Rasplata americana pentru serviciile romanesti: DEPARTAMENTUL DE STAT CRITICA ROMANIA PENTRU STAREA LIBERTATII RELIGIOASE

13-09-2011 2 minute Sublinieri

Ministrul de Externe Teodor Baconschi i-a spus secretarului american, în încheierea declaraţiilor de presă care au urmat semnării acordului privind scutul antirachetă, “dragă Hillary, facem cu modestie istorie astăzi”, adăugând că este “impresionat şi onorat” să se afle la Departamentul de Stat. (…)

Cu câteva ore înainte de semnarea acordului privind scutul, departamentul de Stat a publicat un Raport cu privire la Libertăţile Religioase, ce conţine o serie de critici la adresa României. Raportul notează că administraţia SUA discută despre libertatea religioasă cu Guvernul României în cadrul angajamentului său de promovare a drepturilor omului.

Administraţia SUA şi-a menţinut interesul în legătură cu temele legate de libertatea religioasă. Ambasada a menţinut un contact strâns cu o gamă largă de grupuri religioasă şi ONG-uri din ţară , inclusiv cu grupuri musulmane şi alte grupuri religioase minoritare pentru a monitoriza şi discuta despre libertatea religioasă. Ambasadorul şi alţi oficiali din cadrul ambasadei s-au întâlnit în mod constant şi au exprimat îngrijorări legate de libertatea religioasă cu lideri religioşi, cu oficiali guvernamentali. Ambasadorul, însărcinatul cu afaceri şi alţi oficiali din cadrul ambasadei şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea în legătură cu ritmul lent de restituire a proprietăţilor bisericii, mai ales ale Bisericii Greco-Catolice, în discuţiile cu oficiali guvernamentali, se arată în raportul citat de Mediafax.

“Ambasada a continuat să încurajeze reluarea dialogului între Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică menit reconcilierii şi rezolvării disputelor curente pe tema proprietăţilor. Oficiali SUA au continuat să pledeze în cercurile guvernamentale pentru un tratament corect şi egal în ceea ce priveşte chestiunile legate de restituirea proprietăţilor şi pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu tuturor grupurilor religioase”, se mai arată în raport.

De asemenea, notează raportul, oficialii americani de la ambasada din Bucureşti precum şi alţi oficiali guvernamentali americani au discutat cu oficiali ai Executivului de la Bucureşti “despre importanţa unei depline recunoaşteri a Holocaustului în ţară, îmbunătăţiri ale curiculei legate de Holocaust şi deplina implementare a recomandărilor formulate în 2004 de Comisia Wiesel”.

Raportul notează însă că atât Constituţia cât şi celelalte legi şi politici naţionale protejează libertatea religioasă şi, în practică, Guvernul a consolidat protecţia astfel acordată. Documentul mai arată că Guvernul a respectat în general libertatea religioasă atât legislativ cât şi în practică.

Au existat informaţii privind abuzuri sau cazuri de discriminare bazate pe afilierea religioasă, credinţe sau practici. Au fost cazuri în care unii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe au dovedit ostilitate faţă de membrii bisericilor neortodoxe şi au criticat activitatea de misionariat“, se mai arată în raport.

Documentul notează că Biserica Greco-Catolică s-a plâns în continuare că autorităţile locale s-au opus în mod constant acordării unui permis de construire pentru o nouă biserică la Săpânţa. De asemenea, notează Departamentul de Stat a mai notat că bisericile Adventistă şi Baptistă au raportat situaţii similare la Bucureşti şi Bursuceni, Suceava.

Puţini politicieni au sprijinit legi şi măsuri care ar nemulţumi Biserica Ortodoxă“, se mai arată în document.

Printre neregulile semnalate, raportul menţionează că BNR a emis în luna iulie o monedă comemorativă cu Patriarhul Miron Cristea, fost conducător al Bisericii Ortodoxe Române în perioada 1925-1939 şi fost prim-ministru în perioada 1938-1939. Raportul notează că pe durata ocupării funcţiei de prim-ministru, Miron Cristea a fost responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei, prin care s-a retras cetăţenia unui număr de aproximativ 225.000 de evrei. “Mulţi dintre aceştia au murit ulterior în timpul Holocaustului. The United States Holocaust Memorial Museum, Institutul Naţional Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului în România şi alte organizaţii au cerut BNR să retragă moneda”, notează documentul. Raportul menţionează că Banca Naţională nu a retras din circulaţie moneda, argumentând, alături de BOR, că aceasta “nu ar trebui relaţionată cu scurta activitate ca prim-ministru a Patriarhului Cristea”.

Nota noastra:

Evident ca Departamentul de Stat stia dinainte de vizita de lucru a presedintiei romane la Washington, care urma sa aiba loc exact astazi. Astfel ca momentul ales pentru publicarea Raportului privind libertarea religioasa este, practic, un santaj si o umilinta usturatoare facute “partenerului” estic, urecheat “parinteste” ca inca este prea legat de BOR si ca nu face destul pentru greco-catolici si pentru organizatiile de lobby evreiesti…

Desigur, Raportul nu priveste doar Romania si nu este o premiera presiunea pe care SUA o face asupra Bisericii Ortodoxe de la noi si aiurea. Insa contextul… Oare un alt pret pe care trebuie sa il platim pentru marele “privilegiu” pe care-l avem de a fi teatru de operatii militare americane va fi reducerea influentei BOR in societate?

Asupra vizitei din SUA vom reveni cu stiri si comentarii.


Categorii

1. DIVERSE, America, Greco-Catolici (Uniatia), Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Rasplata americana pentru serviciile romanesti: DEPARTAMENTUL DE STAT CRITICA ROMANIA PENTRU STAREA LIBERTATII RELIGIOASE

 1. PSALMUL 58
  Al lui David.

  1. Scoate-mă de la vrăjmaşii mei, Dumnezeule, şi de cei ce se scoală împotriva mea, izbăveşte-mă.
  2. Izbăveşte-mă de cei ce lucrează fărădelegea şi de bărbaţii vărsărilor de sânge mă izbăveşte.
  3. Că iată au vânat sufletul meu, stătut-au împotriva mea cei tari.
  4. Nici fărădelegea şi nici păcatul meu nu sunt pricină, Doamne. Fără de nelegiuire am alergat şi m-am îndreptat spre Tine;
  5. Scoală-Te, întru întâmpinarea mea şi vezi. Şi Tu, Doamne, Dumnezeul puterilor, Dumnezeul lui Israel,
  6. Ia aminte să cercetezi toate neamurile; să nu Te milostiveşti de toii cei ce lucrează fărădelegea.
  7. Întoarce-se-vor spre seară şi vor flămânzi ca un câine şi vor înconjura cetatea.
  8. Iată, vor striga cu gura lor şi sabie în buzele lor, că cine i-a auzit?
  9. Şi Tu, Doamne, vei râde de ei, vei face de nimic toate neamurile.
  10. Puterea mea în Tine o voi păzi, că Tu, Dumnezeule, sprijinitorul meu eşti. Dumnezeul meu, mila Ta mă va întâmpina;
  11. Dumnezeu îmi va arăta înfrângerea duşmanilor mei.
  12. Să nu-i omori pe ei, ca nu cumva să uite legea Ta;
  13. Risipeşte-i pe ei cu puterea Ta şi doboară-i pe ei, apărătorul meu, Doamne.
  14. Păcatul gurii lor, cuvântul buzelor lor, să se prindă întru mândria lor şi de blestemul şi minciuna lor se va duce vestea.
  15. Nimiceşte-i, întru mânia Ta nimiceşte-i, ca să nu mai fie!
  16. Şi vor cunoaşte că Dumnezeu stăpâneşte pe Iacob şi marginile pământului.
  17. Întoarce-se-vor spre seară şi vor flămânzi ca un câine şi vor înconjura cetatea.
  18. Ei se vor risipi să mănânce; iar de nu se vor sătura, vor murmura.
  19. Iar eu voi lăuda puterea Ta şi mă voi bucura dimineaţa de mila Ta.
  20. Că Te-ai făcut sprijinitorul meu şi scăparea mea în ziua necazului meu.
  21. Ajutorul meu eşti, ţie-Ţi voi cânta, că Tu, Dumnezeule, sprijinitorul meu eşti, Dumnezeul meu, mila mea.

 2. Administratia S.U.A. ne trateaza de parca ne-ar face o mare favoare in ceea ce priveste scutul antiracheta, cand in realitate singurii favorizati sunt tot ei, prin bazele pe care, cu multa generozitate le-am oferit armatei americane, expunandu-ne tara la posibile conflicte militare (dar si presiunilor rusesti), pe care altfel le-am fi putut ocoli. Americanilor noi le-am facut favoruri, contractul extrem de pagubos cu Bechtel, sicriele aeriene F16, participarea in Afganistan si Irak si poate si altele. Si acum sa si platim tot noi pentru favorurile facute americanilor, ingradind din influenta B.O.R in favoarea altor culte/religii… Singurele favoruri din partea lor nu au parut sa fie decat in sustinerea unor politicieni romani in fruntea statului, si acum sa platim cu totii…

 3. Pingback: VIZITA LUI BASESCU IN AMERICA. INTALNIREA CU OBAMA. Ce implica sa fii "partenerul strategic" al Imperiului American? Ce rol au jucat SRI si CIA?
 4. Cei ce conduc America se demasca deseori,aratand marea lor perfidie si viclenie,si arata ceea ce sunt cu adevarat,asa cum se scrie despre ei.
  Ce restituire de proprietati bisericii greco-catolice ?
  Pai uite ce zice ortodoxul Olivier Clement:

  O. C. : “Eu cred ca, cu cat se realizeaza apropierea dintre Biserica catolica si cea ortodoxa, cu atat dispare uniatia, care nu mai are nici un sens”.

  http://www.crestinortodox.ro/interviuri/ortodoxie-cultura-istorie-dialog-olivier-clement-70526.html

  Vasalii lui Weissel nu reusesc sa se sincronizeze cu ceilalti si sa tina cont si de “ecumenism glue” ?

 5. ” Evident ca Departamentul de Stat stia dinainte de vizita de lucru a presedintiei romane la Washington, care urma sa aiba loc exact astazi. ” -prea elegant ati formulat dar cred ca vroiati sa spuneti ca vizita a fost facuta LA INDICATIA marelui licurici , tocmai pentru urechere directa si potrivita . Cu un exercitiu de imaginatie am putea vedea cum ” copilasul ” Base , cerand , pe geam , de jos , din fata blocului , bani de inghetata , este chemat de parinti , in casa , unde-i tin o predica usturatoare , conditionand primirea banilor de promisiunea de a nu mai calca florile de pe aleea blocului . Iata cum , din nou , pres-ul se face pres si se lasa calcat in picioare in calitatea oficiala pe care o intruchipeaza . Urmeaza strangerea surubului ortodoxiei in Romania , cu siguranta . Nu este prima oara cand primim ” indicatii pretioase ” in acest sens , dar niciodata n-am fost convocati asa urgent , pe nepusa masa si trasi de zulufi in vazul intregii lumii . Un nou record de umilinta a fost atins dar pana sa ne spalam toate pacatele mai avem mult de lucru . Cu ajutorul lui Dumnezeu le-om trece toate .

  Doamne , ajuta-ne !

 6. Scutul antiracheta nu ne apara pe noi….ii apara pe ei!!!!!!!!!!

 7. Pingback: Uneori si din gura "nebunului" iese adevarul: SCUTUL ANTIRACHETA NU PROTEJEAZA NIMIC, DOAR NE FACE TINTA PENTRU RUSIA
 8. Pingback: BOR, atacata (iar) in cotidianul Romania Libera. CUM ISI BATE JOC RL DE SFINTII MARTIRI NASAUDENI!
 9. Pingback: DEZBATERE: ateii contesta finantarea publica a Bisericii. DAR NOI DE CE PLATIM PENTRU AVORTURI, SCHIMBARE DE SEX SAU ACTE ELECTRONICE?
 10. Pingback: "BISERICA ELECTORALA" sau... cat de mult costa PRESTIGIUL SI VERTICALITATEA BISERICII banii dati cu taraita de oamenii politici?
 11. Pingback: Patriarhul Daniel reia ”dialogul” cu GRECO-CATOLICII, sub supravegherea …ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, si a Nuntiului Apostolic - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: Prozelitism si abuz greco-catolic la Vasad-Bihor: BISERICA RETROCEDATA CATOLICILOR INTR-UN SAT DE ORTODOCSI. Episcopia Oradiei ataca POFTA MORBIDA a UNIATILOR dupa locasurile de cult ortodoxe! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: Mark Gittenstein, alaturi de Monica Macovei, in plin PROZELITISM AGRESIV pentru o religie de numai 0.8% adepti: GRECO-CATOLICISMUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: SUA ne critica pentru NATIONALISMUL de pe internet si pentru DISCRIMINAREA HOMOSEXUALILOR in Raportul Departamentului de Stat - Recomandari
 15. Pingback: MANASTIREA BIXAD RETROCEDATA GRECO-CATOLICILOR si EXECUTATA SILIT cu trupe jandarmi si politie dotate cu pusti cu gloante de cauciuc! Staretul Emanoil Rus: “NOI NE APARAM BISERICA, APARAM BISERICA NEAMULUI” - Recomandari
 16. Pingback: GUVERNUL OPREA. Solutia “militara” pentru strunirea coloniei?/ LEGEA RAPORTULUI CENTRU – PERIFERIE: maximizarea profitului peste cadavrele “aborigenilor”/ RAPORTUL DEPARTAMENTULUI DE STAT SUA. Ipocrizie americana si o neobisn
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare