update – Mitropolitul Kiril al Varnei (Bulgaria) gasit mort pe plaja

9-07-2013 3 minute Sublinieri

kiril-varna

Corpul neînsuflețit al Mitropolitului de Varna și Velikopresalv, Kiril, a fost găsit astăzi dimineață pe plaja de lângă orașul balnear Varna, transmite Life News.

Forțele de ordine presupun că mitropolitul s-a înecat, dar nu exclud și probabilitatea unei crime (Cf. Novinite, procurorii banuiesc ca e crima cu premeditare.  – n.n.). Sinodul Bisericii Ortodoxe din Bulgaria încă nu a confirmat oficial tragicul caz.

Mitropolitul Kiril a fost episcop și conducător al Mitropoliei din Varna din 1989. Numele lui este asociat cu o serie de scandaluri. În 2011, el a fost fotografiat la volanul primului exemplar al autoturismului Lincoln MKZ Hybrid din Bulgaria, iar un an mai târziu, opinia publică a aflat că înainte de a deveni preot, mitropolitul Kiril, cu nume de mirean Bogumil Kovacev, a fost agent al securității de stat în perioada comunistă.

Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Mitropolitului Varnei, Kiril, s-a înecat în Marea Neagră, trupul său neînsufleţit fiind găsit marţi dimineaţă pe malul mării, în zona cartierului Traka al oraşului Varna, informează site-ul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Parchetul de la Varna, precum şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au respins informaţiile din presă potrivit cărora pe cadavru au fost găsite urme de violenţă.

Potrivit postului naţional de radio, trupul mitropolitului a fost găsit aproape de reşedinţa sa de pe malul mării, fiind găsit în apă şi echipat cu tub de respirat şi mască de scufundare. Mitropolia Varnei a refuzat orice comentarii legate de posibilitatea ca în momentele dinaintea decesului mitropolitul Kiril să fi fost însoţit de cineva.

Născut în anul 1954, Kiril a devenit Mitropolit al Varnei şi Preslavului în anul 1989. El era considerat unul dintre cei mai influenţi mitropoliţi bulgari. După decesul Patriarhului Bulgariei, Maxim, în noiembrie 2012, Kiril a preluat interimarul până alegerea actualului Patriarh Neofit. Kiril a fost însă şi o personalitate controversată; fost colaborator al serviciilor secrete comuniste, el a fost criticat pentru modul de viaţă îmbelşugat, inclusiv pentru faptul că se deplasa cu o maşină de lux despre care susţinea că este identică cu cea folosită de preşedintele american Barack Obama.AGERPRES/(editor: Tudor Martalogu)

Zvonuri despre un act criminal în legătură cu înecul mitropolitului Varnei Kiril sunt “complet absurde”, a declarat mitropolitul Sofiei, Tihon, relatează site-ul Novinite.com.

Tihon, conducătorul Catedralei Aleksandr Nevski din Sofia, afirmă că a primit informaţii de la Varna potrivit cărora Kiril a murit de hipotermie, după ce a înotat într-un curent foarte rece în Marea Neagră. Corpul acestuia a fost găsit marţi pe o plajă de la periferia Trakata, lângă Varna.

Biserica Ortodoxă Bulgară a respins informaţii iniţiale potrivit cărora autorităţile ar suspecta un posibil act criminal, afirmând într-un comunicat că “informaţii de presă despre o moarte violentă nu sunt confirmate în vreun fel, în această etapă, de către Poliţia din Varna”. Biroul procurorului districtului Varna a anunţat marţi că nu există probe, până la momentul respectiv, care să indice un act criminal. Procuratura a deschis o anchetă şi a început să audieze martori, cu scopul de a stabili circumstanţele morţii lui Kiril.

Tihon a declarat miercuri că vestea tragică a surprins pe toată lumea, în contextul în care mitropolitul era cunoscut ca un bun înotător. “Noi, oamenii, tindem să ne supraestimăm abilităţile. Adevărul este că asemenea curenţi reci pot îngheţa muşchii, iar persoana respectivă nu se mai poate mişca sau respira”, a declarat mitropolitul Sofiei. El a adăugat că Kiril era o persoană “adorată” de către unii şi “urâtă” de alţii.

“Haideţi să nu ne amintim de el cu automobilul său «scump», care nu este chiar aşa de scump, până la urmă, ci ca păsându-i de tineri dependenţi de droguri în eparhia sa”, a subliniat Tihon. El a adăugat că un mitropolit interimar al Varnei va fi desemnat în zilele următoare, pentru a pegăti alegeri în termen de trei luni. Două nominalizări vor fi prezentate Sinodului, care va lua decizia finală.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare organizează miercuri o reuniune de urgenţă, pentru a decide în legătură cu înlocuirea lui Kiril. Portretul acestuia şi o carte pentru mesaje de condoleanţe au fost instalate la sediul Mitropoliei Varna, iar clopotele Catedralei Varna sunt trase în semn de doliu o dată pe oră. Consiliul Eparhial a decis marţi expunerea corpului mitropolitului, începând de miecuri dimineaţa, la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”.

Controversatul mitropolit Kiril s-a născut ca Bogomil Petrov Kovacev, pe 8 iunie 1954. El era mitropolitul Varnei şi Veliki Preslav din 1989. În noiembrie 2012, a fost ales partiarh interimar în urma morţii lui Maxim, la vârsta de 98 de ani. Kiril a deţinut acest post interimar până în februarie 2013, când a fost ales Neofit. În 2011 şi la sfârşitul lui 2012, Kiril a provocat o controversă cu privire la sursa bogăţiei clerului bulgar, după ce a fost văzut conducând un automobil Lincoln MKZ Hybrid.

În 2012, bogatul mitropolit a fost demascat ca fost agent al Securităţii de Stat (DS), serviciul secret bulgar al fostei dictaturi comuniste bulgare (1944-1989). Mitropolitul Kiril a fost agent secret sub pseudonimele “Kovacev” şi “Vladislav”.

De asemenea, el a fost acuzat în presă că a vândut şi distribuit proprietăţi ale bisericii în mod ilegal şi că a intervenit ilegal în activitatea unor organisme bisericeşti. Kiril a fost acuzat că a înlocuit Consiliul Bisericesc din satul Rogaşevo, lângă plajă, din cauză că membrii acestuia au refuzat să îşi vândă proprietatea. Până la urmă, aceasta a fost vândută ieftin unui om de afaceri ucrainean. O jurnalistă de la postul privat bTV a filmat un reportaj de investigaţie despre acest caz, considerat “scandalos”, în 2007.

Nota: Mitropolitul Kiril a fost, de asemenea, si patriarh interimar pana la alegerea actualui patriarh al Bulgariei.


Categorii

1. DIVERSE, Biserica Ortodoxa Bulgara

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “update – Mitropolitul Kiril al Varnei (Bulgaria) gasit mort pe plaja

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  2. cu siguranta nu-mi miroase a bine, asemenea “decese”! in apa, in alte imprejurari in care nu se pot gasi urmele autorilor faptei, si care lasa loc de interpretat ca ar fi putut sa se sinucida, eu nu as pute sa cred ca un mitropolit ar face asa ceva! sa se sinucida,nu cred in nici un caz!!! am vazut prea multe filme in care arata clar ca in asemenea imprejurari ultimele momente de viata ale personajului transformate in cosmar de catre agresori, si apoi sa fie ascunse cu dibacie foarte bine incat sa nu para nimic suspect, doar ca “detectivi” gen “Colombo” sau “Agent 077” le descoperea oricat de bine ar fi fost acoperite urmele crimei! dar cum viata bate filmul, aici, autorii faptelor criminale sunt chiar ei insisi, mafiotii, care nu au frica de nimeni si de nimic, pentru ca ei sunt la putere! dar Dumnezeu e mai mare ca ei si nu vor ajunge departe, vor avea si ei un sfarsit asemenei celor pe care le fac rau cu atata sange rece, daca nu si mai rau! Dumnezeu sa-l odihneasca pe bietul suflet de mitropolit si, daca a fost crima, cu siguranta cred ca i se vor lua toate pacatele de la el, cu siguranta a fost un motiv temeinic pentru acest sfarsit tragic daca a fost provocat de cineva cu atata cruditate!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare