MONEDA ELECTRONICA: proiect de lege votat in Camera Deputatilor, transpunand o directiva europeana

7-06-2011 1 minut Sublinieri

Proiectul de lege privind activitatea de emitere de moneda electronica a fost adoptat, marti, de plenul Camerei Deputatilor cu 294 de voturi favorabile, un vot impotriva si patru abtineri, anunta Agerpres. Initiativa reglementeaza activitatea de emitere de moneda electronica, transpunand Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind accesul la activitate, desfasurarea si supravegherea prudentiala a activitatii institutiilor emitente de moneda electronica, de modificare a Directivelor 2005/60/CE si 2006/48/CE si de abrogare a Directivei 2000/46/CE. Astfel, sunt reglementate conditiile de acces la activitatea de emitere de moneda electronica si de desfasurare a acestei activitati, conditiile de desfasurare a activitatii de prestare de servicii de plata de catre institutiile emitente de moneda electronica, supravegherea prudentiala a institutiilor emitente de moneda electronica, precum si regimul privind rascumpararea monedei electronice.

Potrivit actului normativ, activitatea de emitere de moneda electronica va fi realizata de institutii de credit, institutii emitente de moneda electronica, furnizori de servicii postale care emit moneda electronica potrivit cadrului legislativ national aplicabil, Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale, atunci cand acestea nu actioneaza in calitate de autoritati monetare sau in alta calitate ce implica exercitiul autoritatii publice, precum si de statele membre si autoritatile lor regionale ori locale atunci cand acestea actioneaza in calitatea lor de autoritati publice. Senatul a respins proiectul de lege privind activitatea de emitere de moneda electronica in 9 mai, insa Camera Deputatilor este Camera decizionala.

Despre moneda electronica: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_money

Iar aici, directiva europeana la care se face trimitere in stire: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:267:0007:0017:ro:PDF

Noutatea este ca s-a dezbatut in Parlamentul national aceasta lege care priveste o practica ce exista deja de ani de zile. Deocamdata este vorba despre o reprezentare electronica a banilor reali. Adica o virtualitate electronica a banilor de hartie, o virtualitate la randul lor… Si uite-asa, din virtual in virtual, spre marele pas final al banilor exclusiv electronici?


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “MONEDA ELECTRONICA: proiect de lege votat in Camera Deputatilor, transpunand o directiva europeana

  1. Pingback: SFARSITUL BANILOR FIZICI: banii digitali
  2. Pingback: Guvernul limiteaza PLATA IN NUMERAR si la categorii de persoane fizice ce activeaza independent - Recomandari
  3. Pingback: Fara cash, PIN si bancomate, dar cu amprente si scanarea retinei. Spre o societate a IDENTIFICARII PRIN DATE BIOMETRICE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare