Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI

17-02-2012 5 minute Sublinieri

Episcopiile Alba Iuliei si Oradiei au trecut la Mitropolia Ardealului

Sase ierarhi au votat impotriva ruperii Mitropoliei Clujului, opt s-au abtinut

Radu Preda: asistam la un razboi ortodox-ortodox

sinod bor

UPDATE

În zilele de 16-17 februarie 2012, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. (…)

4. Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania şi a Mitropoliei Banatului, după cum urmează:

o Mitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei;

o Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului;

o Mitropolia Banatului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului.

 • Ziua de Cluj:

Radu Preda: “Ar trebui ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa”

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de ieri, de a trece eparhiile de Alba şi Oradea la Sibiu, este “ruşinoasă”, susţine teologul Radu Preda. Pe de altă parte, academicianul Ioan Aurel Pop consideră hotărârea ca previzibilă, având în vedere votul favorabil acordat de adunările eparhiale.

Este o decizie ruşinoasă pentru că amestecă în mod flagrant politicianismul în modul de conducere şi păstorire al Bisericii”, a subliniat Preda. El a criticat modul în care patriarhul a condus şedinţa de astăzi a Sinodului de la Bucureşti, asemănând modul de desfăşurare a şedinţei respective cu o dezbatere parlamentară în care se încearcă impunerea unui cvorum. Concret, teologul a incriminat votarea la pachet a tuturor propunerilor de rearondare de eparhii, în ciuda viziunii de opţiune existentă, la nivelul Sinodului Mitropolitan al Clujului, între Alba Iulia şi Oradea. “Ne aflăm în plin război ortodoxo-ortodox. Ar trebui ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa acordat patriarhului”, a subliniat Preda.

Decizia de ieri a Sfântului Sinod era previzibilă, prin prisma hotărârilor adunărilor eparhiale ale Alba Iuliei şi Oradiei, consideră academicianul clujean Ioan Aurel Pop. “Decizia era previzibilă. Din moment ce Biserica Ortodoxă Română, care are o organizare, o ierarhie bine determinată, a permis organizarea acestor adunări eparhiale, era de aşteptat ca Sfântul Sinod să aprobe opinia exprimată în cadrul lor”, a precizat Ioan Aurel Pop. “Noi am încercat să arătăm calea istorică şi contemporană oarecum, dar Biserica are căderea şi dreptul să hotărască jurisdicţiile şi alte probleme care privesc credincioşii. Unii clujeni pot privi cu firesc regret decizia aceasta, ca pe o lovitură dată Clujului, în calitate de cel mai important oraş după Bucureşti”, a adăugat academicianul. El a subliniat că deciziile de ordin bisericesc privesc însă conducerea Bisericii, cuvântul laicilor fiind limitat în astfel de decizii.

Mitropoliţii din Cluj şi Sibiu au fost de acord ca eparhia din Alba Iulia să se mute administrativ de la Cluj la Sibiu, fapt care reiese dintr-o discuţie a celor doi ierarhi cu patriarhul Daniel, la ultima vizită la Cluj a acestuia din urmă, afirmă rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Andrei Marga, care a fost martor la discuţie. “Trebuie spus un lucru. La ultima vizită a patriarhului la Cluj a fost o discuţie la care am participat, fără să fi fost implicat în ea, între mitropoliţii de Sibiu şi Cluj şi patriarh. Atunci era o înţelegere, că se va lua o măsură de reechilibrare a mărimii celor două mitropolii“, a spus Marga, pentru ziuadecj.ro. “Se ştia bine că eparhiile de Deva – Hunedoara, de Alba Iulia vor pleca la Sibiu“, a spus rectorul, precizând că la discuţia amintită nu a fost luată în calcul şi eparhia din Oradea.

Întrebat dacă va da curs cererii teologului Radu Preda, care solicita ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa conferit patriarhului Daniel, Marga a refuzat categoric această variantă. “N-a existat nici un precedent până la această oră. Nu sunt raţiuni acumulate pentru un astfel de gest. Nu cunosc astfel de acţiuni, nu s-a discutat niciodată aşa ceva”, a spus el.

(O. CORNEA, M. PRODAN)

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, a declarat ca decizia ruperii Mitropolitiei Clujului este dureroasa. “Nu vreau sa comentez despre aceasta decizie. Nici bucuros nu pot fi. Acceptam decizia Sfantului Sinod. Vom vedea cum va fi cand se va judeca altfel. Nu a fost un vot in unanimitate. Au fost 6 impotriva si 8 abtineri. Dumnezeu ne mai si lasa uneori datorita pacatelor noastre sa trecem prin astfel de intamplari“, a declarat mitropolitul Andrei pentru Stiri de Cluj.

 • Ziua de Cluj: 

Rareş Bogdan: Sinodul şi-a bătut joc de Cluj şi a călcat în picioare memoria Înaltului

17 februarie 2012. O zi tristă, extrem de tristă în istoria Clujului şi a Ardealului de Nord. Astăzi, memoria unuia dintre cei mai importanţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Înaltul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, plecat la Ceruri în urmă cu un an şi două săptămâni, a fost călcată de chiar tovarăşii săi sinodali în picioare.

Clujului i-a fost sfâşiată Mitropolia. Înaltului Bartolomeu i-a fost dezonorată memoria. Nu au putut să-l înfrângă în viaţă, fiindu-le teamă de vocea sa tunătoare şi de toiagul său de ierarh destoinic, şi atunci au aşteptat să urce la ceruri pentru a-l dezonora.

Astăzi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a rupt oficial de Cluj, cedând capitala Ardealului ispitelor venite dinspre bisericile – surori şi cultele neoprotestante. Credincioşii eparhiilor de Cluj şi Maramureş, incluzând judeţele Bistriţa, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Maramureş, au fost părăsiţi şi lăsaţi în voia sorţii. Daniel de Dâmboviţa şi-a bătut joc cu bună ştiinţă de copiii sufleteşti ai Înaltului Bartolomeu, de credincioşii ortodocşi din fosta mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a dovedit, cu şase excepţii, că urăşte Ardealul de Nord şi, mai grav, că l-au urât atât de mult pe Înaltul Mitropolit Bartolomeu. Nu i-au făcut faţă confruntărilor din timpul vieţii, nu i-au putut răspunde în dezbaterile culturale şi în schimburile de idei atunci când Înaltul se afla între ei, şi s-au răzbunat în micimea lor sufletească, călcându-i în picioare moştenirea, sfâşiindu-i-o şi aruncând-o practic la lada de gunoi a istoriei. Astăzi s-a întâmplat un fapt de o gravitate excepţională, deoarece ierarhii BOR şi-au dat arama pe faţă şi şi-au demonstrat micimea. Cei de la care credincioşii ortodocşi aşteaptă speranţa, bunătatea şi curăţenia sufletească au dovedit că sunt nişte biete cuvântătoare cu orgolii uriaşe şi răzbunări ranchiunoase, fiind dispuşi ca pentru plata unor poliţe să calce în picioare vrerea poporului credincios. Daniel de Dâmboviţa a dovedit că sub masca unui om cultivat se ascunde meschinăria unui individ fără scrupule în a-şi distruge şi izola adversarii.

Astăzi, curentul ecumenist eretic al BOR a câştigat definitiv în faţa tradiţionaliştilor bisericii înfrânţi încă din urmă cu un an şi două luni, din data de 31 ianuarie 2011, momentul în care ultimul mare tradiţionalist al BOR a urcat la ceruri.

Ardealul de Nord plânge, dar Sinodului nu pare că-i pasă. Sinodul, supervizat de Daniel de Dâmboviţa, a oficiat un act care aduce aminte clujenilor de toamna lui 1940, şi de temniţele comuniste ale lui Gheorghiu-Dej, Petru Groza, Ana Pauker, Vişinschi sau Nicolschi.

Mitropolitul Andrei al Clujului a pierdut în faţa unui episcop ce ar fi trebuit caterisit, Sofroniu al Oradei, cel care aseară a refuzat să strângă mâna întinsă de şeful său ierarhic, mitropolitul Andrei, într-un gest fără precedent în cadrul Sinodului BOR, şi tot Sinodul BOR a oficiat răzbunarea fostului episcop-vicar al Clujului şi fiu duhovnicesc al mitropolitului Bartolomeu, arhiepiscopul de Alba-Iulia Irineu Bistriţeanul, cel care s-a răzbunat atât pe credincioşii actuali ai eparhiei sale cât şi pe credincioşii de la Cluj doar pentru că în urmă cu mai puţin de un an Clujul a votat împotriva urcării sale pe scaunul mitropolitan lăsat liber de „bătrânul oştean” Bartolomeu Anania.

Clujul plânge iar Sinodul BOR rânjeşte cu meschinărie şi satisfacţie bolnăvicioasă.

Mitropolia Clujului, sfâşiată de Sinod. Alba, Mureşul şi Oradea trec la Sibiu

Atât eparhia de Alba-Iulia, cât şi cea de Oradea, din mitropolia Clujului, cât şi eparhia Devei şi Hunedoarei, din mitropolia Banatului, trec sub jurisdicţia mitropoliei Ardealului, conform votului din şedinţa de azi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Conform surselor ziuadecj.ro, cele trei propuneri ce vizau arondarea eparhiilor la Mitropolia Ardealului au avut doar şase voturi împotrivă din totalul de peste 40. Decizia a fost luată în jurul orei 15.

Patriarhia nu a anunţat încă oficial informaţia, însă este de aşteptat să transmită un comunicat de presă. Dacă informaţia se confirmă, mitropolia Clujului va rămâne doar cu trei eparhii, din cinci până acum, a Clujului, a Maramureşului şi Sătmarului, respectiv a Sălajului.

Dezbaterile pe tema rearondării celor două mitropolii ardelene au durat câteva ore, însă discuţiile s-au dovedit nefavorabile Clujului. Conform surselor ziuadecj.ro, confruntările au vizat în special eparhia de Oradea, a cărei eventuală desprindere de mitropolia Clujului a fost considerată nejustificată de reprezentanţii mitropoliei.

 

PF Daniel si IPS Anania

Legaturi:

*


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., IPS Andrei Andreicut, IPS Bartolomeu Anania, IPS Iustinian Chira, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Nicolae Corneanu, Patriarhul Daniel, Radu Preda

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Pingback: Teologul Radu Preda DEMONTEAZA pretextele ruperii Mitropoliei Clujului. ”TRANSFORMAREA IERARHIEI IN OLIGARHIE?” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 2. @nicolae mirean

  DACA INTELEG BINE, respectul pentru ierarhie pe care il declari accepta acea separare NEORTODOXA de credinciosi prin care unii ierarhi se indreptatesc in a crede ca stiu ei mai bine decat poporul, ba chiar a crede ca ei sunt BISERICA fara poporul credincios. ORTODOX este sa ne doara de pacatele ierarhilor mai mult decat de pacatele noastre, sa contribuim la numirea, la clarificarea pacatelor pe care ierarhii nu le indreapta. Iar identificarea pacatelor prin necazurile ingaduite de Dumnezeu este cea accesibila poporului, pentru ca inainte de aceste necazuri Domnul trimite personal ,in constiinta ierarhilor implicati GANDURILE BUNE, mustrarile de constiinta, invataturile bune, ca sa constientizeze pacatul, dar poporul nu are cum sa stie aceasta etapa a lucrarii lui Dumnezeu.

  PS. Abia acum am observat diferenta enorma intre neclaritatea textului pe care l-ai scris, comparat cu textele rimate. Poate nici nu am inteles de fapt ce ai vrut sa semnalezi prin “ortodoxia sufletelor”.

 3. @Inceput bun

  Cititi cu atentie si mai ales… cu inima ce a scris Nicolae Mirean.
  O sa auziti un strigat de durere!

 4. Sa imi fie cu iertare pentru interventie! Desi cam tarziu, dar cred ca “cineva” va (re)gasi articolul si va (re)citi cele scrie aici… Stiu ADMIN ii ingaduie pe toti, eu unul, mai aspru din fire, NU as accepta aceste CRITICI si JUDECATI fara baza justificativa!
  Eu unul, provin din Mitropolia Ardealului, Crisanei si Maramuresului, care 20 ani am stat sub IPS.Antonie plamadeala si 7 ani sub IPS.Laurentiu Streza, acum facand parte de Mitropolia condusa de IPS.Andrei Andreicut, prin mutarea domiciliului!
  “Rusinea” aruncata de teologul Radu Preda de la Cluj Sfantului Sinod, este nedreapta! Si va spun de ce! Rusinea trebuia “aruncata” inca din 2006 din 25 martie IPS.Bartolomeu, care a intors SFIDATOR spatele Mitropolitului sau nou ales si proaspat instalat pe 13 noiembrie 2005 in catedrala din Sibiu! El care a “ademenit” – si pe drept cuvant spun asta – pe toti SINODALII Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului, IMPOTRIVA IPS.Laurentiu, cu EXCEPTIA IPS.(onorific) IOAN SALAJAN, Episcopul Harghitei si Covasnei! Din acest motic, Mitropolia Ardealului NU s-a desfiinta, adica sa se MUTE efectiv capitala mitropolitana de la Sibiu la Cluj-Napoca! Iar IPS.Laurentiu proaspat INSTALAT NU mai putea fi depus!
  Deci BUBA mare este la CLUJ, la IPS.Bartolomeu! Cu adevarat a declarat IPS.Laurentiu dupa Sinod ca “astupat din rana” => deci NU toata!
  Oare stiti voi DUREREA SA din acele ZILE???? Aceasta durere la sinodul de acum a prins a se vindeca, dar NU de tot! Ganditi-va cum s-a simtit el “tradat” de toti IERARHII in mod, efectiv, de URGENTA! Cine a crezut asta??? de ce graba asta??? De ce nu putea IPS.Bartolomeu sa astepte ALTCEVA? De ce s-a impotrivit el IPS.Laurentiu? pt ca era mai tanar? sau din ciuda? sau din ce motiv? NU STIM! Ideea este ca s-a procedat urat inca de atunci cu IPS.Bartolomeu, caruia NIMENI NU I S-A IMPOTRIVIT!
  “Realizarea” sa nu este decat SANTAJATA, FURATA SI CORUPTA! Iar astazi plangeti ruperea mitropoliei… Oare stiti dreptatea lui Dumnezeu? El a ingaduit asta ca sa ALINE situatia tensionata acumulata de 6 ani… Nu a vrut nici desfiintarea Mitropoliei Clujului, care venea in defavoarea IPS.Andrei Andreicut, dar nici refacerea INTREGULUI, pentru smerenia IPS.Laurentiu, dar si spre alinarea durerii provocare in urma cu 6 ani…
  Ironia cu care s-a scris pe net despre “trimful” IPS.Laurentiu asta este din URA SATANICA A UNORA! Care NU cunosc sau NU VOR sa cunoasca ADEVARUL! Uita trecutul dureros adanc infipt in inimile “SIBIENILOR” (fie bastinasi ai orasului, fie fii duhovnicesti ai Mitropoliei cu resedinta in Sibiu). DUpa ce s-au vazut cu mata in sac, au crezut ca au scapat… DUMNEZEU NU DOARME, fratii mei! Mai devreme sau mai traziu EL LUCREAZA spre FOLOSUL NOSTRU, asa cum stie El, iar noi pentru ca NU STIM si din MANDRIE JUDECAM PLANUL LUI DUMNEZEU APLICAT, ne asemanam lui LUCIFER!
  Acum sunt fiu al Clujului, hirotonit tocmai de IPS.Andrei Andreicut, pe care il iubesc duhovniceste enorm; el a cazut VICTIMA de la Mijloc al acestui “SCANDAL”! Este un om cat se poate de minunat, de aceea raspunsul lui simplu se vede din afirmatia “Asta a fost voia lui Dumnezeu, dar nici bucuros nu pot fi!”.
  Sa nu ma intelegeti gresit, nu ma bucur de “sfartecarea” mitropoliei mele, dar am vazut in aceasta DECIZIE SINODALA planul lui Dumnezeu de INDREPTARE si ECHILIBRARE A LUCRURILOR din TRECUT! Nu tin nici cu vechea mea Mitropolie, dar ma doare pentru cei ce plang “RUPEREA” fara “discernamant” a Mitropoliei Clujului, necunoscand/uitand TRECUTUL DUREROS!

  Domnul Hristos si Maica Domnului sa va binecuvinteze pe toti!
  PS: Dumnezeu NU doarme! Mai devreme sau mai traziu INTERVINE, fie PEDAGOSGIC, spre mustrare si indreptare, fie ca sa se faca VOIA SA spre folosul nostru, fie ca intelegem sau nu! Dar din mandrie nu intelegem, daca am fi ascultatori si smeriti, Dumnezeu ne-ar descoperi aceasta!

  Adaug aici cuvantul Pr.Arhim.TEOFIL PARAIAN: “CEL SMERIT STA LA LOCUL LUI!”

 5. @pr. George:

  Din pacate, ceea ce scrieti nu face decat sa arate cate resentimente au existat la IPS Laurentiu Streza fata de IPS Bartolomeu Anania, resentimente care arata si astazi, la un an de la adormirea VREDNICULUI DE POMENIRE ARHIEREU, dorinta de razbunare. Grea boala! Problema este ca nu suntem copii la minte si stim ca un preot de mir facut in pripa calugar si propulsat de tabara actualului patriarh Daniel pur si simplu nu avea ce sa caute in miza alegerilor pentru mitropolia Ardealului, decat pentru a isi juca rolul de marioneta al celor care l-au si impus, pana la urma.

  Vedeti, greu este sa te lupti cu Inaltul Bartolomeu, la fel de greu ca atunci cand dai cu piciorul in tepusa. Ne temem insa pentru dvs., avand in vedere cuvintele grele si urate pe care le-ati folosit fata de Inaltul. Cu adevarat, faceti parte din tagma celor care nu au frica de Dumnezeu, cum remarca Radu Preda in ultimul articol…

 6. pr George, oare cum s-or simti atatia credinciosi din Cluj acum la un an de la plecarea dintre noi a Mitropolitului Bartolomeu?

  Numai cine nu l-a iubit si nu a ascultat predicile Mitropolitului Bartolomeu, poate vorbi rau de el. Numai cine nu s-a folosit de invataturile lui, poate avea astazi bucurie de pe urma unei astfel de decizii.

  Decizie care nu este votata in unanimitate si asta arata ca nu este voia Domnului.

 7. Apropo de (ne)cinstirea memoriei IPS Mitropolit Bartolomeu.

  “Zilele acestea, mass-media a facut un sondaj sa vada ce parere au cititorii despre eventuala retragere a patriarhului, iar un procent de 75% doreste ca Patriarhul Pavel sa ramana in fruntea Bisericii Ortodoxe Sarbe, fie si numai cu numele. Daca poporul asa crede despre intaistataorul sau, atunci, noua arhiereilor ce ne mai ramane? Si daca Domnul il va arata intr-o zi ca sfant, iar noi, fratii sai in Hristos, vom fi aceia care l-am dat la o parte? AM AJUNS OARE CA POPORUL SA-L APERE DE NOI?” (Sa fim Oameni – Viata si cuvantul Patriarhului Pavel al Serbiei)

 8. @Pr. George:

  iertati, sfintia voastra, iertati.
  si eu is mai dur din fire asa. mai ales cu altii, vedeti dara cata asemanare intre noi. Asa ca va zic, pe sleau: cata ipocrizie! Multe pacate om avea, noi, astelanti, dar, totusi, nici prosti, nici ignoranti nu suntem. Vedeti dumneavoastra, noua predicile Inaltului Bartolomeu chiar ne-au folosit la ceva.

  —-

  In alta ordine de idei, vad ca nu isi pune nimeni intrebarea, logica de altfel: e oare posibil ca acei numerosi credinciosi din Alba, pastoriti cu pricepere de catre IPS Andrei amar de ani si care il indrageau pe acesta…sa ii infiga un cutit in spate, la doar un an de la plecarea sa catre Cluj, si sa fie “bucurosi şi entuziasti” de o asemenea de despartire? Cu atat mai mult cu cat IPS Andrei nu i-a lasat nicidecum de izbeliste?
  Oare nu care cumva altcineva a fost ucenic NEDEMN de cel care l-a crescut si l-a protejat atatia ani? Daca PS Irineu ar fi avut coloana vertebrala, ar fi respectat testamentul mentorului sau. Si macar ar fi vorbit. A ales sa fie complice unor jocuri de culise.
  Pacat, mare pacat.

 9. @admin,

  cam dur totusi…

 10. Si un cuvant mai vechi al parintelui Savatie:

  Ierarhie sau dictatură bisericească?

  Autoritatea pe care trebuie să o aibă conducătorul bisericesc asupra turmei sale, cu părere de rău, de multe ori, se transformă în dictatură. Intenţionat am folosit cuvântul turmă, nu supuşi, deoarece, în Biserică, chiar dacă există supunere, totuşi nu există supuşi. Dimpotrivă, potrivit doctrinei ortodoxe, singurul supus este însuşi conducătorul. Replica lui Hristos este foarte categorică, când zice: “Ştiţi că ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele şi cei mari le stăpânesc. Nu tot aşa va fi între voi, ci care între voi va vrea să fie mare să fie slujitorul vostru. Şi care între voi va vrea să fie întâiul să vă fie vouă slugă” (Matei 20, 25-27). Hristos, Preotul ideal, este numit de Ioan Gură de Aur “slugă a mântuirii noastre”. Asemeni Lui trebuie să fie orice preot.

  În relaţia dintre oameni cele mai urâte lucruri sunt trădarea şi dictatura. A porunci altui om înseamnă a-i smulge de pe cap cununa libertăţii pe care I-a dăruit-o Însuşi Hristos. Căci “şi Fiul Omului, spune Hristos, n-a venit ca să I se slujească, ci ca să slujească El şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi” (Matei 20, 28). Dictatura contravine naturii umane, deoarece noi suntem chip şi asemănare a libertăţii şi a suveranităţii lui Dumnezeu. De aceea, şi Hristos, vrând să păstreze acest principiu, înainte de a le da ucenicilor puterea de a lega şi a dezlega, le-a spălat picioarele, arătându-le felul în care trebuie să-şi manifeste puterea.

  Evanghelia trebuie să intre în viaţa creştinilor, ea nu este doar un florilegiu de metafore şi proverbe frumoase. Şi în zilele noastre există astfel de preoţi “evanghelici”. Un contemporan de-al nostru din Grecia, părintele Epifanie, aplica pilda spălării picioarelor la propriu. Pentru că a fost un părinte cărturar şi cu multă deschidere, veneau la el mulţi studenţi, care mărturiseau păcate caracteristice acestei vârste. Dar stareţul nu le dădea mătănii, ci îi lua în chiliuţa sa, punea un lighean cu apă şi le spăla picioarele, în tăcere. Acesta era “canonul” pe care îl dădea părintele Epifanie pentru păcate grele. Unii dintre aceşti tineri mărturiseau pe urmă că, chiar şi când îi trăgeau prietenii la distracţii, se fereau, pentru că le era ruşine ca bătrânul să le spele iarăşi picioarele.

  Dacă toţi preoţii ar fi păstrat acest principiu elementar lăsat de Hristos, niciodată n-ar fi fost nevoie de reforma lui Martin Luther şi n-ar fi existat nici şcolile de “ateism ştiinţific”. Noi însă nu trebuie să cădem în excesele de acest tip, ci să căutăm o ieşire, fără să anulăm preoţia, căci Hristos ne-a lăsat şi libertatea, dar şi preoţia. Pentru aceasta trebuie să deosebim autoritatea de dictatură. Autoritatea şi puterea i-au fost date preotului (mă refer şi la mai marii preoţilor, arhi-ierei), pentru a condamna răul şi pentru a instaura binele. Atunci când această putere, dată de Hristos, este folosită abuziv şi în alte scopuri, ea devine dictatură. Trădând principiile lui Hristos, noi Îl trădăm pe Hristos. Cum este posibilă porunca şi supunerea, fără a degenera în dictatură? Dragostea face totul posibil. “Lege nouă dau vouă, iubiţi-vă unii pe alţii” (Ioan 13, 34).

  Legat de contextul actual si de subiectul articolului curent, concluziile care se desprind din acest text le trageti singuri…

 11. @fatarnicilor pr….

  Cei care se acopera cu legi bisericesti si nu cauta semnele proniei si gandurile Duhului Sfant in constiinta, am observat ca nu mai au nici un pic de rusine. Pentru indreptarea lor, Dumnezeu le ingaduie sa provoace multa suferinta credinciosilor ce asculta de ei, ca sa salveze pe credinciosi prin rabdarea necazurilor, si sa umple paharul nelegiuirii in dreptul pr…. nepocaiti.
  Carbunii aprinsi in constiintele lor sunt ajutorul pe care il pot da rugaciunile noastre pentru iertarea lor. Dumnezeu sa-i ierte!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare