Nouriel Roubini: FMI pregateste fonduri speciale pentru ITALIA SI SPANIA. Grecia este printre cotizanti!

13-09-2011 1 minut Sublinieri

  • Capital:

Uitați de Grecia: FMI se pregătește în secret să salveze pe altcineva

Este o observație făcută de economistul Nouriel Roubini. Fondul Monetar Internațional a reactivat programul New Arrangements to Borrow (NAB), adică modalitatea prin care instituția strânge bani pentru a ajuta statele care au nevoie de ajutor. Roubini spune că FMI pregătește bani pentru Italia și Spania fără să pomenească nimic însă de Grecia.

Printre noii participanți la “cheta” inițiată de FMI sunt China și Israelul și, paradoxal, Grecia. Astfel, chinezii au cea mai mare contribuție, de 31 de miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a peste 35 de miliarde de euro. Israel vine cu aproximativ jumătate de miliard de euro, în timp ce Grecia contribuie cu aproximativ 1,6 miliarde de euro.

După China, Brazilia, India și Rusia, contribuie cu peste 8 miliarde de euro.

Și Portugalia ia de la FMI aproape 4 miliarde de euro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat deblocarea a 3,98 de miliarde de euro din împrumutul acordat în luna mai Portugaliei. FMI a precizat într-un comunicat că această a doua tranşă a împrumutului a primit undă verde din partea Consiliului de administrare. Suma totală ce a fost până în prezent pusă la dispoziţia Lisabonei este de 10,43 de miliarde de euro.

Fondul a promis că Portugalia va primi suma de 26 de miliarde de euro în interval de timp de trei ani, în cadrul unui plan internaţional de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro.

Măsuri extreme: Italia se vinde pe bucăți ca să plătească datoriile

Guvernul Italiei ia în considerare vânzarea unor active de stat, pentru reducerea datoriei publice masive, au declarat marţi pentru Reuters surse guvernamentale.Cel mai curând săptămâna viitoare ar putea avea loc o întâlnire la Roma, cu investitorii financiari, pentru a studia opţiunile pe care guvernul le are la dispoziţie’, a declarat una dintre surse.

Vânzarea unor participaţii în companiile controlate de stat, cum ar fi Eni, Enel şi Finmeccanica, nu este luată în considerare, susţin sursele. Printre posibilele opţiuni se află vânzarea unor proprietăţi deţinute de stat şi a unor participaţii în companiile de utilităţi.

Trezoreria Italiei a anunţat marţi că a reuşit să obţină 6,485 miliarde de euro de pe piaţă prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, dar la cele mai ridicate dobânzi de la introducerea euro. În ultimele săptămâni, investitorii au început să se teamă de riscul unei extinderi a crizei datoriilor suverane în Italia, ţară luată în vizor pentru datoria sa enorm de aproape 1.900 miliarde de euro (aproximativ 120% din PIB).

Pentru a linişti pieţele financiare, Senatul italian a votat în 7 septembrie un dificil plan de austeritate bugetară, în valoare de 54 de miliarde de euro, pentru echilibrarea bugetului în următorii trei ani.  Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat că Produsul Intern Brut al Italiei va scădea cu 0,1% în trimestrul trei din 2011 şi va creşte cu 0,1% în ultimele trei luni din acest an.

Printre măsurile de austeritate adoptate de guvernul italian se află majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 20% la 21%, introducerea unei taxe speciale de 3% pe veniturile mai mari de 300.000 de euro şi modificarea vârstei de pensionare în cazul femeilor de la 60 la 65 de ani.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Nouriel Roubini: FMI pregateste fonduri speciale pentru ITALIA SI SPANIA. Grecia este printre cotizanti!

  1. Pingback: Germania in risc de faliment, ratingul Italiei a fost scazut, Grecia sub presiune, FMI promite recesiune, eurocratii DECID: RECAPITALIZEAZA BANCILE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare