Gaddafi da inapoi si accepta, formal, rezolutia ONU. VA MAI BOMBARDA NATO LIBIA? FRANTA AMENINTA IN CONTINUARE CA VA ATACA

18-03-2011 10 minute Sublinieri

UPDATE:

De ce intervin marile puteri militar abia dupa ce Gaddafi si-a consolidat pozitia in Libia, dupa ce au asistat pasive la macelul civil care era pe cale sa-l rastoarne de la putere? Atunci puteau da ”lovitura de gratie”, acum nu au facut altceva decat sa starneasca razboi.

Intre timp, regimul libian a decis sa declare incetarea ostilitatilor cu rebelii si acceptarea rezolutiei ONU, intr-o miscare menita dezamorsarii motivelor propagandistice ale puterilor europene – in special Franta si Marea Britanie – de a ataca aerian Libia. Nu e clar ce efect concret va avea aceasta decizie, avand in vedere ca europenii pro-interventie ar putea replica cu alte cereri fata de dictator.

Pana una alta, asistam la un ”joc” de-a soarece si pisica intre cele doua parti…

Ca ”fapt divers”, Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei, care promoveaza cel mai activ solutia interventiei militare, este acuzat de regimul Gaddafi ca ar fi primit bani de la dictator pentru campania electrorala.

UPDATE 17.01 NATO a decis să accelereze planificarea militară în vederea unei eventuale participări la intervenţia internaţională în Libia, care nu a fost încă decisă, a anunţat, vineri, un oficial din cadrul NATO, citat de AFP. “Ambasadorii” din 28 de state aliate “s-au pus de acord pentru accelerarea planificării militare”, a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului. Totuşi, “problema unei acţiuni concrete nu este încă dezbătută”, a precizat el. “NATO este în curs de a finaliza planificarea, astfel încât să fie pregătită să acţioneze adecvat pentru a sprijini rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ca parte a unui efort internaţional mai larg“, a declarat, la rândul său, într-un comunicat, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Cele trei condiţii puse pentru ca NATO să aibă în vedere o intervenţie, într-un cadru internaţional, sunt în prezent îndeplinite. “Există o nevoie urgentă (de intervenţie), o susţinere fermă a (ţărilor din) regiune şi un mandat clar al ONU”, a apreciat Rasmussen.

UPDATE 16.58 Ungaria, Bulgaria şi Cehia nu vor participa la operaţiunea militară în Libia, deşi susţin decizia luată în acest sens de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, anunţă ministererele de Externe din cele trei ţări, citate de AFP. “Nu vreau ca militarii ungari să participe la această operaţiune“, a declarat şeful diplomaţiei ungare, Janos Martonyi, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. “În acest moment, nu cred că Bulgaria se poate implica într-o acţiune militară directă în Libia”, a reacţionat şi ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, subliniind că Sofia va aplica “în totalitate” sancţiunile impuse regimului Muammar Kadhafi. “Guvernul nu ia în calcul participarea Cehiei la această operaţiune militară. Praga respectă decizia Consiliului de Securitate care va permite asigurarea protecţiei civililor libieni în faţa violenţelor sângeroase şi încălcării brutale a drepturilor omului comise în ultimele săptămâni de regimul Muammar Kadhafi”, a explicat premierul ceh, Petr Necas. (Mediafax)

UPDATE 16.06 Prima reacţie oficială din partea României. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, referindu-se la decizia Consiliului de Securitate al ONU în privinţa Libiei, că România se va coordona cu statele membre UE şi NATO, este “pe recepţie” şi va lua o decizia politică internă dacă este cazul să participe şi sub ce formă. Mai multe AICI: Baconschi, despre Libia: Suntem pe recepţie, vom lua o decizie internă dacă participăm

Libia a declarat “incetarea imediata” a focului in intreaga tara, pentru a proteja civilii si a se conforma rezolutiei adoptate joi seara de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a afirmat vineri ministrul libian de externe, Moussa Koussa, citat de Reuters. “Am decis incetarea imediata a focului si incheierea tuturor operatiunilor militare”, a afirmat oficialul de la Tripoli.

“Libia pune mare pret pe protejarea civililor”, a spus seful diplomatiei libiene. Koussa a adaugat ca tara sa ii va proteja pe toti straini si toate bunurile straine aflate in Libia.

După ce aseară ONU a dat undă verde operaţiunilor militare în Libia, francezii au anunţat că “se pregătesc şi că în câteva ore vor începe primele acţiuni militare”, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, François Baroin, relatează Le Figaro. Oficialul nu a precizat cu exactitate când, cum, care sunt ţintele şi sub ce formă s-ar putea derula operaţiunile. Unele surse îndrăznesc să scrie că Franţa e în război cu Libia. Potrivit rezoluţiei iniţiate de Liban, Marea Britanie şi Franţa, cu sprijinul SUA, Consiliul de Securitate al ONU autorizează luarea “tuturor măsurilor necesare pentru protejarea civililor şi a zonelor locuite de civili aflate în pericol de a fi atacate în Libia, inclusiv în Benghazi, în vreme ce exclude o forţă de ocupaţie”. Documentul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, zero împotrivă şi cinci abţineri. Ţările care s-au abţinut sunt Rusia, China, India, Brazilia şi Germania.

Forţele militare libiene numără 100.000 de militari şi deţin blindate, avioane de luptă şi o mică marină de război. Chiar dacă este greu de estimat care e capacitatea militară a rebelilor, este clar că unităţile mult mai bine echipate şi antrenate sunt cele care au rămas fidele colonelului Muammar Gaddafi.

13.00 – Libia neagă că şi-ar fi închis spaţiul aerian.

12.45 Franţa a convocat un summit euro-arabo-african pentru mâine dimineaţă la Elysee. Summitul va întruni Liga Arabă, Uniunea Africană şi Uniunea Europeană.

12.35 O reuniune a liderilor italieni va avea loc în această după-amiază la Roma pentru a discuta cum va participa Italia la zona de excludere aeriană. Oficialii din Peninsulă au anunţat deja că puna la dispoziţia ONU toate bazele aeriene.

12.34Grecia cere încetarea imediată a focului în Libia şi a anunţat că este gata să-şi ajute partenerii şi aliaţii, după ce a salutat rezoluţia ONU.

12.28Europa este divizată în privinţa ofensivei din Libia. Franţa, Marea Britanie, Danemarca şi Polonia militează pentru o operaţiune în forţă, în timp ce Germania, Italia, care se confruntă cu un aflux de imigranţi în urma revoltelor, şi Suedia se opun.

12.13 – Bombardamentele din această dimineaţă de la Mistra s-au soldat cu 4 morţi şi 60 de răniţi, potrivit Al-Arabiya.

12.07 – Premierul francez Francois Fillon îi va primi la ora 17.00 principalii responsabili parlamentari în prezenţa miniştrilor afacerilor externe Alain Juppé şi cel al apărării Gérard Longuet pentru a discuta despre situaţia din Libia. De dimineaţă, preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a întâlnit cu premierul, ministrul apărării şi şeful statului major, amiralul Edouard Guillaud şi au purtat discuţii pe acceaşi temă, rezoluţia ONU.

11.55Premierul britanic David Cameron se va adresa la ora 13.00 Parlamentului pentru a prezenta situaţia din Libia. Intervenţia sa va fi precedată de un Cosiliul de miniştrii extraordiar.

11.20O participare rusă la intervenţia armată în Libia este exclusă, a declarat şeful statului major rus. Rusia s-a abţinut la votul de aseară de la Consiliul de Securitate al ONU, însă nu şi-a utilizat dreptul de veto pentru a bloca adoptarea textului.

10.50 – Turcia, ţară membră NATO, a cerut încetarea focului în Libia şi se opune unei intervenţii străine, potrivit premierului de la Ankara. (…)

  • Gandul:

RĂZBOI ÎN LIBIA. Ce ţări intră în coaliţia care luptă împotriva lui Gaddafi. Franţa anunţă că atacurile militare încep “în câteva ore”. UPDATE

UPDATE 12.28 Libia şi-a închis total spaţiul aerian, până la noi ordine, a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Control Aerian, Eurocontrol, relatează AFP. “Tripoli nu mai acceptă trafic (aerian) până la noi ordine”, a anunţat Eurocontrol, pe site-ul său. Agenţia, care administrează traficul aerian în Europa, afirmă că a primit această informaţie de la autorităţile malteze.

UPDATE 11.24 Mai multe ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa la intervenţia militară în Libia, în urma rezoluţiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijin logistic umanitar, relatează AFP.

Canada va trimite în Libia şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdicţie aeriană şi autorizează folosirea forţei, relatează joi presa canadiană. “Guvernul canadian a luat decizia astăzi, târziu, de a trimite şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a se alătura americanilor, britanicilor şi francezilor, dar şi celorlalte ţări care vor participa la impunerea zonei de interdicţie aeriană”, a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul său. Anunţul mobilizării aparatelor canadiene este “iminent”, potrivit televiziunii publice CBC. Între 120 şi 200 de soldaţi vor însoţi avioanele CF-18 – echivalentul canadian al aparatului F-18 american – acolo unde vor avea baza, fără îndoială în Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail şi CBC. Aceştia ar putea ajunge acolo încă de vineri, potrivit CTV.

Norvegia va participa la intervenţia militară din Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang. “Am decis să contribuim la operaţiune. Dar este prea devreme pentru a spune în ce mod”, a declarat ea. “Este rezonabil să trimitem mijloace aeriene”. Trimiterea de avioane de luptă F-16 norvegiene “este o posibilitate. Dar o mare operaţiune umanitară va fi de asemenea înfiinţată, ceea ce aduce în actualitate trimiterea unor avioane de transport”, potrivit ministrului.

La rândul său, Danemarca va cere vineri, “cât mai rapid posibil”, sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contribuţii care să includă avioane de luptă F-16, a anunţat ministrul de Externe, Lene Espersen. “Dar vreau să spun deja că Guvernul este hotărât să formeze cât mai repede posibil o contribuţie daneză concretă pentru a putea contribui la decizia Consiliului de Securitate”, a declarat ea, într-un comunicat. “Suntem pregătiţi să acţionăm foarte rapid şi să ne asigurăm că va fi o gestionare rapidă în Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca să poată pune la dispoziţie avioane F-16”, a adăugat Espersen, citată de agenţia Ritzau.

Pe de altă parte, Polonia este pregătită să ofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la o forţă de atac în Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich. “Suntem pregătiţi să ajutăm cu avioanele noastre de transport. Capacităţile noastre ne permit să detaşăm o parte din forţele noastre şi mijloacele noastre pentru ajutor umanitar”, a declarat Klich pentru postul privat de radio TOK FM. “Am decis miercuri cu preşedintele şi prim-ministrul că implicarea Poloniei într-o forţă de atac este exclusă”, a precizat el. “În ceea ce priveşte zona de interdicţie aeriană, noi nu intenţionăm să participăm la implementarea ei cu forţele noastre armate”, a adăugat ministrul. (Mediafax)

UPDATE 10.39 Reprezentanţii celor 28 de state membre NATO vor analiza vineri consecinţele adoptării rezoluţiei ONU privind utilizarea forţei împotriva forţelor loiale liderului lui Gaddafi, a declarat un diplomat NATO, citat de AFP. “Reprezentanţii celor 28 de ţări membre trebuie să se reunească, pentru a discuta despre poziţia NATO după votul din Consiliul de Securitate”, a declarat diplomatul citat, sub acoperirea anonimatului. “Orice decizie NATO va avea la bază cele trei condiţii pe care le-a reamintit joi secretarul general Anders Fogh Rasmussen – demonstrarea necesităţii unei intervenţii, existenţa unui mandat clar din punct de vedere juridic şi sprijinul unor organizaţii regionale relevante”, a precizat el. (Mediafax)

UPDATE 10.36 Qatarul şi Emiratele Arabe Unite vor participa, în baza mandatului ONU, la operaţiuni militare comune împotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Gaddafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Naţiunile Unite, citat de AFP.

UPDATE 10.35 Forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardau vineri oraşul Misrata, situat la 200 de kilometri est de Tripoli şi controlat de opoziţie, după o noapte de tiruri cu armament greu, a anunţat un purtător de cuvânt al rebelilor, citat de AFP. “Zeci de bombe de toate felurile se abat asupra oraşului de aseară”, a declarat acest purtător de cuvânt, sub acoperirea anonimatului. “Sunt în continuare tiruri intense de obuze asupra oraşului”, a adăugat el, precizând că nu cunoaşte numărul victimelor pentru moment. Joi au fost anunţate informaţii contradictorii referitor la oraşul Misrata, regimul afirmând că forţele sale armate au preluat controlul asupra acestuia, în timp ce un purtător de cuvânt al opoziţiei a dezminţit această informaţie. (Mediafax)

UPDATE 10.30 Atacurile militare împotriva regimului libian după rezoluţia ONU vor interveni “rapid”, “în câteva ore”, iar francezii vor “participa”, a declarat vineri dimineaţă purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, citat de AFP. “Atacurile vor avea loc rapid”, a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adăugând că nu vrea să precizeze pentru moment exact “când, cum, ce ţinte, ce forme” vor avea acestea. Această intervenţie militară “nu este o ocupaţie a teritoriului libian”, ci “un dispozitiv de natură militară pentru a proteja poporul libian şi a-i permite să meargă până la capătul dorinţei sale de libertate şi, deci, la căderea regimului Gaddafi”, a continuat el. “Francezii care s-au aflat în fruntea aceste cereri (de intervenţie) vor fi, în mod natural, coerenţi cu intervenţia militară, deci vor participa”, a adăugat el. “Ceea ce s-a întâmplat în această noapte (cu rezoluţia ONU) este o etapă importantă în gestionarea acestui război din Libia, a masacrării de către Gaddafi a poporului său şi trebuie recunoscut rolul puternic jucat de preşedintele Republicii Nicolas Sarkozy şi de Franţa”, a subliniat el. (Mediafax)

UPDATE 10.21 Libia “nu se teme” după votarea în Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii care prevede atacuri aeriene împotriva forţelor guvernamentale, a declarat unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Seif al-Islam, citat de AFP.Suntem în ţara noastră şi cu poporul nostru. Şi nu ne este teamă”, a declarat el la Tripoli, pentru emisiunea News Nightline de la postul american de televiziune ABC. “Nu ne va fi teamă. Haideţi! Nu ne va fi teamă. Nu veţi ajuta poporul dacă veţi bombarda Libia pentru a ucide libieni. Veţi distruge ţara noastră. Nimeni nu este mulţumit de acest lucru”, a adăugat el. (Mediafax)

UPDATE 10.18 Colonelul libian Muammar Gaddafi a schimbat tactica, din motive umanitare, şi nu mai prevede să atace oraşul Benghazi, fieful rebelilor, a anunţat joi seara CNN, imediat după ce ONU a aprobat un recurs la forţă contra regimului libian, relatează AFP. “Tocmai am primit un telefon de la unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif (al-Islam)”, a declarat un corespondent al CNN la Tripoli, Nic Robertson. “A spus că sunt pe cale să schimbe tactica la Benghazi, că armata nu va intra în Benghazi. Ea va ocupa poziţii în jurul fiefului” rebelilor, a adăugat corespondentul. (Mediafax)

UPDATE 1.48 Prezenţă bizară imediat după anunţarea rezoluţiei ONU: Khaled Kaim, ministrul adjunct de Externe al Libiei, a făcut primele declaraţii către presă în numele regimului lui Moammar Gaddafi. Surprinzător de zâmbitor şi de relaxat, oficialul a dat asigurări către presa internaţională că ultimul lucru pe care-l doreşte regimul de la Tripoli este să facă rău propriului popor. Ministrul a subliniat că autorităţile guvernamentale nu doresc să intre în vreun conflict armat cu rebelii, că acceptă rezoluţia ONU, dar au nevoie “să vorbească cu cineva” despre “aspectele tehnice” ale deciziei Consiliului de Securitate. Conferinţa s-a întrerupt brusc, mai mulţi suporteri ai lui Gaddafi urcându-se pe mese pentru a scanda în favoarea liderului lor.

UPDATE 1.34 Aliaţii vor lua “TOATE MĂSURILE NECESARE” pentru apărarea civililor de trupele lui Gaddafi – un “cod” care se traduce prin operaţiune militară, scrie Reuters. Acest termen lasă loc la numeroase interpretări, comentează analiştii contactaţi de CNN, dar, în esenţă, permite intervenţia militară contra regimului lui Gaddafi. Cu câteva ore înainte, Gaddafi declarase că nu va arăta “niciun fel de milă” pentru “trădătorii” din Benghazi – cartierul general al rebelilor: “Venim peste voi, zenga, zenga, vom lua casă cu casă, cameră cu cameră. Venim peste voi chiar din seara asta şi-o să vă scoatem din dulapurile în care vă veţi ascunde”.

UPDATE 1.22 Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU, care le dă un sprijin important rebelilor, a fost întâmpinată cu urale şi focuri de armă pe străzile din Benghazi.

Rebelii din Benghazi, fieful din estul ţării al forţelor anti-Gaddafi, au întâmpinat cu focuri de arme şi cu artificii, joi noapte, vestea că ONU a votat rezoluţia ce permite distrugerea forţelor aeriene ale puterii de la Tripoli, transmite CNN.

UPDATE 00.44 Consiliul de Securitate al ONU a autorizat instituirea unei zone de excludere aeriană în Libia şi a cerut statelor arabe, cât şi “celorlalte state” să ia “toate măsurile necesare” pentru protejarea civililor de atacurile forţelor conduse de Moammar Gaddafi. Rezoluţia, care a trecut cu zece voturi pentru, niciun vot împotrivă şi cinci abţineri (Rusia, Germania, China, India şi Brazilia), stabileşte interdicţia oricărui zbor deasupra spaţiului aerian al Libiei. Rezoluţia a fost propusă de Franţa, Liban, Marea Britanie şi SUA.

În traducere liberă, rezoluţia lasă cale liberă aliaţilor pentru lovituri aeriene împotriva obiectivelor militare libiene. De asemenea, rezoluţia prevede blocarea activelor companiilor petrolier din Libia şi a celor ale Băncii Centrale.

Statele membre ale Consiliului de Securitate vor putea “lua toate măsurile necesare” pentru a proteja civilii în Libia, potrivit proiectului de rezoluţie asupra căruia Consiliul urmează să voteze vineri, fiind prevăzută şi o “interdicţie a tuturor zborurilor” deasupra ţării, transmite AFP.

Proiectul de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU “autorizează statele membre (…) să ia toate măsurile necesare (…) pentru a proteja civilii şi zonele populate de civili aflate sub ameninţarea atacurilor” conduse de forţele colonelului Muammmar Gaddafi, inclusiv la Benghazi – oraş din estul Libiei, controlat de rebeli -, subliniază textul. Proiectul de rezoluţie “decide să stabilească o interdicţie a tuturor zborurilor în spaţiul aerian” al Libiei, “pentru a contribui la protejarea civililor”, adaugă textul. Muammar Gaddafi anunţă o ofensivă împotriva oraşului Benghazi începând “din această seară” – TV

Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat, joi, că forţele guvernamentale vor ataca în cursul serii oraşul Benghazi, bastionul rebelilor situat la circa 1.000 de kilometri est de Tripoli, într-un mesaj transmis de televiziunea libiană, relatează AFP. “Decizia a fost luată. Pregătiţi-vă, ajungem în această seară!”, a declarat el într-un discurs adresat locuitorilor acestui oraş. “Îi vom vâna pe trădătorii din Benghazi”, a adăugat el. Gaddafi a promis, de asemenea, să îi ierte pe rebelii care predau armele la Benghazi. “Cei care predau armele şi fug în această seară nu au de ce să se îngrijoreze. Nu îi vom urmări”, a asigurat colonelul Gaddafi în mesajul adresat locuitorilor acestui oraş, al doilea ca mărime din ţară.

O revoltă fără precedent împotriva regimului lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de aproape 42 de ani, a izbucnit la jumătatea lui februarie în Libia.

Benghazi este sediul Consiliului naţional de tranziţie, instanţa conducătoare înfiinţată de insurgenţi. După ce au preluat controlul de la insurgenţi în mai multe oraşe din estul ţării în ultimele zile, forţele loiale colonelului Gaddafi sunt “la intrarea” în Benghazi, a declarat anterior televiziunea oficială. (Diana Iliescu, Mediafax)

RĂZBOI ÎN LIBIA. GADDAFI AMENINŢĂ: „TRAFICUL AERIAN ŞI MARITIM DIN MEDITERANA VA DEVENI «ŢINTĂ»”, în caz că Libia este bombardată

Poziţia dură a regimului de la Tripoli nu exclude negocieri privind instituirea unui armistiţiu cu rebelii de la Benghazi, împotriva cărora ar putea să nu mai aibă loc asaltul final, promis înainte de rezoluţia ONU

“Orice act militar străin” va face “ţinte” legitime pentru forţele armate libiene “întreg traficul aerian şi maritim din Marea Mediterană”, a anunţat regimul de la Tripoli, în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, de joi seara, care permite instituirea unei zone de excludere aeriană în spaţiul aerian libian.

Primele atacuri ar urma să se desfăşoare în câteva ore, în cursul zilei de vineri, printr-o misiune comună franco-britanică, cu sprijinul logistic al unor state arabe, notează The Daily Telegraph. Este posibil ca, în primă fază, bombardamentele să fie efectuate de aparate de zbor fără pilot, aşa numitele drone (sau UAVs).


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Gaddafi da inapoi si accepta, formal, rezolutia ONU. VA MAI BOMBARDA NATO LIBIA? FRANTA AMENINTA IN CONTINUARE CA VA ATACA

  1. De ceva timp asistam la o poveste de dragoste mai neobisnuita intre Franta si Libia , dar cauzele problemei sunt ceva mai vechi si incep prin 2003 cand presedintele Frantei de atunci Jacques Chirac a vrut sa-l ia la bataie pe George “Tufis” pentru ca acesta i-a venit in gand sub anumit pretext sa securizeze pentru el bogatele campuri petrolifere din Irak . Problema atunci era ca Franta avea contracte excelente de extractie in Irak si planul americanilor ii trimitea pe tusa . Evident ca Franta o putere second hand nu se putea opune americi , cu tot tambalaul facut de Jacques Chirac care ii ameninta pe americani ca ii bombardeaza cu cartofi prajiti . Si uite asa in paguba Franta latra si caravana americana trece linistita spre drumul catre Irak . De atunci americanii nu au mai avut liniste cu Franta , reprosurile si alte probleme stau ca niste spini in calea cooperarii celor doua tari .

    Gata cu istoria , sa trecem la fondul problemei unde din 2003 Franta cauta la greu sa-si refaca contractele petroliere avantajoase in zona araba . Si ghici unde a vazut Franta o dragoste ranita , desi ei spun ca este la prima vedere .

    Ca membru permanent al consiliului de securitate rar Franta a avut un interes special , deobicei aliandu-se cu ceilalti membri in functie de interesul sau . Dar acum Franta indragostita peste cap are propriul ei interes , iar ceilalti membri cu drept de veto trebuie sa tina cont , ca unii chiar au ceva datorii mai vechi la adresa Frantei , iar cei ce ar incerca sa se opuna ar trebui pe viitor sa invete un cuvant tare neplacut in limba Franceza , deoarece oricine sta acum in calea iubiri fierbinti pe viitor va auzi acel cuvant .

    Asa stand lucrurile nu este de mirare ca rezolutia ONU a consiliului de securitate a trecut cu 10 voturi si cu 0 respingeri si cu 5 abtineri . Deh nici Rusia si nici China nu au indraznit sa spuna NU , ca pe viitor ii pastea un veto frantuzesc cand le era lumea mai draga . Asa ca au inghitit in sec si s-au facut ca se uita in alta parte , ca cu dragostea nu-i de joaca .

  2. @Gheorghita7:

    Interesanta poveste. 🙂

    Ceva mai la concret se poate, ca sa inteleaga si omul mai prozaic? 😉

  3. 🙂 Nu prea stau bine cu traducerile din povestiri in limba Romana , dar am sa incerc . La “concret” acuma vor fi prinsi bietii libieni atat pro cat si contra intre Muammar Gaddafi si Nicolas Sarkozy . Restul ca Danemarca sunt si ei pe acolo sa prinda ceva firmituri de contracte . Este evident ca Franta este liderul acctiunii si cand senior Muammar va fi invins , Franta va lua partea invingatorului ca doar nu se obosesc asa din dragoste si pe degeaba . S-au obosit unii prin Somalia dar s-au obosit degeba , mai ales ca ii pisca piratii somalezi de cate un vapor din cand in cand .

    Acuma moda americana este peste tot . americani securizeaza terenurile petrolifere in Irak , Franta securizeaza in Libia , China incearca ceva in Africa prin Sudan , OMV a securizat cu succes petrolul din Romania , Partea cu petrolul din Romania nu voiam s-o spun ca ma doare 🙁 .

    In zilele urmatoare si saptamani vom avea parte de ” la concret ” cu stirile si evenimentele ce vor veni , eu cel putin ma recunosc un traducator slab 🙂 , si de aceia renunt ca nu ma pricep 🙂 .

  4. @Gheorghita7:

    E foarte plauzibil sa fie asa…

  5. @bandit mistic:

    Nu sunt comentarii, sunt produse automat datorita linkurilor de final.

  6. în completare, deşi nu sunt de acord cu politica editorială a sitului:

    http://www.criticatac.ro/5360/libia-revolta-populara-razboi-civil-sau-agresiune-militara/

    Spor şi credinţă în toate!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare