Provocari EXTREMISTE la Miercurea Ciuc de ZIUA NATIONALA. UDMR nu cedeaza la TINUTUL SECUIESC si PARTIUM

25-11-2011 2 minute Sublinieri

Get Adobe Flash player

  • Antena3:

Membrii unei grupări extremiste maghiare instigă la violenţă de Ziua Naţională a României. Vezi ce vor să facă

Membrii unei grupări extremiste maghiare instigă la violenţă de Ziua Naţională a României. Pe site-ul grupării ultra-naţionaliste, liderii organizaţiei îi îndeamnă pe maghiari să vină în număr mare la Miercurea Ciuc pe 1 Decembrie pentru a opri manifestaţia organizată de „Noii Dreaptă“. Gruparea este aceeaşi care anul trecut, de Ziua Naţională a României a ars steagul ţării noastre la Sfântu Gheorghe. Extremiştii maghiari spun pe site-ul grupării că vor termina odată pentru totdeauna cu şovinismul şi xenofobismul Noua Dreaptă, pe 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Ultra-naţionaliştii maghiari sunt de părere că Noua Dreaptă va sărbători, de fapt, pierderea Ardealului de către Ungaria şi instigă maghiarii să vină în număr mare să participe la o contra-manifestaţie. Membrii gruprii celor 64 de Comitate sunt aceeaşi care, anul trecut, de Ziua Naţională a României au ars steagul ţării noastre la Sfântu Gheorghe. La contramanifestaţia de 1 decembrie ca participa şi preşedintele extremiştilor, László Toroczkai.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe: Uniunea nu va face compromisuri în privinţa Ţinutului Secuiesc şi a regiunii Partium

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se declară convins că Uniunea nu va face compromisuri în privinţa reorganizării administrative a ţării, informează Mediafax. Antal a precizat că singura variantă acceptată este ca Ţinutul Secuiesc şi regiunea Partium să formeze regiuni separate. Antal Arpad s-a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, convins că UDMR nu va face compromisuri în privinţa reorganizării administrative a României şi, în acelaşi timp, deranjat de “reacţia de teamă” a unor politicieni faţă de eventuala regiune Partium (Satu Mare, Bihor, Sălaj – n.r.). “Sunt convins că UDMR nu va face compromisuri în această privinţă. A fost exprimat foarte clar punctul de vedere faţă de interesul nostru UDMR şi am argumentat inclusiv cu tratate europene, internaţionale, semnate şi ratificate de România“, a spus Antal.

În opinia acestuia, reorganizarea propusă de PDL nu se poate realiza deoarece încalcă o serie de tratate, iar acceptarea ei ar presupune pierderea unor drepturi ale comunităţii maghiare. “Este evident că în propunerea noastră sunt două regiuni, zona Ţinutului Secuiesc şi zona Partium, unde nu putem face compromisuri. Pe mine mă deranjează reacţia de teamă a unor politicieni faţă de o eventuală regiune Partium. Nu cred că cineva care se gândeşte serios la o anexare a acesteia de Ungaria“, a afirmat Antal.
Problema reorganizării administrative nu a fost tranşată până în prezent. Reprezentanţii UDMR susţin că reorganizarea nu va avea loc până în 2012, iar “dacă se va face, se va face fără UDMR”, pentru că Uniunea nu acceptă variantele propuse până acum şi susţine luarea unei decizii la începutul următorului ciclu electoral. Liderii PDL afirmă, la rândul lor, că reorganizarea administrativ-teritorială rămâne între priorităţile politice ale partidului.

Fostul consilier prezidenţial Eckstein-Kovacs Peter declară că, în cazul în care ar exista un consens între comunităţile etnice dintr-o zonă, respectiv între români, maghiari şi romi, în privinţa autonomiei, inclusiv a celei teritoriale, “Bucureştiul nu ar mai avea ce să spună”. Eckstein-Kovacs Peter a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că autonomia se poate realiza doar în baza unui consens între comunităţile etnice dintr-o zonă.

Fostul consilier prezidenţial, care se declară un susţinător al autonomiei, inclusiv al celei teritoriale, a afirmat că, dacă ar exista un consens între comunităţile etnice dintr-o anumită zonă în privinţa autonomiei, “Bucureştiul nu ar avea ce să spună”. “Eu sunt un mare autonomist, am spus-o public şi când am fost consilier prezidenţial. (…) Deci autonomie «da», autonomie teritorială «da», dar în baza unui consens între comunităţile etnice dintr-o regiune, respectiv între comunitatea română, maghiară şi romă. Dacă ele se înţeleg, Bucureştiul nu mai are ce să spună”, a conchis fostul consilier prezidenţial.

Eckstein-Kovacs Peter a participat vineri, la Sfântu Gheorghe, la o dezbatere intitulată “Reorganizarea teritorial-administrativă a României, între voinţă politică şi necesităţi socio-economice” organizată de Catedra de Administraţie Publică Locală din Sfântu Gheorghe a Universităţii “Babeş-Bolyai”, la iniţiativa PNL Covasna.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Provocari EXTREMISTE la Miercurea Ciuc de ZIUA NATIONALA. UDMR nu cedeaza la TINUTUL SECUIESC si PARTIUM

  1. Asta ca reactie la TVA-ul din Ungaria ? Oamenii astia,imi pare,traiesc intr’o lume paralela.

    Recunosc cu triste,si inca tristete mare, ca de o buna vreme nu mai vad emotia bucuriei Romaniei Mari, din care sarbatoare a ramas numai fasolea cu ciolan…si lupta pentru ciolan. La unguri o fi pentru gulas ?

  2. Jandarmii trebuiau sa intervina in fortza cand maghiarii au ars stindardul romanesc si au inceput sa puna plancarte blazoane peste toate institutziile si drumurile MINISTRII DE INTERNE AU FOST SI SANT LASHI TRADATORI

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare