IMAGINEA ANARHIEI SI A VIOLENTEI COLECTIVE: cazul devastarilor si huliganismelor ce au cuprins orasul Vancouver dupa… un meci de hochei

18-06-2011 3 minute Sublinieri

Nici multimea inflamata din Grecia, nici muncitorii revoltati din China si nici macar rebelii din Siria nu au reusit sa furnizeze imaginile socante si exponentiale ale unui oras devastat de violente si de o anarhie scapata de sub control. Ci orasul Vancouver, din Canada, o tara pazita de efectele mai dure ale crizei economice si ale austeritatii si, in orice caz, la ani-lumina distanta de problemele de genul celor din Siria. Si totusi… Un meci banal de hochei a dus la o explozie -violenta – de… anarhie. Pentru atata lucru, da.

Ceea ce arata ca potentialul violent, anarhic, se poate gasi nu doar in tarile oricum supuse la mari presiuni sociale, ci si acolo unde nu te-ai astepta. Procesul acesta – de manifestare colectiva violenta – se numeste in stiintele sociale deindividualizare. Pentru ca in cadrul unei astfel de multimi, individul se aboleste, se anuleaza pe sine insusi predandu-se si contopindu-se grupului. Grupul devine, cum ar veni, un fel de organism propriu, care gandeste (vorba vine!) si actioneaza pentru individ. Mai rau decat atat, deindividualizarea inseamna si renuntarea la normele comune, ale vietuirii cotidiene, precum si la normele morale. Multimile sunt intotdeauna dincolo de bine si de rau. Asa se face ca, oameni carora, in viata normala si in singuratate, nu le-ar trece prin cap sa distruga si sa raneasca pe nimeni, se transforma in anarhisti feroce care distrug frenetic vitrine, masini sau, mai rau, care se ingramadesc alaturi de altii, sa loveasca salbatic, satanic, intr-un om, linsandu-l fara crutare, pana la pierderea cunostintei.

Putem deveni animale anarhice, violente si nemiloase foarte usor. Si primul semn ca suntem predispusi la asa ceva este predispozitia catre inregimentare, catre incadrarea irationala in grupuri care suprima responsabilitatea proprie, care provoaca anularea propriei judecati, a propriului sine in favoarea colectivitatii si, eventual, slugarnicia fata de un guru care ar fi liderul de grup. Asistam, de fapt, la o demonica perversiune a chemarii pe care o are omul – care simte launtric nevoia sa se integreze intr-o comunitate, sa se smereasca in fata unui altuia. Si asa, in loc sa isi implineasca aceasta chemare in Biserica, omul multimilor si-o rateaza lamentabil in gruparile anarhice.

Dar daca asa ceva se petrece spontan si ”natural”, adica neprogramat, ci ca o izbucnire asemenatoare unei furtuni din senin, cum va fi cand lucrurile se vor produce planificat, provocat? Alimentat constant prin mesaje transmise prin TV si internet, prin atatarea constanta si aproape stiintifica a patimilor, omul multimilor este nascut in inimile noastre mai ales prin dospirea aluatului razvratirii. O inima insamantata cu rautate, o inima rece, plina cu duhul vicleniei, al osandirii, al nemilostivirii, o minte incuiata in idei fixe si putine, care functioneaza, indiferent de registru, doar in cheie ideologica, maniheista, reprezinta calea prin care terenul e pavat catre iadul anarhiei.

Ce putem face in fata acestui asalt nevazut? Sa urmam indemnurilor martirilor inchisorilor – sa avem inima buna, sa tinem omenia parintilor nostri, de care vorbea Fer. Martir Mircea Vulcanescu, intr-un cuvant, sa fim oameni ai lui Dumnezeu.

Presa internaţională publică noi imagini şi înregistrări ale protestelor care au răvăşit oraşul canadian Vancouver în urma meciului de hochei pierdut de echipa Canucks în faţa americanilor de la Boston Bruins, relatează The Daily Mail.

Un film postat pe YouTube a surprins încercările unei tinere de a-şi apăra maşina parcată în centrul oraşului. Alături de o prietenă minionă, femeia s-a străduit fără succes să-i împiedice pe fanii dezlănţuiţi să-şi exteriorizeze frustrarea asupra BMW-ului. Femeile s-au bătut cu mulţimea de huligani care s-a strâns în jurul autoturismului. Unii au încercat să-l răstoarne, în timp ce alţii filmau scenele grozăviei. Cu toate că tinerele au reuşit să-i împiedice să răstoarne maşina, geamurile acesteia au fost sparte, iar plafonul s-a îndoit sub greutatea unui protestatar care a sărit pe el. Scena poate fi urmărită în jurul minutului patru.

Un bărbat care a încercat să se opună mulţimii furioase a fost lovit până şi-a pierdut cunoştinţa. Poliţia a închis podurile care duceau către centru şi au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa gloatele de oameni care răsturnau şi incendiau maşini.

“Este oribil. Maşinile sunt incendiate, autobuzele răsturnate, geamurile magazinelor sparte. Unele magazine au fost jefuite. Câţiva au fost înjunghiaţi pe stradă, alţii s-au rănit în cioburile de pe trotuare”, le-a povestit Amanda Harwood jurnaliştilor străini în timpul incidentelor de miercuri seară.

Cauză pe Facebook pentru repararea stricăciunilor

Ieri, după ce protestatarii s-au potolit, mulţi s-au întors în centru pentru a ajuta la curăţarea străzilor. Pe scândurile cu care au fost baricadate magazinele ale căror vitrine fuseseră sparte au început să apară mesaje de regret. “I ♥ Vancouver” (Iubesc Vancouverul) şi “Îmi pare rău” sunt doar câteva dintre mesajele care pot fi citite pe scândurile puse în locul geamurilor făcute cioburi cu o seară înainte.

Un grup dedicat reparării stricăciunilor a fost deschis pe Facebook. Cei care au deschis pagina “Curăţenia de după protest – Hai să ajutăm Vancouverul” îi invită pe locuitorii oraşului să ajute la ştergerea ruşinii lăsate în urmă de huliganii responsabili de stricăciunile din străzi.

Vancouver Canucks au pierdut pe teren propriu meciul şapte al finalei Cupei Stanley. Boston Bruins au înscris patru goluri în faţa canadienilor.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “IMAGINEA ANARHIEI SI A VIOLENTEI COLECTIVE: cazul devastarilor si huliganismelor ce au cuprins orasul Vancouver dupa… un meci de hochei

 1. @admin: e vorba de fapt, fara sa ne ferim de cuvinte, de o forma de posedare (oarecum la un nivel de suprafata, emotional).

  ————

  Un articol excelent care merita citit cu atentie (in limba engleza si destul de lung) referitor la “deindividualizare”: http://youarenotsosmart.com/2011/02/10/deindividuation/

  “The Misconception: People who riot and loot are scum who were just looking for an excuse to steal and be violent.

  The Truth: You are are prone to losing your individuality and becoming absorbed into a hivemind under the right conditions.”

  Si tot de acolo dintr-un comentariu, pentru cei interesati (legat de subiectul acesta dar un pic din alta perspectiva):

  “Excellent post. This made me think about a book I read in my philosophy of aesthetics class in college. The book is “The Death & Resurrection Show” by Rogan Taylor, and I think you may find it very interesting. It traces modern day show business back to pre-agricultural shamanistic rituals, explaining that rock concerts may be more connected to our primitive religions than modern day religion is. Many of the tricks used by ancient shamans to move a crowd into a place where they can drop their social status are the same that we experience at music concerts today, and very similar to the theme of this post.”

 2. A fost un dezastru aici. Asta pt. ca echipa de hochei Vancouver Canucks nu a castigat cupa Stanley. Este cam o singura sansa in viata pt. castigarea acestei cupe iar echipa noastra a ratat-o. Era de asteptat reactia fanilor. Acesti fani de hochei si-au facut un idol din acest sport pt. ca hochei-ul este sportul national al canadienilor si sunt foarte mandri de echipa lor.

  Tinerii canadieni sunt in mare majoritate cei care au provocat aceste ravagii, nu fanii obisnuti care s-au dus acolo doar ca sa priveasca meciul pe niste ecrane mari montate in pietile de pe strazi. Repet, fanii obisnuti sunt oameni normali din toate domeniile (politie, medicina, arta, parlament, vanzari, etc). Cei care au devastat downtown-ul sunt genul de tinerii fugiti de acasa care se drogheaza si umbla numai dupa scandal. Acestia sunt betivanii si huliganii care sunt arestati de obicei la orice spectacol, club sau petreceri.

  Va spun sigur pt. ca eu insumi am fost unul dintre ei ( ma refer la cand eram de varsta lor nu acum).

  Ce s-a intaplat acum s-a mai intamplat si in 1994 tot la Vancouver cand Canucks au jucat impotriva la New York Rangers.

  De aceea nu e bine sa-ti faci idoli din sporturi. Ex: fotbalul la europeni.

 3. @Victor
  De aceea nu e bine sa-ti faci idoli PUNCT.

 4. multe “neamuri proaste” si in Canada…!

  In comparatie cu huliganii acestia, suporterii Rapidului si a lui Poli Timisoara…sunt copii mici…!

 5. Rasfatati, cu un trai asigurat, crescuti intr-o tara CIVILIZATA si CURATA, cum este CANADA, acestia sunt copii, adolescentii si tinerii tarilor civilizate si de atata “trai bun” si “civilizatie” si vietuire pasnica si linistita, s-au staurat baietii si vor…”adrenalina” si NESUPUNERE publica…!

  Pacat de IMAGINEA CANADEI, incidentul si evenimentul acesta va avea repercurisiuni asupra INTENTIEI si HOTARARII celor care voiau sa emigreze in Brithis Columbia, si in proviinciile canadiene din West Canada!

  Impreuna cu Australia, Canada era socotita una dintre cele mai DE DORIT tari din lume unde merita sa traiesti, si una dintre cele mai dorite “DESTINATII” pentru care merita sa lupti si sa te pregatesti ca sa ajungi acolo si sa ramai acolo…!

  Foarte bine punctat de fratele admin ca POTENTIALUL ANARHIC este mare si in tarile din lumea I si nu numai in cele mai putin dezvoltate si civilizate!

  Toate aceste manifestari si comportamente ale acestor adolescenti si tineri sunt RODUL si EFECTUL educatiei primite in scoli si a mediului social care i-a invatat SA NU FIE RESPONSABILI fata de “bunurile publice” si fata de BINELE PUBLIC…!

  Mai degraba sunt copii si tinerii romani mai RESPONSABILI si mai educati decat astfel de tineri crescuti intr-o lume bogata si …”civilizata”!

  Dumnezeu sa aiba mila si de ei si de noi…!

 6. Va inchipuiti cum ar fi daca aceste izbucniri anarhice, violente, ar avea pretextul unor cauze nobile? Ale nationalismului, sau ale libertatii, ale ortodoxiei, de ce nu?

 7. Intr-adevar, ortodoxia prost inteleasa sau nationalismul pot duce la ura fata de semeni, chiar fata de conationali. Si cred ca cei ce au o atitudine ponderata, patrunsa de ravna dreapta, au experimentat deja destule afronturi inexplicabile. Explicabile doar prin prisma gandirii patimase omenesti, a unei dreptati ce ascunde, de fapt, interese proprii si orgolii sau altele mult mai rele.
  Ce sa mai vorbim de seminte, cand deja dau in clocot toate infierbantarile razvratirii?!

 8. Dragii mei,

  Nu ma surprinde nimic rau ce se intimpla intr-o tara fara Dumnezeu, noul Babilon ! Este normal !
  Duhul antihristic al lumii lucreaza peste tot in lume ! Acesta are ca scop despartirea omului de valorile morale crestine, razvratirea impotriva insasi a Frumusetii din inima lui, despartirea de Dumnezeu si afundarea in intunericul mortii ! Ucidere sufleteasca ! In unele tari atacul impotriva sufletelor este fatis, de o atrocitate rara, asa cum se manifesta de exemplu in Romania unde se lucreaza la inrobirea electronica si economica a omului ca faptura a lui Dumnezeu, iar in alte tari se lucreaza exact cu aceeasi ardoare, cu acelasi scop mirsav, insa pe ascuns, cu mare viclenie. Nu poti sa-ti educi copii in frica de Dumnezeu pentru ca scoala si societatea asta fara Dumnezeu nu te lasa ! Copiilor le sunt stimulate patimile, precum pofta trupeasca si mindria, li se spune ca lor li se cuvine totul, li se inoculeaza necredinta, li se “taie” respectul fata de parinti si fata de valorile crestine si li se intareste respectul si dorinta pentru nonvalori, binele este respins si raul este acceptat ca bine. Copiilor li se fura inocenta si bucuria copilariei, fiind aruncati in ghearele patimilor trupesti. Li se preda la scoala inca din clasele mici, despre sex (nu numai cuvinte ci si poze), despre drepturile omului si normalitatea/obligatia de a respecta homosexualitatea si alte religii (adica lucrarea diavolului)! Li se “demonstreaza” copiilor ca lumea a fost creata prin evolutie si nu a fost creata de Dumnezeu ! Li se spune prin toate, ca Dumnezeu nu exista ! Sunt facuti robi ai banului ! Respectul si dragostea fata de parinti sunt erodate sistematic, copii nu mai asculta de parinti, incepind sa aiba incredere in oricine altcineva dar nu in parintii care se sacrifica pt. ei ! Si inca multe altele ! Omul care se desparte de Dumnezeu ajunge animal ! ESTE GROAZNIC SA-TI CRESTI COPIII AICI !!!!!! Daca-i tii undeva departe de societatea asta bolnava, la tara, in padure, in pestera, oriunde altundeva este mult mai bine ! Ramin in credinta si in frica de Dumnezeu !

  “Toate aceste manifestari si comportamente ale acestor adolescenti si tineri sunt RODUL si EFECTUL educatiei primite in scoli si a mediului social care i-a invatat SA NU FIE RESPONSABILI fata de “bunurile publice” si fata de BINELE PUBLIC…!”

  “Mai degraba sunt copii si tinerii romani mai RESPONSABILI si mai educati decat astfel de tineri crescuti intr-o lume bogata si …”civilizata”!”-PERFECT ADEVARAT ! Nu bogatia si viata usoara formeaza caracterul ci greutatile si viata grea, suferinta apropie pe om de Dumnezeu si astfel Dumnezeu formeaza caractere tari si frumoase, suflete curate, pline de sfintenie !

  Noi traim in Canada, din pacate, realizam ca lupta pentru a mentine copiii in credinta, cu Dumnezeu, lupta aceasta este cu mult peste puterile noastre, am facut o mare greseala venind aici, cerem ajutor Bunului Dumnezeu ca sa ne intoarcem ! Este adevarat, atacul este si in Romania dar acolo macar este o lupta de rezistenta, nu esti singur, esti alaturi de mari duhovnici, monahi si monahii constienti de primejdia despartirii de Dumnezeu, ai cu tine oameni cu viata Sfanta, capabili de dat exemplu de sacrificii la nevoie, capabili de indrumat pe calea cea strimta a Vietii ! Da, o sa mincam o coaja de piine pe zi, poate, dar o sa stim sa-i multumim lui Dumnezeu pentru ea ! Sa nu ma intelegeti gresit, eu nu blamez pe oameni care sunt si ei suflete ale lui Dumnezeu, ci o anumita stare de lucruri, dar si aceasta Dumnezeu o ingaduie pt. ca sa ne incerce credinta, pt. ca noi sa luptam pt. a ramine cu El ! Fara lupta nu se poate birui moartea ! Totul e sa raminem cu Hristos, Dumnezeu Dragostea, in Adevarul Ortodox lasat noua de Domnul Iisus Hristos !

  sa ma iertati pentru multa vorbarie,

  DOAMNE AJUTA !

  Mircea

 9. @ Mircea

  In Canada se traieste bine, atat timp cat muncesti cinstit si iti vezi de treaba. In legatura cu educatia copiilor, parerea mea este ca si in Romania este la fel de rau ca aici. Cunosc romani care au plecat in tara si s-au intors din nou aici pt. ca copii lor nu au putut sa se adapteze stilului abuziv de comportamnet si de injuraturi al elevilor din tara. Acolo fiecare face ce vrea, aici nu chair asa.

  Aici odata ce ai cazier la politie (ex. tinerii care au devastat orasul), s-a terminat cu viitorul lor. Nimeni nu te mai angajeaza, ori ajungi boschetar ori pe la santierele de constructii ori traficant de droguri. In Romania in schimb fiecare face ce vrea, adica fura si da mita, inclusiv patronii, asa ca la ce sa te astepti.

  Sunt multi romani care vin in Canada cu gandul sa se imbogateasca si cand realizeaza nu e chiar asa usor pe cum pare incep sa carteasca si se intorc in tara dezamagiti. E normal, vrei sa ai bani, trebuie sa muncesti, vrei sa muncesti trebuie sa inveti (din nou) ce stiai mai inainte, sau sa te apuci de altceva.

  In Canada se traieste bine si oamenii sunt civilizati (parerea mea). Ca orice padure are uscaciunile ei, asta se stie deja.

 10. @ VELEA GHEORGE

  Ati afirmat, (desi ironic): “Impreuna cu Australia, Canada era socotita una dintre cele mai DE DORIT tari din lume unde merita sa traiesti, si una dintre cele mai dorite “DESTINATII” pentru care merita sa lupti si sa te pregatesti ca sa ajungi acolo si sa ramai acolo…!”

  Asa este, Canada este una dintre ele. Sunt aici de zece ani si nu am de ce sa ma plang. Sa va zic si de ce. Primesc 750 de dolari alocatie pt. copii pe luna. Apoi lucrez 6 ore pe zi, 4 cu 3, adica muncesc 4 zile iar apoi am 3 zile pauza.Fac in jur de 2000 pe luna lejer, relaxat si fara nici un fel de stres. Plec dimineata la 7 si vin la 1:30 acasa. Am timp destul pt. familie si copii. Sotia sta acasa ( nu are job) pt. ca ingrijeste de copii. Am reusit sa economisim 10.000 de dolari intr-un an pentru a merge tomana asta in tara, am fost invitati sa fim nasi de cununie. Se putea face asa ceva in Romania (nu cred). Apoi in fiecare luna trimitem bani in tara la rude pt. a-i ajuta financiar.

  Nu-mi lipseste absolut nimic din punt de vedere material. Mergem in excursii,iesim cu copii in parc,aer curat, oameni civilazati (rar auzi pe cate unu sa injure).

  Copii mei, am aflat recent, ca au carii la dinti si ca i-ar costa in jur de 2000 de dolari dinti, ei bine sistemul medical plateste tot,eu doar trebuie sa merg cu ei la dentist.

  V-am spus asta nu ca sa ma dau mare ci doar ca sa punctez ca in Canada se trieste foarte bine in comparatie cu multe alte tari.

  Evident ca daca vi aici cu fite si te umplii de datorii pe la banca si la carduri gen VISA, normal ca o sa te umpli de nervi si nu o sa realizezi nimic. Multi fac asa. Isi iau credite iar apoi platesc dobanzi peste dobanzi si se plang ca e greu in Canada.

  Sa va mai zic inca ceva. Noi aici nu aveam o biserica a noastra. Inchiriam o camera de la catolici si parintele slujea separat slujba ortodoxa(totul se aducea si se strangea dupa,inclusiv icoanele si iconostasul). Apoi veneau catolicii si ii dadeau afara, pe motivul ca le-a expirat timpul acordat. Numai zic si cate alte abuzuri cate au indurat credinciosii de aici pe motivul ca nu aveau propia biserica. Apoi s-au strans bani si am reusit sa cumparam o biserica anglicana care urma sa fie demolata. S-au strans bani apoi pt. renovarea bisericii care trebuia sa coste in jur de 300.000 de dolari. Totul s-a facut gratis de mesterii romani care lucrau in constructii, sa numai zic de zecile de voluntari barbati si femei care au ajutat cum s-a putut. Anul trecut am reusit sa pictam biserica, care a costat 80.000. Totul a fost achitat din donatiile credinciosilor. Tot anul asta s-a achitat si rata la banca pt. imprumutul care l-am luat sa cumparam biserica. Deci in cam 7 ani avem o biserica ortodoxa la noi in oras. Se facea asa ceva in tara (nu cred).Totul,absolut totul s-a facut din donatiile credinciosilor.

  Asa ca e usor sa aruncam cu pietre,mai greu e sa punem osul la treaba.

 11. @Victor, dar referitor la problema educatiei copiilor? Lucru pe care il mentioneaza @Mircea.

 12. D-le si frate intru Hristos VICTOR!

  Nu am afirmat NIMIC ironic, despre CANADA…!

  De aproape 2 ani de zile, ma “ispiteste” gandul plecarii acolo…!
  Accesez de cateva ori pe saptamana siteuri despre Canada si materiale virtuale pe internet despre aceasta tara si citesc pe forumurile “Montreal.ro” si “Toronto.ro” (desi nu am intrat in discutie ca sa intreb ceva…personal pe adminsii si forumisiti acelor forumuri), multe informatii si date despre Canada si mai ales povestile si relatarile “reale” ale celor care au ajuns acolo…!
  Apropiati de ai mei…si rude de ale mele stiu ca am ganduri cu…”Canada” si unii chiar cred ca voi ajunge si eu acolo, intr-un viitor nu prea indepartat!

  (colac peste pupaza…si in fapt ceea ce m-a pus si ma tine pe ganduri cel mai mult este “UN SEMN” pe care i L-am cerut Domnului inainte de a merge la o spovedanie anul trecut, la un fost duhovnic, rugandu-L pe Domnul ca sa-mi arate VOIA LUI prin ceea ce-mi va spune si grai duhovnicul cand il voi intreba despre gandul meu daca sa plec sau nu…in Canada, si “am pandit” primul raspuns (cum spune Parintele Rafail Noica ca facea Parintele Sofronie si Sf. Siluam, cand se spovedea, si anume ca PANDEAU RASPUNSUL…proorocesc al duhovnicului lor…), iar duhovnicul meu mi-a spus clar si limpede…DU-TE!!)

  Mi-a venit gandul plecarii nu pentru ca m-am saturat de tara mea (de comorile si valorile si bucuriile pe care le are si le ofera ea celor care traiesc in ea, si de care m-am bucurat si eu in ea atata timp de cand ii calc pamantul…), ci pentru ca am niste probleme materiale (destul de serioase), precum au multi dintre romani,…si acel “pumn de arginti” ma ispiteste si pe mine…! nu ca sa imi fac viata mai usoara prin “strainezia”…cum zicea cineva ironic de data asta…, ci ca sa scap de anumite griji sacaietoare…! (de asta niciodata nu i-am judecat in inima mea pe cei care au plecat, caci poate nu au avut alta alternativa sa iasa din greutati decat sa plece…)

  Pe de-alta parte in inima mea simt “o puternica chemare a neamului, un glas tainic imi dangane ca niste clopote in biserica inimii…”si imi spune sa raman aici, asa cum imi spune mama mea si tatal meu…”tarana mortilor nostri este aici”…!

  Am ajuns la o concluzie (singur…si de capul meu si nu este de mirare daca va fi gresita), ca si in tara la noi daca va veni Ecumenismul va fi LA FEL DE GREU sa te mantuiesti ca si in strainate, caci “INCERCAREA care va sa vina peste oameni ca sa-i incerce pe cei care locuiesc pe pamant VA VENI PESTE TOATA FATA PAMANTULUI” (cf. Apocalipsa, cap.3, vers.10)!
  Ba uneori cred ca le va fi mai usor TARILOR si popoarelor care nu au primit si avut ORTODOXIA ca un tezaur de mare pret de pastrat, decat ROMANIEI mele, care a primt de la un Apostol, al lui Hristos DREAPTA CRTEDINTA si a avut ca cea mai scumpa comoara “Dreapta credinta”, dar a ajuns SA NESOCOTEASCA dreapta credinta mai rau ca tarile neortoxe si chiar necrestine, incat sa fie omorati in aceasta tara a lui Hristos peste 22 de milioane de prunci…
  Da am ajuns sa cred ca se va intampla cu tara mea asa cum a spus Domnul Hristos despre CAPERNAUM…”Şi tu, Capernaume: N-ai fost înălţat până la cer? Până la iad te vei coborî. Căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile ce s-au făcut în tine, ar fi rămas până astăzi” (cf. Evanghelia dupa Matei, cap.11, vers.23)!
  Atat de tare cazusem in trecut cu increderea in unii ierarhi, incat ajunsesem sa cred ca daca se va ajunge in tara asta si in Biserrica noastra in viitorul apropiat, precum au facut ierarhii Constantinopolului cu cateva zile inainte de a cadea Constantinopolul sub turci, adica daca se va face o UNIRE cu alte culte si denominatiuni intr-o “Europa unita religios…intr-un singur Crestinism”, atunci poate mai bine ar fi de mine ca sa ies (din timp…) si hotarat din tara mea ca si Ghenadie Scolarios…, caci va veni si peste ea “un potop si un necaz”, asa cum a venit si peste Cetatea Constantinopolului…

  Nu! Nu am vorbit ironic despre Canada, dar prin acest eveniment petrecut in Vancouver, cred ca Domnul a vrut sa arate celor care au avut sau inca ca si mine…ganduri de plecare…ca nici acolo nu va fi mai bine in viitor de oamenii, ci peste tot va veni INCERCAREA care se va rasfrange peste toata lumea, si va fi tot mai greu sa te mantuiesti ori unde visezi sa scapi si sa fi la adapost de aceasta INCERCARE…!

  Si in fata acestei incercari CONTEAZA atat de mult SA AI ALTI FRATI de CREDINTA ca si tine si mari indrumatori si duhovnici si rugatori catre Dumnezeu cu care lupta pentru mantuire iti va fi mai usoara, asa cum ne explica si DL Mircea in comentariul sau…!

  Sa-l rugam pe Dommnul sa ne arate feicaruia VOIA Lui si sa ne dea MILA LUI in fiecare ceas si sa aiba mila de tara noastra si sa ne mantuiasca sufletele fiecaruia dintre noi…!

  Amin!

 13. @ Mihai

  Parerea mea este ca Mircea are dreptate din punctul lui de vedere dar consider ca solutia lui nu se poate lua ca mod de referinta pt.a rezolva o problema duhovniceasca, sau chiar referitor la problema pusa in discutie de el.

  Am observat din proprie experienta ca de la a propune ceva si pana la a pune acel ceva in practica este totusi o cale lunga, daca nu chiar foarte lunga si exista riscul chiar sa te pierzi pe cale (cum e vb. la americani ca drumul spre iad e pavat cu intentii bune). Chiar Sf. Parinti recomanda sa ne ferim mai ales de gandurile care par bune, pt. ca sunt foarte subtile si prind foarte bine cand se combina cu patima mandriei,poti cadea usor in extrema (excesul de zel).

  Spun asta pt. ca aici la noi s-au format tabere,unii care sustin ca e mai bine sa se intoarca in tara si altii care sustin ca ar fi totusi mai bine sa ramana aici. Cunosc un caz in care el a insistat sa plece inapoi si pana la urma s-au intors dar cand au ajuns in tara,el de fapt a plecat la manastire de capul lui si a cerut binecuvantare la staret sa se calugareasca, la care staretu i-a spus catgoric nu pt. ca era insurat si l-a trimis inapoi la familie.

  Apoi s-au intors iarasi in Canada si el iar se plange ca si inainte ca aici totul e pierdut (tot cu educatia copiilor se macina si el,printre altele).

  Dar sa vedeti ce subtil lucreaza ispita. Credea ca se calugareste si o sa se roage pt. ei acolo la manastire si o sa-i mantuiasca si pe ei cu rugaciunile lui. Pai cum frate, tu nu te rogi aici (unde vorba aia, inca nu te prigoneste nimeni pe fata) si te rogi in manastire unde in mod sigur o sa ai zeci de ispite. Ce ironic.

  Apoi incepea sa argumenteze ca acolo esti mult mai in siguranta ca aici, ca ai inca marii stareti care se roaga pt. tine si toti sunt uniti si ca se lupta cu raul si inca acolo raul nu a patruns asa de adanc ca aici, ca nu stiu mai ce…. etc, etc.

  Cand ma intalneam cu el numai asta imi spunea,aceeasi placa. Deja stiam pe de rost. Mai imi spunea mai nou ca i-a zis sotia lui ca e habotnic si ca e prea lumeasca ca nu-l intelege. A, si am uitat sa va zic ca a plecat de 3 sau 4 ori in tara si s-a tot intors.

  In legatura cu scoala, si eu am facut scoala aici, si asa este, te invata ca e normal sa fi homalau, dar eu nici macar nu i-am bagat in seama cand ne predau astfel de blasfemii. Pur si simplu i-am ignorat. Stiam din Sf. Svriptura ca e pacat si gata. La fel si sora mea mai mica cu 4 ani ca mine. Si ea a invatat aceleasi lucruri si nu au afectat-o cu nimic.

  Am vorbit si cu duhovnicul pe tema asta si mi-a zis clar asa: Atata timp cat parintii sunt uniti si traiesc curat si isi fac datoria de crestini nu ar trebui sa ne temem. A spus ca harul pe care il primim de la Dumnezeu este mai mare si mai puternic decat ispitele care ne vin de la demoni.Bine, ideea e sa nu te arunci tu de bunavoie in ispita.

  Apoi mai e alternativa sa-i dam la o scoala catolica. Am auzit de de un roman care si-a dat copilul la o scola catolica cu conditia sa nu se inchine ca ei si sa nu se impartaseasca cu ei. Copilul a ascultat, e singurul din toata scoala care se inchina ortodox si l-au lasat in pace.L-au mai intrebat elevii si profesorii de ce nu se inchina ca ei si le-a spus pt. ca el este ortodox. Ce frumos. Daca copilul e educat cum trebuie in credinta ortodoxa,pai nu ti-l ia frate nimeni. Ideea e ca tu, ca parinte sa-ti faci partea ta.

  Si vorba aia, totusi Canada nu-i o tara a nimanui. Avem aici mostele Sf. Herman din Alaska, ale Sf. Ioan Gura de Aur,chiar si o particica din Crucea Domnului, este o manastire in apropiere de noi se cheama All Saints Monastery care detin un numar impresionant de moaste.Au si o icoana cu hram a Maicii Domnului care se cheama Protectess of Canada ( Ocrotitoarea Canadei). La noi in biserica avem moastele Sf. Eftime cel Mare de la muntele Athos. Plus ca-s multe biserici grecesti,rusesti,sarbesti, adica si aici chiar,daca vrei inca poti trai o viata duhovniceasca. Numai zic de Moastele Sf. Ioan Maximovici de la San Francisco si altele.

  @ VELA GHEORGHE

  Parerea mea este ca raul cel mai mare (si cu adevarat vatamator) este inauntrul nostru, nu in afara noastra. Asa ca nu conteaza unde te afli in lume (ca pozitie geografica sau ca nivel de trai).

  Cu venitul in Canada cred ca nu e o idee buna. Cunosc personal chiar multe familii de romani dar si de alte natii care cand au ajuns aici dupa cateva luni sau ani au divortat. De ce ? Din cauza banilor. Vor sa faca bani multi intr-un timp scurt si apoi cand vand ca nu se poate se despart din cauza certurilor. Eu pot sa spun ca este un miracol ca inca mai sunt in viata. M-am autodistrus primii sa zic 5-6 ani de Canada, tot din cauza banilor si a luxului de aici,din vina mea,nu din vina luxului cum cred multi( nu vine luxul peste tine cu forta si te ia de ostatic). Placerile aici sunt stimulate la maxim. Aici canadienii nu stiu ce inseamna mancare gatita de casa, habar nu au. Manaca numai fast food sau mancare de aia gata preparata si congelata care o incalzesti la microunde. Asta numai un exemplu. Poti sa inebunesti foarte usor aici. Gandeste-te ca aici un copil de 16 ani are masina lui, jobu lui si sta singur cu chirie lejer vorbind. Pai ce sa mai faci cu un copil care crede ca la 16 are tot ce ii trebuie.

  Totul depinde de alegere,ce alegi si cum te raportezi la ceea ce ai. Dar ca sa ajungi sa traiesti ca sa zicem asa in afara sistemului e foarte greu. Pe mine de ex. ma ajuta foarte mult sotia,altfel nu cred ca si fi putut rezista. Bine am si ambii parinti aici.

  Acum sa va zic ceva in legatura cu niste tineri care au participat la rioturi-le de la meciul de hochei. Au dat la stiri 6 cazuri cu tineri care au fost prinsi de politie. Unul dintre ei a fost dus la politie chiar de tatal sau care este sergent. Pe altul l-au vazut colegii pe facebook si l-au indemnat sa se predea singur ca asa este corect si s-a predat (acesta era printre primii care au incendiat masinile). Un altul, fiul unui dentist, a fost si el prins iar tatal sau si-a inchis cabinetul stomatologic pe motivul ca si-a pierdut clientii din cauza fiului sau care aparuse si el pe facebook.Un altul era membru in echipa de polo a orasului si a fost dat afara de antrenor (a zis ca-i face de ras tara).

  Cum am spus si mai sus, aici poti sa faci ce vrei dar dupa aia esti terminat pe viata, nu se mai uita nimeni la tine pt. ca tot istoricul tau se afla intr-o baza de date a politie si daca ai comis o infraciune (fie si mica) deja esti marginalizat, sa numai vb. de ceva de genul ce au facut acei tineri.

  Cred ca am scris cam mult. Sper ca nu v-am plictisit degeaba 🙂

 14. @ Victor ! si @ Mircea!

  Va multumesc din suflet pentru tot ceea ce ne-ati spus…!

  Dumnezeu sa va rasplateasca si intareasca si sporeasca in toate cele bune si pentru mantuire…!

  Doamne ajuta!

 15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAPIRILE DE COPII: legenda urbana si psihoza sociala construita dupa manual. S-A AJUNS LA AGRESAREA AMBULANTELOR si s-a amplificat prin… haznaua poporului, OTV. ANALIZA ASUPRA MECANISMELOR SI MIZELOR POSIBILE ALE DIVERS
 16. Pingback: Facebook si Google, impreuna in campania pentru ELIMINAREA anonimitatii pe INTERNET/ MASS-MEDIA in ghearele ”mogulilor” DIGITALI/ Terorismul in era internetuli/ Inca un test social media reusit: revolta spontana Twitter la Hollywood (Stiri internet si
 17. Pingback: (VIDEO) REVOLUTIE IN ISRAEL? Proteste sociale CA NICIODATA IN CONDITIILE IN CARE ISRAEL PERFORMEAZA ECONOMIC/ In Marea Britanie, revolte stradale violente la Londra
 18. Pingback: HAOS IN LONDRA, CU CAUZE BIZARE SI DEJA EXTINS SI IN ALTE MARI ORASE (VIDEO). A treia noapte de violenta, jafuri, incendii. Si la anul aici ar trebui sa se organizeze JOCURILE OLIMPICE...
 19. Pingback: [VIDEO] ANARHIA DEMENTA DIN MAREA BRITANIE - EXPERIMENT SOCIAL? S-a ajuns, pe langa vandalisme, la JEFUIREA, BATAIA SI DEZBRACAREA OAMENILOR PE STRADA... Politia a fost complice prin pasivitate. PRIN HAOS SPRE ORDINE?
 20. Pingback: LONDON IST UBERAL: Hamburg (Germania), zguduit de violente anarhice. A SOSIT TIMPUL RECOLTEI FRUCTELOR MANIEI?
 21. Pingback: Isteria Black Friday (VINEREA NEAGRA): violente intre cumparatori si politie in SUA (FOTO SI VIDEO)
 22. Pingback: “Revolutia” din Piata Universitatii: ULTRASII PROVOCATORI, VIOLENTELE, TEHNOCRATII SI DETURNAREA PROTESTELOR - Razboi întru Cuvânt
 23. Pingback: Film documentar: PSIHOPATUL CORPORATIST. De ce ne lasam condusi de psihopati si ce putem face in aceasta privinta? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare