CHEVRON A INCEPUT FORAJUL LA PUNGESTI. Tribunalul Vaslui a SUSPENDAT procesul privitor la REFERENDUMUL de la Puiesti

6-05-2014 3 minute Sublinieri

chevron-umbla-la-apa-gazele-de-sist-vor-fi-valorificate-in-dauna-acviferului-dobrogean-95106-1

 

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Chevron Romania, activitățile de foraj au demarat după finalizarea tuturor verificărilor de siguranță și performanță. Sonda va fora continuu până când va ajunge la adâncimea dorită, de aproximativ 4.000 de metri.

“Se vor efectua diverse măsurători și vor fi luate probe de roci pentru a determina dacă gazul natural este prezent, precum și modul în care acesta poate fi produs. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Instalațiile Chevron sunt proiectate pentru a proteja apele subterane pe toată durata de viață a sondelor, având un design robust și fiind continuu testate pentru verificarea integrității. Puțurile de foraj Chevron au mai multe straturi de oțel și ciment. Acestea creează o barieră ce protejează apele subterane prin păstrarea fluidelor și hidrocarburilor în gaura de sondă”, se precizează în comunicat.

Reprezentanții companiei petroliere afirmă că o condiție a sistemului Chevron de gestionare a apelor presupune construirea unor puțuri pentru monitorizare în cadrul platformei sale. Chevron va colecta mostre din aceste puțuri pentru a monitoriza calitatea apei înainte, în timpul și după finalizarea operațiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispoziția autorităților din domeniu.

AGERPRES/(autor: Loredana Ciobanu, editor: Ștefan Gabrea)

Tribunalul Vaslui a dispus suspendarea procesului intentat Consiliului Local Puieşti de către Prefectura Vaslui pe tema referendumului privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comună, unde Chevron deţine a doua autorizaţie pentru ridicarea unei sonde de explorare.

Procesul pe tema referendumului privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comuna Puieşti, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, a fost suspendat de către magistraţii vasluieni, deocamdată pe termen nelimitat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia a fost luată la cererea formulată de Prefectura Vaslui, instituţia care, de altfel, a atacat în instanţă, la începutul acestui an, hotărârea luată de către Consiliul Local (CL) Puieşti privind organizarea respectivului referendum.

“În cererea formulată în instanţă am solicitat suspendarea judecării acestei speţe până la judecarea pe fond a celeilalte hotărâri date de CL Puieşti, respectiv interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist. Ulterior, odată cu pronunţarea definitivă a instanţei pe fondul cauzei, procesul va fi repus pe rol”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX şeful Serviciului Contencios-Administrativ a Prefecturii Vaslui, Liviu Şorea.

Prefectura Vaslui a dat în judecată, pe 10 ianuarie 2014, Consiliul Local Puieşti, care a interzis, pentru a doua oară în jumătate de an, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Într-un alt proces, Prefectura a solicitat în instanţă, în aceeaşi zi, şi anularea hotărârii pe tema organizării unui referendum privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comună.

Până în prezent, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective, CL Băcani şi CL Pungeşti atacând cu recurs sentinţele instanţei vasluiene. În schimb, au existat şi trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au avut câştig de cauză în instanţă pe aceeaşi speţă, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iaşi.

Compania Chevron a obţinut de la Consiliul Judeţean Vaslui, la începutul lunii aprilie, autorizaţia de construire pentru sonda de explorarea a gazelor de şist ce urmează a fi amplasată în extravilanul localităţii Puieşti. Eliberarea autorizaţiei de construire la Puieşti s-a făcut după ce Chevron obţinuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de şist în extravilanul localităţii respective. Compania petrolieră a depus solicitarea pentru obţinerea acordului de mediu la Puieşti în toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie a avut loc şi dezbaterea publică pe marginea proiectului, şedinţă care s-a desfăşurat, pe o perioadă de două ore, printre huiduieli şi fluierături ale localnicilor şi activiştilor de mediu.

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Societatea Chevron România mai deţine trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti şi Popeni – Găgeşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care a fost montată, tot în această lună, şi sonda de explorare de la Siliştea – Pungeşti. Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind demarate efectiv pe 2 decembrie 2013 şi încheiate luna trecută. În scurt timp, vor începe şi lucrările de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, PUNGESTI

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare