Noaptea Muzeelor: „Viză pentru Gulag”. Expoziții-document organizate de MEMORIALUL GHERLA

16-05-2019 56 secunde Sublinieri

Noaptea Muzeelor: „Viză pentru Gulag”

De Noaptea Muzeelor, Memorialul Gherla vă propune „simultanul” de expoziții-document „Viză pentru Gulag”: fișe matricole penale ale deținuților politici din închisorile comuniste. Dacă vă aflați în noaptea de 18 spre 19 mai 2018 în Gherla, Cluj-Napoca, Bistrița sau Dej, puteți vizita una sau poate mai multe din cele 5 săli unde vom expune sute de reproduceri după documentele secrete care însoțeau destinele de coșmar ale deținuților politici în timpul prigoanei stalinist-comuniste.

Fiecare colecție expusă conține selecții distincte: unele aparțin deținuților executați (Muzeul Penitenciarului Gherla), altele scriitorilor (Casa Andrei Mureșanu – filiala Bibliotecii Județene Bistrița), preoților (Muzeul Mitropoliei Clujului) și, deopotrivă, elitelor sociale sau oamenilor obișnuiți ale căror vieți au fost luate în captivitate de comuniști (Muzeul Municipal Dej, Memorialul Gherla). La Gherla, pe lângă oportunitatea de a vizita Muzeul Penitenciarului (altminteri greu accesibil), veți putea întâlni și câțiva oaspeți speciali: foști deținuți politici, alături de care granițele experienței acestei nopți de mai se deschid pentru emoție, înțelegere, compasiune.

Viză pentru Gulag e o călătorie fără sfârșit, pe care o începem acum, cu cateva fragmente dintr-o hartă a memoriei pe care fiecare dintre noi încearcă s-o recupereze parțial. Împreună, cu dragoste, putem izbuti mai mult.

Expozițiile organizate:

Cluj-Napoca:

Muzeul Mitropoliei Clujului
Piața Avram Iancu, demisolul Catedralei Mitropolitane
Ora: 19.00 – 00.00
Telef. contact: 0751462970

Gherla:

Muzeul Penitenciarului Gherla
Str. Andrei Mureșanu, nr. 4
Ora: 19.00 – 22.00

Memorialul Gherla
Str. Cărămizii, nr. 2A
Ora: 19.00 – 00.00
Telef. contact: 0723360582; 0754599169

Dej:

Muzeul Municipal Dej
Str. 1 Mai, nr. 3
Ora: 19.30 – 00.00
Telef. contact: 0768575608

Bistrița:

Casa Andrei Mureșanu – filială a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud
Str. Andrei Mureșanu, nr. 19
Ora: 20.00 – 00.00
Telef. contact: 0723360582

Sponsor: Konrad-Adenauer-Stiftung
Instituții partenere: Penitenciarul Gherla; Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului; Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Muzeul Municipal Dej


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Noaptea Muzeelor: „Viză pentru Gulag”. Expoziții-document organizate de MEMORIALUL GHERLA

  1. “Dacă vă aflați în noaptea de 18 spre 19 mai 2018 în Gherla, Cluj-Napoca, Bistrița sau Dej, puteți vizita…”

    Hristos a înviat !!! S-a strecurat o greșeală, este vorba de anul 2019, nu … 2018. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  2. “Aducerea aminte fără luare aminte este fariseism!”
    Am citat din articolul precedent, afirmația lui Victor Alistar. Memorialul durerii, memorialul Gherla, memorialul Aiud, memorialul victimelor comunismului, sunt tot mostre de fariseism contemporan, iertată să-mi fie această exprimare…
    Vrednicul de pomenire părinte Iustin Pârvu a dorit până în ultima clipă a vieții lui o mănăstire la Aiud, închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste (măcar o singură mănăstire dacă nu mai multe), în care să fie pomeniți la rugăciunea de obște și mai ales la Sfânta Liturghie, toți deținuții politici, din temnițele comuniste, vii sau adormiți în dreaptacredință, așa cum și-ar fi dorit și cei plecați la Domnul în perioada detenției, dar și cei care au supraviețuit acelor diabolice torturi. Din păcate Mamona și slugile lui, nu vor să recunoască abuzurile și crimele comise și nici să facă din victimele torturilor lor eroi și cu atât mai puțin sfinți. Se așteaptă trecerea timpului și trecerea lor în uitare, plecarea supraviețuitorilor la Domnul și de fațadă, de ochii lumii, mai fac câte o expoziție de care nu află și nu știe mai nimeni, închinată celor care au trecut prin temnițele comuniste, subliniind mai ales jertfa celor de alte credințe și/sau unor foști oameni politici. Nu trebuie să se afle cruntul ADEVĂR, anume că în temnițele comuniste din România s-a urmărit cu cea mai mare înverșunare scoaterea cu orice preț a Lui Dumnezeu din inima omului. În acest scop s-au folosit cele mai teribile și odioase experimente pe care mintea dușmanilor Lui Dumnezeu le-a putut concepe.
    Spre deosebire de perioada prigonirii creștinilor din primele veacuri, când creștinii rămași în viață mai puteau aduna sfintele moaște ale martirilor, în comunism acest lucru nu a fost posibil. Dar marea durere este aceea că nici acum, în așa zisa libertate, nu este permisă căutarea sfintelor moaște, ba chiar pe locurile unde au fost îngropați martirii sunt blocuri sau și mai rău, gropi de gunoaie. Da, teribil de cumplită plagă fariseismul !!! Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare