REGIONALIZAREA si boicotul UDMR

17-01-2013 2 minute Sublinieri

Premierul Victor Ponta şi USL vor forţa procesul de regionalizare pentru a se finaliza până la sfârşitul lui 2013. Pentru a duce la îndeplinire acest plan au nevoie însă de referendum. Conform situaţiei actuale, scrutinul are şanse mici să fie validat, ţinând cont  de cel puţin două aspecte: maghiarii nu sunt de acord cu regionalizarea propusă de USL şi tradiţionala prezenţă scăzută la vot.

Propunerea USL este o Românie împărţită pe opt regiuni de dezvoltare. Acest plan nu este agreat însă de maghiari, care doresc o împărţire în 14 regiuni, iar una dintre acestea trebuie să cuprindă cele trei judeţe: Harghita, Covasna şi Mureş.

Până în acest moment, liderii USL nu au dat niciun semnal că ar accepta compromisul pentru a-i mulţumi pe maghiari. Fără prezenţa acestora la vot, referendumul are însă şanse slabe să treacă pentru că este nevoie de o prezenţă de 50 plus 1% din totalul populaţiei cu drept de vot.

Premierul Victor Ponta a anunţat că acest referendum ar putea avea loc în luna septembrie, dar a explicat şi care ar fi strategia dacă referendumul este validat. “Se pot alege imediat, fără campanie electorală şi fără cheltuieli dacă referendumul e în septembrie, oricând în octombrie poţi să-i alegi. Primul mandat trebuie să fie până în 2016”, a adăugat primul-ministru.

“Propunerea mea este, încă o dată vă spun care e opţiunea mea şi eventual a USL, dar decizia rămâne să fie luată de Parlament, propunerea mea este să fie aleşi indirect, să nu mai facem alegeri directe de către aleşii locali din regiunea respectivă, consilieri şi primari, o medie de 700-800 de aleşi locali“, a  precizat Ponta.

Miza regionalizării: fondurile europene

Premierul a încercat să explice că miza acestei regionalizări este una europeană. Dacă am avea regiuni economice, fondurile europene ar fi mult mai uşor de atras.

Graba cu care USL doreşte să finalizeze acest proiect ţine tot de miza europeană. În perioada 2014-2020 va începe un nou exerciţiu bugetar al UE, iar regionalizarea ar trebui făcută până atunci pentru a prinde trenul cu fonduri de la Bruxelles în noua formulă.

Analistul politic Alfre Bulai consideră că acest proiect va fi un eşec major pentru USL. „Să o luăm practic. USL abia ce a câştigat în vară alegerile locale. Şi-a pus preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, toată reţeaua şi acum vine şi le spune ăstora “băieţi, ne pare rău, noi avem de făcut o regionalizare”. Să nu fim naivi. Vor avea de înfruntat o opoziţie puternică chiar şi la ei din partid”, a explicat Bulai.

Care este poziţia maghiarilor

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a fost tranşant. El se opune unei regionalizări care să cuprindă doar opt regiuni economice.

„Asta cu  opt regiuni nu merge. Asta înseamnă că nu facem nicio schimbare, pentru că şi acum sunt tot opt regiuni.  Eu nu cred că pentru a îmbunătăţi lucrurile trebuie doar să le laşi aşa cum sunt şi să le dai o altă denumire. Noi credem în continuare că pentru a avea regiuni viabile trebuie pus accentul pe regiunile istorice şi fiecare să aibă toate toate compoentele: socială, economică, istorică. Să fie o coerenţă în fiecare regiune. Noi vedem o împărţire în aşa fel încât fiecare regiune să cuprindă undeva între 1,2-1,5 milioane de locuitori. Noi vedem 13-14 regiuni.  Am avut o iniţiativă cu 16 regiuni, dar nimic nu este bătut în cuie, susţine Kelemen Hunor.

Liderii Partidului Civic Maghiar au şi ei o poziţie clară în ceea ce priveşte regionalizarea. În luna martie vor organiza un miting de amploare prin care vor cere premierului regionalizare, dar cu condiţia ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să constituie una dintre regiuni.

Liderii PCM din cele două judeţe atrag atenţia premierului că în urmă cu câţiva ani CNS a organizat un referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi atunci 220.000 de persoane s-au pronunţat în favoarea autonomiei, ceea ce, în opinia lor, trebuie luat în considerare.

De asemenea, liderii PCM precizează că o acţiune unitară şi comună a organizaţiilor politice şi civice maghiare poate face Guvernul să înţeleagă că Ţinutul Secuiesc este “unitar, sfânt şi inviolabil”.

Ce şanse are referendumul

Premierul vrea referendum în luna septembrie. În condiţiile actuale, în care referendumul are nevoie de 50 plus 1% din totalul populaţiei cu dret de vot, validarea scrutinului are şanse mici.

Un eventual boicot al maghiarilor, coroborat cu prezenţa scăzută la vot ar putea duce la invalidarea referendumului. Liderii USL se vor confrunta şi cu opoziţia proprilor membri de partid, care în cazul regionalizării îşi vor pierde din puteri, concluziona analistul Alfred Bulai.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “REGIONALIZAREA si boicotul UDMR

 1. 1.-ce baiguie Hunor cu : ” Asta înseamnă că nu facem nicio schimbare, pentru că şi acum sunt tot opt regiuni. ” ? Avem asa ceva acum si noi nu stim ?
  2.-” În condiţiile actuale, în care referendumul are nevoie de 50 plus 1% din totalul populaţiei cu dret de vot, validarea scrutinului are şanse mici.”-:-))) nu numai acum , ci oricand sansele pentru un asemenea scor sunt minime-minime . Doar daca cumva ar propune fiecarui roman cate o functie bine platita , atunci s-ar apropia de tinta , dar asa , ever-never . Prin urmare , propun ca data pentru organizarea referendumului , pastele cailor ( pe nou … sau , nu , mai bine pe vechi ):-)))

 2. Regionalizarea este o veche idee stalinista. Nu o sa aduca nici un cent in plus, in schimb este un “experiment” de care ar putea sa se foloseasca cei care ar vrea ca ROMANIA sa nu mai existe!

 3. Eu cred ca Ponta a gandit bine accepatand UDMR “la guvernare”:
  faci regionalzarea impusa de UE, punand Harghita si Covasna in regiuni diferite, in conditiile in care UDMR este la guvernare.

 4. @ MirceaB:

  Oare?!

 5. kelemen hunor vrea cele 3 judete intr-o regiune, tocmai ca sa fie mai usor pe viitor sa faca autonomie , si sa devin stat maghiar in stat Romanesc!e foarte dubios kelem hunor!voi ce parere aveti?cat ii mai inghitim pe ungurii, cu ideiile lor de ocupatie a Ardealului. Pana una alta , Ungaria trebuie sa inapoieze romaniei, teritoriul pana la Tisa, care a fost al Romaniei!

 6. @ +:

  Evident ca asta vrea si nu e nimic nou. Noi nu avem o problema de a-i inghiti pe ”unguri”, sa traiasca in liniste si pace, nu avem a le face nimic. Problema nici macar nu e a lor ca vor asta (desi tupeul sovin mascat ”european” nu e deloc de trecut cu vederea), ci problema e la ai nostri romani daca se gandesc cumva sa negocieze asa ceva.

 7. Distrugerea românilor și a României este ținta precisă a călăilor din fruntea țării. Nu mai contează partidele care se perindă pe la butoane în halucinanta mascaradă politică a cărei derulare nu face decât să-i „răcorească” pe unii dintre români care mai speră (în deșert) la ceva bun pentru viitor…

  Metoda mai-marilor acestei lumi de a conduce și controla popoarele lumii este „divide et impera”, moral, social, educațional, administrativ, iar agenții distructivi ai valorilor și unității popoarelor sunt tocmai capii lor, trădătorii de neam și țară…

 8. Cum Doamne iarta-ma mai poate lumea suporta sa vada asa ceva???????
  De ce nu se ridica nimeni sa-i scoata pe bozgorii astia nesimtiti,afara din tara asta?

 9. @ Ana:

  Haideti sa nu alunecam si noi pe panta asta… Inca o data, cu alte cuvinte si parafrazand o zicala: ticalos mai mare nu este cine cere, ci cine le-ar putea da ceea ce ei cer.

 10. Dacă regionalizarea pornește de la români, e o mare nerozie! Se vrea o rupere de trecut și de tradiții, e un fel de pocire a României. Nu are nici un fundament rațional din punct de vedere economic și administrativ. Chestia cu fondurile europene nu-i decît o aiureală. Păi, dacă nu știu să socotească pe degete; sînt calculatoare. Ba, și aici o fi bai dacă un drum începe într-o regiune și se termină în altă regiune, iar una nu e de acord cu drumul.

 11. Din cele discutate pe unele canale TV, regionalizarea ar fi un diktat european.
  De pe timpul guvernarii Nastase spun unii, dar directiva a fost tinuta sub tacere. Si PDL a amenintat ca oricum se va ajunge aici. Dar s-a si mintit mult.

  Da la cei ce stiu politica externa, asteptam detalii. Cum se vede din alte tari ale Europei. In special cele fost comuniste.

 12. Pingback: CARE ESTE SCOPUL REGIONALIZARII?[video] Prefectul Codrin Munteanu rechemat din functie de Ponta de dragul UDMR/ VULNERABILITATEA GEOPOLITICA A ROMANIEI SI STAREA COMUNITATII ROMANESTI DIN HARCOV - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: Planul FRUNZAVERDE al REGIONALIZARII IN OPT. Chestiunea STATULUI NATIONAL: de ce este ACTUAL si de ce AUTONOMIA TERITORIALA este anacronica - Razboi întru Cuvânt
 14. Pingback: Dinu C. Giurescu: REGIONALIZAREA VA DUCE LA DEZMEMBRAREA ECONOMICA A TARII [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: REGIONALIZAREA: propuneri, studii sociologice, opinii. Giurescu contesta DIVIZAREA TRANSILVANIEI si reinventarea DENUMIRILOR REGIUNILOR ISTORICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare