PASUL URMATOR: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE AR DEVENI OBLIGATORIU (Video)

11-09-2015 1 minut Sublinieri

Dosarul electronic de sănătate, adică un fel de arhivă care va conţine istoricul medical al pacientului, ar putea fi obligatoriu de anul viitor. Acum, documentul virtual este opţional. În acest moment, peste 5,2 milioane de români au fost de acord să aibă un dosar electronic, însă puţini sunt cei care au acceptat ca medicul să noteze tot istoricul lor medical. Şi mai puţini sunt cei care şi-au accesat dosarul. Doar un pacient din 700 a studiat datele înscrise.

După ce a introdus obligativitatea folosirii cardului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se gândeşte să facă acelaşi lucru şi cu dosarul electronic de sănătate.

Există în ţările europene. Ne gândim şi noi la o obligativitate, dar în momentul în care vor participa la dosarele electronice absolut toţi furnizorii de servicii medicale. Într-un an de zile dosarul ar trebui să fie complet”,

spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

În ultimele patru luni, peste 600.000 de români şi-au iniţiat dosarul electronic ajungându-se în prezent la peste 5,2 milioane de astfel de dosare. Ritmul de completare a crescut cu 25% faţă de începutul anului.

Fiecare pacient poate cere întocmirea unui astfel de dosar, dacă medicul său este implicat în proiect. Până acum, la realizarea documentelor electronice au participat cu informaţii peste 6.000 de medici.

Pacienţii nu sunt informaţi referitor la dosarul electronic. Cei mai mulţi şi-au închipuit şi mai sunt unii care îşi închipuie că pe card există informaţii medicale”, spune Doina Mihăilă, medic de familie.

Un dosar are cinci secţiuni. Prima reprezintă „Sumarul de urgenţă”, accesibil medicilor mai ales în situaţii critice şi conţine date precum grupa de sânge, RH-ul ori bolile cronice. Urmează apoi secţiunile care conţin istoricul medical, antecedentele declarate, documentele și datele personale, care sunt accesibile numai cu acordul pacientului.

Unicul proprietar al datelor este pacientul. El poate accesa acest dosar cu ajutorul unei parole înmânate de medic.

Secţiunile dosarului electronic de sănătate:

– accesibil tuturor medicilor: sumarul de urgență

– accesibile doar cu acordul pacientului:

– istoric medical

– antecedente declarate

– documente medicale

– date personale

sursa: CNAS

Persoanele fără venituri declarate trebuie să devină asigurate


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PASUL URMATOR: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE AR DEVENI OBLIGATORIU (Video)

 1. Incredibila legea cu obligativitatea de a se asigura a celor fara venituri!…

 2. Si totusi, pentru corecta informare,

  “Există câteva categorii de persoane exceptate de la plata contribuţiei de sănătate şi anume :

  “a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii;

  b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;

  c) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei
  persoane asigurate;

  d) persoane persecutate politic , veteranii de război, revoluţionari;

  e) persoanele cu handicap;

  f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii;

  g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.”

  http://www.cotidianul.ro/cum-sunt-obligate-persoanele-fara-venit-sa-dea-statului-700-de-lei-anual-267833/

 3. Carmen,
  ar fi fost culmea sa platim pentru copii!

  Cum sa presupui ca cei fara venituri muncesc TOTI la negru si sa-i obligi prin lege sa plateasca PE TOTI? Minti bolnave au cei care au gandit asta.

 4. Pingback: ”REFORMA” SANATATII PRIN CARDURILE ELECTRONICE: Sistemul medical a fost blocat timp de mai multe ore din cauza sistemului informatic | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: SANATATEA – PRETEXT PENTRU CONTROLUL POPULATIEI. Ministrul Sanatatii anunta intentia de a introduce CARDURI ELECTRONICE si pentru copii/ DATELE PERSONALE DE SANATATE – MAI VALOROASE SI MAI CAUTATE DECAT DATELE BANCARE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare