PRINTUL CHARLES, TRANSILVANIA si FILIERA MAGHIARA/ Un politician vrea INTERZICEREA PRIN LEGE A AUTONOMIEI TERITORIALE si a dezbaterilor legate de aceasta

3-06-2014 2 minute Sublinieri

charles-transilvania

 • Adevarul/ Lulea Marius Dorin:

De ce crede prinţul Charles că Transilvania e locuită de maghiari?

Cu toţii am văzut la televizor şi auzit la radio cum că prinţul Charles în mod periodic vizitează Ardealul. O mare stare de euforie legată de acest lucru şi de laudele aduse de către prinţ, dar oare nu aţi sesizat că ele sunt în general la adresa Ardealului şi nu asupra României în ansamblu?

De ce ar crede însă prinţul Charles că Ardealul este locuit de maghiari?

Păi foarte simplu:

– el a fost adus în Ardeal de către un grof maghiar (când spun Grof maghiar nu pot să mă gândesc decât la cazul Nadeş, acolo unde un sat întreg a fost retrocedat ilegal- astfel de cazuri sunt atât de multe, încât procuratura ar avea de muncă câţiva ani-adică nu am încredere în ei);

– domeniile le-a cumpărat la recomandarea unui grof maghiar;

– el vine în România pe aeroportul din Târgu Mureş, acolo unde este preluat de maghiari;

– satul în care şi-a cumpărat proprietăţi este un sat maghiar, adică nu se aude decât limba maghiară;

– angajaţii lui Charles sunt maghiari, la fel ca şi administratorul;

– vizitele lui în Ardeal sunt în special la recomandarea prietenilor maghiari, împreună cu ei şi în general în zonele locuite de maghiari.

Acum aş vrea să arăt şi de ce am adus în discuţie acest subiect.

În timpul guvernării comuniste românii de la Vest de Prut trăiau cu impresia că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova sunt ruşi, sau că ei formează o comunitate importantă. Şi astăzi o bună parte dintre noi credem că ruşii cam jumătate-jumătate cu românii în Republica Moldova.

Nimic mai fals, dar de unde vin aceste preconcepte eronate?

Păi, simplu: din poveştile celor care au vizitat Republica Moldova înainte de căderea comuniştilor. Ce vedeau ei acolo?

– o singură televiziune în limba română, restul erau televiziuni în limba rusă;

– majoritatea reclamelor de pe străzi sau a indicatoarelor erau în limba rusă sau limba română scrisă cu litere chirilice;

– companiile de taxi şi cele hoteliere erau în majoritatea lor ale unor investitori vorbitori de limba rusă, iar dispeceratele erau în această limbă;

– posturile cheie au fost date celor vorbitori de limba rusă, deci în general ţi se răspundea în limba rusă…

Am să mă opresc aici.

De unde mi-a venit ideea acestui articol? Dintr-un reportaj legat de primirea lui Charles de către locuitorii satului… şi toţi vorbeau limba maghiară  sau limba română cu accent maghiar.

Poate ar fi bine ca oficialii români să îl mai plimbe şi prin restul Ardealului, adică în acea majoritate locuită de români, ca să nu rămână cu o părere deformată.

Să nu ne trezim cumva ca lobby-ul lui Charles să devină altceva.

Nu aş vrea să ajungem iar în situaţia din 1940, iar cineva să aleagă în locul nostru unde ar trebui să ajungă Ardealul, iar cel care va trebui să aleagă să fie tocmai Charles.

Este o ipoteză care nu se va mai materializa niciodată, dar e posibil ca la un moment dat lobby-ul maghiar făcut la nivel internaţional în mod sistematic chiar să producă anumite efecte.

Este lăudabil că prinţul Charles vine atât de des pe la noi, dar ar fi foarte bine ca oficialii români să se implice mai mult şi să îi ofere o paletă mai diversificată de obiective turistice pentru vizitare.

Oare când Charles se întoarce acasă ce le spune apropiaţilor că a văzut în Ardeal: Români sau Maghiari?… şi uite aşa se face lobby.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus luni la Parlament o propunere legislativa prin care este interzisa autonomia teritoriala sau orice forma de secesionism. Incalcarea acestor prevederi de catre persoane fizice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, iar de catre persoanele juridice se pedepseste cu desfiintarea persoanei juridice gasite vinovate, transmite Agerpres. Diaconu a motivat proiectul de lege spunind ca “Romania se confrunta deja cu acest pericol din cauza extremismului maghiar netratat corespunzator si sustinut cu bani si cu influenta politica de la Budapesta”.

In proiectul deputatului PSD se arata ca “este interzis orice fel de demers sub forma de mitinguri, manifestatii publice, dezbateri, initiative politice sau civice prin care este sustinuta autonomia teritoriala sau orice fel de secesionism si este interzisa afisarea de steaguri, simboluri, insemne, pancarte, bannere sau afise, indiferent de imprejurare si circumstante, prin care este sustinuta autonomia teritoriala sau orice fel de secesionism’.

Bogdan Diaconu a precizat intr-o conferinta de presa ca propunerea sa legislativa “nu este o emanatie a grupului deputatilor PSD”, ci este o initiativa legislativa proprie, potrivit Agerpres. Mai nou, premierul Ungariei si-a facut o politica externa oficiala din a sustine autonomia teritoriala a maghiarilor din afara tarii sale, luandu-si ca aliati in acest sens partidele si miscarile maghiare din tarile pe care le vizeaza. Ca dovada, pe lista FIDESZ pentru europarlamentare au fost pusi pe locuri eligibile reprezentanti ai miscarilor autonomiste maghiare din Ucraina, Serbia si Romania (Laszlo Tokes in cazul nostru). In plus, Viktor Orban a devenit aliatul UDMR care si-a asumat in campania electorala idealurile secesioniste ale Budapestei, a mai spus Diaconu intr-un comunicat de presa remis redactiei.


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “PRINTUL CHARLES, TRANSILVANIA si FILIERA MAGHIARA/ Un politician vrea INTERZICEREA PRIN LEGE A AUTONOMIEI TERITORIALE si a dezbaterilor legate de aceasta

 1. >Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus luni la Parlament o propunere
  >legislativa prin care este interzisa autonomia teritoriala sau orice forma de
  >secesionism.

  Sa nu fie un exercitiu de imagine al PSD, dupa sprijinul primit de la UDMR pt guvernul Ponta…
  Daca doreau ingradirea iredentismului maghiar ajungeau la un compromis cu liberalii si-i lasau lui Ioahanis functia de vicepremier, care pana la urma a revenit udmrului.

  In momentul de fata, dar nici pe termen mediu si lung, PSD-USL nu poate sa castige de unul singur alegerile prezidentiale sau sa formeze un viitor guvern.
  Disperarea e mare, daca au ajuns sa apeleze la ‘antibasistul’ Dan Diaconescu.

  Probabil ca in acest moment, dupa ce PNL-ul este definitiv pierdut ca aliat, Ponta a realizat implicatiile rupturii cu Crin Antonescu. A dat o tzeapa, dar pe termen lung PSD a luat tzeapa.

  Lupta pt presedentie va fi ascutita, si din nefericire Viktor Orban s-ar putea sa inclina balanta in mod decisiv; si nu pe gratis…

 2. @ MirceaB:

  Bogdan Diaconu e mai degraba un marginal in PSD, o voce izolata (si constanta), nu e un exponent al partidului sau vreun reprezentant al ideilor si politicilor lui Ponta. Preocuparile sale pe tema in cauza sunt vechi si serioase si au mai fost reflectate si aici.

  Cat despre cine si cui a dat “teapa” in politica noastra de o josnicie si un lichelism generalizat si maximal… e mai bine sa nu mai comentam. Nici nu mai poti face ierarhizari sau stabili grade de comparatie intre ticalosi si tradatori, de asta nici nu mai merita discutat. E mai mult decat scarbos si abject tot ce se intampla, in sfidarea romanilor.

  http://radu-tudor.ro/sunteti-de-toata/

 3. >o propunere legislativa prin care este interzisa autonomia teritoriala sau
  >orice forma de secesionism.

  Nu stiu daca legile UE referitoare la ‘libertatea de opinie’ permit asa ceva.
  Spaniolii au probleme cu catalanii si cu bascii, iar englezii nu au interzis ramura politica IRA.

  TREBUIE STUDIAT CUM AU REZOLVAT JURIDIC FRANCEZII CU BASCII DIN SV TARII SI CU CORSICA.

 4. Dupa cum a fost “manevrata” pana acum, peste capul romanilor, soarta Romaniei de catre marile puteri, temerile exprimate de jurnalistul de la Adevarul mi se par BINE intemeiate… Dea Domnul sa nu fie asa!

 5. Se observa totusi o distantare a PSD-ului de UDMR.Sunt incercari de alianta cu PPDD-ul.In acest context initiativa legislativa poate avea sanse…

 6. Pingback: CINE SI DE CE NE CUMPARA SAU DISTRUGE PADURILE SI RAURILE DE MUNTE ALE ROMÂNIEI? Parcul Național Retezat – aproape distrus prin exploatarile agresive cu destinatar extern. PARCUL NATIONAL PIATRA CRAIULUI – VANDUT UNEI FUNDATII APROPIATE PRIN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare