PS IGNATIE TRIF reactioneaza ferm la acuzatiile de ANTISEMTISM insinuate de deputatul SILVIU VEXLER la adresa locuitorilor dn HUSI, in urma profanarilor dintr-un cimitir evreiesc

9-04-2019 2 minute Sublinieri

Vremea noua: “Drogatii au devastat cimitirul din Husi”

CERCETÃRI… În timp ce politistii îi cautã pe cei care au distrus mormintele evreilor de la Husi, în rândul betivilor sau al pustilor lãsati fãrã supraveghere, presedintele Comunitãtii Evreiesti din Husi, huseanul Costache Clim, este convins cã cei care au pus la pãmânt cele peste 70 de pietre funerare, au fost sub influenta drogurilor. “Asta e pãrerea mea personalã. Astfel, dacã era un om sãnãtos, nu putea sã facã ceea ce a fãcut”, a spus Costache Clim, într-un interviu exclusiv. Presedintele Clim se abtine însã sã pronunte mãcar expresia “act antisemit”, cãci, spune dânsul, dintotdeauna viata tuturor cetãtenilor din Husi, s-a desfãsurat în bune conditii. Are însã convingerea cã lipsa de educatie ne-a adus în aceastã situatie. În acelasi context, Episcopul Husilor a avut o reactie la comentariile iresponsabile ale parlamentarului Silviu Vexler, care s-a apucat sã invoce gratuit pe Zelea Codreanu si defuncta Miscare Legionarã, chiar printre mormintele evreiesti.

Din miile de evrei care au trãit în municipiul Husi, de-a lungul celor câtorva sute de ani (un document apartinând Episcopiei Husilor, datând din 8 ianuarie 1604, mentioneazã existenta evreilor în Husi, n.r.), în prezent au mai rãmas doar 56. Asta sustine presedintele Comunitãtii Evreiesti din municipiul Husi, Costache Clim, cel care, într-un interviu acordat în exclusivitate, si-a spus pãrerea sa vis-a-vis de cele întâmplate în Cimitirul Evreisc din marginea orasului. Ce sã cred, decât faptul cã aici a fost o mânã criminalã si ce sã pot spune mai mult… Am rãmas si eu stupefiat de tot ce s-a întâmplat. Chiar uluit, uimit de situatia asta. Nu a fost niciodatã în acest cimitir acest dezastru”, a spus Costache Clim. Despre ipoteza intemperiilor care ar fi putut afecta pietrele funerare, subrezite de vreme, presedintele Clim a spus: “Copilãrii. Este imposibil, cãci oricât ar bate vântul acela, trebuia sã depãseascã cel putin 100 de km la orã, nu? Si am fi stiut. Nu, asta este, asa, o variantã care nu stã în picioare”.

“Erau sub influenta drogurilor”

Despre posibilitatea ca autorii faptelor petrecute în cimitir sã fi fost, de fapt, persoane antisemite, presedintele Clim a precizat: “Mã abtin aici sã fac un comentariu”. A înclinat însã spre posibilitatea ca oameni fãrã educatie, fãrã bunã crestere, sã fie posibilii autori. “Numai din cauza faptului cã dupã Revolutie s-a creat în tara noastrã haos. Lipsa de educatie îsi spune cel mai mult cuvântul. Copii sau oameni care sunt certati cu orice conduitã normalã. Aici, în cimitir, as putea sã îmi dau cu pãrerea cã au fost persoane, care au fost sub influenta drogurilor, de exemplu. Asta e pãrerea mea personalã. Astfel, dacã era un om sãnãtos, nu putea sã facã ceea ce a fãcut”, a spus presedintele Costache Clim. Despre comunitatea evreilor din municipiul Husi si importanta acestor oameni deosebit de priceputi la comert, la mestesuguri, dar si excelenti ingineri, doctori sau avocati, presedintele Clim a precizat:

“Evreii din Husi reprezentau, din punct de vedere economic, enorm pentru oras, fiindcã ei erau cei care s-au ocupat cu comertul, erau meseriasi foarte buni… Unii, o parte, au învãtat si si-au luat zborul din orasul nostru. Doctori foarte buni, ingineri. Evreii, alãturi de toti cetãtenii orasului, au contribuit la dezvoltarea urbei”.

Silviu Vexler, parlamentarul imprudent, pus fatã în fatã cu propriile vorbe!

Dacã presedintele evreilor din Husi, Costache Clim, a fost moderat si prudent în declaratii, în ceea ce priveste suspiciunile de antisemitism, parlamentarul Silviu Vexler, trimis sã vadã ce s-a petrecut la Husi, s-a fãcut foc si parã prin cimitir, acuzând acte antisemite, “bazându-se” doar pe faptul cã, în urmã cu multi ani, aici s-ar fi nãscut Corneliu Zelea Codreanu.

În replicã, Episcopul Husilor a transmis pe o retea de socializare, punctul sãu de vedere:

“Domnul Silviu Vexler, vicepresedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel din Parlamentul României si reprezentantul în Parlament al Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România, în urma vizitei fãcute în orasul nostru, doreste sã le transmitã un mesaj subliminal locuitorilor din Husi, care, majoritar, sunt ortodocsi: atâta timp cât Corneliu Zelea Codreanu s-a nãscut la Husi, înseamnã cã husenii, în mod aprioric, sunt “potentiali antisemiti” (citez: “Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a nãscut? Nu la Husi?”).

Îl asigur pe domnul deputat Silviu Vexler cã pentru orice ortodox veritabil si, prin extensie, pentru orice crestin este imposibil, tot aprioric vorbind, sã fie antisemit, pentru cã iubeste un evreu Care s-a jertfit si a înviat pentru mântuirea celor care cred în El. Regina Elena, mama regelui Mihai, a fost ortodoxã si a salvat sute de vieti în perioada Holocaustului, fiind un adevãrat model de compasiune. Viata cetãtii Husilor este una pasnicã si de frumoasã convietuire între etnii, confesiuni si religii. I-aș fi recunoscãtor domnului deputat Silviu Vexler, dacã ar fi consecvent cu una dintre cele mai realiste si de bun simt declaratii ale domniei sale, pe care a postat-o pe contul de Facebook (29 noiembrie 2018): “Cuvântul antisemitism este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l folosesti usor si dacã îl folosesti, este necesar sã ai fundamente clare”. Iar pentru a fi extrem de clari, asa cum a fost precizat si în comunicatul oficial al Episcopiei Husilor, dezaprob, din oficiu, profanarea mormintelor din cimitirul evreiesc al orasului Husi”.


Categorii

1. DIVERSE, PS Ignatie Trif

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “PS IGNATIE TRIF reactioneaza ferm la acuzatiile de ANTISEMTISM insinuate de deputatul SILVIU VEXLER la adresa locuitorilor dn HUSI, in urma profanarilor dintr-un cimitir evreiesc

 1. Foarte corectă și de bun simț remarca PS Ignatie !!! N-am înțeles niciodată cum poate cineva acuza de antisemitism pe oamenii dreptcredincioși, care Îl adoră pe Domnul Iisus Hristos, Omul evreu Care S-a răstignit pe Cruce pentru noi toți !!! De asemenea dreptcredincioșii venerează și pe Sfinții Săi Apostoli, toți evrei !!! Și atunci cum ar putea fi un dreptcredincios…antisemit ??? Aaaa, că dreptcredincioșii se dezic de Iuda Iscarioteanul, de Anna și Caiafa, de cărturarii și fariseii care L-au răstignit complet NEVINOVAT pe Cruce pe Domnul Iisus Hristos, asta este cu totul și cu totul altceva decât ceea
  ce se numește antisemitism !!! Este DRAGOSTEA DE ADEVĂR !!! Din același motiv, orice dreptcredincios se dezice și de urmașii celor care L-au răstignit pe Cruce pe Domnul Iisus Hristos, cei care până astăzi încă îl așteaptă pe mesia. Orice drepcredincios va distinge între Domnul Iisus Hristos și vrăjmașii Săi, dar asemenea Domnului nu se va răzbuna, ci se va ruga pentru ei.
  Și pe de altă parte, cine l-a dovedit VREODATĂ măcar, pe Corneliu Zelea Codreanu de antisemitism ??? Oare nu Sfântul Arhanghel Mihail a fost capul Mișcării Legionare ? Dacă tribunalul de la Nürenberg nu a îndrăznit să condamne Mișcarea Legionară, cine îndrăznește astăzi să o condamne ? Cine se teme și acum după aproape 81 de ani (Corneliu Zelea Codreanu a fost executat mișelește în 1938) de Corneliu Zelea Codreanu și Mișcarea Legionară ??? Oare nu striga în gura mare la TVR Ion Iliescu, condamnat acum pentru crime împotriva umanității, la mineriada din ’90 :”Vin legionarii” ??? Habar nu aveam pe atunci despre legionari, așa încât am așteptat ca prostul să-i văd venind (să văd și eu cum arată) pe temuții legionari… Evident că nu au venit, totul era o diversiune de-a lui Iliescu & comp. Deci, cine se TEME de Corneliu Zelea Codreanu ??? Păi n-ar trebui să se teamă decât urmașii celor care L-au răstignit pe Cruce pe Domnul Iisus Hristos (care evident L-au răstignit din pizmă, din ură și din invidie, ei fiind din “tatăl lor diavolul”), deoarece Corneliu Zelea Codreanu a întemeiat și a slujit unei Mișcări Legionare al cărei cap a fost Sfântul Arhanghel Mihail, cel care a oprit căderea celor care urmau în cădere lui lucifer. Oare nu înțeleg cei care-l condamnă că de fapt se deconspiră ? S-au cred că au totul sub control și se obrăznicesc, crezând că nimeni nu le poate face nimic ? Oare nu înțeleg sărmanii că “greu este să lovești cu piciorul în țepușă” ?
  Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți cei care vrem să-l urmăm Domnului pe Cale !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 2. Corneliu Zelea Codreanu are scrieri antisemite, asta se poate constata cu ușurintă. Sunt publicate si raspublicate. De asemenea, problema fariseilor si a iudeilor care L-au răstignit pe Hristos nu trebuie transferata într-un limbaj politic sau naționalist. Pentru ca nu tine de acest registru, ci de unul duhovnicesc eshatologic.

 3. În linkul de mai jos este ultimul discurs al lui Corneliu Zelea Codreanu și nu este nimic antisemit în acest discurs. Și nici în alte părți nu a fost antisemit, ci împotriva fraudelor și a abuzurilor pe care le făceau evreii împotriva românilor, dar și a fraudelor și abuzurilor pe care le făceau românii de rea credință (printre ei mulți politicieni) împotriva românilor de bună credință.
  Ideea lui și a Mișcării Legionare era crearea unui om nou, creștin ortodox, dispus să se jertfească pentru Domnul Iisus Hristos și pentru aproapele său.
  “Tipul avea har”, a spus despre Corneliu Zelea Codreanu, Neagu Djuvara într-un interviu de pe youtube…
  Ceea ce înseamnă că Dumnezeu l-a dăruit neamului românesc dreptcredincios cu un anumit scop. A fost un adevărat mucenic și nu știu cum vor da ochii cu el la Dreapta Judecată cei care l-au condamnat și cei care îl contestă atât de vehement.

  https://m.youtube.com/watch?v=5H0aULJiwkQ

  Pe de altă parte, dacă trăim în libertate așa cum se spune, cum de nu ne este permisă studierea istoriei noastre adevărate, așa cum a fost, cu bune și cu rele ??? Păi, sincer, istoria dinainte de decembrie ’89 era mult mai aproape de adevărul istoric decât istoria postdecembristă, dacă vorbim de perioada de până la domnia lui Cuza. Nu vreau să mai dezvolt discuția pentru că nu vreau să vă fac greutăți, știind cum acționează dușmanii, care sunt LAȘI și nu acționează la vedere, așa cum face și “tatăl lor diavolul”, care doar face zâzanie și fuge, ca să nu fie descoperit. Ei nu vor ca cei care luptă împotriva lor cu curaj “în câmp deschis” să devină eroi, exemple demne de urmat, ci caută să-i murdărească, să le întineze memoria, de aceea l-au declarat pe Corneliu Zelea Codreanu proscris, dar așa cum i-a prevenit mucenicul în finalul cuvântului său :”se vor convinge…dar prea târziu, că s-au înșelat” !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!
  P.S Faceți cu comentariul cum doriți, fie îl postați fie îl ignorați. Din păcate, Bunul Dumnezeu să mă ierte dacă greșesc, dar din câte observ în jurul meu, tot mai puțini sunt cei dispuși la jertfă, cu atât mai puțin să asculte și să urmeze pe Domnul, dar noi trebuie să urmăm Domnului pe Cale după puterea și priceperea pe care ne-a dat-o Domnul, chiar dacă cei mai mulți consideră asta … o prostie
  Încă o dată vă rog să mă iertați…

 4. @Romil:

  Pentru CZC evreii din Romania erau „jidani” care „cotropisera” Romania si care aduceau cu ei tiranie „talmudica” si, in acelasi timp, „comunista”. Ei erau un „pericol national”, nu doar pentru romani, ci pentru orice natiune care ii avea in randurile sale, ba chiar erau, spune Codreanu preluandu-l pe mentorul sau AC Cuza, pe care-l citeaza pe larg, ”cea mai mare problemã a civilizatiei timpului nostru” (deci… ce abuzuri si fraude?, cand aici este vorba despre totul, orice manifestare evreiasca?). Discursul lui este unul negativizant la extrem, demonizand evreii si facand din ei principala problema a Romaniei si nu numai. Nu stiu cum putem privi asa ceva altfel decat ca antisemitism. Mai ales ca el insusi isi asuma antisemitismul, pe urmele lui AC Cuza, la rang de „stiinta a antisemitismului”, care ducea, inevitabil, la „eliminarea jidanilor din mijlocul tuturor popoarelor”. NU doar ca CZC nu respingea acuza de antisemitism, ci si-o asuma cu mandrie, ca un lucru de onoare. Antisemitismul este central pentru gandirea politica a lui CZC, iar referirile la evrei sunt obsedante in scrierile sale. Nu vad cum putem privi drept acceptabile un astfel de discurs si o astfel de atitudine ca crestini. De fapt, uman vorbind sunt inacceptabile, dar cu atat mai mult daca ne consideram oameni ai Evangheliei. Prin asta nu il demonizam pe Codreanu, ci descriem niste realitati de necontestat. E adevarat ca avea carisma (de fapt la asta se refera Neagu Djuvara) si ca a fost asasinat in mod abject. E adevarat ca spre sfarsitul vietii devenise mai prudent, mai putin „haiduc”. Dar asta nu schimba cu nimic realitatile si nu ne ajuta la absolut nimic sa le cosmetizam sau sa le negam. In ceea ce priveste „omul nou”, acesta se naste in Biserica si numai in Biserica. O miscare politica ce promite omul nou e doar un fel de milenarism politic, asa cum au fost si altele in sec. XX. Afirmand acestea, suntem constienti de imprejurarile istorice mai complexe ale Miscarii Legionare, de situatia dificila a tinerilor interbelici si de exemplele de sfinti ai inchisorilor care s-au ridicat din randurile lor sau ale fratiilor de cruce (unii dintre acestia delimitandu-se insa explicit de extremele ML si ale antisemitismului).

 5. @admin
  Am înțeles și vă mulțumesc pentru că v-ați făcut timp și pentru mine păcătosul. Evident,nu doresc să intrăm în polemică. Sunt însă ferm convins că, dacă ar fi trăit pe timpul Sfântului Voievod Ștefan Cel Mare, Corneliu Zelea Codreanu l-ar fi ajutat să stăvilească expansiunea otomană și, foarte probabil, prima unire dintre cele trei țări române s-ar fi făcut cu un secol mai devreme.
  Tocmai de aceea, datorită harului său (carismă derivă din charismă sau harismă, adică har, care este un DAR dat de Dumnezeu, dar unii zic carismă numai ca să nu zică har, care aduce aminte de Dumnezeu) care atrăgea ca un magnet oamenii cinstiți și curați la suflet, a reprezentat o mare amenințare pentru dușmanii ortodoxiei , care au pus la cale condamnarea și executarea lui. Evident, au făcut-o cu mâna altora (ca și în cazul lui Ceaușescu), tocmai pentru a-i murdări memoria. Sunt de acord, soluția sau soluțiile propuse de el la un moment dat (în disperare de cauză, văzând bătaia de joc a “jidanilor” față de “biet român săracul”) nu au fost potrivite, a fost naiv de sincer în cuvântarea din parlamentul României, dar au greșit enorm și politicienii români de atunci, inclusiv Iuliu Maniu și mareșalul Ion Antonescu și Nicolae Iorga și mare parte din ierarhii BOR, care n-au înțeles lucrarea Lui Dumnezeu cu poporul român prin Corneliu Zelea Codreanu. Dacă l-ar fi înțeles, l-ar fi temperat și domolit un pic, cu legionarii alături, atât Antonescu cât și BOR și politicienii ar fi ieșit biruitori.
  De Carol al II-lea nici nu mai spun, el îl ura amarnic, temându-se de o eventuală ascensiune a Căpitanului și poporul român ar putea să-l aleagă Domnitor în locul lui.
  Dușmanii ortodoxiei i-au ucis pe rând, pe Căpitan și decemviri, apoi pe cei 253 de legionari, apoi pe Nicolae Iorga (culmea, dând vina pe…legionari, pentru că asasinul Traian Boeru era infiltrat în Mișcarea Legionară), apoi pe patriarhul Miron, apoi pe mareșalul Ion Antonescu și au predat România lui…Stalin și au scris istoria după bunul lor plac, iar miilioane de martiri au mărturisit Adevărul în temnițele comuniste.
  Și pentru că ei au “creat” comunismul internaționalist, iar tot un român, Nicolae Ceaușescu a inventat comunismul naționalist, l-au ucis și pe acesta, dar într-o zi de Sărbătoare mare pentru ortodocși, de Nașterea Domnului. Iar lupta împotriva drepteicredințe și implicit a neamului românesc, majoritar ortodox continuă și astăzi. Evident, LAȘII nu acționează la vedere, la Lumină, ci doar la întuneric. Ei fură și tot ei strigă: hoții !!!
  Desigur se folosesc și de cozi de topor … Dar “vai de cel prin care vine sminteala”… Să luăm aminte așadar !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 6. @Romil:

  Toți au greșit, toți greșim, dar nu știm asta de la un alt evreu, Dreptul David? Si cum vom ucide pe alții sau cum vom considera dușmani prin excelenta alți oameni ca rezolvare, fie si disperata, a unei situații de care ne facem vinovați toți? Un gânditor creștin spunea ca cine se crede înger ajunge sa fie bestie. Din acest punct de vedere, nu prea încape comparație nici cu voievozii din vechime. Aceia funcționau pe alt fel de gândire. Ce se poate spune, eventual, e ca nu doar antisemitismul explica succesul lui Codreanu. Dar ar fi tare dezolant sa preluam acel tip de discurs pana si astăzi, pana si noi…

 7. @admin
  Nu m-am gândit nici o clipă să “preluam acel tip de discurs pana si astăzi, pana si noi”…Presupunând, prin reducere la absurd, că m-ar duce mintea să propun preluarea unui asemenea tip de discurs, înseamnă că nu am înțeles nimic din trecut. Un asemenea tip de discurs nici n-ar mai avea adepți astăzi. Tocmai de aceea am susținut că trebuie să ne cunoaștem istoria, pentru a nu mai repeta greșelile trecutului.
  Nu insist mai mult, dar nu pot să nu remarc prezența lui Silviu Vexler în comisia care a votat în unanimitate legiferarea parteneriatului civil în România… Corneliu Zelea Codreanu era totuși adeptul familiei. No comment…
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 8. @Romil

  Vexler, din motive ideologice. Evreii religiosi din Romania au sustinut oficial referendumul pentru casatorie.

  Tocmai de aceea am susținut că trebuie să ne cunoaștem istoria, pentru a nu mai repeta greșelile trecutului.

  Da…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare