Patriarhia Rusa obtine retragerea proiectului “OCHIUL LUI SAURON”, initiat de un grup de designeri numit “ILUMINARE”

11-12-2014 3 minute Sublinieri

sauron

Compania imobiliara din Moscova care planuia sa amplaseze o instalatie electrica ce seamana cu “Ochiul lui Sauron”, ochiul raului aflat in centrul romanelor fantasy ale lui JRR Tolkien, a abandonat planurile dupa plangerile Bisericii si ale liderilor locali, scrieBBC. 

„Din pacate, suntem obligati sa renuntam la proiectul Ochiul lui Sauron”, se arata intr-un comunicat de presa al grupului Svecheniye, care isi cere scuze „pentru o asemenea reactie publica”.

Desi proiectul avea ca scop marcarea celui mai recent film The Hobbit, acesta nu era un eveniment publicitar si „nu avea nici un substrat religios sau politic”.

Negarea unui substrat religios vine dupa criticile Bisericii Ortodoxe Ruse, care prin purtatorul sau de cuvant a precizat ca  Ochiul lui Sauron „este un simbol demonic. Un asemenea simbol al triumfului raului se ridica deasupra orasului, devenind practic cel mai inalt obiect din acest oras. Este asta ceva rau sau ceva bun? Mi-e teama ca cel mai probabil este ceva rau. Doar sa nu fiti surprinsi mai tarziu daca ceva rau se va intampla cu orasul”.

Biroul primarului din Moscova afirma ca cel mai probabil autoritatile vor indeparta Ochiul lui Sauron pentru ca acesta a fost instalat fara permisiunea lor.

Cu toate acestea, unii utilizatori ai retelelor de socializare cred ca obiectiile bisericii se vor dovedi a fi contra-productive. „Acum, magia si vrajitoria vor capta si mai mult atentia publicului”, scrie un cititor al publicatiei Komsomolskaia Pravda. O persoana sugereaza o alternativa pentru locatia Ochiului lui Sauron: „Acoperisul Ambasadei SUA este cel mai potrivit loc pentru el”.

[…] Un dezvoltator imobiliar intenţionează să amplaseze un ochi uriaş strălucitor pe acoperişul celui de-al 21-lea etaj al unui bloc turn moscovit, în această săptămână, pentru a marca lansarea pe marile ecrane a părţii finale din trilogia cinematografică “Hobbitul/ The Hobbit”, regizată de Peter Jackson pe baza romanului omonim scris de J.R.R. Tolkien.

Atât în romanul “The Hobbit”, cât şi în continuarea acestuia, “Stăpânul inelelor”, adaptat în trilogia cinematografică omonimă tot de Peter Jackson, “Ochiul lui Sauron” este un cerc uriaş din flăcări, controlat de Sauron, “Lordul întunericului”, care îi permite acestuia să vadă orice persoană care atinge un inel deţinător de puteri magice, aflat în centrul acestor cărţi.

[…] “Ochiul lui Sauron” va fi aprins joi seară la Moscova şi urmează să rămână aprins timp de şapte ore, a anunţat compania care deţine acel bloc turn, Hals Development. Proiectul a fost conceput de un grup de designeri, denumit Svecenie (Iluminare).

Polina Murova spune că proiectul “nu reprezintă o acţiune de promovare” a filmului “Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri” şi că acei designeri sunt pur şi simplu fani ai trilogiei “Stăpânul inelelor” care au contactat din proprie iniţiativă compania Hals Development.

Nu se ştie dacă este vorba de o “intervenţie divină”, spun jurnaliştii de la The Guardian, întrucât meteorologii ruşi au prognozat pentru joi seară căderi masive de zăpadă la Moscova, care ar putea să pericliteze reuşita acestui proiect.[…]

Cativa cititori au comentat pe marginea acestui subiect:

Lucian Anghel

Doamne, ajuta!

Ieri am vazut o „stire“. Pentru inceput vreau sa mentionez ca am fost cel mai mare fan, dintre cei pe care ii cunosc, al scrierilor lui J. R. R. Tolkien ce tin de lumea fantastica numita de el „Middle Earth“ (“Pamantul de mijloc”). Am citit cartile in original de multe ori si am vazut de mai mult de treizeci de ori (da…) ecranizarile tematice realizate sub directia lui Peter Jackson. Asa am facut, din pacate.

Si mai vreau sa spun ca cine crede ca artele sunt independente si nepatate de influenta demonica, cu atat mai mult cinematografia si muzica, poate sa se opreasca aici din a citi acest comentariu al meu. Efectele audio-vizuale au fost folosite din cele mai arhaice perioade cu efect formator sau deformator asupra constiintelor. Iar azi, metoda este mai puternica si mai vasta decat oricand. Spatiul supramediatic are nenumarate instante, de forme tot mai variate si mai surprinzatoare. Iar efectul – intr-o lume a transei – este catastrofal.

Nu voi intra acum in multitudinea de simbolistica dubla, in scopul si semnificatia reala a “lucrarilor” lui Tolkien. Dar in saga fantastica a lui Tolkien, pe turnul marelui tiran al lumii aceleia, Sauron isi asezase ochiul sau supraveghetor si arzator. Un simbol al controlului absolut si chinuitor, urmarind sa supuna intreaga lume. Pana una-alta, oricine a parcurs cartile sau filmele stie senzatia puternica de repulsie si angoasa, construita fata de acest ochi al lui Sauron. O dorinta vie de a-l lupta prinde radacini in sufletele celor ce se adancesc in lumea aceea si efectul este proportional ca forta cu maiestria in a scrie evocativ a lui Tolkien. Un amanunt de mentionat este ca tara aflata sub dominatia tiranului din poveste este plasata in nord-estul lumii aceleia.

Acum, a aparut stirea asta:

http://rt.com/news/212527-eye-sauron-moscow-scyscraper/

Eu inteleg ca aici se manipuleaza un efect urias de inertie a mentalului. Voi cum vedeti asta?

doroteea:

@Lucian Anghel:

pai ‘ochiul’ din Tolkien – da, e demonic! Si daca exact acest simbol din toata Trilogia au inteles ei sa-l reproduca, evident ca nu e in regula!

Eu am mai spus-o: imi place enorm Tolkien (catolic practicant in Anglia!), am citit pe sarite Silmarilion si ‘Stapanul’ si Hobbit-ul integral. Nu cred ca e cazul sa devenim paranoici cu scrierile lui – ele nu fac decat sa redea niste tipare universale (de-aia si place atat de mult si toata lumea se regaseste in aceste filme si carti): lupta dintre Bine si Rau (Raul, alias Satana, e Sauron; la satana da, tr sa ne raportam cu angoasa si repulsie – ce e rau in asta??) Iar oamenii, ca sa invinga raul, tr sa se solidarizeze, sa fie modesti (hobbitii, cei mai neinsemnati, devin si cei mai importanti, pe principiul ‘in slabiciune se arata puterea Mea’), curajosi, MILOSI (faptul ca Bilbo si-a inceput stapanirea Inelului printr-un act de crutare a dusmanului sau a decis, in fond, victoria finala; sa ne intelegem: diavolul DETESTA MILA), sa nu-si piarda speranta (si nici umorul :) ) si sa conlucreze cu ‘cerestile puteri’. Este condamnata lacomia, setea de putere, aroganta, iar viciile noastre, ni se atrage atentia, pot deveni adevarati demoni care ne haituiesc. Iar, intreb: ce e rau in asta?

Fiecare alege sa vda ce vrea, pana la urma. Dar eu cred ca ne facem mari pacate daca indepartam oamenii – si mai ales copiii – de aceste fime care, in afara de morala si predici, le ofera si niste modele umane in chip de poveste palpitanta, perfecta pt sufletele lor mult mai deschise si receptive la realitatile nevazute decat sufletele noastre batatorite, opacizate.


Categorii

1. DIVERSE, Cuvantul cititorului, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri...

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

55 Commentarii la “Patriarhia Rusa obtine retragerea proiectului “OCHIUL LUI SAURON”, initiat de un grup de designeri numit “ILUMINARE”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Ochiul lui Sauron prefigureaza pe Antihrist in perioada lui de domnie, cand va stapani peste intreaga lume. Toti care i se vor inchina lui vor avea pe mana “inelele” puterii lui Antihrist, sub forma pecetii primite de pe mana dreapta. La fel ca si Frodo, odata pus “inelul” (pecetea) pe mana, ei se vor gasi sub inraurirea lui Antihrist, care va cunoaste pana si gandurile lor, si vor ajunge sa cunoasca teroarea controlului absolut asupra fiintei lor… Numai ca spre deosebire de povestea lui Frodo, care putea sa isi scoata inelul, acestia nu vor avea scapare sau cale de izbavire.

  2. O persoana sugereaza o alternativa pentru locatia Ochiului lui Sauron: „Acoperisul Ambasadei SUA este cel mai potrivit loc pentru el”.

    Bine a grait!

  3. @Lucian Anghel,

    Raspuns la comentariul de aici:

    Tolkien mai realizeaza unul dintre cele mai puternice elogii aduse in scris principiului francmasonic, luciferic (adica satanic, anti-hristic), pe care probabil multi l-ati mai auzit: “unitate in diversitate”.

    Totusi, cred ca asta depinde de ceea ce vrem sa vedem. Un lucru poate fi bun sau rau in functie de cum ne raportam la el, spre exemplu, o crosa de golf putem sa o vedem ca ceea ce este, un instrument de golf, sau putem sa o vedem ca pe o arma. Aceasta tine de ceea ce gandim noi despre acel obiect, nu ca ar fi rau in sine. Tot parintele Arsenie Boca mai avea o vorba, “in mintea strâmbă si lucrul drept se strâmbă .” Deci nu stiu daca e corect sa demonizam un lucru atat timp cat tine de interpretarea noastra.

    Daca te referi la unitatea intre natiile Pamantului de mijloc din Stapanul Inelelor (oameni, elfi, hobbiti) pentru a putea invinge forta raului (reprezentata de Sauron), aceasta poate fi interpretata si altfel decat in cheie masonica, antihristica. Tolkien nici nu a fost dealtfel mason, ca sa aduca un elogiu masoneriei, dimpotriva a fost un catolic credincios. Asa incat de ce nu am putea vedea in acele scene, spre exemplu, o unire a neamurilor pentru a invinge forta raului, o alegorie pentru un razboi duhovnicesc (Israelul cel nou care cuprinde crestinii de toate neamurile), si nu o unitate sincretista a unora de diferinte credinte, ci de semintii diferite (mai ales ca despre asta a fost vorba). Cat priveste elementele de monoteism, politeism, teosofie, paganism, samanism, ocultism si ezoterism apusean, acestea sunt prezente in aproape toate povestile, povesti in care de regula zmeul, “muma padurii” sau “vrajitoarea cea rea” este nelipsita, la fel, zanele, uriasii, gnomii sau piticii (elfii la unele popoare), si care abunda de elemente magice. In asta si consta “magia”, atractia si frumusetea povestilor. Asadar, imbinarea acestor elemente chiar nu este un argument.

    Oare cati sesizeaza lucrurile nelalocul lor, parcurgand scrierile acestea macar o data: nu exista nici o mentiune a Bisericii sau a Sfintilor lui Dumnezeu, nu exista prezenta vie si permanenta a Creatorului in vietile de zi cu zi ale personajelor, nu exista un reper moral absolut; si tot asa.

    Ca a intentionat-o sau nu, toata este o constructie dibace, care glorifica extraordinar de eficient (prin evocare, efect catharctic, dinamica conflictelor fabricate, etc.) visul varietatii umane unita in lupta materiala impotriva unui dusman unanim si neechivoc perceput. Un om suspicios, dar neatent din cauza entuziasmului de moment, va avea impresia ca “opera” promoveaza exemplar binele si dreptatea, sau valori crestine, sau valorile culturale ale diferitelor popoare, s.a.m.d.
    – Dar face exact contrariul. Sunt disponibile unele puncte de vedere in medii academice care evidentiaza dezavantajul adus prin decontextualizarea elementelor de mit si cultura; exista documentata observatia publica adusa chiar de un cleric catolic, cunostinta a lui Tolkien, in ce priveste includerea in pseudo-mitologia sa a reincarnarii.

    Asa cum spune si Doroteea, nici in basmele romanesti, si in general in basme, nu se aduce vorba de Biserica, Sfinti sau Dumnezeu (mai putin Sfanta Vineri in unele povesti), iar acest film este si el tot o poveste.

    Reincarnare? De unde si pana unde, eu n-am retinut nicio idee in sensul asta. Daca vorbim de reinvierea duhului lui Sauron, acolo este vorba de insasi duhul rautatii, nu de un simplu om, ca sa fie vorba de reincarnare. Iar daca vorbim despre reinvierea lui Gandalf, acolo iarasi nu vorbim de reincarnare, caci nu se naste din nou in alt trup, ci se prezinta tot in trupul sau vechi, chiar daca ceva mai spiritualizat (o prezenta luminoasa, un fel de martir devenit dupa lupta cu acel demon).

    Reperul moral este chiar lupta impotriva Raului, acel “dusman unanim si neechivoc perceput” prezent dintodeauna in religia crestina, satana, cel cu care se lupta toti crestinii.

    Per total, nu mi se pare deloc ca se promoveaza contrariul valorilor crestine, chiar dimpotriva. Un comentariu pertinent face si parintele Mihai Andrei Aldea, care (exprimandu-se pe aceasta tema, la recenta sa conferinta pe tema istoriei noastre), e de aceeasi parere:

    “Stăpânul Inelelor, este un film foarte duhovnicesc, foarte folositor. Ştiţi ce este cel mai important în acel film? Faptul că cei care sunt de partea răului, sunt enorm de mulţi şi enorm de puternici. Cei care sunt de partea binelui, sunt foarte puţini; dar nu se dau bătuţi. Nu se dau bătuţi chiar atunci când nu mai există absolut nicio nădejde. Preferă să moară luptând de partea binelui, decât să-şi plece capul şi să treacă de partea răului. Este o lecţie extraordinară de istorie. Fundamentală! Şi dacă ne uităm la strămoşii noştri, vedem că este lecţia fundamentală de istorie pentru fiecare dintre noi. Şi este cheia pentru ce avem noi de făcut, în viaţa noastră: să ne ridicăm şi să facem binele, chiar dacă toţi din jurul nostru fac răul; noi să luptăm să facem binele. Asta înseamnă să fii erou. Asta înseamnă să fii sfânt. Şi asta trebuie să facem.”

    Si iata si un fragment din Stapanul inelelor (spre sfarsit, cand se aflau pe Muntele Osandei):


    – Nu pot să fac asta, Sam…
    – Ştiu. Nimic nu-i bine în povestea asta. Noi nici n-ar fi trebuit să fim aici. Dar suntem. E ca în poveştile acelea minunate, domnişoru’ Frodo. Cele vrednice de luat în seamă. Poveşti înţesate de primejdii întunecate. Uneori nici n-ai fi vrut să le afli sfârşitul, căci cum ar fi putut oare să se termine cu bine ? Cum să poată lumea să fie din nou cum a fost cândva, când a fost cuprinsă de atâta rău ? Dar, în cele din urmă.. Umbra e doar ceva… trecător. Şi întunericul trebuie să dispară într-o bună zi. O nouă zi va veni. Iar când va răsări din nou, soarele va fi cu mult mai strălucitor. Astea erau poveştile pe care le ţineai minte… şi le socoteai însemnate. Chiar dacă erai prea mic să înţelegi de ce. Dar cred că ştiu de ce le-am ţinut minte, domnişoru’ Frodo. Acum ştiu. Oamenii din poveştile acelea… avuseseră o groază de ocazii să se întoarcă din drum, numai că n-au făcut-o. Au mers mai departe, pentru că aveau credinţă cu adevărat în ceva.
    – Noi în ce credem, Sam ?
    Credem că există ceva bun în lume, domnişoru’ Frodo. Şi că merită să lupţi pentru el.

    Oare nu e nimic crestinesc aici? Nu ti se pare nimic crestinesc in jertfa lui Frodo si a lui Sam? Caci ei faceau o jertfa, stiau ca nu se vor mai putea intoarce si totusi au continuat, luptand pana la ultimele lor puteri, desi ar fi putut sa renunte, sa pretuiasca mai mult viata lor. Renuntarea la sine, jertfa din iubirea pentru aproapele (caci ei au luat aceasta sarcina asupra lor pentru binele tuturor celorlalti), loialitatea (lui Sam fata de Frodo), curajul lor, acestea nu sunt virtutii crestinesti oare?!

    Si pentru a inlatura orice dubiu in privinta scopului (presupus ocult, dubios) cu care a fost creata aceasta opera, citez din biografia lui JRR Tolkien:

    Încurajat de prieteni, dar şi de critică, în sufletul autorului se naşte dorinţa de a scrie un basm de mare întindere, prin care să-şi împlinească visul: acela de a oferi nefericitei lumi moderne un ţinut de basm, unde, călătorind pe aripile imaginaţiei, cititorii să-şi poată vindeca bolile sufletului şi să redescopere virtuţile creştine ale compasiunii, bunătăţii
    şi curajului. Geniul lui Tolkien şi-a găsit un ideal pe măsură.

    O întreagă lume mitologică – Middle Earth – e construită cu multă răbdare; sunt „inventate” limbi complete şi complexe (cum este limba elfă) bazate pe întinsele cercetări lingvistice ale profesorului Tolkien, personaje de neuitat sunt create sub influenţa epopeilor nordului. Aşa se naşte The Lord of the Rings, monumental roman al căror volume vor vedea lumina tiparului succesiv, între anii 1954 şi 1955. Impactul asupra publicului a depăşit orice aşteptări. În scurt timp, fără să dorească vreodată un asemenea lucru, Tolkien s-a văzut în postura de creator al unui nou gen literar, prolific până la exasperare,
    fantasy. Din păcate, puţini sunt cei care au înţeles mesajul profund al naraţiunilor sale, unde (atentie !) lupta dintre bine şi rău e zugrăvită în spiritul Apocalipsei sfântului Ioan teologul.

    Spre a evita, deocamdată, discuţiile detaliate asupra acestui subiect, e suficient să cităm textul unei scrisori din 1953 trimisă de Tolkien unui prieten apropiat, Robert Murray, unde afirmă următoarele: „Bineînţeles că Stăpânul inelelor este în mod fundamental o operă religioasă şi catolică (Humphrey Carpenter, Ed., The Letters of JRR Tolkien, London, Harper Collins Publisher, p. 172). Asemenea afirmaţii neechivoce au determinat exegeţi ca Donald Swann să remarce „legătura strânsă între
    credinţele catolice ale lui Tolkien (…) şi lumea feudală dar cavalerească în care vieţuiesc creaturile din Pământul de
    Mijloc” (în Faërie, 10/18, no. 1243). În ce ne priveşte, vom reţine solidaritarea subliniată de autor între operă şi convingerile sale religioase, convingeri fără de care nu e posibilă corecta înţelegere a creaţiilor sale.

    Alte două evenimente remarcabile ale vieţii lui J.R.R.Tolkien se cuvin amintite. Mai întâi, întâlnirea epocală cu
    un alt scriitor englez ce nu mai are nevoie de prezentare: Clive Staples Lewis. Întâmplată în cursul anului 1926,
    întâlnirea celor doi va da roade preţioase. Convertirea lui C.S. Lewis, act sufletesc de care Tolkien nu a fost deloc
    străin, apoi participarea – alături de Charles Williams, Dorothy Sawyers şi Owen Barfield – la întemeierea grupului literar „The Inklings”. Ucenici declaraţi ai Mântuitorului Iisus Christos, toţi aceştia şi-au pus harul scriitoricesc în slujba valorilor creştine. Înscrişi în strălucita descendenţă a lui G.K. Chesterton, ei au înţeles că orice gen literar poate deveni, sub pana scriitorului iscusit, vehicul al Evangheliei. În fine, un al doilea eveniment evidenţiază discret profilul creştin al scriitorului. Remarcat datorită meritelor sale ştiinţifice, în anul 1960, J.R.R. este cooptat ca şi colaborator în colectivul traducătorilor Bibilei de la Ierusalim.

    In eseul “Universul copilăriei în literatura pentru adulţi: cazul Tolkien” (publicat în vol. Critică la persoana întâi, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2001, pp. 152-156), Parintele NICOLAE STEINHARDT scrie urmatoarele despre Tolkien si lucrarea sa:

    “Meritul lui Tolkien este de a fi înţeles că unul din modurile cele mai îndemânatice şi mai fericite de a capta mintea omului matur constă în a folosi nu atât conceptele şi ideile cât mai curând simbolurile, miturile şi metaforele universului copilăriei”

    Despre acelasi lucru scrie printre altele si prof. american Virgil Nemoianu, care l-a cunoscut personal pe Tolkien, ca tanar doctorand, la Universitatea din San Diego:

    “Mai apăsat decât Nicolae Steinhardt, care, sub ameninţarea cenzurii comuniste nu putea spune lucrurilor pe nume, profesorul Nemoianu a dezvăluit clar sursele esenţiale ale operelor tolkiniene: mitologia nordică, literatura engleză veche şi, mai resus de toate, însăşi credinţa creştină (catolică) a autorului.”

    “Clive Staple Lewis şi Charles Williams. Membri – alături de Dorothy Sayers şi John Ronald Reuel Tolkien – ai grupului literar “The Inklings”, cei pomeniţi îşi propuneau un scop comun: apologia în favoarea credinţei creştine întreprinsă cu “armele” literaturii de larg consum întruchipată de romanele de aventuri poliţiste, science fiction sau mito-istorice.

    “A pornit de la stilul vechilor epopei scandinavo/celtico/anglosaxone şi l-a condimentat cu sugestii sau reverberaţii de religiozitate creştină, o etică a luptei între bine şi rău, altele asemenea. Or, dacă revenim acum la cele spuse la început, la căutarea aceasta spirituală a mişcărilor de tineret, ne dăm seama cum a venit succesul: valori şi îndrumări creştine erau învăluite în chip misterios, strict aluziv, dar erau prezente totuşi. ”

    Asadar, in epopeea Stapanul Inelelor, Tolkien a intentionat o punere in valoare a unor valori crestine, printr-o poveste inspirata din Mitologia nordica, si mai mult decat atat, aflam ca lupta dintre Bine si Rau a fost zugravita in spiritul Apocalipsei lui Ioan.

    (P.S. In comentariul anterior, nu cunosteam asta, adineauri am citit si eu acestea din biografia lui Tolkien, dar asta imi venise in minte intuind aceasta asociere a lui Sauron cu Antihrist)

    In concluzie, afirmatia ta conform careia aceasta lucrare este de “influenta demonica”, fiind promovate contrariul valorilor crestine, este totalmente …contrarie realitatii, pentru ca dimpotriva, ca valorile crestine au fost de la bun inceput in intentia autorului de a fi promovate.

  4. Mirela,
    “…valorile crestine au fost de la bun inceput in intentia autorului de a fi promovate.”
    Asa este, dar….
    Eu nu pot ignora faptul ca toate ereziile au fost nascute si promovate de persoane “ilustre”(prin ierarhie, talent, inteligenta). Si autorii ereziilor promovau valori crestine….combinate cu ereziile proprii pe care nu le sesizau decit cei desavirsiti. Acesti desavirsiti cind au sesizat erezia au combatut-o.
    Noi ortodocsii ar trebui sa ne ferim sa primim valori crestine de la eretici, avem destui Sfinti Ortodocsi care ne ofera aceleasi valori crestine(doar ambalajul in care ni le livreaza difera, nu este stralucitor, fascinant).
    Nu combatem, nu respingem valorile crestine promovate de eretici(dam slava Domnului ca stie cai diferite de a promova valorile noastre), dar pentru unul ca mine se recomanda ca sa servesc(primesc) valori crestine din interiorul Bisericii in mod exclusiv.
    Spovedanie: le-am servit si de la eretici, dar cind am facut aceasta am iesit din BISERICA(temporar) si consecintele au fost de asa natura ca nu am gasit scapare decit atunci cind am revenit acasa(in BISERICA). Eu nu am masura care sa imi permita sa primesc valori crestine din afara BISERICII.
    Doamne ajuta.

  5. @Mirela:

    ‘…lupta dintre Bine si Rau a fost zugravita in spiritul Apocalipsei lui Ioan.’

    Iti multumesc, Mirela, pt citat, ma bucura sa vad in sfarsit asta scris undeva: era atat de evident!

  6. Ma introduc si eu in discutie, oarecum fiind “oripilat” de aceste cuvinte pe care le-am citit/auzit mai sus, despre asa-zisele “valori crestine” care s-ar gasi/regasi in Scrierile lui Tolkien, sau in productiile cinematografice “Stapanul Inelelor” si “Hobbitul”…

    Nu Cred ca ar putea exista o “valoare” asa-zis “crestina”, fara ca sa aiba o legatura expresa cu Intemeietorul Crestinismului, siielmele anume cu IISUS HRISTOS!
    In filmele mentionate (pe care le-am vizionat, fara ca sa imi scape vreunul…dar cartile lui Tolkien nu le-am citit…), NU AM VAZUT NICI O REFERIRE la CRESTINISM, sau la CRUCE, care este SIMBOLUL Crestinismului, si nici o referire la ADORAREA vreunui Dumnezeu care sa aiba ADEPTI iar acestia sa fie organizati in vreo “organizare” asemanatoare “BISERICII CRESTINE”! De asemene nu am vazut NICI un PREOT sau sacerdot al unui astfel de “cult”…
    Ci in aceste filme este LOC doar de “vrajitoreri” si VRAJITORIE si de SIMBOLURI OCULTE.
    Toata “saga” acestor creatii, este de la cap, la coada cu tenta OCULTA!
    Daca ar fi trait in aceste tinmpuri Sf. Ignatie Briancianinov, ar fi spus despre aceste filme (“STAPANUL INELELOR” si “HOBBITUL”) ca reprezinta intruchiparea CELEI mai PERFECTE si pline de maiestrie “AMAGIRI”, pe care diavolul si spoiritele intunericului ar fi putut-o face prin intermediul unor oameni.
    Daca nu esti atent la mintea ta, atunci cand urmaresti aceste filme, foarte usor ajugi sa primesti ganduri HULITOARE, respectiv NEGAREA EXISTENTEI lui Dumnezeu, sau prin care incepi sa crezi ca NU ESTE NEVOIE DE NICI O RELIGIE sau de Rugaciune catre vreun CREATOR, caci nu au nici un sens, sau ganduri prin care sa crezi ca tot UNIVERSUL si natura inconjuratosare sunt posesoare de FORTE si PUTERI latente si de secrete si taine coduri si informatii kriptate, care te asteapta tocmai pe tine ca sa le cunosti si descoperi, si ca pentru a INTRA in posesia lor, AI NEVOIE de de “INITIERI si EXPLICATII oculte” si de “instrumente oculte” si de “invatarea unor ritualuri de vrajitorie” si de “DESCOPERIREA ARTEI” vrajitoriei, si GATA poti sa ajungi sa TRIUMFI si sa biruiesti raul…!
    Dar oare poti invinge RAUL cu RAUL?, sau, asa spunea si Hristos si SI Sfintii Apostoli, Raul poate fi invins, doar prin PUTEREA BINELUI si a CREATORULUI!
    Ori, cata vreme IN aceste filme nu se pomeneste nimic despre IZVORUL BINELUI si despre cum se INVATA si aplica BINELE in viata personajelor, cred ca toata Creatia lui Tolkien si ECRANIZAREA ei este in realitate doart o MARE TRAMBULINA inspre ceea ce insasi Scriptura ne avertizeaza in
    – Epistola a II-a catre Corinteni, in cap.4, vers.3-4, unde spune: “

    Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci – dornici să-şi desfăteze auzul – îşi vor grămădi învăţători după poftele lor,
    4.
    Şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme”
    Si in Epistola I-a catre Corinteni, in cap.4, vers.1, unde se spune ca:
    “1. Dar Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor…”
    Asa ca in Creatiile lui Tolkien si in filmele amintite NU exista VALORI “crestine” ci doar o “RESETARE a CONCEPTIEI majoritare crestine a publicului “ (carui ii erau adresate aceste carti/fime) prin invitarea si propunerea si sugerarea pe care o fac acestuia de a REGANDI lumea si viata si existenta inconjuratoaare PRTINTR-O optica IN INTREGIME OCULTA, sugerandu-le cititorilor/privitorilor ca toste temele si personajele si momentele principaale ale POVESTII scrise/ecranizate, pot sa fie INTERPRTETATE si in “inteles” chipurile crestin, cand in realitate, sunt DEZBRACATE de posibilitate a REALA de a le fi atribuite si astfel de “eventuale” sensuri crestine…atata vreme cat, aceste sensuri CRESTINE, ca sa poata exista au neaparat nevoie de RELATIA LOR cu Simbolul si Intemeietorul Crestinismului, respectiv cu CRUCEA si cu IISUS HRISTOS cel Crucificat si Inviat!i
    Iar daca despre Hristos si Dumenezeu nu se aminteste in aceste creatii, NIMIC nu poate fi considerat ca o “aluzie” fie ea cat de mica l Crestinism, si cu atat mai mult nu I se poate atribui un pret de “valoare…crestina”.

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, si sa ne fereasca de MAREA AMAGIRE care sta sa vina peste lume!

  7. @Vela Gheorghe,

    Pe mine ma oripileaza (ca sa te citez) atitudinea “extremista”, bigota si hipercorecta care razbate din comentariul tau. Sa stii ca si paganii au virtuti, chiar daca nu au botezul crestin. MILA, IUBIREA DE APROAPELE, JERTFA, MODESTIA si altele nu devin virtuti doar cand le asociezi cu religia crestina, ci ELE IN SINE SE RECOMANDA CA VIRTUTI, pentru ca sunt sadite in constiinta omului inca de la Facere de catre Bunul Dumnezeu. Iar toate virtutiile umane sunt si valori crestinesti.

    Nu am citit oare vieti ale sfintilor care mai inainte erau pagani si tocmai datorita virtutiilor lor Dumnezeu le-a aratat calea spre dreapta credinta? Mi-amintesc de ex. de Sf. Mare Mucenic Eustatie Plachida, care “deşi era închinător de idoli cu credinţa, arăta în viaţa sa lucruri creştineşti, hrănindu-i pe cei flămînzi, îmbrăcîndu-i pe cei goi, ajutîndu-le celor căzuţi în primejdii, şi liberîndu-i pe mulţi din legături şi din temniţe. Şi mai mult se bucura de aceasta, cînd făcînd bine cuiva, îi da mînă de ajutor fiind în primejdie, decît atunci cînd biruia cu mîna pe vrăjmaşi. Era ca un alt Cornelie, despre care pomenesc Faptele Apostolilor, în toate lucrurile bune desăvîrşit, afară numai că nu avea sfînta credinţă, cea în Domnul nostru Iisus Hristos, fără de care toate lucrurile cele bune sînt moarte. Şi avea soţie tot aşa cu fapte bune, ca şi dînsul, cu care a născut doi fii. Plachida şi femeia sa erau foarte buni şi milostivi spre toţi. Îi lipsea aceasta numai, să cunoască pe unul, adevăratul Dumnezeu, pe care neştiindu-l, prin lucruri bune Îl cinstea.” Acestuia Dumnezeu i-a aratat calea spre adevarata credinta, in Hristos, intr-o zi cand se afala la vanatoare printr-o minune, cand o cruce luminoasa a aparut intre coarnele unui cerb si a auzit vocea lui Hristos spunandu-i:
    “De ce mă prigoneşti, Plachido?!” Şi îndată, odată cu acest dumnezeiesc glas, a căzut frică peste el, şi căzînd de pe cal la pămînt, zăcea ca un mort. Apoi, abia venindu-şi în sine, a zis: “Cine eşti tu, Doamne, cel ce grăieşti cu mine?” Iar Domnul i-a zis lui: “Eu sînt Iisus Hristos, care Dumnezeu fiind, pentru mîntuirea omenească îmbrăcîndu-mă în trup, de voie am pătimit, şi cruce am răbdat; iar tu, neştiindu-Mă, Mă cinsteşti, pentru că lucrurile tale cele bune, şi milosteniile cele multe s-au suit înaintea Mea, şi Mi-am adus aminte să te mîntuiesc pe tine. De aceea, M-am arătat ţie prin această vieţuitoare, ca să te vînez întru cunoştinţa Mea, şi să te unesc cu credincioşii robii Mei, pentru că nu vreau ca omul cel ce face lucruri drepte, să piară încurcîndu-se în cursele vrăjmaşului”.”

    Avem exemplul sutelor de martiri care desi nu erau botezati crestin, s-au mantuit prin Botezul sangelui, marturisind pe Hristos, oare ei nu aveau virtuti? Oare nu tocmai faptul ca aveau virtuti, au putut sa Il recunoasca pe Hristos ca Fiul lui Dumnezeu? Virtutiile exista si au existat in om dintotdeauna, pentru ca omul a fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

    Virtutiile sau viciile pot fi exprimate la modul metaforic si prin fabule (care dau exemplu animale). Nu trebuie sa faci referiri explicite la religia crestina ca sa poti transmite sau intelege anumite valori umane. Spunea Cuv. Paisie Aghioritul ca trebuie sa luam exemplu chiar si de la animale, pentru ca “omul, daca este om, de toate se foloseste”.

    Eu nu am afirmat cumva ca aceasta trilogie este crestina, ci doar ca in acea poveste poate fi un exemplu, o lectie despre cum sa luptam sa facem binele chiar si atunci cand credem ca nu mai avem nicio sansa, personajele principale, hobitii ofera o lectie de jertfa si curaj. Si asta a vazut si parintele Mihai Aldea, care a spus ca este un film foarte duhovnicesc (chiar daca este doar o poveste in care apar si vrajitori). Parintele Steindhardt, de asemenea, a facut referiri pozitive la aceasta serie a lui Tolkien, insasi autorul a recunoscut ca a dorit sa exprime (intr-un mod ALEGORIC, METAFORIC) virtutiile umane esentiale in lupta intre Bine si Rau. N-a sarit in sus, olelei, primejdie mare, fugiti!, ci dimpotriva a apreciat ce era de apreciat, lectiile de viata pe care ni le ofera acele personaje (hobitii in special). Si, te intreb, oare esti tu mai intelept decat acesti parinti, sau oare parintele Aldea nu stie ce spune? Si de vorbele sale ai oripilat? Reiau citatul, pentru ca mi-a placut foarte mult felul in care a pus problema:

    ““Stăpânul Inelelor, este un film foarte duhovnicesc, foarte folositor. Ştiţi ce este cel mai important în acel film? Faptul că cei care sunt de partea răului, sunt enorm de mulţi şi enorm de puternici. Cei care sunt de partea binelui, sunt foarte puţini; dar nu se dau bătuţi. Nu se dau bătuţi chiar atunci când nu mai există absolut nicio nădejde. Preferă să moară luptând de partea binelui, decât să-şi plece capul şi să treacă de partea răului. Este o lecţie extraordinară de istorie. Fundamentală! Şi dacă ne uităm la strămoşii noştri, vedem că este lecţia fundamentală de istorie pentru fiecare dintre noi. Şi este cheia pentru ce avem noi de făcut, în viaţa noastră: să ne ridicăm şi să facem binele, chiar dacă toţi din jurul nostru fac răul; noi să luptăm să facem binele. Asta înseamnă să fii erou. Asta înseamnă să fii sfânt. Şi asta trebuie să facem.””

    Daca nu esti atent la mintea ta, atunci cand urmaresti aceste filme, foarte usor ajugi sa primesti ganduri HULITOARE, respectiv NEGAREA EXISTENTEI lui Dumnezeu, sau prin care incepi sa crezi ca NU ESTE NEVOIE DE NICI O RELIGIE sau de Rugaciune catre vreun CREATOR, caci nu au nici un sens, sau ganduri prin care sa crezi ca tot UNIVERSUL si natura inconjuratosare sunt posesoare de FORTE si PUTERI latente si de secrete si taine coduri si informatii kriptate, care te asteapta tocmai pe tine ca sa le cunosti si descoperi, si ca pentru a INTRA in posesia lor, AI NEVOIE de de “INITIERI si EXPLICATII oculte” si de “instrumente oculte” si de “invatarea unor ritualuri de vrajitorie” si de “DESCOPERIREA ARTEI” vrajitoriei, si GATA poti sa ajungi sa TRIUMFI si sa biruiesti raul…!

    Ei, asta-i buna, sa ajungi sa negi existenta lui Dumnezeu, dupa ce te uiti la un basm… Poate doar daca esti slab de minte. TOATE POVESTILE AU ELEMENTE OCULTE, au vrajitoare, zane, pitici, zmei etc. si pana acum n-am auzit pe cineva sa se planga de asta, sau vreun parinte duhovnic care sa recomande excluderea povestilor din lectura copiilor.

    Cum sa aibe trilogia Stapanul Inelelor referire la Hristos, la crestinism, cand s-a dorit a fi o legenda, o poveste, o poveste dintr-o alta lume, cu elfi, pitici, troli? Crestinismul face parte din realitate, cum sa il asociezi cu o lume de basm, imaginara, INEXISTENTA? In cate povesti se vorbeste despre religie si despre Dumnezeu, sau vreo referire la Hristos sau la crestinism ?!?

    Dar oare poti invinge RAUL cu RAUL?, sau, asa spunea si Hristos si SI Sfintii Apostoli, Raul poate fi invins, doar prin PUTEREA BINELUI si a CREATORULUI!

    Ori, cata vreme IN aceste filme nu se pomeneste nimic despre IZVORUL BINELUI si despre cum se INVATA si aplica BINELE in viata personajelor, cred ca toata Creatia lui Tolkien si ECRANIZAREA ei este in realitate doart o MARE TRAMBULINA inspre ceea ce insasi Scriptura ne avertizeaza in
    – Epistola a II-a catre Corinteni, in cap.4, vers.3-4, unde spune: “
    Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci – dornici să-şi desfăteze auzul – îşi vor grămădi învăţători după poftele lor,
    4.
    Şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme”
    Si in Epistola I-a catre Corinteni, in cap.4, vers.1, unde se spune ca:
    “1. Dar Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor…”

    Tu chiar nu ai inteles nimic din filmul asta, degeaba l-ai vazut. Raul acolo nu a fost invins tot cu rau, caci nu prin vrajitorii a fost invins personajul malefic, ci prin doi hobbiti (pricajiti), dar care insa au dat dovada de mai multa tarie (umana, morala) decat toti ceilalti, dupa principiul prin care Dumnezeu lucreaza, ‘in slabiciune se arata puterea Mea’. Aceste doua personaje sunt un exemplu de JERTFA, iar jertfa este o valoare, o virtute in sine, o valoare de baza in crestinism. Si ti-am dat un exemplu mai sus, precum faptul ca Dumnezeu apreciaza aceste virtutii chiar si la pagani, motiv pentru care unora le descopera crestinismul, spre a-i mantui. Trebuie sa stim sa invatam din toate, sa ne folosim din toate.

    In rest, ceea ce afirmi referitor la inselare este valabil pentru povestile si basmele din cartile pentru copii in general, sau doar pentru aceasta poveste? Pentru ca in nicio poveste nu este pomenit Hristos.
    Si care vremuri de pe urma, cand basmele pentru copii sunt dintotdeauna? Chiar nu mai putem face diferenta intre un basm si intamplarile din viata reala?

  8. Hop si eu! ;;) N’am vizionat integral filmele si nici cartile – nu le-am citit… :”> Da’mi place foarte mult cum canta formatia “Marillion”; iata vreo doua exemple:
    https://www.youtube.com/watch?v=GuY6b616qgQ
    https://www.youtube.com/watch?v=nZ7rxTPXFkQ
    https://www.youtube.com/watch?v=3x_qMcIRbdU

  9. @Vela Gheorghe:

    da, mesajul dvs. este intr-adevar socant!

    Nu inteleg sincer de unde ati tras concluziile respective?!? De unde, Doamne iarta-ma, ati dedus ca aceasta creatie artistica neaga Crucea??? In primul rand actiunea este plasata intr-un timp imemorial, dinaintea venirii lu HRISTOS. Ce nu e clar?

    Domnilor, e o…POVESTE! ATAT.

    Pun ramasag ca daca ar fi fost scrisa de Eminescu (de ex.), toti care contestati filmul ati fi dat buluc care mai de care sa identificati conexiunile crestine din carte/film!

    Din perspectiva dvs, ar trebui inmultit cu zero tot folclorul, toate basmele si povestile (sau macar cele 90% dintre ele care nu fac referire directa la Hristos si la Cruce), tot acest imens si fecund bazin cultural al lumii, care trimite la bazele valorice existentile (si deci DIVINE, DUMNEZEIESTI) ale fiintei umane – pe motiv ca sunt smintitoare si indeparteaza de adevar!

    Daca dvs nu puteti identifica lumina si Duhul Sfant decat la cei botezati ortodox, cred ca aveti o mare, mare problema duhovniceasca. Contraexemplul Mirelei cu Sf. Eustatie Plachida ar trebui sa va puna pe ganduri adanc, nu e un exemplu peste care sa treci usor! Faptul ca un om ca Steinhardt sau un preot ca par. Aldea vad altceva acolo, ar trebui de asemenea sa va puna pe ganduri si sa va cenzureze un pic autoindreptatirea si siguranta cu care tratati subiectul!

    Aici deja nu mai e vb de un film, e vb de raportarea noastra la APROAPELE nostru! Si de incapacitatea noastra de a vedea pe DUMNEZEU in acest aproape. ASTA e de fapt subiectul. Iar acest subiect, spre deosebire de un film sau o carte, este unul dintre cele mai serioase, cele mai grave.

  10. @Nicolae,

    Este doar o poveste, mai. Nu se face catehism in trilogia asta, ca sa putem vorbi de erezii. Care erezii? Nu se spune nimic despre vreun zeu/dumnezeu, iar acolo nu se vorbeste nimic de vreo religie, de catolici, protestanti, islamisti, budisti sau vreo invatatura de credinta ca sa facem acest gen de disociere.
    Cum spunea Doroteea, in aceasta poveste se da un chip diavolului si asta e un mare merit al acestei fictiuni, pentru ca lumea a incetat sa creada ca diavolul exista.
    Cat priveste sa ne ferim de valorile crestine de la eretici… virtutiile sunt universale. Daca aceasta poveste este scrisa de un catolic, nu inseamna ca este fara valoare. Eu nu resping orice carte sau film din occident, pe motivul ereziei (daca nu se face apologia vreunei credinte strambe), si nu sunt de acord cu incriminarea in bloc a oricaror carti/filme din occident. Daca avem un minim de intelepciune si discernamant, ne putem folosi de orice exemple, chiar si de la animale.

  11. Daca ati sti cat rau fac imaginile acelea mintii rugatoare nu ati mai face apologia acestor grozavenii, oameni buni aduceti-va aminte de Pateric cand un parinte trecand pe langa o carciuma Il ruga pe Dumnezeu sa-i acopere auzul ca sa nu auda vorbele urate care se spuneau acolo. Darmite imagini ale raului!!! Mai frati crestini, cine practica rugaciunea lui Iisus adanc si cine e cat de cat sporit in rugaciune si in liniste, stie bine despre ce vorbesc…si despre ce vorbea si Parintele acela din Pateric. Prin rugaciune sufletul se curateste progresiv și cu cat devine mai curat, cu atât simte impuritățile care se lipesc imediat de suflet, mai acut la vremea rugăciunii. Sufletele îngroșate de patimi, nu percep răul pe care-l provoacă imagini încă mai nevinovate decât cele din JRR Tolkien, minții și inimii, dar sufletele curățite, la vremea rugăciunii văd că rugăciunea lor nu mai este curată fiind coruptă practic de aceste imagini…dacă nu mă credeți, experimentați singuri, retrageți-vă o vreme undeva la liniște, oriunde si petreceti in rugaciune și slujbe, n-o sa vi se para nimic schimbat initial, dar dupa ce veti privi chiar un film nevinovat si cand va veti retrage iar la rugaciune veti vedea cate s-au prins efectiv de mintea voastra, veti vedea cu ochi limpezi lucrul acesta. Ceea ce spun nu pare nimic grav, dar deja rugaciunea voastra nu mai e curata, e corupta, intinata cu imagini, de orice fel, pot fi chiar nevinovate. Problema sta insa in felul urmator, noi nu stim ce efecte au aceste imagini in perspectiva eschatologica, aici e buba, aceste imagini se fixeaza in subconstientul nostru, stim noi care e rolul subconstientului dupa moarte, ce balauri va scoate subconstientul nostru in clipa in care vom muri? Cum anume se vor materializa in fata lui Hristos aceste imagini pe care le-am tezaurizat in mintea noastra, cine ne va scapa atunci de monstrii pe care i-a hranit mintea noastra insasi. Oameni buni, crestini buni, nu e joaca, mai cititi parintii isihasti si vedeti ca fara curatirea mintii de imagini, prin rugaciuni nici nu poate fi vorba de mantuire, atunci cum poate un crestin sa-si hraneasca mintea cu astfel de gunoaie???

  12. @IVDragoslav:

    da. Superbe melodiile/colindul! Nu stiam ca Marillion au o asfel de tematica…sau poate confund eu formatia.

    (ratacitule!:) )

  13. Total de acord cu cele scrise de VELA GHEORGHE. A explicat foarte bine pericolul fenomenului atat de inselator al povestilor fantastice care au invadat piata mass media in ultimii zeci de ani. Atat scrierile lui JRR Tolkien, cat si ecranizarile romanelor lui sunt ocultism de la un cap la altul.

    http://english.pravda.ru/history/20-12-2012/123245-tolkien_illuminati-0/

    http://www.decentfilms.com/articles/magic

  14. @Minodora,

    E posibil sa ai dreptate, sa te tulbure acele imagini ale raului daca te aflii intr-o stare mai deosebita, de practicare a rugaciunii inimii, asa cum ne poate tulbura orice lucru care nu e de la Dumnezeu, orice ispita. Totusi, ma gandesc ca n-ar trebui sa ne tulburam daca suntem cu Hristos. Si sfintii cuviosi vad acest gen imagini, inca mai infricosatoare, atunci cand li se arata necuratii care ii ispitesc. Cine petrece mai mult timp retras in rugaciune, oricum nu e indicat sa petreaca in fata filmelor sau a altor lucruri lumesti, desarte, pentru ca acestea (cu sau fara imagini ale raului) il vor ingreuna apoi la rugaciune. Asta o spun si sfintii, ca o data implicati in treburi mai lumesti, nu se mai pot ruga asa cum o fac cand stau retrasi, departe de lume.

    Cum anume se vor materializa in fata lui Hristos aceste imagini pe care le-am tezaurizat in mintea noastra, cine ne va scapa atunci de monstrii pe care i-a hranit mintea noastra insasi.

    Depinde ce anume alegi sa pastrezi dintr-un film. Daca ramai cu imaginea monstrilor, e firesc sa nu iti priasca, daca insa ramai cu lectia umana, de vitejie si sacrificiu in fata raului, atunci eu cred ca iti este de folos. In niciun caz imaginile unor monstri ramase ramase in memorie nu ne vor condamna in fata lui Hristos, acelea nu reprezinta un pacat, ci faptele noastre, ceea ce iese din noi. Si repet, daca vorbim de tezaurizarea unor imagini ale raului in minte care sa ne chinuie dupa moarte, oare ce vor face pustnicii si cuviosii carora cel rau li s-a aratat sub imagini mult mai infricosatoare?!

    Oameni buni, crestini buni, nu e joaca, mai cititi parintii isihasti si vedeti ca fara curatirea mintii de imagini, prin rugaciuni nici nu poate fi vorba de mantuire, atunci cum poate un crestin sa-si hraneasca mintea cu astfel de gunoaie???

    Parintii se refereau la curatirea mintii de imagini perverse, de desfranare, nu de chipuri infricosatoare. Cat priveste gunoaiele de care spui, intr-adevar imaginile cu acei orcii si alte uratenii provoaca repulsie, si chiar teama, e nerecomandabil de a fi vizionate pentru ca sunt reprezentari ale raului si poate speria pe cei slabi de inger, insa nu asta intineaza mintea unui om, ci in general, preocuparea cele lumesti si desarte ne indeparteaza de aprofundarea rugaciunii.

    Si repet, sunt si lucruri bune acolo, depinde cu ce alegi sa ramai, ce invataminte tragi din orice poveste.

  15. @Minodora Marin:

    Nu inteleg: despre ce imagini vorbiti?? Doar cu asta ati ramas din film?? Imaginile elfilor, peisajele, nobletea personajelor…nimic?? N-a ramas…nimic?? De fapt, ati vazut filmul??

    ‘da, intr-adevar, se poate orice, e incredibil, te uimesti de ce a putut sa le mai […] mintea astora, auzi masonerie crestin ortodoxa, astia, cultii astia initiati de pe la masoni, au auzit vreodata de figura de stil numita oximoron??? Nu, dom’le Dănacu, nu e vorba de oxiuri (deși nu-i exclus să vi se fi urcat oxiurii la creier), ci de oximoron!!! Caci tocmai ati comis unul: masonerie crestin-ortodoxa! Asta da oximoron!’

    comentariul de mai sus va apartine (a fost dat undeva, la un alt topic). Sunt acolo niste termeni, niste imagini si o exprimare care nu imi sugereaza catusi de putin o minte ‘curatita in rugaciune’ de care nu se poate ‘lipi’ nimic urat, nimic rau…

  16. @Raluca:

    da, stiam articolele. O aiureala menita sa discrediteze ce nu ar trebui discreditat.

  17. @Raluca,

    Fenomenul inselator al povestilor fantastice… toate basmele sunt fantastice si ocultism gasesti in multe, de la Alba-ca-Zapada, unde regina mama face vraji sau alte basme unde o vedem ca se suie pe matura, prepara licori, si face descantece, pana la Cenusareasa, unde o zana o transforma intr-o printesa, de la povestea porcului care se da de trei ori peste cap, la printul transformat in broscoi sau la padurea fermecata. E plin de vraji si de farmece. Vad ca si Peter Pan si vrajitorul din Oz sunt acuzate a fi fost create de persoane implicate in ocultism, masonerie si teosofie. Povestile au existat de cand lumea, nu stiu cat de mult influenteaza simbolurile incarcate de ocultism, eu cred ca prevaleaza actiunea filmului si mai putin semnificatiile mai mult sau mai putin ascunse. Povestile de aceea sunt povesti, pentru ca nu fac parte din realitate, este o lume fantastica, unde orice este posibil, de aceea fascineaza. Numai o persoana foarte slaba de minte poate sa fie inselata de le la o reprezentare a unui basm. Trebuie sa putem face deosebirea intre fictiune si realitate. Cred ca la multi se manifesta si o usoara paranoia in toate suspiciunile astea fata de o fictiune pana la urma. In sfarsit, fiecare cum considera.

  18. In legatura cu dezbatarea iscata de “Stapanul inelelor” (nu am fost prezent cateva zile) nu am de zis decat ca nu am observat absolut niciun folos duhovnicesc la cei care l-au vizionat.Eu personal nu vizionez astfel de productii(si nu citesc astfel de carti) ,iar crestinii ortodocsi(care se tin de traditiile si radacinile noastre)pe care ii cunosc nu urmaresc astfel de creatii cinematografice.
    Parintele Aldea e un ortodox trationalist,dar totusi “fin”.Nu stiu daca isi afiseaza cateodata o masca de cosmopolitanism doar pentru a atrage tineri.
    Desigur,niste citate din biografia lui Tolkien(si niste citate din parintele Steinhardt ,pe care nu il iau ca model in anumite privinte) ne “asigura” ca e catolic practicant,convertindu-l si pe Lewis(am o carte care se numeste “Sfaturile unui diavoul batran pentru unul mai tanar” aparuta la Humanitas).Nu au aflat adevarul ortodox si au ramas in continuare in rataciri.Faptul ca era romano-catolic fervent nu insemna ca nu putea fi masonic,mai ales avand in vedere ca era intr-un secol in care papistasii i-au imbratisat pe masoni.
    Lupte intre “bine”(draci) si rau(draci) sunt in toatae filmele pentru masa,de la Harry Potter,la Razboiul stelelor.Desigur,se poate imputa ca JK Rowling nu s-a autodeclarat catolica practicanta.

    “Ucenici declaraţi ai Mântuitorului Iisus Christos, toţi aceştia şi-au pus harul scriitoricesc în slujba valorilor creştine.”

    Oare chiar a Lui Hristos?

    De asemenea mi se pare deplasata compararea cu basmele romanesti unde referirile la Sfanta Vineri si Duminica sunt frecvente si care din cate stiu nu au alcatuit o “franciza” .Am inteles,s-a inspirat din mitologia nordica (si Max Payne e inspirat tot din mitologia nordica),dar nu inseamna ca trebuie sa atribuim unor elemente necrestine,elemente necorespunzatoare.De altfel sunt diferente intre daci si popoarele din nordul Europei(chiar si centru) a caror mitologii erau foarte adesea violente si sangeroase,amprenta lasandu-se si pe popoarele respective.

    Nu e de mirare ca fenomenul druidismului celtic renaste si inchinarea la zeii vikingilor .Altfel,Biblia confirma fundamentul basmelor ,caci gigantii,zmeii,dragonii nu erau decat fiintele care au disparut la potop(si eventual,relicve vii care au ramas).Despre oamenii giganti se vorbeste si in Facere.

    I rest subscriu comentariului lui Vela Gheorghe si mai adaug cateva de pe saccsiv(de la articolul legat de conferinta parintelui Aldea) :

    “Alex said,

    Peste 15.000 de cehi s-au declarat cavaleri Jedi la ultimul recensământ

    În timp ce mai bine de jumătate din populaţia de 10.5 milioane de cetăţeni cehi a refuzat să îşi declare apartenenţa la o religie, mai mult de 15.000 de oameni s-au declarat cavaleri Jedi la ultimul recensământ efectuat în Cehia.

    Între statisticile adunate la recensământul organizat în luna martie a acestui an se numără şi puţin peste un milion de persoane care s-au declarat catolici şi 707.649 de persoane care, deşi cred în Dumnezeu, au spus că nu aparţin niciunei religii, scrie Sbs.com.au.

    “Multe persoane au aderat la valorile morale ale cavalerilor Jedi din saga Star Wars”, a declarat un purtător de cuvânt de-al Oficiului de Statistici din Cehia. Susţinători ai acestei credinţe s-au declarat şi în alte ţări, precum Noua Zeelandă, Australia, Canada şi Marea Britanie.

    “Cinsprezece mii de aderenţi, cât populaţia unui orăşel mic, nu este un fenomen social care poate fi neglijiat”, a explicat Stanislav Drapal, şef al biroului de statistici. Doar în capitală s-au declarat 3.977 de astfel de credincioşi în cultura Jedi, credincioşi care reprezintă 0.31% din populaţia Pragăi.

    Cavalerii Jedi sunt un ordin al apărătorilor păcii din seria Star Wars ai cărei membri sunt cunoscuţi pentru puterile mentale cu ajutorul cărora folosesc “Forţa” pentru a mişca şi controla alte obiecte. Ordinul acestor cavaleri i-a molipsit pe mulţi dintre fanii filmului, un număr mare dintre aceştia alegând să-şi trăiască viaţa după filosofia de viaţă Jedi, credinţă care se află la graniţa dintre mai multe religii.

    http://www.gandul.info/international/peste-15-000-de-cehi-s-au-declarat-cavaleri-jedi-la-ultimul-recensamant-9070042

    “Alex

    Filmul Stăpânul Inelelor / Comentariu făcut de Enkidu

    Stapanul Inelelor e vadit un film de inspiratie masonica si incarcat ca atare cu simboluri si semnificatii de sorginte oculta. Si LOTR Intoarcerea Regelui mi-e ca se refera la intoarcerea unui unic imparat despre care banuim cine este. Sunt mai multe de scris pe acest subiect.

    http://www.timesofisrael.com/are-tolkiens-dwarves-an-allegory-for-the-jews/

    Cine e familiarizat cu ritualurile de initiare masonice va recunoaste in evolutia lui Gandalf din LOTR ideologia din spatele initierilor masonice. Poarta din muntele Moria ( alta rezonanta biblica) cu parola, tutorele, lupta cu monstrul interior – asa numitul balrog -, urcusul pe munte, Gandalf the Grey – Gandalf the White, Fratia, Ochiul care trebuie distrus. Golum e golem si reprezinta lupta cu patimile, ispita si tentatia intre carnal si spirit pe care trebuie sa o duca fiecare mason. Golum e alter-egoul lui Frodo si de asta si piere impreuna cu inelul in foc(inelul e ispita puterii, la care , se zice, sunt ispitit masonii,). Stewartii care nu au dreptul la domnie si care va fi recastigat de the King.
    Oricum in Hobitul e clara paralela intre dwarfi si evrei, intoarcerea in taramul natal pierdut in urma lacomiei( aluzia oare la iubirea de arginti a evreilor?). Peregrinarea printer straini – evreul ratacitor- si reintoarcerea cu ajutorul “inteleptului” si marelui magician Gandalf si a micilor hobiti, in cazul de fata poporul britanic.

    Fratia inelului contine 9 membri:

    http://www.esoterica.ro/2008/11/ales-printre-cei-noua/

    Cu gradul de Maestru ales printre cei nouă, se deschide o serie de trei grade succesive în care apare vocabula ales. Acest grad a apărut la jumătatea secolului al XVIII-lea, într-un climat spiritual în care denumirea de ales se răspîndea cu destulă rapiditate. Gradul de ales printre cei nouă este unul dintre cele mai vechi grade înalte, iar semnificaţia sa generală este în raport cu legenda lui Hiram.
    Prima intamplare semnificativa dupa constituirea Fratiei are loc la intrarea in pestera din Muntele Moria. Intrarea in pestera din film seamana izbitor cu cea din simbolistica masonica, are aceleasi stele pe frontispiciu si ce e cel mai ciudat ca accesul se poate face doar cu o rostirea unei parole, parola care in initierea masonica este incredintata calfei de catre maestru.
    Ca şi semnele care servesc la a deschide porţi secrete, cuvintele masonice “sînt cuvinte cheie, care la rîndul lor, deschid accesul spre anumite mistere”. Cuvintele sînt parte integrantă a ritului, aparţin materialului simbolic al masoneriei. Prezentînd cuvintele sacre şi cuvintele de trecere în masoneria albastră, Jean-Jacques Gabut face numeroase paralele cu alfabetul ebraic şi semnificaţiile literelor acestuia. La gradele înalte, numele lui Dumnezeu este omniprezent, sub toate numele posibile care i-au fost atribuite în tradiţia iudeo-creştină.

    http://www.esoterica.ro/2009/02/simboluri-masonice/

    De ce trebuie cei 9 fratiori sa intre in pestera? Pentru ca in initierea masonica pestera reprezinta locul unde lumina este contempaltă în mijlocul tenebrelor, ca loc unde candidatul trecînd prin proba pămîntului pătrunde în mijlocul forţelor creatoare.

    Side asemeni:

    Peştera poate fi asimilată cabinetului de reflecţie, acea probă a pămîntului, prima din ritualul de iniţiere, dar peştera este prezentă explicit în ritualul masonic la gradul de ales printre cei nouă, iar legenda acestui grad lasă să se întrevadă duplicitatea marilor simboluri, în cazul nostru al peşterii: pe de o parte, întunericul şi ignoranţa, eroarea şi intoleranţa care învăluie lumea, înlănţuind-o asemenea umbrelor din mitul lui Platon şi care vor dispărea în lumina răspîndită de masonerie; pe de altă parte, la lumina palidă a opaiţului, a lămpii, peştera a devenit adăpost pentru unul din ucigaşii Maestrului Arhitect. Urma imemorială a crimei bîntuie inconştientul şi se ilustrează tocmai prin imaginea unei văgăuni. Simbolismul purităţii apei, al pedepsirii celor vinovaţi de opresiune şi crimă cu ajutorul pumnalului reprezentat pe şorţ şi ca bijuterie a gradului, al alungării tenebrelor cu ajutorul lămpii sunt tot atîtea teme asupra cărora candidaţii sunt invitaţi să mediteze.
    Unii interpreţi ai ritualurilor masonice afirmă că gradul 9, cel de ales printre cei nouă, deschide un nou parcurs în progresul iniţiatic al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat.
    Depăşind stadiul tenebrelor peşterii, fiecare trebuie să rămînă stăpînul lui însuşi, probînd în toate exerciţiul dreptăţii cu inima eliberată de orice ură.

    Asemanari intre cele 2 porti:

    http://www.darkstar1.co.uk/ring.html

    De ce denumirea de Moria? Pentru ca este identificat cu Muntele Templului si nasterea masoneriei are loc in tenebrele de sub primul templu de pe muntele Moria. Pentru ca este locul sacrificiului lui Isaac, al locului unde acesta a visat Scara conform traditiei iudaice.
    “Şi Dumnezeu i-a zis: “Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!”

    http://www.gotquestions.org/mount-Moriah.html

    “lastunnegru

    ManolescuBD

    Transcript din conferinţa Părintelui Mihai-Andrei Aldea: “Stăpânul Inelelor, este un film foarte duhovnicesc, foarte folositor. Ştiţi ce este cel mai important în acel film? Faptul că cei care sunt de partea răului, sunt enorm de mulţi şi enorm de puternici. Cei care sunt de partea binelui, sunt foarte puţini; dar nu se dau bătuţi. Nu se dau bătuţi chiar atunci când nu mai există absolut nicio nădejde. Preferă să moară luptând de partea binelui, decât să-şi plece capul şi să treacă de partea răului

    ——————————————————————————————————————————————-

    Asa fie oare ???

    Stapanul inelelor.

    Aragon care este de partea binelui cheama Armata Mortilor ca sa lupte alaturi de ei in batalia cu monstri.

    Oameni morti nu umbla aiurea singuri dupa moarte. Ajung ori in rai or in iad. Morti de pe pamant sant de fapt diavolii care inseala oameni luind forma celor morti.

    LOTR The Return of the King – Extended Edition – The Paths of the Dead Part 2

    https://www.youtube.com/watch?v=JB7-4GKq4qs

    minutul 1:20

    Aragon ( catre regele sordatilor morti ): I summon you to furfell your oath.

    Aragon ( catre regele soldatilor morti ): Eu te chem sa iti indeplinesti juramantul.

    minutul 1: 50

    Aragon ( catre regele sordatilor mortii ): Fight for us and regain you honor. What say you.

    Aragon ( catre regele sordatilor mortii ): Luptati pentru noi si recastigativa onoarea. Ce parere aveti despre asta.

    Minutul 4:50

    Regele soldatilor morti acceta sa lupte de partea lui Aragon.

    Battle of Pelennor Fields 3 / 3 HD

    Batalia de la Campiile Pelennor

    https://www.youtube.com/watch?v=CqFrS417OnE

    https://www.youtube.com/watch?v=xP8tFFJrtXU

    Aragon fiind de partea binelui cere ajutorul soldatilor morti ( diavolului ) contra armatei monstrilor ( diavolului ) si castiga batalia de pe Campiile Pelennor apoi ii elibereaza pe soldati morti ( diavoli ) de juramantul lor si ii lasa sa se duca in pace.

    Sper ca sa cineva sa ii arate parintelui Mihai Andrei Aldea si parta asta din filmul Stapanul Inelelor care nu este film cu folos duhovnicesc.

    ManolescuBD

    Daca vrei pune la baza tuturor lucrurilor tale pe Domnul Iisus Hristos si credinta crestin ortodoxa in toate lucrurile care le vei face si gandi si totul o sa fie bine pentru tine si pentru alti si nu o sa ratacesti niciodata ci mereu vei merge pe calea cea buna.

    “Paul222

    Foarte bine punctat. Ar mai fi multe de zis dar as vrea sa adaug doar un detaliu esential. In acest film, in oricare din cele 3 parti, nu exista un pol de putere al binelui. Insa exista cel al raului Sauron, ochiul atotvazator. Gandalf, Elfii, Frodo, sunt toti exponenti ai partii binelui insa nu sunt ajutate/inspirate de nici o supraforta ci doar de propriile forte ceea ce ma face sa cred ca filmul imputerniceste in mod voit propria persoana, facandu-ne pe toti sa credem ca putem deveni salvatori daca am avem suficienta vointa fara a mai avea nevoie de Harul sau ajutorul lui Dumnezeu. Adica aceeasi doctrina ca si budismul, religia new age, satanismul si altele. Cum sa existe o lume unde cea mai puternica entitate este diavolul iar Dumnezeu nu exista?”

  19. @emanuel:

    ‘eu personal nu vizionez astfel de filme’

    Tipic. Sa vorbesti mult si sa nu stii despre ce vorbesti.

    ‘nu am observat vreun folos duhovnicesc la cei care l-au vazut’

    Eu una nu stau cu ochiul pe evolutia duhovniceasca a altora. ‘Doctore, vindeca-te mai intai pe tine insuti!’

  20. @Mirela:

    corect de 100 de ori.

    Ma amuza cd aud, de ex, consideratii de acelasi gen despre Vrajitorul din Oz – masonerie mascata, simboluri de nu stiu-care… ?? despre ce vbim de fapt??? Alegoria e simpla si transparenta-cristal in povestioara aia: ca sa atingi un obiectiv, ai nevoie de minte inima, curaj, fidelitate si nu tr sub nici o forma sa te abati de pe Cale. Daca faci toate acestea, vei descoperi ca Dumnezeu ti-a dat resursele necesare depasirii obstcolului, pe care le aveai, dar nu le stiai.

    Pai normal ca apar vrajitoare in povesti – pt ca ele exista si in realitate! Povestile despre care vbim te invata de fapt cum sa invingi puterile oculte ale raului – cu minte, inima, curaj, fapte bune (care sunt rasplatite) si ajutor de la puterile cele bune trimise sa ne ajute (ca nu le zice ‘sfinti’ si ‘ingeri’ nu inseamna ca nu despre asta e vorba).

    Eu nu zic ca noi, crestinii, sa nu fim vigilenti la raul din jur. Dar sa il vezi in absolut orice, inclusiv acolo unde este bine! – asta nu face decat sa ne arunce in ridicol si, pe buna dreptate, sa devenim prilej de sminteala pt ceilalti, mai ales pt bietii copii. Nemaivorbind ca ne priveaza pe noi insine de viziunea corecta: lumea lui Dumnezeu este o lume plina de viata, variatie si culoare! Nu este o lume in alb si negru.

  21. @Emanuel:

    intre Steinhardt (cu care nu ma mira ca nu sunteti de acord, desi omul a avut o viata sfanta si nu, nu e ecumenist) si pr. Aldea (care credea ce spune, pt ca el insusi a scris o carte inspirata de ‘Stapanul…’, ‘Drumul spre Vozia’, o carte pe care v-o recomand calduros daca aveti copii), pe de-o parte, si diversi comentatori (fie ei si simpatici), pe de alta, dati-mi voie sa ii aleg pe primii. Multumesc! 🙂

  22. *continuare de la http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/12/10/pe-ce-da-banii-ministerul-educatiei-jocuri-video-experimentale-pentru-tratarea-preventiva-a-depresiei-la-copii-clujul-capitala-psihologiei-cu-staif-concluzia-profilului-psihologic-al-popo/

    @doroteea

    Nu cred ca e cazul sa-l contrzicem pe Lucian.Omul a fost un mare filo-”Stapanul inelelor” si fiind din bransa,cunoaste bine cum sta treaba.Eu cunosc fimul doar din relatari.Majoritatea l-au placut foarte mult,dar la fel de mult le-au placut Harry Potter sau Razboiul Stelelor.

    Deci faptul ca occidentali “s-au regasit” nu mi se pare absolut deloc relevant,caci in acelasi timp se regaseau si in Harry Potter si in alte productii vadit necrestine.

    Ori vorbim despre Dumnezeu si Iisus Hristos deschis ori macar nu ne propagam inventiile .

    “Fat-Frumos din lacrima” a fost o creatie 100% originala a lui Eminescu,deci nu neaparat a poporului roman,la fel ca si Luceafarul(pe care unii vor neaparat sa-l transforme in alegorie crestini).

    Noi ,crestinii ortodocsi din zilele noastre suferim de un complex prin care vrem neaparat sa facem crestin si ortodox filme,carti etc care nu aveau nicio legatura ,in loc sa promovam traditia cea strabuna pe care oamenii o cauta cu atata putere.
    Poate ca daca occidentalilor li s-ar fi aratat ortodoxia pura,ar fi fost fascinati cu adevarat,asa cum ne-o demonstreaza miscarea parintelui Serafim Rose(care nu era un “extremist” ,dar nu a admis ca traditia cea veche sa fie modificata cu nicio centima,lucrul care i-a atras cu adevarat pe occidentali) .

    Admin cizeleaza parerea ta cu parerea lui Lucian.”Calea de mijloc”…

    Si eu pot sa va spun ca am fost un mare fan al anime-ului(desen animat japonez) Death Note la vremea adolescentei.Actiunea viza un tanar din Japonia extrem de inteligent dar scarbit de lumea degradanta din viata de zi cu zi.Aici intervine supranaturalul,in care un Inger al mortii(Shinigami) plictisit de starea lui,isi arunca Carnetul Mortii in lumea oamenilor.
    Si astfel tanarul va ajunge sa se considera Dumnezeul unui lumi in care el poate judeca criminalii.Un detectiv misterios se sesizeaza si porneste in cautarea lui,neputand concepe ca cineva poate lui locul Lui Dumnezeu(probabil era vorba de un dumnezeu local,desi in introducerea fiecarui episod erau prezente stilizari ale unor picturi renascentiste despre creatie)si poate judeca.Tanarul ajunge sa fie un pericol si pentru propriile rude si proprii prieteni,ajunge ,putem spune,posedat de duhul justitiarismului preschimbat scapat total de sub control.In final,se va “sinucide”,iar normalitatea se va reinstala.

    Si de aici poti sa tragi invataminte numeroase(daca urmaresti seria in intregime),insa acum nu mai reprezinta mare lucru pentru mine,odata cu trairea in Dreapta Credinta.
    Cei care vod neaparat sa vad seria ,pot sa caute “Death Note” subtitrat in romana.

  23. E ceva demonic acel ochi.Am vazut si prima parte din Stapanul inelelor.De ce nu au amplasat triunghiul care include un ochi uman simbol al Sfintei Treimi?

  24. Are dreptate Vela Gheorghe.Nu exista nimic crestinesc in aceste filme.Hobiti -creaturi mitice pagane.In Stapanul inelelor apare un vrajitor reprezentant al binelui.De ce nu este un preot care crede in Hristos?Sunt oculte filmele astea .La un pagan nu prea ai ce sa gasesti.Il tolerezi cu speranta ca va crede si el in Dumnezeu.Prima porunca data lui Moise este:Eu sunt Domnul Dumnezeul tau , sa nu ai alti dumnezei afara de mine.

  25. Daca aceste filme din categoria „Stapanului inelelor” fac bine crestinilor ortodocsi sporind ravna lor catre cele sfinte, si dragostea catre Dumnezeu si aproapele, daca aceste filme ii odihnesc pe crestini si reprezinta o sursa vie de intelegere a luptei dintre bine si rau, dintre adevar si minciuna, dintre dreptate si nedreptate, si reprezinta si un indemn de luat in seama de a fi de partea binelui si de a-l marturisi cu curaj si indrazneala, chiar daca filmele contin elemente de magie, vrjitorie, simbolistica oculta si demonica, cine sunt eu ca sa ma impotrivesc? :}}}}

    http://www.doxologia.ro/apostol/ap-ii-petru-1-10-19

  26. Am citit multe articole de pe pagina Acasa si am incercat cateva comentarii.Acolo este esenta ortodoxiei si este bine ce zice.

  27. @mirela “toate basmele sunt fantastice si ocultism gasesti in multe, de la Alba-ca-Zapada, unde regina mama face vraji sau alte basme unde o vedem ca se suie pe matura, prepara licori, si face descantece, pana la Cenusareasa, unde o zana o transforma intr-o printesa, de la povestea porcului care se da de trei ori peste cap, la printul transformat in broscoi sau la padurea fermecata. E plin de vraji si de farmece. Vad ca si Peter Pan si vrajitorul din Oz sunt acuzate a fi fost create de persoane implicate in ocultism, masonerie si teosofie.”

    Acum ati ajuns la aceasta concluzie? Diferenta dintre povestile occidentale si cele locale le-am sesizat de multa vreme (Peter Pan ,Vrajitorul din OZ sunt povesti create totusi recent,fara sa provina din timpuri stravechi ,asa cum provin de pilda mitologiile nordice).

    Ce ne spune Sfantul Nicodim Aghioritul? Exact,sa nu dam crezare basmelor si sa nu mai fim ca tancii cei fara de minte .Desigur ca in cazul respectiv era vorba despre “Legendele Olimpului”,dar oare in “Eroii” nu vedem nenumaratele virtuti adunate la un loc?

    Oricum,aceasta discutia s-ar fi incheiat imediat cu raspunsul “Nu ma uit la televizor.L-am aruncat din casa ” .In mod cert ca SI a fost popular datorita trilogiei,dar a devenit exagerat de popular datorita filmului .
    Deci,daca tot aveti o intelegere superioara fata de noi a ceea ce este “frumos”,macar dati-i cartea la copil,caci multi au vazut filmul si putini au citit cartea.

    Cert este a influentat enorm oamenii care au inceput sa se creada din “Regatul de Mijloc” .Deci admin avea perfecta dreptate cu manipularea .

    Are cineva impotriva desenelor Disney(transmit nenumarate virtuti si macar nu contine monstri ,desigur,nu prea au fost inventate de un “catolic fervent”)? Probabil ca nu,dar nu stim ce sta in spatele lor(ma rog,in industria filmelor si a benzilor desenate a excelat poporul cu perciuni-sper sa nu fiu dat in judecata de CNCD):
    https://deveghepatriei.wordpress.com/2011/06/02/walt-disney-interese-criminale-si-tehnici-de-programare-mentala/

    Cand duhovnicii ziceau ca in vremurile din urma ar fi bine sa ne retragem undeva la tara,cu o gradina proprie,animale etc cred ca se refereau la timpul de acum.Cei care sunt obisnuiti de acum cu viata austera (asa cum recomandau toti Sfintii ) vor avea sanse sa treaca de urgie. Si noi vorbimde “Stapanul inelelor” ca film cu folos duhovnicesc…patetic.Ar fi trebuit sa-l prezentam unui duhovnic imbunatatit sa vedem cu reactioneaza.

    Cand patriarhul imbunatatit Pavle al Serbiei spunea ca in functie de ce ai in cap,asta si vezi era un cut totul alt context(mersul in autobuz cu fete imbacate provocator) .Nu cred ca e cazul sa spunem ca televizorul e rau in functie de mintea noastra(chipurile,daca e stricata vedem televizorul ca ceva rau dintru inceput),dupa parerea unora.Asa ca parerea unora cum ca televizorul e rau dintru inceput si e de evitat sa-l aprindem,cade,caci nu,are filme “de folos”.Acelasi lucru se poate spune si de PC,cu mentiunea ca zombificarea nu merge asa usor(chiar prin simpul fapt ca interactionam,scriem,ne gandim la ceea ce vedem etc) .
    Acest rationament (cateodata pervers,ca se ne scuzam atasamentul fata de un anumit lucru) se poate aplica atunci peste tot.Caci,nu-i asa,mintea buna vede peste tot bine,iar cea rea vede maleficul(desi televizorul e o inventie cert malefica,iar in general duhovnicii actuali au atentionat oamenii despre acest aspect) unde “nu e”.Vedem conspiratii,evrei,Noua Ordine…dar, nu-i asa,nu avem noi gija de viata noastra duhovniceasca.

    Imi pare rau ca sunteti “asa de oripilata” de domnul Vela,aveti o masura duhovniceasca inalta.Daca domnul Vela este un incepator in alde din astea,il luati frumusel de mana si ii explicati cum sta treaba.Nu va mai oripilati de “lipsa de dragoste”(caci nu,parca asta propovaduia si raposatul Corneanu) fata de semeni.
    In fine ,in Atitudini a aparut un artico excelent intitulat “De ce nu au ereticii martiri? “.Se refera la cei care mureau pentru o erezie.Raspunsul vine vehement,fara o umbra de indoiala.
    Acest aspect l-a arata clar si cartea “Zeul tolerantei” .Mai ales cand tu,autor romano-catolic reinvii imaginea unei mitologii sangeroase.

    Vorbim despre basme,popoare pagane,dar uitam ca mitologia nordica fascineaza si e sangeroasa,ca doar nordicii nu erau un exemplu de virtute pentru alte popoare.Asta e purul adevar.Elfi,trolli,Asgard,Valkyrie,Aesir,Walhalla,Odin,Thor,Loki etc.Cat nu i-au persecutat nordicii pe crestini…si noi ca niste nebuni reinventam si aducem mitologia nordica in fata crestinilor,in loc sa o lasam trecutul sumbru .

    “Sa stii ca si paganii au virtuti, chiar daca nu au botezul crestin.”

    Am fost avertizati .Si suntem facuti de rusine cand paganii au mai multe virtuti… cresterea noastra sa fie cu DUmnezeu,nu adoptand elemente pagane.

    Fara o pregatire duhovniceasca temeinica(dobandita in familie,dar se pare ca ne place mai mult sa nu “izolam ” copilul de lume…dar o facem intr-un mod total gresit…asta e si dezavantajul mahor in a trai intr-un oras) cazi usor citind sau vazand astfel de filme.

    “Si, te intreb, oare esti tu mai intelept decat acesti parinti, sau oare parintele Aldea nu stie ce spune? Si de vorbele sale ai oripilat?”

    PE acest subiect prefer ceea ce e scris in Scriptura si ceea ce ne-au spus Sfintii Parinti.E de apreciat si munca celor care arata cata munca le trebuie acestor producatori de filme ca sa manipuleze turma de oameni

    “Ei, asta-i buna, sa ajungi sa negi existenta lui Dumnezeu, dupa ce te uiti la un basm… Poate doar daca esti slab de minte. ”

    Una e un basm ,alta e o mega franciza ,multi-premiata,apreciata si comentata .Cadem deja in penibil.Cand unii au ajuns sa se declare “locuitori ai Regatului de Mijloc” si altii “cavaleri Jedi” …

    “Cum sa aibe trilogia Stapanul Inelelor referire la Hristos, la crestinism, cand s-a dorit a fi o legenda, o poveste, o poveste dintr-o alta lume, cu elfi, pitici, troli? ”

    Cu un autor care avea o pasiune stranie(pentru mine)de a inventa limbaje…e adevarat ca pe WIki scrie pe-acolo ca a fost dezamagit un pic de C.Vatican II,de Hitler,de Stalin,de felul in care s-au purtat Aliatii…dar asta nu il facea mai deosebit decat altii care gandeau la fel.Altminteri,raspunzandu-le nazistilor,spunea ca “ar fi cu adevarat mandru sa aibe descendenta evreiasca si ca are multi prieteni evrei” .De la a nu aplauda Holocaustul la a declara “ca ai fi mandru sa ai descendenta evreiasca ” e cale lunga(evreii fiind in general luptatori impotriva Lui Hristos-Dumnezeu,numai in cazul in care s-au convertit sincer) .

    “In cate povesti se vorbeste despre religie si despre Dumnezeu, sau vreo referire la Hristos sau la crestinism ?!? ”

    Pai Sfintii au spus sa nu credem basmele.Simplu.
    Numai ca o buna parte dein basmele romanesti au si influenta vadit crestina,datorita crestinarii dacilor locali.Sa ne gandim numa’ la baladele Miorita si Mesterul Manole(Emanuil) (interpretate de profesori numai in mod alegoric).

    “Raul acolo nu a fost invins tot cu rau, caci nu prin vrajitorii a fost invins personajul malefic, ci prin doi hobbiti (pricajiti), dar care insa au dat dovada de mai multa tarie (umana, morala)”

    Mai sus am vorbit.Raul invins cu ajutorul Armatei Mortilor?

    Imi pare rau,dar Sfantul Iustin Popovici ne-a aratat ca scriitorul reprezentati pentru noi este Dostoievski.Prefer sa ascult de Sfantul Iustin.Pe langa faptul ca nu am fost niciodata atras de fantasy sau SF.

    @admin Invatamintele duhovnicesti si lecturile folositoare nu le fac in general pe calculator(decat foarte rar).Prefer linistea din casa.
    Intru in general sa vad stirile,si cand
    vad(raportandu-ne la preferinta parintelui Aldea,pe care il respect) o discutie atat de inutila…si partizani atat de infocati,zicandu-ne ca ,chipurile,datorita PACATELOR ,noastre vedem totul “negru”. Cad de “oripilati” s-au aratat unii de comentariul lui Vela Gheorghe,omul avand,evident cele mai bune intentii,nefacand pe partizanul.

    @doroteea

    ” In primul rand actiunea este plasata intr-un timp imemorial, dinaintea venirii lu HRISTOS. Ce nu e clar?”

    Atunci totul e clar.E un film despre virtuti,insa in niciun caz despre crestinism.Crestinismul nu aparuse…

    “Pun ramasag ca daca ar fi fost scrisa de Eminescu (de ex.), toti care contestati filmul ati fi dat buluc care mai de care sa identificati conexiunile crestine din carte/film!”

    O da,mintonas.Prefer cuvintele lui Eminescu despre tara(inclusiv frumoasele poezii despre tara) si publicistica sa,vadit neglijata .
    Nu cred ca are cinevii dubii ca la inceputul sau creational Eminescu era influentat de scrierile lui Schopenhauer .Nu stiu unde bati.Am mai spus ca “Fata-Frumos din lacrima” e O CREATIE A LUI EMINESCU,nu ceva cules din popor(poate doar cu inspiratie) .Eminescu de altfel a scris un fel de Faus romanesc(Sarmanul DIonis) .

    “tot acest imens si fecund bazin cultural al lumii, care trimite la bazele valorice existentile (si deci DIVINE, DUMNEZEIESTI) ale fiintei umane ”

    O viziune cat se poate de ecumenista si corecta.Mitologiile complet pagane si uneori sangeroase trebuie abandonate de omul nou,crestin.Nu terfelea oare Sfantul Ioan Hrisostom “Republica” lui Platon,desi nu a negat intelepciunea vechilor greci(printre care,unii ca Sofocle au prezis ca Dumnezeu nu e decat unul) .Recomand “Literatura in lumina ortodoxiei” de Sergiu Ciocarlan.

    Caci si “Divina Comedie” poat fi numita lucrare fundamental crestina,cand de fapt este calatorie condus de diavol a lui Dante.

    “Tipic. Sa vorbesti mult si sa nu stii despre ce vorbesti.”

    Nu,co-i fi tacanit.Am cartile,si cred ca o sa le citesc,dar nu in acest moment.E usor sa vorbiti,dumneavostra,care siti despre ce vorbiti pe toate subiectele…

    “Eu una nu stau cu ochiul pe evolutia duhovniceasca a altora. ‘Doctore, vindeca-te mai intai pe tine insuti!’”

    Ce am zis si ce ati inteles…ziceam doar ca prietenii mei de scoala nu au devenit cu o centime mai credinciosi dupa ce au vizionat SI.Ba mai mult ,intr-una din discutii am dedus ca un coleg a inteles doar “aia rai,aia buni,bataie,castiga binele,sfarsit”.Credeti-ma pe cuvant,daca le-as fi dat Ostrovul l-ar fi scuipat pe jos.

    Nu exista scuza : “Doamne,nu am ajuns la crestinism ca nemilosii astia tot imi dadea cu Ostrovul si Sfinti,in timp ce au vroiam sa ajung la tine prin Stapanul Inelelor,ca eram incepator”.Ne-am juca cu Dumnezeu daca gandim astfel.

    “intre Steinhardt (cu care nu ma mira ca nu sunteti de acord, desi omul a avut o viata sfanta si nu, nu e ecumenist) ”

    A fost ,iar cartile sale principale demonstreaza fara echivoc.Desigur ca asta e un subiect rar abordat,ivand in vedere ca ales ortodoxia.Avand in vedere ca a ramas in manastire,evident nu avea cum sa fie varf de lance al ecumenismului,insa chiar el spunea cat il apreciaza pe erizarhul Athenagora si pe Olivier Clement.

    Totusi,cel mai pertinent raspuns l-am primit pe saccsiv:

    “Aurora said,

    Cred ca Parintele Steinhardt nu trebuie tratat in cheie ecumenista sau anti-ecumenista dupa cum gandim noi astazi. La vremea respectiva ecumenismul de abia se intrezarea si nu parea sa devina candva un pericol pentru ortodoxie. In plus noi trebuie sa tinem seama de conditiile in care au trait detinutii din temnitele comuniste si cat de mult i-a infratit suferinta. Steinhardt s-a botezat ortodox, asta conteaza, mai putin simpatiile lui fata de alte confesiuni. Putea sa fie si el un jidov duplicitar ca Wurmbrandt, dar nu, el a iubit Ortodoxia si marturisirea. Sa nu ne smintim cand auzim ca ii placea opera Jesus Christ Superstar sau ca il admira pe Dale Carnegie. A fost un intelectual rafinat, un om de cultura si intotdeauna intelectualii sunt supusi ispitelor de a cocheta cu mai multe curente de gandire. Am cunoscut in tinerete un parinte foarte ravnitor, un om jertfelnic cum rar mi-a fost dat sa intalnesc, Parintele Paulin Lecca. A fost un mare admirator al lui Dostoievski despre care a si scris, dar am gasit in scrierile lui si laude pentru catolici. El a fost si a ramas un parinte ortodox care avea darul lacrimilor, dar a avut deschidere fata de oamenii cu viata curata, indiferent de apartenenta la o alta confesiune. Nu s-a pronuntat niciodata in favoarea catolicismului, dar daca gasea in randul lor oameni vrednici nu ezita sa-i laude.
    Desigur noi nu mai avem acum ragazul de a citi tot ce ne cade in mana, nici n-ar fi indicat. Trebuie sa folosim la maxim timpul care ne-a mai ramas pentru lectura strict ortodoxa si pentru lupta impotriva sincretismului. Trebuie sa avem dreapta socotinta, chiar Steinhardt spunea asta, si nu putem s-o dobandim decat prin rugaciune si zdrobire de inima. Sa le iertam marilor duhovnici micile ”derapaje” si sa luam de la ei numai ceea ce serveste luptei noastre celei bune.”

    ” pe de alta, dati-mi voie sa ii aleg pe primii. Multumesc! :)”

    Dintre parintele Steinhardt si parintele Aldea si numerosii parinti duhovnicesti care aduc aminte despre subtila inselare demonica ,ii aleg fara sovaire pe ultimii.

    Asa cum Sfantul Ignatie arata cat de eretica este cartea “urmarea lui Hristos”,care era pe fata crestina,si apreciata de numerosi ortodocsi.

    Cartea de baza este “Despre inselare”.

    P.s: oare ortodocsii care vorbesc despre piramidele din Bucegi,de daci si zamolxism,despre originea naostra pura,despre basmele minunate (cum ar fi alde Funar) nu sunt buni?

  28. Daca cei care au creat basmele din vechime credeau in Dumnezeu nu il mai trimitea Dumnezeu Tatal pe Fiul sau in lume pentru salvarea ei.Cei din vechime erau pagani se inchinau la idoli faceau vrajitorii, sacrificii umane ,orgii, etc etc.Sunt frumoase basmele , atractive filmele astea de acum cu vrajitori salvatori ai omenirii dar fara sa vrei daca te uiti prea mult incepi sa crezi intr-un substitut al binelui altul decat Dumnezeu si iar nu-i bine.

  29. Fratilor,

    Pe subiectul acesta mai spun doar atat. Cand doi spun despre aceeasi treaba lucruri diferite sau contrare, atunci fie amandoi gresesc, fie cel putin unul greseste. Fiind atat de simplu eu va invit sa stam cu scrierile lui Tolkien pe masa. Le am chiar aici. Toate. Ecranizarile toate. Sa le punem dimpreuna in lumina Adevarului.

    Se poate ca Parintele Steinhardt si Parintele Aldea sa fi zis de bine la adresa acestor scrieri fara sa fi cunoscut imaginea intreaga a “operei” tolkiene. Respectul si aprecierea mea pentru parinti nu scade. Iar aici, aceasta discutie se poarta in necunostinta de cauza. Asta nu e bine deloc.

    @ Nicolae: subscriu la ce ai afirmat pe tema asta.
    @ Vela Gheorghe: idem, asa consider si eu.
    @ Minodora Marin: idem, consider foarte important ce ai spus.
    @ Raluca: articolele abordeaza lucruri foarte importante. Le stiu pentru ca m-am ocupat cu ele din interior. Cei dornici, pot sa aprofundeze elementele oculte si din scrierile “colegilor de club” ai lui J.R.R.Tolkien.
    @ Emanuel: idem.

    Incerc sa-mi fac punctuale remarcile:
    1. Cine crede cu incapatanare ca aceste scrieri sunt “doar o poveste” nu prea are posibilitatea sa inteleaga ce incerc sa expun aici. Si ce corect sustin unii din frati mai sus. Altfel spus, acestea sunt doar povesti in masura in care “Alba ca zapada” e doar o poveste, desenele Disney sunt doar desene animate si “Alchimistul” (de Coelho, sau nenumarate altele) e doar o carte scrisa bine. De altfel, toate acestea – si alte miriade de exemple – promoveaza lucruri morale aparent similare crestinismului. Dar nu o fac. Ci sunt de inspiratie demonica. Iar toate acestea cand sunt realizate, nu sunt realizate aleatoriu, ci muzele lucreaza. Aceleasi sunt muzele in care credeau si paganii antici ca-s duhuri care inspira si modeleaza idei. Si o fac.
    2. Putem intinde lista oricat. Si facand o analiza comparativa sa incercam sa evaluam sincer propriile pareri si atasamentului nostru interior fata de ele.
    3. Majoritatea ideologiilor din afara Bisericii lui Hristos au fost popularizate si diseminate in masele largi prin altceva decat prin tratate de dogmatica sau ideologie: prin povesti. Alegorii, evidente sau subtile, etc. Si e o diferenta mare intre fabricare si diseminare ca in acest caz si “Miorita” sau “Beowulf” care a aparut natural, devenind in timp si in cuibul unor culturi milenare.
    4. Aparati valorile morale utilizate in scrieri. Intr-adevar, chiar au efect de inraurire asupra sufletului, de aceea hranesc multe, multe sute de milioane de suflete din lumea de azi. Cand oamenii merg sa vada filmele si citesc sau recitesc scrierile inseamna efectiv ca de acolo se hranesc. Ori daca pentru un necrestin putem intelege ca e ceva ca primeste de acolo oarece hrana, asa cum e ea, pentru un crestin intrebarea e simpla: care e nevoia lui, de se hraneste din scrierile lui Tolkien?
    5. Asta e un caz clasic nu de aruncat apa cu tot cu copilul din covata, ci de inghitit carligul cu tot cu momeala. 
    6. Iar eu imi regasesc in “argumentele” voastre “argumentele” mele; pe care le foloseam identic, la litera, despre aceste lucruri; dar pe vremea aceea eram ucenic pretendent la unul dintre cei mai renumiti vrajitori din vremurile noastre. Literalmente. Nu scamator, nu iluzionist.
    7. Acela la randul lui elogia scrierile lui Tolkien si sursele sale de inspiratie. Dupa cum fac mai toate grupurile si indivizii practicanti de vrajitorie, new age, neo-paganism, etc.
    8. Oare nu sunt unii care se sacrifica pentru diferite lucruri, chiar pana la jertfa suprema? Despre aceia ce spun Sfintii Parinti?
    9. Iar a se folosi cineva prin includere a unor acte atat de nobile, imbracand cu ele ca si cu o haina amagitoare otrava de sub ea este o metoda foarte folosita si preferata de draci, cand ii inspira pe oameni.
    10. Cine are impresia ca oricare dintre scrierile sau ecranizarile acestora amintite si alte asemenea sunt doar carti dragute care sustin lucruri morale si inaltatoare intr-o atmosfera de basm ar fi bine sa reconsidere. Sa mai stea sa gandeasca.
    11. Nu sustin ca basmele romanilor sunt ortodoxe. Ci am zis ca daca tot ne hranim cu asa ceva, putem gasi autenticul la noi in traditia populara. Si in folclorul multor neamuri le gasim pe ale lor, cele autentice. Fara sa apelam la ceva fabricat.
    12. Parintele Steinhardt in afirmatia sa nu face decat sa-i recunoasca lui Tolkien un merit ce tine de arta scrisului. Un merit academic, de finete si profunzime de metoda. Nimic in plus. Asta i-o recunosc si eu explicit, in caz ca nu s-a observat din ce am scris mai devreme, tot explicit.
    13. Oare cati pricep simbolistica si semnificatia dubla a acesteia in scrierile lui Tolkien? Sa vedem ce alte “valori” si duble semnificatii inghitim cu sufletul, alaturi de puternicul efect catharctic ce ni-l provoaca, facandu-ne astfel extrem de permeabili sa primim tot ce are pe langa:
    14. Prima mentiune a conceptului de “Inel” este in Silmarillion: “ ’Inelul Soroacelor’ in apropiere de portile Valmarului”. Este un siretlic, o manipulare fina a constiintei faptul ca Tolkien nu foloseste brut in trilogie elemenentele pagane si panteiste (slefuindu-le treptat, cu timpul), dar foloseste toate metodele evocative si descriptive, cu care construieste atmosfera legata strans de acele practici si credinte. Cand ti se descrie atat de puternic-evocativ un desis pagan (grove, in engleza) de exemplu, mintea face singura si insesizabil legatura cu acelea. Ca atunci cand vezi un coif roman sau un frontispiciu architectonic roman si te gandesti la intreaga civilizatie romana fara sa percepi nimic explicit in plus.
    15. “apologia în favoarea credinţei creştine întreprinsă cu ‘armele’ literaturii de larg consum” ? Sa vedem a cui apologie se face prin aceste elemente din scrierile sale:
    – “Pe cei Mari dintre aceste spirite Elfii ii numesc Valari, Puterile Ardei, iar oamenii i-au numit adesea zei. Domnii Valarilor sunt sapte. Si Valierele, reginele Valarilor, sunt tot sapte. […] Manwe si Melkor au fost fartati in mintea lui Iluvatar [Creatorul]. Cel mai mare dintre acei Ainuri care au venit in Lume a fost la inceputul lui Melkor. Dar Manwe ii este cel mai drag lui Iluvatar si-I intelege cel mai bine scopurile. El a fost desemnat sa fie, la implinirea vremii, primul dintre toti Regii: domn al taramului Arda si raduitor a toate ce salasluiesc inauntru-i. In Arda, el isi gaseste bucuria in vanturi si nori, si in toate regiunile aerului, din inaltimi pana in adancimi, de la cele mai indepartate Margini ale Valului Ardei pana la briza care sufla prin iarba. Sulimo este el supranumit, Domn al Rasuflarii Ardei. Pe toate pasarile iuti, tari in zbor, le iubeste, iar ele vin si pleaca la dorinta lui.
    Cu Manwe salasluieste Varda, Doamna a Stelelor, care cunoaste toate regiunile din Ea [Universul]. Prea mare e frumusetea ei pentru a fi spusa in cuvintele Oamenilor si Elfilor. Pentru ca lumina lui Iluvatar traieste inca in chipul ei. In lumina se afla puterea si bucuria ei. Din adancuri lui Ea a venit ea in ajutorul lui Manwe. Pentru ca pe Melkor ea il stia inca dinaunte de a se face Muzica si l-a respins, si el a urat-o, si s-a temut de ea mai mult decat de toti ceilalti facuti de Eru [“The One”, Unul]. Manwe si Varda rareori sunt despartiti, si ei raman in Valinor. Incaperile lor sunt deasupra zapezilor vesnice, pe Oiolosse, inaltimea cea mai mare a lui Taniquetil, cel mai inalt munte de pe Pamant.”
    “Asa s-a intamplat confruntarea intre Sauron si Felagund care este renumita. Pentru ca Felagund s-a luptat cu Sauron in cantece de putere [incantatii, descantece], iar puterea Regelui era foarte mare. Dar Sauron avu controlul, dupa cum se spune in [cantul] ‘Lay of Leithian’:
    El canta un cantec vrajitoresc / De strapungere, de deschidere, de tradare / Descoperind, dezvelind, tradand. / Atunci indata Felagund stapanindu-se / Canta un cantec de ramanere, / Rezistand, luptandu-se impotriva puterii, / De taina tinuta, putere a unui turn, / Si incredere nestricata, libertate, scapare. […]”
    “Iar el a privit catre ochii ei inainte ca spiritul sa iasa din el. […] Dar cantul ‘Lay of Leithian’, Eliberarea din Legaturi nu se termina. Pentru ca spiritual lui Beren la cererea ei a asteptat in incaperile lui Mandos, nevoind sa paraseasca lumea, pana cand Luthien nu veni sa-si ia ultimul ramas bun, pe tarmurile in crepuscul ale tarmurilor Marii Cea-mai-din-afara.”
    “Asadar, l-a chemat pe Beren, si dupa cum zisese Luthien in ceasul mortii lui, s-au intalnit dincolo de Marea de la Apus. […] Aceasta soarta si-a ales, renuntand la Taramul Binecuvantat, si punand inapoia ei toata revendicarea de inrudire cu cei ce locuiesc acolo. […] Asa s-a intamplat ca singura dintre Eldalie ea a murit intr-adevar, si a parasite lumea acum multa vreme. Dar prin alegerea ei cele Doua Semintii s-au unit; si ea este inaintasa a multora in care in care Eldarii vad inca, desi intreaga lume s-a schimbat, asemanarea lui Luthien cea iubita, pe care au pierdut-o.” [de fapt, zice in alta parte ca trei: oameni, elfi si maiari – ingerii din cosmogonia tolkiana – s-au unit trupeste in fiintele urmasilor lui Beren si Luthien. Despre amestecul intre firea angelica si omeneasca ce ar fi dat nastere unei ramuri noi si superioare, cercetati scrierile oculte.]
    “Melian a fost o maia, din rasa Valarilor. […] Si din dragostea lui Thingol si Melian au venit in lume cei mai frumosi dintre Fiii lui Iluvatar dintre cati au fost sau vor mai fi.” [Luthien si urmasii ei. Valarii si rasa lor sunt fiinte netrupesti care pot lua trup oricand. Maiarii la fel, doar ca-s mai mici in putere. Eldarii, adica elfii, mai mici in putere ca cei netrupesti, sunt primii fii cu trup ai lui Iluvatar, semintia cea dintai, iar oamenii au fost facuti dupa. Si in film sunt prezentati elfii ca: “nemuritori, cei mai frumosi si cei mai intelepti dintre toti”. Se mai adauga la asta cate ceva in film, dar in scrieri se expune pe larg ca elfii nu mor niciodata decat daca sunt rapusi, spre deosebire de oameni. Ca dragonii. Sau demonii, numiti Balrogi.
    “Este ceva cu acest dar al libertatii ca fiii oamenilor locuiesc doar oarecat in lume traind, si nu sunt legati de ea, si curand pleaca unde Elfii nici nu atiu. […] Dar Fiii Oamenilor mor cu adevarat, si parasesc Lumea.”
    Din uniunea trupeasca dintre cele trei rase: maiari, elfi si oameni se trage personajul principal Aragorn din trilogie. Cati stiu asta? Aragorn se trage printr-o genealogie elaborata din aceia, iar genealogia ii duce arborele inaintasilor prin razboaiele cataclismice dintre valari, elfi, oameni si Morgoth cu slujitorii lui, in care s-a incheiat prima era a lumii tolkiene. Apoi coboara prin delimitarea clara a unei rase de oameni superioare care traiesc pe o insula ridicata pentru ei in mijlocul Marii Despartitoare [similar Oceanului Atlantic] numita si Atalante [iaca si mitul Atlantisului, cu rasa sa superioara care vine apoi sa lumineze lumea oamenilor ramasa in intuneric]. Aceia decad si alt cataclism prin revarsarea marilor si furtuna violenta vine ca pedeapsa pentru rascularea lor. [iaca si momentul arhetipal al potopului]
    Si tot asa, multe, multe si grave…
    – Trasaturile diferitelor rase sunt inspirate din instoria reala, din popoare reale, fiecare cu caracteristici proprii. Recomand pentru inceput:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dwarf_%28Middle-earth%29
    – Cine vrea vede cum sunt rearanjate decupajele ca efectul final sa fie schimbarea conotatiilor lor si perceptiilor pe care le au oamenii in legatura cu diferite culturi, credinte si elemete definitorii din istoria popoarelor.
    – Pastrarea in folclor a povestilor si basmelor ancestrale e naturala si de inteles. Dar de ce ar crea un crestin o poveste si o mitologie fantastica cu puternic efect asupra maselor (constientizat si asumat), mustind de paganism si toate cele?… O negura sufleteasca acopera sufletele cand cititorul citeste sau vizioneaza aceste lucruri, una care alunga duhul din suflet. Subscriu si la ce zicea Minodora Marin…
    – Amintesc rasismul din filme si scrieri: negrii nu exista intre cei buni deloc, iar culoarea inchisa a pielii era atribuita intotdeauna orcilor si celor asemenea, intotdeauna dusmanilor. Oare in cate/ce alte scrieri de propaganda ati mai intalnit tehnica asta?
    – Tolkien nici nu a folosit acoperirea data de valorile aparent crestine pana tarziu in scrierile sale, Stapanul Inelelor fiind conceput dupa Hobbit si dupa primele parti din Silmarillion. Iar rearanjarea si slefuirea unor parti ale scrierilor sale abia cu timpul au adus variantele finale la aceasta stare, ce inglobeaza valori crestine.
    – Iar daca privim mai adanc scenele valorice mereu aparate si evocate de crestini, atunci sa pricepeti ca Frodo a esuat la sfarsit, iar renuntarea la ispita s-a produs abia dupa o cadere climactica, in care vrajmasul invinge pornirea jertfelnica. Scena din “muntele soroacelor” este de un simbolism extrem si multistratificat, in care se calca in picioare jertfa de sine – o valoare crestina de care a abuzat Tolkien pentru o imagine buna – cu un esec in fata raului. Trebuie luat bine seama la jocurile de cuvinte din engleza si la apelul (constructiv sau deconstructiv) pe care-l fac diferite arhetipuri la adancul constiintelor noastre.
    16. Trilogia “Stapanul inelelor” nu reprezinta in pseudo-mitologia lui Tolkien decat un scurt episod din intreaga constructie fantastica. Evenimentele prezentate acolo sunt doar o etapa, infima temporal, a acestui simulacru de istorie ansamblat de el, incepand cu cosmogonia lumii fictive si ducand acea istorie pana in timpul “razboiului inelului”. Opera care cuprinde vasta majoritate a tabloului tolkian deci, o reprezinta “Silmarillion”.
    17. Acea lucrare cuprinde in ea toate motivele pentru care exista contextual si actiunea ulterioara din “Stapanul inelelor” si ofera sens acestora. Doar intelegand contextual larg, se clarifica lucrurile. De ce?
    18. Va sugerez sa cititi din “Silmarillion” pentru edificare, dar in limba engleza si cu atentie, pentru a pricepe subtilitatile de limbaj. Sa nu credeti ca forta de influenta psisho-emotionala a acestor scrieri sta majoritar in ce e evident.
    19. Nu e sanatos ca noi crestinii sa nu ne clarificam aceste lucruri si ramanem impartiti intre noi, ca Adevarul e numai unul. Eu stiu ca Sfantul si Marele Vasile a zis sa luam ce e bun si de-ar fi de la pagani, iar de la crestini ce e rau sa lepadam. Sa facem deci, asa. Dar mare grija la carligul din momeala! Odata inghitit cu greu mai scapam de el…
    20. Stiu ca sunt parinti care scot in evidenta valorile morale ca jertfelnicia din aceste “opere”, dar nu stiu nici un sfant care sa le recomande, sa le mentioneze sau sa le apere. Nici pe astea, nici pe altele din istorie; si au fost destule ca astea. Chiar daca cu alte scrieri lumesti au facut asta. (Parintele Paisie despre cartea “Macedonia”, de exemplu)
    21. Insistati pe valorile morale crestine ale jertfei si rezistentei in fata tiraniei, care razbat din scriere sau ecranizare, pentru ca o faceti analitic, nu duhovnicesc. Este o abordare scolastica. Daca vreti sa vedeti adevaratul duh al acestei carti si roadele duhovnicesti dupa care o puteti cunoaste, puneti o suta de copii si adolescenti sa vada filmele si sa citeasca acele carti si urmariti cu atentie la ce ii inspira! La mers la biserica? La cucernicie? La credinta in Dumnezeu? La DUHUL ORTODOX ? Sau ii va entuziasma gandul ca binele nu e guvernat ca reper absolut de un Dumnezeu prezent in zilele noastre clipa de clipa? Sau ca vrajitorii sunt si buni si rai, si atunci hai sa fiu un vrajitor eroic, bun?! Sau ca poate scrierile obscure din ocultism care inspira toata pletora literaturii fantastice tin adevaruri demne de urmat (ca cel al unirii trupesti dintre un inger si un muritor; sau o mie altele).
    22. Sa expun prin similitudine unul dintre aspectele care au loc. O icoana inspira pe cel ce o priveste si-i transmite un mesaj, il zideste intr-un fel, ii evoca o persoana si duhovnicescul/duhul acelei pesoane. Sa luam deci icoana unui mare mucenic care s-a jertfit pe sine pana la moarte, indurand si rezistand cand totul parea fara scapare, dar el credea in Hristos si de aceea mergea mai departe. Sa indepartam acum din icoana orice referire la Hristos, la Biserica lui. Sa zugravim personajul intr-un sacrificiu lumesc pentru aproapele si infruntand fara speranta o tiranie. Este si acest tablou inspirant si evocativ, DAR NU MAI E O ICOANA. Intelegeti similitudinea? O opera de aceasta anvergura zideste (corect spus e ca surpa) multe sute de milioane, poate miliarde de suflete deja, de cand e disponibila publicului, dar duhul in care o face nu e bun. Oamenii sunt indusi sa creada ca scrierea promoveaza aceste doua valori : jertfa si rezistenta in fata tiraniei; dar de ele doar se profita, pentru a da restului lucrarii aparenta morala si o incarcatura emotionala suficient de puternica. Sunt folosite, se uzeaza de ele. Si asta nu e nici pe departe singurul exemplu in istoria propagandei fine, inteligente.
    23. Dar sa vorbeasca putin pentru sine “opera”.
    – “Se spune ca la inceputurile lor dwarfii au fost facuti de Aule [unul dintre intaistatatorii mari ai rasei netrupesti] in intunericul Pamantului de Mijloc.” [cine pofteste poate sa se adape sufleteste cu lucruri asemanatoare citind despre panteoanele paganilor Romei necrestine, grecesti necrestine, egiptene necrestine, etc.]
    – “…in acel ceas Fiii Pamantului s-au trezit, Primii Nascuti ai lui Iluvatar.” [Elfii, nascuti – deci nu facuti – de Creator; care au aparut pe cand erau abia doar stele pe cer, in crepuscul.]
    – Elfii au croit o istorie extrem de intunecata in saga tolkiana. Citind intreaga opera veti vedea ce exemplu se ofera prin acesti “nemuritori, cei mai frumosi si cei mai intelepti dintre toti”, saturata de tradari, razboaie fratricide, dezbinare, etc. Acestia au fost printre altele invatatorii si cei ce au instruit rasa oamenilor in toate cele, iar nu ingerii sau Creatorul.
    – “A fost spus de catre Eldar [Elfi] ca Oamenii au aparut in lume in timpul Umbrei lui Morgoth, iar ei au cazut degraba sub stapanirea lui.”
    – “In vechime era Sauron dintre Maia, pe care Sindarii din Beleriand l-au numit Gorthaur. La inceputurile Ardei, Melkor l-a atras de partea sa, si a devenit cel mai mare si mai de incredere dintre slujitorii Inamicului, si cel mai pierzator, ca putea sa ia multe forme, si indelungat daca voia putea inca sa para nobil si frumos, asa incat sa-i insele pe toti, mai putin pe cei vrednici.” [Saracul Sauron – Satan, el de fapt slujea altuia, care era mai rau ca el.]
    – “La fel cum Sauron si-a concentrat puterea in ‘Inelul cel Unu’, Morgoth si-a raspindit puterea in chiar material Ardei, asa incat ‘intregul Pamant de Mijloc era Inelul lui Morgoth’.” [Mai cate-un pic de animism sucit, merge printre randuri.]
    – Si tot asa, astea sunt doar cateva dintre miile de lucruri de acest fel acolo…

    Scrierile acestea nu trebuiesc privite condescendent, nici ecranizarile lor. Sa privim cu luare aminte in lume, in jurul nostru cel mai imediat cati copii, tineri (si nu numai) stiu ceva despre valorile crestine cu exemple din ortodoxie, bunaoara: din Sfanta Scriptura, din Vietile Sfintilor, etc. Si cati stiu despre cele din acele scrieri si ecranizari, ce anume au primit in sufletul lor si de ce au sorbit acele lucruri cu atata aviditate: pentru cele cateva valori crestine folosite abuziv in constructia fantastica sau pentru celelalte? Intrebati, cercetati si vedeti-le roadele in lume.

    Eu stiu cat rau mi-au facut mie si multor oameni pe care ii cunosc aceste lucruri. Oamenii slabi duhovniceste sunt expusi unui pericol real si greu perceptibil hranindu-se sufleteste din ele. Oamenii tari duhovniceste nu or fi afectati de toate acelea, dar atunci fiind deja intariti bine nu inteleg de ce le-ar mai trebui sa le citeasca…

    Admin a sesizat bine ca in timp ce diavolul ne da pe ce sa ne risipim in contraziceri el isi duce lupta linistit mai departe, peste tot, tot mai crunt. Si prin alte locuri crestinii se jertfesc si alearga la Domnul nostru in cer dobandind mantuirea. Dar primul pas este si sa ajungem la Duhul Adevarului. Pentru ca ajungerea la Adevarul Hristos in orice fel ajuta apoi in toate felurile. E vorba de indreptare, de a ne da seama unde ne aflam fata de El. Si daca in privinta acestui lucru abordabil nu suntem in acelasi duh, atunci nici in alte privinte mai grave nu suntem… Iar asta sa nu fie! Sa cercetam si sa ne cercetam, totul intru ortodoxie.

    Si unde gresesc corectati-ma fratilor mai vechi intru Hristos, ca eu sunt mai curand intors la Biserica!

    Iertati-mi indrazneala. Domnul sa ne pazeasca!

  30. Pentru toti cei care sustin opinia lui Vela Gheorghe, vad ca exista un soi de autism la orice argument, inclusiv faptul ca e vorba de o fictiune construita pe legende care prezinta o lume care nu a existat in realitate, evenimentele fiind (fictiv) plasate cu mii de ani inainte si deci nu are cum sa aibe vreun element de crestinism (actiunea si asa fictiva, plasandu-se cu mult inainte crestinismului). Basmele in sine reprezinta un gen literar bogat in elemente pagane, de ocultism si vrajitorie, toti am citit cand am fost mici si nu cred ca a afectat pe careva. Gasesc ca e si asta o forma de intoleranta (culturala daca vreti), mai ales ca basmul nu e ceva de tine de religie). Trebuie sa putem face diferenta intre realitate si fictiune si recunosc si imi cer iertare ca spun asta, mi se pare cam habotnica toata aceasta atitudine de respingere in bloc a orice nu e ortodox, ar trebui sa invatam sa ne folosim din toate si sa nu mai scormonim dupa ce e urat si rau, sa vedem si ceea ce ne-ar putea folosi. Citez aici tot din parintele Paisie Aghioritul, care, sa recunoastem, e mai intelept decat noi toti:

    “După cum mi-am dat seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alţii cu musca. Cei care seamănă cu musca in orice situaţie caută să afle ce rău există şi se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat gândeşte, pe toate le interpretează de-a stânga şi le vede anapoda. In timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, îşi va pune în minte gândul cel bun.”

    @emanuel,

    ““toate basmele sunt fantastice si ocultism gasesti in multe, de la Alba-ca-Zapada […]”
    Acum ati ajuns la aceasta concluzie?

    Nu, desigur, era evident ca semnalam acest fapt celor care se pare ca nu realizeaza acest lucru.

    Ce ne spune Sfantul Nicodim Aghioritul? Exact,sa nu dam crezare basmelor si sa nu mai fim ca tancii cei fara de minte

    V-ati obosit macar sa cititi ceea ce am scris, daca tot imi dati aceste replici? Eu cred ca da, dar va place sa luati peste picior pe cei care sunt de alta parere, iar asta nu e deloc duhovnicesc. Nicaieri nu reiese ca as da crezare acestui basm, am mentionat in mod repetat ca aceasta epopee reprezinta o poveste, o FICTIUNE, ceva ce nu a existat vreodata in realitate, si deci nu poate fi luat prea in serios sau tratat ca o sursa de erezie. Am dat exemplul jertfei unor pesonaje, subliniind partea pozitiva care ar merita remarcata si care credeam ca este evidenta.

    Are cineva impotriva desenelor Disney(transmit nenumarate virtuti si macar nu contine monstri ,desigur,nu prea au fost inventate de un “catolic fervent”)?

    Nu stiu ce virtuti ati gasit dvs. in desenele Disney (?!), e un gen complet diferit, nu prea are mai nimic in comun cu aceasta trilogie, care propune o tema mai serioasa, si mai profunda.

    Cand duhovnicii ziceau ca in vremurile din urma ar fi bine sa ne retragem undeva la tara,cu o gradina proprie,animale etc cred ca se refereau la timpul de acum.Cei care sunt obisnuiti de acum cu viata austera (asa cum recomandau toti Sfintii ) vor avea sanse sa treaca de urgie. Si noi vorbimde “Stapanul inelelor” ca film cu folos duhovnicesc…patetic.Ar fi trebuit sa-l prezentam unui duhovnic imbunatatit sa vedem cu reactioneaza.

    Pai de ce nu va retrageti dvs., daca va considerati suficient de pregatit pentru austeritate? Nu austeritatea te trece de urgie, ci trairea in duhul lui Dumnezeu care ne intareste in vremuri grele.
    Asadar, parerea dvs. este ca par. Mihai Aldea este patetic cand spune ca S.I. este un film foarte duhovnicesc… Eu cred dvs. sunteti patetic daca nu sunteti in stare sa gasiti din orice lucru un folos duhovnicesc, caci spune Cuv. Paisie Aghioritul ca “omul, daca este om, de toate se foloseste”.

    Cat priveste faptul ca televizorul ar fi rau in functie de mintea noastra, eu nu vorbeam de televizor, ci legat de faptul ca Lucian spunea ca unitatea in lupta semnifica unitatea in diversitate a principiului franc-masonic, ori acest lucru era in mod evident interpretabil, caci nu orice unitate semnifica asa ceva. Am dat exemplul crosei de golf, pentru ca era un obiect neutru, altfel, sigur daca un lucru este nociv nu putem sa il interpretam ca fiind bun, ma exprimasem doar pe marginea a ceva ce nu era o evidenta, ci tinea exclusiv de interpretare.

    Imi pare rau ca sunteti “asa de oripilata” de domnul Vela,aveti o masura duhovniceasca inalta. Daca domnul Vela este un incepator in alde din astea,il luati frumusel de mana si ii explicati cum sta treaba.Nu va mai oripilati de “lipsa de dragoste”(caci nu,parca asta propovaduia si raposatul Corneanu) fata de semeni.

    Credeti-ma ca acum sunt oripilata cat de gresit (chiar rautacios) interpretati dvs. spusele mele, pardon, manipulati spusele mele. Termenul “oripilat” l-am folosit CITANDU-L pe Vela Ghe., dansul l-a folosit la adresa mea, eu doar lucram cu materialul clientului. Trecand peste ironia dvs., care nu este prea inspirata, tin sa va contrazic, dansul are defapt o masura duhovniceasca inalta, pentru ca e prea sensibil pentru asemenea film, iar eu sunt prea grosiera pentru ca pot suporta sa ma uit la asemenea “erezii”. Nu l-am luat de mana, dar am adus argumente si nu am acuzat vreo “lipsa de dragoste” (pt alte credinte), pt. ca repet, nu consider ca acest film are legatura cu vreo religie, ci de pura habotnicie.

    Daca dvs. dispretuiti toate cartile scrise de oricine are alta credinta decat cea ortodoxa, atunci dati, de asemenea, dovada de habotnicie. Copiii citesc povesti provenite din toate culturile lumii. Sa aduci ca argument paganismul mitologiei nordice este o prostie, pentru ca toate mitologiile sunt pagane. Si despre ce adoptare a elementelor pagane vorbiti?! Cine a pomenit de asa ceva? Era vorba de virtuti (ale personajelor principale), iar virtutiile umane sunt universale, despre asta vorbeam, nu de adoptarea elementelor pagane. Ce anume aspus, sau pr. Aldea a spus, in contradictie cu Sfintii Parinti? Si despre ce manipulare a oamenilor este vorba in film? Manipulare sa ce? Sa inceapa sa faca vraji, sau ce?

    Una e un basm ,alta e o mega franciza ,multi-premiata,apreciata si comentata .Cadem deja in penibil.Cand unii au ajuns sa se declare “locuitori ai Regatului de Mijloc” si altii “cavaleri Jedi” …

    Pai dupa dvs. sunt si patetica si penibila si fara de minte. Poate cu ocazia asta v-ati racorit, ca pare ca v-ati enervat cam tare. Si ce daca e mega-franciza? Succesul unui film, nu ii schimba sensul. Daca unii se declara locuitori al Regatului, pot sa se declare oricum din orice, cine e sa se sminteasca se sminteste din orice, acesta nu e un argument. Povestea (si realizarea cinematografica) nu e descalificata de succesul pe care il are la public, nici de sminteala unuia sau altuia. Acest argument al dvs. nu prea are noima.

    Cat priveste autorul si viata acestuia, asta este altceva. Aici se discuta subiectul unei povesti (intamplator cu mare succes la public), nu viata autorului. Cine stie oare de ce s-a laudat ca ar fi mandru de o descendenta evreiasca, poate doar sa ii enerveze pe nazisti. Oricum, nu e ok sa judecam pe altii, asta ar fi trebuit sa o stiti.

    “Pai Sfintii au spus sa nu credem basmele.Simplu.” – Dvs. nu faceti diferenta intre a aprecia caracterul si faptele eroilor dintr-un basm, si a crede un basm? Cine oare crede in basme?!? Prin definitie, basmul este o nascocire, o inventie (Basm = narațiune (populară) cu elemente fantastice supranaturale).

    “Raul invins cu ajutorul Armatei Mortilor? “ Dvs. ati spus si ca aceia erau diavoli, hotarati-va, ori erau morti, ori erau diavoli, nu pot fi si una si alta. Sau poate nu faceti diferenta. De unde ideea demonizarii mortilor? Pare ca nu aveti o minima cultura (ortodoxa). Mortii sunt sufletele oamenilor morti, diferenta este ca unii sunt in trup si altii in afara de trup. Acele morti din munte erau legati de un blestem si se puteau elibera, singurul care putea sa ii dezlege era un stramos al acelui rege care ii blestemase. Aragon a facut un lucru bun, a eliberat acele suflete de juramantul facut, pentru ca juramantul consta tocmai in ajutorul dat regelui.

    Imi pare rau,dar Sfantul Iustin Popovici ne-a aratat ca scriitorul reprezentati pentru noi este Dostoievski.Prefer sa ascult de Sfantul Iustin.Pe langa faptul ca nu am fost niciodata atras de fantasy sau SF.

    Bine, dar macar invatati si dvs. ceva de la ei, intariti-va discernamantul duhovnicesc…

  31. Defapt (si ca o concluzie), cine se sminteste usor e mai bine sa nu vizioneaze astfel de filme, si invers, cine poate sa aleaga ce e bun si sa respinga ce e nociv sufleteste fara sa se sminteasca, atunci sa poate sa o faca si nu va avea de pierdut. Simplu.

  32. @Emanuel:

    ‘Dintre parintele Steinhardt si parintele Aldea si numerosii parinti duhovnicesti care aduc aminte despre subtila inselare demonica ,ii aleg fara sovaire pe ultimii.’

    De-aia cu dv. nici nu are rost sa continui discutia. Apropo: ati citit viata lui Steinhardt? Stiti cine a fost omul si ce experienta a avut si cum a trecut prin ea? Daca intre un astfel de om (cu siguranta sfant) si un ins care, ca noi aici, da din taste la adapostul anonimatului fara sa fi avut nici experienta torturii, nici a revelatiei, nici lecturile intelectul, siritul de sacrificiu, educatia si harul acelui om, dv. ii alegeti ‘fara sovaire’ (!!) pe acestia – atunci intr-adevar pt dv. nu au rost astfel de discutii, pt ca dv va confruntati pur si simplu cu o alta problema: una de DISCERNAMANT. Aceasta si explica probabil optiunea, fie ea si veche, pt Death Note (nu exista NICI O legatura de fond si continut intre ‘Stapanul Inelelor’ si ‘Harry Potter’/’Razboiul Stelelor’/Death note, cu exceptia faptului ca au fost transpuse in mega productii cinematografice – ceea ce e o chestiune DE FORMA, nu de fond. Nu e cazul sa extindeti propria dv. sincopa de discernamant la altii fara sa analizati un pic nuantele. Nu cred ca par. Aldea sau Steinhardt ar fi recomandat Death Note sau Harry Potter sau Razboiul Stelelor…sincer!)

    @Lucian:

    1-3 – afirmatii goale, neargumentate;
    4 – nu se ‘hraneste’ nimeni din scrierile lui Tolkien, ci, pur si simplu, ne relaxam – am voie, ca si crestin traitor in lume sa o fac?? Am voie sa ascult o melodie? Am voie sa citesc o poveste? Am voie sa ma uit la o ecranizare de calitate? Am voie sa citesc povesti copiilor mei si sa ma folosesc de ele pt a le ilustra valorile morale si religioase cu care incerc sa ii hranesc? Stiati ca pana la 11 ani copiii invata JUCANDU-SE? Cf. principiului dv – daca sunt crestin ce sens mai are sa ma uit la astfel de lucruri? – ar trebui aruncata la gunoi toata arta si cultura! A mai fost discutia asta pe aici. Eu nu recomand nimanui sa faca din aceste trilogii niste obsesii, iar daca dv. ati facut-o e strict problema dv., si e evident ca ati cazut intr-o ispita! Personal, de cand ma stiu am fost rezervata cu fanatismele, inclusiv cu acelea exprimate – fals – intr-o forma moderata, dar care tot fanatisme raman. ‘Stapanul…’ si Hobbitul sunt niste povesti, niste alegorii, si tr tratate ca atare. Cine are ochiul format stie sa gaseasca aurul acolo unde el chiar exista, si nu arunca apa din copae cu tot cu copilul (cum f bine a punctat cineva).Asta imi aminteste de Churchill care spunea de italieni ca trateaza fotbalul intocmai ca razboiul (si vice-versa, asta era poanta). Daca pledoaria dv. este: ‘nu faceti din asta o obsesie’, atunci nu e nevoie sa va risipiti talentele analitice pe-aici, pt ca suntem de acord. Suntem si unii care ne bucuram de ele fara sa ne stea pe creieri.
    5. nesustinut
    6. a-ha! Ajungem in miezul problemei. Despre ASTA discutam de fapt. Dv. aveti o problema PERSONALA pe are o extindeti la altii fara se sesizati diferentele de context;
    7. domnule draga, fiecare vede si alege ce vrea din realitatea inconjuratoare. Este vorba de ce spunea DOMNUL despre ‘curatirea ochiului’. Cand ochiul nostru e murdar, toate le vedem murdare. Si vice-versa. Pt oamenii care nu-l au pe DUMNEZEU, aceste trilogii ( si nu numai) evident ca pot deveni prilej de smintire, pt ca isi fac ‘dumnezeu’ din ele! Pastrand evident proportiile, dau un exemplu: tanarul Aglaid a facut o obsesie (si inca una necurata) pt fecioara Iustina. Asta inseamna ca era ceva rau in fecioara Iustina?? Asta inseana ca Aglaid avea ochiul NECURAT. Punct.
    8.n-am priceput legatura… Depinde pt ce te sacrifici..??
    9,10 – teoretic, poate. Nu sustineti legatura cu cazul in speta.
    11. ba eu decat sa ma ‘hranesc’ de la o sursa ‘autentica’ ce ma duce insa pe poteci gresite, prefer o sursa secundara care ma duce pe poteci bune. Plus ca, repet, poate dv. ‘va hraneati’ cu asta. Altii doar se relaxeaza, iau aminte, fac conexiuni….procesul intelectual obisnuit.
    12. Da. Parintele Steinhardt, cu alte cuvinte, valida ‘basmele’ pe care dv. tocmai vreti sa ne convingeti sa le aruncam la lada cu gunoi.
    13. nu e in sine un argument, mentionez in treacat cu riscul de a ma repeta ca poate asupra dv. au avut efect cathartic, asupra altora – nu.
    14-21 – ohhh, nu, devine prea plicticos si ingrat sa va combat punctual. Iertati-ma, va respect optiunea de a va intoarce la credinta cea dreapta si va doresc din tot sufletul sa continuati pe aceasta cale! Ceea ce scrieti acolo insa e o crunta bataie de campi – inca o data, iertati-ma ca sunt asa radicala! Aia cu lipsa negrilor din armata binelui, de ex, e copios hilara. Infruntarea in cantece o interpretati iarasi necurat, absurd (incantatii?? Poate, in cazul lui Melkor. Incantatii facem si noi in Biserica sau cand psalmodiem?? Orice cantec e incantatie??) In fine, nu pot continua asa pt ca totul e rastalmacit, sucit, nefiresc. Va spun doar atat: daca ce ati scris la pct. 6 e real, nu o sa scapati asa usor de zgura care s-a lipit de suflet, credeti-ma. Asa ca pana sa dati sfaturi la altii, incepeti cu toata seriozitatea munca de curatire, pt ca se vede ca e departe de a fi desavarsita!

    Apropo de pct. 22 si, in general, de acest tip de interpretare ingusta a crestinismului. HRISTOS NU ESTE NUMAI ACOLO UNDE ESTE DESENATA O CRUCE SAU UNDE GASIM SI O ICOANA! Daca gandim asa – si, vai!, multi dintre noi, cei ortodocsi, chiar asa gandesc! – devenim PROCEDURISTI. Asta, in traducere, inseamna FORMA FARA FOND. Sau, si mai exact, FORMA FARA VIATA in ea. Cum spunea par. Arsenie Papacioc: ‘tipic-tipic si la inima nimic’. HRISTOS este intr-o atitudine, intr-un gest, intr-o durere, intr-o creatie. Nu ma credeti? Cititi atunci cu atentie Scriptura, si anume pilda care ilustreaza cea mai mare porunca. Levitul si preotul au trecut pe langa aproapele lor – vai!!, iar cel care a implinit porunca a fost un…samarinean! Un samarinean pe care INSUSI DOMNUL il da exemplu. Si ‘o, femeie, mare este credinta ta’ a fost adresat de INSUSI DOMNUL unei..canaaneence!

    Sunt tot mai sigura ca ACEASTA atitudine (exact ASTA, promovata de unii la acest topic) a dus la esecul nostru monumental ca neam ortodox. Pt ca noi, ca neam, nu convingem. Nu suntem o lumina pt popoare. Noi insine suntem in deriva, scarbiti de ce se intampla cu noi. Noi, ca neam, suntem pierduti. Cazurile izolate – ce-i drept, fantastice, arzatoare – nu ne legitimeaza. Pt ca aceste cazuri – de mari mucenici, de mari duhovnici – au existat tocmai caa urmare a nevolniciei neamului: oameni care au purtat pe umerii lor o cruce uriasa, colectiva, pe care neamul nu o putea duce!

    Cate vreme crestinismul nostru va ramane pur formal si nu vom sti sa descoperim aurul (adica pe HRISTOS) in afara formei (apropo: diavolul se ascunde bine-mersi si in biserica!) si, in plus, nu vom sti sa DAM noi insine FORMA credintei noastre – vom ramane in intuneric si, mi rau, vom inchide si altora usa Bisericii. Si vom da scoteala pt asta, nu va faceti iluzii. Vorbim – ne place sa o facem – de discernamant, intre altele. ‘Discernamant’ vine de la ‘a discerne’. Iar ca sa ‘discerni’ trebuie sa iei fir cu fir, intocmai ca Cenusareasa care alegea graul de neghina, intocmai ca acesi cautatori de aur care gaseau aurul intre miriadele de fire de nisip. dar pt asta e nevoie de rabdare, de instruire, de curatire a ochiului, pt ca nu orice ochi stie sa gaseasca aurul acolo unde e. Cel care arunca cu nesabuinta aurul la gunoi pt ca ii e lene sa faca toate astea, ma indoiescca nu va raspunde.

    @Raluca:

    hai sa nu desprindem din context…totusi, si sa citim Legea in spiritul ei, nu in litera ei, cum exact Sf. Pavel ne-a recomandat. Sfantul, acolo, nu face decat sa isi valideze experienta si sa ne asigure ca nu e o minciuna frumos ticluita, sau un basm de adormit copiii. Sa deduci din asta ca tr sa ne inchidem ochii si urechile la basmele si povestile lumii, mi se pare un pic cam mult.

  33. @Mirela (#32):

    da, Mirela, asta e de fapt concluzia finala.

    Asa adauga doar atat: cine se sminteste usor sa isi recunoasca neputinta si sa aleaga, mai bine, tacerea.

  34. @emanuel,

    Inca o observatie, adineauri am citit si ce ati raspuns celorlalti.

    ” In primul rand actiunea este plasata intr-un timp imemorial, dinaintea venirii lu HRISTOS. Ce nu e clar?”

    Atunci totul e clar.E un film despre virtuti,insa in niciun caz despre crestinism.Crestinismul nu aparuse…

    Chiar din fraza citata anterior se intelegea ca actiunea este plasata cu mult timp inainte (si intr-o alta lume), deci d.p.v. logic concluzia dvs. cum ca nu e vorba de crestinism nici nu isi mai are sensul, pt ca se subintelege. Nici nu spusese careva ca e vorba de crestinism in acest film, ci de virtuti, virtuti care sunt si valori crestine (care s-au dorit a fi valorificate de catre autor). Dvs. ori n-ati vrut ori n-ati inteles afirmatiile care s-au facut (multe din ele).

    Ce treaba are “Urmarea lui Hristos” care este o scriere religioasa, cu acest basm ecranizat? Nu intelegeti ca acolo unde nu se promoveaza vreo religie, nu poate fi vorba de erezie?

    “P.s: oare ortodocsii care vorbesc despre piramidele din Bucegi,de daci si zamolxism,despre originea naostra pura,despre basmele minunate (cum ar fi alde Funar) nu sunt buni?”
    Una este sa crezi in acele povesti, si alta este sa le iei ca pe niste basme, asa cum sunt. Nu a crezut nimeni in realitatea intamplarilor din aceasta trilogie, asa cum se intampla in cazul povestilor exagerate despre daci in care cred unii, ca sa aduceti acest argument.

  35. Cred ca Vela Gheorghe , emanuel si poate si eu am vrut sa spunem ca la 2000 de ani dupa invierea lui Hristos nu ar trebui sa se readuca asa de mult practicile pagane de dinainte de crestinism.Sa nu uitam ca in Apocalipsa balaurul din vechime sau sarpele o sa scoata cap tocmai prin vechile practici.De ce nu se face si un film basm in care Hristos sa-l anihileze pe cel rau caci Hristos l-a invins pe satana si numai prin Hristos biruim raul.

  36. Nu m-am smintit, dar mai bine tac …. ca sa ma feresc de mindrie.

  37. M-am uitat la zeci de filme SF si nu m-am smintit, dar mi-am dat seama ca nu au nici o legatura cu creatia lasata de Dumnezeu.Ei asta e, prin atatea sf-uri se vrea schimonosirea creatiei unice a Creatorului Suprem.Am si citit carti Sf, spre exemplu, Asimov, Ciclul Fundatiei.Problema acestor carti si filme este urmatoarea:propun lumi, medii de viata , creaturi altele lasa de Dumnezeu, toate acestea create de mintea umana ,care hai sa recunoastem , nu poate crea nici o furnica.

  38. Nu cred ca suntem habotnici sau autisti , dar poate vedem mai departe decat cei neautisti.

  39. In fond fiecare alege ceea ce i se potriveste, si conform propriului discernamant.

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare