PARINTELE GHERONTIE PUIU, duhovnicul manastirii Caraiman, a trecut la Domnul. Pruncul salvat precum Moise, ocrotit si calauzit aievea de Maica Domnului. RUGACIUNEA PENTRU VRAJMASI (VIDEO, in memoriam: “ECCE HOMO”)/ PS VARSANUFIE PRAHOVEANUL – ales Arhiepiscop al Ramnicului

23-05-2014 6 minute Sublinieri

gherontie

Părintele Protosinghel Gherontie Puiu, duhovnicul mănăstirii Caraiman din Buşteni, judeţul Prahova, a trecut la Domnul în această dimineaţă [ieri, 22 mai, n.n.], la vârsta de 81 de ani. Numele părintelui Gherontie va rămâne în istoria aşezământului monahal pe care l-a ctitorit, precum şi în inimile celor care l-au cunoscut, a declarat pentru Radio TRINITAS Părintele Arhimandrit David Petrovici, stareţul Mănăstirii Caraiman:

„Părintele Gherontie a fost un exemplu de monah şi de om cu viaţă aleasă. Încă de tânăr a fost ales de Maica Domnului să-i slujească în această viaţă. A ctitorit mănăstirea Caraiman şi a format obşte frumoasă aici. Părintele a ajutat foarte multă lume atât cu cuvântul cât şi cu rugăciunile pe care le făcea pentru cei care îi solicitau ajutorul şi veneau la dânsul zicându-i să se roage şi să-i povăţuiască, să le spună un cuvânt de folos. Va rămâne în amintirea noastră şi îl vom preţui cum am făcut-o şi până astăzi şi nădăjduim că se va ruga pentru obştea Mănăstirii Caraiman, pentru toţi credincioşii care l-au cunoscut şi care nu l-au cunoscut, pentru toţi creştinii care au apelat la ajutorul şi la rugăciunile sfinţiei sale bunul şi blândul părinte Protosinghelul Gherontie Puiu”.

[…]

La poalele Caraimanului, unde străluceşte crucea cu acelaşi nume, părintele a întemeiat în 1998 obştea parintele-gherontie-puiu-caraiman-1călugărească al cărei nume îl poartă pe cel al masivului şi al crucii care mângâiie bolta cerului senin. La 29 iunie 2000, Părintele Patriarh Teoctist a aprobat înfiinţarea Schitului Caraiman cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci. În apropierea bisericuţei din lemn se află chilia părintelui Gherontie, unde, zi de zi, îi asculta şi îi îndruma pe toţi cei care îi băteau la uşă. Erau sfătuiţi să meargă la agheasmatarul care îmbrăţişează bradul sfânt din poiana din curtea mănăstirii, să se roage cu credinţă la Măicuţa Domnului care le şterge lacrimile.

Viaţa părintelui Gherontie Puiu n-a fost una simplă. S-a născut în localitatea Todireşti, lângă Paşcani, în anul 1933. Mama i-a murit în timp ce-l aducea pe lume, iar moaşele, convinse că nici pruncul nu supravieţuise, l-au aşezat într-un coş şi l-au aruncat între gunoaie, pe malul unei gârle.

Ocrotit de Dumnezeu, copilul a fost salvat de o femeie care trecea întâmplător pe acolo.Aşa a intrat în familia Puiu pruncul Gheorghe, mai târziu părintele Gherontie. Când fratele vitreg Ilie (fiul cel mare al familiei Puiu Petrache) a plecat pe front, părintele a visat, pentru prima oară, o tânără cu chip strălucitor, îmbrăcată în straie mănăstireşti, care i-a spus cu glas domol: “Vei fi ocrotit!… Tatăl tău se va întoarce după un lung prizonierat!”. După 12 ani, i s-a întors fratele, după ani grei de prizonierat în Rusia, apoi, după ce s-a însurat, a hotărât să-l înfieze pe mezin.

“Când am îmbrăcat haina de foc a botezului, parcă m-am simţit alt om. Mă încerca o bucurie fără margini, pe care mă străduiam să o desluşesc. La ieşirea din sfântul lăcaş, pe treptele din faţa pridvorului, am zărit din nou acea fiinţă minunată. Stătea lângă poartă şi mă privea drept în ochi. N-o vedea nimeni, doar eu! De astă dată nu mai era vis, ci vedenie curată… Mi-a vorbit cu glas îngeresc: «Ai încredere şi du-te la mănăstire. Te voi călăuzi. Tu eşti ales pentru o misiune!». Acea Măicuţă fără vârstă avea cel mai frumos chip pe care mi-a fost dat să-l privesc. Începând de atunci, am înţeles că este însăşi Măicuţa Domnului…”, spunea părintele în urmă cu doi ani.

parintele-gherontie-puiu-a-trecut-la-domnul-18482938Tânărul Gheorghe a ales apoi drumul călugăriei, devenind Gherontie, ucenic al părintelui Pâslaru, stareţul Mănăstirii Neamţ. În 1959, după decretul de evacuare a lăcaşurilor mănăstireşti, călugării au fost scoşi din sfântul aşezământ şi duşi într-un loc de unde a reuşit să fugă pe fereastră. Prins de Miliţie, a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în lagărul de la Periprava. A evadat cu ajutorul unui brigadier-şef, iar vreme de 10 ani a stat ascuns într-o peşteră din Bucegi. S-a hrănit cu tot felul de rădăcini, cu seminţe şi fructe. Îmbrăcat în zdrenţe, se ruga neîncetat.

Privind crucea de pe Caraiman, i-a jurat Sfintei Fecioare Maria că va construi o mănăstire cu hramul “Înălţarea Sfintei Cruci”. Cu ajutorul Maicii Domnului, preacuviosul părinte Gherontie a ctitorit Mănăstirea Caraiman, o gură de rai la poalele Caraimanului.

Dumnezeu l-a chemat acum la Sine pe Proteosinghelul Gherontie după o mare sărbătoare creştină: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 24 mai, la ora 11:00. Veşnica lui pomenire din neam în neam!

 

Preacuviosul Gherontie Puiu, părintele călăuzit de Maica Domnului

[…]

Chilia parintelui

… In preajma preacuviosului iero­mo­­nah Gherontie Puiu, o liniste teribila iti invaluie sufletul. Nimic nu este intamplator, fiindca acest loc in care a reusit sa ridice sfanta manastire a fost ales chiar de Maica Domnului, spre care, cu blandete, parintele ne indeamna sa ne intetim rugaciunile spre a fi feriti de relele care stau la panda, mai ales acum, la sfarsitul Postului Craciunului. Pe toti cei care ii calca pragul ii sfatuieste sa mearga la agheasmatarul care imbratiseaza bradul sfant din poiana, sa se roage cu credinta la Maicuta Domnului care le sterge lacrimile: ‘Eu ii trimit pe toti acolo si cand vin inapoi imi spun: Parinte, parca ne-a luat cu mana neazurile’, spune parintele Gherontie Puiu.

ODY2Y2UzMTI2MA==_o_emisiunea-ecce-homo-parintele-gherontie-puiu-de-la-Pe masa blandului ieromonah, alaturi de numeroase carti, se afla o rugaciune de cateva randuri, multiplicata la xerox, pe care, in mod miraculos, o avea in mana intr-o noapte, cand s-a trezit, scrisa pe o har­tie mototolita:

Doamne, intoarce-i la bunatate si la rugaciune pe toti vrajmasii mei!’.

Astfel suna tainica ruga care, rostita de 30 de ori pe zi, timp de 40 de zile, le este de mare folos celor care o citesc.

[…]

I-a murit moartea

Parintele a revenit printre oameni dupa caderea regimului comunist si 10 ani de sihastrie. Maica Domnului i s-a aratat din nou si i-a spus sa se intoarca acasa. Nu stia ca fratele sau – tatal adoptiv – fusese anchetat de securitate. Cand a intrat pe poarta, mama adoptiva a izbucnit in hotote de plans. Il crezusera mort si ii facusera toata randuiala. M-a luat de mana si m-a dus in cimitir, sa-mi arate locul meu de veci. Pe o cruce de lemn, umflata de ploi, era trecut numele meu, numai cu anul nasterii…‘ Parintele Gherontie a simtit atunci ca i-a murit moartea. Pentru a doua oara dupa ce, intaia data, fusese salvat in pruncie.

“Trezeste-te, ca nu esti bolnav!’

parintele-gherontie1-e1284441861912In 1992 a devenit ieromo­nah. A slujit 40 de Liturghii la Manastirea Neamt apoi a fost trimis sa slujeasca la Schitul Baiceni, unde a devenit staret. In 1995, pe cand spovedea o credincioasa, parintele Gherontie a suferit un accident vascular cerebral, paralizand. A fost internat la Spiratul Tatarasi. Din cand in cand auzea vocea Sfintei Fecioare: Imi soptea in urechea dreapta: «Mai ai o vama!»‘, isi aminteste parintele. Dupa trei luni a fost trimis la un sanatoriu din Sinaia. Doctorul i-a spus ca are nevoie de cativa ani pentru refacere. A ramas doar o singura noapte! Preacurata s-a apropiat de patul sau spunand: ‘Te-am adus aici cu o misiune… Adu-ti aminte! Trezeste-te, ca nu esti bolnav!’. ‘Mi-a repetat aceste vorbe de trei ori. Apoi a rostit mai apasat, de parca trebuia cu tot dinadinsul sa-mi aminteasca acele ultime cuvinte: «Vei gasi un brad cu sase ramuri, langa o apa curgatoare, pe un plai de unde se vede marea cruce la care te-ai jurat. Acolo sa faci manastirea!».’ A doua zi a coborat din pat, uimind medicii si vecinii din salon, si a plecat sa caute locul de manastire.

Dupa lungi cautari, primarul din Busteni i-a spus ca are loc pe plaiul Palanca. ‘Cand am ajuns aproape de bradul retezat, am vazut de trei ori o stralucire pu­ternica, asa, ca de la o lampa de sudura. Am pus mana la ochi… Acela era semnul!’, spune parintele. A doua zi a revenit si Maica Domnului i s-a aratat din nou asezata, parca plutind, pe o ramura a bradului. Imi facea semn cu mana, de parca ar fi vrut sa-mi arate ca manastirea trebuie sa imprejmuie chiar acel brad. De aceea am facut agheasmatarul ca un fel de paraclis ce strange in brate sfantul arbore’, mai spune parintele despre felul in care a gasit acest loc binecuvantat din Gradina Maicii Domnului, unde alaturi de credinciosi va petrece Craciunul, ca in fiecare an: ‘Cum o da Dumnezeu’.

 

***

***

În ziua de 22 mai 2014, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au început lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală.

După deschiderea lucrărilor, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În ziua de 17 mai 2014, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Râmnicului, a desemnat prin vot secret drept candidaţi pe Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi pe Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului cu 25 de voturi din 43 voturi valide. Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a obţinut 18 voturi.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din municipiul Râmnicu Vâlcea în ziua de duminică, 8 iunie 2014, după Sfânta Liturghie.

***

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 24 ianuarie 1968 în Bucureşti.

A urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1985-1990) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București (1990-1994), iar în anul 2013 a obţinut titlu de doctor în teologie în urma susţinerii tezei de doctorat cu tema Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfantului Grigorie Palama.

În anul 1998, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (județul Argeș), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama mănăstirii Radu Vodă din București. Între anii 1999-2006, a fost starețul acestei mănăstiri, unde a iniţiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță şi de construire a unui lumânărar în mozaic.

Între anii 1999-2001, a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În anul 2001, a fost ales de Sfântul Sinod Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Prahoveanul.

În anul 2007, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost numit secretarul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președintele Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În calitate de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a bisericilor de la mănăstirile Bolintin şi Chiajna, de la parohiile Gherghiceanu, Sf. Stefan cel Mare, Jilava,Vlădiceasca şi Ciorogârla II, de la alte 66 de biserici şi capele din instituţii publice (spitale, penitenciare, unităţi militare, şcoli şi aşezăminte sociale), precum şi înfiinţarea a 11 cantine sociale.

De asemenea, a coordonat lucrările de pictare a capelei penitenciarului Ploiești, a bisericii penitenciarului Rahova şi a paraclisului liceului Hyperion din București.

Preasfinţia Sa a desfăşurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de religie (1990-1998) şi profesor metodist pentru disciplina Religie în sectorul 6 al municipiului Bucureşti. Din anul 1998, este profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal Nifon Mitropolitul din București. De menţionat faptul că Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a noii clădiri a Seminarului Teologic Nifon Mitropolitul din București şi înființarea a 106 cabinete de religie în şcoli şi licee din Bucureşti, Prahova, Ilfov şi Giurgiu.

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a fost redactor la revista de apologetică ortodoxă Martyria (1993-1996), a editat revista pentru copii Floarea Darurilor (1994-1997), iar din anul 2001 este vicepreședintele Colegiului de redacție al revistei Mitropoliei şi Dobrogei Glasul Bisericii.

A publicat mai multe articole şi studii în revistele Glasul Bisericii şi Mitropolia Olteniei şi este autorul a trei piese de teatru în versuri pentru copii: Trei Crai, Martiriul Sfântului Gheorghe şi Moartea lui Iuda.

În perioada în care a fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat traducerea şi editarea unei cărţi de rugăciuni şi a Sfintei Liturghii în limba rromanes, destinate comunităţilor de rromi din România şi s-a îngrijit de editarea mai multor CD-uri cu conţinut religios, dintre care menţionăm: Cântări din perioada Triodului şi Penticostarului, Slujba Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, Slujba Sfinţilor Români, Viața Sfintei Maria Egipteanca etc.

varsanufie


Categorii

1. DIVERSE, Minuni, Preoti si duhovnici romani, PS Varsanufie

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “PARINTELE GHERONTIE PUIU, duhovnicul manastirii Caraiman, a trecut la Domnul. Pruncul salvat precum Moise, ocrotit si calauzit aievea de Maica Domnului. RUGACIUNEA PENTRU VRAJMASI (VIDEO, in memoriam: “ECCE HOMO”)/ PS VARSANUFIE PRAHOVEANUL – ales Arhiepiscop al Ramnicului

  1. Cand a fost in viata acesta pamanteasca, am trecut pe la Parintele Gherontie, la Manastirea Caraiman, pt o intrebare si binecuvantare. Un Parinte plin de har! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze cu cei drepti!

  2. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca !
    Parinte Gherontie roaga-te si pentru noi!

  3. DUMNEZEU SAQ-L ODIHNEASCA!DUPA PARINTII ANANIA, ARGATU, ARSENIE BOCA, CLEOPA, JUSTIN PIRVU, TEOFIL, TEOCTIST MAI PIERDEM UN PREOT NEMURITOR!

  4. Dumnezeu sa-l odihneasca cu sfintii sai. Nu l-am pierdut, am cistigat inca un rugator in fata Sfintei Treimi pt. Romania si pentru romanii din toata lumea.

  5. L-am cunoscut personal, cu ani in urma, cand am avut probleme de sanatate, pe parintele Gherontie Puiu. Numai cand i-l vedeai aveai impresia ca toate problemele-ti dispar. Un OM cu un har deosebit, cu o voce calda si de o rara blandete. Acum cateva zile m-am reintors la Manastirea Caraiman, unde cu tristete am aflat cu tristete, de trecerea la Domnul a parintelui. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  6. Sfinte Parinte, roagate pt noi, pentru sanatatea noastra si pentru a ne apropia mai mult de credinta. Pe pamant ti-ai indeplinit misiunea, dar de acolo de langa Bunul Dumnezeu, sant sigur ca continui sa ne ajuti pe noi pacatosii.

  7. Sfinte parinte, roaga-te pentru noi cei multi si pacatosi si cu credinta slaba ca Dumnezeu sa nu ne respinga de la EL..
    ODIHNESTE-TE IN PACE .

  8. L- cunoscut personal, monument de evlavie, puteri deosebite, te vedea dincolo de zid, stia cand ai aa vii si cu ce problema, mare duhovnic.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare