neortodoxe (fata de avort, fata de masonerie), plus colaborarea benevola si platita de cateva decenii intregi cu Securitatea, din care nu a recunoscut decat ceva foarte palid. Se pot consulta linkurile date pentru problema din acea vreme, daca e cineva realmente interesat. Ceea ce conteaza este predania Bisericii si la ea ne raportam, nu la oameni. Faptul ca si IPS Bartolomeu a avut scaparile sale nu face cu nimic mai alb ceea ce este negru. Insa nu vedem de ce ar trebui acum sa ne implicam in polemici cu ecumenistii si cu fanii unui ierarh tocmai raposat… Nu sunt de folos nimanui. Dumnezeu sa-l ierte pentru toate apostaziile si… sa ne ierte pe toti!

 7. Multumesc pentru raspuns si pentru dezlegarea framantarilor…

 8. culmea coincidentei este acela ca si alegerea noului mitropolit al banatului se desfasoara in an electoral

 9. Vrednic de a fi mitropolit al banatului este Ps Ambrozie al giurgiului. Vrednic este Preasfinția sa va ajunge mitropolit

 10. IPS Lucian al Banatului !!!!!!!!!!!

 11. Pingback: Mitropolia Banatului: singurii episcopi eligibili sunt PS LUCIAN MIC si PS SOFRONIE DRINCEC - Recomandari
 12. Nu cunosc decat episcopii banatului,fiind banatean,fiind Timisorean.Parerea mea ….. cel ce “Vrednic este !”

 13. Pe 16 decembrie va fi ales noul Mitropolit al Banatului. Cine vrea si poate sa ni se alature in rugaciune timp de o ora in zilele de 13, 14, 15 decembrie de la ora 22 la ora 23, citind Acatistul SF. Acoperamant al Maicii Domnului, Acatistul SF. Iosif de la Partos , Acatistul SF. Nicolae si in 16 decembrie sa ajuneze pana la ora 13. Ne rugam pentru ca sa fie voia lui Dumnezeu in alegerea noului mitropolit.

 14. Pingback: RUGACIUNE PENTRU ALEGEREA MITROPOLITULUI BANATULUI. “Traim un moment foarte important pentru Biserica noastra; un ierarh cu frica de Dumnezeu poate face mai puternic glasul acesteia, pe cand unul nevrednic poate face mai mult rau decat prigonitorii
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare