CINE SI DE CE NE CUMPARA SAU DISTRUGE PADURILE SI RAURILE DE MUNTE ALE ROMÂNIEI? Parcul Național Retezat – aproape distrus prin exploatarile agresive cu destinatar extern. PARCUL NATIONAL PIATRA CRAIULUI – VANDUT UNEI FUNDATII APROPIATE PRINTULUI CHARLES. Care a fost scopul real al documentarului “Wild Carpathia”?

14-06-2016 7 minute Sublinieri

Proasta Guvernare, firmele Schweighofer si Succes sunt principalii vinovati

Comunicat de presa AGENT GREEN
Bucuresti, 11 Noiembrie 2015

Exploatarile forestiere din ultimii ani din muntii Retezat, Godeanu, Tarcu si Vilcan au condus la disparitia ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de clima temperate a Europei [1].

AGENT GREEN a protestat, a realizat si publicat studii stiintifice, a investigat si a expus abuzurile asupra PFI inca din anul 2009.

Am protestat la santierul DN 66A si la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atentia ca se exploateaza padurile in Rau-Ses, la Campusel si in Domogled. Dar este prea tarziu. Coruptia si lacomia au invins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

AGENT GREEN a publicat astazi un nou reportaj filmat de investigatii realizate in perioada 2009-2015 despre exploatarile forestiere din PFI [2]. In material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatari forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumparat lemn exploatat de firme terte in zona Rau-Ses si Campusel. La Campusel firma austriaca chiar detine teritorii din PFI care i-au fost vandute illegal de composesoratul Campu lui Neag. Padurea care este un amestec natural de fag si conifere este certificata FSC si a fost exploatata sistematic incepand cu anul 2006 imediat dupa dupa achizitie.

O alta zona din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a muntilor Godeanu (Parcul National Domogled) unde firma gorjeana Succes a exploatat sistematic masa lemnoasa in ultimii ani. Cel putin 78.601 m3 de lemn au parasit parcul in 2013-2014. O parte a fost extrasa si prelucrata direct de Succes iar alti 53.525 m3 au fost extrasi de companiile Trans Fag, Fag International, Alindo Impex, Mirona Forest si Trans Exfor care vand masa lemnoasa tot companiei Succes care prelucreaza lemnul la Gureni, judetul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrica din judetul Arges pentru uscare si pleaca mai departe catre China.

PFI Retezat a fost descoperit de cercetatori in 2006 si confirmat de un nou studiu stiintific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului in anul 2007. Guvernul Romaniei a ignorat acest studiu care a inclus si un set de recomandari pentru protejarea prin lege a acestui tezaur national si European. PFI a fost confirmat si de studiul publicat de Agent Green in “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Romane in mai 2011.

Conform criteriilor stiintifice, un PFI masoara cel putin 50.000 ha de salbaticie si are latimea de cel putin 10 km. In zona de clima temperata a Europei nu mai exista niciunul. PFI Retezat masura 101.000 hectare anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopartit. Nu inseamna ca Retezatul este complet distrus. Inseamna ca mai pastreaza inca zone naturale valoroase, chiar si paduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind intrerupte de exploatari forestiere si constructii de infrastructura, a adaugat Paun.

Chiar daca PFI a fost pierdut, mai exista inca in Romania in total 218.000 hectare de paduri virgine. Cele mai mari abia daca depasesc cu putin suprafata de 5000 de hectare si se afla in muntii Semenic, Godeanu si Vilcan. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt in pericol de disparitie deoarce exploatarile forestiere sunt mult mai agresive de cand firmele de exploatare si procesare a lemnului au luat la cunostinta harta cu padurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat in anul 2005 [3].

AGENT GREEN cere Guvernului Romaniei:

  • Tragerea la raspundere a functionarilor publici care se fac vinovati de disparitia PFI
  • Protejarea prin lege cel tarziu pana la sfarsitul anului 2016 a tuturor padurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic.
  • Adoptarea unui moratoriu in anul 2015 prin care sa interzica exploatarile forestiere in toate padurile virgine asa cum au fost ele identificate in anul 2005 prin studiul Veen Ecology. Moratoriul trebuie sa ramana in vigoare pana la respectarea prevederilor noului cod silvic cu privire la padurile virgine.

NOTE:

[1] Un PFI este un teritoriu în cadrul zonei forestiere, care conţine ecosisteme împădurite şi neîmpădurite (gol alpin, lacuri, mlaştini) cu influenţe umane minime şi care măsoară o suprafaţă de minimum 50000 hectare şi o extindere de cel puţin 10 km. Ultimele PFI din lume au fost identificate si prezentate de echipa de cercetare la www.intactforests.org Conform acestei echipe de specialisti, PFI Retezat nu mai corespunde criteriilor si a fost declarat compromis.

[2] VIDEO investigatii liber pentru distributie: https://www.youtube.com/watch?v=1Kf9Jwxkg6w

[3] Veen, P.; Biris, I.-A. (Eds.), 2004: “Inventory and strategy for sustainable management and protection of virgin forests in Romania”, PINMATRA project, co-financed by the Dutch Royal Society for Nature Conservation KNNV

 http://onlinereport.ro/wp-content/uploads/2015/12/green1.jpg

Sute de microhidrocentrale au împânzit râurile României. Niște băieți „deștepți” fac bani pe seama distrugerii râurilor de munte.

Despre crima care loc chiar acum pe râurile de România nu mai are rost să insist. Au făcut-o alții înaintea mea foarte bine documentat. Că avem de-a face cu o crimă o spune și Comisia Europeană.

Potrivit Organizației WWF-România, Comisia Europeană (CE) demarează procedura de infringement împotriva României din cauza unor proiecte de microhidrocentrale demarate pe râurile Dejani-Lupșa și Vistișoara de pe versantul nordic al Munților Făgăraș, transmitea în 2015 Agerpres .

Organizația susține, într-un comunicat transmis AGERPRES, că a fost informată despre acest fapt printr-o scrisoare oficială din partea forului european în data de 3 iunie 2015. Reprezentanții WWF-România au precizat pentru AGERPRES că Executivul comunitar a informat autoritățile de la București, în data de 28 mai 2015, că va demara procedura de infringement pe această problemă.

„WWF-România a fost informată printr-o scrisoare oficială din partea Comisiei Europene, din data de 3 iunie, că instituția demarează procedura de infringement împotriva României din cauza proiectelor de microhidrocentrale de pe râurile Dejani-Lupșa și Vistișoara de pe versantul nordic al Munților Făgăraș. Din informațiile pe care le deținem, procedura de infringement vizează și proiectele distructive de pe versantul sudic al Munților Făgăraș — cele de pe râurile Capra și Buda. Confirmarea Comisiei Europene vine la un an și jumătate după ce WWF a depus două plângeri oficiale la Comisie, semnalând o serie de încălcări sistemice ale legislației europene și naționale privind apa și biodiversitatea, în ce privește autorizarea construcțiilor și amplasarea lor în arii protejate de interes european (Natura 2000)”, explica WWF-România în comunicatul citat.

Un articol foarte bine documentat a scris încă din 2012 și dr. Peter Lengyel, articol pe care vă rog să-l citiți aici.

Pe 10 februarie a.c. i-am solicitat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca – Palmer, să-mi comunice lista completă a celor care au solicitat autorizații pentru microhidrocentrale în România.

Deloc surprinzător, după ce solicitarea mea a ajuns la minister, ministrul Cristiana Pașca – Palmer a dispus controale le aceste microhidrocentrale.

„Cele aproximativ 300 de proiecte de microhidrocentrale aflate pe teritoriul României vor fi verificate începând din această săptămână de echipe ale Gărzii Naționale de Mediu, Administrației Naționale ‘Apele Române’ și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), a anunțat, miercuri seară, la Realitatea TV, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca – Palmer”, transmitea în 24 februarie a.c. Agerpres.

Ministerul nu mi-a comunicat în termen legal informațiile solicitate, motiv pentru care am revenit cu o reclamație administrativă în urmă căreia mi-au fost comunicat informațiile pe care le public mai jos.

[VEZI DOCUMENTUL LA SURSA]

Informații suplimentare despre dezastrul de pe râurile României găsești și pe raurileromaniei.ro.

Fundația Conservation Carpathia (FCC), un ONG controlat de omul de afaceri elvețian Hansjorg Wyss, a cumpărat mii de hectare de teren în zona culoarului Bran-Rucăr, arată o investigație a publicației Pressone.  Hansjorg Wyss este unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei.

În urma investigației a ieșit la iveală faptul că FCC este implicată în finanțarea faimosului documentar “Wild Carpathia”, film care a stârnit un entuziasm nemaipomenit la lansarea lui în România. Intenția declarată a FCC este a de a strânge o suprafață compactă de pădure în Carpați care să permită crearea așa-numitului “Yellowstone al Europei”. FCC susține că la un moment dat ar urma să returneze statului român acest parc. Acest moment este însă, neprecizat.

“Atunci ne-am pus încă o întrebare: care a fost scopul acestui material de televiziune? A fost el expresia îngrijorării unor personalități cu preocupări ecologiste, în frunte cu Prințul Charles? Sau a servit ca vehicul de lobby pentru a convinge oameni foarte bogați să investească în proiectul FCC de a cumpăra cât mai multă pădure în România?”

În acest moment, conform lui Cristoph Promberger, directorul executiv al FCC, ONG-ul deține peste 16.000 de hectare de pădure și dorește să ajungă la 67.000, dar bănuiește “că nu o să putem cumpăra chiar tot”.

Sursa citată notează că “în multe privințe, Fundația Conservation Carpathia s-a substituit statului. Este cel mai mare proprietar din zona Piatra Craiului – Făgăraș, are drept de preemțiune pentru orice tranzacție cu teren sau pădure și, amănunt interesant, are în conducere oameni care au lucrat anterior în instituții de stat”.

Membrii fondatori ai FCC sunt: Hansjorg Wyss și soția sa Elisabeth, Peter Bennet, fondator al Rainforest Concern, Markus Jebsen, fratele directorului general al grupului Jebsen & co, Toby Aykroyd, vicepreședinte la Wilderness Foundation, Paul Lister, fondatorul The European Nature Trust (TENT) și soții Kristine și Doug Tompkins.

Aceștia din urmă, alături de Cristoph Promberger sunt prieteni ai Prințului Charles, un alt susținător al proiectului FCC. Prințul Charles s-a implicat, vocal și activ, în cauza pădurilor din România.

Nici noul ministru româno-american al Mediului, Cristina Pașca-Palmer nu este străină de ideile FCC. Aceasta s-a întâlnit în februarie 2016 cu reprezentantul FCC, Cristoph Promberger, și s-a arătat încântată de crearea unui parc “Yellowstone european”.

„M-am reîntors în zona munților Făgăraș, însoțită de experți internaționali și locali, pentru a vedea dimensiunea tăierilor ilegale de păduri din această zonă. Cu această ocazie, am discutat cu specialiștii despre oportunitatea ca munții Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa să constituie nucleul unui viitor parc național emblematic, un adevărat Yellowstone al Europei! Viziunea acestui proiect pe termen lung este de a onora România pentru extraordinarul său capital natural, prin crearea unui parc național unic în Europa, atât prin dimensiune, cât și prin bogăția diversității faunistice și floristice”, spunea ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer acum câteva zile.

Articolul integral poate fi citit AICI.

E normal ca România să-și vândă și parcurile naționale?

Articolul pe care urmează să-l citiți a pornit de la o întrebare și de la o informație puțin vehiculată în spațiul public: o fundație cu acționari străini a cumpărat mii de hectare din Parcul Național Piatra Craiului.

Așa am aflat de proiectul mamut al Fundației Conservation Carpathia (FCC) – un ONG al cărui board este dominat de miliardarul de origine elvețiană Hansjörg Wyss.

Începând cu 2010, FCC a cumpărat circa 16.000 de hectare de teren în coada culoarului Bran-Rucăr, într-o zonă despre care ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer, spunea recent că este cea mai întinsă arie sălbatică din Europa.

În afară de nedumerirea descrisă mai sus, am început să auzim tot mai des această sintagmă – “Yellowstone al Europei”, folosită inclusiv de ministrul Pașca Palmer. Am regăsit-o și în faimosul documentar “Wild Carpathia”, care ne bucurase atâta la vremea difuzării sale.

Am descoperit astfel că unul dintre cei mai importanți susținători ai Fundației Conservation Carpathia este organizația britanică care a finanțat acest documentar în trei părți.

Atunci ne-am pus încă o întrebare: care a fost scopul acestui material de televiziune?

A fost el expresia îngrijorării unor personalități cu preocupări ecologiste, în frunte cu Prințul Charles? Sau a servit ca vehicul de lobby pentru a convinge oameni foarte bogați să investească în proiectul Fundației Conservation Carpathia de a cumpăra cât mai multă pădure în România?

În acest moment, Fundația Conservation Carpathia deține sau administrează izvoarele Dâmboviței, munții Leaota, vârfurile Iezer și Păpușa, mai multe văi și drumuri de acces din Făgăraș.

Dar cele mai valoroase proprietăți ale sale sunt cele 3.500 de hectare de pădure din Parcul Național Piatra Craiului și alte circa 5.700 de hectare în zona limitrofă Parcului.

271

Intrare pe o vale din Argeș în Parcul Național Piatra Craiului. Foto: Raul Ștef

[…]

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “CINE SI DE CE NE CUMPARA SAU DISTRUGE PADURILE SI RAURILE DE MUNTE ALE ROMÂNIEI? Parcul Național Retezat – aproape distrus prin exploatarile agresive cu destinatar extern. PARCUL NATIONAL PIATRA CRAIULUI – VANDUT UNEI FUNDATII APROPIATE PRINTULUI CHARLES. Care a fost scopul real al documentarului “Wild Carpathia”?

  1. Nu ne obligă nimeni să vindem… Nu în mod direct, zic…

  2. Interlopii care ne distrug raurile de munte au devenit extrem de virulenti, atat fizic cat si mediatic. In urma cu un an au incercat sa-l ucida pe presedintele Agent Green:
    https://www.youtube.com/watch?v=KXfr2xvPDuc
    Iar acum si-au facut o pagina de Facebook, platita, cu filme scabroase de propaganda in care prezinta situatia absolut pe dos. Au numit-o Râul Alb, pentru a crea confuzie si a primi like-uri de la cei care nu sunt atenti si cred ca este o pagina pentru salvarea Raului Alb.
    https://www.facebook.com/R%C3%A2ul-Alb-1559885467641191
    Foarte grav este ca directoarea de la Agentia pentru Protectia Mediului este pe fata complice cu interlopii, ia parte la realizarea filmelor de propaganda, in care debiteaza aberatii halucinante.

  3. Pingback: In plin jaf dezlantuit al padurilor, IOAHNNIS a promulgat legea care micsoreaza AMENZILE pentru TAIERI ILEGALE de padure
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare