“Politia online” si “Guvernul internetului” la orizont! IN CURAND: ADIO LIBERTATE PE INTERNET

24-09-2009 3 minute Sublinieri

imtenet-censorship

Cosmarurile devin, pe fiecare zi ce trece, tot mai reale. Scriam cu ceva timp in urma despre crearea unei dictaturi a controlului strict si exhaustiv asupra internetului. Intuiam faptul ca internetul va deveni, in acest caz, un sistem strict supravegheat in care activitatea individului este contorizata, pentru utilizarea sa fiind nevoie de un act (numar, card etc.) eliberat de autoritati. In interviul de mai jos aflam despre iminenta acestui plan, precum si despre modalitatile sale concrete de implementare. Un “guvern global” al internetului, un sistem in care nu poti folosi internetul decat cu un card, o contorizare stricta a activitatilor, eliminarea anonimatului… Este socanta inconstienta  (daca inconstienta este, si nu ceva mai rau de atat) a celor care sustin necesitatea acestui proiect, precum si justificarea data, anume ca evolutia presupune restrangerea libertatii”!

Odata pus pe picioare un astfel de sistem, este o chestiune de zile aplicarea legilor deja existente de genul “political correcteness” sau “hate laws” si inventarea unor noi legi impotriva celor care se manifesta critic pentru a suprima libera exprimare. Dar, atentie… Traim deocamdata un timp al “libertatii” controlate, si probabil strategia este sa fie inca lasat si oarece spatiu liber manifestarilor critice fata de “noua ordine mondiala” tocmai pentru a avea o situatie cat mai clara si precisa a celor care si-au arogat, in acest veac intunecat si agonic, marea “nerusinare” a normalitatii, a gandului liber si cuvantului adevarat…

Blogul lui Mihnea Maruta: Şeful echipei BitDefender, despre paşaportul online, stocarea datelor, supraveghere şi guvernul internetului

(marcajele si sublinierile pe text ne apartin)

“Necesitatea unei “poliţii a online-ului”, eliminarea anonimatului şi apariţia unui “guvern al internetului” sunt câteva dintre ideile controversate pe care rusul Eugene Kaspersky, creatorul cunoscutului antivirus care-i poartă numele, le-a propus la Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat de Ziarul Financiar.

L-am rugat să comenteze spusele lui Kaspersky pe Bogdan Dumitru (foto), şeful echipei de IT-işti care a creat antivirusul BitDefender (cel mai cunoscut brand românesc în lume, potrivit revistei “Money Express”).

***

Kaspersky consideră că avem nevoie de legislaţie pe net, pentru a evita atacurile informatice, şi a lansat ideea unui paşaport online, prin care fiecare să se înregistreze şi să tasteze un cod pin ca să intre pe net. Eşti de acord cu o asemenea metodă?

Bogdan Dumitru: E o idee pe care o promovează de ceva vreme. Cu toate că rezolvă o serie de probleme, nu înseamnă că le rezolvă pe toate. Sunt de acord cu metoda, neavând alta mai bună.

Ce ar însemna acel paşaport? Pentru mine, care sunt un profan…

Un device/dispozitiv care să permită accesul la calculator (sau la net) doar dacă dispozitivul este cuplat la calculator şi se introduce pin-ul. Cam ca un card bancar. Cardul e folosit pentru a intra în cont (şi a face diverse operaţii), pe când paşaportul ar fi folosit pentru a intra pe net.

Kaspersky spune că ar trebui să existe un sistem de stocare temporară a activităţii utilizatorilor de internet, datele urmând să fie puse la dispoziţia eventualelor investigaţii. Din câte ştiu, acest lucru se poate face deja. Greşesc?

Depinde de ţară. În China, sigur se face. În România abia acum se pun bazele unui astfel de sistem (centralizat).

Unde se centralizează datele?

:) Nu pot da mai multe informaţii. (de ce?! este secret?! – n.n., R.i.C.)

Dar centralizatorul e o instituţie a statului?

Într-o ţară democrată, da.

România e democrată?

Aşa se vrea. Ai văzut că s-au dat nişte legi care obligă operatorii de telefonie şi cei de net să stocheze datele timp de 6 luni, parcă.

Operatorii le stochează, iar instituţiile statului le consultă?

Aşa ar trebui să se întâmple. Oricum, e bine că se întâmplă lucrurile astea, pentru că aşa poate reuşim singuri să ne facem curăţenie în propria ţară.

***

Am înţeles. În acest context, eşti de acord cu ideea că “internetul este o utilitate publică, precum electricitatea şi transporturile”?

Da, sunt de acord.

Nu ne duce acest concept prea adânc în zona supravegherii? Mai ales că internetul este perceput încă a fi un spaţiu al libertăţii…

Ba da, se duce. Depinde foarte mult de scopul pentru care sunt folosite datele stocate. Nu stocarea în sine este problema, ci eventuala folosire neadecvată.

La ce fel de “curăţenie” te refereai mai sus?

Suntem renumiţi ca ţară (în sensul rău) pentru activitatea tinerilor din zona Vâlcea, Drăgăşani. Phishing, carding etc… 15 ani de zile, instituţiile nu au făcut mai nimic. Abia de curând (1-2 ani) au început o serie de acţiuni mai de amploare, dar cu ajutorul celor de la FBI…

E nevoie să fim controlaţi toţi pentru a-i prinde pe câţiva? (E aceeaşi discuţie precum cea vizând terorismul aviatic…)

Din păcate, da. Evoluţia societăţii aduce “îngrădiri” ale libertăţii.

Deci, adio libertate pe net…

De ce adio? O să mă pot duce în continuare oriunde, pot face ce vreau. Atâta timp cât totul este legal, nu am de ce să mă tem. Aaa, ok … vorbim de încălcarea normelor morale şi de aici paranoia oamenilor.

„Adio” pentru că, zice tot Kaspersky, “trebuie să oprim anonimatul”… Anonimatul asigura adevărata libertate de mişcare pe net.

Aici nu sunt de acord cu ce spune. Anonimatul, pseudonimul, au adus de-a lungul timpului mari beneficii (opere de artă etc …), care altfel nu se puteau înfăptui. Deci … aşa şi aici. Dar, într-adevăr, pot fi anumite zone unde anonimatul nu mai este o opţiune.

Dar dacă toţi vom avea paşaport online cu cod pin, adio anonimat…

Problema e ceva mai granulară, ca atare sunt multe zone de gri. Faptul că mi se cere pinul să intru pe net nu înseamnă că eu nu pot lăsa un comentariu anonim la tine pe blog.

Ok, însă tot ce faci se ştie, dat fiind că te-ai autentificat la intrare pe net.

Da. Când mă plimb prin Londra, de exemplu, se ştie ce fac (apar pe camere), dar ce contează? E foarte important cum se va implementa o astfel de soluţie, de care se discută de ani de zile, dar care va fi implementată probabil peste 2-3 generaţii (oare?!, n.n., R.i.C.)

***

Care ar fi alternativele de implementare?

1) Eu intru pe net cu un DEVICE (nu-i mai zicem paşaport). Acel dispozitiv mă autentifică şi atribuie intrării mele în internet un NUMĂR. Doar un număr şi nimic mai mult.

2) Acel număr este folosit la înregistrarea acţiunilor mele.

3) În concluzie, acţiunile mele de pe net se asociază cu acel număr.

4) Numărul variază (de la zi la zi, să zicem).

Se poate afla uşor al cui e numărul?

Imediat ajungem acolo. Asocierea numărului cu o persoană se poate face doar de o instituţie/organizaţie, care are… o cheie privată.

Ca atare, avem aşa:

1) o instituţie care stochează datele;

2) o instituţie care investighează operaţiile necurate pe net. Instituţia asta poate să zică doar atât: numărul X a efectuat operaţii ciudate pe internet.

3) Cu dovezile şi cu numărul se duce la o altă autoritate, care verifică dovezile şi, dacă sunt ok, asociază cu numele. Ca atare, poate cere urmărirea persoanei.

Care sunt instituţiile de la punctul 1 şi care de la punctul 2?

1) Poate fi poliţia sau o ramură a poliţiei. 2) Procuratura? Nu ştiu… O astfel de separare ar opri mult abuzurile şi ar încălca intimitatea doar în cazul în care ai făcut activităţi ilegale.

Nu e o nebunie (birocratică şi informatică) pe care n-o mai controlează nimeni şi care lasă loc tocmai de abuzuri?

Poate deveni, normal. Dar poate fi şi foarte bine pusă la punct. Ţine de implementare.

Acest sistem al fiecărui stat ar fi subordonat “guvernului internetului” de care vorbeşte Kaspersky?

Aş zice că da.

Ultima întrebare: ce crezi că ar face primul ministru, dacă ar exista un asemenea guvern?

:) Ar rafina ce înseamnă infracţiune pe net, legile care vor guverna netul”.

eugene_kaspersky-081108

Yevgeny Kaspersky


Categorii

Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Pagini laice

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la ““Politia online” si “Guvernul internetului” la orizont! IN CURAND: ADIO LIBERTATE PE INTERNET

  1. Am primit pe e-mail de la un frate:

    NU ESTE SCIENCE-FICTION, NU ESTE 1984, dar incepem sa fim supravegheati asemenea, si daca s-a ajuns la declaratii si conferinte, inseamna ca lucrurile deja se misca de ceva vreme.

    Sunt convins ca implementarea hardware e ceva foarte simplu, la indemana tuturor producatorilor de PC sau echipamente hardware, astfel incat procesul poate avea loc pe scara larga. Placa de retea (care oricum are un ID unic ars in fabrica direct in cip-ul de control- fiecare producator de placi de retea are o serie de ID-uri unice http://en.wikipedia.org/wiki/MAC_address) ar avea asociat un cititor de SIM care va fi livrat de furnizorul de servicii de comunicatii, in baza unui contract de abonament, unde, evident, figureaza datele personale (adresa, serii de acte) ale abonatului. Repet, implementarea este foarte simpla si poate fi facuta maine! Cred ca deja exista prototipuri, daca nu cumva deja liniile de productie sunt incalzite pentru asta. Tocmai datorita simplitatii realizarii si a efectului urias, sunt inca probabil ezitari la nivel inalt, ca doar pt asta lupta Kaspersky si altii ca el – sau poate e doar de fatada acest efort, ca sa ne pregateasca, deoarece e posibil ca lucrurile sa fi fost deja transate pe ascuns, cum de altfel a devenit o obisnuinta la noi in tara si nu numai. Nu este exclus ca cei care elibereaza buletine sa dea aceste cipuri, dupa modelul eliberarii buletinelor de vot, dar de data asta pe baza de semnatura electronica. Mai mult, nu ar fi exclus ca cei care au (vor avea) buletine cipuite sa le foloseasca pt accesul la internet, fara alte “complicatii”. In belgia buletinele sunt cipuite si accesul on-line la institutiile de finante publice se face cu un cititor, pe baza de cod PIN.

    Cand se va ajunge ca accesul la internet sa fie controlat la nivel de ID unic per persoana, libertatea informatica, si asa controlata, va fi in intuneric. Pentru cine accepta, va fi un “salt inainte” dpdv tehnologic si al securitatii, precum si o oportunitate imensa pentru producatorii de software de securitate (antivirus, antimalware, antiintruziune- practic atunci poate fi blocat un mesaj electronic sau un software distribuit in internet doar cu un click sau doua, pe baza ID-ului care l-a lansat, nici nu e nevoie sa se stie cine e ca persoana, nu e nevoie de anchete, cenzura va functiona nestingherita, iar ID-ul (adica persoana) care va primi “ban”, adica blocare, poate figura pe o lista neagra, temporara sau nu, astfel incat adminii de retea- si in special securistii, vor stii de el) insa pentru cei doritori de libertate (ah libertate!) va fi o intoarcere in anii ’80, la retelele locale, in cel mai bun caz VPN-uri. Iar la ceva vreme dupa restrictionarea accesului probabil vor fi scoase in afara legii si retelele locale cu multi utilizatori sau vpn-urile (mai greu de prins dar nu imposibil) iar hot-spot-urile vor fi atent supravegheate (chiar si acum 10-11 ani(!), daca se emitea doar cu 1-2watt cu o statie ilegala erau prinsi destul de repede, 1 pana la 4 ore, acum sunt mult mai rapizi). Probabil ne vom intoarce la manifeste lipite pe stalpi.

    Sau POATE nu va fi asa, DAR lucrurile si directia lor (vezi, intr-adevar, cate MII de cetateni chinezi au fost arestati din cauza mesajelor trimise prin internet, interceptate si decodate de hardware si software specializate, produse de companiile Microsoft, Cisco si Sun) sunt din ce in ce mai fatis prezentate de mai marii (cine altcineva?) lumii acesteia. Kaspersky e “doar” un trimis convins de propria oportunitate, alaturi de altii ca el. De altfel nici seful BitDefender nu e exclus sa fi primit propuneri sau aluzii pentru asemenea oportunitati, Kaspersky doar i-a deschis calea (chiar daca sunt concurenti, cand sunt impreuna sunt mai puternici), deoarece echipele care programeaza suitele de protectie a datelor sunt primele care vor stii cum sa adapteze noile oportunitati cel mai repede (daca nu deja au facut o parte din munca). Si nu cred ca e o coincidenta vizita lui K la Bucuresti si faptul ca se pregateste calea documentelor cu identificare electronica in Romania.

    Si, din nou, daca se va ajunge aici, producatorii de certificate electronice (http://en.wikipedia.org/wiki/Certificate_authority , dintre care intunecatii de la verisign sunt cei mai periculosi http://www.verisign.com/ – se numara printre producatorii cipurilor de implant si detin peste 50% din piata de certificate digitale) vor fi si mai avantajati in afaceri, deoarece pot emite certificate digitale PER PERSOANA in baza ID-ului. Si vor fi multi care vor cere, pentru asigurarea unei comunicari cat mai “securizate”. Imi vine rau numai cand ma gandesc.

    Si ca sa termin acum, in cazul in care ati auzit de proiectele “un copil-un laptop”- http://en.wikipedia.org/wiki/One_Laptop_per_Child , de uriasele proiecte de scolarizare IT a copiilor din tari cu venituri mici (vezi recent Brazilia, cu 52 milioane de copii care vor avea acces la un computer, fie el si thin-client http://www.desktoplinux.com/news/NS9272932512.html ), proiecte frumoase in sine, ce credeti ca se va alege de ele? Daca accesul se va face cu ID personal: copii educati de mici sa traiasca sub stapanire. POATE nu ei, poate nu toti, caci mai au inca parinti doritori de libertate, insa cine nu doreste “binele” copilului sau copiilor sai? Si cum s-ar putea altfel sa ai acces la bunastare decat intrand in sistem, facand ceea ce nu vrei sa faci??

    Pe de alta parte, scenariile acestea, pentru a nu deveni doar o simpla informare si un indiciu spre calea resemnarii, trebuie sa indemne: NU acceptati accesul pe baza de cip (engleza chip)! Evitati in general orice fel de cip, indiferent de model si de interfata de comunicare cu centrul. Cu cip-urile se marcheaza produsele, actele personale si chiar oamenii,in vederea controlului consumului restului de resurse ramase pentru omenire dupa ce stapanii lumii acesteia au luat tot si continua sa ia din resursele geologice, energetice, alimentare si stiintifice nou descoperite. Aceasta este metoda prin care, manati de nesatula si absurda lor dorinta de putere, izvorata de la tatal minciunii si al desfatarilor trupesti, vor sa ne constranga sa renuntam incet si sigur la libertatea vointei noastre, asimiland asa zisa lor libertate si siguranta a traiului prin adoptarea regulilor lor, adica facand voia lor, caci ce suntem noi fara libera noastra vointa lasata dela Dumnezeu-Tatal? Cip-ul si controalele nu pot substitui constiinta, dar acceptarea traiului cu ele ii va acoperi glasul binecuvantat, ducand in vreme la predarea vointei noastre vointei lor, iar schimbarea de bunavoie a vointei libere pentru a beneficia de un trai asa-zis normal nu este pe placul lui dumnezeu, caci vointa este darul lui, si mai ales, cu ajutorul ei ne intoarcem de atatea ori cu cainta la dragostea si milostivirea lui pentru oameni.
    Au venit din nou vremurile constrangerilor, poate cele mai grele de pana acum, si va urma, cum e si firesc, sa alegem intre un trai cu care ne-am obisnuit, cu pretul estimat mai inainte si prigonirile, adica traiul la marginea subzistentei, pentru ca ar trebui sa ai cip pentru a fi inregistrat la spital, la asistenta sociala, in baza contabila a ministerului de finante, si inca: neprimirea copiilor nostri la scoala sau la laboratoarele tehnice pentru ca nu au cip de acces. Mai mult, deoarece cel caruia ii va expira buletinul si nu isi ridica buletinul cu cip de la politie va intra sub incidenta legii, i se vor da amenzi peste amenzi pentru ca nu isi va putea plati impozitele cu buletinul expirat, nu va putea sa plateasca aceste amenzi pentru ca i se cere la ghisee un buletin valabil, si prin acumularea acestor datorii la stat se ajunge la executara silita si/sau urmarire penala. Si iarasi, nu isi va putea inregistra copiii cu buletinul expirat, deci copiii lui nici nu vor exista oficial in afara de registrul maternitatii, nu va putea ridica drepturile banesti ale copiilor cu buletinul expirat. Inca nici nu gandim ce adanc va lucra acest sistem, dintr-un motiv sau altul va veni teama sau indoiala, si mai ales pentru copii multi nici nu vor sta pe ganduri. In foarte multe familii sotul sau sotia nu vor fi de acord sa sufere pentru acesta scumpa libertate (nefiind vorba de internet aici) care ne permite sa fim si sa ramanem ortodocsi.

    Scenariul este foarte plauzibil si foarte aproape pentru ca exista absolut toate mijloacele pentru aplicarea lui. Implementarea lui a inceput deja de la baza, cu cel mai popular sistem, rfid radiofrequencyidentification, cu sortarea produselor (asa se intentioneaza si cu oamenii), cu accesul securizat in institutii sau la pornirea masinilor personale, iar in tari precum belgia este deja implementat in acte ca cipuri cu citire directa. Diferentele pentru cei care nu accepta cipurile nu se simt de la inceput, tranzitia va fi usoara pentru a nu trezi revolte in strada (ca oricum mass-media e cumparata iar internetul va fi cenzurat, tocmai asta e ideea din umbra, de a nu sti cu adevarat unii de altii si fiind dezbinati vom fi mai usor de supus; au invatat o lectie dura din proiectia reactiei internetului la vaccinul anti-swinflu in viata reala, vor sa evite intarzierile si compromiterile planurilor lor din cauza internetului).

    Si dupa ce m-am intunecat destul cu cele ale lumii, dulcea rugaciune aduce intotdeauna lumina si pace in suflet, chiar si pe calea greutatilor si prigonirilor de orice fel.

    Rugati-va si pentru Emil.

  2. Nici politia online si nici “guvernul” internetului nu ne poate atinge sufletul , care-I apartine numai lui Dumnezeu …Sa speram , ca , chiar si asa , deocamdata mai avem de parcurs impreuna un drum spinos , bolovanos , dar in lumina Adevarului , ca nu degeaba am invatat aici , la Razboi intru Cuvant , un altfel de curaj duhovnicesc…probabil ca nici la cei 58 de ani ai mei
    inca nu m-am maturizat suficient duhovniceste , dar ramanand pe
    frontul Razboiului intru Cuvant , simt ca prind puteri noi , incat
    sa fac fata chiar si in “intunericul informatic”… iar la cip-uri
    s-ar fi ajuns mult mai tarziu , daca acea parte a “caldicimii” ortodoxe ar fi vrut sa se trezeasca , la cate chemari au trimis Sfintii nostri Parinti !!! [ sarut mainile ,
    Parinte Justin ! ]
    Insa , “ajunge zilei rautatea ei” si sa ne intoarcem la “dulcea rugaciune” , cum frumos a spus Emil , pentru care ma voi ruga si eu …am convingerea ca , deja , multi dintre cei care au citit acest mesaj – dur , dar adevarat – s-au si rugat si se roaga si pentru Emil …
    Si , desigur , pentru curajul “nebun” al Adminilor , de a posta acest mesaj tulburator … de a-i sustine cu osardie pe Sfintii Parinti , de ieri si de azi …
    O, Doamne , Iisuse Hristoase , numai TU sa nu-Ti fata de la noi , pacatosii , care se roaga TIE !!!

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » POLITIA GLOBALA SI PASAPORTUL PENTRU INTERNET: o idee lansata de Eugene Kaspersky
  4. Pingback: INTIMITATEA ONLINE, ELIMINATA DEFINITIV SUB PRETEXTUL COMBATERII PEDOFILIEI?/ Facebook, acuzata de incalcarea vietii private a utilizatorilor sai in Germania
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare