MOMENTE CRUCIALE: care va fi deznodamantul ofensivei KIEVULUI in Est?/ ALERTA la granitele Basarabiei: “MOLDOVA E IN PERICOL IMINENT. Problema nu e DACA gruparile pro-ruse vor actiona la noi, ci CAND o vor face”/ Pregateste RUSIA “ceva” de 9 MAI? Rogozin va “vizita” TIRASPOLUL

6-05-2014 25 minute Sublinieri

Ezita PUTIN intre GHERILA si RAZBOI DESCHIS in Ucraina?

SUA – exercitii militare vaste in MAREA CHINEI

russia-harta2

sursa harta: nypost.com

„Politica struţului nu va duce la nimic. Ucraina este un exemplu pentru noi [Moldova]. Nu a intervenit nici Germania, nici SUA, nici UE, au trebuit să se apuce singuri să-şi facă ordine în ţară. E o prostie să stai să aştepţi să vină cineva să te salveze“ (Iurie Pântea, Chisinau).

***

  • Mediafax:

CRIZA DIN UCRAINA – Ministrul de Interne: Lupte intense în apropiere de Slaviansk, soldate cu victime. Un elicopter militar, doborât de insurgenţi proruşi – LIVE TEXT

Lupte intense aveau loc, luni dimineaţa, în apropiere de Slaviansk (est) şi există victime, a anunţat ministrul de Interne Arsen Avakov. Insurgenţi proruşi au doborât, luni, un elicopter al Forţelor Aeriene ucrainene, în timpul luptelor din oraşul Slaviansk, afirmă surse citate de Kyiv Post.

Ministrul, care se află la un punct de control la aproximativ şase kilometri de locul luptelor, nu a precizat cărei tabere îi aparţin victimele. Luptele au început cu aproximativ două ore înainte, potrivit unui corespondent al AFP.

La Slaviansk, bastion al rebelilor separatişti proruşi, “ni se livrează un război contra teritoriului nostru”, a declarat ministrul. “Misiunea mea este de a elimina teroriştii”, a subliniat el. “Singura tactică este să avansăm încetul cu încetul către centrul” Slaviansk, a adăugat el. “Nu există o soluţie militară, ea trebuie să fie politică”.

Şeful Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak, prezent la faţa locului, a remarcat:“Adversarii noştri sunt bine antrenaţi şi echipaţi”.

“Au fost blocaţi în centrul” Slaviansk. “Rutele (zonelor de luptă) sunt închise, civilii nu sunt lăsaţi să treacă”. “Ei fac totul pentru a ne obliga să folosim arme grele, dar nu o vom face, pentru a progeja populaţia civilă”.

Elicopter militar ucrainean, doborât de insurgenţi proruşi

Insurgenţi proruşi au doborât, luni, un elicopter al Forţelor Aeriene ucrainene, în timpul luptelor din oraşul Slaviansk, afirmă surse citate de Kyiv Post. Insurgenţii au atacat elicopterul cu arme automate. Aparatul militar de tip M-24, aparţinând Forţelor Aeriene ucrainene, s-a prăbuşit într-un râu din Slaviansk. Piloţii au scăpat cu viaţă, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării.

Serghei Lavrov şi Andrei Deşciţa participă la o reuniune a Consiliului Europei dominată de criza din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, au sosit luni la Viena, unde vor participa la o reuniune a Consiliului Europei dominată de criza din Ucraina.

Reuniunea la nivel ministerial a Consiliului Europei va avea loc cu ocazia preluării de către Azerbaidjan, de la Austria, a preşedinţiei organizaţiei. Lavrov a fost întâmpinat la aeroport de către ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz. “Şefii diplomaţiilor din Ucraina şi Rusia vor participa luni seară la un dineu de lucru la Viena, dar nu este vorba de o întrevedere bilaterală”, a explicat Gerald Fleischmann, purtătorul de cuvânt al Ministerului austriac de Externe.

Agenda discuţiilor, care vor continua marţi, va fi dominată de criza ucraineană.

Nouă ofensivă diplomatică a europenilor, în timp ce Ucraina încearcă să pună capăt haosului din est

Ucraina continua să se confrunte luni cu un haos crescând în oraşele din estul ţării, amplificând temerile privind declanşarea războiului civil, situaţie care i-a obligat pe europeni să propună Moscovei o nouă conferinţă internaţională sub egida OSCE.

“Este un război pe punctul de a deveni unul împotriva noastră, iar noi trebuie să fim pregătiţi să respingem agresiunea“, a avertizat, luni, preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov, într-un interviu pentru postul de televiziune Kanal 5.

“Tentativa de destabilizare a situaţiei la Odesa a eşuat”, a afirmat el, după incidentele sângeroase care au avut loc în oraşul din sudul ţării începând de vineri.

“Autorităţile îşi desfăşoară activitatea la Odesa. Numeroşi patrioţi sunt gata să apere oraşul şi ţara. Separatiştii de la Odesa se vor confrunta cu o adevărată rezistenţă din partea patrioţilor locali”, a adăugat el.

Separatiştii proruşi au atacat duminică sediul poliţiei şi au eliberat aproximativ 60 dintre insurgenţii arestaţi vineri seară după ce au atacat o manifestaţie a unor suporteri ai echipei locale de fotbal în favoarea unităţii Ucrainei. Pentru a prevedeni repetarea scenariului, autorităţile au decis transferarea într-o altă regiune a celorlalte 42 de persoane arestate tot vineri, a anunţat luni ministrul de Interne, Arsen Avakov.

“Poliţia din Odesa a reacţionat ruşinos şi, cel mai probabil, criminal, eliberând deţinuţii. Întreaga conducere a poliţiei a fost demisă”, a anunţat el, pe pagina de Facebook.

– “Provocări” la Kiev

Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov consideră că “obiectivul separatiştilor proruşi este răstunarea Guvernului de la Kiev”.

“Am stabilit puncte de control care realizează verificări serioase, în condiţiile în care ne aşteptăm la acţiuni de provocare la 9 mai – Ziua Victoriei armatei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial – şi nu doar în capitală”, a mai afirmat preşedintele Turcinov. “Trebuie să fim atenţi la toate regiunile din ţară, unde pot exista provocatori”, a insistat preşedintele interimar ucrainean. De altfel, situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei, cuprins de acţiunile armate ale separatiştilor proruşi.

La Slaviansk, unul dintre principalele bastioane ale separatiştilor din regiunea Doneţk, focuri de armă şi explozii au fost auzite pe tot parcursul nopţii de duminică spre luni. Centrul oraşului era calm luni dimineaţă, dar, potrivit localnicilor, luptele se desfăşoară într-un sat de la marginea regiunii, pe care populaţia încearcă să-l părăsească.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a separatiştilor, Stella Koroşeva, a afirmat duminică seara că insurgenţii au “primit” întăriri din Crimeea şi din Cecenia, fără să precizeze însă numărul evntualilor combatanţi. În acelaşi timp, armata ucraineană a blocat, duminică, principalul drum spre Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi din est. “Oraşul este în totalitate încercuit”, a declarat Stella Koroşeva.

La Doneţk, principalul oraş din bazinul minier Donbas, la frontiera cu Rusia, mii de manifestanţi proruşi au încercat duminică seara să preia controlul asupra sediului Parchetului militar, însă acesta era deja abandonat. “Nu vă vom ierta pentru Odesa!“, au scandat manifestanţii, potrivit AFP. Un tânăr aflat la faţa locului, acuzat că este “provocator”, a fost urcat într-o maşină şi dus într-o direcţie necunoscută.

– Se pregăteşte conferinţa Geneva II?

Între timp, europenii s-au mobilizat la sfârşitul săptămânii în vederea susţinerii unei noi ofensive diplomatice. Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, este aşteptat la 7 mai la Moscova, pentru discuţii pe tema dosarului ucrainean cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Cei doi vor discuta despre “organizarea unor discuţii, sub medierea OSCE, în vederea începerii unui dialog naţional înaintea alegerilor prezidenţiale” anticipate prevăzute la 25 mai, a anunţat un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

La rândul său, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat duminică, în favoarea organizării celei de-a doua conferinţe la Geneva, în pofida absenţei rezultatelor concrete în urma primelor discuţii de la jumătatea lunii aprilie. “Am susţinut în numeroase discuţii – atât cu reprezentantul OSCE, cât şi cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, dar şi cu secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, organizarea celei de-a doua conferinţe la Geneva”, a explicat ministrul Steinmeier într-un interviu la televiziunea germană.

Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană au semnat luna trecută la conferinţa de la Geneva un acord vizând detensionarea crizei din Ucraina şi restabilirea stabilităţii politice şi economice a ţării. Textul a fost însă ignorat, în condiţiile în care situaţia s-a degradat semnificativ în teren.

La cea de-a doua conferinţă, va fi necesar să fie “decise angajamente clare privind modalitatea în care poate fi obţinut un armistiţiu în acest conflict, precum şi în legătură cu găsirea progresivă a unei soluţii politice. Orice altă poziţie ar fi iresponsabilă şi ar însemna mai multe victime”, a avertizat ministrul german de Externe.

Rusia a suspendat un acord cu Lituania cu privire la inspecţii militare, anunţă Vilniusul

Lituania a anunţat luni că Rusia a “suspendat în mod unilateral” un acord din 2001 cu privire la inspecţii militare, în contextul unor îngrijorări în Europa de Est legate de politica Moscovei.

“Acţiunea Rusiei (…) poate fi considerată drept un alt pas spre distrugerea încrederii reciproce şi a sistemului de securitate în Europa”, a anunţat Ministerul lituanian al Apărării într-un comunicat. Acordul permitea Lituaniei să trimită anual inspectori în enclava rusă Kaliningrad. Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a declarat că regretă decizia Moscovei, însă a adăugat că Lituania, membră NATO începând din 2004, va obţine informaţiile necesare “prin alte mijloace”.

“Acest pas arată refuzul Rusiei de a coopera într-un mod constructiv”, a afirmat ministrul lituanian după o întâlnire, la Paris, cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian.

Comunitatea evreiască din Odesa ia în calcul plecarea în Republica Moldova dacă violenţele se intensifică

Etnicii evrei din Odesa au pregătit un plan de plecare din regiune în cazul intensificării violenţelor, una dintre variantele luate în calcul fiind trecerea frontierei în Republica Moldova, afirmă lideri ai comunităţii evreieşti, citaţi de ziarul The Jerusalem Post.

Potrivit publicaţiei israeliene, comunitatea evreiască din Odesa are aproximativ 30.000 de membri. Confruntările între grupuri naţionaliste ucrainene şi insurgenţi proruşi s-au soldat cu peste 40 de morţi în oraşul ucrainean Odesa, situat pe litoralul Mării Negre.

Chiar dacă liderii comunităţii evreieşti ştiu că nu sunt vizaţi direct de violenţe, ei au întocmit planuri de evacuare în cazul intensificării conflictului. Conform rabinului Refael Kruskal, liderul organizaţiei filantropice Tikva, unele dintre persoanele rănite în violenţele produse vineri la Odesa sunt etnici evrei, astfel că sunt necesare măsuri de precauţie.

“Principala sinagogă din oraş a fost închisă. Toţi elevii au fost scoşi din zona unde au avut loc violenţele. Am trimis mesaje de avertizare tuturor membrilor comunităţii”, a explicat rabinul Kruskal. “Dacă vor fi schimburi de focuri, prima măsură va fi evacuarea copiilor din centrul oraşului. Dacă situaţia va continua să se înrăutăţească, îi vom scoate în afara oraşului. Avem planuri care includ chiar mutarea în altă ţară (…)“, a explicat rabinul.

Conform Jerusalem Post, comunitatea evreiască din Odesa a pregătit 70 de autocare cu care ar urma să fie evacuaţi cât mai mulţi membri în caz de necesitate.

Printre opţiunile avute în vedere se numără chiar plecarea membrilor comunităţii în Republica Moldova, precizează cotidianul The Jerusalem Post.

Singurele ţări protejate de „pofta“ liderului moscovit sunt statele membre NATO. Potrivit New York Post, preşedintele rus Vladimir Putin anexează teritorii din ţările vecine sub pretextul că ruşii din zonele respective ar fi suferit abuzuri din partea autorităţilor. Editorialiştii publicației au întocmit o hartă a teritoriilor dorite de Putin, pentru reconstituirea imperiului rus.

“Putin va dori să conecteze teritoriile ucrainene la casa de nebuni a separatiștilor pro-ruși din republica separatistă transnistriană. Ucraina este felul principal, Moldova este desertul”, scriu cei de la publicație.

Potrivit New York Post, apetitul expansionist al lui Putin de reconstituire a imperiului rus e curmat de Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, state membre NATO în care preşedintele moscovit nu poate acţiona precum în estul Ucrainei. De cealaltă parte, statele despre care publicația consideră că ar putea fi lesne „absorbite“ de Putin sunt Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Turkmenistan şi Kîrgîstan.

Guvernul Republicii Moldova spune că a pus în alertă granițele țării din cauza conflictului din Ucraina, țară vecină, conform AP. Liderii Republicii Moldova au anunțat măsura luni, într-o declarație comună de presă, după ce forțele ucrainene au disclocat o unitate de elită în portul ucrainean Odesa, care weekendul trecut a fost scena unui masacru.

Președintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă și președintele Parlamentului, Igor Corman, au declarat că “forțele de securitate au primit ordine să ia toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică în interiorul țării”. Cei trei nu au făcut referire la vreo amenințare specifică.

Timofti, Leancă și Corman s-au întâlnit în spatele ușilor închise pentru a discuta despre Ucraina.

  • Adevarul.md:

Ucraina arde, Moldova se piaptănă. Cât de pregătit este Chişinăul de un nou conflict armat

Provocările organizate de serviciile secrete ruseşti la Odesa se pot extinde în Republica Moldova. Experţii militari susţin că autorităţile de la Chişinău nu s-au mobilizat şi constată că ţara noastră n-ar putea face faţă unui război.

Niciun oficial moldovean nu a avut o reacţie la evenimentele sângeroase din Odesa, unde peste 40 de militanţi proruşi au murit după ce o clădire ocupată de aceştia a fost incendiată. Premierul român Victor Ponta a declarat că situaţia de estul Ucrainei este „o mare problemă pentru România şi mai ales pentru Republica Moldova“ şi că aceasta trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În stânga Prutului, însă, continuă concertele cu ocazia liberalizării regimului de vize şi sărbătorile de mai, chiar dacă mai mulţi analişti au sugerat că ne putem aştepta la provocări de 9 mai, de aceea Consiliul Suprem de Securitate ar trebui să activeze în regim de alertă.

„Aşa a fost şi în anul 1992. Guvernanţii se odihneau şi se distrau, în loc să fie alertă în toată ţara. S-au limitat doar să spună că nu recunosc ţara-fantomă“, îşi aminteşte generalul în rezervă Anton Gamurar. Fostul şef al Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială Fulger spune că, spre deosebire de războiul de pe Nistru de acum două decenii, puţini ar lua astăzi  arma în mâini pentru a-şi apăra ţara.

Cu ostaşi slabi şi tehnică învechită

„Cu părere de rău, nu avem patriotismul din 1992 ca să mobilizăm oameni. Majoritatea bărbaţilor apţi de muncă îşi câştigă existenţa peste hotare, au rămas veteranii şi tinerii. Vin să facă armată în special băieţi de la ţară, din familii sărace. Ei nu sunt pregătiţi nici fizic, nici psihologic. În Ministerul de Interne, în afară de trupele speciale, cei din comisariate şi carabinierii nu au pregătire miltară. Ce pot să facă ei dacă împuşcă odată la trei ani sau chiar niciodată?“, se întreabă ofiţerul.

Dacă ruşii ocupă Odesa, vor ajunge la gurile Dunării, vor încorpora Transnistria, Găgăuzia şi bulgarii din Taraclia şi vor face un singur comandament militar.

Anton Gamurar, general în rezervă

Asta în timp ce trupele din Transnistria (ale republicii separatiste, Armata a 14-a şi „turiştii ruşi“ din ultima perioadă) sunt de trei ori mai numeroase decât cele din Republica Moldova, potrivit lui.

„Între timp, noi am lichidat flota aeriană, sistemul de rachete şi altă tehnică militară şi nu le-am înlocuit cu nimic. Buba cea mai mare e că am dat Aeroportul Chişinău ruşilor. Acum ei au calea deschisă, aşa că pot veni cu avioane Il-76, să arunce câteva unităţi de aeropurtate şi gata cu Chişinăul! Vom putea riposta într-o măsură oarecare, dar pentru cât timp?“, este pesimist Anton Gamurar.

Fostul comandant de la Nistru observă că aceleaşi trupe speciale ruse ca şi în Transnistria luptă acum contra ucrainenilor. El nu exclude că ruşii vor ocupa Odesa şi vor ajunge şi în Republica Moldova.

„Politica struţului“, la Chişinău

Şi Iurie Pîntea (foto), director de proiect la Institutul de Politici Publice (IPP), este sigur că ruşii vor veni peste noi.

Acum e în derulare scenariul pe teritoriul ucrainean. O altă oportunitate să câştige cât mai mult, cu pierderi cât mai mici ar putea să nu mai aibă. Ei vor refacerea Imperiului Rus. Acest lucru scrie în strategia lor de securitate adoptată acum 7-8 ani, iar acum îşi pun planul în aplicare, afirmă expertul militar.

Moldova se află într-un pericol e[i]minent. Problema nu este dacă acţiunea acestor grupări se va extinde asupra teritoriului nostru, problema este când.

Viorel Cibotaru, analist politic

Pericolul în Odesa a venit din Transnistria.  Dintr-un stat neutru, ne-am transformat într-o sursă de insecuritate şi o durere de cap pentru alţii.

Iurie Pîntea, expert militar

Specialistul susţine că instituţiile statului „ar trebui să iasă din vacanţă“ şi să ia atitudine.Am avut doar o hotărâre de Parlament privind situaţia din Ucraina, dar aceasta demult nu mai reflectă situaţia de pe teren. Poate că au discuţii în spatele uşilor închise şi există diferite scenarii, dar nu vedem acţiuni ferme din partea autorităţilor“, critică Iurie Pîntea.

„Politica struţului nu va duce la nimic. Ucraina este un exemplu pentru noi. Nu a intervenit nici Germania, nici SUA, nici UE, au trebuit să se apuce singuri să-şi facă ordine în ţară. E o prostie să stai să aştepţi să vină cineva să te salveze“, adaugă analistul.

Una dintre priorităţi ar trebui să fie securitatea informaţională. „Una scrieţi voi, iar alta e imaginea distorsionată pe care ne-o arată canalele ruseşti retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Ni se spune că ruşii vin să apere minorităţile şi nimeni nu contracarează aceste mesaje, exemplifică expertul IPP.

Războiul vine după Ziua Victoriei

Iurie Pîntea prezice că Moscova va face mari presiuni asupra Chişinăului ca acesta să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar, dacă vom reuşi să trecem ca prin urechile acului, situaţia s-ar putea agrava.

Viorel Cibotaru (foto), directorul Institutului European de Studii Politice, crede, la fel, că Rusia va încerca să împiedice Moldova să se apropie de UE şi de NATO: „Putin duce un război geopolitic cu SUA, iar noi suntem doar nişte pioni“. Cel mai prost scenariu pe care-l vede este că Rusia va interveni cu forţa militară şi va ocupa o parte din Ucraina, folosind drept „acoperire emoţională“ ciocnirile ce-ar putea avea loc pe 9 mai, când va fi sărbătorită victoria asupra Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest caz, spune expertul, Rusia va desfăşura operaţiuni militare şi pe teritoriul ţării noastre, fără să ne întrebe.

„Federaţia Rusă a încălcat nişte înţelegeri internaţionale fundamentale prin anexarea Crimeii şi prin ingerinţa în treburile interne ale Ucrainei. Ce motive am avea să ne aşteptăm că va respecta nişte acorduri formale, pe care le interpretează cum vrea, sau că ne va respecta neutralitatea, pe care o calcă în picioare din data proclamării independenţei şi nu şi-a retras trupele de pe teritoriul nostru?, argumentează Viorel Cibotaru.

„Ne facem morţi în păpuşoi“

Ex-directorul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO de la Chişinău consideră că guvernanţii ar trebui să ia o serie de măsuri, indiferent de evoluţia evenimentelor din regiune: să revadă legislaţia privind securitatea naţională, să consolideze sistemul de apărare, să treacă în revistă rezervele, să instruiască instituţiile de forţă cum să acţioneze în cazul dezordinilor în masă, să constituie un tip de gardă populară, să desfăşoare campanii de educaţie civică.

„Noi avem nevoie de o conştientizare că ţara se află în imediata vecinătate a unui război de proporţii, nu de sărbători interminabile. Toţi vorbesc că Republica Moldova este următoarea ţintă a lui Putin, numai noi ne facem morţi în păpuşoi şi sperăm că va trece cumva“, conchide Viorel Cibotaru.

Ruşi şi transnistreni, printre diversionişti

Surse din Ministerul de Interne de la Kiev susţin că printre participanţii la confruntările din Odesa au fost cetăţeni ruşi şi locuitori ai regiunii transnistrene. „Trebuie să vedem dacă se confirmă participarea unor agenţi din Transnistria, dacă au fost pe cont propriu sau fac parte din echipele diversioniste dirijate de serviciile speciale ruseşti, dacă serviciile noastre au ştiut sau nu despre acest lucru, dacă au ştiut – cum au reacţionat, dacă nu – de ce nu au ştiut şi care sunt forţele noastre în teren. Răspunsurile la aceste întrebări sunt extrem de importante şi pun problema eficienţei instituţiilor din Republica Moldova de a contracara astfel de acţiuni“, semnalează analistul politic Viorel Cibotaru.

Partidul Liberal s-a arătat îngrijorat de implicarea unor grupări paramilitare din Transnistria în violenţele din Ucraina şi a făcut apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova să nu ia parte la provocări. În acelaşi timp, liderul liberal-democrat Vlad Filat a anunţat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin va asista la parada de 9 mai de la Tiraspol, chiar dacă autorităţile moldovene i-au recomandat să se abţină de la această vizită.

Războiul civil, cea mai cruntă şi mai impredictibilă formă de conflict din istoria însângerată a omenirii, face ravagii foarte aproape de frontierele României, provocând îngrijorări severe în regiune, pe plan continental şi în ceea ce a mai rămas din sistemul până acum aparent stabil al relaţiilor internaţionale.

Dacă este adevărat, cel puţin în acest moment, că România nu are motive de îngrijorare imediate pe planul strict al securităţii militare, fiind acoperită de scutul Alianţei Atlanticului de Nord, la fel de adevărat că intrăm – şi nu singuri – într-o zonă de incertitudini majore şi cel puţin la fel de periculoase.

În primul rând, asemenea tuturor statelor lumii, asistăm neputincioşi la agonia lentă şi la moartea anunţată a ultimului dinozaur. Reiau o parte dintr-un editorial publicat pe 21 aprilie 2009 în ziarul ZIUA :

Cum s-o fi petrecut oare agonia ultimului dinozaur, rămas să domnească singur peste o lume care se prăbuşea? Cred că, simbolic vorbind, ne aflăm în momentul istoric în care avem foarte tristul privilegiu de a fi martorii unui asemenea eveniment, sinonim cu dispariţia unei epoci şi totodată vestitor al celei noi, tulburi şi violente.

Ultimul dinozaur este Organizaţia Naţiunilor Unite care, iată, arată lumii întregi nu numai neputinţa sa de a mai gira ordinea şi securitatea planetară, ci şi de a mai asigura existenţa unui dialog minimal între părţile aflate in conflict. ONU nu mai poate să-şi îndeplinească misiunile sale fundamentale din cauza politizării sale continue şi a existenţei în interiorul organizaţiei a unei lupte necontenite între blocuri puternic antagonice şi care, de mai mult timp, vorbesc fiecare pe limba proprie, apărându-şi propriile interese naţionale sau regionale. A fost deja abandonată speranţa în care unii chiar au crezut după finele celui de-al Doilea Război Mondial şi anume că, învăţând ceva din ororile, masacrele şi distrugerile conflictului global, naţiunile aveau să înţeleagă rolul unor instituţii internaţionale dotate cu mecanisme eficiente pentru managementul crizelor.

Marea problemă este ca nu există încă (şi sunt minime perspective că ar putea exista în viitorul apropiat) o organizaţie sau o structură globală care sa preia acest rol şi să poată funcţiona ca un ultim spaţiu-tampon înainte de declanşarea unui conflict de mari proporţii.

În cazul amorsării unei crize, blocurile regionale se refac instantaneu şi sunt perfect şi definitiv opozabile. Ne aflăm acum în prezenţa unui vid de putere globală care, dacă legile geo-politicii vor fi respectate, va trebui să se umple foarte rapid într-o formulă de forţă oarecare. Deocamdată naţiunile efectuează o primă mişcare de retragere pe aliniamentul unu de rezervă, cel regional sau, în unele cazuri, continental. Criza reală va reduce totul la un nou raport de forţe direct pe aliniamentele ultime, cele de supravieţuire. …O posibila extensie a conflictului nu va mai fi însă regională, ci va implica, poate chiar în termen de zile, apariţia unora dintre actorii globali cu interese în zonă. Şi, din momentul respectiv, se poate intâmpla absolut orice. Este limpede că starea de nervozitate este la limite foarte înalte şi că declaraţiile de bune intenţii nu acoperă decât foarte superficial rădăcinile negre şi amare ale urii şi intoleranţei. Acum încep să se vadă efectele geo-strategice ale crizei economice şi să se auda vuietul furtunii care se apropie. Iar noi, ca întotdeauna, suntem la margine de interese imperiale“ .

Observaţii valabile, cred, şi acum, când agonia se transformă deja în deces anunţat. România are de ce să fie serios îngrijorată de repetarea condiţiilor istorice care au făcut ca, la apogeul crizei de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, statele puternice să anunţe retragerea din Liga Naţiunilor. Ca atunci, palierul internaţional (cu pachetul aferent de soluţii, dezbateri, încercări de mediere sau interpunere) fusese depăşit şi invalidat de realitatea din teren.

Retragerea pe primul aliniament de rezervă s-a operat deja şi, iată, ca odinioară, în lipsa soluţiilor pe care ONU nu mai este în stare să le mai ofere, statele îşi regăsesc securitatea doar în formula unor alianţe militare sau a unor grupuri de decizie ad-hoc, G-7, spre exemplu. Nu mai există speranţa unor soluţii politice internaţionale (ONU) sau, în cazul continentului nostru, OSCE. Sunt organizaţii inexistente, dar, fiindcă natura are oroare de vid, ca şi politica, ceva a trebuit să se nască. Sau să renască. Ca şi odinioară, pentru Europa, renaşte speranţa că vin americanii şi că, fie convinşi, fie puşi în faţa faptului împlinit, tot vor trebui să intervină în extremis. Exact ca în cazul celor două Războaie Mondiale.

Numai că, spre diferenţă de acel moment – iarăşi un motiv major de îngrijorare pentru România – globalizarea face ca perspectivele de extindere a unui conflict local cum este cel din Ucraina să fie exponenţial mai mari. De aici şi noile ameninţări de securitate non-militare cu care se va putea confrunta ţara noastră. Printre ele, cea mai importantă, este una de natură economică, un conflict afectând instantaneu toate opţiunile marilor companii de a rămâne în zonă sau de a-şi face proiecte de implantare pe termen lung. De unde perspectiva generală a unor mişcări de panică necontrolată pe burse, volatilitatea preţurilor la materiile prime şi, în acest caz precis, dereglarea sistemului de aprovizionare energetică la nivelul UE. Cu consecinţe dramatice imposibil de anticipat.

O altă consecinţă foarte gravă o pot constitui fluxurile migratorii necontrolate, grupe întregi de populaţie care, uitaţi-vă la exemplul sirian, în condiţiile în care situaţia se agravează la extrem, se vor deplasa către cel mai apropiat spaţiu considerat ca fiind unul de siguranţă. O deplasare de populaţie imposibil de oprit şi generând probleme uriaşe. Exact cum este cazul Turciei care trebuie să gereze o situaţie care se învecinează cu haosul în ceea ce au fost odată taberele de emigranţi ai disperării, devin acum orăşele cu populaţie care tinde să se stabilizeze pe termen lung….

O altă ameninţare foarte serioasă este ca, pe măsură ce războiul civil din Ucraina se extinde, să apară chemări directe la prezenţe externe de entităţi non-statale (organizaţii para-militare pro sau anti ruseşti) sau persoane motivate ideologic, fanaticii uneia sau alteia dintre cauze. Exact pe modelul sirian. Caz în care, din cauza proximităţii teritoriale, s-ar putea încerca utilizarea României ca rută de tranzit.

Din păcate, o asemenea temă este trecută la noi în derizoriu prin trântirea ei în mocirla grea şi urât mirositoare a politicii de Dâmboviţa. Devine fie temă de campanie politică, fie de înjurături, ironii sau injurii, fie motiv de tras preşul cât mai rapid duşmanului politic.

Un act politic responsabil şi necesar cum ar fi convocarea CSAT-ului, este pus sub semnul ambiţiilor politice şi impunerii valorii electorale pe tema “oglindă, oglinjoara mea, spune-mi cine-i mai responsabil pentru ţară”. Fascinaţi de acest spectacol ieftin dar plin de suculenţa mahalalei, asistăm indiferenţi, pe fond, la cum se prăbuşeşte lumea în jurul nostru. Cu veşnica speranţă naţională (confirmată de istorie) că berzei chioare i-a făcut mereu Dumnezeu cuib. Poate şi de data asta. 

În noul birou de la Ministerul Apărării, premierul Ponta a simulat un CSAT restrâns pentru a analiza criza din Ucraina, la finalul căruia l-a contrazis pe liderul de partid Ponta aflat în campanie: “România nu este în pericol. Voi fi eu însumi mai atent în tot ce transmit ca mesaj public“. După convocarea miniştrilor Apărării, Internelor şi Externelor, prim-ministrul a infirmat scenariile de mobilizare a rezerviştilor şi de recrutare a unor tineri şi l-a concurat pe preşedintele Traian Băsescu în mesajele legate de strategia României după criza din Ucraina, erijându-se în interlocutor direct al “partenerilor noştri din NATO”.

După ieşirea critică de duminică a preşedintelui Traian Băsescu, care a reclamat că afirmaţiile premierului că “ne paşte un război” sunt făcute în campanie, la Craiova, şi “nu au acoperire”, Victor Ponta a convocat astăzi la Ministerul Apărării un CSAT în miniatură, doar “cu instituţiile guvernamentale”. La finalul micului consiliu, şeful Executivului şi-a luat rolul “vocii unice” cu care susţine că ar trebui să vorbească România după declanşarea crizei din Ucraina.

Cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, premierul a “analizat informaţiile la zi despre situaţia din Ucraina“, a cerut o “nouă strategie a României”, reclamând că “o analiză valabilă în urmă cu o lună (cea din şedinţa CSAT din 27 martie, n. red.) nu mai este deloc valabilă astăzi” şi a transmis mesaje oficiale, peste capul lui Băsescu, “partenerilor noştri din NATO”.

Concluzia premierului Ponta o contrazice însă pe cea a liderului de partid Victor Ponta aflat sâmbătă într-o vizită de campanie, la Craiova. “În mod foarte clar, cetăţenii României şi România ca ţară nu se află în niciun fel de pericol actual. Voi fi eu însumi mai atent în tot ce transmit ca mesaj public, sunt convins că toţi reprezentanţii statului vor face în acelaşi fel”, a făcut Ponta un pas înapoi după ce sâmbătă, la fabrica de avioane, Ponta i-a încurajat, în glumă, pe reprezentanţii companiei spunându-le că, “deşi ne paşte un război”, “vestea bună” este că vor avea comenzi.

Concurs între Palate. Cine vorbeşte mai mult cu “partenerii din NATO”

La pupitrul de la Ministerul Apărării, Victor Ponta a îmbrăcat însă costumul politicianului responsabil. “Vreau încă o dată de aici de la MApN să infirm orice fel de discuţii despre mobilizarea rezerviştilor şi despre recrutarea unor tineri. Nu se pune problema“, a spus el.

Chiar dacă a strâns doar “instituţiile guvernamentale” la raport, Ponta a vorbit şi în numele serviciilor de informaţii, neasociindu-le însă CSAT, condus de Băsescu, ci Parlamentului. “Dar toate instituţiile constituţionale, atât cele guvernamentaele cât şi cele aflate în subordinea Parlamentului îşi fac datoria şi au informaţii la zi despsre situaţia din Ucraina”, a adăugat el.

Din darea de seamă a lui Ponta, Guvernul are controlul asupra situaţiei şi, mai mult, premierul însuşi şi-a asumat public, la concurenţă cu preşedintele, rolul de unic partener de dialog “cu partenerii din NATO”.  “Toate aceste instituţii guvernamentale se află într-un dialog permanent cu partenerii noştri din NATO”, ainsistat Ponta de la Ministerul Apărării.

Duminică, preşedintele a contrazis, de la Palatul Cotroceni, ipoteza implicării României într-un război ca reacţie a crizei din Ucraina şi a anunţat, “după o discuţie cu parteneri din NATO”, că “evenimentele de la Odesa devin periculoase” şi “se pot constitui în elementele de declanşare a unui război civil masiv”.

Contre pe “apărarea” Republicii Moldova

Contrele lui Ponta cu Băsescu nu s-au rezumat însă doar la cine vorbeşte în numele României. Dacă preşedintele susţine că “România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, plecând şi de la Constituţia Republicii Moldova, care se declară stat neutru”, premierul desemnează emisari care să transmită mesaje diplomatice “pe o singură voce”, a sa.

“România nu este în niciun fel de pericol, dar vecinii şi prietenii noştri din Republica Moldova sunt în pericol şi aş vrea să reafirm sprijinul pe care Guvernul îl acordă Republicii Moldova în ceea ce priveşte parcursul democratic. Am transmis pe toate canalele diplomatice, oficiale, acest sprijin. România trebuie să vorbească pe o singură voce şi să transmită solidaritatea noastră totală pentru Ucraina şi Moldova”, a spus Ponta.

Mesajul va fi reluat oficial de ministrul  Mircea Duşa, care se va întâlni cu ministrul Apărării din Republica Moldova, Valeriu Troenco, în timp ce Titus Corlăţean, şeful Externelor, ar urma să îl pună în temă pe cu omologul său din Ucraina, Andrii Deşciţa. “Amândoi au din partea mea mesajul de a tramnsmite acest sprijin politic necondiţionat şi a avea toate informaţiile la zi. O analiză valabilă în urmă cu o lună nu mai este deloc valabilă astăzi”, a reclamat Ponta că discuţiile oficiale din CSAT, şi implicit de la Cotroceni, ar fi deja depăşite.

Băsescu “să ia la cunoştinţă”

În aceste condiţii, premierul s-a autodesemnat coordonatorul neoficial al elaborării unei noi strategii a României după criza din Ucraina.

“Cele trei ministere care au atribuţii în acest domeniu au în pregătire şi mâine îmi vor prezenta o analiză la zi cu ultimele date privind situaţia din Ucraina şi o updatatare a strategiei României”, a anunţat Ponta.

Cum nicio strategie nu poate fi oficializată decât în cadrul CSAT, premierul a indicat această cale, rezervându-i însă preşedintelui, care conduce Consiliul, doar rolul “de a lua la cunoştinţă”. “Vom înainta acest document integrat Preşedintelui României şi instituţiilor de informaţii. În calitate de vicepreşedinte al CSAT, sunt de părere că în baza acestor analize, în cadrul CSAT, trebuie ca toţi membrii CSAT să luăm la cunoştinţă despre situaţia la zi şi despre strategia pe care România trebuie să o adopte”, a arătat el.

Duminică, la lansarea de partid a candidaturii Gabrielei Szabo pentru alegerile parţiale din Ilfov, premierul a vorbit de “o întâlnire la sediul MApN” pentru a face “analiza a-propos de alocarea resurselor financiare” destinate Apărării. Aspectul dotării a avut însă un loc marginal în expunerea lui Ponta de la MApN. “Reiterez obligaţia României de a păstra capacitatea militară a ţării noaastre şi a NATO în regiune şi reconfirm că în plus faţă de bugetul alocat în Legea bugetului de stat încă 700 de milioane de lei vor fi disponibilizat pentru ca echipamentul tehnic şi de luptă să poată fi menţinut în perioada următoare”, a arătat, vag, premierul.

Peste 1.600 de marinari militari participă la exerciţiul “Vectorul 2014”, care se desfăşoară între 5 și 9 mai, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre, informează MApN.

Exerciţiul “Vectorul” se desfăşoară în fiecare an, pentru antrenarea tuturor structurilor din Forţele Navale în vederea îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor încredinţate. Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în planul cu principalele activităţi al Statului Major al Fortelor Navale, potrivit MApN.

Săptămâna trecută, MApN a informat că un detaşament de instrucţie din cadrul Forţelor Terestre va participa, în perioada 12 mai – 30 iunie, în Germania, la exerciţiul “ROT 14-4 Combined Resolve II” desfăşurat în comun cu Forţele Terestre americane dislocate în Europa (USAREUR), conform Mediafax.

De asemenea, forţele aeriene americane şi române au participat, în perioada 10-17 aprilie, la exerciţiul “Dacian Viper 2014” cu avioane F-16 la Câmpia Turzii. În luna martie, distrugătorul american USS Truxtun a efectuat manevre militare în Marea Neagră, împreună cu nave din România şi Bulgaria.

Aproximativ 6.000 de militari NATO participă începând de astăzi, 5 mai, la cele mai mari manevre militare din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia. Exercițiile militare vin pe fondul tensiunilor cu Moscova în urma crizei din Ucraina, transmite EFE. 

La aceste manevre, care vor dura până la 23 mai, participă militari din Brigada 172 a SUA și membri ai forțelor armate ale Marii Britanii, potrivit agențiilor de presă locale. Participă, de asemenea, unități militare din Franța, Polonia, Lituania, Belgia și Olanda.

Polonia a trimis trei avioane de luptă Su-22 și o unitate de apărare antiaeriană, iar Franța contribuie cu un detașament de ‘ciberapărare’, care operează pentru prima dată. Mai participă aproximativ 150 de parașutiști americani, în contextul deciziei NATO de a-și întări prezența militară în cele trei țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania. Militarii americani vor rămâne în țara baltică cel puțin până la sfârșitul acestui an.

Pe de altă parte, patru avioane de vânătoare F-16 daneze, desfășurate la baza Amari, în Estonia, participă de la începutul lunii mai la supravegherea spațiului aerian.

Rusia optează tot mai mult, în faţa evenimentelor din Ucraina, pentru o retorică inspirată de traumatismul produs de al Doilea Război Mondial şi nu ezită să compare violenţele care au loc în prezent în sud-estul fostei republici sovietice cu cele mai cumplite crime naziste.

De la destituirea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie, televiziunea şi oficiali ruşi i-au catalogat, în numeroase rânduri, “fascişti” pe cei care conduc Ucraina în prezent. Însă această retorică s-a intensificat după incendiul soldat cu 42 de morţi, inclusiv zeci de proruşi, provocat vineri la Odesa, un oraş din sudul Ucrainei, relevă unii analişti.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a catalogat incendiul de la Odesa drept “raid de represalii”, apreciind că “extremiştii” au ars de vii oameni dezarmaţi.

Televiziunea rusă de stat şi anumiţi reprezentanţi politici au comparat acest eveniment tragic cu un masacru nazist şi l-au numit în mai multe rânduri “noul Hatîn“.

În martie 1943, în al Doilea Război Mondial, ca represalii pentru asasinarea unui ofiţer nazist, satul belarus Hatîn a fost ras de pe suprafaţa pământului, iar populaţia localităţii a fost masacrată de către un batalion alcătuit din colaboratori, inclusiv naţionalişti originari din Ucraina de vest. În total, 149 de locuitori au fost arşi de vii.

“Ceea ce s-a întâmplat, mai ales în Casa Sindicatelor (unde a avut loc incendiul de la Odesa), aminteşte crimele naziştilor din al Doilea Război Mondial”, a declarat un parlamentar pro-Kremlin, Leonid Sluşki, pentru presă.

“Sunt noile Hatîn şi Auschwitz”, a apreciat el.

În cărţile de istorie din Rusia, masacrul de la Hatîn este prezentat ca unul dintre cele mai brutale “raiduri de represalii”, o expresie pe care Kremlinul a adoptat-o pentru a descrie operaţiunea militară lansată de către autorităţile de la Kiev împotriva separatiştilor proruşi care au preluat controlul asupra mai multor oraşe în sud-estul Ucrainei.

“Rezistenţă antifascistă”

Vladimir Putin a utilizat primul expresia “raiduri de represalii”, pentru a cataloga asaltul forţelor de la Kiev. Ea a devenit ulterior un laitmotiv pentru descrierea evenimentelor din Ucraina, fiind utilizată de la politicieni ruşi şi până la ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin.

Pierderile de vieţi şi pierderile materiale suferite de către fosta Uniune Sovietică în al Doilea Război Mondial rămân un subiect foarte sensibil pentru ruşi, iar Putin desprinde adesea elemente de comparaţie din acest context istoric, în discursurile sale despre criza din Ucraina.

Astfel, în opinia preşedintelui rus, autorităţile prooccidentale de la Kiev sunt moştenitoarele Armatei ucrainene de insurecţie (UPA), care a luptat împotriva armatei sovietice şi a colaborat cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

Oficiali ruşi de rang înalt îi urmează exemplul. Ministrul rus al Culturii Vladimir Medinski a catalogat, într-un mesaj postat pe Twitter, drept “rezistenţă antifascistă” evenimentele din sud-estul Ucrainei. În opinia lui Konstantin Kalaşcev, care conduce Grupul de experţi politici, Moscova se joacă cu focul utilizând această retorică, ea nefăcând altceva decât să intensifice tensiunile şi să ridice cele două naţiuni slave una împotriva celeilalte.

“Alimentează pasiunile. Oare cum le vor domoli?”, îşi exprimă expertul îngrijorarea.

„Aspectul cel mai grav al tragediilor de genul celei petrecute la Odessa constă în dezumanizarea reciprocă”, se subliniază într-un articol publicat de către Vocea Rusiei.

„Este clar că euromaidanezii care i-au ars de vii pe 48 de civili nu sunt oameni. Cum se simt părinţii, rudele şi prietenii celor care au fost arşi la ordinul autorităţilor de la Kiev, sprijinite direct de SUA?”.

Urma rusească

Vocea Rusiei mai precizează că acum, CNN, BBC şi „toată presa ucraineana plătită (oficial!) de USAID” pot să le spună orice despre „provocatorii lui Putin”, despre „înscenare rusească”. „Rudele celor arşi nu numai că ştiu adevărul, dar au văzut sute, mii de postări pe reţelele de socializare ale celor care s-au bucurat de moartea celor 48. Glume, glumiţe, postere, chiote de bucurie, felicitări reciproce. Toate acestea venite de la oameni reali, cu nume, prenume şi adrese. Autorităţile de la Kiev tot caută „urma rusească” deşi chiar şi ambasadorul american Payett a recunoscut „că nu există dovezi ale implicării ruseşti. Presa din România repetă la infinit minciuna despre „ruşii şi transnistrenii” arşi la Odessa, de parcă arderea de vii a ruşilor şi transnistrenilor ar fi o chestiune normală şi de bun simţ. Chiar şi după datele ”autorităţilor” ucrainene care mint cum respiră, toţi morţii identificaţi sunt locuitori ai oraşului. Cel mai probabil numărul morţilor este triplu faţă de cel oficial, iar junta de la Kiev îşi acoperă acum urmele masacrului”.

Râuri de sânge

„Rudele şi prietenii celor morţi ştiu despre declaraţia guvernatorului de la Odessa, Nemirski, care a scris că ceea ce au făcut „patrioţii Odessei” a fost „perfect legitim”, mai precizează Vocea Rusiei.

Acum, pentru cei din Sud-Estul Ucrainei a devenit clar că euromaidanezii nu-i consideră oameni. Îi consideră gândaci care trebuie arşi sau reduşi la tăcere. Care va fi reacţia? Reacţia firească va fi întoarcerea în oglindă a aceleiaşi atitudini. Nu-i vor mai considera oameni nici ei, cu toate consecinţele de rigoare. Mai poate fi oprit războiul civil? Nici o şansă. Poate Ucraina să mai existe ca stat unitar? Niciodată. Este doar începutul. Violenţa naşte violenţă. Dezumanizarea naşte dezumanizare. Vor curge râuri de sânge.

Ziarul german Bild am Sonntag a descoperit că „zeci” de agenţi CIA lucrează la Kiev, coordonând acţiunile punitive ale juntei pro-americane. Revista germană Compact-Magazin a titrat astăzi: „NATO poartă responsabilitate pentru uciderea în masă de la Odesa. Timoşenko este o ucigaşă în serie.Tind să dau dreptate presei germane şi să prezic că toate aceste acţiuni vor avea consecinţe foarte serioase.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Agenţia de ştiri Rossiya Segodnya nu răspunde pentru ele”.

Începând din 25 aprilie, soldaţii ruşi sunt pregătiţi, comasaţi la frontiere, în aşteptarea ordinului care nu mai vine. Ce aşteaptă liderul rus Vladimir Putin? Un pretext?, se întreabă cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

Drama din Odesa, imagini din care sunt difuzate non-stop pe ecranele televiziunilor ruse, ar fi fost o ocazie tocmai bună, dovada manifestă a “indolenţei criminale” a autorităţilor de la Kiev, iar Rusia, după cum o repetă propaganda, “nu-i abandonează pe ai săi”. Cu toate acestea, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, preşedintele rus nu a luat încă o decizie.

“El se gândeşte, pentru că miza este una enormă”, subliniază Pavel Felgenhauer. Expert în probleme de apărare pentru publicaţia rusă de opoziţie Novaia Gazeta, Felgenhauer este cel care a anticipat, încă din primăvara lui 2008, războiul din august cu Georgia. La acea dată, nimeni nu l-a luat în serios, aminteşte Le Figaro.

Potrivit lui Pavel Felgenhauer, Kremlinul se gândeşte la un vast plan de anexare a “Novorusiei” (Noua Rusie), termen extrem de uzitat în epoca ţaristă, care desemnează centura de sud a Ucrainei, din Donbas până în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, unde Rusia deţine o garnizoană.

“În Sud se găseşte tot ce interesează Moscova: Odesa, dar şi Nikolaev şi Zaporojie, unde sunt multe dintre echipamentele militare ruseşti”, subliniază Felgenhauer.

Pentru aceasta, sunt necesari oameni. Or, Vladimir Putin s-a angajat deja să demobilizeze 130.000 de recruţi până la mijlocul lunii mai. “Cei 40.000 sau 50.000 de militari comasaţi la frontiere reprezintă aproape totalul de care dispune Rusia pe termen scurt. Din punct de vedere raţional, nu avem mijloacele pentru a ne lansa într-o astfel de operaţiune”, constată expertul militar independent Aleksandr Goltz.

“Fereastra de tragere este îngustă. Fie Putin va începe imediat, fie va fi nevoie să aştepte sfârşitul verii, timpul necesar pentru formarea de noi soldaţi”, nuanţează Pavel Felgenhauer. Un alt element, deloc anecdotic, îl constituie condiţiile meteo defavorabile. “Aviaţiei ruse nu-i place vremea rea”, subliniază Felgenhauer.

O ‘rafală’ pentru salvarea Ucrainei? Există riscul de sufocare. O altă pistă ar fi înfiinţarea unei confederaţii foarte laxe, care i-ar permite Rusiei să transforme în subiect al său ‘Novorusia’, fără a deschide focul la porţile Europei. Acesta este pentru Moscova sensul acordului de la Geneva, promovat de Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, drept singura cale de ieşire din conflict.

“Am mers atât de departe, încât este practic imposibil să fie găsit un compromis”, îşi exprimă îngrijorarea Aleksandr Goltz, care prognozează o destabilizare pe termen lung a regiunilor din estul şi sudul Ucrainei, ceea ce-i va permite Rusiei să decreteze alegerile din 25 mai drept ilegale şi mai ales să-i demonstreze Occidentului că orice incursiune a lui în spaţiul post-sovietic este sortită eşecului şi haosului”.

Pentru aceasta nu va fi nevoie de tancuri. Câţiva “omuleţi în haine de camuflaj’ bine antrenaţi sunt suficienţi. Pentru Pavel Felgenhauer, implicarea forţelor speciale ruse în estul Ucrainei nu mai constituie un dubiu. ‘Totul s-a clarificat odată cu operaţiunea lansată de armata regulată ucraineană asupra Slovianskului (în data de 2 mai). Elicopterele armatei ucrainene au fost doborâte de lansatoare de rachete, care nu pot fi manevrate decât de personal minuţios format. În opinia mea, aceasta este dovada definitivă că nucleul dur de combatanţi din Sloviansk este compus din ‘speţnaz’ ale GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse), probabil ofiţeri în retragere, conduşi direct de Kremlin”, subliniază expertul rus.

Eliberarea subită a ostaticilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se înscrie tocmai în acest context. Vladimir Lukin, mediator rus trimis de Moscova vineri la Sloviansk, în mod sigur ‘nu a negociat deloc’, ironizează Felgenhauer. “A fost suficient un scurt apel din partea Moscovei”, constată analistul.

Prin urmare, război deschis sau gherilă teleghidată? Indiferent care ar fi decizia lui Vladimir Putin, Ucraina, în forma sa actuală, pare a fi condamnată, conchide Le Figaro.

  • Mediafax:

 SUA şi Filipine lansează manevre vaste în Marea Chinei. Peste 6.000 de militari au fost mobilizaţi

Statele Unite şi Filipinele au lansat luni manevre vaste de antrenament, după câteva zile de la vizita în această ţară insulară a lui Barack Obama, în cursul căreia preşedintele american a reafirmat susţinerea faţă de acest aliat în faţa ambiţiilor teritoriale ale Chinei.

Cele zece zile de exerciţii vizează să răspundă provocărilor lansate de către vecini “agresivi” ai Manilei, a justificat ministrul filipinez de Externe Albert del Rosario, fără să numească China.

“Tensiunile în regiunea Asia-Pacific s-au intensificat în ultimii ani, din cauza revendicărilor expansioniste maritime şi teritoriale”, a subliniat el.

Numite “Balikatan” (Umăr la umăr), exerciţiile americano-filipineze mobilizează peste 6.000 de militari. Statele Unite, care au transformat Asia în prioritatea lor geostrategică, au vizat din nou Beijingul, semnând săptămâna trecută un acord de apărare consolidată cu Manila, care permite o prezenţă sporită a unor militari şi unor materiale americane în Filipine.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, o intersecţie a rutelor maritime vitale pentru comerţul mondial şi o rezervă potenţială de petrol, gaze naturale şi halieutice. În afară de Filipine, Vietnamul, Taiwanul, Malaysia şi Brunei au diferende teritoriale maritime cu Beijingul.

Washingtonul conferă statut diplomatic biroului opoziţiei siriene din Statele Unite

Administraţia Barack Obama a conferit statutul de misiune diplomatică străină biroului opoziţiei siriene din Statele Unite, anunţă oficiali americani citaţi de AFP.

“Această măsură are obiectivul de consolidare a opoziţiei siriene moderate şi de a intensifica eforturile pentru toţi cei care au nevoie de ajutor umanitar în Siria”, a explicat un oficial american de rang înalt.

Decizia a fost luată în contextul în care Ahmad Jarba, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene (o alianţă a formaţiunilor opoziţiei din Siria), va efectua zilele următoare o vizită în Statele Unite.

“Este vorba de o etapă importantă pentru o nouă Sirie, pentru recunoaşterea acesteia pe scena internaţională şi pentru relaţiile sirienilor cu Statele Unite”, a declarat Ahmad Jarba, evocând o “lovitură diplomatică” la adresa legitimităţii preşedintelui Bashar al-Assad.

Statele Unite intenţionează să intensifice ajutorul nonletal acordat opoziţiei moderate din Siria, în acest sens urmând să aloce încă 27 de milioane de dolari. Astfel, asistenţa acordată opoziţiei siriene va atinge nivelul de 287 de milioane de dolari. Ahmad Jarba va fi însoţit la Washington de generalul Abdelilah al-Bashir, liderul Armatei Siriene Libere (ASL), o grupare a opoziţiei siriene. Ahmad Jarba se va întâlni cu secretarul de Stat american John Kerry, cu Susan Rice, consilierul prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, şi cu membri ai Congresului.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict armat între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate ale regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este estimat la circa 150.000 de morţi.

transnistria-retragere-trupe-rusesti


Categorii

Basarabia, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “MOMENTE CRUCIALE: care va fi deznodamantul ofensivei KIEVULUI in Est?/ ALERTA la granitele Basarabiei: “MOLDOVA E IN PERICOL IMINENT. Problema nu e DACA gruparile pro-ruse vor actiona la noi, ci CAND o vor face”/ Pregateste RUSIA “ceva” de 9 MAI? Rogozin va “vizita” TIRASPOLUL

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. “Etnicii evrei din Odesa au pregătit un plan de plecare din regiune în cazul intensificării violenţelor, una dintre variantele luate în calcul fiind trecerea frontierei în Republica Moldova, afirmă lideri ai comunităţii evreieşti, citaţi de ziarul The Jerusalem Post.”

    Asta este bine, inseamna ca a fost indrumati in sensul asta de cei din Israel care probabil ca stiu ca Moldova nu va ajunge sa fie desertul.
    Insa Rusia nu are nevoie de Moldova ca sa ajunga la gurile Dunarii. In cel mai bun caz vom pierde Dobrogea. Nu vreau sa ma gandesc la cel mai rau caz, dar parintele Justin Parvu spunea la inceputul lui iunie 2013 ca mai avem 12 luni de libertate, dupa care vine urgia.

  2. Intodeauna cand ceva rau urma sa se intample intr-o anumita zona(de regula razboi) populatia evreiasca era prima ( si de regula singura) care-si facea bagajele si o intindea. Deci ceva rau ( mai rau decat e acum) urmeaza sa se intample.
    Poate ca Moldova nu va fi afecatata in prima faza, dar nu o vad prea bine in contextul situatiei actuale si la cum sa evolueazea lucrurile. Nici pe noi!
    Si oricum nu e sigur ca vor pleca in Moldova, au zis ca e posibil!
    Intradevar e foarte important de urmarit evolutia operatiunilor armatei ukrainiene din est si posibil sud. Daca vor incepe sa castige teren, si cica unii zic ca castiga, atunci varianta razboiului de gherila nu mai e o optiune pt. Putin!

  3. Stiu ca scriu lucruri evidente, care s-au mai spus si scris, dar stiu si simt ca Satana are tot mai multa putere intr-o lume in care credinta in Dumnezeul Dragostei si Dreptatii dispare pe zi ce trece. Am vazut la televizor un separatist din Odessa parca, care vroia sa lupte cu lopata lui bine ascutita, pentru ca nu primise mitraliera pe care o ceruse. Si in tabara cealalta sunt oameni care vor arme pentru a lupta impotriva separatistilor si culmea e ca toti cred ca au dreptate, uitand ca oamenii care lupta se intre ei slujesc Satanei, indiferent de cauza pe care o imbratiseaza. Cun pot oamenii sa vorbeasca cu atata nepasare de razboi, de suferinta pe care o provoaca familiei, rudelor si prietenilor fiecare viata care se pierde in zadar, doar ca sa inteteasca flacara mistuitoare de suflete a urii satanice. Lumea noastra a ajuns ca o padure plina de copaci uscati, pentru ca refuzam cuvantul datator de viata al Tatalui nostru, adevarata apa vie pentru suflete. Este suficenta o scanteie pentru a porni un parjol care va lasa in urma doar cenusa si putinii copaci cu radacini adanci, plini de seva.
    Acum, in al 12-lea ceas, sa ne intoarcem la Dumnezeu!

  4. @cineva

    Razboaiele au fost totdeauna rezultatul unor crize economice regionale sau globale. Cei care conduc lumea nu mai au solutii la indatorarea uriasa a statelor si a persoanelor, care nu au cum sa mai plateasca banii imprumutati pe fondul crizei. Razboaiele au pus in miscare economia si au creat locuri de munca in industria de aparare si in armata, realizand si un control strict, lege martiala, al populatiei nemultumite care ar fi putut crea probleme similare celor din Ucraina.

  5. De ce vrea Rusia sa bage pumnul in Gurile Dunarii? Despre pericolul militarizarii fluviului si destabilizarea Ucrainei, cu profesorii Dungaciu, Cioroianu si Naumescu
    “Dupa mine, Crimeea a fost tinta zero, iar tinta unu este revenirea la Gurile Dunarii, frontiera traditionala a fostei Uniuni Sovietice, pe bratul Chilia, ceea ce inseamna din Crimeea, usor-usor catre Odesa si pana la bratul Chilia”, declara Traian Basescu, in 15 aprilie.
    Inca din 1942, in lucrarea Probleme Romanesti Dunarene (1942), Nicolae Alexandru Radulescu conchidea ca “navigatia pe Dunare s-a putut face in deplina libertate numai in perioadele in care rusii au fost indepartati de la gurile Dunarii”, iar “principiul acesta este cu atat mai mult valabil si in viitor”.
    Adrian Cioroianu: Printr-un control al Gurilor Dunarii, Rusia ar militariza fluviul amenintand Romania si Germania. Telul rusilor de 300 de ani a fost sa ajunga la stramtorile Bosfor si Dardanele.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17172634-vrea-rusia-bage-pumnul-gurile-dunarii-despre-pericolul-militarizarii-fluviului-destabilizarea-ucrainei-profesorii-dungaciu-cioroianu-naumescu.htm

    In alta ordine de idei, anexarea Dobrogei este dezastruoasa pentru Romania si vitala pentru Rusia, printre altele castigand cel mai mare port la Marea Neagra, Constanta, cea mai mare baza de aviatie din Romania, Mihail Kogalniceanu, cel mai mare combinat petrochimic, Midia-Navaodari, cel mai mari surse de energie electrica nucleare si eoliene, creaind si un culoar spre Bulgaria si celelalte tari slave din balcani.

  6. @Sapiens,(*4)
    razboaile au fost intodeauna reultatul crizelor religioase,crize care au nascut calcari de legi dumnezeesti, imoralitate, ucidere,foamete(crize economice)mai intai,apoi distrugere,razboi.Intro lume haotica,lipsita de Dumnezeu,in care lumea nu mai are nici un reper,tinta, nu te poti astepta la un alt deznodamant decat cel proorocit de toti sfinti/:sfarsitul unei lumi fara sens,in care lumea innebuneste,o ia razna omorandu-se,indivizii,uni pe alti chiar fara nici un motiv,desi nici un motiv din lume nu te poate duce la asaceva.Indivizi, fiindca nu mai sunt persoane.DOAMNE AJUTA!

  7. Circula un zvon ca la parada de 9 mai din Crimeea se va incerca(inscena) un atentat la viata lui Putin.,iar asta va fi declicul pentru escaladarea conflictului.

  8. Vitaly are 25 de ani. Lucrează la gara centrală din Slaviansk, momentan închisă din cauza evenimentelor recente. În timpul liber face voluntariat, lucrând în special cu copii orfani.
    Vitaliy: Locuiesc doar cu mama, tata a murit. Nu am avut o copilărie prea fericită, dar ne-am descurcat. Am absolvit Colegiul tehnic de căi ferate, am fost paraşutist în armata ucraineană şi apoi m-am angajat la gara din Slaviansk, aşa cum şi-a dorit mama mea. Eu am crescut în Ucraina, părinţii mei în fosta URSS. Deci avem mentalităţi diferite, implicit şi păreri diferite despre ce se întâmplă momentan
    Eu vorbesc limba rusă pentru că e mai uşor pentru mine, dar ştiu şi ucraineană. Când mă întâlnesc cu alţi vorbitori de ucraineană, atunci nu vorbim rusă. Îmi plac ambele limbi şi le respect la fel de mult.
    Mulţi oameni aici pur şi simplu cred tot ce văd la televizor, mai ales pe canalele ruseşti. Dar dacă eşti o persoană care cunoaşte istoria acestor locuri, atunci nu ai cum să sprijini mişcarea separatistă. În acest moment oraşul se află în mâinile unor oameni care nu ai niciun respect pentru lege. Nu e normal să mergi la magazin şi să vezi oameni plimbându-se cu arma în mână.
    Sunt absolut convins că trupele ruseşti sunt implicate. Uită-te ce echipament au: arme automate, grenade, lansatoare de rachetă. Nu poţi cumpăra aşa ceva în Slaviansk. E aproape imposibil să le cumperi chiar şi în Ucraina. Oamenii obişnuiţi nu ridică asemenea baricade şi fortificaţii.
    Nu mi-e frică pentru viaţa mea. Mi-e frică mai mult pentu mama. Dacă o să mor, atunci o să fie pentru ţara mea. Mai bine mor ucrainean decât sub cizma altei ţări. Din păcate suntem manipulaţi cu toţii. De ce ne-au închis posturile de televiziune ucrainene? Dacă posturile ruseşti spun adevărul, atunci adaugă-le în grila de programe şi lasă-i pe oameni să decidă.
    http://adevarul.ro/international/europa/interviu-vitaly-locuitor-slaviansk-mai-mor-ucrainean-decat-cizma-altei-tari-1_53675b110d133766a85f07ac/index.html#

  9. Un grup de etnici sârbi, foşti luptători în Bosnia şi Kosovo, s-au alăturat unităţilor separtiştilor pro-ruşi care acţionau în acel moment în Crimeea şi asigurau funcţionarea unui punct de control.
    Mesajul lui Bratislav Zivcovici, şeful grupului, este foarte clar:
    „Scopul nostru principal este să împiedicăm războiul şi vărsarea de sânge şi să împiedicăm ca această zonă să nu ajungă sub minciuna Americii şi Uniunii Europene…Acesta este ajutorul nostru către fraţii noştri ruşi ortodocşi…Ruşii au venit ca voluntari în războiul din Serbia atunci când ne confruntăm cu momente grele şi acum am venit să vedem cum îi putem ajuta noi pe ei ”.
    http://adevarul.ro/international/europa/cinesunt-vigilantes-ucraina-1_53688ad50d133766a865da34/index.html

    In articol este si o poza cu cativa sarbi, barbosi ca niste calugari, dar imbracati in uniforme paramilitare.
    Rusia instruieste aceste grupuri paramilitare si pe postacii de serviciu de pe internet pentru a propavadui doctrina panslavismului ortodox sub comanda marelui conducator Putin, luptatorul impotriva vestului imoral si corupt. Intre timp, Putin si-a trimis nevasta intr-o manastire si se bucura de compania unei foste gimnaste.

  10. Observ aici ceva ce as numi “dreptatea diavolului”. Fiecare vrea sa-si demonstreze dreptatea aratand cat de gresit e dusmanul sau. Pentru ca Postul Mare n-a trecut de multe zile, sa ne reamintim de rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, pentru ca iata, mare nevoie avem de ea. Si pentru ca observ aici cum se da o batalie pentru a ne convinge sa fim de o parte sau de cealalta, sa le cerem celor care vor sa ne convinga de dreptatea lor prin a incepe sa ne arate cat de gresiti sunt. Ei, cum ar fi?

  11. @quintus

    poate o sa si reusasca! …. ……atentatul!!!…….sau inscenarea!!!

    Dar pe unde circula astfel de zvonuri?

  12. Panslavismul a fost o mișcare politică apărută la mijlocul secolului al XIX-lea care avea ca scop unirea tuturor popoarelor slave. Atenția principală era îndreptată către Balcani, unde slavii sudici erau guvernați de două mari imperii: Austro-Ungaria și Imperiul Otoman. Panslavismul a fost folosit ca unealtă politică atât de Imperiul Rus cât și de Uniunea Sovietică.
    Panslavismul a fost folosit ca unealtă politică de Imperiul Rus. În timpul în care mișcarea panslavă era dominată de ruși, iar ideea unității panslave a ajuns să se confunde cu aceea a unirii tuturor slavilor sub tutela Imperiului Rus, apărătorii țariști ai acestei doctrine au ajuns la concluzia că numai rușii sunt “slavi adevărați”. Unii au considerat că națiunile slave ar trebui să adopte limba rusă, religia ortodoxă și alfabetul chirilic.
    Prima convenție panslavă s-a ținut la Praga – Boemia în 1848, în timp ce mișcarea slavilor sudici a devenit activă după ce Serbia și-a recucerit îndependența de sub dominația Imperiului Otoman. În acest timp, în Austria a fost pusă în practică o politică internă represivă pentru a pune stavilă naționalismului care amenința unitatea imperiului.
    Mișcarea panslavă sudică era apărătoarea obținerii independenței de sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Otoman. Sârbii căutau să-i unească pe toți slavii balcanici sub conducerea lor.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Panslavism

  13. Criza economica globala apare ca urmare a indatorarii statelor cu ce? Cu bani, prea evident, nu-i asa? Ce sunt banii? Hartii a caror valoare e data de rezerva de aur a unei tari? Sau de potentialul ei bancar, industrial etc? Toti fac profit, mai ales bancile din ceea ce se cheama dobanda. Dobanda si orice alt mijloc speculativ de a face bani genereaza aceasta indatorare, sumele imense obtinute ne mai avand acoperire in masa monetara efectiva. Aceasta dpdv tehnic. Dorinta de a face cat mai multi bani este pacatul lacomiei, iar expresia “banul este ochiul dracului” trebuie inteleasa la propriu, nu la figurat. Cu banii se pot cumpara multe amagiri, care nu aduc nici un folos sufletului, instrainand si destramand pana si familiile. Cred ca oamenii devin din in ce mai nepasatori cu ei insisi, acceptand din comoditate si superficialitate teorii aparent bazate pe fundamente stiintifice. Un alt exemplu: teoria evolutiva care are la baza ideea ca viata poate apare spontan intr-un unvers complet sterilizat de temperaturile extreme din perioada Big Bangului.

  14. Pentru cine are dubii ca Germania este de partea Rusiei, nu voi intra in delalii referitor la afacerile fostului cancelar Schroeder cu Gazprom, sau ale firmei Siemens in construirea gazoductului South Stream, sau ale gigantului BASF in industria petrochimica rusa, ci ma limitez la acest citat din articolul de mai sus:
    Ziarul german Bild am Sonntag a descoperit că „zeci” de agenţi CIA lucrează la Kiev, coordonând acţiunile punitive ale juntei pro-americane. Revista germană Compact-Magazin a titrat astăzi: „NATO poartă responsabilitate pentru uciderea în masă de la Odesa. Timoşenko este o ucigaşă în serie.”

    Altfel spus, Polonia risca sa fie impartita din nou, iar tarile Baltice sa fie cedate din nou Rusiei.

  15. @quintus,
    Farfuridi-“tradare sa fie dar sa stim si noi”.Putin stie de acest”zvon”?.Nu ti se pare ca-i vorba in vant,intoxicare?Care-i lipsitul de minte sa de sfoara in tara de un asemenea plan si sa-i si reuseasca?DOAMNE AJUTA!
    P.S-sper ca nu-i pura inventie.

  16. @quintus:

    exact. Poate o sa si reuseasca. Si ghici cui ii va servi drept pretext?

    Chiar nimeni nu observa ca Putin NU FACE NIMIC???

    Cred ca e bine ca inainte de a ne infierbanta prea tare, sa ne reamintim cateva chestii, punctuale:

    – toata aceasta campanie mediatica se refera la PRESUPUSELE INTENTII ale lui Putin. TOATE speculatiile si TOATE informatiile de mai sus se bazeaza, nici mai mult nici mai putin DECAT pe…PSIHOANALIZA cu veleitati freudiene a lui Putin/ subconstientului/ intentiilor/ maleficitatii sale etc., si NIMIC pe FAPTELE sale concrete;

    – TOTUL A INCEPUT DE LA EURO-MAIDAN si in Ucraina a avut loc o LOVITURA DE STAT. Ianukovici a fost alungat desi acceptase TOATE conditiile maidanului. O fi oare legitim actualul guvern ucrainian in aceste conditii?

    – ‘maidanezii’ au fost PRIMII echipati/instruiti/organizati ca la carte. De cine oare, de Putin? Am uitat asa repede cu totii de gloantele alea ciudate – care, ah, btw, nu s-au soldat cu nici o ancheta!! – de care vorbea uimita o doctorita venita pe maidan ca sa asiste ranitii, de orice parte ar fi ei?

    – Ucraina – ca si fosta Iugoslavie – e o tara-MELANJ, ISTORIC DIVIZATA, prin umare PRO-RUS NU INSEAMNA AUTOMAT ‘SUSTINUT DE RUSIA’, ci pur si simplu o REALITATE SOCIALA cu radacini istorice;

    – ACESTE STATE, SLABE SI DIVIZATE, PROBLEMATICE ETNIC, sunt CONSTANT folosite de USA in scopul lor – si anume LEGITIMAREA UNEI INTERVENTII NELEGITIME, punand insa IN CARCA ALTORA cauzele.

    Fara sa apuc sa il citesc pe @quintus, primul link postat de admin la #6 mi-a adus in minte instantaneu cuvantul ‘atentat’. De ce? Pt ca din acel link transpare un lucru extrem de interesant pt cine are ochi sa vada (o, c’est moi,la belle fille aux yeux grand ouverts:)) ): ORICE AR FACE/N-AR FACE Putin e interpretat ca fiind malefic. Daca intervine, e rau. Daca nu intervine, are un plan ascuns. Si ghici cine ne spune asta? Cei care au declansat totul!

    De ce sta Putin cu armata la granite?? Pt ca a inteles un lucru simplu: tot ce s-a declansat in Ucraina sub forma euro-maidanului – pasul 1 – e in realitate ATAC DEGHIZAT LA ADRESA RUSIEI – nu trebuie sa fii un geniu politic sa intelegi asta. Si Putin, ca orice general inteligent, stie ca in astfel de situatii a sta cu mainile in san si a astepta resemnat pasul 2 echivaleaza cu condamnarea sigura.

    Teroristi, Putin cel rau, intentii malefice – iar FAPTELE spun altceva. IN RAZBOI CONTEAZA CINE A INCEPUT PRIMUL. ALA e AGRESORUL, si nu altul.

    Este una din cele mai gigantice campanii de DEZINFORMARE din ultimii 10 ani (doar 11/9, Saddham si Bin Lden pot suporta comparatie…hm, ciudata asemanare, nu? Intotdeauna un tap ispasitor!). Ceea ce inseamna un singur lucru: ca Putin CHIAR le sta ca un ghimpe in coasta! Eu am observat o chestie: cu cat o persoana e mai sistematic, frenetic si colectiv contestata, cu atat este mai interesanta si credibila.

    Sincer, nu vreau sa fac pe desteapta. Dar cred ca deja e timpul sa invatam sa ne pastram sangele rece in fata campaniilr mediatice si sa DISTINGEM intre: VORBE/PRESUPUNERI/SPECULATII, de-o parte, si FAPTE si DOVEZI – de alta.

    Iar Putin – cred sincer ca e in primejdie. Si, probabil, stie asta. Tradatori se gasesc intotdeauna. Iar noua abia acum ni se arata, poate pt prima oara, spinarea monstrului legendar de sub ape. Si e mai aproape decat credeam.

    Evident, un simplu punct de vedere. Mi-as dori sa bat campii.

  17. Bravo, @Gheorghe, din asta imi esti? 🙂 Mai deunazi vorbeai pe aici de iubire crestineasca. Un asasinat mic acolo, insa, la nevoie, nu strica…

    Stii ca au murit si pro-rusi in toata povestea asta. Mai era cineva pe aici care varsand lacrimi pt fratii crestini, i-ar fi ucis si blestemat pe toti din tabara adversa sub pretextul iubirii de Hristos.

    Fratilor, e o singura mare morala aici: CALM-CALM-CALM! Si UNITI-UNITI-UNITI!

  18. http://en.itar-tass.com/world/730688
    Timoshenko says if she loses elections, ‘third round of revolution’ will be inevitable

  19. Astăzi, 6 mai, membrii armatei unificate din sud-est au dezarmat trupele ucrainene şi distrus radarului apărării antiaeriene al Ucrainei în regiunea Luhansk. De atunci, controlul spaţiului aerian din Regiunea Donetsk este foarte dificil.
    http://takie.org/news/peremoga_v_opasnosti/2014-05-06-10292

    EN: http://www.microsofttranslator.com/bv.aspx?from=&to=en&a=http%3A%2F%2Ftakie.org%2Fnews%2Fperemoga_v_opasnosti%2F2014-05-06-10292

    Trupele speciale ruse pregatesc terenul pentru invazie, aici nu este vorba despre actiunile unor civili inarmati!

  20. @doroteea: ba da, se vede, ti-am si raspuns aici http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/02/pentru-romania-s-a-terminat-pauza-suntem-in-pericol-pe-linia-frontului-oficial-nato-declaratie-grava-rusia-mai-degraba-adversar-vocea-rusiei-ne-sfideaza-romania-nu-rezista-mai-mult-de-3/#comment-266606

    ca Putin nu face nimic.
    Si tocmai pentru ca se vede, poate sa faca ce vrea, pentru ca daca adversarul sau va intelege ca Putin asteapta, atunci cel mai bine e sa atace, in timp ce daca adversarul sau intelege ca Putin ataca, atunci cel mai bine e sa astepte. Pentru ca ai dreptate, in acest caz Rusia a fost atacata si Rusia se afla DEJA in razboi. Doar ca il poarta la ea acasa si are avantajul de a-l duce cum vrea ea, cand vrea ea. Stie Putin asta. Si este deja pregatit pentru asta intrucat indiferent cine intra primul in mod oficial cu armata in Ucraina, tot confruntare armata inseamna, adica razboi pe bune. Cand Rusia a hotarat “DESTUL!”, a stiut. Si Rusia a hotarat ca e destul inca din Siria, dar, sa parafrazez vorba unui presedinte celebru la noi, nu s-au prins americanii. Drept pentru care, Rusia nu poate pierde in Ucraina, indiferent ce se va mai intampla de aici inainte. De fapt, a si castigat, chiar daca macelul cel mare inca mai poate urma (Doamne, sa nu fie!).

    Dar ce se intampla aici, pe site, poate ma insel eu, e ca suntem bombardati de cititori care vor cu tot dinadinsul sa ne convinga ca Rusia e buna sau ca Rusia e rea. Ei bine, nu e nici buna nici rea. Este un stat puternic care isi joaca soarta sa. Evident ca este mai probabil sa fii empatic cu cel agresat, dar asta nu-l face mai bun. Desigur ca numai rele am avut de la rusi si Rusia de-a lungul istoriei, dar asta nu-i face pe euro-atlanti mai apropiati de sufletul romanesc crestin. Tragedia este ca fiecare dintre noi vom fi obligati sa alegem intre cei doi, nu ca optiune de suflet ci ca orientare a actiunii, pentru ca nu va putea nimeni sa stea si sa nu faca nimic. Si atunci nivelul la care vom alege va fi cel de jos, al relatiilor imediate intre oameni. Cu americanii ne-am intalnit, i-am vazut pe la niste parade gay si batandu-si joc de vointa noastra ca cetateni si infierand credinta noastra crestina si Biserica cea adevarata. Urmeaza sa ne vedem cu rusii. Inca mai au avantajul ca joaca cu… negrele(!)

  21. Doamne fereste de un razboi !
    De la noi din tara ar fugii toti barbatii apti pt asa ceva,si ar trebui sa mearga “elita”tarii… in linia intai si …ultima…caci numai ei conduc si executa…toate ordinele…coloniilor de care apartinem acum…Noi,anonimii,musuroiul de furnici,… ce-am avut si ce-am pierdut in 89?Cam asta avem si am pierde si acum!
    Pe Dumnezeu sa nu-L pierdem!

  22. Rusii sunt noul popor ales care lupta pentru crestinatate:
    http://www.youtube.com/watch?v=4ErKZKnpeOY

    sau doar un CGI made in Russia…

  23. @Titus L:

    Titus, n-am prea inteles prima parte. Nu stiu daca Rusiei ii e sau nu usor pe terenul ei, dar stiu ca nu de la ea a pornit, iar cu partea ‘Rusia nu poate pierde in Ucraina’ nu sunt catusi de putin de acord. Pt ca daca Rusia invadeaza Ucraina, am mai spus asta, ofera pretextul de a fi ea insasi atacata. Si NU de ucrainieni. Iar asta inseamna razboi MONDIAL. Si cineva pesemne ca vrea acest razboi.

    Spunea cineva pe aici ca interesele economice ale diversilor magnati o sa impiedice asta. Ma indoiesc. Pt ca razboiul impotriva Rusiei are, dupa mine, 2 tinte: una nevazuta, urmarita de coarnele din spatele baietilor din spatele lui Obama – si care, da, vizeaza distrugerea zonei ortodoxe si, in general, decimarea noastra reciproca; si care probabil nici lor, baietilor cu trabuce, nu le este clara decat aproximativ. Si alta limpede, mai terestra, si care se refera la reconfigurarea centrelor de putere si realocarea resurselor. Ori atunci cand se pregateste un razboi mare – pt ca un razboi DIRECT cu Rusia nu poate fi DECAT un Razboi MARE, ar fi bine sa retinem asta! – aceste chestiuni se negociaza inainte, astfel incat, la final, prada sa se imparta echitabil si toata lumea sa fie multumita.

    Sunt si mai putin de acord cu ultima parte. TOCMAI, ca noi ar trebui, in sfarsit, sa lasam sentimentalismele in politica si sa le aplicam mai mult intre noi. Romaniei i-ar sta mai bine rolul de MEDIATOR CORECT si sa pledeze pt PACE si DREPTATE, fara sentimentalisme ieftine si de la caz la caz. Noi, ca romani, ar trebui sa iubim pe toti – americani, rusi ce-or fi, cand e vorba de oamenii obisnuiti si sa ne rugam pentru viata si pacea lor. Chiar nu vedem ca oamenii aia, saracii, se omoara intre ei tocmai pt ca sunt manipulati? Ca toata ura asta, pe care si noi o nutrim fata de unii sau altii – e semnul CLAR al al manipularii? In primele conflicte ale omenirii era simplu: ma razboiam cu Ivan pt ca Ivan venea calare si imi ardea casa, imi viola nevasta si am ameninta cu sabia. Azi, il omor pe front pe Ivan cu care altfel as fi baut o votca pe malul marii la Nisipurile de Aur. De ce? Pt ca asa ii apuca pe americani.

    In fine, sunt cam obosita acum si incoerenta…

    pt. @sapiens (#20):

    Frate draga, DE UNDE rezulta EXACT ca ‘trupele speciale ruse pregatesc terenul pt invazie’??

  24. @ doroteea
    Rezulta din faptul ca radarele ucrainiene nu sunt o amenintare pentru separatisti ci numai pentru cine are aviatie, adica pentru Rusia.

    Intr-un articol intitulat “Sorry, America, the new world order is dead” apare o poza cu membrii partidului comunist si suporterii cu steaguri rosii cu secera si ciocanul la monumentul lui Lenin din Simferopol, Crimea, pe 6 mai 2014, in timp ce se intalnesc cu Gennady Zyuganov.
    http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/eric-a-posner-sorry-america-the-new-world-order-is-dead-346609.html

    Russian Communist Party leader Gennady Zyuganov meets Communist party members and supporters meet in the Crimean capital Simferopol, on May 6, 2014.
    http://www.gettyimages.com/detail/news-photo/russian-communist-party-leader-gennady-zyuganov-meets-news-photo/488412341

  25. @ Doroteea
    Ole… Ole… Olexandr ştie adve vărul despre est -de la vest-. Dacă a ajuns demo(no)crația la Kiev, a ajuns şi ascultarea -totală şi necondiționată şi slugărnicia şi vânzarea…- deci…
    Poporul Ucrainean trebuie scăpat de urşi, de putini -cu sau fără doage- şi să se intre domle în rând cu lumea democrată, să aibă şi ei… Cevron, multinaționale, gay şi lesby legali…
    Poporul Ucrainei ba-i estu… ba-i vestu…
    Noi, -ca ortodocşi- ne dăm o parte cu estu… -că-s ortodocşi-, o parte cu vestu… -că putin a-i- fascist, comunist, dictator… şi deci, nu merge…
    Iacă-ne orbi.
    Aici nu-i vorba de popoare ci de stăpâniri. Ruşii nu sunt mai răi nici mai buni de cât americanii sau românii sau orice alt neam. Sunt oameni, -cu bune şi rele-ca şi noi. Orbi,ca şi noi. S-au impărțit -in rusofoni şi proeuropeni- ca să poată să se ucidă şi noi să-i susținem pe unii şi să-i denigrăm pe ceilalți. E mai bine cu vestu…, e mai rău cu estu…
    Oho… şi aici e război -exact pe est şi pe vest-.
    A trecut Maidanul, a ajuns pe Ucraina, ajunge pe Europa şi noi… o parte cu estu… o parte cu vestu… -şi facem galerie unii unora alții altora- .
    Oameni buni, sunem batjocoriți de diavoli. Nu e vorba de est ori de vest ci de oameni impărțiți -de el, dezbinați de el, orbiți de el, ca şă se ucidă intre ei, să ne dezbinăm intre noi. Rus, român, american, țigan, orice nație, om este, cu bune şi cu rele. Chipul lui Dumnezeu, cel ce ne’a dat grai să putem discuta şi impăca nu să discutăm cu arma ori cu est-vestu ci cu dragostea de Dumnezeu şi de om. Toată argumentăria -pro şi contra- dezbină.
    Oameni ucid oamei -în numele dreptății- dar nu pentru oameni ci pentru est şi vest, pentru dezbinătorul.
    Ole… Ole… Ole…xandr, aduce adve vărul şi demo(no)crația Ucrainei -că şi nouă tot pe ole, ole, ne-a venit.

  26. Dracul negru este usor de recunoscut de toata lumea pentru ca la el uraciunea este la vedere, dar el este un drac de rang inferior.
    Mai exista si dracul alb, care pozeaza in inger de lumina, el nu vorbeste dupa teleprompter si nici nu face circ ieftin, ci este sobru, luptator iscusit, inteligent, elocvent si pare chiar intelept.
    Deci nu este neaparat mai bine cand nu este dracul asa de negru.

  27. Rusia nu vrea alegeri in 25 mai si de aici si tulburarile din estul Ucrainei(pretext pentru amanare):

    “The Russian Civic Chamber said Monday it was preparing an appeal to the UN and the European Council to postpone the election in the crisis-hit country until the situation stabilizes.”

    http://en.ria.ru/world/20140506/189622180/Ukrainian-Elections-Must-Be-Free-Fair–Lavrov.html

    Si daca totusi vor avea loc ar trebui sa cuprinda un referendum privind descentralizarea si regionalizarea asa cum se convenise in 17 aprilie la Geneva. Dialogul asupra reformelor constitutionale. Dar parlamentul ucrainean a votat respingerea organizarii unui referendum:

    http://en.ria.ru/world/20140506/189621775/Ukrainian-Parliament-Votes-Against-Referendum-on.html s

    Rusii vor Ucraina federalizata, Vestul vrea prezenta permanenta a trupelor NATO in tarile-granita si probabil conditioneaza Rusia care deja a primit Crimeea.

    http://www.agerpres.ro/externe/2014/05/07/nato-are-in-vedere-o-prezenta-permanenta-in-europa-de-est-generalul-breedlove–04-11-58

    Federalizare contra permanentizarea si marirea prezentei NATO in zone unde acum 10 ani nici nu s-ar fi putut pune in discutie la vreun summit SUA-Rusia.

    Daca federalizarea sau dialogul despre refomele constitutionale nu vor avea loc atunci s-ar putea sa vedem :

    http://www.europalibera.org/archive/news/20140506/445/445.html?id=25375180

    http://www.agerpres.ro/externe/2014/05/07/john-kerry-referendumul-de-la-11-mai-din-estul-ucrainei-va-fi-un-simulacru–09-52-36

    urmat iar de aparitia airsoftistilor fara insemne militare distinctive. In numar mare bineinteles si aplaudati la scena deschisa.
    Dar deocamdata rusii inca nu au taiat gazul. 🙂
    Asa ca asteptam 25 mai.

    P.S.

    Eu stiam de Lugansk..nu de Luhansk.

  28. @doroteea,
    iubita sora la*16 am scris : “sper ca nu-i pura inventie-“pt.quintus -si nicidecum nu i-am dorit moartea lui Putin.Ma asteptam la un link de pe un site citit de el.DOAMNE AJUTA!

  29. @a-km:

    TOTAL de acord. ‘Aici nu e vorba de popoare ci de stapaniri’ – excelent si memorabil. Ar trebui sa repetam formula asta de cateva ori pe zi pana se impregneaza bine in creier…si mai ales in INIMA.

    @enkidu:

    te rog lamureste-ma (nu glumesc, chiar vreau sa inteleg):

    1. ‘Rusii nu vor alegeri in 25 mai si de aici tulburarile’. Dar din link rezulta mai degraba VICE-VERSA. Ca mai intai au fost tulburarile. Gresesc? Gresesc cand spun ca aceste tulburari au ca prima cauza faptul ca Ucraina, si fara ‘ajutor’ din exterior, este o tara divizata? Si ca realmente in estul Ucrainei marea majoritate este pro-rusa si nu vrea EU? Spre deosebire de vestul Ucrainei? Sa inteleg ca singura cauza a tulburarilor este refuzul Rusiei de a accepta alegerile anticipate? Si ca daca Rusia ar fi zis ‘da, ok, faceti alegeri’ tulburarile nu ar fi avut loc?

    2. sa inteleg ca guv. ucrainian – ala, ales fara a fi ales – vrea alegeri anticipate dar nu vrea referendum. Pai in traducere asta inseamna ‘nu alegeti produsul pe care il vreti, ci alegeti doar produsele din oferta noastra limitata, oferta care nu contine produsul dorit de voi’. Referendumul nu e, pana la urma, cea mai democratica formula?

    3. Da, referendum-ul poate ar conveni rusilor. Si, da, poate ar duce Ucraina la descentralizare. Dar nu e asta o varianta mai stabila decat o tara vesnic sfasiata si, deci, vesnic folosita pe post de ‘zgandareala’ si vesnic manipulata? Nu e mai bine sa se separe apele decat sa fie vesnic furtuna? O furtuna care poate atrage in vartejul ei si corabiile din apele vecine?

    4. In acest caz se poate face o analogie cu Kosovo sau Tinutul Secuiesc? Pai nu, pt ca astea sunt regiuni care istoric apartin unor state, dar prin inginerii sociale abuzive le-a fost schimbata compozitia etnica astfel incat, la un eventual referendum se pot schimba datele istorice, dar in mod nelegitim. Dar, din cate inteleg eu, nu asta e cazul Ucrainei. Si nici al Crimeei. Ucraina e o tara realmente greu sistematizabila. De-a lungul istoriei s-a aflat sub o tripla influenta: polona/lituaniana/rusa. Istoric, Kievul a fost unul dintre cele mai puternice state rusesti.

    Gresesc?

    PS: repet si subliniez: nu am nici o simpatie deosebita pt rusi, iar cultural – minus gayisme, new-ageisme si alte new entries de sec. XXI – prefer de o mie de ori Occidentul Rusiei. Nu cred ca Rusia ne e prietena. Incerc doar sa vad daca IN ACEASTA SPETA nu cumva pozitia lor este justa. Pt ca la o analiza atenta si neutra sentimental, asa pare. Ori daca sustinem agresorul Rusiei pt simplul fapt ca avem niste rafuieli istorice cu rusii, sa nu ne miram cand mai tarziu aceasta injustitie se va intoarce impotriva noastra.

  30. @Gheorghe:

    ok, scuze, am inteles gresit 🙂 Chiar ma miram…

  31. Conversatie interceptata intre Alexander Petrovich Barkashov, liderul extremei drepte din Rusia si a organizatiei paramilitare Unitatea Nationala Rusa, si Dmytro Boistov, unul din liderii oganizatiei Donbas Ortodox, privind fraudarea rezultatelor referendumului:
    http://www.youtube.com/watch?v=J18RziLIl30#t=20

    Alexander Barkashov
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Barkashov

    Russian National Unity
    http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_National_Unity

    Intre timp, pravoslavnicul Lavrov nu conteneste sa-i infiereze pe “fascistii” de la Kiev.

  32. Pingback: Pregatiri de razboi, faza pe RECHIZITII/ Rusia si NATO isi “promit” TRUPE MILITARE si programe de INARMARE vizand Europa Rasariteana/ Parlamentul UCRAINEI a votat impotriva DESCENTRALIZARII/ Mai multe voci diplomatice vorbesc despre “CON
  33. Pentru Sapiens,

    In legatura cu acel comentariu:”Vitaly are 25 de ani…” si cu alte comentarii legate de rusi, atasez un link prin care se poate vedea ,si nu din vorbele unuia sau altuia, cine provoaca si da cu bita. Nu am vazut in nici un reportaj rusi dind cu bita sau strigind omoritii pe ucrainieni.Imaginile vorbesc de la sine. Comentariile sint de prisos.

    https://www.youtube.com/watch?v=c-NzhHv6AAo

  34. @admin,
    realizez ca am depasit ceva limite in vreunul din comentariile mele prezente, sau trecute.
    Iertare ptr toate, si dau slava lui Dumnezeu, ca uite asa, ma mai smeresc si eu.
    Apreciez si va multumesc ptr. activitatea voastra.
    Doamne ajuta!

  35. @Calin
    Youtube nu-mi afiseaza videoul si-mi spune; “This video may be inappropriate for some users. Sign in to confirm your age.”
    Nu am cont pe youtube si nu intentionez sa-mi fac, ca sa ma monitorizeze mai usor…
    M-am uitat insa la comentarii si iata unul foarte clar: “it is oligarchy, and fascism is the effect.”
    Are perfecta dreptate, fascismul este rezultatul oligarhiei. Asa a fost si in Italia lui Musolini, asa este si in Rusia lui Putin.
    In Ucraina nimanui insa, unde cei de la Kiev nu au autoritate asupra politiei si armatei, nu putem vorbi de fascism, ci de un haos in care huligani si paramilitari aflati in slujba unor “servicii” comit distrugeri si atrocitati pentru a da pretexte de interventie armata in forta.
    Problema este ca apar si astfel de reactii din partea celor care au vazut videoul:
    Lothar Scholz
    One fully loaded MIG29 from Putin at the next demonstration and the problem is solved. Only a dead fascist is a good fascist.

    Acum ce te poti astepta de la un neamt care vrea sa lupte cu nazismul impotriva fascismului…

  36. Democratia nu mai exista decat in imaginatia unora, suntem condusi de oligarhi si baroni locali.
    Oligarhia are nevoie de o mana forte, de fascism, ca sa controleze masele. Iata cate ceva despre “legea de fier a oligarhiei”:

    The iron law of oligarchy is a political theory, first developed by the German sociologist Robert Michels in his 1911 book, Political Parties. It claims that rule by an elite, or oligarchy, is inevitable as an “iron law” within any democratic organization as part of the “tactical and technical necessities” of organization.
    “Historical evolution mocks all the prophylactic measures that have been adopted for the prevention of oligarchy.” Michels stated that the official goal of representative democracy of eliminating elite rule was impossible, that representative democracy is a façade legitimizing the rule of a particular elite, and that elite rule, that he refers to as oligarchy, is inevitable.
    Later Michels migrated to Italy and joined Benito Mussolini’s Fascist Party, as he believed was the next legitimate step of modern societies.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_law_of_oligarchy

  37. Pavel Gubarev este liderul Militiei Populare din Donbas si autointitulat “Guvernatorul Poporului” Regiunii Donetsk la adunarea din 3 martie 2014.
    Sotia lui, Ekaterina Gubareva, a fost declarata ministru de externe a Repblicii Populare Donetsk.
    Gubarev este un sustinator al panslavismului si fost membru a gruparii fasciste paramilitare Unitatea Nationala Rusa.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pavel_Gubarev

    Surprins intr-o poza de grup in timp ce-si facea ucenicia in Unitatea Nationala Rusa:
    https://twitter.com/Bubble__Popper/status/464130364982571008/photo/1

    Vezi si postarea #32.

  38. Separatistii pro-rusi resping propunerea lui Vladimir Putin privind amanarea referendumului din Donetk. Moscova acuza Ucraina ca a masat 15.000 de soldati la granita cu Rusia
    Ora 13:15 Separatistii pro-rusi au votat in unanimitate pentru organizarea unui referendum de independenta in 11 mai, a declarat unul dintre liderii autoproclamatei republici din Donetsk, Denis Pushilin, citat de Reuters.
    Si separatistii din Lugansk au respins propunerea lui Vladimir Putin privind amanarea referendumului, a precizat agentia de stat RIA, preluata de Reuters.
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-17187889-criza-din-ucraina-separatistii-pro-rusi-decid-daca-amana-referendumul-din-donetk.htm

    Am vazut deja in convorbirea dintre Alexander Petrovich Barkashov si Dmytro Boistov, care va fi rezultatul referenduului.
    Putin este animat de intentii bune dar nu are nici o putere in estul Ucrainei, Barkashov si Boistov fiind niste fii neascultatori. Oare o sa fie Putin un bun crestin, iertator, si o sa-i primeasca pe pro rusii ramasi orfani sa se alature Rusiei, dupa o asa neascultare?

  39. Ziua victoriei in Salviansk (seamana cu o secventa din Crucea de Piatra):
    http://www.youtube.com/watch?v=ZllxUXKgAHc#t=161
    De la 2:40 vorbeste Pavel Gubarev, liderul Militiei Populare din Donbas si “Guvernatorul Poporului” Regiunii Donetsk

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare