Primele semne de “oboseala” a socializarii virtuale: MILIOANE DE UTILIZATORI RENUNTA LA CONTURILE FACEBOOK

18-06-2011 2 minute Sublinieri

facebook-statistici-2011

Faptul ca exista un numar tot mai mare, se pare, de utilizatori care renunta la conturile de Facebook… nu arata neaparat ceva extraordinar, la nivel de tendinte. Marea majoritate oricum va cauta sa fie pe internet, sa fie pe retele de socializare – fie Facebook, fie altele – chiar daca o parte din ei (inca putin semnificativa, comparativ cu totalul) renunta complet. Aceasta mica parte ce renunta arata totusi ceva – un proces, foarte benefic, de altfel, de dezamagire provocat de iluziile lumii virtuale. Iata ca mai sunt si oameni care totusi sunt sensibili fata de propria initimitate, fata de datele personale, fata de pericolul inghitirii vietii reale de viata virtuala.

Vestea proastă pentru fondatorul milionar Mark Zuckerberg este că din ce în ce mai mulţi oameni folosesc reţeaua Facebook din ce în ce mai puţin şi chiar îşi şterg conturile. Ce se va întâmpla mai departe?

Cifrele arată că 100.000 de britanici şi-au dezactivat conturile doar în luna mai, reducând numărul de utilizatori în Marea Britanie la 29,8 milioane. Alte şase milioane de utilizatori au spus “Adio” reţelei în Statele Unite, potrivit blogului oficial al Forbes al Tim Worstall.

Ceea ce a pornit ca un club de socializare exclusivist la Universitatea Harvard a saturat deja societatea vestică şi acum ar putea să intre pe o pantă descendentă. O companie are un stoc de acţiuni valoroase atunci când este în creştere. Dar dacă rata de creştere scade, atunci compania îşi va pierde acest statut, şi prin urmare şi interesul investitorilor.

Facebook continuă să crească foarte repede în ceea ce priveşte vizualizările paginilor şi numărul de utilzatori. Dar, aşa cum arată cifrele de mai sus, se pare că există o anumită limitare a acestei creşteri. Şi nu este numărul de persoane de pe planetă şi nici numărul de ore dintr-o zi care pun bariere. Sunt persoane care au încercat, au gustat şi care acum renunţă.

Exact ceea ce Mark Zuckerberg şi diverşii investitori nu vor ca oamenii să afle, şi asta pentru că Facebook se pregăteşte pentru listare, prin vânzarea acţiunilor către public de anul viitor. Şi oricine ar vrea să cumpere atunci când când o companie are un stoc “fierbinte”.

O altă caracteristică evidenţiată de cei de la Forbes este că nu trebuie să comparăm fiecare nou gigant care apare în industrie cu Google, pentru că supraevaluarea duce la creearea unei bule speculative. Au fost câteva companii care au fost considerate “noul Google” acum câţiva ani: Bebo, Friends Reunited, MySpace. Toate au fost ucise de Facebook, sau, mai bine zis, de ultimul care a venit după ele.

“Deci, cine se bagă la un pariu? Ei, bine, se pare că multă lume. Dar cine este dispus să parieze că nu va mai apărea nici un gigant după Facebook, care să facă exact acelaşi lucru?”, este întrebarea pe care cei de la Forbes o aduc în atenţie.

A atins Facebook vârful în SUA?, întreabă specialiştii, comentând scăderea reţelei sociale din această ţară, în luna mai.

Facebook a pierdut 6 milioane de conturi în SUA, în luna mai. Deşi reţeaua socială continuă să crească, la nivel global, punctând o creştere de 11 milioane de conturi luna trecută, salturile în milioane nu mai sunt la fel de impresionante ca la început.

A atins vârful în SUA?, se întreabă specialiştii, făcând o comparaţie între cele 155 de milioane de conturi Facebook, câte s-au înregistrat în Statele Unite, în mai, şi populaţia de peste 300 de milioane de oameni a ţării. Şi în alte ţări Facebook pierde conturi. În Canada, reţeaua lui Zuckerberg a scăzut cu peste un milion de utilizatori, potrivit webpronews.com.

Marea Britania şi Norvegia sunt alte două ţări în care Facebook a pierdut în jur de 100.000 de conturi. La polul opus, creşterea generală s-a datorat Thailandei, Braziliei şi Mexicului – state cu cele mai mari salturi în luna mai.

“Este domnia Facebook în pericol? Nu. Dar e posibil ca reţeaua să fi atins punctul maxim în anumite ţări, cum e SUA. Când câştigi jumătate din populaţie, e greu să ceri mai mult”, mai scriu cei de la Webpronews.com.

Pentru o privire detaliata asupra fenomenului atat de complex si proteic al Facebook, ce se manifesta de la revolutii cat se poate de reale pana la invadarea intimitatii, de la serviciu de spionaj la loc al pierzarii virtuale generator de patologii sociale si psihice, a se cerceta categoria pe care am dedicat-o special acestui subiect: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/category/internet-new-media-smartphone/facebook/


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Primele semne de “oboseala” a socializarii virtuale: MILIOANE DE UTILIZATORI RENUNTA LA CONTURILE FACEBOOK

  1. Eu am sters demult contul, ca oricum aveam o poza falsa si un nume inventat.

  2. Eu nu mi-am deschis niciodata cont la ei. Am avut doar hi5 si l-am sters demult. E un trend sa ai cont facebook, eu le mai zic, generatia facebook si a televizoarelor plasma. Totul e facut pt. indobitocirea maselor. Am colegi la munca care se lauda ca copii lor de 6 ani au cont pe facebook. Cand eram in scoala, aveam colegi care vorbeau mai mult intre ei pe msn decat cand se intalneau in persoana. Ma bucur ca se mai trezesc cate unii. Eu,nici macar celular nu am 🙂

  3. Am avut in urma cu un an o discutie aprinsa despre Facebook cu niste cunostinte, eram singura impotriva a trei: sotul meu si perechea respectiva sustineau beneficiilie Facebook-ului, eu afirmand ca nu-i vad deloc utilitatea ba mai mult ca intrezaresc un atac mascat la intimitatea persoanei si totodata un alt mod de insingurare.
    Ceea ce m-a frapat a fost exemplul dat de acesti oameni pentru a dovedi latura buna a acestui mod de socializare. Cineva din anturajul lor isi pierduse serviciul, a scris despre asta pe contul Facebook si a primit pina seara, 10-15 mesaje cu “Imi pare rau, suntem alaturi de tine…”.
    Li se parea lucrul asta ca fiind foarte benefic, extraordinar de folositor pentru cineva in acea situatie. Le-am spus ca pe mine ma lasa rece acest gen de declaratii scrise din tastatura nici macar spuse.
    Am intrebat daca si-a oferit cineva ajutorul in vreun fel: trimiterea unui resume, sau macar ajutorul in scrierea unuia, ceva sfaturi de cum sa caute un alt servici sau pe unde s-ar gasi, sau macar sa spuna ca se intereseaza pe la alti prieteni… “ah, nu asta nu” a fost raspunsul.
    Am ramas surprinsa sa constat cat de multumiti erau cu aceasta superficialitate. Ajutorul concret iesea din discutie….erau fericiti ca aceasta lume virtuala “functioneaza bine si frumos”: ne scriem, ne trimitem poze, zambim frumos prin imagini pe ecran si cam atat.
    Merci, dar de asta eu nu am nevoie si bine ar fi ca toti oamenii sa realizeze ca avem nevoie de relatiile reale umane caci se pare ca de la cele spuse doar din varful buzelor am trecut la varfurile degetelor…departandu-ne de suflet si inima peste masura

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare