ALARMANT: Dupa modelul ”normalizarii” homosexualitatii, PEDOFILIA a fost definita drept ORIENTARE SEXUALA in SUA. UPDATE: APA pretinde ca folosirea sintagmei ”orientare sexuala” a fost o greseala de tipar

1-11-2013 3 minute Sublinieri

pedophiles

UPDATE 1

Cf. washingtontimes, APA (American Psychiatric Association) a pretins ca sintagma de “orientare sexuala” a fost folosita din greseala in manualul bolilor mentale:

“orientarea sexuala” nu e un termen folosit in criteriile de diagnosticare a pedofiliei si folosirea sa in DSM-5 este o eroare si ar trebui citita drept “interes sexual”.”

APA ar considera, de fapt, ca pedofilia este “parafilie”, nu o “orientare sexuala”. Organizatia a mai comunicat faptul ca eroarea va fi corectata in varianta electronica a DSM-5 si in urmatoarea editie a manualului. Eroarea a aparut la pagina 698 a editiei curente (vezi mai jos traducerea completa a articolului din WT).  

Sa fie insa, la mijloc, doar o eroare de tipar? Sau o retractare?

UPDATE 2

Cf. comentatorului pavel, ce a adus niste corecturi la traducere, ar fi vorba despre aceeasi strategie ce a stat la baza dez-medicalizarii homosexualitatii:

[…] termenul “compulsion” in psihiatrie se traduce prin compulsie si nu constrangere pentru ca nu e o simpla constrangere, ci un comportament repetitiv sau un act mental al carui scop este (atentie!!) acela de a preveni sau reduce anxietatea si nu de a obtine placere sau gratificare!

Mi se pare foarte viclean totul! Deci odata pedofilia o definesc ca pe o simpla orientare fara consumare (si atunci nu ii putem acuza, condamna!) si apoi, cand se utilizeaza termenul de tulburare pedofilica, se introduce termenul de compulsie care presupune o anxietate majora pe care individul cu “tulburare pedofilica”, pentru a si-o reduce, va trebui sa isi consume preferinta sexuala (si in acest al doilea caz e bolnav si iar nu poate fi acuzat, condamnat, ci doar tratat, daca doreste!!) Cam asa s-a procedat si cu homosexualitatea- a se vedea in acest sens COMPREHENSIVE TEXTBOOK OF PSYCHIATRY- NINTH EDITION, KAPLAN AND SADOCK.

După studii îndelungate şi teoreme, psihologii americani au publicat în cea de-a cincea ediţie a Manualului de Diagnosticare şi Statistică a Bolilor Mentale o idee care a şocat opinia publică. Ei au trasat o linie foarte clară de demarcaţie între pedofilie ca boală şi pedofilia ca orientare sexuală, informează antena3.ro.

Potrivit acestora pedofilia devine preferinţă sexuală în momentul în care respectivul individ nu o consumă, spre deosebire de pedofilia ca boală mentală, care este o compulsie ce generează consumarea “relaţiei”. 

Manualul de Diagnosticare şi Statistică a Bolilor Mentale a “diagnosticat” mai multe “trăsături” ale pedofiliei ca boală.

Pedofilia este orientare sexuală în momentul în care interesul pentru copii minori nu poate fi modificat prin nicio metodă care a fost încercată până acum. 

Pedofilia nu este o “orientare sexuală” și utilizarea greșită ca si expresie vor fi corectate în curând în noul manual de boli mentale, a declarat joi Asociatia Americana de Psihiatrie.

Declarația APA a venit ca răspuns la întrebările mass-media, inclusiv de la Washington Times, despre un vacarm pe Internet cum că APA a desemnat pedofilia ca o orientare sexuală în noul său „Manual de Diagnostic si Statistica al bolile mentale”, cunoscut sub numele de DSM-5 sau DSM –V.

Aproximativ cu o săptămână în urmă, un blog numit NeonTommy, produs de Annenberg Stiri digital de la Universitatea din California de Sud, a declarat caAPA a trasat o “linie foarte distincta” între pedofilie și tulburarea pedofiliei în noul său manual.

PEDOFILIA SE REFERA LA O ORIENTARE SEXUALA SAU LA EXERCITAREA PREFERINTEI SEXUALE FARA CONSUMAREA ACESTEIA FARA CONSUMAREA ACESTEIA, IN TIMP CE TULBURAREA PEDOFILICA ESTE DEFINITA CA O COMPULSIE SI ESTE UTILIZATA CU REFERIRE LA INDIVIZII LA CARE ARE EFECT ASUPRA SEXUALITATII LOR, a scris NeonTommy. DSM-5 a fost lansat în luna mai.

Acest punct de vedere a fost imediat preluat și a circulat pe nenumarate alte site-uri pe Internet. Mulți bloggeri au „palmuit” APA pentru “integrarea” deviantă și capitularea in fata grupurilor pro-pedofilie. Alții insa leaga aceast de problemele gay – un forfotit (wag) a scris chiar că ar fi fost “timpul pentru a schimba antetul LGBT in  LGBT & P.”

APA a spus în declarația sa că „” orientare sexuală “nu este un termen utilizat în criteriile de diagnostic de tulburare pedofiliei iar utilizarea sa în textul manualului DSM-5 este o eroare și ar trebui să se citească” interes sexual” „.

“De fapt, APA consideră tulburarea pedofiliei o „parafilie”, nu o „orientare sexuală”. „Această eroare va fi corectată în versiunea electronică a DSM-5 și următoarea tipărire a manualului”, a declarat organizația. Eroarea a apărut pe pagina 698, a declarat o purtatoare de cuvant. Aceasta a adăugat: “APA sprijină ferm eforturile de condamnare penală a celor care abuzează sexual și exploateaza copiii și adolescenții. De asemenea, susținem eforturile continue de a dezvolta tratamente pentru cei cu tulburari pedofile, cu scopul de a preveni viitoare acte de abuz.

SM-5 a fost lansat în luna mai.  Discuții majore au avut loc timp de mulți ani înainte de lansarea manualului cu privire la categoria de pedofilie.

Cu toate acestea, in cele din urmă doar o mica schimbare a fost făcută: “Pedofilia” a fost schimbat in “tulburare pedofila” ca să se conformeze altor tulburari la capitolul parafiliilor”, a declarat APA. “Criteriile de diagnostic în esență a rămas aceeași ca în DSM-IV-TR,” a adăugat aceasta.

Pentru a fi diagnosticat cu o tulburare parafilica conform lui DSM-5, persoanele trebuie „sa simta o suferinta personală” cu privire la interesul lor sexual atipic sau sa aiba o dorință sau comportament care dăunează altor persoană sau implică persoane “care nu doresc” sau “persoane care nu-si pot da consimțământul legal”.

Printre alte parafilii amintinte in DSM-5 amintim tulburarea exhibitionista, tulburări fetisiste, tulburări frotteuristice[1], masochismul sexual, sadism sexual, travestirea, tulburări de voyeurism și tulburare pedofiliei. În ciuda tuturor acestor lucruri de a fi etichetat ca “tulburare” în manualul DSM de multi ani, acțiunile care rezulta in urma unor astfel de comportamente – de exemplu, intermitent, de tip asalt și baterie, și comportament  de tip „Peeping Tom” (un voyeur de sex masculin este de obicei etichetat “Peeping Tom” si acest termen face referire de obicei la un bărbat care observă pe cineva prin fereastra, și nu într-un loc public) – sunt toate cat de poate de ilegale.


[1] O PARAFILIE SE CARACTERIZEAZA PRINTR-O PREOCUPARE ATAT DE INTENSA (INTERES DEOSEBIT) PENTRU UN OBIECT SAU COMPORTAMENT INCAT SE APROPIE DE A FI DEPENDENT DE ACEL OBIECT SAU COMPORTAMENT PENTRU A OBTINE SATISFACTIE SEXUALA.  (vezi link)
Parafiliile includ comportamente sexuale pe care societatea civila NORMALA le poate vedea ca dezagreabile, neobișnuite sau anormale. În ordine descrescătoare, cele mai comune sunt pedofilia ( activitate sexuala cu un copil, de obicei, 13 ani sau mai tineri), exhibiționismul (expunerea organelor genitale pentru străini), voyeurism (observarea activităților private ale unor persoane care nu constientizeaa acest lucru) ) și frotteurism (atingerea, frecarea de persoane care nu consimt la aceasta), în timp ce fetișismul (utilizarea de obiecte neînsuflețite ), masochismul sexual (a fi umilit sau forțat să sufere), sadism sexual (provocând umilire sau suferinta ) si fetisismul sub forma de  travestire (cross- dressing ) sunt mult mai puțin frecvente. Unele dintre aceste comportamente sunt  ilegale și cei care sunt sub tratament pentru parafilie s-au confruntat adesea cu situații juridice legate de comportamentul lor . Există, de asemenea, o categorie numită „parafilie nespecificata  altfel”pentru a acoperi alte parafilii care nu se încadrează în diagnostice deja numite, cum ar fi cele care implică oameni morți, urina, fecale, clisme și apeluri telefonice obscene .

traducere pentru razbointrucuvant de A.D.


Categorii

1. DIVERSE, Pedofilie, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Traduceri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “ALARMANT: Dupa modelul ”normalizarii” homosexualitatii, PEDOFILIA a fost definita drept ORIENTARE SEXUALA in SUA. UPDATE: APA pretinde ca folosirea sintagmei ”orientare sexuala” a fost o greseala de tipar

 1. mda… deci daca eu am, sa zicem, cancer, nevindecabil prin nicio metoda incercata pana acum, inseamna ca am o orientare canceroasa, nu? 🙂 m-am nascut cu ea

  primul pas a fost facut. in cativa ani… cine stie?

 2. Incet dar sigur, vor sa obisnuiasca publicul larg cu ideea ca pedofialia poate fi si ea acceptata. Daca s-a intamplat asa si cu celelalte orientari, acum se desavaseste spectacolul grotesc pe care il joaca toti acesti occidentali. Sunt sigur ca vor fi realizate in curand si emisiuni de tv cu subiectul asta in care vor fi prezentate cupluri miniro-adulti; asa cum Pro tv a lansat moda casatoriei la tv a celor pe invers.

  Imi este din ce in ce mai sila de tot ceea ce inseamna occidental. Ne-am trezit iesiti din lagarul comunist imbratisandu-i pe acesti degenerati din vest (oricare ar fi ei, pentru ca nu sunt numai americanii). Nu stiu de ce dar cred ca locul nostru este langa Rusia – chiar daca istoria nu ne-a aratat deloc fata ei prietenoasa. Cred totusi ca daca vom face o politica inteligenta am putea sa ni-i apropiem si sa scapam de acest jug UE, SUA care ne-a distrus economia, valorile, cultura, ne-au transformat intr-o natie de emigranti si ne vand in fiecare zi povesti terifiante despre Romania pentru ca noi sa plecam, iar ei cu guvernantii nostri sa distruga totul aici in goana dupa resurse.

 3. La aberatiile dorite cu cei de acelasi sex de ce au declarat ilegale metodele de vindecare (nici macar numite ca “modificare”, d-apoi sa le zica “vindecare”)?

  Asa vor face si cu cei ce “iubesc” copiii.

  Urmeaza “iubitorii” de animale, de morti.. Oricum au MARE GRIJA sa ne devina simpatici mortii, demonii.
  Alte griji or mai avea?!

 4. “Nu stiu de ce dar cred ca locul nostru este langa Rusia”….eu cam stiu de ce, dar cum nu am nicio dovada, pun totul pe naivitate.

 5. Niste minti bolnave declara sanatoase alte minti bolnave. Nimic nou sub soare!

 6. @ Dan:

  E nou sub soare ca scopul este imbolnavirea mortala si a mintilor sanatoase si curate si ca sunt in primejdie insisi copiii nostri.

 7. 1.Doua paragrafe au fost traduse foarte prost:
  “O parafilie se distinge printr-o preocupare cu obiectul sau prin comportament pana la punctul de a fi dependent de acel obiect sau de comportament pentru o satisfacție sexuală”
  (ORIGINAL-“A paraphilia is distinguished by a preoccupation with the object or behavior to the point of being dependent on that object or behavior for sexual gratification.”
  )
  TRADUCERE CORECTA:” O PARAFILIE SE CARACTERIZEAZA PRINTR-O PREOCUPARE ATAT DE INTENSA(INTERES DEOSEBIT) PENTRU UN OBIECT SAU COMPORTAMENT INCAT SE APROPIE DE A FI DEPENDENT DE ACEL OBIECT SAU COMPORTAMENT PENTRU A OBTINE SATISFACTIE SEXUALA”
  si al doilea text tradus total neinteligibil:
  “Potrivit DSM-5, pedofilia “se referă la o orientare sexuală sau profesia(?????) de preferințele sexuale lipsite de împlinire, în timp ce tulburarea pedofila este definita ca o constrângere și este folosita facandu-se referire la persoanele care acționează în sexualitatea lor,”
  (ORIGINAL-“According to the DSM-5,”pedophilia “refers to a sexual orientation or profession of sexual preference devoid of consummation, whereas pedophilic disorder is defined as a compulsion and is used in reference to individuals who act on their sexuality,”)

  Traducerea ar trebui sa fie urmatoarea:
  PEDOFILIA SE REFERA LA O ORIENTARE SEXUALA SAU LA EXERCITAREA PREFERINTEI SEXUALE FARA CONSUMAREA ACESTEIA FARA CONSUMAREA ACESTEIA, IN TIMP CE TULBURAREA PEDOFILICA ESTE DEFINITA CA O COMPULSIE SI ESTE UTILIZATA CU REFERIRE LA INDIVIZII LA CARE ARE EFECT ASUPRA SEXUALITATII LOR.
  Nota mea- termenul “compulsion” in psihiatrie se traduce prin compulsie si nu constrangere pentru ca nu e o simpla constrangere, ci un comportament repetitiv sau un act mental al carui scop este (atentie!!) acela de a preveni sau reduce anxietatea si nu de a obtine placere sau gratificare!

  Mi se pare foarte viclean totul! Deci odata pedofilia o definesc ca pe o simpla orientare fara consumare(si atunci nu ii putem acuza, condamna!) si apoicand se utilizeaza termenul de tulburare pedofilica se introduce termenul de compulsie care presupune o anxietate majora pe care individul cu “tulburare pedofilica” pentru a si-o reduce va trebui sa isi consume preferinta sexuala(si in acest al doilea caz e bolnav si iar nu poate fi acuzat, condamnat, ci doar tratat, daca doreste!!)
  Cam asa s-a procedat si cu homosexualitatea- a se vedea in acest sens COMPREHENSIVE TEXTBOOK OF PSYCHIATRY- NINTH EDITION, KAPLAN AND SADOCK

  2. E vorba de Washington Time si nu de W. Post(cel putin din cate am gasit eu)http://www.washingtontimes.com/news/2013/oct/31/apa-correct-manual-clarification-pedophilia-not-se/

  3.Pentru necunoscatori:
  -parafilia este o orientare sexuala gresita(aici se includ- pedofilia, scatofilia, necrofilia, masochismul sexual, exhibitionismul, sadismul sexual,voyeurismul,fetisismul,fetisismul transvestic, frotteurismul si HOMOSEXUALITATEA- CARE A FOST SCOASA MAI INTAI DIN MANUALELE AMERICANE DE PSIHIATRIE SI APOI SI DIN CELE EUROPENE, aceasta fiind tendinta acum si in cazul pedofiliei se pare…)

 8. @pavel:

  Multumim pentru corecturi, sunt binevenite, desi nu e prea potrivit tonul cam drastic fata de autorul traducerii, atat timp cat e vorba de o implicare voluntara, facuta sub presiunea timpului (ca si corectura noastra, de altfel).

 9. Imi pare rau daca a sunat drastic, dar cele doua paragrafe(dificil de tradus de altfel , caci presupune sa stii psihiatrie bine , inainte de a sti engleza) nu sunau bine nici in romaneste- nu aveau niciun sens si ar fi trebuit sa sesizeze asta, caci in rest a fost tradus bine. Presupun ca acolo nu s-a descurcat si a cautat traducerea on-line(asa pare- numai translatorul online iti ofera traduceri aberant formulate). Puteati doar sa corectati si sa-mi raspundeti pe email. Nu era nicio suparare. La a doua fraza tradusa si eu am gresit(ora tarzie si pentru mine si pentru dvs)- am scris de doua ori”FARA CONSUMAREA ACESTEIA” . Scuze!
  Mi-am inchipuit ca ati fost presati de timp.
  Oricum felicitari pentru initiativa!
  E foarte grav ce se intampla si se pare, ca desi modelul s-a mai aplicat in cazul homosexualitatii, nimeni(sau prea putini) nu sesizeaza pericolul. Tinta este, bineinteles,asa dupa cum e formulat si in titlu, acceptarea ca varianta a normalului a pedofiliei si impunerea acesteia intr-un mod agresiv asa cum au procedat si cei care au confiscat “legamintul lui Dumnezeu” ca “sigla” a lor. Suntem pe pragul prapastiei si nu stiu cat ne mai suporta Dumnezeu!

 10. @pavel:

  Multumim pentru precizari.

 11. din pacate sub ochii nostri se vor legifera tot felul de spurcaciunipina unde se va ajunge, nu stiu, cert este ca fenomenul sodoma si gomora se repeta la nivel planetar

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare