PEPSI admite public: MOUNTAIN DEW poate DIZOLVA un SOARECE!/ Unele APE MINERALE din comert sunt toxice sau riscante pentru sanatate/ ATENTIE LA APA SAGUARO!

4-01-2012 5 minute Sublinieri


Cât de tare este un Mountain Dew? Suficient de puternic pentru a dizolva un şoarece! Asta au declarat reprezentanţii Pepsi.co, ce au fost chemaţi în instanţă de un client care a găsit în băutura sa răcoritoare o rozătoare.Ronald Ball a dat în judecată Pepsi.co pentru că în cutia sa de Mountain Dew a găsit un şoarece. Pentru şocul suferit, bărbatul a cerut daune de 50.000 de dolari.

Avocaţii companiei au recurs însă la o strategie care s-a dovedit a se întoarce împotriva lor. Aceştia au contracarat acuzaţiile declarând că ingredientele folosite pentru realizarea băuturii carbogazoase ar fi suficient de puternice pentru a dizolva pur şi simplu cadavrul şoarecelui. Atunci, animalul ar fi devenit o substanţă gelatinoasă, care nu ar mai fi fost sesizată de client, prin urmare, compania nu se obligă să plătească daunele băneşti, scrie ABC News.

Apa minerală ne poate îmbolnăvi! Dacă n-ai răbdare să citeşti eticheta şi nu o bei aşa cum trebuie. Avertismentul este dat chiar de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, care a testat toate tipurile de apă îmbuteliată de pe piaţă.  Aproape toţi procedăm aşa: luăm sticla de apă de pe raft fără să aruncăm măcar o privire pe etichetă. Suntem 90% apă. Teoretic o gură în plus n-are ce să strice. Practic, însă, spun specialiştii, un pahar de apă nu doar hidratează, ci şi… dezechilibrează.

De aceea ar trebui să ne uităm pe etichetă după conţinutul reziduului fix. Sună complicat, dar este vorba de conţinutul de săruri minerale. Apele slab mineralizate, care au cel mai mic conţinut de reziduu, 500 mg pe litru, sunt cele mai indicate pentru consumul zilnic. Cele care au până la 1.500 mg pe litru trebuie consumate cu moderaţie.

Apa cu un conţinut de peste 1.500 mg de reziduu pe litru, e bine să fie băută doar după ce întrebaţi medicul.

Pentru cei care ştiu să citească aşa cum trebuie eticheta, apa minerală poate fi chiar medicament.  S-a dovedit ştiinţific, s-au făcut nişte studii care au arătat că persoanele care beau apă minerală au un risc mai scăzut de a face boli cardiovasculare.  Apa care are peste 150mg de calciu / litru e recomandată persoanelor care au deficienţă de calciu. Aceeaşi poveste e valabilă şi pentru apele sodice. Şi, culmea, apa poate fi chiar toxică, dacă are un conţinut mare de nitriţi.

Pentru mâncarea sugarilor, trebuie utilizate numai ape cu un continut mai mic de 10 mg/l nitrati şi sub 0,05 mg nitriti. Românii au consumat în 2011 circa 12 milioane de hectolitri de apă îmbuteliată. 40% dintre cumpărători au optat pentru cea carbogazoasă.

Analiza chimică a apelor minerale din comerţ: două sortimente depăşesc limita de toxicitate!

– Calitatea apelor minerale (plate sau carbogazoase) depinde de conţinutul reziduului fix, care nu se referă la impurităţi, ci la nivelul de săruri minerale. Cele mai bune sunt apele slab mineralizate sau plate, întrucât pot fi consumate nelimitat.

– Apele puternic mineralizate trebuie consumate doar la recomandarea medicului, întrucât pot provoca probleme renale şi biliare. O analiză a 20 de mărci de apă minerală din comerţ, efectuată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, vă ajută să alegeţi cele mai bune sortimente.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a realizat in mod independent si impartial analize pe apele minerale disponibile pentru consumatorii din Romania spre consum.

Aceste analize s-au realizat intr-un laborator din Romania, acreditat RENAR pentru analize de indicatori de calitate ai protecţiei mediului din probe de ape, sol, deşeuri, nămoluri, emisii şi imisii în aer. Laboratorul este de asemenea acreditat de catre Ministerul Sanatatii pentru monitorizarea de control a apei potabile.

Au fost selectate de pe piata 20 de marci de ape minerale dupa cum urmeaza:

* Bilbor – apa minerala naturala carbogazificata;
* Poiana Negri – apa minerala naturala, natural carbogazoasa;
* Aqua Carpatica – apa minerala naturala carbogazificata;
* Izvorul Minunilor – apa minerala naturala carbogazificata Stana de Vale;
* Keia – apa minerala naturala carbogazificata;
* Dorna – apa minerala naturala carbogazificata-Poiana Vinului;
* San Benedetto – acqua minerale naturale Oligomiinerale-Frizzante;
* Carpatina Forte – apa minerala naturala carbogazificata-Izvorul Tosorog;
* Roua muntilor – apa minerala naturala carbogazificata sursa S1 si S2 Covasna;
* Biborteni Forte – apa minerala naturala carbogazificata sursa Biborteni;
* Stanceni – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Stanceni;
* Hera – apa minerala naturala carbogazificata -apa minerala din Muntii Apuseni
* Tusnad – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Tusnad Nou;
* Bucovina – apa minerala naturala carbogazificata Sursa F2-Rosu-C7-Secu;
* Borsec – apa minerala naturala , natural carbogazoasa;
* Buzias – apa minerala naturala carbogazificata- Forte Sursa F2bis Buzias;
* Perla Harghitei – apa minerala naturala imbogatita cu CO2 de la sursa-Sancraieni;
* Evian – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Evian Spring Loc de origine Evian-les Bains Franta;
* Perrier – apa minerala naturala carbogazoasa imbogatita cu CO2 de la sursa Producator Nestle Waters Franta;
* Vittel – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Bonne Source Franta

Rezultatele acestor teste au fost dupa cum urmeaza:

* Apă oligominerală sau slab mineralizată (are cel mai mic conţinut de reziduu – mai puţin de 500 mg/l; este recomandată pentru hidratarea zilnică) – rezidul fix sub 500 mg/L – Stânceni (441 mg/L), Vittel (419 mg/L), Perrier (370 mg/L), Evian (306 mg/L) şi Hera (98,3 mg/L).

* La categoria foarte slab mineralizată – rezidul fix sub 50 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.

* Apă puternic mineralizată – rezidul fix peste 1500 mg/L – Perla Harghitei (3330 mg/L), Tuşnad (1760 mg/L) şi Borsec (1510 mg/L)

* Sulfatată – conţinut de sulfaţi peste 200 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.

* Clorurată – conţinut de cloruri peste 200 mg/L – Tuşnad (284 mg/L)

* Calcică – conţinut de calciu peste 150 mg/L – Borsec (341 mg/L), Dorna (276 mg/L), Aqua Carpatica (250 mg/L), Biborţeni (203 mg/L), Tuşnad (201 mg/L), Poiana Negri (195 mg/L), Bilbor (152 mg/L)

* Magneziană – conţinut de magneziu peste 50 mg/L – Borsec (83,6 mg/L), Tuşnad (70,2 mg/L) Aqua Carpatica (61 mg/L) şi Biborţeni (59,1 mg/L)

* Sodică – conţinut de sodiu peste 200 mg/L – Tuşnad (243 mg/L)

* Corespunde pentru regim sărac în sodiu – conţinut de sodiu sub 20 mg/L – Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46 mg/L), Keia (1,46 mg/L), Aqua Carpatica (4,34 mg/L), San Benedetto (5,52 mg/L), Evian (6,35 mg/L), Vittel (6,96 mg/L), Perrier (10,9 mg/L), Carpatina Forte (14,1 mg/L) şi Bucovina (18,2 mg/L).

Pentru indicatorul pH avem unele sortimente care au o aciditate mai mare (pH mai mic de 5 – valoare acceptată ca normală pentru o apă potabilă): Izvorul Minunilor (pH = 4,81), Keia (pH = 4,92) şi Hera (pH = 4,87). Această aciditate se datorează dioxidului de carbon adăugat în exces. “Sub presiunea acidului se comprimă diafragma pe inimă”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

La capitolul toxicitate se remarcă faptul că majoritatea sortimentelor se încadrează în cerinţele Normei tehnice care reglementeaza piata apelor minerale.
Avem însă şi depăşiri :

* Pentru indicatorul Nitriţi sortimentul Buziaş este la limită cu o valoare de 0,11 mg/L pentru o concentraţie maximă admisă de 0,1 mg/L. La acest indicator se remarcă valori sub limita metodei pentru majoritatea sortimentelor.

* Pentru indicatorul Bariu sortimentul Tuşnad prezintă o valoare de 1,69 mg/L când valoarea concentraţiei maxime admise este de 1 mg/L.

Ape sănătoase versus ape toxice

* Ape plate (<500 mg/l reziduul fix) – recomandate pentru consum nelimitat Hera-98,3 mg/l, Evian-306 mg/l, Perrier-370 mg/l, Vittel-419mg/l, Stânceni-441mg/l

* Ape puternic mineralizate (>1500mg/l)- trebuie consumate cu preacauţie Perla Harghitei (3330 mg/l), Tuşnad (1760 mg/l), Borsec (1510 mg/l)

* Ape sodice (> 200 mg/l sodiu) – risc de boli renale şi cardiovasculare Tuşnad (243 mg/l)

* Ape cu conţinut sărac în sodiu (<20 mg/l) Izvorul Minunilor (1,25mg/l), Hera şi Keia (1,46mg/l), Aqua Carpatica (4,34 mg/l), Evian (6,35 mg)

* Ape toxice, cu conţinut mare de nitriţi (>0,1 mg/l) – Buziaş (0,11 mg/l)

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, 1000 de litri de apa plată din două supermarketuri din Botoşani şi Dorohoi au fost retraşi de pe piaţă din cauza unor probleme la parametrii chimici. Apa, care se numea Saguaro, era scoasă la comercializare în Lidl.

Vorbim de apă minerală necarbogazoasă, apă plată. În urma unui examen de autocontrol, firma respectivă şi-a dat seama că la un examen microscopic au o cantitate peste limita maximă admisă de pseudomona-aeruginosa. Apa va fi retrasă şi distrusă la o unitate de incinerare autorizată”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Minodora Vasiliu.

Potrivit medicului Stela Creţu din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, în cursul zilei de luni au fost retrase din supermarketuri din intreaga tara 1700 de PET-uri de apă Saguaro de câte 5 litri fiecare.

Firma nu poate fi acuzată de ceva deoarece singură a alertat autorităţile.

Apa Saguaro continuă să fie retrasă din magazinele constănţene pentru că, potrivit autorităţilor, au o încărcătură microbiologică mai mare decât limita admisă, scrie replicaonline.ro.

Sticle cu apă plată Saguaro continuă să fie retrase din magazinele constănţene şi potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, din verificări a reieşit că această apă are o încărcătură microbiologică de 30 de ori mai mare decât limita admisă de lege. 1.000 de litri de apă plată au fost retraşi de la vânzare din două hypermarketuri din Botoşani şi Dorohoi înainte de Revelion, scrie Cotidianul.

Firma care producea apa respectivă a constatat la un control că apa are o încărcătură biologică peste limita admisă. Numele apei este Saguaro şi este distribuită în reţeaua Lidl, în 20 de judeţe. La Botoşani, directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) declara că “nu se poate pune problema de apă infestată”, iar cazul a fost soluţionat imediat. Conducerea a mai precizat că botoşănenii care şi-au achiziţionat apă Saguaro o pot consuma,  lotul afectat fiind retras din comerţ înainte de a fi vândută vreo sticlă.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PEPSI admite public: MOUNTAIN DEW poate DIZOLVA un SOARECE!/ Unele APE MINERALE din comert sunt toxice sau riscante pentru sanatate/ ATENTIE LA APA SAGUARO!

  1. Interesant e ca apa Tuşnad e considerata ca avand risc de boli renale şi cardiovasculare, avand continut mare de sodiu (243, >200 mg/l sodiu, in conditiile in care Tusnad este o statiune balneo-climaterica recunoscuta pentru efectele benefice asupra bolnaviilor cardiaci, nu doar datorita aerului tare si ioniziat, ci si a izvoarelor mezotermale cu efecte curative in tratamentul bolilor cardio-vasculare. Probabil o fi mai mult efectul bailor termanle? Ciudat…

  2. personal va recomand apa de la chiuveta sau fantana. sunt medic pediatru. pentru sugari,apa fiarta de la chiuveta si racita. chiar si apa slab mineralizata e o pb pe termen lung.bunicii nostri tot apa plata or fi baut?

  3. Pingback: Prof. Gh. Mencinicopschi despre DIRECTIVA EUROPEANA INTERZICE INDULCITORII din sucurile de fructe/ COCA-COLA SI PEPSI contin o substanta CANCERIGENA! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare