POTOPUL GENERAL (Stiri 4-6 iunie 2010)

7-06-2010 14 minute Sublinieri

UPDATE


  • Antena3:

Europa Centrală, sub ape: Stare de urgenţă în Ungaria şi Slovacia. Varşovia, sub alertă de inundaţii (VIDEO)

Pata de petrol din Golful Mexic a ajuns în Florida. Mii de păsări se luptă pentru supravieţuire (VIDEO)

Uriaşa pată de petrol din oceanul Atlantic a ajuns şi în Florida. Pe unde a trecut până acum, Mareea Neagră a adus moarte şi suferinţă. Mii de păsări – pelicani, pescăruşi sau egrete – se luptă pentru supravieţuire. Jurnaliştii care au ajuns în zonele afectate au venit de acolo cu imagini terifiante.

Sunt imagini ale suferinţei aduse de mareea neagră. Păsările şi peştii, victime inocente ale dezastrului, mor pe capete, sufocate de petrol. Zilnic, veterinarii culeg de pe ţărm zeci de pelicani, pe care se luptă să-i cureţe.

Unii localnici nu au aşteptat intervenţia autorităţilor şi s-au apucat să cureţe cu mâinile lor plajele.

Între timp, în adâncuri se scurg, în continuare, 12.000 – 19.000 de barili de petrol zilnic. Iar ultima încercare a companiei British Petroleum de a acoperi scurgerea a eşuat.

Mulţi spun că mareeea neagră este piatra de încercare a mandadatului preşedintelui Obama. Acesta a vizitat, pentru a treia oară, zona afectată de scurgere. Însă, în absenţa unei soluţii, declaraţiile sale nu mai pot linişti populaţia.

  • Antena3:

Paharele McDonald’s care vor fi retrase de pe piaţă nu afectează imediat sănătatea omului

Raport: OMS a exagerat pericolul gripei H1N1

  • Hotnews:

Expertii OMS insarcinati cu tratarea gripei porcine au avut legaturi cu companiile farmaceutice

O serie de oameni de stiinta de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) care au oferit sfaturi privind rezervele de medicamente impotriva gripei porcine au avut legaturi financiare cu companiile producatoare de antivirale, arata o investigatie recenta. Revista de specialitate British Medical Journal (BMJ)scrie ca cercetatorii in cauza si-au declarat deschis aceste interese in alte publicatii, insa OMS nu a mentionat nici una dintre aceste legaturi. Aceasta informatie vine la scurt timp dupa ce un raport al Consiliului Europei a criticat lipsa de transparenta privind tratarea pandemiei de gripa porcina, scrie BBC News. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al OMS a declarat ca industria farmaceutica nu a influentat in nici un fel deciziile institutiei in aceasta problema. Recomandarile pentru guverne legate de rezervele de medicamente antivirale au fost publicate de OMS in 2004 si au impulsionat multe tari din toata lumea sa cumpere cantitati mari de Tamiflu, fabricat de compania Roche, si de Relenza, produs de GlaxoSmithKline. La un an de la declararea oficiala a pandemiei de gripa porcina, aceste rezerve zac nefolosite in depozite, scrie BBC, iar guvernele incearca sa desfaca contractele. BMJ, in colaborare cu Biroul de Jurnalism de Investigatie din Marea Britanie, a descoperit ca trei oameni de stiinta care au contribuit la recomandarile din 2004 fusesere platiti anterior de Roche sau de GSK pentru a tine conferinte si a oferi consultanta in favoarea lor si realizasera chiar si cercetari pentru cele doua companii. Desi oamenii de stiinta implicati au vorbit de buna voie despre aceste legaturi pentru alte publicatii si au spus ca OMS intrebase de posibile conflicte de interese inainte de intalnirile cu expertii, legaturile nu au fost declarate public de catre OMS. Nu se stie insa clar daca organizatia internationala a instiintat guvernele in in particular, spun cei de la BMJ, iar o cerere de acces la declaratiile privind conflictele de interese a fost refuzata. In plus, numele celor 16 membri din „comitetul de urgenta” care l-a indemnat pe directorul general al OMS, Margaret Chan, sa declare pandemie de gripa au fost tinute secrete. Asta inseamna ca doar oamenii din cadrul organizatiei le cunosc identitatea si ca posibilele lor conflicte de interese cu companii farmaceutice sunt necunoscute.

Sapte dureri pe care nu trebuie sa le ignori

VIDEO Dr. Adrian Ghenea: Hemoroizii sunt boala sedentarismului si a alimentatiei nesanatoase

Australia va deschide o ancheta cu privire la datele confidentiale colectate “din greseala” de Google

***

CE precizeaza ca in discutiile cu autoritatile romane s-a convenit inclusiv majorarea taxelor daca masurile prevazute de Executiv nu sunt implementate la timp. “Au existat discutii cu autoritatile romane despre noi masuri care ar putea fi adoptate daca situatia nu se amelioreaza. S-a cazut de acord ca masuri suplimentare de crestere a veniturilor la stat, inclusiv cresterea taxelor, vor fi adoptate pentru a limita o crestere neprevazuta a deficitului bugetar, de exemplu, daca masurile prevazute nu sunt implementate la timp sau nu sunt de natura sa ofere consolidarea asteptata”, se arata in intr-un raspuns transmis la solicitarea Mediafax.[…] Potrivit sursei citate, nu a existat o evaluare formala la nivelul CE a impactului social al masurilor propuse de Guvern.In orice caz, in opinia noastra, este loc pentru o reducere a cheltuielilor pentru salarii in sectorul public. In perioada cuprinsa intre primul trimestru al lui 2005 si primul trimestru al lui 2009, salariul mediu brut in sectorul public a crescut de mai mult de doua ori in termeni nominali, dapasind cu mult cresterile din sectorul privat, iar rata angajarilor in sectorul public a crescut cu 17%. In consecinta, cheltuielile cu salariile in sectorul public au crescut de la 7,4% din PIB in 2005 la 9,5% in 2009. In mod similar, pensiile medii s-au triplat intre 2004 si 2009, iar numarul pensionarilor a crescut cu circa 6%, cerea ce a pus in pericol sustenabilitatea sistemului public de pensii. Oricum, cu o pensie medie lunara de 711 lei in 2009, costurile sociale ale reducerilor acestora nu sunt neglijabile”, scrie CE. CE spune ca in februarie 2010 autoritatile romane au acceptat implementarea unor masuri printre care reducerea salariilor si inghetarea pensiilor. Masurile nu au fost suficiente potrivit constatarilor misiunii CE din aprilie-mai.

  • Gandul:

EXCLUSIV: ROMÂNIA MAI TREBUIE SĂ ÎMPRUMUTE 5,2 MLD. EURO.

România mai funcţionează doar pe datorie, ritmul în care se împrumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă – adică 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, până la începutul lui iunie. Conform calculelor Gândul, chiar dacă statul taie din pensii 15% şi din salariile bugetarilor 25%, ceea ce i-ar aduce o economie de circa două miliarde de euro anul acesta, tot va trebui să mai împrumute 5,2 miliarde de euro pentru a rezista până în decembrie. Economiştii atrag atenţia că, în scurt timp, s-ar putea întâmpla un adevărat dezastru: nimeni nu va mai vrea, sau nu va mai putea, să ne împrumute. Pe piaţa internă, băncile au ajuns la un prag de expunere de 18% pe titlurile de stat, iar maximul acceptat de băncile-mamă este de 20%. Pentru împrumuturi externe, momentul este prost din cauza problemelor din Grecia şi din zona euro. Statul mai trebuie să împrumute până la finele acestui an încă 5,2 miliarde de euro, conform calculelor Gândul, chiar dacă taie din pensii 15% şi din salariile bugetarilor 25%, măsuri care ar putea aduce o economie de circa două miliarde de euro anul acesta. În total, în 2010, România trebuie să împrumute cel puţin 13 miliarde de euro, atât pentru a acoperi deficitul bugetar, cheltuielile mai mari decât veniturile, cât şi pentru a plăti creditele mai vechi cu altele noi. Doar pentru a plăti datoriile făcute anii trecuţi, în special în 2009, statul va trebui să împrumute 4,5 miliarde de euro în 2010. […]

Statul ar putea deveni un client prost pentru bănci

Economiştii atrag însă atenţia că România nu poate trăi la nesfârşit pe datorie, atât pentru că, la un moment dat, tot va trebui să dea banii înapoi băncilor, cât mai ales pentru că s-ar putea întâmpla, în scurt timp, un adevărat dezastru: nimeni nu va mai vrea, sau nu va mai putea, să ne împrumute. În ceea ce priveşte împrumuturile de pe piaţa internă, oficialii BNR au atras deja atenţia asupra faptului că unele bănci se apropie de expunerea maximă faţă de statul român, adică de plafonul maximal impus de băncile-mamă din străinătate fiicelor din România când vine vorba despre suma împrumutată statului român ca pondere în totalul creditelor acordate.[…]

Statul nu are bani de pensii şi salarii

În primele patru luni ale acestui an, deşi a avut mai puţini bani decât în perioada similară din 2009, statul a cheltuit mai mult. Astfel, în timp ce din taxe şi impozite statul a obţinut venituri de cu 612 milioane de lei mai mici decât în primele patru luni ale anului trecut, cheltuielile au fost cu peste 2,1 miliarde de lei mai mari. Per total, la venituri de 52,6 miliarde de lei statul a făcut plăţi de 64,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasaţi statul a cheltuit 123 de lei, după cum reiese din execuţia bugetară prezentată recent de Ministerul Finanţelor. Diferenţa, de peste 12 miliarde de lei, a fost asigurată prin împrumuturi. Cele mai mari cheltuieli ale statului sunt cele cu pensiile şi cu salariile, care reprezintă 75% din veniturile totale ale statului, adică 39,4 miliarde de lei. Dacă se adaugă şi cheltuielile statului cu bunurile şi serviciile, procentul urcă la 92%, în condiţiile în care statul trebuie să plătească şi dobânzi la creditele pe care le-a luat până acum (doar în primele patru luni a plătit peste două miliarde de lei) dar şi să transfere bani către autorităţile locale şi să asigure şi plata subvenţiilor şi a investiţiilor. Practic, chiar dacă ar reduce la zero investiţiile şi subvenţiile şi nu ar plăti dobânzile, statul tot nu ar avea suficienţi bani pentru a plăti şi salariile şi pensiile şi facturile curente ale statului sau medicamentele din spitale.

Numărul falimentelor creşte cu 60%. Lichidatorii nu găsesc cumpărători pentru bunurile firmelor

  • Jurnalul:

Lefurile şi pensiile se duc pe dobânzi

România va plăti în acest an dobânzi în valoare de circa 2 miliarde de euro, conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, aproape cât economiile pe care le face statul din reducerea salariilor şi pensiilor.

Moartea farmaciilor din sat deconectează bătrânii de la viaţă

  • Ziuaonline:

UPDATE În plină criză, bugetari din Ministerul Agriculturii, au petrecut patru zile la munte pe banii statului – VIDEO

Moneda unică va dispărea în cinci ani, dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra

  • Adevarul:

Criza îi sacrifică pe profesorii din Europa: în Portugalia se închid şcoli, iar în Lituania dascălilor li s-a tăiat 30 la sută din salariu

(…) Şcoli închise, elevi strămutaţi

În Portugalia, decizia închiderii a 900 de şcoli în următorul an a dat naştere unui scandal politic, chiar dacă ministrul Educaţiei, Isabel Alçada, a argumentat că vor fi afectaţi „doar 3,5% din elevii claselor primare”.

Marea Britanie a anunţat şi ea o reducere a bugetului pentru învăţământul superior pe anul în curs cu 290 de milioane de euro în plus faţă de cele aproape 500 de milioane de euro anunţate de guvernul anterior. Pentru bugetul alocat Educaţiei în Regatul Unit, de 107 miliarde de euro, măsura pare a fi o picătură într-un ocean. Cu toate acestea, ea a dat naştere unei vii dezbateri privind calitatea educaţiei superioare în universităţile britanice.

15.000 de posturi tăiate în Franţa

Franţa caută, de asemenea, soluţii de reducere a bugetului alocat Educaţiei. Guvernul de la Paris are însă alte soluţii: doar unul din doi profesori care se pensionează e înlocuit în sistem, ceea ce face ca numărul angajărilor noi să scadă şi duce la dispariţia a 15.000 de posturi, în principal de învăţători şi profesori de gimnaziu.

Cei care rămân vor beneficia în schimb de o creştere salarială de 10%, de la 1 septembrie, a anunţat ministrul francez al Educaţiei, Luc Chatel. În fine, Germania, care se pregăteşte să anunţe noi măsuri de austeritate, ar putea avea şi ea în vedere şi reducerea cheltuielilor cu învăţământul.

Concedieri şi în SUA

100.000 de profesori riscă să-şi piardă slujba în Statele Unite, unde criza a tăiat dramatic bugetul destinat Educaţiei. Dacă Executivul de la Washington, condus de preşedintele Barack Obama, va obţine susţinerea politică necesară, Congresul ar putea aproba în cele din urmă un ajutor guvernamental de 23 de miliarde de dolari, care i-ar salva pe dascălii vizaţi.

Motoarele Europei scârţâie a austeritate

În Germania se vor desfiinţa zeci de mii de posturi de funcţionari, se va tăia şi din alocaţiile pentru mame şi pentru şomaj. Guvernul german vrea să reintroducă stagiul militar obligatoriu pentru a face economie şi la bugetul Armatei. În Marea Britanie vor fi îngheţate salariile funcţionarilor.

  • Gandul:

Guvernul ungar: “Economia Ungariei este într-o situaţie foarte gravă. Nu cred că e o exagerare să vorbim despre intrarea in incapacitate de plată”

„Şansele să evităm soarta Greciei sunt foarte slabe

Sinceritate nefolositoare la Budapesta

Guvernul Ungariei face public simbata un raport exhaustiv asupra finantelor publice, dupa ce mai multe comentarii ale unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului. Guvernul instalat in functie acum o saptamina a anuntat ca va face publica atit starea “reala” a bugetului pe 2010, cit si un plan concret de actiuni, relateaza Reuters. Pietele au reactionat violent la declaratia purtatorului de cuvint al premierului, Peter Szijjarto, care a spus cu doua zile in urma ca Ungaria are o sansa extrem de mica sa evite un scenariu similar cu cel al Greciei. Tot joi, vicepresedintele partidului de guvernamint Fidesz, Lajos Kosa, a declarat ca finantele publice sint intr-o stare mult mai precara decit asteptarile pietei.

FMI are nevoie de finanţare suplimentară după participarea la pachetul de ajutor extern destinat Greciei şi ar trebui să mărească semnificativ volumul de drepturi speciale de tragere, a declarat vineri şeful Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) din cadrul Fondului. Youssef Boutros-Ghali, ministrul egiptean al Finanţelor şi totodată primul reprezentant al unui stat cu economie emergentă care ocupă funcţia de lider al IMFC, a declarat că problemele Greciei nu s-au încheiat încă şi că există îndoieli privind capacitatea acestui stat de a implementa reformele cerute de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană în schimbul pachetului de ajutor extern de 110 miliarde euro. “Nu s-au terminat problemele. Măsurile care le-au fost cerute sunt destul de dure. Există în unele zone dubii dacă vor reuşi să continue să implementeze astfel de măsuri”, a afirmat oficialul FMI. Totodată, el a arătat că Fondul ar trebui să strângă bani de la statele membre prin emisiuni de drepturi speciale de tragere (DST), unitatea monetară utilizată de FMI, şi nu prin împrumuturi.Dacă vor începe să includem fonduri puse la dispoziţia Europei, atunci FMI nu are resursele adecvate. Trebuie să mărim foarte semnificativ volumul de DST-uri. Dar trebuie totodată să transferăm structura resurselor de la împrumuturi în mare parte la DST-uri în cea mai mare măsură”, a continuat oficialul, adăugând că membrii FMI au purtat deja discuţii privind dublarea alocării de DST-uri. FMI şi-a majorat anul trecut rezervele de DST-uri de aproape zece ori, la 204 miliarde DST-uri (313 miliarde de dolari), prin două alocări, primele în 30 de ani. China a sugerat că statele cu economii emergente ar trebui să cumpere mai multe DST-uri în schimbul creşterii puterii de vot în cadrul FMI. Miniştrii Finanţelor şi şefii băncilor centrale din statele G20 se vor reuni în acest weekend la Busan, în Coreea de Sud, unde vor purta discuţii pregătitoare pentru summit-urile G20 din Toronto, din 26-27 iunie, şi din Seul, din noiembrie.

Consiliera primului ministru Boc a afirmat recent ca Romania ar trebui sa ia exemplu de la Israel pentru a putea infaptui un “miracol romanesc”. Conform doamnei Andreea Vass, succesul economiei israeliene se datoreaza “antreprenoriatului”: “Un model la care Romania trebuie sa se gandeasca este cel israelian, al antreprenoriatului. De ce au avut succes remarcabil? Au avut un think-tank central orientat catre antreprenoriat. Lectia de baza este ca o tara bine educata ingaduie esecuri si incurajeaza expunerea la risc. De aceea, continua doamna Vass citata de Agerpres, “populatia” Romaniei “trebuie educata in acest sens”, al orientarii catre risc. Ceea ce omite sa ne spuna doamna Vass este ca succesul Israelului nu are la baza doar “antreprenoriatul”. Literatura dedicata succesului economic al Israelului vorbeste despre o combinatie de factori printre care cei mai inflluenti sunt dezvoltarea unui robust complex militaro-industrial si un influx de capital motivat politic. […] Conform cartii  Start-Up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle (Twelve, 2009), de Dan Senor si Saul Singer, pe langa comercializarea inovatiilor militare (Idden, PillCam etc.), complexul militaro-industrial a contribuit la succesul economiei israeliene si datorita militarizarii societatii israeliene. Senor si Singer afirma ca ceea ce distinge antreprenorii israelieni de cei americani sau europeni e experienta serviciului militar obligatoriu in conditii de tensiune si chiar de conflict militar permanent care ii silesc pe tinerii ofiteri israelieni sa ia decizii care depasesc litera instructiunilor militare si regulile conventionale. […]Exact despre acest capital social nu vor sa ne vorbeasca doamna Vass si sistemul in numele caruia vorbeste domnia-sa. Cultura riscului”, asa cum o prezinta domnia-sa, e o simpla componenta ideologica a neoliberalismului. Dar “riscul” asumat de israelieni nu are de a face cu neoliberalismul, ci cu nationalismul. Nu e un risc antrenat la bursa, ci pe front, in apararea patriei, a Tarii Fagaduite, si a Bibliei (Alon Tal, Pollution in a Promised Land. An Environmental History of Israel, University of California Press, 2002, pp. 20-21). E un risc antrenat in exercitiul apararii unui mod de viata si unor valori fundamentale.

Dar conform doamnei Vass si neoliberalilor chirciti in atasul actualei divizii de tampenie motorizata care e sistemul basescian, romanii nu au voie sa vorbeasca de nationalism, de eroii neamului, de religie sau de traditie decat la un mod fie dispretuitor, fie negustoresc. Dupa cum bine observa publicistul crestin Gheorghe Fedorovici, ideologii actualului regim iti dau voie sa-ti manifesti public doar scarba fata de romani si Romania. Dragostea fata de Romania e considerata demagogie, impostura, de prost-gust. […] 

In absenta acestui liant social care e constiinta nationala, sacrificata pe altarul globalizarii ca “dar al libertatii“, in absenta interesului pentru o economie la scara umana, sacrificata pe altarul neoliberalismului economiei financiar-globale si al gigantismului corporat parazitar, in absenta unui stat reprezentativ, adica a unui stat care sa sustina si aplice legea, sacrificat pe altarul statului mafiot-clientelar, cum anume putem “educa” romanii la “risc”? Simplu, facem, dupa cum propune doamna Vass, un “think tank central”. Minunat! Stiu si cine va fi presedintele consiliului stiintific, al panoului de onoare si al tuturor celorlalte comitete si comitii din interiorul noului megacreier al societatii romanesti. Dupa “anticomunismul” neostalinist si libertarianismul de partid si de stat (vezi cazul dlui Patapievici), vom avea si o cultura a “riscului antreprenorial” atent coordonata de la centru. Curat revolutie cu voie de la politie!

Exact din cauza acestui tip de conducere au fost siliti romanii ultimelor sapte decenii sa prefere sa-si asume riscul de a trece granita, de a fugi in alte tari, unde onestitatea si munca sunt rasplatite. Nu stiu de ce absolut toate guvernele Romaniei din ultimii 65 de ani au tinut sa tot “educe” si reeduce “populatia”. (Re)Educarea cu pricina s-a facut, intotdeauna, prin minciuna sau prin jumatati de adevaruri (…)

Paul Gottfried: Ce se întâmplă cu naţiunile istorice ale Europei

Ameninţările la adresa libertăţilor individuale si colective vin din Occident, dintr-o civilizaţie cu care România are legături lingvistice, culturale si religioase. Ameninţările la care mă refer vin de la cei care, in numele luptei împotriva inamicului “fascist”, vor să niveleze si să omogenizeze omenirea, începând cu cei care ţin prea mult la trecutul lor. Statul universal omogenizant care nivelează până la anihilare naţiuni, sexe si comunitati e acum pericolul care i-a luat locul lui Hitler, Stalin, Ceauşescu si altor tirani recenţi. Daca vechii tirani mărşăluiau împotriva duşmanilor naţionali sau mobilizau masele împotriva aşa-ziselor “clase duşmănoase”, noul inamic îmbrăţişează întreaga omenire pentru a o reeduca. Nu ştiu ce e mai periculos, tiranul care ne lipseşte de viaţă sau cel care ne lipseşte de identitate, de tradiţie. As prefera, in orice caz, sa nu am de-a face cu niciunul.

Părţile centrale si de vest ale continentului european s-au depărtat atât de tare de idealul lui Charles de Gaulle, al unei “Europe a naţiunilor”, ca ne vine greu sa credem ca nu mai târziu de anii ’50 cei din Europa Centrala si de Vest se considerau o confederaţie de comunităţi naţionale. Uniunea Europeana reglementează acum pana si cele mai mici aspecte ale comportamentului social in numele tolerantei. E intr-adevăr imposibil pentru orice naţiune membra a UE sa încerce sa se conducă după propriile standarde naţionale sau religioase fara sa fie învinuita ca incalca vreunul din “drepturile omului” confecţionate birocratic. Aceleaşi autoritati internaţionale ne dictează si ce putem sau ce nu putem sa spunem despre propria noastră istorie, si ce trebuie sa credem si sa predam in scoli pentru a nu fi consideraţi “intoleranţi”.

Lucrând la cartea mea despre stânga europeana post-marxista, adică multiculturala, am fost şocat sa descopăr dezrădăcinarea planificata a europenilor, un proces controlat si încurajat de administratorii guvernamentali, si care se petrece deja de multa vreme in tari receptive la asemenea tratament precum Spania, Germania, Suedia si Anglia. Printre vecinii dumneavoastră occidentali, corectitudinea politica se afla la loc de cinste si orice abatere de la criteriile ei e considerata, din ce in ce mai des, o crima. Recent, un politician creştin-democrat german s-a plâns ca imigranţii turci din tara lui nu devin cu adevărat germani. Identitatea germana la care se gândea creştin-democratul respectiv implica si obligatoria acceptare a vinovatiei pentru Holocaust si pentru tot felul de nenumărate alte atrocitati puse astăzi in cârca unor germani morţi demult. In forma ei teutonica, aceasta pervertire a identitatii naţionale presupune acte de autoînjosire – sau ceea ce germanii numesc “Sündenstolz”, adică sa fii mândru ca iti mărturiseşti vina de a fi membru al unei naţiuni mandre de a-si mărturisi vina. […]

Deşi sociologul francez, si consilier al fostului preşedinte Mitterand, Edgar Morin a celebrat in paginile ziarului Le Monde “haosul care devine Europa”, obiectul celebrării sale nu e rezultatul unei evoluţii organice si nici un simplu răspuns la nevoia de forţa de munca ieftina. “Haosul care devine Europa” e rezultatul unui plan pentru reconstrucţia radicala susţinut de factori de decizie cândva naţionali si acum supranaţionali. In urma cu doua luni, un consilier al lui Tony Blair a dezvăluit ca Blair, ca prim-ministru, a încurajat ideologia multiculturala, protejata de legi împotriva lui “hate speech” si de preferinţa acordata minoritatilor, nu din raţiuni economice, ci pentru a distruge Anglia conservatoare si electoratul Partidului Conservator. Blair a inventat sau a exagerat nevoile economiei pentru asemenea forţa de munca ieftina pentru a-si justifica planurile de transformare culturala a Marii Britanii. Blair nu si-a cerut scuze pentru nobila sa minciuna. Abaterea sa de la adevăr a servit avansării unei cauze nobile, adică transformării ţării sale in ceva mai puţin englez dar mai la modă. […] Dar dezavantajele acestui tip de control multicultural sunt prea evidente pentru a putea fi ignorate. Ele merg de la întemniţarea celor care neaga versiunea istorica impusa de stat in privinţa anumitor evenimente istorice, cum ar fi Holocaustul sau masacrul armenilor din Turcia (deşi cei care neaga crimele comise de tirania sovietica nu patesc nimic), pana la persecuţia creştinilor care susţin deschis morala biblica. In Anglia, luna trecuta, un pastor baptist de 42 de ani a fost arestat pentru ofensa adusa ordinii publice si drepturilor omului pentru ca a spus intr-o predica cum ca “homosexualitatea e un păcat in ochii lui Dumnezeu”. Dat fiind sensul cat se poate de clar al textului pe care acest pastor si pana de curând întreaga lume occidentala îl considera ca fiind de inspiraţie divina, e greu de văzut cum anume ar fi putut pastorul cu pricina sa spună altceva. In Canada si in Suedia, li s-au intentat procese penale preoţilor creştini care au îndrăznit sa citească cu voce tare in biserica parti ale textului biblic care condamna stilurile de viata alternative.

Dar lasă-i pe germani sa le impună tuturor cu forţa o educaţie politic corecta. Creştinii germani care vor sa-si educe copiii acasă sunt acum aruncaţi in închisoare fără prea multe discuţii. Câtă vreme inamicii libertăţii fac uz de limbajul drepturilor omului sau de antifascismul bun la toate, nu lipsesc oportunităţile de suprimare a celor care sunt consideraţi necorespunzători.[…] Dar cei care avansează noua ordine dau din bagheta magica a drepturilor universale si nimic nu li se poate opune. Deja acest termen a ajuns sa ilustreze “pericolul doctrinei înarmate”, termen pe care Edmund Burke l-a inventat pentru a descrie pretenţiile universaliste si violenta expansionista ale Revoluţiei Franceze. Ceea ce un anumit grup aflat la putere decide ca e convenabil pentru el trebuie sa fie aplicat tuturor, si daca asta nu se poate face prin mijloace paşnice, atunci se vor face presiuni pentru ca toata lumea sa se conformeze unui anumit principiu, unei anumite valori sau unui anumit drept. […]

  • Saccsiv:

CLASAMENT: Romania pe LOCUL 2 in ceea ce priveste VIOLENTA IN SCOLI …

Chinezii ascund trei milioane de copii anual

***


  • Hotnews:

Titus Corlatean critica “tacerea rusinoasa” a autoritatilor romane in cazul punerii in discutie a Tratatului de pace de la Trianon de catre guvernul ungar

Cehia: Legea unitatii natiunii maghiare desconsidera Tratatul de la Trianon

Presedintele Cehiei Vaclav Klaus si premierul Jan Fischer au criticat vineri legea ungara a unitatii nationale, adopatata recent de Parlamentul de la Budapesta, spunand ca aceasta desconsidera Tratatul de pace de la Trianon, care a marcat destramarea imperiului austro-ungar, transmite agentia ceha de stiri CTK.

Actiunile autoritatilor de la Budapesta risca sa creeze un climat propice dezvoltarii atitudinilor extremiste si sa contribuie la reaparitia vechilor rivalitati in Europa, se arata intr-o declaratie transmisa de administratia prezidentiala de la Praga.

Este inacceptabil cum aceasta lege minimalizeaza Tratatul de pace de la Trianon, care reprezinta unul din elementele fundamentale ale stabilimentului european, din care Cehia face parte, spune presedintele Klaus in comunicatul de presa.

***


  • Hotnews:

Presa araba: Premierul turc Recep Tayyip Erdogan ar intentiona sa mearga in Gaza cu vaporul pentru a “sparge” blocada israeliana

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan ar intentiona sa “sparga” blocada instituita de Israel, mergand personal cu vaporul in Fasia Gaza, a transmis cotidianul libanez Al-Mustaqbal, citand surse “de incredere” din Turcia. De asemenea, Erdogan ia in calcul trimiterea de nave de razboi pentru a insoti vapoarele activistilor ce incearca sa ajunga in Gaza. Informatiile au venit la cateva zile dupa ce fortele speciale israeliene au luat cu asalt o flotila internationala cu ajutoare umanitare ce incerca sa ajunga in Gaza. Noua protestatari au murit si alte sute arestati in urma confruntarilor cu soldatii israelieni. Turcia a condamnat in termeni duri operatiunea militara israeliana, mai ales ca opt dintre cei ucisi erau cetateni turci. Premierul Erdogan a acuzat Israelul de “terorism de stat”. “Aceasta actiune, total impotriva principiilor dreptului international, este un inuman terorism de stat. Sa nu se gandeasca nimeni ca vom ramane tacuti in fata acestor fapte”, a afirmat Erdogan imediat dupa raidul israelian. In plus, ambasadorul turc la Tel Aviv a fost rechemat in tara. La randul sau, presedintele turc Abdullah Gul a afirmat ca relatiile Turciei cu Israelul “nu vor mai fi niciodata aceleasi” dupa raidul marinei israeliene asupra flotei cu ajutoare. El a adaugat ca asaltul militar israelian a provocat “sechele ireparabile” in relatiile bilaterale. Israelul a comis una dintre cele mai grave erori din istoria sa”, a continuat el, subliniind ca “Turcia nu va ierta niciodata” aceasta agresiune. Legaturile dintre Turcia si Israel, parteneri militari de peste 15 ani, se racisera semnificativ dupa operatiunile israeliene in Fasia Gaza, de la sfarsitul anului 2008, criticate virulent de liderii turci.

Garda Revolutionara din Iran anunta ca “este gata” sa escorteze vapoarele cu ajutoare ce se indreapta spre Gaza

UPDATE Soldatii israelieni au urcat la bordul navei Rachel Corrie fara a intampina rezistenta

Seful Hezbollah, Hassan Nasrallah anunta masuri dure importiva Israelului

Egiptul ar putea retrage cetatenia celor casatoriti cu persoane israeliene

  • Antena3:

Israel respinge apelul ONU pentru o ancheinternaţională

Turcia ar putea scoate Israelul din gazoductul Blue Stream

Turcia ar putea exclude Israel din proiectului gazoductului Blue Stream-2 dacă relaţiile dintre cele două state continuă să se deterioreze urmare a atacului israelian asupra unui convoi umanitar pentru Gaza. Turcia, ai cărei cetăţeni au fost ucişi în urma raidului, a condamnat vehement atacul şi a trecut spre impunerea de sancţiuni contra Israelului. Cotidianul Aksam citează surse diplomatice care susţin că Turcia ar putea revizui acordurile internaţionale ce implică Israel, inclusiv proiectul Blue Stream-2 . Israel este printre statele care ar urma să primească gaz natural rusesc pompat via Turcia. Rusia şi Turcia au semnat, în martie, un acord de a construi a doua fază a conductei, ce leagă cele două state prin Marea Neagră, pentru a pompa gaz rusesc spre Israel, Liban, Siria şi Cipru. Ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale, Taner Yildiz, a cerut un raport pentru premierul Recep Tayyip Erdogan privind cooperarea turco-israeliană în sfera energetică.[…] Miercuri, parlamentul turc a adoptat în unanimitate o declaraţie prin care cere Consiliului de Securitate al ONU să impună sancţiuni asupra Israelului pentru atac, pe care îl califică drept “încălcare flagrantă a Cartei ONU şi legislaţiei internaţionale.” Parlamentul mai cere guvernului turc “să revizuiască relaţiile politice, militare,comerciale şi economice cu Israel şi să ia măsurile necesare.”

Zeci de mii de persoane din oraşe europene au manifestat împotriva Israelului (VIDEO)

Al-Qaida cere răpirea creştinilor şi familiei regale din Arabia Saudită


Categorii

Acordul cu FMI, Al treilea razboi mondial, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Era Big Brother, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “POTOPUL GENERAL (Stiri 4-6 iunie 2010)

  1. Cred ca avem suficiente motive sa punem in aplicare indemnul Cuv. Paisie Aghioritul: “SIMPLIFICATI-VA VIATA!”

  2. @Loriana
    Oh DA! subscriu. Incerc de o vreme cand ma duc sa fac aprovizionarea saptamanala sa ma gandesc foarte serios ce iau si ce nu.
    Apa minerala imi place tare mult, mai ales acum vara, o tai de pe lista cat pot de mult, ma gandesc la sfintii care si de la apa simpla s-au abtinut.
    Chiar daca am impulsul sa pun in cos ceva, ma intreb: oare chiar trebuie?
    Parintele Paisie zicea ca cei care au nu stiu cate feluri de branza in frigider nu vor putea rezista in vremurile de restriste care vin.
    Haine, cosmetice, mobila, covoare, ustensile de bucatarie de tot felul, astea-s cele mai imbietoare, mare atentie la ele.
    Nu mai vorbesc de televizor, si aferentele lui.

  3. Citind stirile astea tot la Parintele Paisie mi se duce gandul:

    1. Uniunea Europeana se va dizolva caci este un covor facut din petice, nu este o tesatura din mai multe tesaturi precum Statele Unite….si daca va uitati Uniunea este tulburata, vedem acum cat de falsa a fost unirea aceasta.
    2. Conducta ce trece prin Turcia….brr ma cutremmur cand ma gandesc cata dreptate a avut parintele la vremea aceea.

  4. @CristinaP: UE nu se va dizolva, ci dimpotriva, se va intari si mai mult in dauna statelor membre. Criza de acum este scoasa cat mai bine in evidenta si se vantura ideea iesirii unor tari din UE sau dizolvarii monedei unice tocmai pentru a se justifica luarea unor masuri fara precedent prin care sa se ”salveze” un proiect atat de ”minunat” si pe care nimeni nu il vrea, nu-i asa, abandonat, mai ales cand ni se spune ca este singura cale de iesire din criza.

  5. subscriu si eu Lorianei si Cristinei. Pe blogul dulce casa avem un ajutor si pentru rontaitul intre mese http://dulcecasa.blogspot.com/2010/05/luati-gustarele-intre-mese.html

    Tv-ul l-am scos, mobila, covoare, nu mai trebuiesc, le intretinem pe cele pe care le avem, caci si asa ce se face astazi se strica foarte repede. La cosmetice, cred ca e cazul sa apelam la natura, la sapun de casa, urzica, nuc si altele. Cred ca e cazul sa traim mai mult pe langa batranii nostri.

  6. Referitor la simplitate, banuiesc ca ar incapea cateva citate ale unor celebritati, care nu stiu daca au avut ceva de a face cu credinta ortodoxa…
    “Cel mai bogat om este cel mai sarac in dorinti” (Seneca)
    “Averea in sine nu infatiseaza o valoare decat in masura folosirii ei” (Baltazar Gracian)
    “Un cersetor sanatos este mult mai bogat decat un rege bolnav” (Shakespeare)
    “Lucruri preţioase se vând în piaţă pe nimic şi invers: o statuie se vinde cu trei mii de piese de aramă, pe când o măsură de făină se vinde pentru două monezi de aramă” (Diogene)
    “Fericit cel ce nu suspina dupa ceea ce nu are si se veseleste cu ceea ce are” (Epictet)
    “Gandirea este cheia tuturor comorilor, caci ea i-ti da bucuriile avarului, nu insa si grijile lui” (Balzac)
    Personal, incercand sa ajung la simplitate prin diferite renuntari la lucruri(fleacuri) lumesti, am crezut ca m-am apropiat de simplitate dar dupa un timp am constientizat ca am legiferat lenea…
    Una peste alta, cu speranta ca nu voi fi ineles gresit, aceste constatari ale unor ganditori(filosofi, sau ori ce o fi fost) nu pot decat sa ma indrume numai spre Una Sfântă Sobornicească şi apostolească Biserică, care dupa mintea mea(unui novice) nu poate fi decat ortodoxa(si traditionalista)
    Mai doresc sa mentionez ca de mai bine de un an va urmaresc(sorb Cuvantul Sfintilor Parinti postat de catre voi) si doresc sa apreciez grija pentru detalii(bolduire, subliniere, colorare etc.) si datorita voua nu voi putea sa sa spun “N-am stiut”…
    Desi inteleg ca idolatria nu are ce cauta in biserica ortodoxa… si nu doresc sa fiu slugarnic,… dar, totusi, pentru munca depusa la acest site nu pot sa exclam decat: RESPECT

  7. Ina, ar fi bine sa-ti cumperi carti cu scrierile Sfintilor Parinti+carti duhovnicesti.
    Acum este epoca celor cei 7 ani de abundenta. Va veni vremea prigoanei, cand nu se vor mai gasi.

    Ar mai trebui sa-ti iei 1-2 PC-uri second hand ieftine – un laptop si harddiscuri+DVDuri, 1 DVDplayer care sa vada filme xvid-divx5, e bine sa ai documunte multi media care acum se pot descarca din belsug de pe internet.

    Ar trebui sa inveti cum se foloseste sistemul de operare linux (32/64 biti), pt a vedea filme, pt a citi fisiere mp3, divx, copia cd/dvd uri, conecta la internet etc. Este recomandabil sa fii in legalitate.

    Astea din punct de vedere material.

  8. Comunitatea linux, a dezvoltat o multime de programe necesare unui utilizator obisnuit. La adresa urmatoare se poate gasi o lista cu acesta – cu precizarea ca nu toate sunt free. In stanga aveti programul windows in dreapta programul-programele linux echivalente.

    http://www.linux360.ro/portal2/migrare-de-pe-windows/migrare-de-pe-windows/echivalentele-linux-ale-programelor-windows.html

    PS: O licenta Windows OEM (cea mai ieftina, care poate fi rulata numai pe PC-ul pe care e instalata) costa de la 200-300 dolari in sus.
    Alternativa linux e GRATUITA, impreuna cu majoritatea softurilor.

  9. Precizare: in momentul de fata, cea mai ieftina multiplicare si depozitare a cartilor, documentelor multi-media se face cu ajutorul PCurilor. Citirea lor se face totusi pe baza ‘de curent’ la laptop, PC, DVD player. Listarea la imprimanta este totusi scumpa.

  10. Am citit blogul lui Saccsiv. Am observat ca majoritatea persoanelor care au comentat, iau in calcul solutii de genul “retragerea in munti”, “viata la tara”, etc. Un lucru este clar si nu il neaga nimeni, si anume pregatirea sufleteasca pentru ceea ce va urma. Eu unul sunt putin confuz, nu sunt sigur daca ar trebui sa ma indrept spre astfel de solutii (clar, simplificarea vietii se impune). in cazul meu nu sunt (strans) legat de mai nimic material de care sa imi pese. As vrea sa stiu parerea si celor mai “experimentati” duhovniceste sau a celora care cunosc astfel de opinii.

  11. Ultimul link nu merge.

  12. @Marius: reparat linkul.

  13. @Romeo2110

    Si daca va fi nevoie sa ne retragem in munti ce vom face cu un asemenea arsenal de tehnica de calcul???
    Dar una peste alta, nu cred ca ne va mai arde sa ne dotam asa serios!
    Acolo va trebui sa ne adaptam altor urgente!
    Sa ne ajute Dumnezeu!

  14. @ Romeo2110:

    Ai dreptate crestinii ar trebui sa-si cumpere cat mai multe carti scrise de Sfintii Parinti, carti duhovnicesti in general, si fiecare sa incerce sa-si faca o biblioteca de profil, mai mica sau mai mare, dupa posibilitatile financiare ale ficaruia …

    In ceea ce priveste “1-2 PC-uri second hand ieftine, sau un laptop si hard-discuri+DVDuri, 1 DVDplayer”, etc., pentru a avea stocate cat mai multe documente media care se pot descarca din belsug de pe internet, asta poate fi o solutie buna doar intr-o prima faza. Toate acestea le vom putea folosi numai pana la un moment dat, atat timp cat accesul la curentul electric nu v-a fi taiat. Listarea la imprimanta a celor mai importante documente ar fi varianta cea mai viabila.

    Pana la urma, tot cartile vor mai putea fi folosite in vremurile de restriste, iar in cele de prigoana nici acestea … Asa cum va trebui sa renuntam la multe lucruri, printre acestea va fi si calculatorul la un moment dat. Oricum renuntarile cu care ne vom confrunta va trebuia sa le luam ca atare, fara a suferi prea mult. Vor fi si multe umilinte. Si cu astea va trebui sa ne obisnuim …

  15. @AnaR @azucena

    Un laptop cantareste vreo 4 kg. si e comparabil ca volum cu un Triod. Ai un acumulator reincarcabil la priza. Pe un HDD de 250 GB incap mii de volume in format pdf. Poate fi usor ascuns, se poate transporta usor dintr-un loc in altul. O biblioteca se poate foarte usor confisca si arde.

    DVD-urile, HDD-urile (eventual portabile) pot fi usor in ascunse, transportate, multiplicate -obs: unele dvd-uri sunt garantatye 7-a0 ani; problema e de studiat, testat-. PC-uri presupun ca se vor mai gasi.

    In munti sunt mai usor cde ascuns cateva dvd-uri +un laptop decat o biblioteca.

    Fiecare cum l-o lumina Dumnezeu. E bine insa ca omul sa aiba un minim de cunostinte tehnice.
    Decat sa atunci 10-15 milioane pe un telefon mobil nu neaparat de ‘ultima generatie’, – si nu e biserica prin Bucuresti unde la Sf liturghie nu le auzi periodic, mai bine faci un efort si iei un laptop decent, chiar second hand. Pe care il pastrezi -il folosesti chibzuit- acumulatorul cedeaza primul.

  16. @Romeo2110: da, in fine, nu acesta este genul de pregatire pe care trebuie sa punem accentul, totusi…

  17. Sf Ignatie Brancianinov, ne prezinta neajunsurile cu care s-a confruntat cand a dorit ca monah sa traiasca dupa invataturile Sf Parinti (perioade de dupa secularizarea lui Petru cel Mare si a urmasilor):

    “ Scaparile si pornirile mele, neputinta de a urma sfaturile Parintilor, lipsa unui adevarat povatuitor duhovnicesc si dimpotriva, intalnirea frecventa, sa nu spun constanta, a povatuitorilor atinsi de orbire spirituala (sub influenta parora m-am aflat) au fost pentru mine pricina multor tulburari. Am suferit si pentru faptul ca am fost inconjurat din toate partile de ocazii de cadere si nu de ridicare. M-am preocupat de doctrine pe care lumea potrivnica lui Dumnezeu le considera expresia intelepciunii supreme si a sfinteniei, pe cand in realitate ele nu sunt decat intuneric si murdarie, vrednice de a fi aruncate cu scarba. ” Faramiturile ospatului, pag 6 1996

    “Vremurilor noastre Dumnezeu nu le-a daruit nici una nici alta [viata de obste cu stareti INDUHOVNICITI sau sihastria – Romeo]. Dar cartile Sf Parinticare le descriu pot influenta puternic pe un incepator lipsit de cunostinte si de experienta. El se poate foarte usor decide sa-si paraseasca mediul unde traieste – desi acolo are totusi tot ce-i trebuie pentru a-si lucra mantuirea si a progresa duhovniceste implinind poruncile evanghelice – pentru a urma himera unei vieti perfecte care straluceste cu putere si insistenta in imaginatia sa.” Faramiturile ospatului, pag 31 Alba Iulia 1996

  18. Sa ne facem biblioteci bogate in inimile si in mintile noastre si sa nu ne mai amagim ca vom putea lua altceva cu noi in afara sufletului nostru cand va fi de plecat (si cine va apuca sa plece, in bejenie va pleca, fara sa se mai intoarca in casa sa-si ia haina macar…). Cine poate pleca acum la tara, cine are unde, fericit este, dar asta NUMAI DACA foloseste acest rastimp si acel loc ca sa se pregateasca DUHOVNICESTE. Ideal ar fi sa plece nu departe de o manastire, de o biserica, de locuri de unde sa-si poata lua hrana duhovniceasca! Cu plecatul “in munti” sa fim mai precauti si… mai realisti.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/08/13/prorocia-cuviosului-ignatie-din-harbin-si-pregatirea-pentru-golgota/

    Aici, in Occident, noi traim intr-un paradis al nebunilor, care oricand se poate pierde si, foarte probabil, asa se va si intampla. Sa incepem dar sa ne pregatim – nu facand stocuri de alimente sau alte lucruri, asa cum s-au apucat unii sa faca in America, ci cu o pregatire launtrica de crestini ortodocsi“.

    Iata, de pilda, v-ati intrebat oare vreodata cum ati supravietui daca ati fi aruncati in inchisoare sau intr-un lagar de concentrare, si mai ales daca ati fi izolati in carcere de pedeapsa? Cum ati supravietui? Ati innebuni in scurt timp, daca nu ati avea cu ce sa va ocupati mintea. Ce oare ati putea avea in minte? Daca sunteti plini de impresii lumesti si nu aveti nimic duhovnicesc in minte; daca traiti de pe o zi pe alta, fara a va gandi cu seriozitate la crestinism si la Biserica, fara a constientiza ce este Ortodoxia, si daca ati ajunge intr-o situatie de izolare intr-o celula, unde nu este nimic de facut, nu ai unde sa te duci, nu sunt filme de vazut, ci trebuie sa stai intre patru pereti – este putin probabil ca ati supravietui.

    Pastorul protestant roman Richard Wurmbrand are o caseta foarte interesanta pe aceasta tema. Intr-o asemenea situatie de criza, cand ni se iau toate cartile si lucrurile exterioare de care ne sprijinim, nu mai depindem de nimic altceva decat de ceea ce am adunat inlauntrul nostru. El spune ca nici unul dintre versetele biblice pe care le stia nu l-au ajutat prea mult; cunoasterea abstracta a dogmelor nu i-a fost de nici un ajutor. Important este ceea ce ai in suflet. Trebuie sa il ai pe Hristos in sufletul tau. Daca El este acolo, atunci noi, crestinii ortodocsi, avem un intreg program pe care putem sa-l folosim in inchisoare. Ne putem aminti de calendarul ortodox – cand anume se tin anumiti sfinti si praznice. Nu este nevoie sa stim tot calendarul, dar, din viata noastra de zi cu zi in Biserica, ne vom aminti pietrele de hotar ale anului bisericesc; ne vom aduce aminte tot ceea ce am inmagazinat in inimile si in mintile noastre. Ne vor ajuta toate rugaciunile si cantarile pe care le stim pe de rost si va trebui sa le cantam in fiecare zi. Si, de asemenea, avem oameni pentru care sa ne rugam“.

    Chiar si acum, sublinia parintele Serafim, rugandu-ne pentru crestinii ortodocsi ce sufera in intreaga lume, putem fi intr-un suflet cu ei, putem fi partasi la necazurile lor:

    “Puteti inconjura globul cu mintea, luand la rand tarile si continentele, si sa va rugati pentru cei pe care ii cunoasteti, chiar si fara a va gandi la numele lor – episcopi, manastiri, parohii si preoti, atat rusi cat si misionari, pentru manastirile din Tara Sfanta, pentru detinutii din Rusia, Romania si alte tari aflate sub jugul comunist, pentru misiunile din Uganda si din alte parti ale Africii, unde este foarte greu, pentru calugarii de la Muntele Athos. […] Cu cat sunteti mai constienti de aceste lucruri si va rugati pentru ele acum, cu atat mai bine va va fi atunci cand veti avea voi insiva de suferit, si cu atat mai multe veti avea de luat cu voi in inchisoare“.

  19. Sf Ignatie da urmatoarele sfaturi calugaruilor incepatori. Multe din ele vor fi folositoare si mirenilor in acele vremuri, cade duhovnicii vor fi foarte rari – Scara se citea in familiile boieresti din Moldova si Muntenia:

    “Pentru inceput va studia poruncile Domnului din Evangheliile lui Matei si Luca. La citirea Evangheliilor mai trebuie adaugata si citirea comentariului pe care li-l face fericitul Teofilact al Bulgariei. Lectura acestui comentariu este indispensabila; ea permite intelegerea corecta a Evangheliei, si in consecinta punerea minutioasa a ei in practica. Pe de alta parte , Canoanele Bisericii cer ca Scriptura sa fie interpretata in acord cu comentariile patristice si nu arbitrar.
    ….
    Pt vremea noastra sunt foarte utile scrierile Sf Tihon de Zadonsk.
    …..
    Trebuie inceput prin a citi cartile scrise pentru calugarii din manastirile de obste, ca de pilda Invataturile Sf Dorotei al Gazei, Cuvintele Sf Teodor Studitul, Corespondenta Sf Varsanufie cel Mare cu Ioan Vazatorul, Scara Sf Ioan Scararul, Scrierile Sf Efrem Sirul, Asezamintele manastiresti si Convorbirile duhovnicesti ale Sf Ioan Casian.

    Mai tarziu , dupa un rastimp suficient de lung, se pot gasi operele Parintilor scrise pentru isihasti, ca Filocalia, Apoftegmele, Cuvintele ascetice, ale lui Isaia Pustnicul, Discursurile ascetice ale Sf Isaac Sirul, Tratatele lui Marcu Ascetul, Cuvintele si Omiliile duhovnicesti ale Sf Macarie cel Mare, scrierile in proza si Imnele Sf Simeon Noul Teolog, si alte scrieri asemanatoare ale Parintilor asupra vietii active.”

    Faramiturile ospatului, Alba Iulia, 1996 pag 29-30

  20. Alex,
    cum duce simplificarea vietii la lene? Daca simplifici viata, ai mai mult timp pt slujirea aproapelui si mai ales, pt rugaciune.

    Am postat si la saccsiv mai multe comentarii. Cu riscul de a ma repeta, spun si aici.

    In primul rand, trebuie PREOT, pt ca nu se poate fara spovedit si Sfintele Taine.
    Parintele meu duhovnicesc ne sfatuieste (de obste, prin predici) de cativa ani (7-8)sa renuntam la carne, sucuri, cosmetice, etc.(asta iti da posibilitatea sa faci milostenie, ceea ce atrage harul Duhului Sfant).Apoi, mersul pe jos, ferirea de cleveteala, folosirea timpului liber numai pt citirea cartilor sfinte (cine nu le poate cumpara, le imprumuta) si facerea de fapte bune…
    Participarea neaparat la SLUJBELE Sfintei Biserici, nu numai duminicile la Sf.Liturghie. Unde se poate, Vecernii si Sf. Maslu.
    SPOVEDANIE deasa si daca se poate, Sfanta Impartasanie. Nu se poate sa te spovedesti de doua ori pe an si sa spui ca esti in regula din acest punct de vedere.
    Ca sa nu creada cineva ca ma laud, mentionez ca din obstea acestui preot, eu sunt printre cei din urma.
    Dumnezeu sa ne ajuta!

  21. “@admin: Sa ne facem biblioteci bogate in inimile si in mintile noastre si sa nu ne mai amagim ca vom putea lua altceva cu noi in afara sufletului nostru cand va fi de plecat.”

    Sf Parinti spun ca averea calugarului trebuie sa se rezume la cat poate duce in spate daca pleaca la drum.
    Daca in bejenie, pe langa celelate obiecte utile, iei si un laptop cu o biblioteca de scrieri patristice nu cred ca e rau. Cand se va ivi oprurtunitatea, il alimentezi la priza, il reincarci, eventual listezi ceea ce ai nevoie. Dai si la altii fara cheltuieli – daca au capacitatea de a primi.

  22. Gasiti pe sidebarul paginii principale (in dreapta sus, sub calendar) multe trimiteri la postari pe tema pregatirii acesteia… Cititi-le sau recititi-le, va rugam mult, si nu va ganditi ca le veti citi altadata, ca veti mai avea timp sau conditii mai bune. Pentru noi e singura ratiune de a mai continua in conditiile in care aproape totul din jur te demoralizeaza si te face sa simti ca este zadarnic orice faci, cand tot mai multi din cei dragi tie cad ca frunzele, se cern, te si se tradeaza, te indurereaza pana in rarunchi, atunci tot ce mai avem ca sa continuam lucrarea asta pana nu ne va fi oprita, este sa stim ca totusi putem fi de folos cu ceva cuiva… Deci, va rugam, pe cat puteti, cititi ceea ce va pregatim… Va multumim!

  23. @ Romeo:

    Rau nu e, asta e sigur, dar poate fi daca ne punem toata nadejdea in cele exterioare noua, oricare ar fi ele… De aceea punem accent pe ce e inauntru… Daca le vom pierde pe toate si nu vom apuca sa luam NIMIC? Pe front sau in inchisoare… nu o sa ai voie cu niciun laptop…

  24. Cred ca multora dintre noi nu le-ar strica oleaca (mai mult) de Post si in utilizarea net-ului , a calculatorului.
    Spre a intelege mai bine ce vreau sa spun recomand tuturor urmatoarele comentarii : http://oameni-si-demoni.blogspot.com/2010/04/ortodoxia.html?showComment=1274334666656#c8150225063006585043

  25. admin,
    acum doare si nu putin. Sa vedem cand va veni si batjocura. Parintele meu spune ca suferinta pentru Hristos cel mai adesea este insotita de batjocura – ne vor face sa parem ridicoli, anormali, exagerati, nebuni…
    Ce faceti nu e in zadar. Atata timp cat cel putin unul se foloseste, plata veti avea, dar sa nu o asteptati aici, ci dincolo. Sf Apostol Pavel zice ca de asteptam si nadajduim in lumea asta de la Hristos, suntem mai rau decat paganii.
    Doamne ajuta!

  26. In anii 90 am citit o viata a parintelui Cleopa, in care era facuta o profetie amara, pe care am retinut-o dar n-am acceptat-o momentan;
    parintele spunea (aprox): “invatati-va de acum cu mancare puintina si ieftina cu post, cativa cartofi fierti, pt ca vor veni vremurile si va fi foarte greu pentru cei care nu s-au deprins cu acestea.”

    Venirea acestor vremuri pare iminenta. Din punctul meu de vedere, aceste incercari nu ma gasesc chiar total nepregatit. In ce priveste saracia si foametea voi face ce fac ceilalti. Grea e chestia cu actele biometrice. Probabil ca o voi evita in urmatorii 10 ani dar dupa aceea e nasol rau; aici nu sunt pregatit; sa vedem cum imi voi lua putin pamant la munte; mai ales cu ce bani si unde.

    In rest pana nu incepe razboiul prigoana “va fi cu manusi” – cum profeteste si cuviosul Paisie Aghioritul. Nu par sa existe probleme nesurmontabile.

  27. Ioana,
    Renuntand la TV, renuntand la spalarea exteriora a autoturismului, renuntand la purtarea unei imbracaminti fitoase si greu de intretinut(reciproca nu exclude curatenia trupeasca), etc.; toate acestea i-mi confera foarte mult timp liber care dupa cum ai remarcat Ioana, nu il folosesc cuvincios. Da Ioana, gresesc cu folosirea acestui timp liber dar am mentionat ca sunt un novice… (la fel si Adam a gasit scuze dand vina pe Eva care la randul ei a dat vina pe sarpe… si uite asa a picat o lume intreaga…) Nu doresc sa ma disculp, ci doar am remarcat latura practica a simplitatii… Deocamdata putinul pe care il fac(rugaciune si slujirea aroapelui) e facut cu constrangere, cu o obligatie morala, dar nu deznadajduiesc, poate va veni si pentru mine ziua cand ma va atinge “trairea” si voi putea sa regret sincer clipele pierdute…

  28. @ Romeo:

    Cand ne incredem in noi, atunci suntem cel mai mult nepregatiti. Mai ales cand nici n-o stim. Cu parere de rau… Orice problema e insurmontabila, mai ales astazi, fara Hristos. Razboiul e si el foarte aproape, iar cine crede ca dupa aceea vor mai trece zeci de ani rataceste, orice si oricine ar spune… Puteti sa va sup[arati, dar genul asta de idei gresite si amagitoare nu vor fi publicate aici, si nici nu avem timpul si puterea de a relua la infinit argumentele pe care le-am mai dat in cateva discutii pe tema asta, pe site.

    Iertati!

  29. alex,
    trebuie impreuna cu Hristos, si atunci nu mai e obligatie, e din dragoste. Deci, Spovedanie des si daca e voie, impartasirea cu Sfintele Taine.
    Nu dau sfaturi de la mine, spun ceea ce am vazut ca da rezultate la parintele meu duhovnicesc. Toti am fost novici la inceput.

  30. Imi cer iertare daca am smintit pe cineva !
    Corectati tot ce considerati ca e gresit in postaruile mele !

  31. Admini:

    Asa e cum ati spus. Ne vor face sa parem ridicoli, anormali, exagerati, nebuni, si asi adauga inapoiati, patetici, slabi, lipsiti de simtul practic. Ma gandeam ca asa cum in Roma antica crestinii pentru a rezista, isi construiau tuneluri subterane, catacombele, unde aveau biserici, case, strazi, care erau lipsite de binefacatorul soare, de aerul proaspat, de natura, fiind singurul loc unde, intr-un oras mare, se putea duce o viata crestina, asa avem si noi „catacombele” noastre.
    „Catacombele” moderne sunt unele site-uri de internet, ca acest site si ca inca cateva, care reprezinta o lume paralela cu ceea ce numim lumea exterioara in care traim. Aici avem un limbaj, o intelegere, o simtire, pe care daca la serviciu, cu vecinii, uneori cu familia sau cu prietenii l-am folosi, nu am fi intelesi, ne-ar considera nebuni, exagerati, panicarzi. Fara sa vrem ne dedublam.

    Spuneti ca „aproape totul din jur te demoralizeaza si te face sa simti ca este zadarnic orice faci, cand tot mai multi din cei dragi tie cad ca frunzele, se cern, te si se tradeaza, te indurereaza pana in rarunchi.”
    Eu vad ca acest fenomen se intampla de foarte mult timp. Pentru mine, din pacate, nu mai este o noutate. Asa ca “cu durere si cu dragoste pentru omul contemporam”, cum bine zicea parintele Paisie, mergem mai departe, si va multumim ca mergeti mai departe cu acest site, cu aceasta ”catacomba” contemporana, spre folosul nostru al tuturor.

    P.S. Mie mi-e foarte frica de vremurile care se apropie. Incerc sa incredintez frica mea lui Dumnezeu, pentru ca va gasi El o solutie de scapare si pentru mine, ca dealtfel pentru fiecare crestin in parte. NUmai sa vrem.

  32. @admin
    In legatura cu dezmembrarea Europei, s-ar putea sa se intample cum spui tu, dar s-ar putea folosi de animozitatile existente intre diferite tari si asa ar putea alimenta ultimul si marele razboi: o “scanteie” in Orientul mijlociu plus “pulberea” din Europa si gata un mare poc.
    Nu stiu, Dumnezeu stie, oricum, cum isi vor atinge ei scopurile malefice ocupa locul “n” in sfera preocuparilor mele.

    In alta ordine de idei: sa vezi ce ghiara mi-a apucat mie sufletul cand am vrut sa vorbesc despre vremurile care vin cu cineva credincios, care vine la biserica si persoana a ascultat putin, cca 5 minute, a afirmat ca “nu se va intampla in zilele noastre” si a schimbat subiectul, fara drept de apel. M-a durut sufletul pentru ca nici macar nu a avut rabdare sa cerceteze cele spuse de mine. Oare atat de putini ne dam dea seama ce se intampla?
    Imi pun nadejdea in Domnul ca nu-i va lasa in intuneric….trebuie rugaciune multa si pentru acesti frati.
    Eu zic ca nu este zadarnic ce faceti si nu e zadarnic nici sa vorbim cu altii despre asta, noi acum plantam seminte. Sa speram/ne rugam ca atunci cand va incepe greul cu ajutorul lui Dumnezeu “semintele” noastre vor da rod si isi vor da seama. Este datoria noastra sa nu tacem.

    @Romeo
    Cel mai bun mediu de pastrat cartile duhovnicesti este mintea, iar modul de salvare al lor in conditii vitrege este inima.

    A alerga cu PC-ul in padure, sau a crede ca mai gasesti o priza in care sa-l incarci cand va incepe urgia cea mare (razboi, foamete, mizerie) este o idee amuzanta. Poate acum daca te retragi in padure, la munte intr-o casuta cu panouri solare o mai poti face, dar asta nu va putea continua dupa ce incepe vai-ul cel mare.

    Chiar ca acest site este ca o catacomba, cand te desprinzi de el si iesi pe strazi vezi “Marele Imperiu al faradelegii” gata oricand sa te arunce la lei, leii care racnesc cautand sa-ti apuce sufletul.

  33. Parintele Amfilohie Branza spunea ca suntem lenesi, ca nu citim indeajuns psaltirea si biblia. Imi suna in minte cuvintele astea. Bine ne vede parintele.

    Apoi parintele Cleopa fusese odata certat de o maica ca nu stie inca toata psaltirea pe de rost. Paremise stia doar vreo 30 de psalmi atunci cand a fost intrebat. Cred ca e de datoria noastra sa invatam scripturile pe de rost. Am mare bucurie sa citesc din sfanta scriptura, insa cu toate astea simt totusi ca nu fac indeajus. Poate e o stare generala…. poate e chiar lene:(

    Parintele meu duhovnic spunea ca sa stam pe langa alti crestini si sa ne ajutam. Cred ca asa va trebui sa traim.

  34. @ina

    Parintele are dreptate si la capitolul asta sunt corigenta. Citeam ieri cum in inchisorile comuniste detinutii faceau “lanturi de rugaciune”…pentru cineva sau pentru ceva anume. Am mai citit despre asta dar nu mi-a sarit asa in fata cum mi-a sarit ieri. Multi stiau acatiste, altii psalmi, altii rugaciuni…
    Ar trebui si noi sa fim mai hotarati in citirea sfintelor scripturi.

    Vroiam sa pun de mult intrebarea: Stiti undeva vreo adresa de site unde sunt explicati psalmii?

  35. @ Loriana

    Multumesc din suflet

  36. Buna tuturor crestinilor , oameni buni lucrurile la adresa biserici si religiei ortodoxe este f. GRAVA !, nepasarea poporului si indiferenta ne vor distruge NEAMUL CRESTINESC !,ganditi/va ca numai in 60 de ani dupa razboi ,unde sa ajuns cu aceste PLANURi DIAVOLESTI prin oameni f. multi romani care din pacate ,s/au bucurat si se bucura in fiecare zi la bunurile MATERIALE / LUXUL ,CASE SI ARGINTii DIAVOLULUI ?/ ,aceste sant armele moderne care distruge CRESTINISMUL ,omenirea, DIAVOLUL marele ispititor al tuturor gandurilor noastre si PATIMi!!! ,prin oameni ,semenii nostrii ,s/au chiar fratii nostrii !. CE va fi peste 50 de ani OARE ??? ,DACA nu ne UNIM si sa nu mai acceptam in continuare /MASONERIA IN politica RO./ si nici ecumenismul care prinde radacini in capii tarii ,urmand spre scoli si tot neamul ? ,va/ti gandit la neamul romanesc ,ce se va alege ,DACA TACEM CA MUTii ,UNIREA SI VOINTA FACE ORDINE PT. INTARIREA TEMELIEI CRESTINE ORTODOXE FIIND CORODATA DE DIAVOLI SI F. MULTI DIN POLITICA FOSTA COMUNISTA ,care inca ne conduc si sant de partea DIAVOLULUI SI STRAINILOR EUROPENI ! .

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare