PATRIARHIA dezaproba protestul impotriva moscheii, considerandu-l “ACTIUNE PROVOCATOARE”

16-09-2015 1 minut Sublinieri

Trei preoţi au participat la slujba de sfinţire a crucii ridicate pe terenul unde ar urma să fie construită megamoscheea din Capitală

Patriarhia Română îşi exprimă surprinderea şi dezaprobă acţiunea organizată, fără binecuvântarea (aprobarea) Arhiepiscopiei Bucureştilor, în seara zilei de 14 septembrie 2015, pe terenul din Bucureşti atribuit comunităţii musulmane, în care au fost implicaţi trei clerici cu statut necanonic: un preot pensionat din Bucureşti, prezent acolo fără binecuvântarea Bisericii (care va fi cercetat pentru încălcarea regulamentelor bisericeşti),

precum şi doi monahi, unul exclus din obştea mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ, iar celălalt, din judeţul Vaslui, fără apartenenţă canonică la o obşte monahală. De altfel, cei doi monahi au participat şi la protestele spontane din localitatea Pungeşti, judeţul Vaslui, în urmă cu doi ani.

Acţiunea provocatoare organizată în seara zilei de 14 septembrie 2015 contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/2006 care stipulează că „în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”. (art. 13)

Patriarhia Română îşi reiterează poziţia fermă de respingere a oricărei forme de învrăjbire etnică şi religioasă şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă.

De asemenea, reamintim că orice provocare poate avea drept consecință o inițiativă similară asupra unei comunităţi ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părți ale lumii unde se află români. Este ușor să provocăm conflicte, cu consecințe imprevizibile, dar e mai înțelept să le evităm, mai ales în contextul lumii de astăzi.


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, Proiectul de mega-moschee din Bucuresti

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

72 Commentarii la “PATRIARHIA dezaproba protestul impotriva moscheii, considerandu-l “ACTIUNE PROVOCATOARE”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Foarte bine! In sfarsit Patriarhia are ideai bune. Asta, dupa mine, ar fi a doua, dupa pozitia avuta fata de refugiati.
    Au schimbat ceva oameni pe acolo? Ca imi pare ca bate un vant de normalitate.

  2. Parerea mea este ca BOR nu este capabila sa comunice in afara cliseelor rasuflate si folosite de toate institutiile lumesti in aceste vremuri in care Adevarul a fost pus la index. A cerut informatii de la musulmani in legatura cu moscheea argumentand ca credinciosii ar fi chipurile interesati de aceste informatii.Eu, ca credincios ortodox, nu sunt interesat deloc de astfel de informatii, sunt interesat doar sa nu se faca nici o moschee in Romania,nici in Bucuresti si nici in alt oras. Nu este nevoie ACUM de asa ceva. Patriarhia se declara surprinsa de aceasta actiune, insa cand a aflat de targul rusinos si jignitor savarsit de plagiatorul Ponta si guvernul sau cu musulmanii, de ce nu s-a declarat surprinsa ? Cumva BOR vrea sa acrediteze ideea ca si-a dat
    deja “binecuvantarea” pentru construirea acestei moschei care nu este acceptata de credinciosii ortodocsi ?

  3. “Normalitate”?… “Foarte bine”?!?… “e mai înțelept să le evităm, mai ales în contextul lumii de astăzi”?…

    Fratilor, oricare dintre voi care accesati acest forum, fratilor din administratia portalului, ori cei care binevoiti sa spuneti ce credeti despre aceste lucruri spre folosul sufletului meu de om simplu si nepriceput si plin de rautati… va rog… cum se poate asa ceva?…

    Lumea de azi e tot lumea care L-a rastignit gol pe Domnul pe cruce. Si inca Il rastigneste…
    Comunicatul “Patriarhiei Romane” este strigator la cer !!!

    Ma intreb, daca era Parintele Iustin in trup acolo, tot in afara Bisericii il declarau? Cine anume este “Patriarhia Romana” si cand a devenit ea o institutie impersonala? Patriarhul Daniel este surprins si dezaprobant la adresa acestor oameni? Sau Sfantul Sinod? Sau care persoana sau persoane? Oare pentru ca e un lucru bun nu au fost mai multi romani ortodocsi acolo sau pentru ca le e frica sau pentru ca sunt indiferenti? Oare pentru ca suntem canonici am ajuns sa ne vindem pamantul si credinta pe gunoi oricui vine pe acest pamant aparat cu sange de Sfinti si de eroi?….
    De cand binecuvantarea Bisericii depinde de o institutie care este in verva apostaziei? Acest comunicat cu ce autoritate substituie binecuvantarea vie si lucratoare prin Duhul Sfant a Bisericii lui Hristos cu binecuvantarea “politically aware” si lipita de lume a acestei institutii?…
    Statutul de pensionar ce amestec are in harul preotiei? Nu cumva “skill-urile de PR” / viclenia limbajului au luat demult locul simplitatii si sinceritatii smerite ce o da inconfundabil Duhul din ortodoxie?
    Iar daca sunt “necanonici’ cei doi parinti monahi cum de predica la amvonul Bisericii si nu i-a inlaturat nimeni pana azi?
    Si ce obraznicie este asta sa numesti necanonic niste parinti curajosi in credinta lor, dar apostazia ierarhilor incepand cu Patriarhul care a slujit impreuna cu ereticii si impune saptamani de rugaciune comuna cu toti scrantitii si imparte moastele Sfintilor lui Dumnezeu ereticilor in fata Usilor Imparatesti ale Catedralei Patriarhale – asta nu e necanonic? Asta nu se condamna intr-o declaratie de presa?!?… Dar pomenirea papei si comuniunea de har cu el invocata la Sfanta Liturghie ortodoxa – asta nu e necanonica? Dar intrunirile ecumeniste cu reprezentarea acestei institutii prin ierarhi apostati – asta nu e necanonic?!?…

    Va intreb sincer si serios dar si cu strangere de inima (gandindu-ma ca poate eu mi-am pierdut mintile si sunt in ratacire) – oare acesti oameni sunt sanatosi la minte? Si cei care aproba ineptiile astea sunt intregi la minte?

    Va intreb pentru ca Dumnezeu pune in Lumina Adevarului toate aceste lucruri in Sfanta Scriptura, cand porunceste mai marilor poporului Sau ca atunci cand cineva dintre neamuri va fi primit in mijlocul poporului, acela TREBUIE sa se supuna legilor lui Dumnezeu impreuna cu poporul dreptcredincios, pentru ca acesta la randul lui sa nu ajunga incet-incet sa se inchine idolilor lor.
    Pentru ca pana la o vreme in istorie crestinii mergeau si sfaramau idolii si templele idolesti le ruinau…
    Marturiseau pe fata orice idolatrie si orice erezie fara sovaiala si socoteli lumesti.
    Pentru ca daca accepti tu, ca ortodox in tara ta ortodoxa, ca o moschee sa fie construita in Bucuresti, e ca si cum ai accepta sa fie construita langa Manastirea Sihastria sau langa Manastirea Prislop sau langa Manastirea Lainici sau Frasinei sau oricare… Oare daca asa s-ar pune problema, tot la fel ai accepta de usor?!?…
    Oare de ce e frica asta sa spui “nu” la tine in tara? De unde frica asta de moarte, atat de generalizata?

    Asta e argument : “oate avea drept consecință o inițiativă similară asupra unei comunităţi ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părți ale lumii unde se află români” ?!? Romanii aceia ce cauta acolo? Fac apostolie? Asta e ce i-a dus acolo, iubirea arzanda de Hristos? Sau sunt mai destepti si mai descurcareti decat prostii de stramosii nostri care si-au mancat painea neagra in vatra lor strabuna rugandu-se lui Dumenzeu si indurand si dainuind pana… in vremea cand stranepotii lor s-au lasat emancipati de soaptele in urechi si de visul avenirii fluturat cu viclenie de purtatorii de sort si mistrie?

    “De altfel, cei doi monahi au participat şi la protestele spontane din localitatea Pungeşti, judeţul Vaslui, în urmă cu doi ani.” Pai sa ne fie rusine tuturor romanilor ortodocsi care nu am participart la acele proteste spontane la Pungesti !!! Ar trebui avertizati toti cei care cred ca e logic si bine sa ceri voie pentru protest chiar sistemului sau puterii impotriva careia vrei sa protestezi !… Asta e culmea inconstientei si a batjocurii !…
    Va intreb iar, ca nu va cunosc, desi pe mine ma cunosc si stiu ce “podoaba” de magar sunt eu: sunteti / suntem intregi la minte?!?
    Oh, neam dezbinat si tradator de frate!!!… Asa cum a inceput acest neam prin tradare asa va ajunge la Judecata, de nu se va pocai si nu va ruga cu lacrimi pe Hristos-Dumnezeul nostru sa ne vindece acest neajuns al neamului… Asa au tradat pe Sfantul Constantin Brancoveanu, asa au tradat pe Sfintii inchisorilor, asa au tradat pe fratii lor, abandonati si uitati in voia lupilor in multe colturi ale lumii… Asa au aparut generatii de romani care nici nu mai vor sa stie ca au fost candva parte vie a acestui neam…

    Asa… prin tradarea de Hristos si de neam ne va ajunge sfarsitul…

    Iertati-ma pentru tristetea si revolta cu care va intreb, dar astea numai lucruri normale si sanatoase nu sunt. Nu credeti ca e adevarat ce zic? Sa punem lucrurile la vedere si sa cercetam impreuna.

  4. Iertati-ma pentru tristetea si revolta cu care va intreb, dar astea numai lucruri normale si sanatoase nu sunt. Nu credeti ca e adevarat ce zic? Sa punem lucrurile la vedere si sa cercetam impreuna.

    Multe sunt anormale azi, insa ce e sigur e ca nu trebuie sa ne repezim sau sa judecam superficial pozitia Patriarhiei si cazul acesta in general. Dincolo de calitatea discursului, cert e ca in ortodoxie lucrurile, mai ales cand e vorba de folosirea sfinteniilor, se fac in sobornicitate, cu binecuvantare, nu in neoranduiala.

  5. Iertare, dar invatatura Bisericii e clara: “ascultarea pana la erezie”. De acord?

    Repezirea e una. Revolta e altceva.
    Superficialitatea ca pericol o putem indeparta usor stand cum am spus cu lucrurile la vedere si sa le cercetam in Lumina Adevarului. Aci, de fata cu orice poate accesa liber acest portal.
    Din nou, in ortodoxie nu exista institutii, doar madulare ale Bisericii. Asa spun Sfintii lui Dumnezeu, nu eu-gunoiul.

    Deci, daca preotul are de ales intre Adevar si tradarea Lui, a cui oranduiala trebuie sa o urmeze?

    Sunt multe semne de intrebare in adresa mea de mai sus, iar raspunsul tau este… diplomatic. Astept bunavointa fratiei tale, cu referire la acele intrebari.

    Doamne, ajuta!

  6. @Lucian:

    Comunicatul ala nu spune ca islamul e bun sau adevarat ca sa zici ca te revolta erezia. Doar pentru ca pomeneste de “toleranta” nu inseamna ca da dovada de ecumenism, care intra la alta categorie. In plus, trebuie sa punem lucrurile in context. Moscheea nu e ridicata pentru a demonstra lumii ca toate religiile sunt la fel (finalitatea actiunilor ecumeniste), ci ca parte a unor negocieri/intelegeri cu substrat geopolitic.

    Dupa parerea mea, concluzia comunicatului e buna:

    Este ușor să provocăm conflicte, cu consecințe imprevizibile, dar e mai înțelept să le evităm, mai ales în contextul lumii de astăzi.

    Totodata, partea vulnerabila a comunicatului este invocarea legii cultelor pentru reglarea unei chestiuni interne a BOR. Asta e prostie administrativ-birocratica, daca au ceva de spus pe tema trebuie sa invoace canoanele si randuielile BOR.

  7. pe terenul moscheii, s-a sfintit doar crucea de piatra care este acolo si inca 100 de cruci de lemn care apoi s-au infipt pe toata suprafata terenului, teren care se afla in Bucuresti, Romania si nu in Turcia sau alte tari islamice.
    A fost o simpla slujba de sfintire, la fel ca celelalte care au avut loc in toata tara.
    Nimic anormal, nimic sfidator, care sa atace cultul musulman, sau patriarhia romana.
    Prin aceasta sfintire,ne-am aratat dorinta de pastrare a valorilor ortodoxe in romania si nemultumirea fata de decizia guvernului si nepasarea oficialilor patriarhiei romanie. Nu s-a incitat la ura, violenta, sau nationalism extremist si deci nu s-a incalcat nici o lege a guvernului romaniei sau a Bisericii Ortodoxe Romane.

    Ar trebui sa ne asteptam la episoade ecumeniste asemanatoare in partea ierarhilor care lauda masoneria si clubul rotary. Trebuie sa tinem minte ca Harul lucreaza in continuare prin ierarhii eretici spre mantuirea membrilor Bisericii. Asta nu inseamna ca trebuie sa le urmam invataturile.

    Am fost prezent la sfintire si o sa fiu prezent si la alte manifestari anti-ecumeniste ale Bisericii Ortodoxe Romane (care nu este constituita numai din ierarhi si patriarh). Biserica o constituim toti credinciosii. La fel cum Romania nu inseamna numai guvernul si presedintele, ci toti locuitorii cetateni ai tarii.

    Deci trebuie ca Biserica Ortodoxa Romana si Guvernul sa tina cont de glasul poporului.

  8. @ admin: frate, imi place de tine si de ceilalti frati, care faceti acest portal sa ofere odihna multor suflete. Slavit sa fie Dumnezeu!
    Dar cateodata ma uimeste aceasta invartire dupa deget a voastra. Sa vezi de ce…

    De exemplu: tu disociezi toate aceste manifestari apostate pe care eu doar am inceput sa le insir mai sus si pe care si tu le stii, poate mai bine ca mine – deci, tu le disociezi pe toate acelea de “pozitionarile”, comunicatele, tendintele, nuantarile, etc. in duh lumesc sau mai rau – cum razbate mai fin sau mai grosier din acest fel de declaratii de presa (numai in momente unul si unul)?

    Sa zic si altfel: crezi tu ca aceasta atitudine de acum a acestei institutii (care se substituie incetul cu incetul in totalitate Bisericii vii in constiinta si trairea acestui neam) – este izolata si intamplatoare ? Este ea cateodata in apostazie (grava si asumata) si cateodata (ca acum) doar atinsa de un neajuns de discurs? Serios?
    Eu nu cred asta. Dar sa nu ne repezim.

    Si mie imi pare rau ca e asa in BOR si as vrea sa fie o Patriarhie slavita si sarguitoare spre Hristos si nu as mai zice nimic atunci, ca nu s-ar inmulti in romani duhul asta strain de Biserica lui Hristos.
    Dar pentru ca e, vreau sa stiu cum zici tu ca o intelegere geo-politica cantareste mai mult in decizia asta decat semnificatia ei eclesiastica si chiar ar putea sa o justifice?
    Unde in invatatura Bisericii este asa ceva? Ieri am pus intr-un comentariu o parte din viata Sfantului Prooroc Isaia. Cred ca e timpul sa-l recitim si sa vedem ce importanta are politicul in tot razboiul nevazut si vazut.

    Dar sa discutam si mai concret: tu esti de acord cu construirea acestei moschei? Daca da, de ce? Daca nu, atunci unde este limita ta personala in ce priveste actiunea in vederea descurajarii construirii ei?

    Vezi tu, suntem atat de priceputi in a evita raspunsul clar si simplu si asumarea lui… Pe vremuri latinii aveau o vorba: veritas simplex oratio.

    Da…
    “Comunicatul nu spune ca islamul e bun sau adevarat”, dar nici un comunicat nu a spus ferm si clar ca e ratacire si de evitat – ca atunci Biserica ar sti ce are de facut – adevarata Biserica, fiecare madular al Ei in parte. De acord?
    “Doar pentru ca pomeneste de “toleranta” nu inseamna ca da dovada de ecumenism”… Pai nu in acest comunicat stau dovezile destule si puturoase ale ecumenismului cangrenat, ci intr-o sumedenie de alte parti pe care tu le stii. Aici in comunicat razbeste doar duhul acestei pan-erezii… Dar chiar felul in care zici ca “pomeneste” de “toleranta” apare ca defensiv, pentru ca nu e un lucru de nimic, zis asa in treacat, ci a fost ales expres acel cuvant.
    Si apoi chiar si “toleranta”… nu are nici o legatura cu expansiunea. Intelegi ce zic sau trebuie sa dezvolt?…
    Ar fi culmea sa declare ca moscheea este o afirmatie a egalitatii religiilor, asta da clarificare… “ci ca parte a unor negocieri/intelegeri cu substrat geopolitic”… si asta e un non-argument, dupa cum am zis mai sus… In razboiul duhovnicesc nu cantareste mai mult geopoliticul, ci importanta credintei curate si a sufletelor ce se mantuiesc gasindu-se in Adevar si lucrand Adevarul.
    Toate astea le stii si tu si le stiu si fratii de aici.

    Dupa parerea mea, concluzia comunicatului e ilogica pentru un ortodox, nu doar ca nu e buna.
    Sa vezi de ce: pentru ca oamenii aceia nu au mers acolo pentru a provoca un conflict. In fapt, ei incearca sa il dezamorseze din start.
    Dupa acest viciu de logica (sa nu zic altfel), toti Sfintii care au marturisit Adevarul si au surpat inselarea diavoleasca prin ruinarea capistilor si prin sfaramarea idolilor au fost provocatori de conflicte. E adevarat ca intre inselare / lucrarile dracilor si Adevar / lucrarile madularelor Bisericii este un conflict pana la sfarsitul veacurilor. Acesta insa nu va putea fi ocolit NICIODATA, nu pentru ca si-l doreste preotul care a mers sa sfinteasca o troita pe pamant romanesc, ci pentru ca dracii si duhul lor din oamenii potrivnici Adevarului ii vor instiga mereu pe unii sa-i osandeasca pe Sfinti si pe altii sa intoarca spatele vrand sa nu vada si sa nu stie.

    Si ultimul aspect mentionat… “Totodata, partea vulnerabila a comunicatului este invocarea legii cultelor”. Este tot nesincer ca aceasta ineptie sa fie disociata de celelalte mentionate ca fiind o prostioara ce tine de birocratie. Cred ca nu e bine. Vigoarea BOR se stinge pentru ca tot incercam noi sa-i acoperim caderile… Neintelept. Ca noi suntem aceia. Si noua ne va fi mai rau.

    Cate moschei a ingaduit Sfantul Stefan cel Mare sa se construiasca pe pamantul tarii?

  9. @Lucian:

    Cred ca opinia a fost exprimata clar si raspicat. Nu vedem unde e invartirea in jurul degetului. NU credem ca acest comunicat si atitudinea Patriarhiei sunt izvorate din agenda ecumenista. Am spus ce am apreciat, precum si ce am considerat gresit.

    Altfel…,

    Este ea cateodata in apostazie (grava si asumata) si cateodata (ca acum) doar atinsa de un neajuns de discurs? Serios?

    Daca ne-ai citit cu atentie, poate ai observat ca noi nu consideram Patriarhia ca ar fi… apostata. In plus, ii consideram pe cei care cred asta schismatici – fie in duh, fie inclusiv, cum au fost cazuri recente si celebre, si “organizational” vorbind.

    Dar pentru ca e, vreau sa stiu cum zici tu ca o intelegere geo-politica cantareste mai mult in decizia asta decat semnificatia ei eclesiastica si chiar ar putea sa o justifice?

    Nu am zis ca justifica, ci doar ca complica. Stiu, e usor sa reducem totul la apostati, eretici si la infierari pe net. Realitatea e mai complicata si e bine sa stim asta cand emitem judecati – inclusiv judecati morale.

    Dar sa discutam si mai concret: tu esti de acord cu construirea acestei moschei? Daca da, de ce? Daca nu, atunci unde este limita ta personala in ce priveste actiunea in vederea descurajarii construirii ei?

    Ne-am exprimat aici opinia, initial: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/06/11/bucuresti-sediul-celei-mai-mari-moschei-din-europa-proiectul-va-fi-finantat-de-turcia-pana-la-cladiri-semnalam-un-fenomen-realmente-nou-prozelitismul-islamic-din-romania/

    Iar subiectul l-am urmarit la categoria asta:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/category/proiectul-de-mega-moschee-din-bucuresti/

    Intrebare: crede fratia ta ca PS Ambrozie, cunoscut pentru pozitiile sale antiecumeniste (?!) ar fi vorbit singur, de capul sau, de doua ori, stiind perfect ca va fi preluat de toata mass-media, pe tema moscheii, daca nu ar fi fost nu neaparat pus, ci… “incurajat” de mai de sus? Ca vad ca pricepem lucruri si despicam spre lamurirea fratilor fapte. Pai si atunci nu e bine sa avem tot tabloul in fata?

    Si ca sa nu se considere ca o dam pe dupa cires, precizez: 1. nu sunt de acord cu ridicarea moscheii; 2. in mare parte, consider ca zgomotul din jurul ei e manipulare/diversiune; 3. nu mi-e clar, insa, tot substratul acestui subiect.

    In concluzie, cred ca Patriarhia face si ea ce poate, in acest caz.

    Sa vezi de ce: pentru ca oamenii aceia nu au mers acolo pentru a provoca un conflict. In fapt, ei incearca sa il dezamorseze din start.

    Ii stii tu personal? Ai garantia ca s-au mobilizat spontan? Ca sunt toti baieti care merg duminica, asa, cuminti, la biserica din parohie? Nu stiam ca avem asa multi tineri doritori de mobilizare pentru cauze crestinesti. Eu am alta impresie: ca niciunul din cei de pe maidanul cu porci nu a scris, de pilda, aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/08/21/coalitia-pentru-familie-lanseaza-o-consultare-publica-asistam-la-sfarsitul-familiei-romanesti/

  10. http://www.puterea.ro/social/catalin-berenghi-omul-cu-porcul-la-moschee-voi-inchiria-un-elicopter-si-voi-arunca-din-el-maruntaie-de-porc-119934.html

    Dl. CB afirma la un moment dat (inreg. video) ca ii lipseste actiunea. Cu tot respectul pentru dansul, dar actiunea in Biserica se numeste rugaciune, jertfa si ascultare. Chiar si atunci cand lucrurile par imposibile. Are parintele Iustin Parvu un cuvant care spune asa: “Când judeci istoria la o distanţă de câteva decenii, altfel o vezi, înţelegi că acolo a fost şi voinţa lui Dumnezeu care te zgâlţâie ca să vezi mai bine lumea în care trăieşti.“

    Ps: daca actiunea de sfintire a Crucii a adunat un numar oarecare de adeziuni, la aruncarea maruntaielor din elicopter nu stiu cati vor mai fi alaturi. Si nu ma refer la acele like-uri din mediul virtual, ci la reactiile crestinilor din Biserica.

    “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte” caci lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par, iar provocarile zilelor noastre sunt ascunse in falsa corectitudine si fatisa credinta.

  11. Ma gandesc acum: ar mai fi dat oare Biserica lui Hristos atatia mucenici si sfinti daca fiecare dintre ei ar fi trecut la actiune dupa dreptatea omeneasca? N-am fi concurat noi oare astazi cu fundamentalistii islamici?

  12. @admin : in primul rand iti multumesc pentru raspunsurile care sunt clare. Pe acelea le pretuiesc foarte mult, in mod personal. Si sunt binevenite. Ma bucur ca nu esti de acord cu ridicarea acelei moschei.

    Cat despre celelalte…ramane sa discutam.

    Eu nu ma refer la apostazia unei Patriarhii. Ci a unor persoane cu rol conducator in aceasta institutie. Si nu eu ii fac apostati si nici nu ii judec eu, ci canoanele pe care le invoca chiar ei in acest comunicat, bunaoara. Sper ca e clar.

    Iar daca e schismatic cel care zice ca slujirea Patriarhului sau a unui ierarh sau a unui preot cu ereticii in Catedrala Patriarhala (sau orice biserica ortodoxa, din ce in ce mai des) e apostazie, atunci zi tu, dupa Sfintii Parinti, cine e in Biserica – cel care inchide ochii si se face ca nu vede? Pentru ca aici nu e vorba de betie, injuratura sau curvie, ca sa acoperi pe fratele tau. Nu-i asa? Schismatic nu e cel care spune apostaziei apostazie, nici ereziei erezie – oricine le-ar imbratisa – ci acela care se rupe de Biserica. Si pe langa toate astea sa nu-mi spui ca toti Sfintii mari care au rupt comuniunea cu erezia la vremea lor au fost schismatici…
    Nu eu judec. Si nu vreau. Dar Adevarul se dilueaza in retorica si justificare pana in panzele albe… Daca tot invocam canoanele cand da bine la relatiile publice, e bine sa le invocam permanent. Fatarnicia nu ajuta pe nimeni, dimpotriva. Voi pune mai jos cateva instante, pentru edificare.

    Frate, nu reduc totul la apostati, eretici si infierari pe net. De ce folosesti o exprimare tendentioasa? Ci mai degraba incerc sa subliniez aici ca nu exista amestec intre Adevar si minciuna, intre intuneric si Lumina.
    Ori complicarea insasi pe care tot noi o facem cumva justifica o deliberare alunecata de la Adevar?
    Iar zici ca emit judecati morale, dar eu nu judec omul si nici nu vreau. Ci numesc pacatul pacat. Iar asta e intotdeauna o judecata morala. Trebuie sa evitam jocul de cuvinte, ca nu e sanatos.
    Problema e ca indepartarea de Duhul ortodox e greu de recunoscut si asumat, Acesta fiind reperul moral absolut in orice decizie (personala sau de obste, cetateneasca sau bisericeasca). De aceea e mai usor sa zici ca eu judec.

    Vezi tu, sunt de acord cand zici ca parte e manipulare si zgomot in jurul subiectului. Dar cum stim cine manipuleaza si cine face zgomot in tot episodul asta, daca nu punem lucrurile strict in Lumina Adevarului. Spune-mi deci, cate moschei s-au construit in tara Sfantului Stefan cel Mare cu ingaduinta lui ?

    Substratul il vadeste rodul pe care il face la suprafata, ca orice pamant. Se vede singur, dupa pilda Mantuitorului. Cand vrei sa-l vezi. (O instanta ar fi starea copiilor si tinerilor de azi, pe care o aratam cu degetul ierarhic, dar nu ne-o asumam, de exemplu.)

    Din nou : Patriarhia face si drege. Dar unde e Biserica om cu om in aceasta deliberare care ii va afecta pe toti – toate madularele Bisericii din tara asta? Nici asta nu o intelegi, ca e grav ca se delibereaza institutional in probleme ce tin organic si integral de Biserica luptatoare ale carei madulare sunt toti cei botezati in Hristos?
    Pentru asta, spune-mi te rog, ca din nou intreb: daca aceasta moschee ar fi sa fie construita in ograda la Manastirea Sihastria (sau alta vatra monahala Sfanta), tot atat de infierati ar fi acei oameni care ar alerga la fata locului sa faca ce pot sa o descurajeze?

    Nu ii stiu personal pe toti. Dar ii stiu in duh. Ca daca ar fi fost mai aproape de mine as fi fost acolo, intre ei. Dar pentru ca impresia ta este ca niciunul “de pe maidanul cu porci” nu a scris in consultarea aceea inseamna ca tu ii stii pe toti cei care au fost acolo. Ce zici de asta?

    Zeflemeaua pe seama acelora, asa cum sunt ei, se va intoarce in curand impotriva noastra, ca neam.
    Zici ca eu judec cand apelez la Adevarul Bisericii si la canoanele Ei. Dar tu judeci inimile si sinceritatea lor. Pe ce temei?

    Dar sa revin la urma la “schismaticii” care au o problema cu apostazia din institutia religioasa. Eu pun aici niste link-uri si tu (sau fratii de aici, ca nu am ceva de disputat cu tine personal, dupa cum ziceam – imi sunteti dragi – ci a ama impotrivi duhului astuia al nerecunoasterii pacatului ca pacat, al infiriparii minciunii peste tot) imi spui daca sunt mai canonice decat fapta acelora “de pe maidanul cu porci”. Te rog mult si iti multumesc! Fara suparare, ci mi-ar odihni sufletul raspunsurile fratiilor voastre. Cat de canonice sunt aceste lucruri si duhul din care rasar ele exponential pe timp ce trece?

    https://www.youtube.com/watch?v=li4upPSU0iY
    https://www.youtube.com/watch?v=l4ZTbYIy7QM
    https://www.youtube.com/watch?v=0xcFQb0M0w0
    https://www.youtube.com/watch?v=vzSuXSAPUSc
    https://www.youtube.com/watch?v=JQqCeJHX2UM

  13. @Lucian

    Asa cum spune si admin, ar trebui sa avem mai multa prudenta atunci cand judecam astfel de acte, mai ales in vremurile foarte tulburi de azi. Daca cei care au organizat aceasta serie de proteste sunt niste crestini de buna credinta care,conform propriei constiinte, au simtit nevoia sa intreprinda aceste actiuni si au facut-o cu binecuvantarea duhovnicului lor, atunci Dumnezeu va avea grija sa nu iasa tulburare din aceste lucruri. Daca nu sunt de buna credinta sau sunt inselati si manipulati pentru a crea probleme si a ajuta la discreditarea Bisericii, sa ne ajute Dumnezeu sa discernem acest lucru.
    Mie mi se pare ca in cel mai bun caz au dat dovada de naivitate. De altfel, declaratia muftiatului musulman din Romania a fost clara : vor « sfinti » locatia si vor ridica moscheea indiferent de porcii ingropati acolo sau alte gesturi « crestinesti ». Prin urmare, miroase a provocare iar rezultatul ineditului « protest » este zero spre negativ.
    Daca dorim sa ne spunem punctul de vedere ca cetateni crestini ai acestei tari avem inca la dispozitie o serie de modalitati specifice cetatii : petitii adresate Patriarhiei, Guvernului, demonstratii publice, luari de pozitie in mass media. Problema reala este ca astfel de initiative nu mobilizeaza o masa critica de oameni si sansa de a avea impact este foarte mica.
    In calitate de crestini stim ce avem de facut :
    ” Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului, luaţi toate armele lui Dumnezeu (…) ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare,(…) În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului., Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu »
    Sunt de parere ca, in aceasta privinta, Patriarhia a avut o pozitie corecta. Desigur, ar trebui lucrat la limbaj si felul in
    care comunica.

  14. Pentru toti zelotii ca Lucian-Octavian Anghel.

    Hai sa-ti spun cine sunt “aparatorii crucii din protestul asta”. Catalin Berenghi, un individ care a luptat intr-o armata straina, sub un steag strain al unei tari ne-ortodoxe si care A OMORAT OAMENI pentru ea. Nu pentru a apara pamantul Romaniei. Catalin Berenghi, patronul unui BAR care se cheama KRISHNA CAFFE. Daca nu stii, Krishna este o “zeitate” hindusa, pe care o are pictata pe toti peretii. In reclame invita oamenii sa fumeze narghilea. Crezi ca are mancare de post miercurea si vinerea?

    Nick de Teodoreanu, un escroc dovedit, care se ducea la oameni si cerea bani in numele Patriarhiei. De altfel patriarhia a si dat un comunicat in sensul asta, in 2009. Nick de Teodoreanu, apropiat de anumite loje masonice si de Aurelian Pavelescu si vicepresedinte al PNT-ului de formatiune basista. Monahul Teodot, agentul provocator ideal, care apare mereu unde e nevoie de scandal, pentru a fi sigur ca BOR este aratata cu degetul in rapoartele americanilor despre anti-semitismul romanesc.

    Astia sunt ‘drept slavitorii’ tai, care incearca sa dezamorseze conflictul?

    @ Marius

    Daca maine, pe locul unde urmeaza sa se construiasca o biserica, vin musulmanii si deverseaza o tona de fecale, se cheama ca fac o provocare sau doar ecologizare?

  15. @Lucian:

    Discutia aluneca spre o panta nefolositoare, o contradictie de dragul contradictiei sau a dreptatii proprii. Cu tot dragul, nu am mai vrea sa continuam. Nu traim in vremurile voievozilor ca sa judecam cu masurile de atunci si nici nu meritam astfel de conducatori. Nu vedem cum poti considera un patriarh apostat, dar Patriarhia canonica. Ah, da, sunt gesturi eretice, cuvinte eretice, insa lucrurile se judeca global si apostazia se constata soborniceste, in urma unor decizii, fapte care pecetluiesc ireversibil un anume curs. In rest, la celelalte probleme au raspuns @Elena si @Mihai.

    As mai adauga doar faptul ca observam cat de usor se mobilizeaza oamenii cand e vorba de actiuni ca cea cu moscheea, infestata politic si parazitata de agenti provocatori, dar cat de greu se mobilizeaza cand e vorba ca iti moare scoala, familia, cand se dau legi sinistre etc.

  16. @ Mihai S : nu ii cunosc pe acei oameni. Doar pe monahul Teodot din inregistrarile cu ce predica de la amvon cu ingaduinta ierarhilor. Iar tu nu pune eticheta pe mine, tu care nici macar nu iti dai numele. Nu e cuviincios si nu e crestineste. Mai bine raspunde la intrebarile pe care le-am pus in clar si punctual, daca vrei sa zici ceva la subiect.
    Daca acestia doi sunt dintre cei care au participat la aceasta actiune, cu atat mai rau ca nu ai fost tu acolo sa ridici valoarea morala a protestului.

    @admin : cum adica nu ati mai vrea sa contiuati? Intr-un forum se discuta pana se acopera toate aspectele unui subiect, nu se delibereaza prin dispensa, sau ma insel?…

    Bine fratilor. Voi subscrieti la blamarea din comunicatul Patriarhiei la adresa acelor oameni. Si eu vreau doar sa marturisesc credinta mea, anume ca asta e o mare greseala si e nedrept inaintea Domnului, ma tem. Nu pentru ca eu ii consider crestini ca lumina pe toti de acolo, pentru ca nu-i stiu si nu-i cunosc, ci pentru ca nu e bine sa se faca acea moschee pe pamant romanesc.

    Daca e infestata politic orice actiune, asta e pentru ca cei care ar trebui sa fie lideri nu se gasesc acolo unde trebuie sa fie si lasa sa ajunga numai agenti provocatori si oameni la nimereala. Iar faptul ca au fost acolo doua sute de oameni nu are nici un amestec cu problemele foarte grave ce tin de starea scolii, a familiei, a legislativului si… a bisericii.

    Nu pentru dreptatea mea pun intrebarile astea, ci pentru Adevar.

    Dar fie cum voiti si cum alegeti… inaintea lui Dumnezeu.

  17. @ Mihai S:
    Lucian nu este un zelot. Iacata cum apar roadele actiunii – neintelegerile dintre noi. Cui foloseste?

  18. @ Lucian,
    Sunt alaturi de tine pe subiectul cu moscheea. Uite asa, cu diplomatia si politichia in brate, nespunand pacatului pacat, nereactionand (cine trebuie, indeosebi…) fata de esenta subiectului, multi vom ajunge sa tradam – sa nu fie! – Ortodoxia.
    Unde esti Sfinte Marcu al Efesului? Tare aveam nevoie de un marturisitor ca tine in vremurile acestea!
    Doamne, ajuta!

  19. @admin
    “Moscheea nu e ridicata pentru a demonstra lumii ca toate religiile sunt la fel (finalitatea actiunilor ecumeniste), ci ca parte a unor negocieri/intelegeri cu substrat geopolitic”.
    Felicitari pentru discursul “corect politic”, noua limba de lemn a acestor vremuri. Deci sa inteleg ca tu subordonezi Adevarul unor “negocieri/intelegeri cu substrat geopolitic” ?

    @Elena

    Multe vorbim noi astazi din ale sfintilor, dar de facut nimic nu facem din acestea. A merge Duminica la Biserica nu este neaparat un atuu, o spun eu care merg si vad cum dorm majoritatea fratilor si surorilor si sunt multumiti ca au mai bifat o “fapta buna” inaintea Domnului. Inimile sunt moarte, nu plang, nu misca, nu sunt nelinistite de ce traim si cum traim.Sfantul Mina cand a iesit in lume si a racnit de pe munte in fata Alexandriei a facut-o pentru ca a simtit ca TREBUIE marturisit. Am inteles, acest Berenghi este un talhar, insa il marturiseste pe Hristos in felul acesta hilar pentru multi.
    Insa noi tot ii dam cu tipicul si cu regulile, ar trebui sa ne fie rusine gandindu-ne la vorbele Parintelui Arsenie Papacioc:”tot tipic,tipic,tipic si la inima nimic !”
    Admin, te rog fii roman si credincios si lasa mesajul, nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa ma doare inima !

  20. @Ioan R:

    Eu stiam ca Sf. Marcu al Efesului a tinut piept crestinilor europeni de a caror islamizare ne temem in prezent. Iar Sfantul Marcu a avut ca discipol pe Ghenadie Scholasticul, cel care prefera mai degraba dominatia otomana decat unirea cu latinii.

    Chiar nu inteleg pasiunea asta de a face trimitere la episoade istorice care se potrivesc putin spre deloc cu situatia din prezent.

    La mijloc se afla o inginerie demografica pe fond geopolitic. Problema se pune asa: are Romania puterea sa se opuna acestei inginerii? Poate opri valul de refugiati? Daca da, cum? Sa inchida granitele cu gardurile, ca ungurii? Cine ne-ar sustine in aceasta privinta? Si, pana la urma, cat de capabili am fi sa facem asa ceva? Daca nu il poate opri, ce vom face? Incercam sa controlam/gestionam fenomenul, sau il lasam sa curga liber? A observat cineva ca problema refugiatilor a devenit o tema si o problema care influenteaza raporturile de putere dintre tarile UE? Cum se ne raportam, ca tara si stat, la asa ceva? Cum sa facem a.i. sa nu ajungem periferia din fata gardului unguresc Schengen in care sunt tinute masele de imigranti flamande dupa bunastarea occidentala?

    In ce priveste moscheea… Cum se face ca cei mai vocali pe tema ortodoxiei tarii noastre sunt oameni politici care nu voiau sa auda de catedrala, cum se face ca tot felul de agenti provocatori, agresivi si injuriosi, au invadat tema si au ridicat steagul “luptei” lor diversioniste, agitand tema moscheii astfel incat sa ne tinem atintiti numai catre asta, de parca in ridicarea sau oprirea construirii acesteia sta salvarea noastra? Nu are nimeni senzatia ca cineva face scamatorii in fata noastra ca sa ne faca la buzunare si sa ne duca de nas, frumusel, catre o destinatie pe care nu o stim inca?

    Cat priveste refugiatii/imigrantii, se stie ceva mai concret despre ei? De pilda: totusi, de unde vin? Din Turcia? Mai vin si din alte locatii din Orient? Daca da, care? Ce s-a intamplat, intre timp, de s-a dat drumul la robinet? Ce face Turcia si de ce? Pe ce filiera vin aceia si ce bazin maximal exista? E posibil ca acest robinet sa curga continuu, sa vina milioane si zeci de milioane? Sau e vorba de sute de mii de oameni? De ce a dat Germania semnale atat de clare ca vrea, iar apoi a dat semnale ca nu vrea (pe toti)? E vorba de o triere? Face parte din asta planul cu gardurile unguresti, ca sa ne intoarcem de unde am plecat?

    Si daca nu stim, nu avem idee despre niste raspunsuri mai concrete la aceste intrebari de baza, de ce ne lansam in teorii? N-am invatat nimic din meandrele internetului pana acum, nu ne-am ars de atatea ori cu manipularile lor?

    Asa cum am spus, nu suntem de acord cu ridicarea moscheii. Dar, observam ca a devenit tema de dezbatere nationala in conditiile in care, cel putin in ce ma priveste, nu am nici macar convingerea ca se va incepe un astfel de proiect. Mi se pare, mai degraba, ca s-au testat umorile publice, ca cineva incearca sa vada sau sa produca niste reactii. Ca cineva tot cauta sa capitalizeze/testeze/manipuleze o situatie pe care a privit-o in perspectiva problemei refugiatilor/imigrantilor.

    Din aceasta cauza, ne retinem de la un diagonstic ferm/clar pe subiect. Incercam sa nu mergem dupa diferite valuri si sa nu ne ambalam in vreo directie, fie cea agresiv-pro-refugiati, fie cea reprezentata de ingrijoratii viiitorului “rasei albe” si “crestine”.

  21. @Gelu:

    De viteji care trag la raspundere pe aia de-si baga gatul la inaintare e plin internetul.

    Intelegi prost, sa ma ierti: era doar o descriere a contextului, nu o judecata de valoare. Era vorba de a sti despre ce vorbim: de ecumenism si tot ce tine de acest fenomen, sau de negocieri secrete intre state, de interese si agende imperialiste?

  22. Din păcate, acțiunea „mohicanilor” este cam trăznită. Patriarhia face bine că ia în considerare tot tabloul legat de musulmani. Nu-i putem provoca pur și simplu. Normal că nu ne lăsăm călcați în picioare să ni se construiască o moschee nedorită, dar nici să reacționăm necreștinește.
    Totul ține de români, nu de turci. Și atunci o îngenunchere sau o rugăciune/slujbă simplă este mai grăitoare, trezește mai multă „audiență”. De ce să reacționăm cu porci și defăimare?
    Pe de altă parte, e bine de știut atitudinea populației față de constuirea moscheii și e nevoie de o atitudine fermă și mai ortodoxă din partea Patriarhiei, care nu a lipsit, dar i se poate reproșa că e cam firavă, sperăm că nu și tardivă.
    Și trebuie să ținem cont că discuția este pe atitudinea „opozanților” și a Patriarhiei, nu pe fond, dacă e bine sau nu să fie construită o moschee în București.

  23. Admin, chiar daca nu are multa valoare ceea ce gandesc eu, doresc totusi sa spun ca sustin fara rezerve si in totalitate pozitia ta.
    Sa ne traiesti!

  24. “Sa fim exaltati?
    (…) In toate domeniile de viata, locul masurii, al echilibrului si al dreptei judecati l-a luat exagerarea, exclusivismul, agresivitatea si fanatismul.
    Sa luam viata politica.(…)
    In domeniul scolar, ca sa nu vorbim de extremismul reformelor ce s-au succedat la intervale foarte scurte (…).
    In privinta economica, toata lumea a voit sa se imbogateasca accelerat, nemaivazand si nemaiavand vreme de nimic altceva.
    In sfarsit, oriunde te-ai uita, in presa, in literatuta, nu vezi altceva decat atitudini radicale, de dreapta sau de stanga, luptand sa scoata lumea din tatanile ei, prin mijloace cat mai rapide, cat mai violente. Toti sunt exaltati, toti sunt fanatici, toti sunt agresivi cu celelalte puncte de vedere, nimeni nu vede decat dreptatea lui si se sufoca de indignare ca pot exista oameni care nu vad cum vad ei.
    Printre toate acestea insa, isi face loc treptat si un exaltationism religios. Mai mult pe la periferiile oraselor(…). E bine sau e rau acest lucru? Eu cred ca nu e bine.
    Fara indoiala, misiunea si convingerea noastra ne cere sa luptam impotriva indiferentismului religios in fiecare moment. E chemarea noastra sa descoperim oamenilor, pe cat posibil, intreaga invatatura a Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii si sa insistam ca gandul lor sa fie atintit cat mai des la Dumnezeu, orice ar lucra.
    Dar e gresit a crede ca un suflet pios, o gandire atintita frecvent la voia lui Dumnezeu trebuie sa fie numaidecat aprinsa de flacarile fanatismului si-ale unilateralitatii, ca trebuie sa-si dea o valoare exagerata si sa priveasca de la inaltime pe ceilalti.(…) caci e revoltator sa auzi pe toate caile , pe unul si pe altul, ca Il are pe Dumnezeu, in vreme ce poate nu e altceva in el decat o zvacnire mai rapida a sangelui si o tensiune mai mare a nervilor.
    Va trebui sa ni se reaminteasca cel putin ca adevarata simtire a lui Dumnezeu si adevarata convingere despre apropierea Lui se prezinta mai degraba ca liniste netulburata de vanturile trecatoare ale vietii si ale purtarii altora, ca privire, ca privire adanca si durabila in tainele lucrurilor din jur, cu purtare calma si blanda, in tot ce facem, ca intelegere larga si iertatoare si a celor buni, si a celor rai.(…)
    Sa mai amintim in incheiere un lucru: daca neamul nostru si-a pastrat echilibrul sufletesc in mijlocul atator necazuri care i-au fost harazite de soarta si daca si-l pastreaza si azi, cand il asmuta atatia demagogi infierbantati la acte nesocotite, aceasta se datoreaza numai acelui fond puternic de calmitate, de judecata larga, da anumite convingeri cu adancimi infinite. Daca nu vrem cu orice pret sa-l scoatem din tatani, sa nu-l mai exaltam. Nici macar intr-o directie care ni se pare buna, caci omul exaltat nu sta durabil in nicio pozitie.”
    (Parintele DUMITRU STANILOAE, Telegraful Roman, 5 oct.1932)
    http://www.librariaortodoxia.ro/carti-ortodoxe/cultura-si-duhovnicie-opere-complete-volumul-1_3316

    Si pentru ca tot este “saptamana Parintelui Sofian” la Cuvantul Ortodox – ACASA, un sfat intelept de la sfintia sa: Nu judecati, nu iesiti in evidenta!

  25. http://www.mei.edu/content/news/look-shifting-routes-migrants-are-taking-europe?utm_content=buffer7ff4d&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
    cine sunt emigrantii, de unde vin, pe unde vin si pe unde se duc, un istoric al emigratiei, s.a.m.d.
    anul trecut au intrat vreo 280000 prin Italia de blocase Franta trenurile cu emigranti la granite. ..dar atunci nu se agita nimeni cu ingineriile sociale. Era plin in 2014 de imagini cu Lampedusa si barcute care aduceau cu Pluta Meduzei dar in presa…mâlc.
    Anul asta au intrat cu 60 000 mai mult, vreo 340 000….dar na, unu-i 2014 si altu-i 2015.
    si alte date: http://www.bbc.com/news/world-europe-24583286

  26. @ Admin,
    Frate, trimiterea la Sf Marcu am facut-o pt a sublinia prin contrast atitudinea f moale a Patriarhiei noastre pe subiectul cu moscheea. Si nu e numai parerea mea!!! Asta nu inseamna ca nu ne rugam pt ierarhia noastra’in continuare. Dimpotriva!

    Acela – Sf Marcu – nu cred ca ar fi acceptat, sa presupunem, ridicarea unei mari moschei in Constantinopol cu atata detasare. Si nici Sf Ioan Iacob de la Neamt, mare aparator al dreptei credinte, ca sa luam pe cineva mai apropiat de timpurile si meleagurile noastre.

    Motivele subtiri, dar care nu inceteaza sa fie cel putin motive de… departare de ADEVAR , care stau in spatele diplomatiei comunicatelor Patriarhiei pe subiectul cu moscheea (de fapt, care motive? legea cultelor cu a lor teoretica “neinvrajbire dintre religii”? toleranta pt ce? pt construirea de capisti idolesti pe pamantul tau neluand nicio pozitie oficiala de intarire a credinciosilor tai? posibilitatea de a pati si romanii nostri de prin strainatate asa ceva?) nu se pot compara cu motivul aparent solid de unire intru ratacire avut in vedere de catre Patriarhul Constantinopolului insotit de nenumaratii mitropoliti si episcopi, precum si de Imparatul de atunci – apararea crestinatatii de turci!
    Ei, si acum intreb: daca am transplanta-o inapoi in timp, cum crezi ca ar fi votat atunci Patriarhia noastra? Ne uneam cu papistasii au ba?… Mai ales ca erau tot crestini…

    De aia am pomenit pe Sf Marcu! Este nevoie de atitudine ferma pt a apara Ortodoxia chiar si atunci cand sunt subiecte subtiri (sau groase, cum vrea fiecare sa-l considere) ca acesta cu moscheea.
    Doamne, ajuta!

  27. Completare la comentariul meu anterior:
    Daca pe o chestiune atat de usoara (parerea mea) de decis prin raportare la Adevar ca aceasta cu mega-moscheea, Patriarhia nu are o pozitie de dezavuare CLARA, ce sa speram ca va face atunci cand, sa presupunem, din alta parte, ni s-ar impune o unire cu papistasii?… Las’ c-atunci are sa fie opozitie mare! 🙂
    Doamne, ajuta!

  28. Ca idee: proiectul moscheei a demarat deja. Intamplarea face ca stiu pe cineva care lucreaza in biroul de arhitectura care a preluat acest proiect. 🙁

  29. Personal, cred ca Patriarhia nu se putea asocia acetui tip de actiune.

    Pe de alta parte, cred ca mesajul putea fi nuantat. Poti dezaproba actiuni de acest gen, dar poti deopotriva – zic si eu – profita de ocazie pentru a sublinia inadecvarea acestui proiect fata de identitatea, istoria si vointa acestui popor.

    Si eu simt, cumva, o anume inadecvare in acest mesaj. Diplomatia e buna si sanatoasa, dezaprobarea extremismelor – la fel. Dar pozitia mi se pare ca ar fi trebuit sa fie nu DOAR de dezicere, ci SI de intelegere fata de aceasta reactie.

    Pe de alta parte, din mesajul lui Mihai S. deduc ca initiatorii miscarii au un profil destul de dubios, ceea ce nu e deloc neglijabil. Asta inseamna ca pot fi niste dedesubturi care ne scapa.

    Cat despre actiunea in sine, eu una omeneste o inteleg. Este insa clar ca ea nu e reactia fireasca a unor adevarat crestini ortodocsi. Ca sa fii crestin ortodox cu numele atata timp cat te-ai nascut in Romania, nu e greu. Dar ca sa fii un autentic crestin ortodox – asta da, e f greu.
    Daca am intelege profund ce inseamna credinta ortodoxa, am fi ca acea casa cladita pe stanca.

    Imi povestea cineva ca in fizica exista niste lichide care au proprietatea de a se solidifica instantaneu cand sunt supuse unei agresiuni exterioare (sau ceva de genul…nu stiu, sunt zero in domeniu). Asa ar trebui sa fie un neam ortodox.

    Noi suntem insa foarte, foarte fragili. Un edificiu in pragul disolutiei, asta e cel putin impresia mea. Si asta – ma alatur aici celor (putini) care o constata la randul lor – se intampla pentru ca nu intelegem ca adevarata lupta se da pe taramul sufletului propriu. Am cazut in greseala pe care au facut-o catolicii cu 1000 de ani in urma. Perversitatea situatiei, din pacate, consta in aceea ca noi am pastrat Tainele, ceea ce dismuleaza perfect caderea.

    Nu, pericolul pe noi nu ne paste din exterior. Pericolul suntem noi insine. Iar daca nu ne vom reveni cat de curand, da, va veni si lovitura de gratie data unei structuri prabusite din interior.

  30. @Doroteea:

    Pe de alta parte, cred ca mesajul putea fi nuantat. Poti dezaproba actiuni de acest gen, dar poti deopotriva – zic si eu – profita de ocazie pentru a sublinia inadecvarea acestui proiect fata de identitatea, istoria si vointa acestui popor.

    Subscriu.

  31. @Mihai S

    Paralela ta intre cruce si dejectele umane(Doamne, iarta-ne!) este total deplasata! Numai tortionarii din inchisorile comuniste emiteau astfel de blasfemii.
    Comunicatul BOR este un raspuns diplomatic pe care o putere politica, lumeasca, l-ar da. PATRIARHUL si Sinodul pastoresc suflete si nu interese politice! Asa ca raspunsul este neadecvat si pierzator de suflete.

  32. Ma refer la raspunsul Patriarhiei la actiunea de sfintire a acelei troite.

  33. Poline:

    Paralela lui Mihai S. era relativa la povestea cu porcii colorati in tricolor si carnea de porc ingropata in pamant. Cel putin mie mi s-a parut evident asta..

  34. @ Doroteea:

    Da, asta era evident. Probabil trebuia sa faca explicit, ca sa nu dea loc la rastalmaciri. Oricum, cand e vorba despre KRISHNA, nu mai conteaza nici ecumenismul, nici nimic altceva 🙂 , la fel cand amestecam porcii, maruntaiele cu crucile, lasam deoparte orice intransigenta, ba chiar si orice discernamant… Am mai vazut filmul asta de mai multe ori, cu alti actori principali, dar scenaristii si multi alti protagonisti sunt tot acolo. Pe de alta parte, e foarte adevarat ca Patriarhia nu gestioneaza adecvat astfel de situatii, lipsa de fermitate si de claritate in situatii care trezesc legitime ingrijorari sau chiar in situatii de-a dreptul grave facand loc liber, nesingherit afirmarii “eroice” a unor personaje dubioase si a unor tabere intregi din zona zelotista, care isi joaca acum rolul preferat, de bravi marturisitori si care orbesc, precum se vede, si destui oameni de buna credinta.

  35. @ doroteea : “Si eu simt, cumva, o anume inadecvare in acest mesaj. Diplomatia e buna si sanatoasa, dezaprobarea extremismelor – la fel. Dar pozitia mi se pare ca ar fi trebuit sa fie nu DOAR de dezicere, ci SI de intelegere fata de aceasta reactie.” “Nu, pericolul pe noi nu ne paste din exterior. Pericolul suntem noi insine. Iar daca nu ne vom reveni cat de curand, da, va veni si lovitura de gratie data unei structuri prabusite din interior.” “Cat despre actiunea in sine, eu una omeneste o inteleg.” “Dar pozitia mi se pare ca ar fi trebuit sa fie nu DOAR de dezicere, ci SI de intelegere fata de aceasta reactie.” – de acord.
    “…e buna si sanatoasa, dezaprobarea extremismelor” – de acord, cu mentiunea ca inexistenta atitudinilor si manifestarilor normale este de multe ori sursa justificata pentru aparitia extremelor. Ca in termodinamica, pentru exemplificare. Se intelege ce spun?
    @ Poline : de acord. “Asa ca raspunsul este neadecvat si pierzator de suflete.” Mai ales!……
    @ admin : vreau sa raspund la cateva dintre intrebarile pe care le-ai pus si la subiectele pe care le-ai adresat.
    “La mijloc se afla o inginerie demografica pe fond geopolitic.” Este o evidenta care nu justifica calcule lumesti mai presus de cele duhovnicesti. Din felul intrebarilor pe care le-ai pus poate intelege cineva seninatatea unei credinte puternice si cladite temeinic pe piatra tare? Sau ganduri de-a valma ce vin din amestecarea cugetului in spaimele lumii. Se cade ortodoxului ca orice eveniment vine peste om si peste neam sa fie privit in Lumina Adevarului in pace, nu cu valmasagul gandurilor si temerilor de natura lumeasca agitandu-ne. Iar miscarile tarii mai intai trebuie trecute prin simplele si eternele mijloace crestinesti, ca Dumnezeu sa ne dea solutia cea mai buna pentru o situatie si un eveniment. Am mai spus, acum doua-trei zile am pus un fragment din viata Sfantului Prooroc Isaia tocmai pentru ca este un model cat se poate de bun pentru contextul neamului romanesc de acum. Dar nu e placut. Nu… E greu sa ai atata credinta incat sa vezi ca pocainta este singurul mod si cel dintotdeauna pentru a imbuna pe Dumnezeu, ca El este cel care va abate peste noi urgia si El este cel care o poate abate pe alaturi fara sa ne atinga SI NU PLANURILE GEOSTRATEGICE SI NU SOCOTELILE BAZATE PE DIPLOMATIE COMPROMITATOARE de credinta. Schiopatarea asta si temerea ca oare ce vom face si ce se va intampla si ce aliante trebuie sa protejam si cu ce nunatari si diplomatii… asta a fost picatura care a umplut intotdeauna paharul maniei lui Dumnezeu mereu. Nu cu alegerea intre un pacat si alt pacat ne vom izbavi. Nu cu compromisuri strategice lumesti. Si in nici un caz cu o moschee in capitala tarii ortodoxe. Nici cu bani donati pentru construirea ei chiar de catre “ortodocsi”. Nu credeti? Sa citim Sfanta Scriptura si Vietile Sfintilor.
    “care nu voiau sa auda de catedrala” – nici eu nu am vrut sa aud de catedrala. Vrei motive crestinesti? Iata-le: sunt mult prea multi bani bagati in acea constructie, pentru starea in care se afla neamul asta, pentru care nu era momentul, nici contextul potrivit. De acord? Colecta pentru ea se face “semi-voluntar” si nu voluntar. De acord? Presiunea pe care o cauzeaza asupra parohiilor si eparhiilor este daunatoare pe un fond oricum chinuitor pentru preoti. Nu crezi? Pentru ca ai acces mai facil la surse de informatii din cadrul administrativ al BOR, spune-ne, te rog, cati dintre banii bagati deja in ea sunt curati si proveniti din mediul ortodox si cati din bani ai pacatului si faradelegii celei mai groaznice (o enumerare a acestor surse de finantare este destul pentru a spurca si acest loc virtual) ? Poate nu intelegi cum anume incurca asta lucrurile si de ce fac atata caz de ea? Sunt sigur ca ai auzit de trupul mistic al Bisericii si de aspectul mistic al oricarui eveniment/fapt/actiune/gand – inclusiv traseul banilor si al resurselor. Pentru ca nu vorbesc de la mine, putem lectura impreuna istoria Parintelui Serafim Rose legata de pornirea CUVANTULUI ORTODOX cel autentic, chiar in mijlocul Statelor Unite, nu intr-o tara ortodoxa – deci cata lupta a dus el si cat de important a considerat el efectul PRIM in plan duhovnicesc al murdariei sau curatiei (mistic vorbind) banilor cu care se face orice, cu atat mai mult Catedrala Mantuirii Neamului. Intelegi? Chiar va invit pe toti sa recititi acele cuvinte si fapte ale Parintelui cu viata sfanta insusi. Si acum ca s-a pornit asa cum s-a pornit catedrala si se face, Dumnezeu sa o aduca la bun sfarsit asa cum stie El mai bine si sa ne ierte si sa curete faradelegile noastre! Ca sa nu mai revenim la discutia fara sens asupra catedralei acesteia.
    Si acum iti propun altceva legat indeaproape de asta, pentru cand faci cercetarea despre bani: mai cauta cati bani doneaza administrativul BOR pentru construirea acestei moschei, te rog ! Nu de alta, dar preotii din tara stiu ce s-a discutat si s-a hotarat la intrunirile ierarhice si ce ordine s-au dat in acest sens si se cunoaste in protopopiate cat s-a donat pentru acea moschee din mana ierarhiei BOR. Te rog, cauta si spune-ne tu! Si apoi sa cugetam impreuna la aspectul mistic, duhovnicesc al acestor lucruri si sa vedem cat de usoare sunt inaintea lui Dumnezeu aceste pacate si faradelegi. Oare Dumnezeu fara noima a pus acest test pentru acest neam acum?…
    “Cat priveste refugiatii/imigrantii” iar intrebari peste intrebari si temeri, ca omul care nu stie ce are de facut. Dar oare daca facem ce ne spun Mantuitorul si Sfintii Parinti nu se clarifica oare toate acestea si nu se gaseste mai usor drumul luminat pe care trebuie sa-l urmam? Din nou se poate exemplifica cum trebuie procedat prin viata proorocului de care am zis mai sus sau a altor atatia prooroci si imparati crestini, care cu armele credintei au biruit; nu pornind de la strategii diplomatice si compromisuri si stratageme geopolitice, ci pentru ca pocaindu-se ei si neamul lor, Hristos le-a risipit pe toate inaintea lor cu puterea Lui. Problema in ziua de azi e ca ne indragostim de propriile noastre cruciade inchipuite si de importanta noastra, pentru care ne si sfarmam in ganduri si planuri si indoieli. Cand totul e simplu si e spus in clar in poruncile evanghelice… Pocainta neamului, pocainta fiecaruia, pazirea dreptei credinte si ferirea de pacat si faradelege, fiind in Biserica. Atat. Socotelile diplomatice lumesti sunt mai mare uraciune inaintea Domnului decat avantul sincer al unor oameni in neoranduiala care poate simt sincer ca e RAU sa fie zidita moschea pagana pe pamant romanesc. Dupa care precedent, fiecare cult isi va cere dreptul identic si escalant, desigur… Bagati de seama!…
    Dar fiecare vede lucrurile in duhul pe care il urmeaza.
    “Mi se pare, mai degraba, ca s-au testat umorile publice, ca cineva incearca sa vada sau sa produca niste reactii.” Adevarat este. Si stii ce au invatat din tatonarea asta? Ca nici impotriva ridicarii ditamai templului pagan in capitala tarii ortodoxe nu se ridica ferm mai nimeni. Si ca credinta acestui popor si trairea ei se inmulteste doar in cartile tiparite frumos si pe forumuri. Si altele asemenea. Sa nu uitam ca acest neam a rezistat pana acum DOAR prin credinta dreapta…
    Dar cum zic, fiecare cum vede lucrurile in duhul pe care il urmeaza.
    “Din aceasta cauza, ne retinem de la un diagonstic ferm/clar pe subiect.”
    Diagnostic?!?…
    Singurul diagnostic pe care il vad eu este boala sufleteasca, duhovniceasca a neamului nostru. Si a mea. Dar il tin pentru mine pentru ca nu se cade unui om sa puna diagnostic unde Dumnezeu ingaduie urgie, ca sa se pocaiasca neamurile, omul.
    Nu stiu pentru voi, dar pentru mine e mult mai simplu si mai umil raspunsul…
    „Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea.
    Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu,
    Dumnezeul meu, ajutorul meu şi voi nădăjdui spre Dânsul,
    Apărătorul meu şi puterea mântuirii mele şi sprijinitorul meu.“

    Iertati-ma!…

  36. Doamne, apara si ne pazeste! Se pare ca au fost furate si distruse o parte din crucile sfintite luni acolo si s-a depus ulterior plangere la politie si guvern pentru profanarea unui simbol crestin (fb). Cred totusi ca Patriarhia ar trebui sa fie mai explicita in comunicatele sale si sa nu mai lase umbra indoielii sa macine sufletele credinciosilor ei.

  37. @ admin2 : “cand e vorba despre KRISHNA, nu mai conteaza nici ecumenismul, nici nimic altceva” – nu a afirmat nimeni in afara de tine asa ceva. Este evident ca atunci cand se petrece un protest public, mai ales spontan (sau orice alt fel de eveniment) nimeni nu merge sa controleze curatia si credinta vietii fiecarui participant. Dupa cum am spus, data viitoare dati voi tonul si valoarea morala corecta a unui protest spontan. Nu e greu…

    “afirmarii “eroice” a unor personaje dubioase si a unor tabere intregi din zona zelotista” – te og sa explici ce inseamna “zona zelotista” si ce e un “zelot” in raport cu ortodoxia, ca sa vorbim cu totii despre acelasi lucru. Pentru ca din punctul meu de vedere, daca toti zelotii din lume ar avea atata zelotism cat mine, aceasta tagma ar fi disparut deja…

    “care orbesc, precum se vede, si destui oameni de buna credinta” – cam cine crezi tu ca a orbit pe cine in aceasta discutie ? Pentru ca daca eu am orbit pe cineva cu ce am spus aici vreau sa-i cer iertare.

    Ce e de netagaduit e ca se construieste acea moschee / templu pagan. Si cu parte din bani de la tine si de la mine, fara voia mea.
    Si dupa acest episod vor urma cel mai probabil multe alte cereri de acelasi fel de la toata pletora de… culte…

  38. @admin2:

    ‘lipsa de fermitate si de claritate in situatii care trezesc legitime ingrijorari sau chiar in situatii de-a dreptul grave facand loc liber, nesingherit afirmarii “eroice” a unor personaje dubioase si a unor tabere intregi din zona zelotista, ‘

    Exact. Dar nu inteleg de ce aceste ezitari? Mi-e sincer greu sa suspectez partizanate nefiresti si infiltrari masive la nivel inalt..etc.. Mai degraba mi se pare o teama de reactia publica, o inhibitie. Asta insa ar fi o mare greseala pt ca rolul Bisericii este totusi, sa enunte adevarul, cu atat mai mult in vremurile in care i se permite sa o faca.

    Acum a fost, dupa mine, un fel de ratare a momentului. Chiar ar fi picat bine un alt mesaj, inclusiv printre detractorii Bisericii! Pt ca, de bine de rau, nu prea se bucura multa lume de proiectul moscheii, indiferent ca sunt sau nu dusi la Biserica.

  39. @ Lucian Anghel:

    Cum “titularul” acestei pagini este indisponibil deocamdata pentru postari si raspunsuri, iar eu nu am, la randul meu, mult timp, o sa raspund doar foarte telegrafic si iti las primul comentariu la moderare pena cand va reveni celalalt frate, fiindca nu vreau sa interferam.

    Nu ai/ati afirmat, doar ati aratat indiferenta fata de ideea ca cineva cu orientare neortodoxa conduce o manifestare, chipurile, ortodoxa. Ca si mai demult, cand era vorba de yoghini declarati etc. Nicio noutate, istoria se repeta mereu ca sa nu invatam nimic din ea (unii). Nu e vorba de “fiecare participant”, ci de principalul organizator, de promotorul si vectorul de imagine. Deci, cu toata dragostea, dar manipulezi. Orientarea si backgroundul liderului unei actiuni se poate si trebuie sa fie “controlate”, cernute atent, daca ne intereseaza sa facem ceva cu cap, cu discernamant, iar nu cu capul inainte si gregar, pe baza de stimulul “Facebook”, asa cum se fac astazi toate. Am inteles ca nu te intereseaza prea tare informatiile respective, am luat act si punct, ne vedem fiecare de drumul sau. Multumim pentru sugestie, altfel.

    Pe de alta parte, un protest care sa fie decent, pasnic si eminamente crestin este binevenit, din punctul meu de vedere. Ideea crucilor nu este rea, zic eu, numai sa fie folosita asa cum trebuie si sa nu se ajunga la profanarea lor. Dar in primul rand sa nu fie o actiune instrumentata pentru a lovi mai mult in… Biserica, decat in Moschee! Mare atentie la asta!

    Despre zelotism s-a discutat pe larg si in amanunt pe acest site de ani si ani de zile, exista o zona de extremism si in ortodoxie, chiar daca nu degeneraza in violenta fizica, dar exista violenta si vulgaritate cat cuprinde in limbaj si in atitudini, precum si o vesnica atitudine de razvratire (nu de critica cuviincioasa, argumentata, decenta!) fata de Biserica in sens institutional si de batjocorire crunta a ierarhilor. Exista o gramada de bloguri pe linia asta, care si pe noi ne injura din greu. Mie sincer mi-e greu sa inteleg cum de ne frecventezi pe noi, care suntem “moderati”, despre care se stie ca nu incurajam pozitiile schismatice, nici scandalul, nici limbajul urii si nu aruncam cu vorbe grele si cu anateme in ierarhii Bisericii sau in cei care nu sunt de acord cu noi. Prin alte locuri asta e “la moda” acum. Siteul acesta este mai degraba vizitat si preferat de catre cei care nu se grabesc sa plece dupa prima fenta, care nu se lasa manati de ravna infierbantarii sangelui revoltat, care incearca sa gandeasca si sa cercetam mai mult inainte de a se repezi intr-o directie. Si au fost aici date (nu doar de noi) suficiente de argumente ca sa fim cel putin precauti, rezervati. Plus ca suntem patiti de mult cu agentii provocatori si diversionisti din zona “ortodoxista”. Reactivati acum.

    Daca citeai mai atent, ai fi observat ca ma refeream la “bravii marturisitori”, deloc ortodocsi in gandire, in viata si in limbaj, care fac astfel de actiuni si au orbit si pe oamenii de buna-credinta (prezumati macar astfel) care citesc scriu si pe aici, pe la noi (tu, GeluS si altii).

    Sa vedem daca se mai construieste totusi si daca Biserica noastra va avea sau nu atitudine, pana la sfarsit. Ar trebui sa aiba! Noi nu vedem deloc problema ca tinand de pretentiile oricarui cult, ci de chestiunea islamica, singura care “arde” acum, “la ordinea zilei” si care trebuie tratata cu multa intelepciune, ca sa nu ne trezim ca aprind aici unii, cu mana noastra (!), niste valvatai care nu mai pot fi stinse cu nimic mai apoi. Cred ca ar trebui sa facem altfel decat ungurii, fara sa permitem insa catusi de putin sa fim “incalecati”.

  40. @Lucian:

    Raspunsul fratiei tale nu este deloc umil, sa fiu iertat.

    Imi atribui spaima si temeri pentru ca pun niste intrebari. Acele intrebari nu erau retorice, prin ele, asa cum am explicat chiar in comentariul respectiv, am aratat ca se vorbeste in necunostinta de cauza. Nu e nicio spaima, e vorba despre ce stim, despre ce vorbim aici. Altfel, vorbe, vorbe aruncate cu ghiotura in aer, fara niciun argument, fara nicio baza, nicio articulare in realitate. Pai daca nici cu realitatea nu avem treaba, atunci cum de emitem pretentii sa vorbim despre Adevar? Nu exista Adevar doar in declamatie, in retorica, dupa cum nici realitate doar cu nasul in pamant. Este un principiu dupa care ne ghidam.

    De temut si de spaima altii se ocupa, care striga acum ca din gura de sarpe ca-i covarseste ”navalirea altor neamuri”. Pana acum totul a fost rai, lapte si miere, Romania inflorea, biata de ea, ca o mandra tara ortodoxa, ca soarele pe cer! Dar uite ca vin barbarii de tirani sa ne strice noua frumusete de gradina, iar apostatul de patriarh se dezice de marturisitorii cu porci si aia de la cuvantul-ortodox umbla cu viclenii geopolitice.

    Faptul ca unora le-a trebuie moschee pogorata din ”inaltul cerului” ca sa isi dea seama de ”boala duhovniceasca” a neamului nostru este explicatia perfecta a insasi acestei boli. Eram sanatosi, ce pacat ca n-am bagat de seama pana acum!

    iertati tonul mai ”pamfletar”.

    Of, ce frumos ne sade!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare