OMUL-INSTRUMENT SI NASTEREA IMPERIULUI GLOBAL. REEDUCARI VECHI SI NOI. Armasari, curtezane si… multa, multa suferinta. CE ADUCE ALIANTA CU CEI RAI? (Stiri si recomandari 19 -21 iunie 2010)

21-06-2010 22 minute Sublinieri

  • Jurnalul national:

“Dacă ne taie pensia, să ne taie şi zilele!”

Au mâinile crăpate de muncă şi feţele brăzdate de ridurile adânci ale grijilor. Au muncit ani în şir, de dimineaţă până seara, cu sapa, cu coasa, cu plugul. Din pământul pe care au trudit ne-au dat de mâncare. Iar seara, când ajungeau acasă, mai aveau puterea să care găleţi cu apă, să hrănească animalele, să amestece în mămăligă şi să ne spună poveşti. Sunt părinţii şi bunicii noştri, pe care îi vedem de câteva ori pe an şi care azi îşi plâng amarul în faţa porţilor din satele României. De departe, de la oraş, pare că nu-i mai aude nimeni. E-n ziua când a picat moţiunea. În satul Mălăeşti din judeţul Dolj, Lizica Roiţoiu şade la poartă cu o vecină şi aşteaptă să-i spună cineva că ştirile din ultima vreme nu-s adevărate. A fost operată de 10 ori de “încurcătură de maţe” şi ia un pumn de medicamente în fiecare zi. Nu mai are pe nimeni, iar singurătatea şi sărăcia au împins-o într-o depresie puternică. Bătrâna de 68 de ani nu poate să nu plângă de câte ori cineva o întreabă – “Cum o duci, mamaie?”. “Am pensie de 3 milioane jumate… Uite, acum am venit de la spital şi am lăsat acolo 3 milioane. Am plătit şi perfuziile. Şi trebuie să iau şi medicamente… Din ce să le iau pe toate?”, aproape că îşi strigă femeia, printre lacrimi, durerea. Intră în casă şi iese cu o pungă de plastic, plină cu pastile. În şorţul pe care l-a strâns la piept are zeci de folii de medicamente, goale. “Pe-astea trebuie să le iau toate într-o lună. Da’ cine poate? Iau şi eu o lună unele, o lună altele… Că sunt scumpe…”, zice tanti Lizica. […]

Banii de la FMI mai întârzie

Cea de-a cincea tranşă de la FMI nu mai poate ajunge la Bucureşti în termenul stabilit iniţial, pentru că Guvernul Boc nu a reuşit să le aplice până la întâlnirea boardului din 20 iunie. Legile sărăciei, cum au fost numite pentru că prevăd tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, nu au trecut încă de Curtea Constituţională. În aceste condiţii, probabil că experţii FMI vor aştepta luna septembrie ca să vadă ce efecte produc aceste măsuri de austeritate. Declaraţiile făcute de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, sunt clare şi limpezi. “Următoarea tranşă depinde de implementarea completă a pachetului de măsuri. Aşteptăm ca Guvernul să implementeze aceste măsuri, înainte să mergem la bord. În mod normal, ar trebui să se întâmple la sfârşitul lunii iunie. Dacă mai au nevoie de timp sau dacă termină mai devreme, nu este nici o problemă. Dacă mai durează două luni în plus, combinăm revizuirile şi vom face cum s-a întâmplat anul trecut”, a anunţat Jeffrey Franks, când a prezentat concluziile vizitei la Bucureşti.

  • Antena3:

Pensii mai mici cu 28% pentru cei care se pensionează după intrarea în vigoare a noii legi

Reduceri de salarii pentru cei plătiţi cu drepturi de autor. Jumătate din companii nu mai dau bonuri de masă

Sebastian Vlădescu: Impozitul pe proprietate se va mări de anul viitor (VIDEO)

Statul hoţ şi cerşetor

Pe cel mai scump bulevard din Bucureşti a apărut de câteva zile un restaurant cu autoservire. Un “împinge tava”, cum i se mai spune acestui gen de local pentru clienţi care caută un prânz ieftin. Ieri, pe la amiază, era plin. În ultima lună numărul cerşetorilor de pe acelaşi bulevard a crescut vizibil, dar noutatea e alta. Noii veniţi sunt bătrâni îmbrăcaţi decent, curaţi şi nu stau cu mâna întinsă. Lipiţi de câte un stâlp sau de zidul unei cladiri nu fac decât să te privească uşor jenaţi. La doi paşi, în plină zi, te agaţă din priviri prostituate care altă dată ieşeau la stradă doar după miezul nopţii. N-aş fi integrat, poate, în mintea mea toate aceste imagini într-un tablou complet al sărăciei, suferinţei şi deprimării dacă n-aş fi auzit recent că guvernanţii le cer românilor să doneze statului bani pentru a sprijini economia naţională. Nu ştiu alţii cum văd lucrurile dar pentru mine această ştire ţine de domeniul celui mai pur cinism şi celei mai mari nesimţiri. Nu fac parte din categoria celor care dau vina pe stat pentru orice merge prost în ţara asta, dar e de domeniul evidenţei deja că într-un top românesc al hoţiei statul e la distanţă pe primul loc. Oriunde te învârţi pe teritoriul acestei ţări, pe şosele care-ţi strică maşina dar pentru care plăteşti taxe ca să fie întreţinute, în spitale unde rişti să ieşi mai bolnav decât ai intrat sau să dai şpagă ca să te bage cineva în seamă deşi plăteşti toată viaţa asigurări de sănătate, instituţii unde eşti tratat ca slugă deşi tu le plăteşti salariile celor puşi să te servească. Şi acestea sunt doar o mică parte din cele vizibile, pentru că statul te fură şi mai subtil, prin privatizări frauduloase, prin marea corupţie căreia de 20 de ani nimeni nu are interesul să-i dea de capăt, prin risipa incredibilă a banului public, prin alocările bugetare pe criterii clientelare, prin nepotismul instituţionalizat şi altele pe care nu le mai înşir aici. Şi după toate astea să-mi ceri tu, stat hoţ, şi donaţii ca să te scot din necaz mi se pare o dovadă de tupeu nemărginit. Să donez ca să ce? Ca să mă furi în continuare? Sau poate drept mulţumire că nu m-ai furat mai mult? Din tabloul de care vorbeam la începutul acestui text lipseşte, într-adevăr, un personaj. Un cerşetor care în timp ce te imploră să-l ajuţi cu un ban, îţi saltă geanta de pe umăr şi apoi te scuipă în ochi. Ăsta e statul român.

“Aveţi nişte mărunţiş? Daţi-l României!” – aşa îşi începe Reuters materialul despre intiativa Guvernului român de a institui Fondul Solidaritatea, potrivit ziare.com. “Guvernul strâmtorat al României cere donaţii pentru un fond instituit pentru a spori veniturile la bugetul de stat şi pentru a amortiza impactul crizei economice”, scrie Reuters. “Fiecare persoană din România poate dona bani în acest cont”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe, citat de agenţia Reuters.

  • Hotnews:

Wall Street Journal: Aproape jumatate dintre romani planuiesc sa isi ia doar o saptamana de vacanta; majoritatea vor alege destinatii interne

Divergente Merkel – Obama asupra strategiilor de iesire din criza, cu o saptamana inainte de reuniunea G20

Cu o saptamana inainte de reuniunea G20, Angela Merkel si Barack Obama au opinii divergente asupra strategiei care trebuie adoptata pentru iesirea din criza. Cancelarul german considera ca acum este momentul consolidarii finantelor publice, in timp ce presedintele american se declara in favoarea continuarii planurilor de relansare, relateaza Le Monde, in editia electronica. La reuniunea G20 “vom discuta pentru a putea stabili cand iesim din faza programelor de conjunctura pentru a trece la o consolidare durabila a bugetelor – necesara urgent, pentru participantii europeni si in mod special pentru Germania“, a declarat sambata Angela Merkel, intr-un mesaj video care pare sa-l fi luat pe nepregatite pe presedintele american Barack Obama. Intr-o scrisoare adresata sefilor de stat si de guvern din G20, publicata vineri, Barack Obama tocmai pledase pentru sustinerea relansarii economice prin planuri de sustinere: “Trebuie sa fim flexibili pentru a ajusta ritmul consolidarii si sa stim sa invatam din erorile comise in trecut, cand masurile de relansare au fost retrase prea repede”, afirmase presedintele american. Planurile de austeritate anuntate in Europa au atras o serie de critici din Statele Unite. O serie de economisti se tem ca acestea vor sufoca cererea si vor narui usoara relansare economica mondiala. Washingtonul s-a declarat ingrijorat in special de “ortodoxia” bugetara solicitata de Germania, cea mai puternica economie europeana. Obama s-a aratat ingrijoat, in aceasta scrisoare, de “slabiciunea cererii din sectorul privat si de dependenta de exporturi foarte puternice in anumite tari care au deja solide excedente comerciale”, facand astfel aluzie in special la Germania. Liderii G20 – tarile dezvoltate si economiile emergente – se vor reuni in perioada 26 – 27 iunie la Toronto.

Nota noastra: Ca si anul trecut, la precedenta intalnire G20, se pune in scena si de aceasta data o asa-zisa divergenta intre doua moduri de a aborda problemele economice mondiale. Anul trecut, rolul europeanului a fost jucat de Nicholas Sarkozy, rol revenit, acum, cancelarului german Merkel. In celalalt rol principal, acelasi Obama cu acelasi program de relansare a economiei prin sustinerea unei finantari masive din partea statului. Cealalta varianta, asa-zisa “ortodoxie bugetara”, apartine europenilor – prin masurile de austeritate. Si uite asa se creeaza impresia ca asistam la doua sisteme economice rivale si la doua solutii diferite – austeritate versus interventie masiva a statului. De fapt, care e realitatea? Ca ambele duc in acelasi punct: falimentul!

”Austeritatea” este politica aleasa pentru tarile europene pentru ca doar astfel statele nationale pot fi slabite si suveranitatea lor transferata – nu doar implicit, ca pana acum, ci la modul cel mai concret – Bruxelles-ului. De altfel, austeritatea este deghizajul care ascunde fenomenul real care produce criza: atacurile speculative, dublate de estimarile agentiilor de rating, care duc la degradarea ratingului de tara a ”victimei” aflate in colimator si la transformarea datoriei publice in piatra de moara legata de gatul condamnatului. Este adevarat insa ca un astfel de fenomen, o astfel de cursa nu ar fi fost posibila daca statele nationale europene nu ar fi cheltuit intr-o veselie peste posibilitati si nu ar fi creat sistemul falit al statelor bunastarii generale.

De partea cealalta, SUA trebuie sa fie inecata intr-o scurgere continua (similara celei de petrol din Golful Mexicului) de bani tipariti de FED si aruncati cu ghiotura in economia americana de Obama, tocmai pentru a umfla deficitul bugetar pana peste poate si a ingloda definitiv in datorii tara. Acolo nu merge cu austeritatea, pentru ca statul federal nu e asa puternic ca cele europene – iar masurile de austeritate nu ar duce decat la slabirea lui si mai mare si la resurgenta spiritului clasic american de intreprinzatori pe cont propriu. Asadar, aceasta este logica celor doua masuri: ”austeritatea”, menita sa subrezeasca statele nationale europene si sa intareasca si centralizeze Uniunea Europeana (de altfel, la nivel european nici vorba de austeritate, procesul este invers – creste miza, creste si potul, si fondurile BCE si ale institutiilor financiare europene nou-create) vs. finantare masiva in SUA, cu efectul unui deficit bugetar imens si a unei datorii la fel de dezastruoase ca cele ale vecinilor de peste ocean. Si, asa cum spuneam si in alt loc, aceste ”masuri” de ”salvare” nu au catusi de putin un caracter economic – sunt pure politici de inginerie/interventie economica si sociala.

  • Gandul:

Preşedintele BCE: Europa nu va lăsa state din zona euro să se prăbuşească

Trichet a exclus posibilitatea ca Grecia, Spania sau Portugalia să nu-şi poată plăti datoriile. “Nu vom permite să se întâmple aşa ceva. Nu am creat Tratatul de la Maastricht pentru a ne întoarce înapoi”, a spus el. Preşedintele BCE a apărat din nou decizia băncii de a achiziţiona obligaţiuni emise de guvernele zonei euro, astfel încât să calmeze pieţele financiare şi să scadă costurile de împrumut ale Greciei şi altor state cu datorii foarte mari. “Situaţia a fost dramatică. Europa se afla în epicentrul crizei la momentul respectiv”, a afirmat oficialul. Decizia a creat controverse la nivelul conducerii BCE, Trichet aflându-se în opoziţie cu şeful Bundesbank, Axel Weber. Acesta a criticat deschis măsura, susţinând că aduce riscuri majore de stabilitate.

FMI laudă Bulgaria pentru că a gestionat criza mai bine ca vecinii ei

Manuel Llamas observă în publicația spaniolă Libertad digital statul european se consolidează pe căi nesupuse aprobării populare, că așa cum a făcut-o și în cazul introducerii unei forme ușor modificate a Constituției europene (respinse inițial prin vot național) pe ușa din dosul birocrației, sub forma Tratatului de la Lisabona. Llamas identifică o serie de instituții fundamentale pentru statul european. Uniunea Europeană are deja o bancă centrală: BCE. Planul de salvare a finanţelor publice ale statelor constituente prin achiziționarea datoriei acestora, susține Llamas, este o formă incipientă de minister european de finanțe, care va evolua prin emiterea de datorie publică europeană. Apoi, pachetul de măsuri pentru înăsprirea disciplinei fiscale în statele uniunii și obligativitatea vizării bugetelor de către autoritatea comunitară, alături de puterea Eurostat de auditare și revizuire a conturilor naționale, cu posibilitatea tăierii dreptului de vot și a susținerii financiare în cadrul Uniunii, înseamnă o apropiere de monopolul asupra prelevării de impozite, care este esența puterii de stat. Pe de altă parte aceste intenții nu este necesar să se materializeze într-un stat suprem european. Turbulențele economice prin care trece Europa se pot agrava atât de tare încât să declanșeze dezintegrarea Uniunii.

Adică al concedierilor, al tăierilor de salarii, al reducerilor de taxe. Dacă ne uitam pe planurile de austeritate adoptate de Spania, Marea Britanie, Germania (despre care am scris săptămâna asta), vedem clar 3 lucruri:

  1. Că abia acum se iau masuri dure. Criza a început in 2008, dar 2 ani de zile guvernele au sperat ca o sa treacă “de la sine”. Singurii care au avut şi banii şi curajul să îi cheltuiască pe investiții de stat (măsuri pro-active) au fost germanii. Din păcate, ele s-au dovedit ineficiente. Sute de miliarde de euro s-au irosit.
  2. Că indiferent de culoarea politica, toate guvernele aplică acum aceleași soluții: taie banii sectorului bugetar şi sprijină firmele. Atât prin reducerea taxelor sociale, cât şi prin reforma legilor muncii (simplificarea concedierilor, tăierea drepturilor angajaților, salarii in funcție de rezultate). Altfel spus, adio socialismului european! Bun venit capitalismului sălbatic!
  3. Că toate guvernele se pregătesc de haos social, de lupte cu sindicatele (sau direct cu mulțimea).

România e unică la reforme.

România e singura ţară unde guvernul a promis că masurile de austeritate durează doar 6 luni şi că din decembrie totul revine la normal. Cum să revină? Care normal? Toate guvernele au spus clar oamenilor că legislația muncii se modifică de tot, iar sărăcia va dura cel puțin 4 ani! Politicienii români sunt cei mai mincinoşi şi asta o să-i coste foarte scump.

În 2011, Europa va fi în flăcări. În 2012 va fi o nouă Europă. […]

Cât o să taie fiecare ţară? Depinde câți bani are!

Şi depinde cât o să dureze criza! Cel mai grav vor fi lovite de criză ţările foste comuniste din Est, unde sectorul privat era deja slab (România, Bulgaria). Cel mai puțin va fi afectată Germania. Deocamdată doar Marea Britanie vorbeşte de “reforma” (practic desființarea) sistemului de pensii. Iar România a anunțat scăderea “temporară” a pensiilor cu 15%. Pe măsură ce criza se va adânci însă, banii vor fi tot mai puţini şi măsurile tot mai dure. Numărul șomerilor în Europa va exploda. În Marea Britanie de pildă, s-ar putea dubla. Peste tot vor începe mișcări anti-imigranți (“Joburi britanice pentru britanici!”, ” Afară cu românii din Italia!”). Mii de oameni vor muri efectiv de foame, iar bătrânii vor fi evident cei mai afectați. Acum încă se discută despre tragedia lor. Anul viitor n-o să-i mai pese nimănui. […]

  • Gigel Chiazna:

Naşterea Imperiului Global (VIDEO)

Filmele de mai jos explică tranziţia strategică globală prin care trecem. Care sunt puterile actuale, ce sistem le conduce, care este rolul Rusiei pe tabla de şah a lumii şi cum va începe al treilea război mondial.

Cultura Imperiului (VIDEO)

Despre naşterea narcisismului, creşterea patologicului şi a opresiunii şi despre cum în cele din urmă imperiul financiar înlocuieşte guvernul.

Experimentul comunist, arată Mircea Platon în editorialul de astăzi (http://www.ziuaveche.ro/editorial/o-scula-pentru-eternitate, vezi mai jos cîteva fragmente ilustrative), e departe de a fi încheiat. În fapt, „condamnarea comunismului” nu a fost decît o recentă etapă din cadrul acestui experiment. Iar orice nouă etapă este mai reuşită, mai puternică decît precedenta. De aceea, românii din 2010 se află într-o stare de iradiere spirituală mult mai gravă decît cei din decembrie 1989. Dincolo însă de nenumăratele nume şi feţe ale răului comunist, există un nume generic care îl defineşte, aşa cum „legiune” include totalitatea nenumăraţilor demoni. Acest nume este „sculă”, un termen cuprinzător care descrie, o dată cu ideologul şi ideologia lui, obiectivul ideologiei comuniste: acela de reducere a omului la o funcţie, reducere realizată prin instrumentalizarea adevărului omului. Conştiinţa naţională a românilor s-a stins pentru că le-a fost distrusă conştiinţa naturii lor de om. Căci omul este legat de un loc al său: în familia sa, în neamul său, în cultura sa, în lume, în istorie, în veşnicie. Odată ce a fost dislocat din locul său, odată ce dislocarea a devenit natura sa, el ajunge să se vadă ca ceea ce nu este, ca „sculă”. Nu-şi doreşte decît să fie folosit ca sculă. Dacă omul normal este destinat slujirii (lui Dumnezeu şi aproapelui) în libertate, „pacientul” experimentului ideologic este destinat utilizării.

  • Emisiune “Luminile noptii” din data de 20.06.2010 de Cristian Curte: Pr. Tudor Ciocan – criza, o binecuvantare?


***

  • Hotnews:

Egiptul a inchis Canalul Suez pentru a proteja mai multe nave militare americane si israeliene, in timp ce flotila din Iran se apropie de Gaza

Turcia: Confruntari violente intre armata si PKK

  • Ziuaveche:

Premierul turc vrea “anihilarea” rebelilor PKK

Cui i se arata pisica imperiala… la Istanbul?

Un parteneriat strategic intre Romania si Turcia ar urma sa fie semnat in cursul acestui an, incluzand si o componenta militara. Un pas firesc pentru doua state membre ale aceleiasi aliante politico-militare, NATO, ambele avand trupe dislocate in foste sau actuale zone de conflict, scopul comun fiind acela de “a exporta” stabilitate. Un obiectiv devenit discutabil, dupa recentul raid al militarilor israelieni asupra Flotilei pentru Gaza, ca urmare a reactiilor dure ale premierului Erdogan, care indica un alt profil geopolitic al Turciei.

Inamicul israelienilor

78% dintre cetatenii evrei ai Israelului considera acum Turcia, candva singurul aliat musulman din Orientul Mijlociu, ca o tara inamica. Iata principala concluzie a unui sondaj de opinie  publicat zilele trecute. Schimbarea de atitudine se datoreaza discursurilor violente ale premierului turc, dupa actiunea comandourilor israeliene asupra celor sase nave cu ajutoare umanitare pentru palestinienii din Fasia Gaza.

Sondajul a fost publicat in cotidianul “Yisrael Hayom”, intrebarea fundamentala fiind: ”Credeti ca, din perspectiva recentelor evenimente, Turcia a devenit un stat inamic?” 78% dintre raspunsuri au fost afirmative, iar 22% – negative. […]

In cercurile politice de la Ankara, cele laice – care includ si generalii umiliti de arestarile ordonate de Erdogan in randurile lor, sub pretextul initierii de catre unii dintre acestia a  preparativelor pentru o noua lovitura de stat – se asteapta interventia decisiva a presedintelui SUA.  […]

Otomanii revin la Istanbul!

In timp ce premierul Erdogan are de facut fata criticilor opozitiei lucide de la Ankara, care-i reproseaza atat votul negativ din Consiliul de Securitate al ONU – cand putea fi, apreciaza moderatii, doar unul de abtinere -, cat si focalizarea excesiva pe relatiile amicale cu Iranul si pe cele ostile cu Israelul – in detrimentul implicarii in solutionarea conflictului din  Kirghistan -, vizionari din intelligence au organizat o senzationala intalnire, pe 25 octombrie a.c., la Istanbul, a celor 76 de membri ai familiei Otomane, aflati in diferite locuri pe mapamond.

Conform lui Erkan Murat, initiatorul acestui proiect, intentia este de  a-i aduce laolalta pe venerabilii si junii dinastiei turce. Ar fi pentru intaia oara, dupa exilarea lor in urma cu 87 de ani. Vizita celor 76 de imperiali este prilejuita si de organizarea Simpozionului Otoman, care va continua pana la 1 noiembrie a.c. Aceasta manifestare va fi posibila si ca urmare a sprijinului primit de la „Agentia Culturala pentru Istanbul – o Capitala Europeana in 2010.” Vor lua parte membri ai fostelor sau actualelor dinastii din Austria, Emiratele Arabe Unite, Franta, Grecia, Rusia, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Casa Regala din Romania nu si-a anuntat intentia de participare.[…] Cert este ca venerabilul familiei Otomane, Osman Beyazid Efendi – fiul sultanului Abdulmajid – are 85 de ani si traieste la…New York.  Taman  unde Turcia – la impulsul lui Erdogan – a votat negativ in Consiliul de Securitate al ONU. Cui i se arata pisica imperiala?

  • EvZ:

Ambasadoarea Turciei: “Israelul trebuie să ne prezinte scuze”

[… ] Ce aşteaptă Turcia de la statul evreu În ce condiţii pot fi relansate relaţiile turco-israeliene? Preşedintele turc, Abdullah Gül, a spus-o răspicat că acestea nu vor mai fi niciodată aşa cum au fost înainte.
Turcia vrea să ştie ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat şi cine este responsabil pentru moartea celor nouă activişti pentru pace. Vrem o anchetă internaţională promptă, independentă, imparţială, credibilă şi transparentă.  În plus, Israelul trebuie să prezinte scuze şi să ofere despăgubiri familiilor celor care au fost ucişi şi răniţi în atac. Anunţul făcut de Israel privind înfiinţarea unei comisii, formată din cetăţeni israelieni şi doi observatori străini, pentru a investiga incidentul, nu răspunde cererilor formulate de Turcia sau aşteptărilor comunităţii internaţionale.

Vreau să fac o analogie: avem o infracţiune şi avem un suspect care pretinde că nu vrea o instanţă independentă să îi judece cazul, ci vrea să-şi stabilească singur verdictul. Asta pentru că Israelul nu are autoritatea de a mandata o comisie naţională să investigheze un delict produs în apele internaţionale, deoarece statul evreu nu are niciun fel de jurisdicţie asupra acestor nave, doar Turcia o are pentru că navele circulau sub pavilionul său.  Incidentul a lăsat urme adânci în conştiinţa poporului turc care a reacţionat unanim. Bineînţeles, incidentul va lăsa cicatrici vizibile în relaţiile bilaterale. Depinde de Israel dacă poate răspunde aşteptărilor noastre în ceea ce priveşte aceste incident. Nu avem niciun fel de resentiment care vizează poporul evreu, ci doar politica guvernului israelian, vrem să evidenţiem acest lucru.

Iranul ameninţă UE cu represalii

  • Antena3:

Revista presei. Hezbollah: Diplomaţia nu funcţionează cu Israel. Ucraina aşteaptă fonduri de la Banca Mondială. SUA avertizează Pakistan să nu facă afaceri cu Iranul

Rusia critică dur sancţiunile SUA şi UE contra Iranului

Rusia a criticat dur SUA şi UE pentru sancţiunile impuse contra Iranului, declarând că ele ar putea deturna cooperarea dintre Moscova şi Occident în privinţa programului nuclear al republicii islamice. Ministerul rus de externe aprecia că sancţiunile- suplimentare celor impuse recent de ONU- demonstrează respingerea Occidentului a opiniei Rusiei, iar sancţiunile unilaterale erodează efoturile internaţionale de opri programul nuclear iranian. Ministerul arăta că noi sancţiuni reprezintă de fapt “o aşezare a SUA şi UE deasupra Consiliului de Securitate al ONU.” “Respingem categoric acest lucru,” se arată într-un comunicat al ministerului. Rusia a susţinut un al patrulea set de sancţiuni ONU impuse săptămâna trecută pentru a opri programul nuclear al republicii islamice, de teamă că ar putea duce la dezvoltarea armelor nucleare. Administraţia americană a anunţat penalităţi suplimentare asupra Iranului, miecuri, vizând zeci de companii şi persoane. UE a adoptat un nou set de sancţiuni în decursul zilei de joi. Rusia aprecia că Occidentul a mers prea departe cu sancţiunile suplimentare. “Aceeaşi poveste este repetată din nou şi din nou: când făceam un efort important pentru a ajunge la un acord în Consiliul de Securitate al ONU pe un set de sancţiuni atent reglate asupra Iranului, SUA şi UE nu se opresc aici şi îşi arată dispreţul lor faţă de parteneriatul cu Rusia. Suntem dezamăgiţi de asemenea decizii. Ele subminează fundaţia cooperării noastre şi dialogul asupra modalităţilor de reglememtare a situaţiei din jurul programului nuclear iranian”, arăta ministerul rus. Departamentul american de stat, prin purtătorul de cuvânt Mark Toner, a respins criticile Moscovei, subliniind că SUA, UE şi Rusia au acelaşi scop şi nu doresc să afecteze poporul iranian. Rusia arăta că sancţiunile ONU nu o vor împiedica să încheie prima centrală nucleară iraniană, aşetaptată a fi inaugurată în august.

Armata Statelor Unite a creat o armă care creează, cu ajutorul unor unde invizibile, o senzaţie de căldură foarte intensă, fără să producă însă arsuri. “Raza durerii”, intitulată oficial “Active Denyal System” (ADS) este o armă non-letală creată de armata Statelor Unite, care foloseşte unde milimetrice pentru a încălzi stratul superior al pielii. Arma creează o senzaţie de căldură foarte puternică, însă este special concepută pentru a nu produce arsuri, notează Wired.com. Potrivit jurnaliştilor americani, ADS este o armă extrem de eficientă pentru controlul maselor şi este testată în prezent în Afganistan. Cu toate astea, reprezentanţii organizaţiilor pentru drepturilor omului se tem că “raza durerii” ar putea ajunge să fie folosită ca instrument de tortură, din moment ce poate cauza un nivel ridicat de durere fără să lase semne fizice.

***

În ultima vreme, sună copii din ce în ce mai mici. În ultimele şase luni de criză, numărul apelurilor a crescut cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Copiii îşi reclamă părinţii, profesorii sau semnalează probleme ale colegilor

Când un copil de patru ani a sunat la Telefonul Copilului, consultanţii de pe fir au amuţit. Cum de ştiuse pruncul să formeze corect 116 111 şi să sune tocmai acolo? Căci nici măcar nu învăţase să vorbească prea bine. Dar probabil că fusese atent la grădiniţă, când voluntarii asociaţiei au venit să le explice copiilor şi educatoarei la ce ajută Telefonul Copilului. Din fericire, micuţul n-avea supărările altor copii; sunase numai aşa, să nu se simtă singur în casă, astfel că le-a povestit consultanţilor despre desene animate şi personaje din cărţile lui de colorat. Dar el a fost excepţia, căci majoritatea copiilor care sună aici sunt cu adevărat nefericiţi: ori îi bat părinţii, ori le interzic să meargă la şcoală ca să muncească în gospodărie, iar alţii pur şi simplu sună să întrebe cum pot să-şi ajute părinţii săraci să nu moară de foame.

“Schimbarea este că în ultima vreme ne sună copii din ce în ce mai mici şi din ce în ce mai conştienţi de drepturile lor. De asemenea, alţi copii sună să ne sesizeze problemele altor copii. Aici arată o solidaritate extraordinară unii faţă de alţii”, ne spune Cătălina Florea, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului. Şi asta nu e tot; de când avem criză, copiii şi adulţii sună mult mai mult decât înainte, în ultima vreme numărul apelurilor crescând cu 42%. Astfel, dacă în perioada 1 ianuarie – 15 iunie 2009 se înregistrau 1.197 de cazuri, în aceeaşi perioadă a acestui an au fost primite 1.711 de apeluri. Altă schimbare este că, dacă până acum un an şi jumătate sunau mai mult adulţi, fie părinţi, fie rude sau vecini, acum adulţii sună în proporţie egală cu copiii.

“De un an şi jumătate încoace, ne apelează tot mai mulţi copii conştienţi de problemele financiare ale părinţilor, întrebându-ne cum pot să o ajute pe mama să se descurce mai bine. Aceasta nu este decât o maturizare forţată şi nedorită, căci arată că micuţii încearcă să preia ei problemele părinţilor. A mai crescut şi numărul copiilor care reclamă că sunt exploataţi prin muncă acasă. Aici este vorba despre cei din mediul rural. Culmea, nu-i deranjează că muncesc în gospodărie, ci faptul că din cauza asta nu mai pot merge la şcoală. Iar ei îşi doresc să fie acolo, în bancă, alături de ceilalţi copii”, a adăugat Cătălina Florea.

“Dănuţ, colegul meu de bancă, este bătut de tatăl său”

Însă pentru ce altceva mai sună micuţii la Telefonul Copilului? Pentru a se ajuta între ei, pentru a-şi reclama profesorii agresivi sau pentru a întreba ce trebuie să facă astfel încât să comunice cu părinţii-problemă. Iată, aşadar, mărturiile câtorva copii: “Mă numesc Diana, am 11 ani şi am sunat pentru a vă povesti faptul că Dănuţ, colegul meu de bancă, este bătut de tatăl său. Cred că aseară Dănuţ a fost bătut foarte rău, deoarece are mai multe răni pe faţă şi pe mâini. L-am întrebat ce a păţit, însă mi-a spus că s-a bătut cu fratele său. Nu l-am crezut fiindcă fratele său are opt ani şi nu poate să-i lase astfel de urme. Mai mult decât atât, am văzut şi nişte pete de sânge pe hainele lui. Azi-dimineaţă, Dănuţ a fost adus la şcoală de mama sa şi am văzut că şi aceasta avea vânătăi pe faţă. Aş vrea să-mi spuneţi cum îl pot ajuta pe Dănuţ.”

“Aş vrea să nu vă spun cum mă numesc, doar că am 13 ani şi sunt în clasa a VIII-a la un Liceu de Artă. Problema mea este următoarea: profesorul de matematică mă obligă să mă tund, deoarece, faţă de ceilalţi colegi ai mei, am părul un pic mai lung. Totodată, în timpul orelor îmi adresează cuvinte injurioase sau mă obligă să părăsesc sala de curs, pentru care primesc absenţe nemotivate. Notele primite nu corespund cu nivelul cunoştinţelor mele, fiind mult mai mici. Am vorbit cu domnul director, dar acesta nu a luat nici o măsură. Aş dori, împreună cu dumneavoastră, să fac o sesizare către Inspectoratul şcolar, deoarece consider că am şi eu drepturi care ar trebui să-mi fie respectate”.

Adina, de 15 ani – “Aş dori să ştiu mai multe despre drepturile copilului. Am şi o problemă: mama este plecată de doi ani în Franţa, iar eu locuiesc cu tatăl meu şi cu bunicii. Tata consumă băuturi alcoolice şi este agresiv verbal cu mine, de aici şi lipsa de comunicare dintre noi. Cum aş putea să relaţionez mai bine cu tatăl meu?”. […]

În contextul în care oamenii de ştiinţă se ceartă de ani întregi pe pe tema efectelor dăunătoare ale folosirii telefoanelor mobile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un studiu, realizat pe parcursul a zece ani, în care se arată că folosirea regulată a telefoanelor mobile cauzează cancer la creier. Potrivit studiului, jumătate de oră petrecută cu telefonul mobil la ureche în fiecare zi sporeşte riscul de apariţie a cancerului la creier cu 40%, scrie Telegraph.co.uk. Cercetarea realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a costat 18 milioane de euro şi s-a desfăşurat pe parcursul a zece ani. În cadrul studiului au fost analizaţi peste 5.000 de bărbaţi şi femei din 13 ţări, precum şi un număr similar de oameni sănătoşi, toţii fiind intervievaţi în legătură cu frecvenţa cu care şi-au folosit telefoanele mobile.

  • EvZ:

Chinezii care se sinucid pentru telefonul dumneavoastră

Duminica, ziua confiscată şi de comunişti, şi de capitalişti

Ultima zi a săptămânii, dedicată odinioară pioşeniei şi odihnei, a fost desacralizată în Epoca de Aur prin chemarea la muncă patriotică. Nici în democraţie nu s-a revenit la sensul ei iniţial. Dimineţile de duminică îi găseau pe strămoşii noştri în genunchi, la biserică, iar după-amiezele învârtind hora în mijlocul satului. Era zi sfântă, aşa că gospodinele nu îndrăzneau nici măcar să măture praful din faţa porţii ori să bage aţa-n ac. A venit apoi comunismul, care a desacralizat cât a putut ziua de duminică, chemând lumea la muncă patriotică sau la diverse alte activităţi, exact în orele în care băteau clopotele bisericilor. Democraţia a venit cu libertatea de a alege, iar astăzi, fiecare se raportează cum vrea la ultima zi a săptămânii: unii i-o dedică relaţiei cu Dumnezeu ori cu familia, alţii o sacrifică în birou de dragul carierei şi, foarte mulţi, aleg să îngroaşe audienţele televiziunilor.

Între slujba de birou şi cea din biserică

Călin şi Roxana sunt doi tineri clujeni, căsătoriţi, care lucrează câte zece ore pe zi, şi nu de puţine ori sfârşitul de săptămână îi prinde în faţa calculatoarelor făcând rapoarte pentru firma la care sunt angajaţi. Deşi au crescut amândoi în familii în care participarea la slujba de duminică era lege, nu au mai călcat pragul bisericii din ziua în care şi-au pus pirostriile. “Am renunţat la mersul la biserică, însă un lucru mi-a rămas clar întipărit din copilărie: interdicţia de a munci. Mama îmi dădea peste degete când făceam treabă duminica şi mă ameninţa că mă bate Dumnezeu”, îşi aminteşte fata. Pentru a scăpa de mânia Celui de Sus, Roxana munceşte sâmbăta, atât pentru casă, cât şi pentru serviciu. “Duminica nu mai am energie să fac nimic. Chiar şi să ies la un film e un efort prea mare.”

Comunismul a ciuntit din sacralitate

Ziua de duminică a căpătat chipul şi valorile vremurilor istorice traversate. Sociologul Cristina Tîrhaş spune că putem vorbi de trei etape semnificative: societatea tradiţională – creştină, comunismul şi democraţia actuală. În prima perioadă menţionată, a merge la biserică şi a lăsa la o parte lucrul erau norme nediscutabile. Tot atunci, ultima zi a săptămânii avea o funcţie puternică de socializare. “În perioada comunistă s-a petrecut desacralizarea şi trivializarea zilei de duminică, prin prisma sistemului de muncă: dacă se munceau şase zile la serviciu, cea de-a şaptea era dedictată muncii acasă: curăţenie, mâncare şi tot ce era de făcut în casă. În plus, o treime din totalul duminicilor dintr-un an erau alocate muncii patriotice”, spune sociologul. În vremurile respective, oamenii au început să se raporteze la zilele săptămânii total altfel faţă de cum o făcuseră până în comunism: zilele de lucru se bucurau de mare preţuire socială, în vreme ce forţa religioasă a duminicii pierdea din intensitate. Odată cu instaurarea democraţiei, unii au redescoperit sacralitatea duminicii, poate nu cu aceeaşi intensitate ca în trecut. Alţii, o văd pur şi simplu ca pe un prilej de relaxare, de distracţii.

Ziua care te înnobilează

Preotul Titus Dumitrică spune că duminica este Ziua Domnului, aşa că un bun creştin trebuie să o dedice în primul rând relaţiei cu Dumnezeu: “Aşa cum a zis Sfântul Ioan Gură de Aur, Dumnezeu i-a lăsat omului şase zile şi una singură a oprit-o pentru el. Nu este o zi pe care Divinitatea i-o confiscă omului, ci o zi în care îl înnobilează“. […]

Un bărbat din Craiova, în vârstă de 38 de ani, se află de două săptămâni în comă într-un spital din Valladolid, Spania, iar şansele sale de supravieţuire sunt minime. Gabriel Radu Midan lucra câte 12 ore pe zi într-un restaurant, până când, la un moment dat a cedat şi s-a prăbuşit, potrivit Adevărul.ro. Bărbatul suferea de ulcer varicos, iar doctorii i-au recomandat să nu stea în picioare. Cu toate astea, bărbatul petrecea ore în şir în picioare, la restaurant, pentru a trimite bani acasă. Bărbatul este acum în stare critică şi este ţinut în viaţă de aparate.

  • Jurnalistii ar trebui sa prezinte situatia incalzirii globale departe de unele intrese; dar lucrul acesta ar trebui sa il tinem in mana din punctul de vedere al cunoasterii si nu al manifestarilor, pentru ca omul devine neputincios in fata manifestarilor naturii.
  • Din punct de vedere jurnalistic, se face un fel de zvonistica, nu tot ce se transmite inseamna ca este si adevarat.
  • A devenit o moda in a prezenta stirile intr-un mod senzational, iar acest lucru induce un anume stres in randul oamenilor.
  • O afirmatie cum ca incalzirea globala va duce la cresterea temperaturii medii cu 6 grade este o aberatie, cine face o astfel de afirmatie nu realizeaza ca Terra nu a avut niciodata o temperatura medie asa de ridicata.

Este afirmatia profesorului Frank Fener, expert in microbiologie si profesor emerit la Universitatea Nationala din Australia. El a declarat ca omenirea nu va fi capabila sa faca fata cresterii numarului de locuitori ai planetei.

Ca urmare a cresterii populatiei planetei, consumul (de apa, hrana, resurse in general) va fi prea mare, iar resursele prea putine.

Fenner este de parere ca odata cu omul si multe animale vor pieri. “Este un proces ireversibil. Acum este prea tarziu ca sa mai indreptam situatia, spune specialistul.

Cifre oficiale ale ONU arata ca populatia globului este de aproape 7 miliarde de oameni, dar pana la sfarsitul lui 2011 va depasi cu siguranta aceasta cifra. Fenner indica schimbarea climatica ca principalul factor responsabil pentru extinctia omenirii.

Recent, un reputat profesor de la Cambridge a sustinut ca anul 2014 va fi un an crucial, care va decide un secol de saracie si razboaie sau o pace globala. Conform acestuia, americanii vor decide soarta umanitatii.

Fenner are 95 de ani si a ajutat la eradicarea viruslui variolei si a scris 22 de carti.

***

In ziua de 18 iunie 2010, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit pe Excelenţa Sa Domnul Zsolt Semjen, viceprim-ministru al Republicii Ungaria, aflat într-o vizită oficială în România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat relaţiile cordiale dintre Biserica Ortodoxă Română şi Bisericile Romano-Catolică, Reformată şi Luterană din Ungaria şi a mulţumit pentru sprijinul pe care autorităţile ungare l-au acordat la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cu sediul la Gyula. În acest context, Patriarhul României a adresat vicepremierului Guvernului Ungariei solicitarea de a sprijini alocarea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a catedralei ortodoxe române din Gyula, lucrări începute cu sprijinul financiar al statului român. Preafericirea Sa a subliniat că acest sprijin financiar respectă principiul reciprocităţii, întrucât, în România, autorităţile sprijină refacerea lăcaşurilor de cult aparţinând bisericilor tradiţionale maghiare.

Domnul Zsolt Semjen l-a asigurat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de sprijinul său, pe care îl consideră o datorie de suflet deoarece Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria s-a organizat în perioada în care Domnia Sa îndeplinea funcţia de secretar de stat pentru culte (1998-2002).

În perspectiva preluării, de la 1 ianuarie 2011, a preşedinţiei Uniunii Europene de către Ungaria, domnul viceprim-ministru Zsolt Semjen a solicitat Patriarhiei Române sprijin în afirmarea şi consolidarea unităţii spirituale creştine a continentului european, care se confruntă cu influenţe străine de tradiţia şi spiritualitatea europeană autentică.

Patriarhul României a apreciat solicitarea oficialului Republicii Ungaria şi a precizat că mai întâi trebuie depăşită criza spirituală care a generat criza economică actuală. De aceea, Preafericirea Sa a subliniat importanţa solidarităţii şi cooperării între Biserici la nivel european pentru promovarea valorilor creştine în societatea contemporană, apărarea vieţii, a demnităţii persoanei umane şi a familiei creştine, mai ales în contextul crizei economice actuale.

Moscova, 18 iunie, Interfax –

Reprezentantul Federaţiei Ruse pe lângă Sfântul Scaun, Arhiepiscopul Antonio Mennini, a sugerat preoţilor catolici să ia parte din când în când la slujbele din bisericile ortodoxe ruse.

Nunţiul s-a adresat astfel participanţilor la o sesiune ordinară în Soci a Conferinţei episcopilor catolici din Rusia, a declarat vineri pentru Interfax-Religion secretarul său general, Reverendul Kovalevsky Igor.

Potrivit părintelui Igor, Arhiepiscopul Mennini a subliniat că relaţiile dintre ortodocşi şi catolici s-au îmbunătăţit semnificativ şi a cerut să se dezvolte „relaţii frăţeşti între clericii catolici şi cei ortodocşi”.

Nunţiul a mai declarat că relaţiile dintre Biserică şi Stat s-au îmbunătăţit după stabilirea unor relaţii diplomatice la nivel de ambasadori între Rusia şi Vatican.

În cadrul Conferinţei episcopilor catolici s-a făcut o declaraţie cu privire la eliminarea simbolurilor religioase din şcolile publice din Europa, subliniindu-se faptul că unul dintre cele mai importante elemente de identitate europeană este crucea. Episcopii au vorbit despre experienţa tragică a Rusiei atunci când lupta împotriva simbolurilor religioase a dus la prigonirea credincioşilor şi la decăderea morală a societăţii.

***

SF. NICOLAE VELIMIROVICI: Alianta cu cei rai aduce rau

IPS Teofan i-a binecuvantat pe absolventii ieseni

Va rog pe fiecare sa va ganditi inainte de a decide sa parasiti tara. Sa ramaneti in tara, iar daca pasii va vor fi indreptati catre alte zone, sa va intoarceti cat mai repede acasa. Sa va formati o familie si sa aveti cuvantul lui Dumnezeu, Sfanta Evanghelie, ca izvor de inspiratie pentru deciziile pe care le veti lua in viata. Daca veti implini cele trei rugaminti veti avea resursele launtrice necesare sa rezolvati problema fundamentala a omului contemporan, si anume sa va umpleti golul launtric. Daca veti avea seva care curge prin radacina neamului si veti avea Sfanta Scriptura ca element de fundamentare in viata, golurile launtrice vor putea fi depasite”, a subliniat Parintele Mitropolit Teofan.

Ad Majorem Darwinismus Gloriam? Nu vă grăbiţi!

Evolutionismul teist ca tentativa de “botez” al Darwinismului

  • Ramura inflorita:

SUFERINŢĂ, BINECUVANTARE SAU BLESTEM? – Arhim. Simeon Kraiopoulos

A spus pur şi simplu într-o dimineaţă că nu mai vrea sa fie cu mine

Draga mea fetiţă, din mesajul tău reiese că atunci când ultimul tău prieten ţi-a spus acele cumplite cuvinte erai lângă el în acelaşi pat. Şi că ai mai fost în această situaţie şi cu alţi băieţi. Dacă am înţeles bine, ai fost în relaţii intime cu toţi aceşti prieteni ai tăi, încercând să te căsătoreşti. Probabil că şi ei spuneau acelaşi lucru. Sau nu spuneau, dar sperai tu că asta vor. Ba mai credeai că te iubesc de vreme ce-ţi dădeau atâta atenţie şi chiar dădeau dovadă de ardoare când voiau să ajungă cu tine în pat. Aici, din câte îmi povestesc fetele care s-au trezit din iluzia iubirii “fulgerătoare”, vinovat nu este atât bărbatul, care nici măcar nu minte în acele clipe, ci doar se lasă în voia gesturilor dictate de efervescenţa hormonală stârnită şi de îndrăzneala fetelor care se oferă, ci fata care acceptă să se mintă, care refuză să vadă adevărul şi crede că “poate asta e iubirea”. Şi mai crede biata fată că, de vreme ce acum l-am făcut să simtă ce simte, îl voi face şi altă dată. Şi mai crede că efervescenţa lui e pentru ea, şi nu pentru propriile simţiri excitate!

De ce e vinovată fata şi nu băiatul? Pentru că fiziologia feminină e diferită de a bărbatului. Bărbatul produce multe semincioare şi presiunea de a le elibera din strâmtoarea trupului e mult, mult mai mare ca la femeia care are o singură sămânţă pe lună şi aceea pleacă singură din trup dacă nu-şi împlineşte menirea. În plus, femeia are un organ special prin care simte când interesul bărbatului e pur trupesc şi se retrage, fuge, pentru că se simte ameninţată să fie folosită ca un obiect de consum, ca obiect de satisfacere a acelei porniri atât de violente. Dacă nu fuge, bărbatul primeşte confirmarea că femeia e dispusă să se ofere fără pretenţii sau contra unui preţ care nu este dragostea pe care el n-o are. Apoi, când femeia îi reproşează bărbatului că se simte lovită sau umilită de comportarea lui de după satisfacerea poftei, acesta se va simţi, pe bună dreptate, agresat şi păcălit pentru că ea nu i-a spus nimic din aşteptările ei înainte. Dimpotrivă, l-a sărutat, s-a lipit de el, l-a atins, l-a lăsat s-o atingă si să-şi trezească poftele… Cuvintele de dragoste din acele momente nu sunt pentru ei decât excitante. Şi nu e vina lor… Fetele se poartă ca nişte curtezane. Nu judec, ci plâng. Plâng pentru că fac asta şi cele care nu sunt cu adevărat curtezane. Dacă ar fi curtezane, relaţiile acestea de “dragoste liberă” ar dura mai mult. Sunt multe relaţii care durează, în ciuda păcatului, dar acolo înţelegerea este mutuală, nimeni nu cere altceva decât oferă celălalt şi, când oferta scade, cuplul se desparte şi pleacă pe piaţă căutând fiecare alt partener fără pagube sentimentale!

Tu însă, copil drag, nu asta cauţi, nu asta ai căutat. Tu cauţi un soţ. Nu-l vei găsi dacă te vei deghiza în curtezană! Nimeni nu se însoară cu o curtezană. Un bărbat poate fi îndrăgostit de o curtezană. Poate fi robit de ea, se poate sinucide din cauza ei, dar nu se poate căsători cu ea!


Categorii

Al treilea razboi mondial, Ecumenism, Era Big Brother, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Părintele Theodoros Zisis, Patriarhul Daniel, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

46 Commentarii la “OMUL-INSTRUMENT SI NASTEREA IMPERIULUI GLOBAL. REEDUCARI VECHI SI NOI. Armasari, curtezane si… multa, multa suferinta. CE ADUCE ALIANTA CU CEI RAI? (Stiri si recomandari 19 -21 iunie 2010)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Mi se rupe inima cand ma uit la acesti batrani, slabi, amarati, cu sanatatea subrezita, care au muncit cinstit toata viata lor, care au existenta foarte modesta, si care sunt primele si cele mai vulnerabile victime ale iresponsabilitarii celor care au condus Romania spre dezastrul in care se afla. Multi din ei vor muri probabil din cauza faptului ca nu vor mai avea bani de medicamente, hrana si caldura (la iarna). Sincer, nu ma asteptam ca sa se ajunga in situatia de a li se taia o parte din pensie. Cum de s-a ajuns la asa ceva? Cum e posibil? Si asa pensiile erau foarte mici. Ma refer la pensiile de urmas, la pensiile de CAP, si la alte multe pensii de 400, 500, 600 de lei. Daca vroiau sa aplice o reducere a pensiilor, de ce nu au facut-o stabilind un plafon minim de 1500 de lei de exemplu, ca fiind pensia limita de supravietuire, si sub care sa nu se aplice nici o reducere???

  2. Cu constiinta ne inzestreaza Dumnezeu pe toti, indiferent de religia si de cultura in care ne nastem. Cand faci un lucru rau, constiinta te mustra. Oare cei care au luat aceste hotarari au si ei parinti, bunici? Oare mai dorm linistiti?

  3. Apropo de curtezanele de care vorbeste maica Siluana…am vazut intr-un orasel din Vest o statuie imensa, ridicata putin dupa 1990, statuie dedicata unei celebre curtezane a Evului Mediu. Orasul cica ii datora mult acelei femei si altora ca si ea.

    Pentru mine vederea acelei statui a fost un soc insa multi dintre turistii care admirau “opera de arta” o gaseau “cool”. Si nici nu e de mirare din moment ce fetele si femeile sunt tot mai mult incurajate sa se comporte precum curtezanele peste tot in media (vezi cantarete precum Madona, Christian Aguillera sau unele dintre vedetele noastre locale). Mai mult li se induce idee ca numai facandu-o pe curtezana poti obtine ce iti doresti de la viata…inclusiv un barbat de succes, cu bani si pozitie (vezi mult-mediatizatele nunti ale acelorasi vedete).

    Poate ca in strafundul sufletului multi tineri “main-stream” isi mai doresc inca iubire curata, casatorie etc. insa peste dorinta asta zac mormane de murdarie care cresc pe zi ce trece. Solutia este dupa cum bine arata maica Siluana, intoarcerea deplina la Hristos. Abia dupa aceea este posibila orice fel de iubire. Nicidecum inainte.

    Pe de alta parte…ma bucur ca nu mai am varsta tineretii si nu mai trebuie sa imi pun problema casatoriei.

  4. Ma distreaza chestia cu Bulgaria laudata de FMI. De fapt FMI-ul se lauda pe sine insusi. De ce?” Pai pentru ca din 1997 de la marea criza din Bulgaria cind rata de schimb leva dolar se schimba de la ora la ora si cind nu mai puteai sa-ti cumperi nici o piine in leva ci doar in dolari, de atunci, Bulgaria si-a pierdut autonomia de decizie in materie de finante si politici economici ale statului, datorita fatpului ca s-a instaurat un Consiliu din care fac parte marii finantatori in frunte cu FMI impreuna cu guv. Bulgar. Oficial consiliul are un caracter consultativ, dar informal, el este organismul care in mare parte face si desface. Asa se face, ca de atunci si pina acum, Bulgaria a primit tot timpul rating-uri mai bune decit Romania, se vorbea de o relansare economica,etc,etc…de fapt, realitatea a fost intotdeauna mult mai gri, dar ea a fost innalbita de cifrele dubioase oferite de guvernul Bulgari sustinut de la spate de alde FMI si Banca MOndiala. Dupa cum se stie, si era suficient pina acum 1-2 ani sa faci o scurta calatorie in tara vecina, in afara litoralului (si aici a citorva puncte), BUlgaria se scalda intr-o saracie care nu si-a schimbat lustrul din 97, iar nivelul de trai al bulgarului a fost fara exceptie mai jos (si citeodata chiar simtitor mai jos) decit al romanului, in ciuda a ceea ce se spunea pe la tv-urile noastre.

    Adica, ca sa se inteleaga: si-au pierdut autonomia financiara, si au continuat-o s-o duca aproape la fel de prost ca si inainte. Pe de alta parte, Bulgaria, tara mica, nu a parut sa fie niciodata in vizorul si in bataia tunurilor elitelor mondiala cu aceeasi intensitate ca Romania. Intentia lor este sa distruga Romania. Bulgaria este un pestisor aproximativ ne-important din aceasta pespectiva.

  5. P.S: legat de comentariul anterior am un sfat pentru tinerele cititoare (unora cred ca le-as putea fi mama): o fata serioasa si credincioasa e mai bine sa ocoleasca “curvarii ocazionali” pomeniti de articol si sa isi caute ca sot un om asemenator ei.

    Nu exista nici-o garantie ca un desfrant fie el si ocazional se va transforma intr-un familist model dupa casatorie numai asa, de dragul vostru fetelor, oricat ar zice el ca vrea sa se lase de aventuri si sa se aseze la casa lui. Numai pocainta autentica in fata lui Hristos sterge naravul desfranarii si garanteaza stabilitatea unei casatorii. Daca as avea o fiica tot asa i-as spune.

  6. @ Azucena:

    Cum e posibil? Foarte simplu, cum am mai spus: pentru ca ordinul este clar de exterminare a bolnavilor si batranilor. In prima faza. Si deocamdata inca nu e cel mai rau…

    Nu au cum sa doarma linistiti, dar cate “narcotice” nu se gasesc pentru a-ti droga si imbata constiinta? Incepand cu banalul alcool si incepand cu primul asasin al tarii. Insa unii au un exercitiu demonic al cruzimii, al sadismului, al crimei cu sange rece si cu zambetul (ranjetul) pe buze, asa ca sunt obisnuiti. Sa nu ne miram, acolo unde este MAFIE nu mai exista umanitate.

  7. Pensia omului de rand este mica, dar cu toate astea nu poate fi suportata de buget. Pensille asa mici cum sunt, se platesc cu bani de la FMI.
    Orice pensie platita azi cu bani de la FMI, reprezinta o povara economica, la care se adauga dobanzi, care va fi suportata de generatiile viitoare.

    Problema insolvabilitatii statului a aparut in momentul in care Tariceanu a marit pensiile, in scopuri electorale, acum vreo doi ani. Din momentul acela deficitul nu a mai putut fi tinut sub control.
    Dl Varujan Vozganian (ministru de finante in guvernul Tariceanu), declara cinic: “Atat timp cat voi fi ministru de finante, vor fi platite pensiile la nivelul actual.”

    Din nefericire, reducera pensiilor nu are cum sa nu fie luata in considerare. Si asta este inceputul durerilor. Orice guvern nu are cum sa scoata bani pt pensii si asigurari din ceea ce se incaseaza la buget.

    Nu cred ca are sens in momentul de fata ca cineva sa ceara mentinerea lor la nivelul acutual; pur si simplu nu se poate.

    Problema guvernantilor – nu numai a celor din PDL – provine din faptul ca nu sunt capabili sau nu sunt lasati sa dezvolte economia; macar agricultura.

  8. @Romeo: of, Doamne, cum e posibil sa credem asa usor oficialilor? Daca e sa o luam istoric, pe vremea cand Tariceanu a marit pensiile bugetul pensiilor si sanatatii era in excedent, deci nu dadeau deloc de unde nu aveau, ci de unde aveau! Nu iau apararea lor, insa au facut un lucru normal pentru acea perioada cu pensiile – si la fel de normal ar fi fost sa fie cresterile salariale ale medicilor si profesorilor. Asadar, problema e mult mai structurala, mai ampla, si nu tine, asa cum a aratat Ilie Serbanescu deseori, doar de deciziile unui singur guvern.

    Cea mai surprinzatoare mi se pare afirmatia legata de necesitatea reducerii pensiilor. Cine a postulat aceasta necesitate? Basescu? Pe ce baza? Unde e argumentul economic care sa arate ca sub nicio forma nu se puteau taia din alta parte bani decat de la pensii? Mai, mai, ce usor ne lasam prostiti de propaganda puternicilor! Nici macar FMI nu a avut cinismul sa afirme si sa ceara ca singura solutie taierea pensiilor! Cum se explica faptul ca NICIO TARA din Europa nu a taiat din pensii, desi au EXACT ACEEASI problema ca noi, unele, chipurile, chiar mai rau decat noi? (Grecia). Nici Bulgaria nu a mers pana acolo si iata, acum deja se spune ca a iesit din criza nationala. Nu, frate, adevarul este ca aveau de unde sa taie – drenarile de bani catre capusele de stat – dar de acolo in veci nu se va taia. Si s-a taiat de la cei slabi si fara putere de influenta. Pentru asta au purces insa si la prostirea celor care nu trebuie sa se sesiseze de marea crima ce se face…

  9. Doamne ajuta!

    Nu vreau neaparat sa publicati comentariul, dar va semnalez urmatorul link:
    http://atitudini.com/parintele-justin-parvu-rugati-va-rugati-va-sa-nu-cadeti-in-ispita-inselarii/

  10. Se intampla un lucru ciudat!
    Va citesc regulat,sunt informat,dar lucrul acesta nu imi da nici o putere.Ba as putea spune ca sunt mai risipit si nu ma rog la capacitate.Ma intreb daca informatia pe care o acumulam ne foloseste.Personal nu sunt impartasit de cativa ani datorita pacatelor pe care le duc.Si atunci de unde harul lui Dumnezeu?Cred ca risipirea noastra pe internet convine sistemului.Important pentru ei e sa nu lucram in ogorul lui Dumnezeu…Frica de evenimentele care vin peste noi este paradoxal ineficienta…

  11. @ Cristi G:

    Daca nu va foloseste, nu mai cititi sau cititi mai rar. Ar fi culmea sa ne culpabilizati pe noi pentru ca nu va lasam sa scapati de pacate si sa va impartasiti… Am spus aici de n ori, am reluat si recent, ca a face fata vremurilor ce vin fara harul lui Dumnezeu, fara Sfintele Taine, fara rugaciune, si doar cu informatie va fi cu neputinta. Dar si, la masura la care suntem imensa majoritate, a crede ca nu avem nevoie de informatie in lumea asta saturata de minciuna, confuzie si diversiuni peste diversiuni asta ar fi o la fel de mare inselare. Nu trebuie decat sa ne trezim, sa ne scuturam, sa ne dam seama incotro se indreapta lucrurile, ce ne asteapta si sa ne apucam serios de indreptat vietile noastre…

  12. @Cristi G

    Vreti sa stiti sau nu vreti sa stiti, astea sunt vremurile si lucrurile merg mai departe spre mai rau!
    Sunt greu de acceptat- e de fapt imposibil- dar e bine sa nu bagam capul in pamant ca strutul si stiind ce ne asteapta sa cerem ajutorul lui Dumnezeu in rugaciune multa. Si Dumnezeu ne va ajuta sa marturisim pana la capat Numele Lui!
    Asta e!
    Important este sa nu ne cramponam de viata asta cu orice pret! Pe pamant suntem doar in trecere!
    Doamne ajuta!

  13. Nu vreau sa insist si nici sa ofensez,dar televizorul si in special internetul sunt un mijloc eficace de control si de ce nu de schimbare a comportamentului uman.Din informatiile dumneavoastra,o persoana mai citita decat mine pacatosul,nu exista un astfel de risc chiar si prin site-urile ortodoxe?Caci nu-i asa,stiinta e mult mai avansata decat ne imaginam noi muritorii…

  14. Da, se poate, depinde de cat de “ortodoxe” sunt sau nu siteurile, depinde de scopurile, dar si de mijloacele lor. Daca nu aveti incredere nici in noi si va imaginati ca va controlam sau ca va influentam negativ, chiar nu va obliga nimeni sa ne urmariti. Inclusiv comentatorii pot sa induca tot felul de idei diversioniste, cum ar fi de pilda insinuarea ca intre TV si un site de trezire duhovniceasca si de cultivare a discernamantului nu e nicio diferenta, sunt in aceeasi oala. Intotdeauna e util sa ai la indemana un tap ispasitor din afara pentru propriile pacate. Ne intrebam care dintre sfaturile si indemnurile duhovnicesti de pe pagina noastra v-au determinat sa nu va lasati de pacate sau v-au indepartat de la lucrarea cu proprile patimi.

    Cat despre informatiile selectate si comentate aici… in foarte putina vreme, veti avea ocazia sa vedeti si cum este fara o informatie veridica si supusa unei grile de lectura ortodoxa, cum va fi cand numai siteurile dorite si coordonate de ‘sistem” sa mai poata functiona… si dirija in sensurile dorite. Stati linistit, nu mai e deloc mult pana atunci.

    Singura problema este sa nu uitam SENSUL a toate lucrurile si sa nu pierdem masura, sa nu ajungem sa traim virtual si sa nu facem ceea ce trebuie in vietile noastre, sa nu devenim dependenti de lumea virtuala.

  15. Depinde si de structura psihica a fiecaruia, de ce anume ii anima dorinta de a trai.
    A vedea ca-ti fuge totul de sub picioare, cand stii ca traiesti si in realitatea materiala viata aceasta, duce la stari de raspuns interior diferite.

    Pe mine ma doboara repede lucrurile triste, cu toate ca incerc sa ma rog asa cum pot si eu.
    Insa avalansa de factori negativi din stirile din ultima vreme ma seaca efectiv, ma simt stors de orice putere, probabil din cauza sentimentului de neputinta profunda, totala, cu care asist la moartea neamului romanesc.
    (Sunt traumatizat ca oameni ce i-am cunoscut in ultimii ani – si se pretind crestini educati/practicanti etc. – au plecat la liniste in tari ca Norvegia sau jermanica sa-si creasca la adapost de lucrurile negre si urate copii. Frumoasa solutie. Pentru mine, chiar daca totul in jurul tarii noastre ar fi “OK”, dar de noi se alege praful, asa cum vedem, e degeaba!)
    Nu mai am puterea de a citi pana la capat o asemenea pagina de stiri, precum aceasta.

    Daca as simti ca rugaciunea mea conteaza, m-as simti fericit ca pot ajuta.
    Cine are darul rugaciunii, si simte ca este ascultat, cred ca e fericit ca are infinite motive de a se ruga astazi.

  16. Dupa felul in care m-ati inteles bag seama ca nu ma pricep sa manuiesc frazele.V-am impartasit din propria experienta nu ca sa va smintesc si nici sa imi leg pacatele de acest site.Pur si simplu am un duhovnic calugar si e mai aspru.Nu trebuie sa fiti nici suspiciosi caci sunt bine intentionat.
    Insa in timp ce imi cautam cuvintele pentru a va explica un fenomen
    s-a “intamplat” ca am citit ultimul interviu al parintelui Iustin Parvu.Poate sfintia sa va fi mai explicit:

    “Ce cre­deti ca mai con­tribuie la dezbina­rea care este astazi intre cres­tini? De pilda, pe inter­net sunt multe bloguri sau sai­turi orto­doxe in care se prez­inta real­i­tatile lumii ce ne incon­joara. Pe de o parte ele sunt bune, pen­tru ca iti ofera posi­bil­i­tatea sa te informezi, pen­tru ca majori­tatea surselor de infor­mare din mass-media sunt com­pro­mise si manip­u­la­toare – dar pe de alta parte se dez­bat intre cres­tini prob­leme care, de cele mai multe ori, duc la cer­turi si ajung sa se cleveteasca fratii intru cred­inta unii pe altii. Comen­tarii se numesc ele in lumea blogurilor. Cre­deti ca ast­fel de dis­cu­tii au folos duhovnicesc? Ne ajuta ele sa vedem mai bine realitatea?

    Tre­buie sa avem mare grija cum manuim inter­ne­tul, pen­tru ca el este unealta mai mult draceasca. Este creat tot de sis­tem ca un mijloc de scan­dal, pen­tru a dis­trage aten­tia oame­nilor de la lucrurile esen­tiale si de a ne pierde tim­pul palavragind. Folosirea aces­tei metode nu are cum sa aduca binele omu­lui si soci­etatii. Nu vedeti cum se tam­pesc copiii care stau la tele­vi­zor, la cal­cu­la­tor, pe inter­net, ca nu mai stiu sa numere nici pana la cinci? Ce exem­plu le oferim noi aces­tor copii daca noi ne per­mitem sa palavragim pe inter­net? Folosind prea mult inter­ne­tul ne facem par­tasi la acest sis­tem care urmareste sa trans­forme soci­etatea intr-o lume oarba, hand­i­ca­p­ata mintal, care sa nu mai poate dis­tinge mai tarziu binele de rau si ast­fel sa accepte pecetea lui antihrist. Inter­ne­tul poate fi folosit in bine, dar cu masura si cu mare aten­tie ce pro­movam prin el. Tehnica e buna, dar in masura in care real­izezi ceva bun. Dar daca noi real­izam dezbinare si palavrageala nu facem altceva decat sa fim pre­cum cir­carii si bufonii. Oferim oame­nilor paine si circ.”

  17. @ Cristi G.:

    Da, citisem si noi. Probabil insa ca, desi ati citat, nu ati citit cu atentie:

    Folosind prea mult inter­ne­tul ne facem par­tasi la acest sis­tem care urmareste sa trans­forme soci­etatea intr-o lume oarba, hand­i­ca­p­ata mintal, care sa nu mai poate dis­tinge mai tarziu binele de rau si ast­fel sa accepte pecetea lui antihrist. Inter­ne­tul poate fi folosit in bine, dar cu masura si cu mare aten­tie ce pro­movam prin el. Tehnica e buna, dar in masura in care real­izezi ceva bun. Dar daca noi real­izam dezbinare si palavrageala nu facem altceva decat sa fim pre­cum cir­carii si bufonii. Oferim oame­nilor paine si circ.

    Cine realizeaza dezbinare, palavrageala si bufonerie sau circ? Cine cauta sa orbeasca oamenii ca sa nu mai poata distinge binele de rau? Cine si ce promoveaza pe acest site, respectiv pe altele…?

    Bune raspunsuri a dat Parintele Justin, exceptionale… Macar sa aiba cine sa le asculte!!

  18. Si eu cred ca gresiti in privinta pensilor. Cati dintre noi nu ar dori sa aiba un venit garantat lunar la nivelul unei pensii medii. Sunt familii cu copii care nu au venitul pe membru de familie cat o pensie si ambii parinti se zbat si lucreaza. Cunosc un preot pensionar cu pensie de 2400 lei(peste 60 ani vechime) care zice ca nu are ce face cu banii, sunt pre multi- marturiseste: cred ca mi i-au dat ca nu mai am trait mult.
    De ce nu ne gandim poate la pensiile mici- sa fie o pensie minim garantata.
    Apropo ati vazut in Memorialul Durerii, Colonelul Craciun de la Aiud si alti care au slujit regimul trecut cu pensii frumusele? Cati sunt ca ei?
    Mai bine tratati alte subiecte.

  19. @Cristi G

    Imi pare rau ca insistati, nu e un site care sa ofere paine si circ!
    Daca va face rau sa luati contactul cu realitatile dureroase de pe pagina de stiri, rezumati-va la lecturile din Sfintii Parinti si veti avea un real folos duhovnicesc.
    Dar e bine sa va ancorati in realitate, asta ca sa nu va ia prin surprindere tavalugul evenimentelor f rele care vor veni. Veti regreta ca nu v-ati intarit duhovniceste din timp!
    Chiar nu e gluma cu taria mesajului primit de Sfantul Siluan: “Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui”!
    Doamne ajuta!

  20. @Calin:

    La exemple se poate veni cu cel putin tot atatea contra-exemple. Dar cel mai rau doare ca inghitim pe nemestecate o strategie de manipulare a oamenilor prin justificarea masurilor dure si nemilostive fata de oameni. Sa intelegem ca toti batranii, toti pensionarii sunt colonei Craciun si preoti bogati? Oare pe aceia ati inteles ca ii aparam noi?! Si pentru acesti colonei si bogati sa plateasca tot amarasteanul cu pensie de mizerie? Chiar nu vedem ca cei afectati grav de aceste masuri vor fi cei saraci si cu pensie deja mica? Iar ei sunt majoritatea, indiferent de studiile care arata ca in nu stiu ce judete s-a abuzat de pensia de handicapat si indiferent de faptul ca se considera, acum, ca pensionarii sunt mai bine material decat tinerii in Romania. Asta pentru ca, probabil, au o casa proprie unde pot sa moara de foame, spre deosebire de tineri, care vor muri de foame in locuinte la care platesc rate.

  21. The European Union has adopted a regulation that will ban the construction of ordinary family houses, starting from 2020. Only the so-called passive houses will be allowed.
    http://motls.blogspot.com/2010/06/eu-banned-heated-family-houses-built.html

    Cititi tot ca e interesant. Lumea se agita cu criza si in timpul asta functionarii cei harnici de la UE mai adopta o lege menita sa stringa nitel surubul…

  22. Celor care cred ca taierea pensiilor la toata lumea cu 15 % e justificata:

    Am aflat prin intermediul unei rude, pensionara si ea, ca unii batrani cu pensii mici si fara alte surse de venituri se gandesc sa isi puna capat zilelor. Astea nu-s basme, e realitatea.

    Pensiile acelea de care pomeniti voi, de peste 2000 de lei sunt exceptia, nu regula. Stiu oameni care au vechime de cate 30-40 ani, au prestat munci grele, au facut ture de noapte zeci de ani in mediu toxic fara sa aiba nici-o protectie, si-au nenorocit sanatatea si nu au mai mult de 1000 lei pe luna. Sau mai bine zis au avut pensia asta pentru ca o buna parte a lor a murit inainte de 60 ani ca urmare a conditiilor in care au muncit o viata. Ma refer la ei care au muncit in industria grea, metalurgie etc. Multi nu au vrut sa se pensioneze, au fost pensionati fortat cand celebrul fost prim-ministru Petre Roman a declarat in mod iresponsabil ca industria noastra e o gramada de fier vechi.

    Am trait sa aud adolescenti vorbindu-le urat batranilor, reprosandu-le ca “traiesc prea mult” si ca “din cauza lor nu are tara bani”. Nu exagerez, se intampla pe strada, in mijloacele de transport in comun…Cine le induce astfel de idei?

    Stiti ca multi batrani cu pensii modeste s-au resemnat cu soarta, ca doar tara e la nevoie? Ei sunt cei care au fost sacrificati de cand s-au nascut si pana acum. Lor li s-a spus si pe vremea comunismului ca sunt generatii de sacrificiu. Ei atata stiu: sa plece capul si sa isi duca crucea.

    Sa fie foarte clar: nimeni nu contesta ca se dau si pensii nejustificate, unor bolnavi care nu-s bolnavi, unor handicapati care nu-s handicapati, unor fosti securisti sau membri de partid care nu au muncit niciodata de adevaratelea etc. De ce insa sa sufere si pensionarii care au muncit cinstit o viata? De ce sa fie sacrificati inca o data? Chiar credeti ca in sacrificarea lor sta salvarea tarii? Daca sta credeti inseamna ca mai aveti multe de invatat. Fara suparare.

  23. @ PVB:

    E doar inca o dovada ca dragostea, mila, empatia, solidaritatea, discernamantul au disparut de la romani, inclusiv de la crestini, asa ca si pe cei tineri ne asteapta toate plagile binemeritate.

  24. @ passive houses. Muream si p-asta n-o mai auzeam. Pai, blocurile noastre comuniste sint de o suta de ori mai misto. Ba chiar mai au si un balcon, poti sa mai deschizi si o fereastra. Ce intoarcere la comunismul de bloc! Numai ca s-a inlocuit comunismul cu ideologia conservarii mediului. Acelasi drac cu alta palarie.

    Pentru toti cei care se pling de “depresie apocaliptica” datorata stirilor si celor care le-au raspuns la modul “take it or leave it” (adica accept-o sau daca nu esti un magar, un strut, un “auto-iluzionist”,etc.) Poate gresesc eu, dar observ ca mai toti de pe site-ul asta trecem prin aceast tip de deprimare realista in diverese grade- am “auzit-o” si pe azucena plingindu-se si pe CristinaP. parca si pe multi altii, la care ma adaug si eu fara rezerve. In primul rind,fratilor reactia asta este foarte fireasca. Este absolut umana! Ba chiar este o dovada de sanatate mentala. Mie nu-mi ar inspira nici o incredere cei care ar sari in sus de bucurie, ca uite dom’le ce vremuri Apocaliptice vin si, deci, ia uite ce sansa pentru noi astia sa devenim sfinti si martiri. Sigur, reactia omului ajuns pe o anume treapta a duhovnicie nu poate fi de deprimare, dar problema este ca noi nu sintem acolo. Noi sintem niste crestini oarecare, obisnuiti, care ne straduim cit putem noi de sincer(adica limitat) sa mergem pe calea cea dreapta dar care mai avem foaaarte multe probleme personale. Asa ca….haideti sa-i intelegem si pe cei care se pling de depresie intr-un mod mai dur..”ma deprima stirile”. Pe de alta parte ei trebuie sa inteleaga ca nu stirile sint vinovate ci incapacitatea noastra umana de a ne opune valului si dorinta noastra de auto-conservare.

  25. @Cristi_g

    Combina cititul informatiilor cu rugaciunea si viata duhovniceasca, incearca la rugaciune sa te rogi nu numai pentru tine ci pentru toti cei din jurul tau sa fie luminati de Bunul Dumnezeu sa vada adevarul. Echilibrul firav al vietii crestinului intre lumea aceasta materiala si cea spirituala si lupta credinciosului pentru mentinerea acestui echilibru a fost dintotdeauna. Traim aici, fizic si material (marea majoritate, poate sunt rugatori care s-au desprins de material si sunt ingeri in trup, Dumnezeu ii stie) nu putem face abstractie de lumea aceasta oricat am vrea: muncim, mancam, dormim. Suntem insa si fii ai Bisericii lui Hristos si stim ca lumea aceasta este trecatoare ca si viata noastra si ca alta lume ne asteapta dupa ce totul se sfarseste aici.
    Cateva zile n-am mai citit stirile de aici, pentru ca pur si simplu ma copleseau, si mi-am spus ca oricum eu personal stiu spre ce ne indreptam iar celorlalti le este absolut inutil sa le mai atrag atentia caci oricum nu ma asculta, oricat de multe puncte logice, verificabile as avea in “arsenal”.
    De curand insa am vorbit cu niste prieteni ca sa-i avertizez totusi de ce se intampla. Nu pot sa tac…sa-i las asa. Ma gandeam ca voi fi iar un glas in pustiu, pentru ca oamenii fiind totusi credinciosi sunt prinsi in grijile vietii cotidiene si nu e tocmai usor sa afli ca traiesti ultimele randuri ale Apocalipsei.
    Cu foarte mare grija am deschis gura sa le spun….si am avut o surpriza placuta.
    Mi-au spus ca isi dau seama ca e ceva anormal, au cautat sa vada ce s-a intamplat in anii ’30 cum se “descurcau” oamenii atunci si sa faca o analogie. Le-am spus ca nu numai ei au remarcat asa ceva ci mai multi economisti si le-am spus unde sa gaseasca comparatia intre cele doua curbe economice, cea de atunci si cea de azi si ca din pacate ce se intampla azi e mai mult decat ce a fost atunci….mi-au confirmat ca si ei se tem ca ne indreptam spre ceva ireversibil.
    M-am rugat pentru ei pina acum, ma voi ruga in continuare si i-am multumit Domnului ca le descopera astfel de lucruri.
    De aici am tras concluzia urmatoare: citesc stiri, precum cele de mai sus – ma ingrozesc – ma rog mai cu sarg – vorbesc cu oamenii- cuvantul este bine primit de ei, pentru ca in prealabil Dumnezeu le-a deschis mintea – le completez informatiile pe care le au deja cu cele citite de mine aici sau pe saccsiv – primesc si eu informatii de la ei – se imprastie adevarul si credinta (mi-au promis ca vor incepe sa se roage)
    Asa ca straduinta noastra de a “inghiti” aceste informatii incomode nu ramane nerasplatita, este si asta un fel de rastignire si combinata cu viata duhovniceasca va da roade….nu deznadajdui. Bineinteles ca in aceste conditii timpul petrecut aiurea se va imputina simtitor iar efortul va fi aproape continuu.
    Doamne ajuta!

  26. Ar trebui sa ne fie jena de cum ii judecam in fel si chip pe batranii acestei tari, si ca in loc sa ne solidarizam cu tragedia prin care trec, gasim tot felul de explicatii economice savante, pentru a fi de acord cu masurile de reducere a pensiilor. Am ajuns sa-i criticam pe batranii nostri, tot din cauza foarte putinei noastre credinte!

  27. Daca nu se mai doreste sa continuam cu aceasta pagina, din partea noastra este chiar insutit mai linistitor, mai usor si mai comod sa renuntam la stiri. Nu e nicio placere si nici nu am mai pierde ore intregi si de multe ori nopti intregi crezand ca putem face ceva util.

    Sa inventam insa alta realitate nu putem si nu dorim. Am incercat sa introducem in acelasi timp si recomandarile duhovnicesti, asta pe langa alternarea cu postarile proprii duhovnicesti de pe pagina principala. Daca insa nu dorim sau ne este greu sa auzim despre ce se intampla, ne intrebam cum vom putea sa si traim pe pielea noastra cele ce vor veni? Sau poate ca ne este mai usor daca ne imaginam ca totul este un vis urat si ca, in realitate, nu e asa de grav si ca nu se petrece nimic deosebit, nici ca am avea nevoie sa intelegem – si altfel decat inghitind nemestecate gogosile oficiale – niste fenomene sociale care se petrec in jur si in viata noastra, nici ca am putea sa ne ferim pe noi, si pe altii, de niste primejdii, de niste capcane pe care le putem, astfel, constientiza.

    Adaugati, va rugam, la aceasta si raspunsul pe care l-am mai dat, recent, aici

    Iertati-ne!

  28. Cristi_g:

    Dupa felul in care m-ati inteles bag seama ca nu ma pricep sa manuiesc frazele.

    Dupa in felul in care scrii, noi bagam seama ca le manuiesti chiar foarte iscusit.

    Pur si simplu am un duhovnic calugar si e mai aspru.

    Ai spus cu totul altceva la inceput. Chiar nu are sens sa o dai cotita acum.

    Nu trebuie sa fiti nici suspiciosi caci sunt bine intentionat.

    Da-ne voie sa ne indoim in continuare.

    Insa in timp ce imi cautam cuvintele pentru a va explica un fenomen
    s-a “intamplat” ca am citit ultimul interviu al parintelui Iustin Parvu.

    Ce coincidenta…Si ai citit tot interviul? Nadajduim ca iti va fi folosit.

    Cum de ne-au scapat comentariile fratiei tale de la articolele noastre duhovnicesti?

    Cum de mai toti aceia care se arata deranjati de pagina de stiri sunt cei care nu intra decat pe ea si se plictisesc cand dau de vreun cuvant duhovnicesc? De ce cele mai multe vizionari si comentarii sunt aici, si nu la materialele despre pocainta si despre cercetarea launtrica?

    @ Calin:

    Cunosc un preot pensionar cu pensie de 2400 lei(peste 60 ani vechime)

    Probabil ca este detinut politic sau veteran de razboi? Cati preoti mai stii cu pensii asemanatoare sau care sa se planga ca au prea mult? Care este salariul si pensia medie a unui preot, ai idee?

    Astfel de exemple manipulatoare denota fie un paralelism incredibil cu realitatea, fie un cinism feroce, fie de-a dreptul… marsavie, sa ne iertati.

    Greu sa nu te apuce durerea de fiere cand vezi atata lipsa crasa de onestitate si de omenie… Abia acestea sunt stirile cele mai deprimante! De fapt mai mult revoltatoare decat deprimante.

  29. Va apreciez enorm site-ul la care am ajuns absolut intamplator cu ocazia mesajului extraordinar al Parintelui Iustin din februarie anul trecut. De atunci sunt nedezlipita, citesc si recitesc, as vrea sa am 2 capete 🙂 sa asimilez comorile duhovnicesti fara seaman ale Ortodoxiei, atat de tragic de ignorate de prea multi :-(… Apreciez mult bunul-simt si tactul cu care deseori replicati unuia sau altuia dintre comentatori. Keep up the good job! :-))

  30. Daca urmariti corect mesajul meu, intelegeti ca nu am nimic cu pensile normale sau cu cele mici. Am subliniat ca sunt tineri care muncesc si nu ajung cu venitul la nivelul unei pensii. Cazul cu preotul e real si nu e nici detinut, nici veteran si eu am pornit de la acest caz, nu ca am ceva cu pensiile preotilor si doar ca am fost socat auzind aceasta suma. Nu mi-as fi permis sa public aceasta suma in alt loc pentru a nu face rau Bisericii, dar intre cei ai casei am considerat ca se poate. Cred ca sunt si cazuri grave de oameni cu pensii mici dar ganditiva cate cazuri sunt de tineri care nu au locuinte, au copii, facturi de intretinere mari… de bine de rau un pensionar are traiul cat de cat rezolvat: locuinta,etc.
    Imi pare rau ca v-am derajat fierea, nu a fost in intentia mea, in rest observ ca pastrati nota de infailibil si nici cum nu acceptati alte opinii. E problema dvs. ele oricum exista.
    Cunosc 2 cazuri de oameni cu pensii de mizerie si care dau Slava lui Dumnezeu. Aveti grija sa nu intrati in jocuri politice- de orice nemultumire a oamenilor se profita politic. Observati si mesaju ultimei carti a P. Savatie- crestinul nu protesteaza in strada ci protesteaza curatindu-se de patimi.
    Si voi sa ma iertati!!

  31. De realitate nu putem scapa,chiar daca citim sau nu informatiile.Eu daca nu deschide acest site,nu m-as mai informa.Pentru ca nu am timp.Uneori imi propun sa nu deschid nici calculatorul-dar nu pot-ca sa nu imi mai fure timpul…ca uneori ma pierd prea mult fara sa imi dau seama ce repede a trecut.Doamne ajuta la toata lumea!

  32. @Calin:

    Ei, ce sa facem, probabil porunca spune “sa va zgandariti fierea unui altuia, caci asa veti mosteni imparatia”. 🙂 Facem si noi umor negru. Multumim pentru grija de a nu ne lasa prinsi in capcane politice. Daca prietenii sunt asa de acrivici cu noi, prefer sa nu ma gandesc cum sunt dusmanii. :))

    Una peste alta, nu inteleg relevanta exemplelor – exceptii cu care se cauta demontarea unor speculari politice. Bun, sa presupunem ca a protesta fata de taierea pensiilor e specula politica. Cum combatem asta? Cu exemplul unuia care e ceva nemaiauzit in alte parti? Eu cred ca nu. Ci cu argumentare bazata pe fapte si date disponibile la nivel public. Altfel, combatem specula politica cu propaganda puterii si nu am facut nimic. Nu e posibil sa justifici taierile de pensii pentru ca exista cativa care au astfel de venituri. E absurd. Si acum, drept raspuns cand noi am invocat raritatea cazurilor de pensionari bogati, vii cu exemplul pensionarilor care dau slava lui Dumnezeu. Deci noi ar trebui sa tacem si sa ignoram subiectul taierii pensiilor pentru ca exista cativa pensionari bogati si, la polul opus, cativa pensionari saraci care sunt asceti in lume. Nu stiu, dar oricat ma straduiesc, nu gasesc logica. La mijlocul acestor extreme exista pensionari, oameni obisnuiti, a caror viata si vina nu o stie nimeni decat Bunul Dumnezeu. Ei traiesc efectiv la mila statului, deoarece depind de pensia lunara si de medicamentele compensate. Si noi ar trebui, inteleg ca spui, sa fim INDIFERENTI sau chiar APROBATORI fata de masurile prin care li se taie pensia si le scumpesc medicamentele. Dar de ce sa facem noi acest lucru? De ce sa fim indiferenti? Cum sa gandim ca e normal ca acesti oameni sa fie impinsi spre foamete si spre moarte? Noi stiam, de la Parintele Nicolae Steinhardt citire, ca atunci cand se fac marsavii sub ochii nostri suntem obligati, tintuti sa luam o cat de mica atitudine. Sa nu fim de acord, sa spunem ca 2+2=4. Ma rog, daca asta inseamna ca vrem sa fim infailibili, fie cum crezi, nu ne deranjeaza.

    Ne avertizezi sa nu cadem in capcana speculatiilor politice. Dar tu nu faci decat sa reiei cele mai gogonate minciuni ale puterii, iarta-ne ca o spunem asa direct. Textele acestea le auzim doar de la purtatorii de vorbe ai celor ce taie si spanzura, de acum ad literram, in tara asta. Am auzit numai texte despre pensii nesimtite si tot felul de exemple de pensionari super-bogati, toate folosite pentru a dezamorsa revolta spontana a populatiei fata de astfel de taierile de pensii. Nu in alta categorie intra si exemplele tale, iar logica este aceeasi: ar trebui sa nu se mai puna in discutie taierile de pensii pentru ca exista pensionari de lux si pentru ca exista speculatori politici care vor sa faca agitatie. Deci – pensionarii sunt chiaburii zilelor noastre iar protestatarii fata de masuri, agenturili straine up datate. Dar nu spunem o secunda ca exista speculatori politici pentru ca exista o realitate ce poate fi speculata si care e creata tocmai de putere: taierea pensiilor. Asta e problema reala. Nu ciorile sunt vinovate pentru cadavru, ci mana criminala care i-a pus gand rau.

    Pe de alta parte, probabil nu ne citeai de cate ori am raspuns si am insistat, de zeci de ori, ca si saccsiv, ca revoltele lumesti, ca miscarile “revolutionare” si iesirile violente de protest in strada sunt EXACT ce doreste si ce cauta a provoca mai mult “sistemul” de putere actual. Cred ca cei care ne urmaresc atent si constant pot sa dea marturie. Culmea e ca noi ne temeam ca parintele Savatie sa nu cumva sa sustina miscarile revolutionare. Slava Domnului ca nu este asa! Dar nu ne acuza nici tu pe noi ca sustinem tocmai ceea ce am combatut mai cu putere… Dar de la asta pana la a justifica, a gira sau a fi nepasatori fata de genocidul social – care va afecta nu numai batranii, ci si tinerii salariati, bolnavii cronici, etc. – e o distanta de la cer la pamant.

  33. “GRIJÃ DE ANIMALE”… Conform unor proiecte de hotãrâri de guvern (nr. 747 si 748 postate pe site-ul ministerului agriculturii în data de 8 iunie), se vor aloca doar în acest an aproape 117 milioane de euro pentru bunãstarea gãinilor si a porcilor din marile crescãtorii. Culmea este cã, pe de o parte, aceste fonduri se acordã de la bugetul de stat în conditiile în care, pe de o parte, tocmai s-a hotãrât micsorarea pensiilor, iar, pe de altã parte, se doreste doar armonizarea cu legislatia europeanã, conditiile de bunãstare a animalelor crescute pentru consum nefiind obligatorii. În total, pânã în 2013, 560 de milioane de euro se doresc a fi cheltuite în acest sens.

  34. Ma credeti sau nu,nu am mai folosit un astfel de tip de comunicare.Nici telefoanele mobile nu ma prea incanta.Internetul il folosesc numai la serviciu,caci acasa nu il consider necesar.Va indoiti in continuare pentru ca internetul in general este o sursa de indoiala.Nu se poate sa nu sesizam si in interviul parintelui Iustin o amaraciune in descrierea acestui mijloc de comunicare.Si totusi e util…Pentru a face o analogie,cine poate sa se laude ca are cablu si selecteaza doar programele “duhovnicesti”.Care?Trinitas?Animal Planet?
    Va voi urmari in continuare.

  35. @George,

    desigur ca rugaciunea ta si a oricui altcuiva conteaza mai ales acum si mai ales daca e facuta cu inima franta. Traim vremuri rele si multi simtim ca ne lasa puterile. Sa nu lasam insa rugaciunea, asa cum in postarea urmatoare ne incurajeaza pr. Justin.

    Sa nu ne miram insa ca traim in vremuri atat de intunecate. Priviti in urma la secolul XX si la primul deceniu al secolului nostru. Ce vedeti? Hecatombe de cadavre! Doua razboaie mondiale, revolutia bolsevica din Rusia, lagarele de concentrare naziste, gulagurile din tarile comuniste, masacrele si foamentea din lumea a treia (continua si in ziua de azi, sub ochii nostri), si mai ales sa nu uitam holocaustul avorturilor, poate cel mai ingrozitor macel dintre toate. Cate sute de milioane de oameni au fost macelariti in numai 100 de ani doar Dumnezeu stie.

    Chiar acum in acest moment la nici un kilometru de mine, in clinica de ginecologie, sunt probabil ucisi cativa copii nenascuti. Dupa ce vor incheia “procedura” medicii isi vor bea linistiti cafeaua, vor trage o tigara si vor comenta cu colegii ultimul meci de la cupa mondiala sau cum a fost arestat Dan Diaconescu.

    Chiar in dimineata asta mii de femei din orasul in care traiesc si-au inghitit constiincios pastilele contraceptive ca sa poata sa se desfraneze linistite mai departe. Daca ar citi randurile acestea ar clatina din cap si ar zice ca-s nebuna. Oamenii duc o existenta satanizata si nici macar nu mai realizeaza acest lucru. Demonicul a ajuns sinonim cu normalitatea.

    Dumnezeu nu va ingadui insa la nesfarsit intunericului sa se intinda peste lume. La un moment dat raului i se va pune punct dupa cum stim din Scripturi. Pana atunci noi trebuie sa nu ne pierdem nadejdea, credinta si iubirea.

  36. Apropo de internet si de folosire lui si apropo, mai ales de legatura cu vremurile pe care le traim si depresia pe care ne-o provoaca.

    Am observat, desi mult mai putin pe acest site si mai mult pe alte site-uri ca foarte multi dintre cei care intra si citesc pun un anumit gen de intrebari si asteapta raspunsuri de la proprietarul site-ului de parca ar fi la medic sau la duhovnic: sa plecam in munti? Sa raminem in oras? Da’ ce fac daca pasaportul imi este cipuit? Sa trec la stilisti sau sa ramin unde sint?,etc,etc,etc.Si sint foarte multi de-alde d-astia. Ori asta mie imi spune un lucru: ca foarte multi dintre acestia nu au duhovnic. Pentru ca daca ar avea duhovnic pur si simplu n-ar mai intreba asa ceva sau s-ar manifesta diferit in orice caz. Pe linga faptul esential ca fara duhovnic n-ai spovedanie si fara spovedanie nu ti se iarta pacatele si deci sanse la mintuire nix, duhovnicul este unicul om din lumea asta care are posibilitatea, datorita Duhului Sfint si a faptului ca te cunoaste personal sa-ti dea un raspuns la problemele tale asa dupa cum ai tu nevoie, adica sa-l adapteze la infinitele variabile de situatie, personalitate, caracter, etc care definesc fiinta umana si la intersectia carora este plasata. NImeni, si cu atit mai putin o persoana pe caren-ai vazut-o in viata ta nu te poate ajuta asa cum o poate face duhovnicul.

    Nu poti sa-i ceri unui organizator de site sa-ti dea raspunsul care trebuie la problema ta personala si nici sa astepti de la site-ul insusi nu stiu ce chestii extraordinare. Pentru mine, site-ul acesta a fost un excelent adjuvant informational si spiritual, dar repet doar adjuvant, folositor, e adevarat, dar cu inevitabile limitari. Textele din si despre sfinti mi-au fost intr-adevar de ajutor si cognitiv si uneori, emotional. Grila de informare aici este (cu citeva exceptii profesionale) singura pe care o consult regulat pentru ca selectia este excelenta si comentariile de esenta si pertinente.

    Dar ar trebui sa se inteleaga ca toate astea sint doar anexe, ajutoare pentru niste oameni care au diverese nevoi, spirituale, informationale,sau au chef de vorba pe o tema pe care-i intereseaza (cam asta se intimpla in general). Atunci cind ne munceste “depresia apocaliptica”, dupa cum pare a fi cazul p-aici, ne ducem la duhovnic si-i spunem care-i problema. Eu asa am facut. NU pot sa spun ca m-am usurat complet si ca nu mai ma simt stresata de vestile proaste si de spectrul a ceea ce va urma.Dar o schimbare in propria atitudine am observat. Mai m-am calmat simtitor. Asa ca sfat:

    Luati-va duhovnic si daca aveti deja unul intrebati-l si despre problema asta a apocalipsei.

  37. @PVB
    Cat de lung rabdator si milostiv este Dumnezeul nostru….ca inca ne mai rabda….

    Cei care spuneti ca tinerii nu au locuinte si trebuie sa plateasca una si alta…si le este si lor greu, sunt de acord e greu insa nu uitati ca sunt TINERI, au putere de munca, mai pot face ceva, batranii insa sunt daramati de batranete si boala, ei nu pot face mare lucru.
    Nu stiu ce minti intortocheate au unii de se pot gandi la pensionarii bogati cand e vorba despre pensionari.
    Puneti fratilor mana pe statistici.
    In Bucuresti, duceti-va prin blocurile de garsoniere, pline cu batrani care nu au televizor, nici telefon, si-au deconectat soneria pentru a nu consuma, au o masa, un scaun (doua, daca sunt doi) si un pat….sunt multi ca astia. Pensia lor toata se duce pe asa zisa intretinere (caldura care nu este) si le mai raman bani sa cumpere in fiecare zi 1kg de cartofi de ex.

    Cunosc pe cineva, pensionara, a fost cercetatoare, metodele de masura a tritiului care se folosesc azi in lume sunt facute de ea….si-a deconectat telefonul…nu mai putea sa-l plateasca…cum cheama ea salvarea daca are nevoie?
    Daca un cercetator, doctor in fizica, nu-si permite un telefon…ce-si permit cei care au lucrat in agricultura unde salariile erau foarte mici, sau in fabrici sau in alte munci marunte?
    Domnilor…un pic de logica, va rog.

  38. @cristi_g
    eu ma “laud” ca nu am cablu nici antena parabolica.
    Iar daca as avea, as urmari Trinitas-ul ca sa vad ce rataciri mai circula pe acolo si sa le combat cu cei din jurul meu, iar de Animal Planet sau National Geographic nu m-as atinge, deoarece la fiecare doua trei fraze rostite acolo apare teoria evolutiei….la care am devenit alergica.
    Si cum nu mai am la ce ma uita…nu am nici cablu nici antena.

    Completare la chestiunea pensiilor: tata, inginer IT, sa zicem cu pensie “acceptabila” are o pensie lunara egala cu vitaminele pe care i le trimit eu o data la cateva luni.
    Daca nu vreti sa deschideti ochii largi la problema aceasta va acuz de strutism….iar daca un leu va va alerga vreodata sa nu va plangeti cand ii veti cadea prada….caci ati fost struti si n-ati stiut.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare