Armistițiul e, în orice caz, fragil și greu de crezut că va ține mult. Fragilizată este și poziția lui Erdogan în Turcia și, pentru prima oară, scenariul prăbușirii sale, evocat recent, profetic, de IPS Neofit, pare realist. Și, tot pentru prima oară, având în vedere politica ofensivă, pe mai multe fronturi (Siria, Libia, frontiera cu Europa/Grecia), dar și „succesul” de a-și fi iritat absolut toți aliații (incompatibili între ei, de altfel), de la Rusia la SUA, nu poți să nu te gândești și la profețiile Sfântului Paisie despre conflictele fatale în care se va angrena Turcia.
Articole din categoria: Siria
Așadar, rușii și turcii se află în conflict militar în provincia Ildib din Siria. Pierderile armatei turcești sunt provocate, cel mai probabil, de aviația rusă. Deocamdată, însă, niciuna din părți nu acuză oficial cealaltă de agresiune militară. Pentru că dacă ar face-o, ar deveni casus belli între Turcia și Rusia. Erdogan declară regimul din Damasc inamic, tocmai pentru a nu face asta cu Rusia.
Democrația, în opinia lui Timmermans, se referă în primul rând la respectarea minorităților. El a promis, de asemenea, că ONG-urile care beneficiază de finanțare externă și de migrație vor avea acces nerestricționat la UE.
Corespondentul de razboi Robert Fisk nu s-a multumit cu promisiunile lui Macron si nici cu videourile de pe net. S-a dus la Duma. A constatat ca nu a existat atac cu gaz. A scris. In The Independent. Niste americani de la OANN, o retea TV conservatoare, nu s-au multumit, ca CNN sau FoxNews, cu propaganda. S-a dus omul lor la fata locului si a constatat: nu a fost atac cu gaz.
Nevoia de pace din Siria o înțelegem dacă privim soarta creștinismului în Irak sau Egipt. După războiul din Irak peste 1.250.000 de creștini și-au pierdut viața sau au fost forțați să își părăsească țară trăind ca refugiați, sute de biserici au fost distruse. Astăzi practic doar 30% dintre creștinii ce trăiau în 2003 în Irak mai sunt locuitori ai acestei țări.
Fostul ambasador britanic în Uzbekistan, Craig Murray posta astăzi pe contul său de Twitter: “Trăim vremuri ciudate, când te trezeşti dimineaţa şi primul impuls e să verifici dacă nu a început Al Treilea Război Mondial fără tine”. Murray, în acord cu un alt fost ambasador britanic, în Bahrain şi Siria, bun cunoscător de arabă, Peter William Ford, şi-a declarat zilele acestea îndoiala cu privire la faptul că, cel puţin de data aceasta, atacul chimic de la Duma ar fi opera lui Bashar al-Assad.
Vedeta de la Fox News aduce aminte ca exact acum un an, in aprilie 2017, s-a inscenat un episod similar. Administratia SUA tocmai anuntase ca schimbarea de regim in Siria nu mai e o optiune. Si tocmai atunci, pac, atac cu gaz sarin. Raspunsul: bombardarea unui aeroport de catre SUA. Luni mai tarziu, oficialitatile militare americane recunosteau ca nici pana la acel moment nu aveau nicio dovada ca autorul atacului fusese Assad. Deci bombardasera asa, pe prezumtii.
Multe victime, inclusiv femei şi copii, în urma unui atac chimic necugetate în Siria. Zona în care se petrec atrocităţile a fost închisă şi înconjurată de armata siriană, astfel că este complet inaccesibilă pentru lumea exterioară. Preşedintele Putin, Rusia şi Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad. Un mare preţ va fi plătit.
Președintele Turciei avertizează Grecia, Cipru și companiile internaționale să nu exploateze zăcămintele de gaz din estul Mării Mediterane și să nu ”treacă de linia impusă”. În caz contrar, spune liderul de la Ankara, cele două state riscă să se confrunte cu o intervenție militară.
Robert Neller, comandantul corpului de puscaşi marini al SUA, a spus, săptămâna asta, unui grup de 300 de soldaţi din Norvegia, că ar trebuie să se pregătească pentru o „luptă foarte zdravănă“, notează Washington Post. Purtătorul său de cuvânt a declarat, însă, mai târziu, că Neller nu se referea la vreun adversar specific, ci a vrut doar să inspire trupele. „Sper să mă înşel, dar se apropie războiul. Sunteţi într-o luptă aici, un război informatic, o luptă politică“, le-a spus generalul Robert Neller puşcaşilor marini joi, potrivit de Military.com, citat de Washington Post.
Statul Major rus consideră că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, a afirmat miercuri general-locotenentul Viktor Poznihir, șeful adjunct pentru operațiuni al Statului Major rus.
OrthodoxFaith: Nici bombele, nici amenintarile cu bombe si moarte nu ne-au impiedicat sa praznuim Pastile. Slujba de Pasti si celebrarea noilor martiri la Catedrala Sf. Marcu, Egipt. (tr.n.) Hotnews: Egipt: Atentat la manastirea greco-ortodoxa Sfanta Ecaterina Un atac impotriva fortelor de …
Scriam ieri că războiul de azi este o producţie teve. În care, deţinătorul exclusivităţii transmisiilor din teatrul de operaţiuni, firma “white helmets” are acţionariat american. Bunăoară, ce vedem la teve în presa oficială şi naţională este partea pe care “trebuie” s-o vedem ca partener NATO, aflat în al doilea război mondial rece.
Cum favorabilitatea acestei naţiuni pentru “hegemonia blândă a SUA” este un lucru cert şi cvasiunanim, România fiind a doua ţară filoamericană din lume, după Albania, adevărul este, la rândul său, unul filoamerican. Orice altă opinie este taxată drept filorusă în acest mediu de tip “ori, ori”. Se ştie, conform cercetărilor sociologice la nivel mondial, că nivelul de acceptabilitate al opiniilor oficiale în cazul unor acţiuni statale de talia unui război este de 75%.
A se retine faptul ca nici cele mai pro-occidentale surse mediatice nu afirma faptul ca atac chimic din Siria ar fi fost declansat cu certitudine de Assad. Chiar daca exista numeroase probe in acest sens, cum se arata si in editorialul din Gandul.info, ramane o intrebare simpla si esentiala: ce ar castiga Assad din asa ceva? Ce ar castiga Assad dintr-un atac izolat, o singura lovitura, cu 100 de victime, cand tocmai ca situatia parea sa se fi transat in favoarea lui, pana si SUA renuntand oficial la obiectivul inlaturarii acestuia? Cand Assad parea ca e oficial recunoscut ca parte a solutiei din Siria?
Cui a folosit acest carnagiu? Lui Assad, dacă l-a comis, în nici un caz. Nu doar că n-a avut nici măcar o vagă justificare tactico-militară, dar a atras – cum era de aşteptat – oprobriul întregii lumi. N-a folosit arme chimice împotriva teroriştilor din autointitulatul Stat Islamic şi le foloseşte acum împotriva civililor? Ce va întreprinde preşedintele Trump? Se vor re-reaşeza relaţiile ruso-turce? Va mai sta China în spatele Rusiei, sprijinindu-l pe Bashar al-Assad în Consiliul de Securitate al ONU? Când vom afla în ce direcţie schimbă carnagiul de ieri jocurile în Siria, ne vom apropia, periculos, de adevăr.
„Ca naţiune, noi vom lupta până la capăt nu doar împotriva atacurilor armate comise de grupări teroriste şi de forţele din spatele acestora, dar şi împotriva atacurilor economice, politice şi sociale orchestrate de aceste forţe. Ei încearcă să provoace haos, să-i demoralizeze pe oameni şi să ne destabilizeze naţiunea cu aceste atacuri abominabile împotriva civililor… Noi ne vom menţine calmul, vom sta mai aproape unii de alţii şi nu vom ceda teren în faţa unor asemenea jocuri murdare”, a spus liderul de la Ankara.
Preşedintele turc face declaraţii şocante. Tayyip Erdogan acuză coaliţia antiteroristă – condusă de americani – că nu îşi respectă promisiunile şi că susţine grupările teroriste din Siria, inclusiv pe luptătorii ISIS şi miliţiile kurde.
Manastirea ortodoxa Sayednaya din Siria, inchinata Maicii Domnului, loc de pelerinaj atat pentru crestini cat si pentru musulmani, pentru mai bine de o mie de ani. A fost vizitata, in prima zi de Craciun de catre presedintele sirian Bashar al-Assad ai sotia lui. Cuplul prezidential a luat masa cu orfanii crescuti de calugarite.
Primul lucru la care se gândește lumea din presă când vorbește de grozăvia de la Ankara, este atentatul de la Sarajevo din 1914 care e considerat de mai toți istoricii pretextul primului război mondial. Deci moartea unui ambasador e egală cu moartea unui prinț moștenitor. Dacă un ambasador ține loc de prinț moștenitor, e ca în publicitate, unde se supralicitează galopant definiția mai nouului, mai multului, mai unicului până ajungem la Hunger Games.
Este interesant să observăm cum au fost prezentate în media noastră aceste evenimente paralele. Aproape fiecare titlu de astăzi vorbește despre „căderea” Alepului în fața armatei siriene – când, în orice alte circumstanțe, am fi spus cu siguranță că armata a „recapturat” orașul de la „rebeli” – în timp ce se scria că ISIS a „recapturat” Palmira când (având în vedere comportamentul lor criminal) am fi putut cu siguranță anunța că fostul oraș roman „căzuse” din nou sub controlul jihadiștilor.
În al treilea rând, este de neînţeles faptul că în marile ziare ale lumii, în cele mai importante cancelarii de pe mapamond, în rândul societăţii civile şi al opiniei publice lipsesc vocile raţiunii, realismului şi înţelepciunii, care să acţioneze concret pentru destindere, dezarmare şi dialog, care să promoveze înţelegerea şi compromisul în menţinerea păcii în lume. Aşa cum cred de ani buni, nu avem lideri mondiali la înălţimea complicatelor dosare şi probleme internaţionale. În schimb, nu e greu de constatat că este tot mai evidentă o acută dorinţă de război şi conflict armat.
Mesajul mai dezvaluie si ca Statele Unite au vazut in dezvoltarea Statului Islamic o oportunitate. “Cu toate aspectele sale tragice, avansul ISIL prin Irak da guvernului SUA posibilitatea de a schimba modul in care se ocupa de securitatea haotica din Nordul Africii si Orientul Mijlociu”, se afirma in document, adaugand ca “Cel mai important factor in aceasta chestiune este de a ne folosi agresiv de resursele de spionaj si de trupele pentru Operatiuni Speciale.”
La nici după zile după ce Washingtonul a anunţat că înterupe discuţiile diplomatice cu Rusia în privinţa Siriei şi după ce Kremlinul a suspendat un acord nuclear militar cu SUA şi a anunţat încetarea comunicării militare, nu mai puţin de 40 de milioane de ruşi şi 200.000 de angajaţi ai ministerelor cu atribuţii în acest domeniu vor fi implicaţi într-un exerciţiu gigant de “apărare civila, evacuare de urgenţă şi pregătire pentru dezastre”, a anunţat Ministerul rus al Apărării Civile.
Fethullah Gulen, clericul musulman ce locuieşte în SUA şi este acuzat de autorităţile turce că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din luna iulie, este convins că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este adevăratul responsabil pentru lovitura de stat eşuată, relatează Reuters.
În ultimii ani, credincioșii pe care îi păstoriți sunt cuprinși de drama unui război care a adus după sine multă vărsare de sânge, lacrimi și suferință. Credincioșii ortodocși din România au urmărit și urmăresc cu mare compasiune starea de mucenicie în care se află frații lor în Hristos din Patriarhia Antiohiei. Am aflat cu durere faptul că sunt foarte mulți locuitorii creștini și necreștini care și-au părăsit casele, și-au pierdut pe cei apropiați, le-au fost răpite persoane dragi, le-au fost distruse bunuri materiale, culturale și spirituale. Au fost distruse biserici și mănăstiri și mulți creștini, clerici și mireni din ținutul apostolic al Siriei pătimesc răstigniri de tot felul, mulți dintre ei pentru singur fapt că mărturisesc credința în Domnul Hristos.
Digi24: 50 de morți în Turcia, după ce o bombă a explodat la o nuntă Cel puțin 50 de persoane au murit, iar aproape 100 au fost rănite, sâmbătă seara, într-o explozie produsă la o nuntă în Gaziantep, în sudul …
O noutate absolută se va produce curând, când o înţelegere Rusia-Turcia în chestiunea Siriei, va răsturna realitatea pe care o ştim şi va face din Erdoğan un aliat al lui Bashar Al-Assad. Răsucire nu imposibilă moralmente, dacă ne gândim că, până în august 2011, başbakanul de atunci i se adresa preşedintelui sirian cu apelativul “fratele meu”.
Alianta Nord-Atlantica va consolida capacitatile militare pentru a apara statele est-europene de actiunile Rusiei, un stat care continua sa intimideze prin “capabilitatile nucleare”, afirma secretarul american al Apararii, Ashton Carter.
Deosebit de importanta este intelegerea dintre presedintele Obama si Putin din urma cu doua sau trei saptamani, in urma careia au convenit ca perpetuarea conducerii lui Erdogan este intolerabila si ca acesta ar trebui eliminat de la putere inainte de a declansa un razboi mai larg. La momentul actual, atat armament american, cat si rusesc intra in Turcia cu scopul de a grabi plecarea dictatorului. In acelasi timp, se stabilesc contacte cu partidele politice, cu principalii generali ai armatei turce si cu altii pentru a ajuta la indepartarea acestuia. Nationalistii turci se intorc si ei impotriva lui Erdogan.
Hotnews: Erdogan: Ne-a fost oferit un teren in Bucuresti pentru construirea unei moschei / Iohannis: S-a ajuns in faza solicitarii autorizatiei de constructi; chestiunea e de competenta primariei Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa comuna …
. Starea de asediu internă s-a transformat de curând, la fel de imperceptibil şi de brutal, totuşi, în stare de asediu europeană. Apar frontiere şi noi ziduri de protecţie peste tot în Europa. Deja 10 state din 26 ale spaţiului Schengen au reintrodus controale temporare sau permanente la frontiere.
Toate părţile implicate în conflictul din Siria sunt de acord cu armistiţiul propus de Rusia şi Statele Unite şi se angajează să înceteze focul peste trei zile. Americanii şi-au luat însă şi măsuri de siguranţă şi anunţă că dacă armistiţiul nu va fi implementat şi nu e deblocat procesul de tranziţie politică din Siria, există şi un plan B.
Sâmbătă, Arabia Saudită și Turcia au anunțat că saudiții vor trimite avioane de luptă în sudul Turciei pentru a pregăti o eventuală invazie terestră a Siriei. Cele două țări sunt acuzate de Rusia că sunt principalele susținătoare ale Statului Islamic. Vineri, premierul rus Dmitri Medvedev declarase că în cazul în care forțe saudito-turce vor intra în Siria, s-ar putea declanșa al treilea război mondial.
În același timp, suntem preocupați de situația din multe țări unde creștinii se confruntă din ce în ce mai des cu o limitare a libertății religioase, a dreptului de a-și mărturisi credința lor și posibilitatea de a trăi în conformitate cu acestea. În special, constatăm că transformarea unor țări în societăți secularizate, străine de orice referință la Dumnezeu și la adevărul său, constituie o gravă amenințare pentru libertatea religioasă. Este pentru noi o sursă de neliniște, limitarea actuală a drepturilor creștinilor, dacă nu chiar discriminarea lor, atunci când unele forțe politice, susținute de ideologia unui secularism adesea foarte agresiv, încearcă să-i împingă la marginea vieții publice.
Avem de-a face si cu o nebunie colectivă. ”Rusia este cea mai deranjantă pietricică din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială, pentru ca are un sistem militar enorm”. ”Problema este că atât Rusia, cât și Statele Unite își sporesc sistemele militare, acționând ca și cum războiul ar fi posibil, ceea ce face parte dintr-o nebunie colectivă”, spune Chomsky.